Találatok a következő kifejezésre: Mennyit kell vagy kell (1509 db)

Én 4és fél hónapos terhes vagyok és még nem híztam semmit. Ez nagy probléma? Mennyit kell vagy lehet hízni a terhesség során?

Legjobb válasz: Teljesen egyénfüggõ, hogy ki mennyit hízik. Rendesen eszel, nem? Az a fontos. Akkor mindent megkap a babád, ami neki kell! Elveszi tõled! Ne aggódj! Átlag 9-13 kilót "engednek", de ki többet, ki kevesebbet szed fel. Nos neked is lassan megindul szerintem, mert a babád is most kezd "erõsödni"! Minden jót! 29 hetes kismami

Teljesen egyénfüggõ, hogy ki mennyit hízik. Rendesen eszel, nem? Az a fontos. Akkor mindent megkap a babád, ami neki kell! Elveszi tõled! Ne aggódj! Átlag 9-13 kilót "engednek", de ki többet, ki kevesebbet szed fel. Nos neked is lassan megindul szerintem, mert a babád is most kezd "erõsödni"! Minden jót! 29 hetes kismami
Szerintem 10-12 kiló teljesen elfogadható. A baba és a "bútora" (magzatvíz, méh növekedése, méhlepény, anyai vér mennyiség növekedése) jó pár kilót tesz ki. A félidõig ez még nem képvisel jelentõs súlyt, a baba rohamos gyarapodása késõbbre várható. Ha eddig nem híztál semmi problémát nem jelent, aki nagyon hányós az a legelején még akár fogyhat is.
Nem elõírás hogy hízni kell! Én fogytam, és semmi bajunk nem lett a gyermekem is 3250g és 54cm született!
Ha valaki felesleggel kezdi a terhességet, nem is csoda, hogy nem hízik, ha meg valaki nagyon vékony, akkor meg lehet sokkal többet hízik, mint az "elõírt". Ezért egyéfüggõ. De ha még vékonyan is kezdted, de eszel normálisan, akkor sem probléma. A lényeg a tápanyagokban, vitaminokban gazdag étkezés, sok víz fogyasztása.
Ne aggódj valamennyi biztos fog majd rádmenni, én is 4 hónapos vagyok és 0, 5 kg-ot szedtem eddig fel, pedig nagy pocim van már. Még az utolsó hónapokban simán felszedhetsz 10 kg-ot is.
Ez mindenkinél más...sõt minden terhességnél.Én az elején fogytam, a 4.hónapig, aztán meg hipp-hopp feljött 17 kg.56kg-val indultam...71-gyel mentem szülni.Lányom:3750grammal született. Most az 5.hónapban vagyok és a 4.ig ismét fogytam.Azóta feljött már 7.5kg. Ha gondolod nézd meg, itt van egy jópofa kalkulátor: http://anyuci.hu/kalkulatorok/terhessegi-sulytablazat

Mennyibe kerul ma egy szules Budapesten? Mennyit kell vagy illik adni az orvosnak aki segit vilagra hozni a kisbabamat?

Elsosorban Budapest erdekel, ott mennyiert mennek a szulesek? Koszonom

Legjobb válasz: szia! hét ez sok mindentõl függ, ha van orvos akihez rendszeres jársz és nála is fogsz szûlni, akkor az alkalmankénti összeg 10x-ét szokás adni. Nekem van "fogadott" orvosom és szülésznõm is. A dokiak 5000Ft-ot szoktam adni alkalmanként így õ majd 50 000-et kap, a szülésznõnek pedig 30-at gondoltam. Volt már hogy lehurrogtak itt hogy én ennyit adok, de ez az én esetem-véleményem. Ha incs orvosod, akkor sztem nem kell adni (én nem adnék). Minden jót!

