Találatok a következő kifejezésre: Mennyi pénzt ajándékot (25 db)

Nem illik megkérdezni.
Erre a kérdésre egy válasz-kérdés létezik: "Mi az, te adó-ellenõr vagy?"
Én ha olyan ember kérdezte, akinek semmi köze hozzá csak azt mondtam a költségeket illetõen, hogy sokba, de egy idõ után (vagy x össze után, ami nálunk 1, 5 millió ft volt) már nem számoltuk... Egyébként tényleg így is volt, mert nem akartam magam bosszantani, hogy mennyivel többe került, mint terveztük :) A kapott pénz esetében pedig azt mondtam, hogy nagyjából fedezték a költségeinket (mert mi finanszíroztuk a párommal az esküvõnket). Nem gazdagodtunk meg belõle, vagy hogy a nászutunkat ki tudtuk belõle fizetni... Attól, hogy nem illik megkérdezni, még sokan megkérdezték, akiken csodálkoztam... De barátok, család estében, ha olyan a viszony, nálunk úgyis kihozta a szó egy beszélgetésnél, nem kérdezték...
Ez a "illik-e" címû kérdés alapjában véve el van hibázva. Nem jó ilyen korlátok közé szorítani az életünket semmilyen területen. Sokkal egészségesebb azt tenni, amit épp õszintén érzünk, vagy helyesnek gondolunk, mint megfelelni valami gyakran idióta elvárásnak, trendnek, divatnak, szabálynak. Persze ehhez kell õszinteség, és a felvállalása annak a kockázatnak, hogy lesznek, akiknek nem fogunk tetszeni, viszont az így kapott szabadság az nem egy utolsó bónusz. Mégis sokan választják a könnyû utat, de ez visz a képmutatásba.
Utolsó Jobb biztosra menni ;-)
Felén mikor elmennek megszámolni ami jött a táncból, utána visszajönnek és fillérre pontosan, hangosan bejelentik, hogy köszönik szépen xy összeg jött össze.
Én olcsó esküvõt akarok, és nagy nászutat... szerintetek ezt együtt érti az illetõ vagy külün külön. Én tuti hogy max az anyakönyvezetõért és a fényképészért fogok fizetni... aztán elrepülünk Japánba... bár lehet a családoz illik meghívni... Hallottam egy olyan esetet, hogy a pár nagy lagzit akart ezért a meghívóra azt írták, nem kérnek ajándékot, a fogyazstását mindneki maga fizeti. jól sikerült, sokan voltak sokat táncoltak, hotel éttermében lagzisztak.
Nem értem, mire ez a nagy titkolózás, aki már ott van az esküvõmön, az nyilván tisztában van az anyagiakkal is. De ha ismerõsöm kérdezné meg, aki nem volt ott, csak mondjuk tájékozódni szeretne, akkor is lazán elmondanám. Itt is sokan megkérdezik, hogy nektek mennyibõl jött ki, és senki nem azt válaszolja, hogy ilyet nem illik kérdezni. Ebben szerintem semmi rossz szándék nincs. Csak tájékozódás. Ha pedig valaki pletyizés céljából kérdezi meg, hát szerzek neki egy jó napot. Bumm.
Szerintem az, hogy mennyibe került az esküvõ, az igazából nem titok, hiszen azért nagyjából mindenki tisztában az árakkal..Arra, hogy mennyi nászajándék pénzt kaptunk, csak annyit felelnék: "Tudunk belõle tervezni" :)
Ha barátnõ kérdezné, válaszolnék. Ha csak egy kolléganõ vagy szomszéd, akkor nem mondanám meg.
Én nem válaszolnék, senkinek semmi köze hozzá és úgy, ahogy az elsõ írta, nem illik megkérdezni. Ez alól egyetlen kivétel van (és annak válaszolnék is), ha valaki azért kérdezi, mert õ is esküvõt tervez és szeretne tisztán látni, hogy mi merre hány méter. De ez az adott beszélgetésbõl úgyis kiderül. Egyébként ha csak csámcsogni akar rajta, akkor biztosan nem mondanám meg.
Szerintem sem illik rákérdezni, de ha olyan ember kérdezi, akkor én végülis válaszolnék rá. Ha nem olyan, vagy is úgy gondolom semmi köze hozzá, akkor finoman közölném, hogy erre nem szeretnék válaszolni és kész.
Nem illik megkérdezni. De szûk család ugyis tudja, nekik kérdezni sem kell.
Szerintem ez a te döntésed. Ha meg akarod mondani, mondd meg, ha nem, diplomatikusan mondd el, hogy ez magánügy. Ezt el kell fogadniuk, nem parasztság ilyet mondani. Én a magam részérõl nagy közeli embernek (olyan családtagnak, akivel jó a kapcsolatom, legjobb barátnõmnek) megmondanám, többi embernek meg: -ajándékkérdésben azt mondanám, hogy "nagyjából visszajött az esküvõ ára", és ennyi. Olyan embernek nem kell tudnia errõl, akit nem érzek közel magamhoz. -esküvõ ára pedig, ha vki esküvõtervezés miatt kérdezi, akkor apránként megmondanám, hogy ez meg ez ennyibe került... egyébként nem.
Nem illik megkérdezni, de ha megteszik, akkor lazán elmondhatod, hagy csámcsogjon rajta :) Egyre nagyon figyelj oda, méghozzá arra, ha bejelentitek mennyi volt a menyasszonytánc összege, véletlenül se legyen bekapcsolva kamera.Ugyanis az APEH legújabb kitalálása, hogy azt a pénzt is megadóztatják.Ez egy apehos esküvõjén történt állítólag.Nem engedte, hogy menjen a kamera, mikor bemondták mennyit szedtek össze.
NEM! Punktum.
A nászajándék nem adóköteles, és a menyasszonytáncban összeszedett pénz is nászajándék természetesen!! Úgyhogy ez a "kamera-kikapcsolósdi" csak városi legenda lehet maximum!!!

Mennyi pénzt vigyen ajándékba esküvőre egy 5 fős család (apa, anya és 3 kicsi gyerek)?

Legjobb válasz: Ezt így szerintem nem lehet megmondani. Attól függ milyen viszonyban vagytok a párral, és mennyit tudtok és akartok szánni erre? Vesztek e külön ajándékot vagy a pénzt adjátok?

