Találatok a következő kifejezésre: Mennyit illik ajándékba (11 db)

Mennyit illik adni ajándékba?

3 éve volt az esküv?m, akkor 40ezer Ft-ot kaptunk ajándékba egy pártól, most nekik lesz. Mennyit illik "visszaadnunk"?

Legjobb válasz: Ha ezt így tudod,akkor illik vagy annyit adni,vagy ekkora összegü ajándékot vwenni.

Ha ezt így tudod, akkor illik vagy annyit adni, vagy ekkora összegü ajándékot vwenni.
szerintem adjatok pénzt egy szép képeslap + idézet kíséretében! sajnos a mai világ nagyon anyagias!
a mai párok már nem szeretnek ajándékot kapni, sokkal inkább pénzt! sokan rá is írják a meghívóra, hogy nem ajándéktárgyat, hanem pénzt kérnek. érthetõ is, hiszen bosszantó lehet, ha kapsz 5 evõeszközkészletet, vagy pohárkészletet, amit soha a büdös életben nem veszel elõ, csak a helyet foglalja!
Én a helyetekbe vennék neki egy nagyobb értékû ajándékot.(porcelán étkészlet, kristálypohár készlet, stb...)
Én ajándéket vennék, értékesebbet persze. Így nem tudják egész pontosan az összeget. Azért is adnék inkább ajándékot, mert akkor ha azt használják, vagy csak ránéznek, ti juttok eszükbe róla. Én a mai napig fel tudom idézni, hogy kitól mit kaptunk.
szia, mi tavaly voltunk esküvön és 10-t dobtunk be meg egy nagyon drága (kb 7000-7000 Ft) ágynemü garniturát kaptak. azt hiszem barátnak ez nem kevés.
Ha ha tudod, hogy annyit adtak, akkor adj te is ugyanennyit nekik. Én max rokonnak adnék ennyit, egy ismerõs, barát párnak 20 000 Ft is elég.
szerintem adjatok 60 at, és egy üveg bort mellé...vagy ilyesmit
Olyan 55-60-at kell adnod, mert 4 év alatt romlott a pénz... Mi unkatesómnak 15-öt adtunk ballagásra, õk egy év múlva nekem 17-et... Vicces volt, hogy így kiszámolták.
Nem az számít hogy mennyibe kerül hanem hogy hogyan adod az ajándékot :D
Szerintem mindig annyit kell adni amennyi jut rá mert nem hinném hogy csak azért hívtak el lagziba!!!!
Nem illik megkérdezni.
Erre a kérdésre egy válasz-kérdés létezik: "Mi az, te adó-ellenõr vagy?"
Én ha olyan ember kérdezte, akinek semmi köze hozzá csak azt mondtam a költségeket illetõen, hogy sokba, de egy idõ után (vagy x össze után, ami nálunk 1, 5 millió ft volt) már nem számoltuk... Egyébként tényleg így is volt, mert nem akartam magam bosszantani, hogy mennyivel többe került, mint terveztük :) A kapott pénz esetében pedig azt mondtam, hogy nagyjából fedezték a költségeinket (mert mi finanszíroztuk a párommal az esküvõnket). Nem gazdagodtunk meg belõle, vagy hogy a nászutunkat ki tudtuk belõle fizetni... Attól, hogy nem illik megkérdezni, még sokan megkérdezték, akiken csodálkoztam... De barátok, család estében, ha olyan a viszony, nálunk úgyis kihozta a szó egy beszélgetésnél, nem kérdezték...
Ez a "illik-e" címû kérdés alapjában véve el van hibázva. Nem jó ilyen korlátok közé szorítani az életünket semmilyen területen. Sokkal egészségesebb azt tenni, amit épp õszintén érzünk, vagy helyesnek gondolunk, mint megfelelni valami gyakran idióta elvárásnak, trendnek, divatnak, szabálynak. Persze ehhez kell õszinteség, és a felvállalása annak a kockázatnak, hogy lesznek, akiknek nem fogunk tetszeni, viszont az így kapott szabadság az nem egy utolsó bónusz. Mégis sokan választják a könnyû utat, de ez visz a képmutatásba.
Utolsó Jobb biztosra menni ;-)
Felén mikor elmennek megszámolni ami jött a táncból, utána visszajönnek és fillérre pontosan, hangosan bejelentik, hogy köszönik szépen xy összeg jött össze.
Én olcsó esküvõt akarok, és nagy nászutat... szerintetek ezt együtt érti az illetõ vagy külün külön. Én tuti hogy max az anyakönyvezetõért és a fényképészért fogok fizetni... aztán elrepülünk Japánba... bár lehet a családoz illik meghívni... Hallottam egy olyan esetet, hogy a pár nagy lagzit akart ezért a meghívóra azt írták, nem kérnek ajándékot, a fogyazstását mindneki maga fizeti. jól sikerült, sokan voltak sokat táncoltak, hotel éttermében lagzisztak.
Nem értem, mire ez a nagy titkolózás, aki már ott van az esküvõmön, az nyilván tisztában van az anyagiakkal is. De ha ismerõsöm kérdezné meg, aki nem volt ott, csak mondjuk tájékozódni szeretne, akkor is lazán elmondanám. Itt is sokan megkérdezik, hogy nektek mennyibõl jött ki, és senki nem azt válaszolja, hogy ilyet nem illik kérdezni. Ebben szerintem semmi rossz szándék nincs. Csak tájékozódás. Ha pedig valaki pletyizés céljából kérdezi meg, hát szerzek neki egy jó napot. Bumm.
Szerintem az, hogy mennyibe került az esküvõ, az igazából nem titok, hiszen azért nagyjából mindenki tisztában az árakkal..Arra, hogy mennyi nászajándék pénzt kaptunk, csak annyit felelnék: "Tudunk belõle tervezni" :)
Ha barátnõ kérdezné, válaszolnék. Ha csak egy kolléganõ vagy szomszéd, akkor nem mondanám meg.
Én nem válaszolnék, senkinek semmi köze hozzá és úgy, ahogy az elsõ írta, nem illik megkérdezni. Ez alól egyetlen kivétel van (és annak válaszolnék is), ha valaki azért kérdezi, mert õ is esküvõt tervez és szeretne tisztán látni, hogy mi merre hány méter. De ez az adott beszélgetésbõl úgyis kiderül. Egyébként ha csak csámcsogni akar rajta, akkor biztosan nem mondanám meg.
Szerintem sem illik rákérdezni, de ha olyan ember kérdezi, akkor én végülis válaszolnék rá. Ha nem olyan, vagy is úgy gondolom semmi köze hozzá, akkor finoman közölném, hogy erre nem szeretnék válaszolni és kész.
Nem illik megkérdezni. De szûk család ugyis tudja, nekik kérdezni sem kell.
Szerintem ez a te döntésed. Ha meg akarod mondani, mondd meg, ha nem, diplomatikusan mondd el, hogy ez magánügy. Ezt el kell fogadniuk, nem parasztság ilyet mondani. Én a magam részérõl nagy közeli embernek (olyan családtagnak, akivel jó a kapcsolatom, legjobb barátnõmnek) megmondanám, többi embernek meg: -ajándékkérdésben azt mondanám, hogy "nagyjából visszajött az esküvõ ára", és ennyi. Olyan embernek nem kell tudnia errõl, akit nem érzek közel magamhoz. -esküvõ ára pedig, ha vki esküvõtervezés miatt kérdezi, akkor apránként megmondanám, hogy ez meg ez ennyibe került... egyébként nem.
Nem illik megkérdezni, de ha megteszik, akkor lazán elmondhatod, hagy csámcsogjon rajta :) Egyre nagyon figyelj oda, méghozzá arra, ha bejelentitek mennyi volt a menyasszonytánc összege, véletlenül se legyen bekapcsolva kamera.Ugyanis az APEH legújabb kitalálása, hogy azt a pénzt is megadóztatják.Ez egy apehos esküvõjén történt állítólag.Nem engedte, hogy menjen a kamera, mikor bemondták mennyit szedtek össze.
NEM! Punktum.
A nászajándék nem adóköteles, és a menyasszonytáncban összeszedett pénz is nászajándék természetesen!! Úgyhogy ez a "kamera-kikapcsolósdi" csak városi legenda lehet maximum!!!