szia! hét ez sok mindentõl függ, ha van orvos akihez rendszeres jársz és nála is fogsz szûlni, akkor az alkalmankénti összeg 10x-ét szokás adni. Nekem van "fogadott" orvosom és szülésznõm is. A dokiak 5000Ft-ot szoktam adni alkalmanként így õ majd 50 000-et kap, a szülésznõnek pedig 30-at gondoltam. Volt már hogy lehurrogtak itt hogy én ennyit adok, de ez az én esetem-véleményem. Ha incs orvosod, akkor sztem nem kell adni (én nem adnék). Minden jót!
Szia! Nem kötelezõ fizetni, az állami ellátás ingyen van. Ekkor a terhesgondozóba jársz gondozásra, és az ügyeletesnél szülsz. Ha fogadsz orvost, akkor valószínû magánrendelésre fog hívni, ami alkalmanként kb. 5-6 ezer. Attól függõen, hogy a doki holvégzi, vagy végezteti a vizsgálatokat még lehetnek plussz költségek. Én magánba járok, a vizsgálatokat pedig tb-re a klinikán csináltatja a doki (tehát azárt nem kell fizetnem). A 9 hónap alatt kb. ötször voltam a magánrendelõjében vizsgálaton, ez 30000ft-ba került. Az utolsó négy hétben a klinikára hívott vizsgálatokra (mivel a végén már hetente, ill. 3 naponta kell menni), itt nem fizetek. Szülés után az egyszeri vizit díj tízszeresét szokás adni, tehát ha mindennel elégedett leszek 60000ft-ot adok neki.
Isszonyatosan el van túlozva ez az egész fizetés dolog! Én végig magánba jártam 8 ezerért, + az ultrahangok 12.000.Nekem azt mondta a dokim hogy nem kell külön fizetnem a szülésért ha a magánrendelésre járok hozzá.Nem is mentem volna többet ha bemondja hogy 80.000. Baromi sok pénz persze akinek van az nem sajnálja.Mondjuk igy is kapott 30.000et, a szülésznõ (nagyon nagyon meg voltunk vele elégedve, mind emberileg mind szakmailag) õ kapott 20.000et.De ki ahogy gondolja, mindenesetre pont az ilyen bõkezû nõk állitották be ezt a rendszert!
A kérdező hozzászólása: Koszi a valaszokat!

Valaki segítene hogy a MAVIR-ba hogy mükszik a felvétel vagy hogy mennyi tapasztalat kell vagy kell-e egyetemi végzettség vagy bármi más?

Most a Verebély László szakközép iskolába járok a Elektrotechnikus szakon, és most gondolkozom hogy kell-e majd egyetem vagy bármi más a MAVIR-ban léthez:)

A videokártya berakásához tudni kell valami tápegységet? Ezen belül mit? Hol tudom megtudni hogy milyen, mennyi kell vagy micsoda?

Vga,Számítástechnika,hardver,Pc

Legjobb válasz: Nem értem a kérdést.Fogalmazd át vagy valami :D

Nem értem a kérdést.Fogalmazd át vagy valami :D
igen
Leveszed a gép oldalát és a tápegységre rá van írva.
A kérdező hozzászólása: Hát ez is baj sorry nem tudom, hol nézhetem meg?
Gondolom azt kell nézni, hogy hány W-os. Milyen a tápegységed mi a neve és hány w-os?
A kérdező hozzászólása: valakik mondják hogy videokártya vásárlás elõtt mindenképp csekkold a tápegységedet is.. Ez mit jelent?
A kérdező hozzászólása: Ha nem eggyezik meg kevessebb van benne venni kell bele? Ha több az baj?
Nem. :D Annak az a lényege, hogy elég erõs legyen, hogy a videokártyának elég áram jusson. Na, de megnézted mi van ráírva?
A kérdező hozzászólása: Most ki kapcsolom jó és megnézem majd csak holnap tudok irni kb: 19:00 kor tudnál majd segíteni akkor?
A kérdező hozzászólása: és ennek a táp számnak meg kell eggyezzen a vga számával ?

Mennyire kell vagy nem kell óvszer, amikor a barátnőmmel elsőre csináljuk?

Legjobb válasz: Természetesen kell, hiszen anélkül teherbe eshet. Elég egyet felhúznod, de azt helyesen használjátok.