Ezt így szerintem nem lehet megmondani. Attól függ milyen viszonyban vagytok a párral, és mennyit tudtok és akartok szánni erre? Vesztek e külön ajándékot vagy a pénzt adjátok?
Tényleg gusztustalan ez a felfogás, hogy távoli rokon tízezer, közeli húszezer....a te esküvõdre sem mennék el, ha ezért hívsz meg... pláne aki azt írta, hogy fejenként 6-7 ezret költ a pár egy emberre, ezért az embereknek 10-et kell adni....magyarul te még keresni is akarsz a vendégeiden? Oké, valamibõl állni kell a külföldi nászutat is, de azért mégis elképesztõ ahogyan gondolkoznak egyes lányok. három gyerek van, akkor a három gyerek nevében adjanak harminc ezret? És ha csak két hónapos a legkisebb, kedves pénzhajhász válaszoló, akkor kaphat kedvezményt?
Ennyi ember írja, hogy 50 ezer korrekt, meg dobálóznak itt a húszezer per fõvel.. És még sír a magyarok szája, hogy nincs pénz. Hát úgy látszik, azért mégis van itt pénz.
Egyetértek az 5/5-el. Aki a vendégektõl várja el, hogy megfizessék a lakodalom költségeit, az ne rendezzen nagy lakodalmat. Minden meghívott annyi pénzt vagy ajándékot adjon, amennyit a pénztárcája gond nélkül elbír. A kérdezõtõl bõven elég, ha 5-10.000.- Ft-ot ad összesen.
Kezdik a lepontozást azok a nõk, akik a vendégeikkel akarják kifizettetni a swarowski-s menyaruhát... :)
Felénk is az a divat, hogy amennyi a vacsorád, azt otthagyod. 5-10 ezerrel nem mernénk odaállítani. De persze függ az anyagi helyzetetektõl, amivel gondolom õk is tisztában vannak. ha tehetitek az 50ezer korrekt.
szerintem ha távolabbi ismerõsök vagytok, akkor MINIMUM 10 ezer/fõ, ugyanis kb ennyivel hozzátok ki nullásra amit õk költenek rátok. ha közelebbi rokonok vagy ismik vagytok, akkor pedig illik fejenként 15 vagy 20 ezret. tehát 50-100 ezer ft körül gondolkozzatok.
Fejenként kb 10 ezer. Nem családban kell gondolkodni. Amikor a lagzi rendelést leadták, akkor x fõt rendeltek. Ez átlagban 5-7 ezer költséget jelent, ennyit illik otthagyni ha tudsz.
15ezerrel szerintem csak a vacsora van kifizetve.
57-es: igen, írtam többek között én is. jól le is hurrogtak. itt mindenki szerint gerinctelen dolog pénzt várni. szerintük nem is kell adni. és gáz vagyok, hogy úgy vélem, minimum nullásra érdemes a részemet kihozni... szóval idejöttél arányt rontani :D
Na halljátok, ha a mai menyasszonyok így gondolkoznak, én soha többet nem megyek esküvõre! Irtó kiábrándító! Valahányszor meghívtak, mindig megkérdeztem, hogy mit szeretnének, és azt adtam. De úgy, hogy elvárják, nekem elmegy a kedvem az egésztõl. Az ajándéknak az a lényege, hogy szívbõl adják...
Egyébként tényleg megkérdezem most már: ha a barátaitokat meghívjátok vacsorára, otthonra, tõlük is elvárjátok, hogy fizessék ki a vacsorájukat?
Azért ha párhuzamot kellene vonni akkor az otthoni vacsora és barátaimmal egy "étterembe szülinapozunk", akkor ez utóbbi áll közelebb a lagzihoz noha persze egyik se egál. Ha én elmegyek a barátaimmal vacsorázni valamilyen alkalomból akkor én fizetem a magamét. Azért ma már az emberek 99% nem otthon a faluszélen tartja a lagzit szülõi házban vagy otthon, hanem egy étteremben.
A baráti viszony más. Mert ebben az esetben nyilván még sok évig, évtizedig fog tartani a barátság, és úgyis kölcsönös lesz, hiszen egyszer az egyik, másszor a másik hívja meg õt magához. Tehát a költségek úgyis megoszlanak. Én minden viszonyban, a barátiban is az egyenlõségre törekszem, pénz dolgában is. Volt idõ, mikor albérletben laktam, és nem tudtam viszonozni az ilyesfajta meghívást. Ilyenkor azzal háláltam meg a barátaimnak, hogy vendégül láttak, hogy legközelebb meghívtam õket moziba, és természetesen mindig vittem is a vendégségbe nagyobb értékû dolgot, nem csak egy csomag ropit.
Nagy körvonalakban azért ez a lagzikra is igaz, hogy kölcsönös. Nagyon jó eséllyel akiket meghívok lagzira abból a körbõl a jövõben több mint valószínû, hogy én is meg leszek hívva. De én nem is erre hegyezném ki a dolgot. Tudod az, hogy tisztában vagyok vele, hogy legalább a vacsora árát otthagyom, az nekem egy érett gondolkodású alap, amely alapvetõ szociális ismeretekre támaszkodik, egyszerûen fogalmazva arra, hogy egy átlagos párnak a minimum lagzi költség 1-1, 2milliós ára megterhelõ és kifizethetetlen összeg. Nekem nem akkor tétel az az egyszeri õsszeg. Együttérzés, empátia, ismeretek, stb. És bizony én ugyan úgy megütközök azon, hogy valakinek ez nem egyértelmû mint egyesek itt a anyagiságból adódó álerkölcsösködése.
Lehet, hogy már írták, nem tudom, ennyi választ nem olvasok vissza. Ami a lényeg, hogy akinek nem tudja kifizetni amennyibe került, az utasítsa vissza a meghívást a lagzira, és menjen el megnézni csak a szertartást, az nem kerül semmibe. Kivételt képeznek a közeli családtagok, nekik akkor is ott a helyük a lagziban, vagy csak ünnepélyes ebéden, vacsorán, ha egy fillérjük sincs. A többi meghívott rokon, barát meg legyen annyira jellemes, hogy ha nincs pénze, nem megy el a lagziba, és ezt idejében jelzi.
kaparós sorjegyes vagyok, olyan 30-35ezer, szóval kis nyereség, de benne volt a lehetõség, így nagyon örültünk neki, na meg mi mketten nagy gamblerek vagyunk a férjemmel:)
17:05: Ha meghívom õket, akkor én fizetem, egyébként mindenki a magáét. De az esküvõn ugye MEGHÍVOTT vendégek vannak. Innentõl kezdve pedig nem kérdés, hogy ki állja a cechet... Ezt inkább ahhoz hasonlítanám, mintha meghívnám a barátaimat ebédre, és elvárnám tõlük, hogy fizessék ki az árát... ez azért nem annyira normális, ugye?! Persze, illik vinni ajándékba valamit, ha meghívnak, de a kaját kifizettetni szerintem nem úriemberhez méltó...
Amúgy valóban a kérdezõ marhára beleírhatta volna a kérdésbe, hogy testvér esküvõ lesz mert nagyon nem mindegy, bár a vita így is tanulságos lett.
"...Én õszintén szólva most hallom elõször, hogy a vendégek a vacsorájukat meg a szórakoztatásukat "fizetik ki" a lagzin, ..." Ha a barátaiddal elmész vacsorázni/bulizni valahova, akkor ki fizet? Mindenki a magáét vagy az aki az ötletet felvetette fizeti az összes emberét?
Irta valaki, h kaparos sorsjegyet kaptak. Na ez az ötlet nekem nagyon tetszik, kar, hogy amikor nekünk volt lagzink, ez a megoldas nem jutott eszembe. Meg menyasszonytancra is jonak tartom(bar nekünk az sem volt:) ). Megkerdezhetem, h a 25e kaparosbol mennyi jott be?!:)
Ez nekem nagyon tetszik:-) Miután összeveszett mindenki mindenkivel, a kérdezõ benyögi, hogy testvérnek lesz. Itt rögtön megemelkedtek a pénzek a vitat tárgyát képezõ 20ezerrõl 100-200 ezerre.Vita vége, mindenki bólogat. A kérdezõ meg röhög, mert már tudja, hogy nem visz semmit az eküvõre, csak egy tányérkészletet, hiszen a testvére nem vár mást, mert nagyon jól megbeszélték, hogy ennyit tudnak.Majd a többi rokon bepótolja.
Már mint a 2 az a maguk finanszírozták akart lenni.