Mennyit illik adni vagy venni ajándékba egy középiskolai ballagáson? /lányról van szó/

A testvérem unokája ballag a hétvégén és nem tudom,hogy mennyit illik tenni a borítékba vagy esetleg ajándékot venni? Milyen értékben? Egy nagyon szolid, de kitünő tanuló lányról van szó.Eddig minden ballagásán ott voltam.

Legjobb válasz: neked ballagott már gyereked? Õk mennyit adtak neki? Annyit várnak viszont. Ha semmibe nem tudsz kapaszkodni, akkor én olyan 10-20 ezer ft-ra gondoltam, de a tizes mellé kell virág, vagy torta.

neked ballagott már gyereked? Õk mennyit adtak neki? Annyit várnak viszont. Ha semmibe nem tudsz kapaszkodni, akkor én olyan 10-20 ezer ft-ra gondoltam, de a tizes mellé kell virág, vagy torta.
5-10 ezer, de ez a max. Én 3 ezerért veszek ajándékot.
A kérdező hozzászólása: 5000 Ft-ra gondoltam+virágcsokor kabalaplüssel.Ez mennyire jó ilyen rokoni kapcsolatnál.Eddig minden évben elmentünk a rokonsághoz, minden ballagónak egyformán adtunk, boríték+virágcsokor! Hát elég nagy a család, de a tiszteletet mindenhol megszoktuk adni!
Úgy 300 száz ezer és talán egy rolls-royce
A kérdező hozzászólása: Legutolsó válaszolónak írom, hogy mielõtt válaszol valakinek, nyomja a fejét egy vödör jeges vizbe és amikor visszajött az esze csak akkor válaszoljon. Ekkora marhaságot még egy budipapír sem bír el, inkább húzd le magad a WC-n.


A Bak nő és Skorpió férfi mennyire illik össze? Mi a baj köztük és mi a jó? Egy skorpió férfi minek örülne ajándékba?

Én bak nő vagyok a párom Skorpió férfi ,lassan 2 éve leszünk együtt és sose értünk egyet, nem volt nap hogy ne vitáztunk volna. nem értem miért van ez.

Legjobb válasz: Hogy mi a baj? Az, hogy a probléma forrását a horoszkópotokban, nem pedig magatokban keresed.

Hogy mi a baj? Az, hogy a probléma forrását a horoszkópotokban, nem pedig magatokban keresed.
Egy ilyen párost ismerek. Megérdemlik egymást, mert a pasi csalja a nõjét, és mikor lebukik kidumálja magát. A nõ meg birka módon hisz is neki. Amúgy náluk a fickó olyan, hogy imád kötekedni, és csak neki lehet igaza.
A kérdező hozzászólása: körülbelül nálunk is ez a szisztéma , csak én nem engedem magam, kibeszélni magát kitudja. mert elég rámenõsen mondja. És az a baj én tényleg próbálok kitenni magamért.
Nekem skorpió a párom, én meg bak nõ vagyok. Totál ugyanez van nálunk is, nem telik el nap, hogy valami apróságon ne kapnánk össze. Szerintem az a baj, hogy nekem van egy elképzelésem, hogy mit hogyan kell csinálni, itt gondolok akár konyhai dolgokra is, meg neki is van elképzelése, és egyikõnk sem akarja feladni a másikért. Bár nálunk azt veszem észre, hogy inkább õ a kötözködõs, bak létemre meg vagyok annyira büszke, hogy felkapjam a vizet, ha valamiben beleköt. Ajándékozás terén nem jött be a vicces ajándék (pl. feliratos póló), inkább a praktikusabbnak örült. Szoktam figyelni jóval az ajándékozás elõtt, hogy mit mondott, mit szeretne venni, és mielõtt megvette, azt kapta tõlem ajándékba.
Ne hallgass rám, ha nem akarsz, de én mondom neked, hogy addig szabadulj meg ettõl a k*cs*gt*l, ameddig nem tesz tönkre komolyabban. Megváltozni õ sose fog, csak rosszabb lesz. Aki szeret és tisztel, az nem csal meg téged és nem hazudik neked. Ha, pedig hülyeséget csinált, vagy v.mi nem jó neki, kinyitja a száját és õszintén megmondja; nem sumákol bele a világba.
Mi jól megvagyunk már 1 éve. (bak nõ, skorpió férfi)
A probléma forrása hogy a pasid skorpió, menekülj elõle!

Bérma keresztszülőként mennyi összegért "illik" ajándékot venni?

Nem rokon,a család barátja.

Legjobb válasz: Én ezüst fülbevalót és egy tortát kaptam. :) 18/L

Én ezüst fülbevalót és egy tortát kaptam. :) 18/L

Mennyi értékben illik ajándékot venni? Ovis zsúr a Mc-iben.

Most el?ször hívták meg a fiam ilyen szülinapi zsúrra, és g?zöm sincs, hogy milyen értékben szoktak manapság ajándékot venni. Beégni nem akarok se úgy hogy túl keveset, se úgy, hogy túl sokat költök.