Természetesen kell, hiszen anélkül teherbe eshet. Elég egyet felhúznod, de azt helyesen használjátok.
Óvszert feltétlen használjatok! Az elsõ együttléthez igazából ez is elég. De utána mindenképp-ha tartós nemi életet fogtok élni-menjen el a barátnõd nõgyógyászhoz és írasson fel magának fogamzásgátlót. Óveszerrel és tablettával 100%-os a védelem.
Teljesen kell óvszer :) Amúgy nem 100% egyik módszer sem, de a koton, ha nem szakad ki, és rendesen használod (nem csúszik le/félre), akkor véd, a tablettának meg van egy minimális hibaszázaléka. Azaz együtt SEM 100%, de közelít. Meg fogod utálni a gumit te is :)
Jajj, nehogy rábeszéljetek valakit h gyógyszer+gumi... akkor már mielõtt elmegy vegye is ki és utána egy 72 órás tabi... Bõven elég egyik is.
Ajanlatos, ha legalabb 10et felhuzol...sosem lehet tudni.A mai kinai gyartmanytol megall az esze az embernek...

SZJA igazolása? NAV-nak elég, ha beviszem a jövedelemigazolást, amin rajta van, hogy mennyit kerestem és mennyit adóztam? Vagy kell más is?

Nemrég kijött a levél, hogy 2009-ben nem fizettem SZJA-t, és azt fizessem be. Az a "gond", hogy fizették utánam.

Legjobb válasz: A gondod nem egészen egyértelmû számomra. Küldött a NAV egy levelet, hogy 2009-ben nem fizettél SZJA-t? Nem az lehet a probléma, hogy a 2009. évi adóbevallás alapján kihozott adókötelezettséget nem rendezted következõ év május 20-ig? Konkrétan mi áll abban a levélben, mert lehet, hogy valamit félreértettél.

A gondod nem egészen egyértelmû számomra. Küldött a NAV egy levelet, hogy 2009-ben nem fizettél SZJA-t? Nem az lehet a probléma, hogy a 2009. évi adóbevallás alapján kihozott adókötelezettséget nem rendezted következõ év május 20-ig? Konkrétan mi áll abban a levélben, mert lehet, hogy valamit félreértettél.
A kérdező hozzászólása: Jött a levél, hogy fizessem ki a 2009-es SZJA-t, de azt kifizette a cég, és le is adtam adóbevallásban.
A kérdező hozzászólása: Közben már elrendeztem. Éljen a csodálatos rendszer, valahol nem nyomtam entert, így felírta adósságnak az SZJA-t...

Milyen környék jelenleg a Nagyvárad tér? Itt tervezek lakást venni, és olvastam róla jót és rosszat is, de azok évekkel ez előtti írások voltak. A jelenlegi állapotok érdekelnének, mennyire kell vagy nem kell félni?

Legjobb válasz: Az utcán történõ járkálást illetõen szerintem nem olyan rossz. Eléggé nagyok és átláthatók a terek (utcák), nem félelmetesebb, mint bárhol máshol Pesten. Ott az orvosi egyetem, meg egy kórház, napközben elég sokan mászkálnak, az ember nincs egyedül. A 24-es villamoson már egy fokkal jobban érezni a közei Orczy tér+ Józsefvárosi piac illetve a másik oldalon a Tûzoltó utca és környékén tucatjával élõk milliõjét... De a Nagyvárad téren a fõ utcák (Üllõi és Haller, meg még a Rezsõ tér is) elég jó közbiztonságilag. Én inkább az autók zaja é bûze miatt hanyagolnám. Ha pedig közeli mellékutcáról van szó, akkor kérdés, hogy merre és melyik, bár e tér közvetlen közeli utcái szerintem vállalhatóak...