Három kérdésem lenne a pénzen magasztos eszmét futtató emberekhez: 1, Volt már neked esküvõd-lakodalmad? 2, Ki fizette? Te vagy szülõk? 3, Menyasszonytánc volt? A továbbiakban vitázni akarók tegyék le a "1, igen 2-3 nem" választ, és akkor lesz alapjuk a vitához bár ettõl igazuk még nem lesz, de nem is lesznek álszentek.
Ha olyan megterhelö az ifjú parnak, akkor minek kezdenek bele??? Most akkor az eletüket szeretnek összekötni, vagy na majd en megmutatom daridot csapni?!?!
Pont korábban írtam valahol, hogy ha így néznénk, hogy ki engedheti meg magának és senki nem számolna azzal mennyi jön be a lagziból, akkor bizony ezt az összeget jó ha 1000 párból egy engedhetné meg magának egy átlagos lagzi esetén. Szóval szerinted álszentséget követve ez csak a felsõ 10ezer kiváltsága legyen?
Nálam ez elvi kérdés, szerintem a meghívott fél nem tartozik semmivel. Én legfeljebb egy kisebb ajándékot vinnék a házasulandó párnak, ha õk a közelebbi barátaim, ismerõseim, netán rokonaim. Aki esküvõt és utána lakodalmat szervez, az tegye úgy, hogy minden költséget áll, annyi embert hívjon meg, amennyit el tud látni! A következõ alkalommal lehet hogy az egyik vendége esküvõjét élvezheti ingyen.
"...Ez érdekes mert ebbe az ellentétbe még nem gondoltam bele...:O..." Ugye-ugye! Most érdemes lemondani a lagziról csak azért, mert realistaként számolsz azzal, ami valószínûleg amúgy be fog folyni független attól mit és hogyan csinálsz?
Én is szeretnék nagy lagzit, de nem lesz mert nem engedhetem meg magamnak. Olyan esküvõnk lesz, amit ki tudunk fizetni, és nem azon múlik, hogy a vendégektõl mennyit kapunk, nem várok semmit, hisz azért hívom õket, h velem örüljenek. Viszont itt a csavar a dologban, hogy ha én mennék egy rokon esküvõjére, akkor fejenként én is otthagynám a 10-et, de ez a gyerekekre nem érvényes, rájuk kevesebbet... Ez érdekes mert ebbe az ellentétbe még nem gondoltam bele...:O
Elõzõ, biztosan hallottad már, hogy Mo.-on nincs igazán középréteg, az emberek vagy nagyon szegények, vagy nagyon gazdagok. Lehet, hogy az ország 70%-a szegény, de a többinek van mit a tejbe aprítani. És nem azért van, mert lopnak.
Jézusom, miket írtok! Miért, ha van megtakarítása egy családnak (ami ritkának mondható manapság, pedig jó lenne, ha sokaknál így volna), akkor az mindjárt jelentse azt, hogy elosztogassa, ha épp egy közeli(vagy távoli) rokonnak lagzija van? A kérdezõnek 300ezre van, ami egy váratlan vészhelyzetben nagyon jól jön. De õ ossza el, vagy nagy részét, mert milyen már, hogy adhatna, de nem ad? Igaza van, hogy sokallja! Biztos, hogy még testvérnek sem adnék olyan 50-nél többet, akkor sem, ha van egy millió megtakarításom. Mert most mire fel annyit? Még a 100ezer is aránytalanul sok, hacsak nem vagyok egy Bill Gates... Persze tudom, olyan mély szegénységben van ez az ország, hogy sokaknak állítólag kenyérre nem telik, de milyen érdekes, a kis suttyó kölykök Iphone-nal szaladgálnak és ballagásra összedob nekik a szûk család félmillát. Honnan van, kérdem én? Hitel? Lopják? Ilyenkor nem vagyunk szegények? Nem csodálom, ha sokan ott tartanak, ahol anyagilag, ha ilyen pardon hülyeségekre elszórják, ha véletlen van egy kis megtakarításuk...
ok, már megtudtuk, h a testvéred, h nem jelentene gondot 100ezret adni, de te soknak érzed, és szerinted a 60ezer a reális...Akkor miért voltál kíváncsi mások véleményére?Adj annyit, amennyit jónak gondolsz. De csak egy apró gondolat, mi baráti párnak fogunk 50.000-et adni 3-an(tkp. 2-en, mert a kicsi 1 éves), oké ez mondjuk sok, de mi úgy vagyunk vele, h valóban ajándékot szeretnénk adni, nem pedig rendezni a saját részünket az esküvõbõl(kb. 30.000 a ránk fordítandó összeg, kajával, szállással.Elég jól belelátunk a szervezésbe, ezért vagyok ennyire képben.) De a másik, h te ismered az õ helyzetüket, a sajátodat, az alapján dönts, és gondolj arra, h hasonló szituban vajon õ, hogyan viselkedne..
68-asnak: azért írok konkrét összeget, mert azt kérdezte, mennyi pénzt vigyen... szóval konkrét összeget kért. :D De nyilván annyit visz, amennyit akar :) És persze lehet, hogy napról-napra él a család (sajnos ez piszkosul nem ritkaság mostanában), de akkor azt kell írni: kvára nincs pénzünk, mennyi a minimum, amit adjunk, és nem ciki? Szerintem...
Én írtam! :) 68-as válaszadó, meg még elõtte sok másik, írtam ide több választ is. Örülök, hogy tetszik! Itt meg jól lepontozták legalábbis a 68-as válaszomat.
Nem rég egy másik hasonló kérdésnél fogalmazták meg jól: "...Amennyit még jó szívvel tudsz neki adni, anélkül, hogy te magad sajnálnád azt az összeget...." Szóval nem kell odaadnod mind a 300 ezret.
A kérdező hozzászólása: Most ha van itthon mondjuk 300 000ft félretett pénzem adjam oda? Jó viszonyban vagyunk, de szerintem ez nem azt jelenti minél többet adjak, ha meg utálnám akkor semmit.
Ne aggódj 66-os, engem is lepontoztak, mert leírtam, hogy én bizony annyit adnék az öcsémnek ajándékba, amennyit csak bírok, akár 200 ezret is. Bár az biztos, hogy nem várná el.
"A kérdező hozzászólása: Alig van idõm elolvasni, nem gondoltam, hogy ennyi válasz lesz. Ki tudunk fizetni százat, de szerintem az sok. Max 60-80-ra gondolok." Hát, ezen most egy cseppecskét megdöbbentem.... Jó kis viszonyban lehetsz vele, ha tudnál adni neki többet, de sajnálod rá a pénzt.....
A kérdező hozzászólása: Alig van idõm elolvasni, nem gondoltam, hogy ennyi válasz lesz. Ki tudunk fizetni százat, de szerintem az sok. Max 60-80-ra gondolok.
Kicsit parázok, hogy nagyon irritáló lesz a válaszom... :P Az elmúlt két évben négy lagzin voltam: egy barátnõmén egyedül: itt 50-et adtam, nem volt menyasszonyi tánc. Másik barátnõmére kísérõvel mentem: 30-at adtam, plusz 10-10-et dobtunk a táncba, és fizettük a szállásunkat (tényleg nem vártam el, hogy õ fizesse). A másik két lagzin családostól voltunk (két szülõ, a tesóm és én a párjainkkal + két gyerek). Mindkét lagzin családunk barátainak gyereke házasodott, ezek nagyon fullos lagzik voltak (fizették a szállást, volt mindenféle szuperság: csokiszökõkút, egész estés koktélbár, animáció, limuzin, játszóház a gyerekeknek, stb.). Ezekre családilag adtunk pénzt összesen, a tánccal együtt 750-750 ezerre jött ki. Túlzásnak tûnik, de szerencsére megengedte az anyagi helyzetünk. Hozzá kell tennem, hogy a mi családunkban nem volt, és nem is lesz esküvõ, szóval nem számítunk viszonzásra. Kérdezõnek: ha nagyon rosszul álltok anyagilag, és a gyerekek is viszonylag kicsik még, nem fogyasztanak teljes menüt (alkoholt meg ugye semmit), akkor szerintem 30ezer korrekt. De így, hogy látom, hogy a tesód, azért én kipréselnék a helyedben magamból egy százast. Ne pontozzatok le nagyon, inkább hívjatok meg... :)