Legjobb válasz: Én max. 2000 körül szoktam.

Én max. 2000 körül szoktam.
1500 ft kb.
Attól még, hogy a mekiben lesz, szerintem nem kell többet költeni olyan 1500-2000 forintnál. És tényleg igaza van az elõttem válaszolónak, a gyerekek jobban tudnak örülni több kis játéknak. Emlékszem, én ovis koromban ilyen közös karácsonyozáskor valami ravensburger-es memóriajátékot kaptam, annyira aranyosak voltak a képei és olyan kicsi volt, annak örültem a legjobban, pedig valószínüleg nem lehetett több 600 forintnál. Meg vannak ezek a playmobil-os kis dobozos figurák, katona, vízvezetékszerelõ, ilyesmik, ez egy doboz kb 700 forint, de a figurához mindig tartozik valami kis mütyûr is, ennek is szoktak örülni a gyerekek.
Szerintem gondold végig, mennyit akarsz/tudsz a dologra szánni. Aztán ebben az értékben vásárolj több, kisebb értékû ajándékot, és tedd egy csinos mesefigurás tasakba. A gyerek jobban örül, mint egy ajándéknak, többnek látszik, és a szülõk sem fogják tételesen összeadogatni, mi mennyibe került. Lehet benne tetkós rágó, színes ceruza, gyurma, kis plüssállat, ha lány, akkor hajcsatok, ha fiú, akkor kisautó, stb. Ezeket elég olcsón meg lehet venni, és egy-két ezer forintból már egy helyes kis csomagot összeállíthatsz.
A fiadra kb.800 ft-ot fognak költeni, úgyhogy szerintem is at 1500-2000 ft reális.

Mennyi ertekben illik ajandekot vagy penzt adni?

Keresztfiam 18 eves,most ballag es fogalmam nincs a mostani arakrol/szokasokrol.Segitsetek,koszonom!

Legjobb válasz: Én csak egy csokor virágot kaptam az egész családtól. 6 éve.