Az utcán történõ járkálást illetõen szerintem nem olyan rossz. Eléggé nagyok és átláthatók a terek (utcák), nem félelmetesebb, mint bárhol máshol Pesten. Ott az orvosi egyetem, meg egy kórház, napközben elég sokan mászkálnak, az ember nincs egyedül. A 24-es villamoson már egy fokkal jobban érezni a közei Orczy tér+ Józsefvárosi piac illetve a másik oldalon a Tûzoltó utca és környékén tucatjával élõk milliõjét... De a Nagyvárad téren a fõ utcák (Üllõi és Haller, meg még a Rezsõ tér is) elég jó közbiztonságilag. Én inkább az autók zaja é bûze miatt hanyagolnám. Ha pedig közeli mellékutcáról van szó, akkor kérdés, hogy merre és melyik, bár e tér közvetlen közeli utcái szerintem vállalhatóak...
A kérdező hozzászólása: A Haller u. 88-ról lenne szó, az a nagy bérház órával a tetején.
Vágóhíd utcában van a sulim. Mögötte van egy kis telep, kicsi sorházakkal, apró lakásokkal. Sok kisebbségi van, sok magyar is. Sosem hallottam még hepajkodni õket. Egyébként tudom melyik házra gondolsz-az állapotából ítélve szerintem rendes emberek lakhatják, szép ház.

Mennyit illik vagy kell adni a szülésnél? (Többi lent)

A Bajcsyban fogok szülni, a X. kerületben, de nincs sem fogadott orvosom, sem pedig szülészn?m. Mennyit kell ebben az esetben adni nekik és mikor kell az összeget odaadni?

Legjobb válasz: Orvos vagyok: ne adj senkinek. /Elsõnek: nem keresek sokkal többet, mint egy eladó. Jelenleg szakorvosjelöltként 110 ezer forintot kapok. És mielõtt jön - hálapénzt sem.)

Orvos vagyok: ne adj senkinek. /Elsõnek: nem keresek sokkal többet, mint egy eladó. Jelenleg szakorvosjelöltként 110 ezer forintot kapok. És mielõtt jön - hálapénzt sem.)
Nem kell adni, ha nem akarsz, nem fog senki semmit szólni, hogy adtál-e vagy sem, úgyis a végén szokták adni. A fogadott orvosnak azért adnak, mert nem munkaidõben megy be levezetni a szülést, azaz felkéred rá, hogy ne az ügyeletes, hanem õ vezesse le a szülést, nem lenne kötelessége. Az más tészta, hogy errõl kéne számlát is adni. De ezért is "hálapénz". Viszont, én személy szerint, ha úgy alakult volna és ügyeleten szültem volna, és minden rendben lenne, akkor adtam volna hálapénzt orvosnak és szülésznõnek is, hálából. De tényleg nem fontos adni. Egyébként változó, hogy mennyit szoktak adni ügyeleteseknek. Szülésznõnek átlagosan 10-20 ezret, orvosnak 20-40 ezret. Kedves elsõ hozzászólóval annyiban nem értenék egyet, hogy a hasonlat nem túl szerencsés. Egy orvos és egyeladó munkája között nagyon nagy különbség van. Milyen felelõsség van egy eladón? Életekrõl dönt? Egy orvos életeket ment, a betegei egészségéért és életéért felelõs. Azért nagy különbség van a párizsi és az élet-halál között...
Nekem sem lesz fogadott orvosom, nem fogok adni semennyit senkinek. Amúgy sem tehetnénk meg és az elveim is mást mondanak. Mi az, hogy adni "kell" nekik?? Kapnak õk rendes fizetést. Nekem se ad senki plusz pénzt, ha adok 10deka párizsit a boltban, pedig egy orvos jóval több bért kap, mint egy eladó...
/Nálunk a klinikavezetõ professzor is régi toyotával járkál, pedig több európai szervezet vezetõje. :) A szülészek és a sebészek keresik jellemzõen betegre magukat, a többi szakorvosra nem jellemzõ./
Én a Bajcsy-ban szültem 2 éve fogadott orvos és szülésznõ nélkül. Ügyeleti beosztás alapján az volt a szülészorvos, akihez terhesgondozásra is jártam, így "ismertük" egymást. Rengeteget segített lelkileg és fizikailag, bár hamar meglett a babám, igazi hálapénzként adtunk neki 30e, a szülésznõnek pedig 5e Ft-ot. De nem várták el, nagyon profin végezték a munkájukat.
Mi rögtön a szülés után adtuk, de nem volt tervezett, hogy adni fogunk, csak úgy éreztük, hogy megérdemlik. elõzõ
Én ugyanúgy gondolom, mint a 2-es hozzászóló. Én a dokinak 20-40 között adok majd, persze attól függõen, hogy lelkiismeretes lesz a doki és minden szempontból meg leszek vele elgégedve. Szülésznõnek, ha figyel ránk és segítõkész lesz, 10-20 között. Majd akkor-ott döntjük el, nem zárom le a borítékot ;) Ha nagyon nem leszek megelégedve, nem kapnak semmit. :)

A győri kórházban mennyit kell, vagy illik adni a szülésznőnek? Az orvosnak Ti adtatok/adtok pénzt, ha nem fogadott orvosnál szültetek/szültök?