"...A következõ alkalommal lehet hogy az egyik vendége esküvõjét élvezheti ingyen...." Ha valóban betartanák az elvedet, akkor erre 1:1000-hez lenne az esélyed és jó ha egyszer az életben látnál lakodalmat. Valószínûleg neked se lenne ha nem vagy kõgazdag és max álmodozhatnál róla mint egy egzotikus nyaralásról, ami soha nem valósul meg, de maradna a burzsuj réteg sajátjának. Gondold meg, hogy hány párnak van szabad kb. 1, 5 milliója egy minimál lagzira (és ez csak az alap) ami egy éjszakai mulatozásra meg el, miközben saját lakást kellene vennie és azt be is kell rendeznie. Ahhoz, hogy biztonsággal (és nem felelõtlenül) valaki megtegye az olyan 10-20 milliós (lakóhelytõl függõen) készpénz vagyont feltételez. Na hány párnak van ennyi szerinted?
Olvasok 1-2 kommentet, amibõl azt szûröm le: ha már a rokonság nagy lagzit akar, tejeljen. Elhiszem én, hogy vannak olyan élõsködõk, hogy duzzognának, ha nem jöhetnének, felzabálják a kaját, aztán nem is hoznak semmit, de könyörgöm: az ilyen rokonokat úgyis hírbõl ismeri az ember, minek meghívni? Anyukám is mesélte, a lagzijukon volt valami iszákos pacák, távoli rokon, akinek persze fontos volt ott lenni... Lényeg, hogy ajándékot nem hoztak, de a menyasszonytáncos tálkába belenyúlt, lopta a pénzt!!! Anyukám helyébe én eleve nem hagytam volna, hogy minden nyolcadik ágú unokatestvér meg koma meg mittoménki ott legyen. Szerintem általában nem a rokonság várja el, hogy nagy lagzi legyen, hanem vagy a házasulandók, de fõként inkább a szülõk. Mert flancolni akarnak, megmutatni, hogy bármilyen szarul is megy, õk akkor is nagy lagzit csapnak drága gyereküknek, hadd irigykedjen a rokonság/szomszédság. Szomszédunk így volt... Házasodott a lánya. A fél falu ott volt, plusz a rokonság, rohadt nagy lagzi volt! Annyira büszke volt magára, hogy összejött nekik, pedig máskor siránkozott az anyagiak miatt. Gondolom ott is vagy hitel volt a háttérben, vagy megtérült a vendégek által. Ja és megérte a hercehurca: 1 évvel utána válás. :)
Hát nem tudom, hogy belegondolnak-e itt sokan, akik azt írták, hogy a vacsorát legalább illik kifizetni, hogy kb. 10e forintból egy bölcsis gyerek egész havi étkezését meg lehet oldani...?! És hol eszik meg az a gyerkõc annyit? Másik. Szerintem, akik azt írja, hogy illik kifizetni a kaját, az a fordított helyzetben pont úgy viselkedik, hogy na kifizettem 10ezret, de akkor azt le is zabálom... Amikor nekem volt az esküvõm, egyáltalán nem azért hívtuk a vendégeket, hogy õk állják a lakodalmat, sõt amikor adták az ajándékokat (többnyire pénzt) mondtam is, hogy nem kellett volna, de nem illendõségbõl, hanem mert tényleg úgy éreztem akkor, azon a napon, hogy olyan jó, hogy ott vannak és osztoznak az örömünkben. Lehet, hogy ez ilyen felfokozott idegállapot volt, de tényleg így érzetem. Nem volt hetedhét országra szóló lagzink, de szerénység nélkül mondhatom, hogy mindenki jól érezte magát... Nem próbáltunk a képességeinknél és lehetõségeinknél többet nyújtani, és azt a násznépen "leverni"... Kedves Kérdezõ! Tényleg jó lenne tudni, hogy milyen anyagi helyzetben vagytok, és milyen rokoni viszonyban álltok a fiatalokkal. De a lényeg, annyit pénzt adjatok, amennyit megengedhettek Magatoknak!
bocs, 4. voltam, nem 5
Na, akkor elmondanám, h én is úgy tudom, h annyit illik kb, ami a kaját fedezi.Viszont, én sem vártam el a saját esküvõmön pl. ezt a barátainktól, meg senkitõl.Ha meghívtak valószínûleg szeretettel tették, és nem számít az ajándék:) Egyébként a ti esetetekre én kb. 25 ezer ft-ot mondanék, mivel a kicsik, azért nem teljes árban számolódnak.De nem is ez a lényeg, hanem, h annyit adjatok, ami nem komolyan megterhelõ számotokra. De ez még nyilván sokmindentõl függ, mennyire közeliek, stbstb..
Szerintem is attól függ milyen anyagi helyzetben vagytok! De mi most voltunk egy esküvõn azaz elõzõ nyáron párommal mentünk gyereket nem vittük és 15e adtunk. (Távolabbi rokon) Viszont attól hogy 3 gyereket visztek nem hiszem hogy olyan sokat megennének. (persze most kérdés hogy kisgyerekrõl beszélünk vagy hány évesekrõl), de akkor is egy gyerek nem eszik meg annyit mint egy felnõtt szerintem! Úgyhogy ha úgy álltok anyagilag én olyan 20.000 Ft -ot adnék!
Attól függ, milyenek az anyagi lehetõségeitek és milyen közeli a rokonság. Ha megteheted, illik "kifizetni" a vacsorát. De nyilván nem ezért hívtak meg. Ha nincs pénzed, adja annyit, amennyit tudsz, ha megengedheted magadnak, legyél bõkezû, egyszer valahonnan visszakapod. Vagy a gyerekeid, ha meghívjátok õket majd az õ esküvõjükre.
nekünk kb. 9000 lesz a kaja-pia együtt. A legtöbb helyen ILLIK valóban legalább a kaja költségét borítékba tenni, de valóban, ez csak illik, nem kötelezõ. Egy 3 gyerekes család szerintem bõven elég, ha 15-20 ezer forintot bele rak. Nem várható el, hogy egy havi étkezésüket egyetlen éjszaka alatt odaadják. Ez olyan, mint a borravaló. Illik, de ha nem adok, akkor sem szólhatnak egy szót sem. Mi sem várjuk el, fõleg, hogy nemrég volt sajnos egy temetés, ami plusz költség mindenkinek :( nem azért kerül ennyibe a kaja, mert mi is elvárjuk, hogy visszaadják, hanem mert ennyibe kerül az a menü, ami úgy gondoljuk, hogy mindenkinek fog ízleni. Nem tudunk mit csinálni. De ha én egy kastélyban rendezem az esküvõm 20000/kopért, nem hiszem, hogy akkor fejenként 20-at kéne, hogy adjanak. Ráadásul nekünk a pici gyerek étkezése ingyenes, miért kéne azt is kifizetni??? Off: TALÁN NEM KELLENE MINDENKIT LEPONTOZNI, AKINEK ELTÉR A VÉLEMÉNYE MÁSOKÉTÓL. meg talán olyan hangsúlyban és stílusban kellene szólni. Ez vonatkozik az ún "pénzéhes menyasszonyokra" és azokra, akik õket szidják! jöhetnek a lepontozások!
Nem tudom, itt egyesek olvastak-e illemkönyvet? Az illem úgy írja elõ, rokonnak illik ajándékot adni, pénzt is akár, de a legfõbb szabály: az összeget az ajándékot adó pénztárcája határozza meg. Szerényebben élõ rokontól/baráttól a drága ajándék önmaga illetlen. Legalábbis jóérzésû emberben zavart kelt, ha a kevésbé tehetõs ismerõs anyagi lehetõségein túl teljesít. Ez sértés éppen úgy, mint gazdag rokontól a szerény ajándék. Tehát nem szégyen, ha nem adtok többet, mint amit megengedhettek magatoknak. Nincs más szabály, csak ez, amit leírtam. Nem kell megtéríteni a vacsora árát, meg ilyen ostobaságok.
47000 abból meg lehet élni
Hát, én vidékrõl származom, és alapvetõen teljesen mindegy volt az esküvõmön, hogy a család hány fõs, meg ilyenek. A következõ a lényeg: az a családtag, akit meghívnak, milyen közeli rokonságban áll a pár valamelyik tagjával + az anyagi viszonyok természetesen. Na meg a családon belüli "szokások" számítanak - pl. a házaspár az esküvõjekor mennyit kapott a családtól (nem a most házasodó pártól, hanem a szülõktõl). Ilyen szempontokat érdemes figyelembe venni. Elmondanám, hogy nekem pl. a nagymamám el sem tudott jönni az esküvõre, de küldött 100 ezer Ft-ot, szóval messze nem arról volt szó, hogy a vacsoráját fizette volna ki... ez nagyon nem errõl szól!