Én csak egy csokor virágot kaptam az egész családtól. 6 éve.
Annyit, amennyit meg tudsz engedni; nem tartanak számon tarifát. Viszont szerintem alapból illetlenség pénzt adni bármilyen alakomból is.
Szia! Én is biztos pénzt kaptam a kereszt szüleimtõl, túl régen volt már nem emlékszem az összegre. Viszont arra emlékszem, hogy a húgom 4 éve úgy kapott kb. 5ezer Ft-ot az én keresztanyumtól, hogy a csokorba volt belekötve a 200-as, 500-as címletû papírpénz. Örök emlék marad. Alapvetõen amennyit a pénztárcád megenged.
Annyiért adsz, amennyit megengedhetsz magadnak vagy attól is függ mennyire jó a viszony köztetek... Egy 10ezer forint szerintem abszolút jó, sõt. De 5ezerre se lehet semmit mondani, nem lehet mindenki gazdag. Nem tudom én sosem kaptam hatalmas összegeket, de biztos itt van a gond... szerintem 10 ezer bõven elég.
Tényleg tárcafüggõ. Egy virág mindenképp, és ha megteheted, egy 5 vagy 10ezres borítékba, illetve én pl. arany nyakláncot kaptam annak idején a keresztanyámtól.
Dobjál hozzá még egy nullát és tökéletes lesz. :)
Nekem is meg volt már az esküvõm, én kizárólag egyetlen vendég ajándékán húztam fel a szemöldökömet, aki a férjem húga volt a pasijával. Õk 20 ezret adtak összesen, pedig állandóan azon témázik, hogy milyen sokat keresnek, milyen sok pénzük van, és mennyire imádja tesóját. Aztán postai borítékba tettek egy 20 ezrest, annyit nem írtak hozzá, hogy fapapucs, utána meg mikor mentek haza, a konyhán követelték, hogy csomagoljanak nekik a kajából is, mert nekik a süti nem elég. Egyébként volt 5 ezer forintos borítékunk is, nem érdekelt egyáltalán, nem mindenki van olyan anyagi helyzetben, hogy többet tudjon adni, nem tudom kitõl kaptunk annyit, nem is érdekel, jól éreztük magunkat, jó buli volt, azért csináltuk az egészet, eleve nem is számítottunk nagyobb összegekre. A férjem húgáék részérõl is azért esett rosszul, mert olyan nemtörõdöm módon csinálták az egészet, mert meg anno, a sima barátnõjének többet adott, mint a testvérének és állandóan azon van ki, hogy mennyire imádja a bátyját + õ bezzeg milyen jól keres. Nem nagyon jellemzõ szerintem a fillérbäszás a vendéglátókra, legalábbis nem annyira, mint itt elõadják. Itt a legtöbben vendég szemszögbõl írnak. Hiába, én mint vendéglátó nem foglalkoztam a kisebb összegekkel, nem zavart, hogy "nem jött vissza fele se" stb. de ha én megyek lagziba, akkor ettõl függetlenül a lehetõségeimhez mérten én is igyekszek kitenni magamért, nem azért, mert a pár elvárja. Ez az én saját elvárásom magamtól. Ha mondjuk azt mondanád, hogy 5 ezret, adsz, akkor nem menyasszony szemszögbõl mondanám, hogy az kevés, hanem vendég szemszögbõl lennék úgy vele, én nem állítanék oda annyival. Viszont arra pipa tudok lenni, mikor tarifa van. Egyetlen ilyen meghívásunk volt, hogy kerek perec közölték, hogy pénzt akarnak és fejenként 15 ezerre jön ki az esküvõ, ebben minden benne van. Ez azért engem felbosszantott, mert mi a fene közöm van nekem ahhoz, hogy õ galambot röptet magának, meg két menyasszonyi ruhája van, minden roskadozik az élõvirágtól, meg ilyenek? Ez milyen már, hogy ki kell fizetnem a részem? Nem mintha nem adtunk volna annál többet egyébként, mivel közeli családtag volt, de azért nekem lesült volna a képemrõl a bõr így meghívni a népet, hogy közölni a tarifát. Kérdezõ, az a húszas jó lesz, ha kedven van, valami filléres kreatív módon adhatod át, egyébként nálunk a táncba ment a pénz, az járt a legjobban, aki nem cicomázta túl, csak bedobta a tálba a borítékot, vagy a meztelen bankjegyet. Ezt nem árt átgondolnod, mielõtt nagy dobozzal vagy ilyesmivel bonyolítod, hogy felétek mi a szokás ajándékozásban, hogy zajlik ez. Ha a táncban sorban dobják be a pénzt és úgy táncoltatják a menyasszonyt, de te bedobozolod az ajándékot, azt a fazékba/kosárba nyilván nem dobhatod, az ilyet nálunk is külön adták oda a táncon kívül, de tök jól oldották meg, hogy ne maradjanak ki a táncból, õk borítékba egy jókívánságos képeslapot dobtak be aláírva, így nem volt olyan, hogy nem vesznek részt, meg nem dobnak semmit, de nem kellett kétszer "fizetni" sem. Mi nem kötöttük ki, hogy pénzt kérünk, de a vendégek maguktól azt hoztak néhány kivétellel, mert manapság már vendégnek is egyszerûbb, könnyebb és gyorsabb azt adni, azért nem kellene úgy beállítani a párt, mintha csak õk követelnék, azért valljuk be, ez a vendégeknek is kényelmesebb, hogy nem kell a fél rokonságot feltelefonálni, hogy te mit veszel, a fenébe én is azt kaartam, akkor veszek emezt, ja hogy azt már a Janiék, vették, de akkor mit vegyek?
Szia! Mindenképpen annyit adj, amennyit megtehetsz és jó szívvel tudsz adni. :) Nálunk mondjuk 10.000 ft/fõ lesz az étel & a korlátlan ital. Ha én vendégként mennék esküvõre azért mindenképpen minimum annyit adnék, amennyi nekem és a családomnak a fogyasztása, mivel egy esküvõ nem olcsó, de persze ez attól függ, hogy az ember mennyit engedhet meg magának.