Legjobb válasz: Igaz én nem a Gyõri kórházban szültem.De nem volt fogadott orvosom,én nem adtam pénzt.Császároztak a mûtõben volt 2orvos + egy harmadik kezelt utána,akkor mind a 3-nak adhattam volna.Ha pénzt akartam volna adni az orvosnak akkor fogadok egyet de azt inkább a kislányomra költöttem.

Igaz én nem a Gyõri kórházban szültem.De nem volt fogadott orvosom, én nem adtam pénzt.Császároztak a mûtõben volt 2orvos + egy harmadik kezelt utána, akkor mind a 3-nak adhattam volna.Ha pénzt akartam volna adni az orvosnak akkor fogadok egyet de azt inkább a kislányomra költöttem.
En ott szultem a dokim fogadott volt ugyhogy neki adtam, ha nincs fogadottad akkor sztem nem muszaj adni de nagyon dicserik a mostani fiatal dokikat aki ugye gyakran ugyelnek. A szuleszno nem volt fogadott szantam neki egy 5 ezrest meg egy doboz csokit de nem volt bent utolso nap igy a zsebembe maradt. Ha esetleg nehezen birod a korhazakat en azt ajanlom inkabb a vip szobara kolts ha van mibol mert az egy megvaltas volt nekem. Sajat wc sajat zuhany! Egy ejszaka 10e de barmikor atmehetsz sima szobaba
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat!

Egy kecske meddig él, hány nm kell neki és mennyi tejet ad naponta vagy hetente? Ehhez mit és mennyit kell ennie? Kb. napi 10 tojáshoz mennyi csirkét kell tartani, nekik min. Mennyi nm kell, mit és mennyit kell enniük?

Az érdekelne megéri-e önnfenntartani, ráadásul nem nagy falusi, hanem csak kisebb kertben,tehát a takarmányt is vennem kéne, nem tudok kaszálni, füvet szedni. Olcsóbb lenne így, vagy jobban járok a szupermarketes nagybevásárlásokkal, fõleg ha akció is van? Csak a tojás és tej érdekelne, húst vennénk.

Legjobb válasz: Nem az árban hanem a minõségben van a különbség úgy hogy ne számolgass. Amit otthon elõállítasz még drágább is lehet a boltinál.