Sajnos ez egy ilyen felfogás. Hogy a menyasszony (mert általában nem a pasi szokott ilyen számító lenni) már elõre számolgatja, mennyi jön majd be.....volt egy olyan kérdés a napokban, egy menyasszony írta ki, hogy lesznek az esküvõn x fõ, szerintetek mennyi pénzre lehet számítani? A bicska kinyílt a zsebemben. Sajnos ez van, a lányok nagy része elvárja, hogy a vendégek kifizessék a szórakoztatásukat, ezt egyébként a kis menyassszony utána le is írta. Megkérdezte valaki, hogy a vendégeknek állnia kell a vacsorát? Erre azt írta vissza, hogy nem csak a vacsorát, hanem hát õ és a kis võlegénye végsõ soron egy egész napos szórakoztatást nyújt a vendégeknek és hát igenis fizessék meg......eszem megáll :) A meghívottak vendéget. A vendéggel az ember nem fizetteti ki a vendégség árát :) Sznob, számító kis libák persze igen.
Érdekes felfogás! Mondjuk, hogy õk flancolásból összeállítanak olyan menüt, hogy 1 fõre a kaja közel 10ezer forint. Meghívják a rokont, aki nem jó anyagi helyzetû. Ha nem jön, mert elõre számol és tudja, hogy nem tudja kifizetni a 4-5X sok ezer forintot, és nem fogadja el a meghívást, akkor bunkó... Ha eljön, de nem ad annyit, szintén bunkó? Akkor hogy is van ez? Ilyen lagziba én sem mennék el! Ha a vendégeken kell behajtaniuk a költségeket, akkor ne költekezzenek és ne tartsanak akkora lagzit! Nyújtózkodjanak, míg a takarójuk ér...
Még mindig várom a lepontozók véleményét, mert nyomkodni tudnak ész nélkül, de indokolni már nem. Szóval miért is kellene elvárni, hogy egy vendég kifizesse a meghívása költségeit vagy még rá is hagyjon?
A nászajándék pénz az nem a vacsora ára, hanem ajándék. Nem kell kifizetni a vacsorádat, sem a szórakoztatásodat, kedves kérdezõ! A pár biztosan kedvel téged, azért hívtak meg titeket, nem azért, hogy kifizessétek az este rátok esõ részét. Adjatok amennyit gondoltok, és kész.
Kedves pénzes menyasszonyok! Miért akarjátok a vendégeitekkel kifizettetni a vacsorájukat? TI hívtátok meg õket! Ha vendégeket hívunk, attól miért is várnánk el, hogy kifizesse a költségeket? Komolyan várom a válaszokat erre. És ne haragudj, kedves kérdezõ az offért, de ne hagyd magad ilyen hülyeségre rábeszélni, hogy adjatok 50 ezret...
Elõzõ válaszadónak: Sajnálom, hogy így alakultak a dolgaitok, azért a legjobbakat Nektek, mindenesetre legalább tanulságként leszûrhetitek, hogy csak magatokra érdemes hallgatni. Tudom, így kívülállóként meg utólag könnyû okoskodni, de bizonyára még fiatalok vagytok, ezért is lehetett könnyen befolyásolni titeket. Akik már tapasztaltabbak, jól tudják, hogy ez nem feltétlen így van, ahogy azt anyós vagy bárki rokon elõadja, távolról sem biztos, hogy megsértõdik az a rokon, ha nincs meghívva, sõt, talán örül is neki, szóval nem szabad az ilyen "dumákat" elhinni. Fõleg azért sem örülnek neki sokan, mert kiadással jár. Lehet, hogy ti nem várjátok el, hogy fizessenek a vendégek, de sokan kellemetlenül éreznék magukat, ha nem adnák oda a rájuk esõ részt, inkább el sem mennek, mint láthatod. Megmondom õszintén én is nagyon szégyellném, ha nem tudnám kifizetni, amibe kerültem, legalább az ételt-italt, inkább nem is mennék az esküvõre. Nyilván ha egy testvér házasságáról van szó, az más, de barát, távoli rokon esküvõjére nem, ott szégyellném, hogy nem engedhetem meg magamnak a bulit, én meg ingyen nem mulatoznék, más kontójára, leégne a képemrõl a bõr, hogy ingyen ott dorbézoltam. És a legtöbb ember így gondolja. Mondhatod, hogy nektek ez nem kellemetlen, mikor másnak az. A kolléganõdet is megértem, eleve úgy lett volna helyes, ha így vezeted fel a témát, hogy neki nem kerül semmibe az egész. Mert alapból mire gondol az ember? Bennem fel sem merült volna az ilyen, hogy nem kér semmit cserébe az ifjú pár. De ha így is lenne, én akkor sem fogadnék el egy ilyen ajándékot, mert túl nagy értékû. Cikinek érezném, hogy nem tudom viszonozni. Nyilván ha tanúnak is felkérnének az más, ekkor valószínû elmennék, de csak úgy nem. Ilyenkor a legjobb a távoli rokonokat, barátokat csak a szertartásra meghívni, ahogyan eredetileg is terveztétek, hogy kis esküvõ. Bár én sajnálnám arra is a pénzt, hogy megnézzem a szertartást, ha ennyit kell buszozni, az legalább 8-10 ezer forintos útiköltséget jelent. Inkább lemondanék róla, nem fogadnám el, ha ingyen lenne akkor sem.
Mivel sokat kell utazni az én meghívottaimnak, nem tehetem meg, hogy nem hívok meg közülük mindenkit a lagziba. Én úgy vagyok vele, ha valakinek nem érek annyit, hogy elutazzon értem idáig, valóban ne jöjjön el. Tudod, ezek az emberek nem gazdagok, de Görögországba, Erdélybe, Egyiptomba utazgatnak, míg én még sosem voltam külföldön. Évente több alkalommal rászánnak idõt és pénzt utazgatásra. Kb. 6000 Ft lenne nekik busszal egyébként. Nem juthattam el addig, hogy kifejtsem, nem kell ajándék, mert sejtettem azért a reakciót és csak puhatolózni kezdtem, elmondtam mi a tervem, hogy szívesebben látnám õket a lagzimon, mint a 2 éve nem látott rokonaimat...de hát ez volt a reakció. Mivel nem szeretnék hasonló nyavalygást hallani a meghívó átadásakor, természetesen nem hívom meg õket ezek után.
És ezért kell a vendégeknek tíz és húszezreket adni fejenként ha távoli rokonok, ha meg közeliek, akkor százezreket. Én próbálja meg bebeszélni senki, hogy nem így van, mert akkor megkérdezném a menyasszonykákat, hogy mennyi is volt a ruhácskájuk? Meg a dekoráció mennyibe is fájt? Mert gondolom, ezekrõl nem a csúnya elvárós-kikényszerítõs vendégek döntöttek......
Régen nem volt divat ez a pénzhajhászás, ez azért "született meg", mert BIZNISZ lett az esküvõ......szüleink, nagyszüleink, akkor házasodtak, ha megvolt rá a pénzük. És akkor nem is került ennyibe, mert manapság már a menyasszonykák kiakadnak és hüledeznek hogy "úúúristen, nem lesz ugyanolyan bordó asztalközép a fõasztalon, mint a meghívó szélén van, jajistenem mi lesz? Szívecském, nem érted meg, hogy MUSZÁJ megrendelni azt a bordó asztalközépet? Mert ha nem rendeljük, hogy fog kinézni az asztal? Mit fognak gondolni a kolléganõk?" Ezért kerülnek az esküvõk milliókba......
Még egy gondolat: ha a menyasszony és a võlegény nem tudják kinyitni a szájukat, és felnõttként képviselni az érdekeiket, hogy "apa / após / nagybácsi / stb., mi ezt NEM tudjuk kifizetni, úgyhogy nem lesz võfély és nem hívom meg a piripócsi Gizi nénit a kilenc gyerekével és három ex-férjével együtt, az is vessen magára. Felnõtt pár vagyok, házasok lesztek, családot alapítotok, és mégis irányíthat titeket a piripócsi rokonság? Akkor ti most felnõttek vagytok, vagy magatehetetlen gyerekek, akik esküvõset játszanak? Persze mások pénzén....mert hát ugye meg keeelleeett mindenkit hívni..... Ezen sem ártana elgondolkozni..