Tetro, te nem érted. Az esküvõ nem arról szól, hogy az ifjú pár összekalapolja a pénzt az életkezdéshez. Lehet, hogy 50 éve így volt, de most nem ez a helyzet. Manapság a párok nagyrészt a saját pénzükbõl rendezik az esküvõt, és nem azért, hogy pluszban zárjanak vele, hanem azért, mert nagy és szép esküvõre vágynak, erre spórolnak évekig, aztán pedig megtartják saját ízlésük szerint. Saját példánk: 1 milliós esküvõ, 600 ezer jött vissza. Sok vendégtõl kaptunk jelképes tárgyi ajándékot, másoktól pénzt, de ez amolyan ráadás volt. Mi az 1 milliónkat esküvõre akartuk költeni, ezért arra költöttük, pont. Az, hogy ebbõl mi hogy jövünk ki a végén, magánügyünk, nem is érdekelt, csak hogy legyen minden szép. A vendégeknek is ezt mondtuk. Pl. kisgyerekes családtól kézmûves tárgyat kaptunk és egy üdvözlõlapot, tök jó személyes ajándék, nagyon örültünk neki. Képzeld, jobban, mintha négyükre kiszámolják, hogy 40 ezret kell adni, attól én lettem volna rosszul, mert tudom, hogy nem veti fel õket a pénz. A vendégeim a vendégeim, nem azok, akiknek a vacsorát kell fizetni. Ha valaki erre hajt, az éttermet nyisson, ne lagzit rendezzen.
Tetro! Te aztán anyagias vagy. Szerinted a mai világban nem nagy szám 10 ezer, nekem és sok más társamnak viszont igen. Elképzelem azt az esküvõt, amit te rendezel, majd kiírod a meghívóba, hogy ennyibe kerültetek, legalább ennyi legyen az "ajándék". Ez nem belépõ díj, hanem egy kedves gesztus a vendég részérõl. Ha nálad ez elvárás már régen rossz.
42-es vagyok. Igen, már túl vagyok a saját esküvõmön, amire én pont annyit költöttem amennyit megengedhettem magamnak. A mi családunkban nem szokás ekkora összegeket ajándékozni, baráti körben pláne nem, a legjobb barátnõmnek egy sátrat vettünk annó (õk kérték), én tõle egy sk fotóalbumot kaptam. És igen, tegyük fel hogy 10e forint nem egy akkora összeg, de ha meghívnak családostul a 3 gyerekemmel, akkor az már 50 ezer lenne ilyen logikával ami 3 gyerek mellett azért nem kis pénz, ráadásul ez a számítás azt feltételezi hogy ugyanannyit adunk akkor is ha egy vidéki étteremben van a lagzi és akkor is ha egy bp-i helyen ami 3x olyan hosszú. Hozzáteszem vendégként ezt honnan tudjam elõre. Mint írtam a mi családunkban ez nem szokás de a férjemében igen, ott anyósom gondosan listát vezet hogy õk kinek mennyit adtak, illetve mi kitõl mennyit kaptunk, és ennek megfelelõen kalkulál. De ez ugyanúgy szívás mert ebbõl az van hogy ha közeli rokon házasodik, akkor az 50 ezer, de ugye manapság már nem fél évvel elõre szólnak hanem csak két hónappal, és nekik bizony elég megterhelõ ezt kigazdálkodni.
én azt gondolom, hogy elég a 20-as :) nem kell túlzásba esni, mi is 30-at adtunk a férjemmel, de mi ketten voltunk, úgyhogy te még többet is adsz/kop.
Tetro, te nem érted, hogy ne költsön az ember olyan pénzt, amije nincs. Õszintén? Engem nem érdekel, ha valaki az esküvõje miatt "mínuszban kezdi az életet". Az õ felelõssége, hogy annyit költsön, amitõl nem kezd mínuszban. Ha valaki meg akar hívni egy esküvõre, azért tegye, mert meg akarja osztani velem az örömét, ne azért, mert drága volt az asztaldísz, és az én pénzem hiányzik, hogy nullára jöjjenek ki.
42-esnek írom... Számítottam rá, hogy max a fele jön vissza... Nem volt luxus esküvõnk, egyszerûíizléses, ízléses helyen..1, 4 m ra jött ki...lehetett volna olcsóbban is, de nem spóroltunk azért az italon, a sütiken, a fotóson sem..tehát megnéztük az árakat, de nem 50e ért jött a hobbifotós.. A lényeg, hogy 1, 2m jött be a vendégektõl, a szülõktõl plusz 500e... (92 fõ) és kaptunk ajándkot is.. Kb 200e èrtkben Szinte minden ismerõsöm pluszban szállt ki a lagzibólm egyikünk sem gondolt volna erre, hisze nem ezért tartottuk mi sem, sõt kiemeltük, hogy nem az ajándékról szól..csak jöjjenek el.. A lényeg, hogy nem tudom tartották-e már lagzit, vagy a rokonsgban volt-e hogy ez a meglátásod
12.04 továbbra sem érted. nem az elvárásról van szó. nem arról hogy párként elvárod, hogy ki mennyit ad, hiszen nem is tudod, ki mennyit adott. hanem arról, hogy vendégként nem akarod, hogy a pár rosszul jöjjön ki. mert õk meghívtak, te meg odamégy ünnepelni õket. eszel-iszol jól érzed magad, és ehhez hozzájárulsz. még egyszer, nem mert elvárják, hanem mert hasonló helyzetben te is boldogabban kezdenéd így az új életed. persze ha épp kenyérre sincs pénzed, bizonyára senki nem fogja neked ezt felróni, de azért a többséget 10ezer Ft nem vág haza hónapokra.
tetro nevû felhasználó Ahol én voltam lagziba, ott a szülõk állták a lagzit, s a fiatal pár autót vett a bejövõ pénzbõl. Szóval úgy mond jól jártak, mert nekik egy forintjukba nem volt az esküvõ, s utána lett egy autójuk is. Viszont ha nekem esküvõm lesz, nem fogom elvárni attól is a 10 ezereket, akinek a megélhetés múlik ezen. Annak fogok örülni, hogy ott van mindenki aki nekem fontos, s akiket szeretek. S nem az lebeg a szemem elõtt, hogy megtérüljön a lagziba fektetett pénz. Ugyanis, ha nekem ez megterhelõ nem is tartok nagy lagzit.
Milyen bukohoz, alapból annyiból rendezek esküvõt amimennyibõl telik.
11.59 aki képes 1 milliós esküvõt rendezni? te rég nem találkoztál éttermi árakkal ugye?
Aki képes 1.000.000-s esküvõt rendezni, az simán számíthat rá hogy nem fog "megtérülni". Mert még ha a kaját/piát úgymond ki is fizetik a vendégek, a többi költséget nem.
10.49 olyan kíváncsi lennék, hogy aki 5000 Ft-n pörög, így osztozva a párral az örömükben, az vajon mit szólna a pár helyében egy párszázezres bukóhoz. ehhez nem kell párnak számítónak vagy "fillé[email protected]@[email protected]" lenni. egyszerûen csak úgy észreveszik a végén... fura, hogy egyesek mennyire nem képesek a másik oldalra képzelni magukat.
11.44 mondjuk itt senki sehol nem írta, hogy ez elvárás lenne, vagy hogy ha õ házasodna, akkor õ elvárna... fõleg hogy a legtöbb esetben, ahol én voltam, ott nem is lehetett tudni, ki mennyit adott. ellenben vendégként azt gondolom, hogy ha a párt ünnepeljük, ezért ajándékozunk nekik. és ha mondjuk 1milliót költenek az esküvõre, aztán a végén összegyûlik 600ezer forint, az nem olyan nagy ajándék az életkezdéshez. ezért azt gondolom, hogy illik bedobni annyit mint a rád esõ költségek. nem azért, mert elvárják, hanem mert te sem lennél boldog, ha az új életed mínuszba indulna. 10e Ft ráadásul ma nem számít túl nagy összegnek manapság...