Nem az árban hanem a minõségben van a különbség úgy hogy ne számolgass. Amit otthon elõállítasz még drágább is lehet a boltinál.
Sajnos jobban jársz.. Ha nagyban csinálnád, nagygazdaságban, akkor már lehetne mérlegelni, de így nem. A takarmány drága. A tejhozam fajtától és idõszaktól is függõ (mekkora, hány gida van). Akik azt mondják, hogy kicsiben jajj de jó és saját és még olcsóbb is, azok hazudnak, elsõsorban maguknak, így neked is. Ez a szomorúságos hírem van. De ha telik rá, akkor érdemes kísérletezgetni, mert izgalmas idõtöltés. Ebbõl már rájöttél, hogy vagy szerelembõl csinál ilyet az ember vagy vásárol egy multinál.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Megéri önellátni, ha tudod hogyan kell és nem vagy lusta. Sok munkával jár, és a kezdetekben sok pénzt kell belefektetni. A kis kert pont azért nem kifizetõdõ, mert az állattartás minden kellékét vásárolnod kell. Úgy az igazi, ha az állat takarmányának minél nagyobb hányadát magad termeled meg. Elsõként fejben kellene felokosodnod, nem mások véleményére hagyatkozni. Ha mindent a pénz szemszögébõl nézed, akkor semmi nem éri meg. Azt mondod, hogy a tej, tojás érdekel, de a húst vásárolni akarod.Na most ez egy jó alkalom újra gondolni a kijelentésedet. Ha a tejet kecske adná, a tojást meg csirke, akkor mit csinálsz velük ha már a tyúk nem tojik vagy ha sok bak kecske születik? Válasz egyszerû: Levágod õket és megeszed/megeszi a család. Egyáltalán ettél már kecske húst vagy hajlandó lennél megenni? A szupermarketben kapható húsok minõsége nincs annyira jó, mint amit magad termesztesz. Bár ezt hiába mondom egy olyan embernek, aki még soha nem tapasztalhatta meg a különbséget. Lehet olcsón, akciósan vásárolni, de az igazán jó soha sem akciós vagy olcsó.
Olcsóbb, ha tartasz állatokat! Saját tapasztalatomat írom le. Az elején nagy befektetés, zárható tyúkól kell, mert a ragadozó állatok (nyest, menyét) ellen védekezni kell, ezek sajnos képesek megölni az egész állományt is. Ahol a fejük befér, ott már vérengzenek, tehát 2x2 cm-es lyuknál nagyobb sehol se legyen. Tojóhelynek egy doboz vagy láda megfelelõ ki kell bélelni szénával vagy szalmával. A tyúkoknak éjjelre jó a rúd, a létra, szeretnek ezeken aludni és így az alomköltségét meg tudod spórolni, nem kell szalmára költened, az aljuk könnyen takarítható. El kell keríteni a területen egy részt, ahol az ólból ki tudnak jönni, mert a veteményest kiirtják és összepiszkítják az egész kertet. Ahogy sötétedik maguktól beülnek. Reggel ki kell engedni õket és este bezárni. Tyúk sok mindent megeszik: a takarmányon kívül füvet, konyhai maradékot, száraz kenyeret, almacsutkát, de vissza tudod etetni még a tojáshéjat is. Szerezz egy fedeles vödröt és otthon rakj össze minden olyan maradékot, amit eddig kidobtatok. Akár szólj a szomszédoknak is, biztosan szívesen odaadják, közben pedig ajándékozz nekik tojást, aminek örülni fognak. 10 tyúknál átlag napi 6-7 tojással számolhatsz, ha nem adsz nekik tojótápot. Takarmányvásárlásnál a legolcsóbb, ha termelõtõl közvetlen veszed meg, így nincs ÁFA, nincs adó, tehát csaknem kétharmad-féláron van a kereskedésekhez képest. Felénk a kereskedõnél a búza 7700/mázsa, a malomban 6000/mázsa, hirdetésben találtam egy közeli faluban pedig 4000/mázsa veszem a búzát és a kukoricát. Ezeket is el kell zárnod, fedeles hordóban, mert ezt meg az egerek vagy netán a patkány is fosztogathatja, ezt zsákban nem jó tartani. Nem ismerem a környezeted, de füvet azt bárhol lehet szedni, sõt ha kiskert szólhatsz a szomszédoknak, hogy szívesen elhozod a karfiol-káposzta leveleket, a kiszedett füvet, a kiegyelt sárgarépát és sorolhatnám... Örülni fognak, mert