Ebbõl is látszik, mennyire eltérõk a magyar pénztárcák......az egyik 200 ezret vinne az öccsének, mellékállás, stb. Na és azokkal mi van, akinek azért van már eleve két mellékállása, hogy a lakásból ne tegyék ki? Az akkor dolgozzon napi 24 órát? Vagy mi? Egyébként az sem volt kutya, aki azért nem ment el a lagzira, mert szerinte nem vitt volna elég pénzt. Már bocs, de ekkora durvát még nem láttam, hogy azért utasítson valaki vissza egy esküvõi meghívást, mert nem tud elég sok lóvét beleadni......de errõl is, hogy idáig fajult, ki tehet? Az olyan pár, aki lakodalmat tart, aztán elvárja hogy a vendégek kifizessék utólag.....ezért lesz ebbõl olyan szitu, hogy valaki inkább el sem megy. A "kierõszakolt" lakodalmakról: számtalan menyasszonyka panaszkodott már, hogy jaj a rokonok miatt van a nagy lagzi....de ha megkérdezem mennyi volt a ruhája, rávág egy 90 és 150 közötti összeget....holott lehet fele, harmad ennyiért is, és tényleg szépeket! Egyébként a võfély is olyan dolog, hogy nálunk nem volt. Pedig nem volt kis lakodalmunk...... Sajnos ez ilyen dolog, valamit valamiért. Ha valaki nagy lakodalmat tart, azt fizesse meg. Nem muszáj világra szóló lagzi DJ-vel, võféllyel, stb, ha a takaró nem ér el odáig. Pénzt persze lehet kérni a rokonságtól ajándékba, az szerintem sem elítélendõ, de mindenki annyit ad, amennyit tud. Az ilyen dumák, hogy "jaaa, ha az öcséd akkor bizony adjál ám minimum százezret" azt éreztetik, hogy aki nem tud összespórolni százezret, az egy bunkó. Holott lehet, hogy két mûszakban dolgozik, és minden hónapban épp félre tud tenni tízezret, hogy ne vegyék ki a segge alól a lakást.... És állatira sajnálom, ha valaki a válság miatt nem tud nagy lakodalmat tartani võféllyel és videóssal, de valaki meg a válság miatt kell, hogy éjt-nappallá téve dolgozzon, és használt ruhát adjon a babájára...... És mielõtt tévedés esne: NEM magamról beszélek. Nekünk átlagos anyagi helyzetünk van, nem panaszkodom, de igenis belegondolok azok helyzetébe, akitõl elvárják a lakodalom megfizetését a meghívásért cserébe, holott szegény lehet hogy hónap utolsó hetében nem tud gyümölcsöt adni a gyereknek...... Kicsit szálljatok már magatokba, kérlek, akik azzal takaróztok, hogy nem is ti akartatok nagy lagzit, meg hogy ennyit illik, meg annyit illik......mondom ezt úgy, hogy ki tudnám fizetni a fejenként tízezret. Mégis megértem azokat, akik nem, és elvileg (pont a válság miatt!) õk vannak többségben! Kicsit fontosabb dolgokra kell napjainkban gyûjteni az embereknek, mint a lagzik. Vagy gondoljatok már bele: ha valakit egy adott nyár alatt meghívnak három esküvõre is!! Akkor konkrétan többszáz ezer forintot hogy gyûjtsön össze egy olyan család, ahol van két vagy három gyerek, hitel, és anyuka mondjuk 28.000 forint gyest kap? Eszeteken vagytok? MAtematika......de igazatok van, inkább ne egyenek, csak bele tudjanak fizetni a vacsiba és a võfélybe, hogy nektek megvalósuljon álmaitok napja.
Én testvéremtõl 25ezerért kaparós sorsjegyet kaptunk(õ még nem dolgozik, szóval tulajdonképpen anyuéktól), sógoromtól pedig 100ezret(igaz õ meg egyedülálló). A mi családunkban testvérek, közeli rokonok 50-100 ezret szoktak adni.
Testvérnek én is annyit adnék amennyit csak tudok. Mondjuk húgom már dolgozik, de nem várok tõle 100ezres nagyságrendet. Nem sértõdök meg akkor sem, ha nem kapok semmit.
Ha az én öcsém nõsülne, biztos, hogy nem csak a vacsora árát vinném... Nem vagyok milliomos, de tutira összeraknék valahogy az eseményre legalább 200 ezret, ha másképp nem, valami mellékállással. Egyébként felénk az a szokás, hogy rokonsági foktól és a köztünk lévõ kapcsolattól függõen fejenként kb. 10 ezret viszünk ajándékba, plusz a menyasszonytánc. És ezen nem akad ki senki, mert mindenki tudja, hogy ha majd a másik háznál lesz lagzi, akkor õ is számíthat erre. Ahogy egy korábbi kérdésnél valaki megfogalmazta, hasonló módon mûködik ez, mint egy kölcsön. Régen gyerekkoromban, mikor még nem pénzt, hanem ajándékot vittek a lagziba, akkor olyan módon járultak hozzá a vacsora költségeihez az emberek, hogy vittek 2-3 csirkét is. Plusz ugye az aprósütemény és a torta, amit a mai napig szoktak vinni minden esküvõre.
Ha testvérnek, akkor én annyit adnék, amennyit csak tudok. Ha megtehetném, akár 100eFt-ot is. Ha nem vagytok úgy eleresztve, szerintem akkor is ilyen 30eFt.
A kérdező hozzászólása: testvérnek lesz
Mikor hivatalosak voltunk esküvõre rengeteg embert megkérdeztem, hogy mennyi pénzt illik adni egy baráti párnak. Mindenki azt mondta nekünk, hogy a vacsora árát... 2fõre 20e ft-ot adtunk, 2 évvel ezelõtt. ígyerekekre nagyon nem kell számolni, 6 év alatt amúgyis ingyenes szokott lenni a vacsi (általában). Nem voltunk jó anyagi helyzetben, de mivel jó elõre tudtuk, hogy esküvõ lesz, így félre tudtunk tenni minden hónapban. Mindenképpen igazítsátok a pénztárcátokhoz az összeget! Nem kell szégyenkezni, ha csak kevesebbet tudtok vinni, mint a vacsora ára.
Sokan háborognak azon, hogy a vacsora árát illik otthagyni. Szép magasztos eszmék. Ma ha tényleg ezt a szemléletet követnénk, mert a pénz nem számítana csak a vendégség, akkor azt hiszem 1000-bõl jó ha 1 pár engedhetné meg, hogy finanszírozzon egy átlagos(!!!) lakodalmat. És most már megértem azt az eddigi hozzáállás alapján, mit eddig nem értettem meg, hogy egyre jobban azt látom, hogy az emberek egyáltalán nem rendeznek lakodalmat (max 15-20 fõs éttermi vacsorát). Most komolyan ha ez a hozzáállásotok akkor szerintetek inkább ne is legyen lakodalom? Az jobb? És igen volt rá példa, hogy azért nem mentem el egy távoli rokon lagzijára, mert nem tudtam volna annyit ráfordítani, amit helyesnek gondoltam volna.
Vagy lehet, hogy ezeket a kis kiruccanásokat a kolléganõ párja fizeti, mert õ keres jobban. Tehát lehet, hogy ezt sem lehet a szemére vetni.
Amúgy meg ki tudja mi van a háttérben. Az is lehet, hogy szíve szerint menne a kolléganõ, ha egyedülálló lenne, de aki már párkapcsolatban él, nem dönthet egyedül. Nem tudhatjuk milyen a viszonya a párjával, lehet, hogy nemrég kaptak össze az anyagiakon, hogy pl. az "asszonyka" túl sokat költ, és nem akar újra vitát a kolléganõ, csak épp ezt nem szeretné elmondani. Lehet, hogy a párja rosszallná, ha a közös kasszából (mert általában nem külön kasszán vannak a felek) elmenne ennyi pénz. Szóval nem tudhatjuk valójában mi van a dolgok mögött. Az is lehet, hogy nincs mit ezen kombinálni, egyszerûen csak a kolléganõ sajnálja a pénzt. Ki tudja?
Jól teszed, erre nem gondoltam volna, hogy utazgatnak, jó, olcsóbb helyekre, de akkor is mennek. Azt hittem, tényleg annyira nincs pénzük, mint manapság sajnos sokaknak, hogy minden fillér számít.
Min. annyit, amennyibe 3 fõ kajája kerül. Érdeklõdd meg a menyasszonytól vagy võlegénytõl. Azért nem mindegy, mert van, ahol még 5000 sincs egy fõre a kaja, a határ meg ugye a csillagos ég.