ma 10:49 Teljesen egyetértek! Egy lagzi arról szóljon az életem legszebb napját megosztom azokkal az emberekkel, akiket fontosnak tartok, hogy velem együtt örüljenek. Én is pénzt adtam tavaly két esküvõn is unokatestvéreméknek (30-30 ezret +10-10 ezer a menyecsketáncba) a párommal ketten mentünk. Viszont ha egy párnak az számít csak, hogy ki mennyit ad, s nem gondolnak bele, hogy lehet valakinek nem telik rá, mert akkor a rezsiket nem tudja befizetni a következõ hónapban, az már nem a boldogságuk megosztásáról szól.
Szia! Szerintem 20e ft/fõ reális összeg. Én is megyek idén gyerekkori legjobb bnõm esküvõjére, párommal ketten megyünk, 50.000e ft-ot szánunk, plusz barátokkal közösen tervezünk egy közös ajándékot is, és sütök nekik a lagzira jó pár féle sütit, segítek a dekorálásban, és minden másban, amiben tudok. :)
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat, akkor a 20.000-ben meg is állapodhatunk :) Ha tudnék adnék többet is de sajnos most ennyit tudok, és igen egyedül megyek.
Az esküvõnkön 100 fõ volt és 3 milliót kaptunk a borítékokban. Tehát átlag 60 ezer ft páronkènt. Én is meglepõdtem :) De pont fedezte az esküvõt meg a nàszutat :)
00.14 :D
Na látod végre egy véleményen vagyunk. Végül is õk akarták meghívni vendégül látni õket :)
00.09 meg arra a napra a telefonszámlájuk, a smink készlet az asszonynak amivel kifesti magát, a havi autópálya matrica, meg a cipõ is kopik ha táncolnak benne. igazából kezdem azt gondolni, hogy egy-egy borítékkal kéne várni a vendégeket, megköszönve nekik a rengeteg áldozatot, hogy eljöttek jól berúgni :D
00.07 és hol mondtam én olyat, hogy adjon többet 20ezernél? azt mondtam, illik adni annyit, mint a rád esõ költségek. az kb 10ezer forint. te meg ez ellen ágálsz.
Ja és azt is vegyük bele, hogy a vendégnek sem olcsó egy esküvõ(benzin, szállás, ruha, ha van gyerek bébiszitter stb). Szóval aki annyira szegény attól igen az is ajándék ha elmegy.
Nem ezt már csak te forgattad bele, kérdezõ 20 ezre bõven fedezi az õ kötségeit és még ajándékban is marad.
00.03 senki sem fizetteti meg veled. te adsz magadtól, mert nem szeretnéd, hogy egy pár úgy ünnepeljen, hogy száz embernek mindent õk állnak. azért mert szerinted 10ezer forint nagyon nagy összeg. és így átérzed, hogy egymillió még nagyobb. ezért te is beszállsz. vagyis te épp nem.
00.01 itt nem a párról van szó. értem, ha te házasodsz te sem várnád el, hogy adjanak. itt arról van szó, hogy te úgy ünnepelnéd a barátaidat, hogy nem akarsz nekik annyit sem adni ajándékba, mint egy vacsora ára... nem azért mert ezt várnák, csak úgy.
De nem érted, hogy az esküvõ az õ választása? Nem is kell, hogy megszervezze, csinálhat kéttanúsat is, és még több pénze marad. Miért velem fizetteti meg a saját dolgait? Ne költsön olyan pénzt, amit vissza akar szerezni. Ha alapból nem költi el, nincs sírás.
De az esküvõt nem más miatt tartja a pár, hanem õ maguk miatt. Akinek nem telik lagzira az nem tart lagzit, most mi ebben olyan bonyolult. Addig nyújtózkodok ameddig a takarom ér. Más fa.kával könnyû a csalánt verni.
23.28 értem. a párnak legyen empátiája, hogy beleérezzen, neked milyen súlyos kiadás 10e Ft... neked viszont nincs arra, hogy mekkora kiadás egy esküvõ, és azt milyen megterhelés kifizetni. jó lehet a barátodnak lenni.
Ahhoz nem kell empátia, hogy valaki belegondoljon, hogy ne húzzuk már le a barátainkat, hanem csak akkor menjünk süttetni a seggünket, ha mi magunk elõ tudjuk teremteni a pénzt? Miért az én felelõsségem, hogy nekik maradjon pénzük? Nem vagyok se az anyjuk, se a könyvelõjük.
21.24 vicces gomba volt nálatok ebédre? vagy ez nálad állandó? ha elolvastad volna, amit írtam, vagy ha a szövegértésed nem lenne nulla, akkor észrevetted volna, hogy sehol sem írtam, hogy ez elvárás. sõt, azt sem írtam, hogy én elvárnám ezt. azt írtam, hogy én vendégként nem mennék el egy esküvõre úgy, hogy tudom többet kapok az ünnepelttõl én, mint amit adok, mert szeretném ha pár élete legszebb napjára inkább úgy emlékezne, hogy még nyaralni is el tudtunk menni, nem úgy hogy majd valahogy kigazdálkodjuk a legjobb barátaink spúrságát, mert nekik fájt volna tízezer forint. tudom, ehhez már kell némi empátia is, és ilyen túlméretezett humorérzék mellett, az már nem férhetett el benned.
Nem tetro akkor tart családi vacsit ha megszorul és pénz kell neki.
Tetro biztos a családi ebédet is kiszámlázza a vendégeinek, hogy +ba jöjjön ki :D
Ha nem dolgozol 10et ha dolgozol 20-at adj. Mondjuk nálunk a 2005-ös esküvõmön volt aki 80-100-at adott, de õk gazdagok voltak... De a 20 ma a reális, amennyit illik adni...
Tegyük fel engem a legjobb barátnõm meghív az esküvõjére, de mert mondjuk épp munkanélküli vagyok és csak egy 5000-est tudnék adni. Akkor inkább el se menjek és szégyelljem el magam a búsba? A legjobb barátnõ megérti a másik problémáit, és örül, hogy vele örülsz. Ha ez nem így van, akkor az ilyen nem barátnõ. Szerintem az ilyen felül írja a mit illik nem illik témakört. Nekem ha lagzim lesz nem leszek olyan fillérbaszó, hogy azt nézzem ki mennyit ad, hisz azért rendezem, hogy azok az embere, akik számomra fontosak jól érezzék magukat és osztozzanak az örömünkben. Aki ebbõl pénzkérdést csinál, az meg ne rendezzen lagzit.