nem kell nekik elégetni vagy elszállítani. Ha van a közeledben kisbolt vagy zöldséges onnan is elhozhatod a rothadt zöldséget, gyümölcsöt, a saláták-káposzták leveleit..., még örülni is fog, hogy nem neki kell a kukába elcipelni és kidobni. A távolabbi rokont, barátot, kollégát vagy ismerõst is megkérheted, hogy a szárazkenyeret tegyék félre. Fontos dolog, hogy minden, amit nem veszel pénzért meg, az ingyen kaja a tyúkoknak! Ha sok maradékot össze tudsz a környezetedben szedni, akkor alig kell majd takarmányt vásárolni. Szerintem elõször a tyúkkal próbálkozz. Idõ, mert az állatnak enni kell hétvégén, karácsonykor is, akkor is, ha esik az esõ vagy hóvihar van. Napi kétszer menned kell, reggel kiengedni, etetni vizet adni, és este bezárni a tojásokat összeszedni. Legyen elõttük mindig víz (napi egyszer elég friss vizet adni), ez soha ne fogyjon el. Mi öntetetõt használunk, ebbe tesszük bele a búzát és a kukoricát, a maradékot ahogy van folyamatosan adjuk nekik (sok ismerõs összerakja nekünk és egy zöldséges is) egyébként ezeket imádják a tyúkok. A "zöldségesünktõl" néha ládaszám hozzuk el a maradékot és nem fogad el semmit sem, mert azt mondja ez neki nagy segítség, hogy ezzel nem kell bajlódnia, de a névnapjára és karácsonykor veszünk neki egy üveg bort. Ha lesz saját tojásod tudni fogod, hogy mit eszel és ennek a tojásnak más lesz az íze, mint amit a boltban veszel! Tyúkvásárlás: vigyázz a hirdetésekre, mert leginkább letojt lábát megmosott tyúkokat árulnak 20-25 hetesként. Inkább menj el egy közeli faluba érdeklõdj, és ott vegyél csirkét. A tyúk fajtától függõen kb. 22 hetesen fog elkezdeni tojni. Egy tojás 20 óra alatt érik meg a tyúkban ehhez szükséges neki elegendõ fény és változatos kaja. Ha visszaeteted a tojáshéjat, akkor lesz elegendõ mésztartalma a tojásnak, de ha könnyen törik a héja, akkor kell venned mészkõlisztet is, amit a takarmányhoz kell keverni. 5 kg kb 400, - Ft, én "Futor"-t veszek, és heti 2-3 alkalommal teszek a takarmányba bele. Kell kevés apró kavics is a tyúkudvarba, hogy a zúzájában össze tudja zúzni a takarmányt. 10 tyúknak egy vödör apró kavics évekig folyamatosan elegendõ, mert utána a saját piszkában visszakerül, esõ-hó és újra meg tudja enni. Saját tapasztalat: nálunk gazdaságos a tyúktartás, 50 tyúkunk van és eladjuk a felesleges tojást. Egy dobozba félre szoktam tenni a tojás árát és abból a dobozból veszem a takarmányt, úgy, hogy 4 tagú családként napi szinten fõzök, kb heti 2szer sütök, esszük is a tojást, emellett is bõven pluszban vagyunk az eladott tojások árából! Kecske - hát ezt én is tanulgatom még. 2 kecskénk van kb fél éve tartjuk õket. Napi egyszer fejem õket, a tej az nagyon finom és saját részünkre készítek sajtot és túrót is. 2-3 hónapig olvastam a kecsketartást és elmentem egy helyre, hogy megismerjem a kecskét és megtanuljam fejni. Innen vettük a kecskéket is. Tudatosan készültem, mire megvettük õket kész volt a helyük, elegendõ szénával, takarmánnyal, nyalósóval vártuk õket. Alakítottunk ki fejõállást, de nem kalodát, ez 2 betonlapon egy régi szekrény alja, ide maguktól felállnak és szépen türelemmel megvárják, míg lefejem õket. Ez a tenyészet érdeme, mert õk szoktatták õket így. 2 kecske fejése kézzel kb fél óra, de ebben az etetés is benne van. Kedves ragaszkodó állatok, nagyon szeretjük õket! Mi úgymond kézhez szokott állatokat vettünk, amiket már fejtek elõtte is. Elegendõ hely kell nekik, nem feltétel, hogy tudjon legelni, de mivel kérõdzõ állat mindig eszik, tehát sok szénának kell elõtte lenni. Nemhiába a mondás, hogy "igénytelen, mint a hegyi-kecske". Hát valóban nem sok igényük van. Kell nekik fedett egy részén zárt egy