Mennyi pénzt adjunk a tesómék eljegyzésére? Ajándék nem jó, pénzt kérnek.

Legjobb válasz: Eljegyzésre ajándékot?? Ezt esküvõn szokták, nászajándékképp.

Eljegyzésre ajándékot?? Ezt esküvõn szokták, nászajándékképp.
semennyit. max a vendégségbe vitt üveg bort adom eljegyzésre. esküvõre adhatsz borítékban 10-30 ropit.
Tényleg nem szokás eljegyzéskor pénzt adni? Mire fel? Esküvõkor is azért adnak, mintegy hozzájárulva a közös élethez. Mivel eljegyzéskor ilyenrõl szó sincs, nem jár ajándék, itt még csak a szándékot fejezik ki. Tudod mit adjatok? Meleg kézfogást!
Eljegyzésen nem ajándékoznak. Az az esküvõ!
ez mekkora pofátlanság... én a legszélesebb vigyorral nyújtanék át egy ezrest.
Szerintem elég pár ezer forint, ez "csak" egy eljegyzés. 17.38-as okostojás! Pont te osztod az észt. Válaszoltál a kérdésre??? XD
Eljegyzésre pénzt kérnek? Hú a mindenit. Nálunk annyi ajándék volt, hogy mivel a lányos háznál volt az eljegyzés, ezért a szüleimnek és testvéreimnek hozott ajándékot a võlegényem családja (csoki, bor), illetve mi kaptunk csokit meg egy üveg italt, és ennyi. Én nem is tudtam, hogy szokás eljegyzésre is nagyobb ajándékot adni. Hát majd most behajtom a szüleimen. :-) Egyébként én nem adnék. Már bocsánat, lehet, hogy én vagyok sóher, de azt még megértem, ha az esküvõre az ifjú pár pénzt kér, de kijelenteni, hogy az eljegyzési ajándék is pénz legyen, azért az meredek számomra. De ha mindenképp azt akartok adni, mert ezt kérik, akkor szerintem elég 10-20 ezer ft bõven, hiszen ez még nem esküvõ.
A kérdése nem az volt: Mi a szokás, szoktak-e ajándékozni eljegyzéskor... Miért akarjátok beledumálni a Ti szokásotokat??? Náluk szokás ajándékozni eljegyzéskor, és ezzel kapcsolatban kért véleményt. Sok okostojás!
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat!ezért csodálkoztam én is, hogy a csaj pénzt kér, hogy berendezzék tesóm lakását.úgy, hogy nem is élnek együtt, meg még nem tudják, hogy összeköltözzenek-e.nekem nagyon fura.
Mondd meg, hogy eljegyzésre nem szokás ajándékot adni. Majd esküvõre kapnak.
össze akarnak házasodni, de összeköltözni nem biztos? mit jelent nekik ez az eljegyzés? azon kívül hogy pénzt kérnek a rokonoktól.... hát én annyira venném komolyan az ajándékozást, mint amennyire õk komolyan veszik ezt azt egészet: semennyire. még hogy berendezni az võlegény lakását, az eljegyzésre kapott ajándékokból?? honnan vették vajon, hogy ez így megy? mert én még ilyet soha nem láttam, még filmekben se...
Nem szokás se ajándékot, pénz meg végképp nem. Bár hugoméknak vettem egy aranyos kis gyûrûtartót, nem nagy összeg, csak megjegyeztem hogy mondta, mindig elkallódnak. (hamarabb megvették a karikagyûrût és melóba nem viszik)
eljegyzésre csak apróságot kell adni, amit mondjuk a lakásba hazsnálhatnak.De ha meg van mindenük és pénzt kérnek akkor ne adj nekik, mert bunkóség kérni.
Eljegyzésre Magyarországon nem szokás ajándékot adni, mert az még nem a közös élet kezdete. Ajándékot (vagy helyette pénzt) az esküvõn illik adni, ezzel is segítve, hogy gond nélkül induljon a házasságuk.
Eljegyzésre ajándék? Pénz? akkor mit adsz esküvõre? Eljegyzéskor felénk 2 variáció van: -a pár meglátogatja külön-külön a két szülõpárt és bejelenti simán -egyik szülõnél vagy a párnál vacsi/ebéd, üveg pezgõ és ott bejelentik ajándék max hogy ha a szülõknél, akkor kapnak enni, inni merrefele laksz, hogy ez a szokás? Környezetedben is ezt láttad eddig?
Meg ugye esküvõre azért adnak ajándékot, hogy segítsenek az indulásban az ifjú párnak. Az eljegyzés meg nem jelent semmit. Simán le lehet lépni.
De ha ragaszkodunk az eljegyzési ajándékhoz, akkor a võlegény és a menyasszony ajándékozza meg egymást a gyûrûvel.
Én se adnék, eljegyzésre nem szokás ajándékot adni, ha esetleg nem tudnák. Az eljegyzés lényege, hogy ÕK bejelentik a házassági szándékukat. Ezért nem kell õket megajándékozni, egy "gratulálunk" bõven elég.
*mármint esküvõn
Amennyit az ajándékra szánnál...
inkabb penz es egy jo teso adna vagy 100000 ft-ot