Attól függ milyen jó barát és egyedül mész-e, mennyit engedhetsz meg magadnak... Manapság 10.000 körül lehet kalkulálni egy fõre a kaját-piát-terembérlést és díszítést, ami a színvonallal egyenes arányban emelkedik, nyilván. Ha párral mész, akkor kb. 20000-rel 0-ra hozod ki magatokat. Ha esetleg másban is tudsz neki segíteni, és szívesen tennéd, ajánld fel neki (díszítés, tervezés, elõkészületek) persze csak ha tényleg jó barátnõ.
A kérdező hozzászólása: Köszi az étkészletes ötletet, de mindenféleképp pénzt szeretnének.
Inkább nem mennék, olyan esküvõre ahol elvárások vannak a vendégek felé.
21.58 ha valaha eljönnél az esküvõmre, kérlek inkább ne hozz semmit, nem fogok megsértõdni... :D
A kérdező hozzászólása: A szüleik fizetik az esküvõ szinte minden költségét, úgyhogy nekik minimálisan kell beszálni. Viszont nemsoká babát szeretnének, úgyhogy arra is kell gondolni. Ezért nem tudom. És idén megyek 2 másik esküvõre is. Unokatestvéremnek és egy másik nagyon jó barátnõmnek. Aztán ott vannak a tandíjak amit fizetnem kell úgyhogy korlátozva vagyok nagyon. De nem szeretném ha azt hinné, hogy nekem egy huszast ér a 23 éves barátságunk. Bár nem hiszem, hogy ez fontos lenne, de még is kicsit kellemetlen is, hogy csak ennyit tudnék neki adni.
Karácsonykor már 3000Ft-ért láttam étkészletet.
Egy étkészlet az bizonyára sokkal olcsóbb :D
Akkor vegyen egy étkészletet mert az a hagyomány, hogy a pár közös életét megalapozták a nászajándékkal.
Lagziba illik ajándékot adni, de nem kell a vendégnek kifizeti az étkezését! Ezt csak újabban találják ki. Mindenki annyit ad, amennyit a pénztárcája elbír, és amennyit akar.
Vendégségbe megy nem éterembe vacsorázni.
De, igen, annyit azért illik adni, amennyibe az õ ellátása kerül. Ha ketten mentek és 20-at adsz az jó. Ha nem tudsz többet, ha tudsz nyilván még jobb.
Még sok is. Elég akár 5000.-is.
A kérdező hozzászólása: Hát elég fontos barátnõ, amióta élek ismerem szóval ha rajtam múlna odaadnám ajándékba az egész fizumat nekik, de sajna az nem megy.
21.49 hát ha meghívnak egy lagziba, ott szokás ajándékot adni. az pedig nem ajándék, ha többe kerülsz, mint amennyit adsz...
Ez hülyeség utolsó, annyit adjon amennyit jó szível ad. Nem a vendég dolga kitermelni a költségeket
Ami a lagzi költsége a te részedre, annyit minimum illik adni. A 20 szerintem nem rossz. De attól függ milyen barátnõ... Én volt akinek 100-t adtam, de együtt nõttünk fel...
Ennél többet ne, annyit csak családtagok szoktak. Sõt én inkább kevesebbet adnék valamivel.
Egy Tizes elég + valami ajándék (személyre szabottan, aminek örülni is tudna)
22.01 ez nem elvárás, ez szokás. biztosan nem mennék úgy esküvõre, hogy a pár mínuszba jöjjön ki velem. az azért nem olyan ünnepélyes.
Vagy vigyél 50 200 Ft-os kaparós sorsjegyet. Az csak 10e Ft és lehet nagyobbat nyer rajta, mint 20e. :-)
Szerintem a 20ezer teljesen reális.
"Lagziba illik ajándékot adni, de nem kell a vendégnek kifizeti az étkezését! Ezt csak újabban találják ki. " valóban, régebben nem kifizették az ételt, hanem összeadták a tojást, tyúkot, süteményt... meg még rá az ajándékot is, a lagzin. Szóval nyugodj meg, akkor is "ki lett fizetve" a kaja, csak éppen természetben. Gondolkodjunk már, mielõtt ekkora marhaságokat leírunk.. -.-" Kérdezõ! Teljesen jó a 20E ft, de én valami poénos formában adnám át, pl.: [link] [link] ez a kis doboz nagyon jópofa [link]
Soha nem kérnék senkitõl pénzt, barátnõmtõl pláne. Szerintem nagyon undorító szokás az egész, mert "kifizetni, amibe kerülsz" az étteremben szokás. Vagy akkor kérhetem, hogy utalják vissza, amit nem fogyasztottam el, de "kifizettem"?
Persze nagyanyádnak még a kaját vitték a lagziba nem pénzt.
Pár év? Már a nagymamamékis pénzt kaptak 55 éve... Amúgy a 20 reális.. Egy nem rokon általában 10-20 körül szokott adni...
Reális összeg.
Kérdezõ, annyit adj, amennyit gond nélkül adni tudsz. Én mindig úgy gondolok bele, mikor ajándékot adok, hogy én magam örülnék-e neki. 20 ezer forint egy diáktól nagyon is szép összeg, ráadásul még csak nem is vagytok rokonok. Amikor az én esküvõm volt 3 éve, még 2 barátnõm is egyetemre járt, egyiküktõl (és a párjától) egy 10 ezer forintos utalványt kaptunk egy lakberendezési áruházba, másikuktól egy szakácskönyvet. Eszembe nem jutott kiszámolni, mennyit költöttem az ételükre, vagy hogy mennyi jött vissza! Örültem, hogy eljöttek, tudtam, hogy a szüleik támogatásával tanulnak mindnyájan, meg egyébként sem azért hívtam õket, hogy többen legyenek a teremben, hanem szeretetbõl. :)
22.19 akkor ez valóban nem szokás. akkor legyen 3ezres étkészlet :D
Azért ami pár éve létezik az nem lehet szokás. Szokás az ami legalább 3-4 generáció óta úgy van.
22.13 ja értem. szóval szokás az, ami legalább általad meghatározott ideje létezik. hány éve kell, hogy szokássá válhasson pénzt adni esküvõkön?
A kérdező hozzászólása: Oké, köszi ez megnyugtató, lehet kicsit túlaggódtam a dolgot.
Esetleg 23 ezer, hogy szimbolizálja a 23 évnyi barátságot :) Na jó... ez butaság amit írok...
Azt mondod szokáspénzt adni, nem nem szokás, ennyi. Mai világban terjedt ez csak el, így az sem lehet szokás mennyit kell adni. 20 ezer egy fõre bõven elég, ez a lényeg.
22.08 ne haragudj de amit utoljára írtál, az értelmetlen. a két mondat hogyan függ össze egymással?
Nem szokás a párnak nászajándékot adni, amivel a közös életüket elkezdhetik. Mert szokás szerint a pár nem él együtt, így nincs étkészletük, edényük stb.
Szerintem igen.