részén nyitott lak, fontos, hogy jól szellõzzön. Kell egy nagy vödör friss vízzel (mi felkötöttük lánccal, nehogy véletlen belepiszkítsanak) és jászol, ahova a napi szénájuk kerül. Esznek folyamatosan. Kicsit pazarló állatok, mert ami a földre leesik, azt már nem eszik meg, tehát rácsos szénatartó kell (a párom fából készítette). Ami leesik széna, azt az alomba alájuk húzzuk, mi úgymond mélyalmos tartásban tarjuk õket, évente háromszor almolunk. Egy helyre piszkítanak, így ezt könnyen ki lehet takarítani. Mivel nem értettünk hozzá a kecsketenyészetbe jártunk tanulni. Ott 3 féle takarmánnyal etették õket: árpa, zab és tritikálé, ezt terménydarálón ledarálva összekeverve tárolták. Heti egyszer darálunk és ebbõl a darából egy kisvödörben vízzel összekeverjük, nem túl híg állapotúra, ezt adjuk nekik a reggeli és az esti fejésnél. Úgy szoktatták õket, hogy fejésnél kapnak enni. Nem nehéz fejni sem, (vannak a neten videók is), de mi a tenyészetben tanultuk meg. Nem nagy ördöngösség, kell hozzá víz lemosni a tõgyét, tiszta ruha megtörölni, edény, amibe fejed és edény, amibe tárolod, le kell szûrni, sûrû szûrõn, és fedeles edény, amibe a hûtõbe teszed (3 napig eláll, én a 4. napon csinálok sajtot). Azt a kecskét fejtük, amit megvettünk, tehát rajtuk tanultunk. A tenyészetben nagyon kedvesek voltak és minden kérdésünkre válaszoltak. A takarmányukat szintén termelõtõl vesszük 4000/mázsa áron, a nyalósó mérettõl függõen kb 1500 Ft. Szénát kell venni rendesen, egy nagy bála kb 2 hónapig elég a 2 kecskének. A fejések után mindig adunk nekik valami csemegét, almadarab, sárgarépadarab, káposztalevél, krumplihéj vagy ami van, ezt kézbõl adjuk nekik. Különösen szeretik az akáclevelet szoktunk nekik szedni. Mi elvisszük közben legelni is õket, de vigyázni kell, mert a fáknak bokornak nekiesnek. Alapban mindent megesznek, de nem lehet nekik moslékot adni (ez menjen a tyúkoknak), a minden a zöldségre és a gyümölcsre vonatkozik és a fûre, a levelekre és az ágakra. A nevükre hallgatnak, szeretik a gazdájukat, de nem szófogadóak, mint pl. a kutya. Nálunk van laza nyakörvük és erre teszünk vezetõkötelet, ha visszük õket legelni, de beszállnak maguktól a kisfurgonba, pár alkalom után megtanulták. Szükséges féregteleníteni õket félévente, mi állatorvost hívunk és injekcióban adja be. Szükséges õket úgymond körmöltetni félévente, hozzánk el fog jönni az úr, akitõl vettük õket. Nekünk azt javasolták, hogy 2 kecskét vegyünk, mert egyedül unatkozik és sírni fog és depressziós lehet. Szóval így lett 2 lánykecsként, akik a tenyészetben is úgymond barátnõk voltak. Az egyik kiválasztott minket, amikor mentünk tanulni szaladt oda hozzánk, tehát az biztos volt, hogy egyiknek õt vesszük meg. Tej, az akkor van, ha a kecskének kicsinye volt, tehát el kell vinni egy fiúkecskéhez vagy hozni kell hozzájuk. Nézz körül hol van erre lehetõség, mi visszük õket pasizni a tenyészetbe. Évente egyszer ellenie kell, 150 napig vemhes a kecske és kb 2, 5 - 3 hónapig ilyenkor nem ad tejet, elapad fokozatosan. Fiúkecskét felesleges tartani, pár lánykecskéhez, jobban megérni, ha megoldod külsõssel ezt a részét. A fiúkecske büdös, a lánykecskék nem. Átlag 2 gidát ellenek, megoldják és szépen nevelik õket. A kicsiket el tudod adni vagy le lehet vágni. Olcsóbb? - hát persze, hogy olcsóbb a saját tojás és a tej. Sõt, ha van tejed, akkor már lesz túród és sajtod is. Viszont van vele munka is és azt ne feledd, az állatnak minden nap enni kell, ünnepkor is és ha nyaral a család, akkor meg kell oldani, hogy el legyenek látva. Elõször kezd a tyúkokkal. Ha van kérdésed szívesen válaszolok.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!