Mennyi pénzt illik adni esküvőre unokatestvérnek? Nem ajándékot kérnek, hanem pénzt.

Én kb.30-40 ezer Ft-ra gondoltam. Ti mennyit adnátok, vagy mennyit szokás?

Legjobb válasz: Szerintem annyi bõven elég, ha menyasszony tánc is lesz akkor inkább 30 plusz 10 arra.

Szerintem annyi bõven elég, ha menyasszony tánc is lesz akkor inkább 30 plusz 10 arra.
Szerintem ez így bõven elég.
Én úgy tudom, hogy ha teheti az ember, akkor azt a pénzt, amibe az került, hogy õt elhívhassák (ez furán hangzik, de kb a lagzi rá esõ költségei) illik odaadni, plusz ha akar és vagy tud még adhat valamennyit.
15 ezer fejenként legalább.
Bõven elég, még sok is. Mi 10 ezret adtunk összesen a férjemmel, bár nem állunk jól anyagilag. Reális szerintem fejenként 10ezer.
Nálunk 5ezer/fõ a módi. Jó, hogy nem..a lagzit ne fizessük ki?
Francokat. Ja, hogy nem ajándékot kérnem, hanem pénzt. Hát kösz, akkor én meg nem libacombot kérek az esküvõi menübe, hanem töltött káposztát. Õk eldöntik az esküvõi dolgokat (helyszín, menü, lagzi), a vendégek meg, hogy mit adnak: ajándékot vagy pénzt.
17-es azért a vendégek nagy része is megér egy misét. Mér' nincs ez mér' nincs az, amazoknál az is volt, minket miért nem hívtok, milyen kis esküvõ az, hogy mi be se férünk, jaj az a plusz 5 ember, többet szóba se állok veletek, ha nem hívtok stb.
Szia! Mi is most fogunk menni a párommal az unokatestvére esküvõjébe, és úgy gondoltuk, hogy 30-at adunk. Én is inkább pénzt szeretnék adni, nem akarom én megvenni a 10. étkészletet, a lakberendezési stílusukat pedig nem ismerem, nem tudom, mi tetszene nekik. Így marad a pénzt.
A kérdező hozzászólása: ma 14:32 Köszi a választ! Akkor hasonlóképp gondolkodunk!:) Én is 30 ezer felé hajlok, mert emellett még a menyecsketáncba is kell adni. Az is 5-5 ezer Ft a páromnak és nekem. S így 40.000 FT már. Ja és kiderült, hogy hivatalosak vagyunk még egy esküvõre, szintén unokatestvér. A kérdésben említett személy testvére.:D
Utolsó vagyok: szóval testvérpár? Biztos szép dolog, hogy közel lesz egymáshoz az esküvõjük, de azért gondolhattak volna a tágabb családra is. Azért két esküvõ elég "zsebbenyúlós" a vendégeknek is.
A kérdező hozzászólása: Igen testvér párról van szó. Az egyik már régóta tervezi, de most jött össze a lakás, s így az esküvõ is jöhet.A másik pedig tavaly év végén döntött úgy.Szóval véletlen jött ki 1 évre a 2. Ti menyecske táncba mennyit szántok?
Jah, értem. Ez kicsit másabb, nálunk olyan helyzet volt pár éve, hogy egyikõjük bejelentette, hogy júliusban összeházasodnak, õk már évek óta együtt voltak, majd a tesója, hogy õk meg májusban. Õk egy éve voltak együtt, és kicsit zokon vette ezt a júliusi menyasszony. :) Szerintem mi is egy-egy ötöst adunk, ha jobban állunk kicsit, akkor az egyikünk egy tízest. :)
A kérdező hozzászólása: Ajajj, ismerõs a szitu!:D Itt is volt, sõt van is sértõdés a dátumok miatt. Aki(2 éves kapcsolata van) tavaly jelentette be hirtelen az esküvõt az megharagudott a testvérére(kb 6 éves kapcsolata van), mert azoknak 1 héttel korábban lesz. Le is mondták a dátumot(a 2 éves), s újat tûztek ki, persze hamarabbit 1 hónappal. Kicsit bonyolultan fogalmaztam.:D
Úgy szokták számolni hogy, felszámítod a fejenkénti kaját mondjuk 5.000Ft Ha ketten mentek ez 10.000Ft. Tegyetek hozzá egy 5000Ft-ot És a végeredmény 15.000Ft. Névtelen sima boritékba. Ennyi! Nem kell lelkizni...
A cél általában az, hogy visszajöjjön a lagzi ára, és külön öröm, ha még marad is. Egy éttermi lagzis menü kb. 10ÿ000Ft/fõ, erre jön minden más - ruhák, dekor, helyszín, stb. Szóval szerintem 10ÿ000Ft/fõ a minimum. / Egy Fotós ;) /
Szerintem elég lesz annyi! Már miért "illene" úgy adni, hogy a kaja/pia árát, amit megeszik minimum kifussa...? Nem a vendég akarta azt a lagzit, hanem a pár! Sokan visszaakarják ezzel kapni a lagzi árát vagy még többet, hát az ilyen szerintem nem normális hozzáállás. Amúgy is mindenki annyit ad/adjon, amennyit a pénztárcája enged...
A kérdező hozzászólása: Igazából én örülök is, hogy inkább pénzt adhatok, mert nem akarok azon kattogni, hogy esetleg olyat veszek, ami már van, vagy nem tetszik nekik. Nem haragudnának meg, ha ajándékot vennék, nem errõl van szó. Én rákérdeztem, hogy melyiknek örülnének jobban, s a pénzt választották.Így jobb is, mert azt vesznek belõle, amit jónak látnak. Kb 50 fõs lagzi lesz egyébként. Csak nem akarok beégni se, hogy keveset adok, ezért kérdeztem, hogy mennyit illik. Én se keresek jól, de azt se akarom, hogy égõ legyen a helyzet.
tegnapi utolsónak van igaza.
15 körül fejenként az teljesen jó. Az öt ezer forintot nem kommentálnám túl bõven, nálunk a gyerekek egy névnapra többet kapnak mindenkitõl és nem egy gazdag család a miénk.
10 Szerintem teljesen mindegy hogy nálatok mennyit kapnak a gyerekek. Ha a saját gyerekemnek nem tudnék megvenni egy csizmát, akkor biztos nem a rokonaimnak adnék 30-40 ezer forintot. Adnék, de amennyit tudok. Ha ezt nem értik meg teljesen mindegy nem kell elhívni az esküvõre. Attól, hogy a rokonom nem kötelezõ tartani a kapcsolatot sem. Sõt ha valaki csak azért hív, hogy a pénzt nyomjam és nem érti meg hogy nem ilyen egyszerû, adnék, de nem tudok az felejtsen el. Legutóbbi rokoni esküvõn 30ezret adtunk mi is, de ha ez hiányzott volna a havi költségvetésbõl fix hogy nem adom oda.
Bocsika itt nem arról van szó, hogy mindenki csóró, hanem aki veri a nagy mellényét, hogy õk úgyis csak ötezret adnak fejenként mert nehogy már többet adjanak.
Én 10 éve 25 ezret adtam egy szép perselyben (férjemmel ketten voltunk a lagziban).
min. 15000 Ft/vendég véleményem szerint.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, nagyon kedves tõletek, hogy írtatok. A párommal ketten megyünk. A kaja itallal együtt kb 10.000 Ft/ fõ lesz. Azért is gondoltam ennyit, mert õk is mindig vesznek nekünk karácsonyra, születésnapra ajándékot, persze mi is visszavesszük. S tényleg jó a viszony köztünk. Persze megint más lenne, ha nem közeli hozzátartozó lenne. Viszont nekem jóesõ érzés tudni, hogy a kis esküvõbe mi is belefértünk.
szerintem aki nem engedheti meg magának, az egy elegáns kifogással élve a meghíváskor vagy a lagzi elött min 2 héttel jelzi, hogy csak a szertartáson tud részvenni. Ha szállodában /étteremben van a lagzi, akkor kb 10ezer/fõ-re jön ki (hozott italok, és sütemények mellett, egy hálószobábal) legalábbis mifelénk. persze vannak olcsóbb helyek meg sokkal drágábbak is. ezt ha van menyasszonytáncba szokás odaadni, ha nincs, akkor az ajándékba. 10-15ezer/fõ minden vendégtõl elvárható. szûkebb rokonságban, pedig igen 30 felett.

Lány másod-unokatestvér gimis ballagására mennyi összegű ajándékpénzt illik adni, vagy az ajándék milyen összegű legyen?

Már családos vagyok...

Legjobb válasz: Biztos bennem van a hiba, de én nem szerettem volna pénzt és ebbõl kifolyólag nem is vártam. A kérdésre válaszolva MAX 5k, de mint másod-unokatestvér, szerintem egy csokor virág is megteszi. Anyja, apja, nagyszülõk, keresztszülõk majd ellátják lóvéval.

Biztos bennem van a hiba, de én nem szerettem volna pénzt és ebbõl kifolyólag nem is vártam. A kérdésre válaszolva MAX 5k, de mint másod-unokatestvér, szerintem egy csokor virág is megteszi. Anyja, apja, nagyszülõk, keresztszülõk majd ellátják lóvéval.
szerintem ne ajándékpénzt adj, hanem igazit
Szia! én most ballagok, és és min szeretnék olyan 5e-t de nekem nincs másod uncsi tesom, csak elsö akitöl kapok, meg nagy szülök. sztem olyan 3-5 attol függ milyen a te és az ö anyagi helyzete. rem segitettem:P
Pééénzt? Miért kéne adni? Nem illem kérdése ez. Adjál valami kisebb ajándékot, amit tudsz adni, és szívbõl jön. Ráadásul nem is túl közeli rokon.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Én egyébként 10 ezerre gondoltam, de igen megerõltetõ lenne most kiszorítani a családi kasszából ezt az összeget így hónap végén... Az utolsó választ nem igazán értem... hogyan lehet még másképpen értelmezni az ajándékpénz szót...? Én csak egyféle képpen tudom, vagyis valódi készpénzt szeretnék adni. Nyílván te a játékpénzre gondoltál... csak nem képzeled, hogy valaki játékpénzt adna...?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!