Mennyi pénzt vagy ajándékot szokás adni a szülésznőnek, ha nem fogadom meg, de meg vagyok vele elégedve?

Legjobb válasz: Én egy nagy ajándékcsomagot vittem neki, nem volt fogadott, de nagyon rendes volt. Olyat, amit lehet a boltokban kapni, van benne mindenféle, kávé, csoki, ilyesmik. A dokim sem fogadott volt, nem kis nyomozás után kiderítettük, hogy nagyon szereti a kubai szivart, szóval neki azt vettünk ajándékba, meg vettünk a csecsemõs nõvéreknek is egy ajándékcsomagot, mert mindenki nagyon rendes volt. Én ezt jobbnak találom, mint pénzt adni, hiszen a munkáját végzi. Viszont tényleg nagyon odaadóak voltak, a kedvességüket akartam így megköszönni.

Én egy nagy ajándékcsomagot vittem neki, nem volt fogadott, de nagyon rendes volt. Olyat, amit lehet a boltokban kapni, van benne mindenféle, kávé, csoki, ilyesmik. A dokim sem fogadott volt, nem kis nyomozás után kiderítettük, hogy nagyon szereti a kubai szivart, szóval neki azt vettünk ajándékba, meg vettünk a csecsemõs nõvéreknek is egy ajándékcsomagot, mert mindenki nagyon rendes volt. Én ezt jobbnak találom, mint pénzt adni, hiszen a munkáját végzi. Viszont tényleg nagyon odaadóak voltak, a kedvességüket akartam így megköszönni.
ajándékcsomag
Szerintem torkig vannak a csokikkal meg kávéval. Inkább pénz.
pénz plussz egy bonbon ( én ezt fogok adni, nekem fogadott lesz a szülésznõ)
Én nem fogadok és max ajándékcsomagot adok.Ez a munkájuk!!!Te mit kapsz külön a munkádért a fizun kívül..én semmit pedig én is eg.ügyben dolgozom és nap mint nap emberek életét könnyítem eg..szval elég nekik a csomag sztem..
5-10.000.- között szerintem elég.

Ti mennyi pénzt költöttetek az esküvőtökre és mennyi pénzt kaptatok ajándékba?

Kíváncsiságból kérdezem.

Legjobb válasz: Mi nagyjából 5000 forintot. Pénzt nem kaptunk,mert csak két tanús esküvõnk volt. Így megmaradt a spórolt 2 millió forintunk, ezért elmentünk Japánba nászútra. Káprázatos volt.

Kb. 700 e volt a kiadásunk, durván 1 milliót kaptunk.
Atya ég olvasva itt egy-két választ durva milyen számokkal dobálóztok itt. Vagy lehet csak nekem nagyon sovány a pénztárcám...
35-öt költöttünk, 600-at kaptunk.
50 ezret költöttünk, 80 ezret kaptunk és saját megtakarításból a Seychelles-szigeteken nászutaztunk.
Mi 350 körül költöttünk, és kaptunk is vissza. A maradék 500-at anyukám állta.
Mi nagyjából 5000 forintot. Pénzt nem kaptunk, mert csak két tanús esküvõnk volt. Így megmaradt a spórolt 2 millió forintunk, ezért elmentünk Japánba nászútra. Káprázatos volt.
4 millió volt az esküvõ és 7, 5-et kaptunk
Olyan 2 milliót adtunk ki, és kevesebb mint 800 ezer jött be. De nem számít..Nem a pénzért csináltuk.
Mi 600ezret költöttünk rá(45fõ lesz), és fogalmam sincs mennyi fog összejönni, jövõhét szombaton kiderül, de nem is ez a fontos, hanem h mindenki ott legyen, akit szeretnénk :)
800.000be került 1, 5milka jött vissza
Még kiderül. :)
Csak anyakönyvvezetõnél aláírásos, két tanús esküvõnk lesz. Eddig amibe került: - vettem magamnak ruhát, csinosat, nemcsak esküvõre hordhatósat: 10.000ft táska, cipõ, nyaklánc, fülbevaló: 20.000ft -gyerekeknek ruha (1, 5 éves és 3, 5 éves) 10.000ft -gyûrûk: 45.000ft -zene, pezsgõ az anyakönyvvezetõnél: 7, 500ft Talán egy kis virágcsokor, kisebb torta lesz, de ez még nem biztos: torta: 15.000ft, virág: 5.000ft Eddig ennyi. Nem fog befolyni semmi, mert se vendégek nem lesznek, sem rokonok.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Csak kíváncsi voltam rá. Megy a zöldecske! :)
1 milliót költöttünk, 400 ezer jött be, de nem a profit volt a cél. :) Úgy tapasztalom, minél kisebb egy esküvõ, annál kevesebb jön vissza a költségekhez viszonyítva.
Összesen 1, 6 millióba került és kb. annyi is jött vissza! A szerencsénk az volt, hogy a költségeket harmadoltuk az örömszülõkkel...
1, 5 milla volt. és pénzben 1, 1 milla jött vissza meg még az ajándékok. (ágy, hûtõ, edények stb)
mi kb. 500-550-et költöttünk, (+ amit a szülõktõl kaptunk, a miénkel együtt 1, 3 milla). Kb. 480-500 jött vissza, ebbõl még kellett durván 170-et fizetnünk, de nem bántuk :) jó buli volt :)
5 millióba került és ez vissza is jött. A szülõktõl közösen egy hasonló értékû nászutat kaptunk, így mondhatjuk, hogy a dupláját kaptuk vissza.

Kb. mennyi pénzt szánsz gyereked karácsonyi ajándékára?

Karácsonyra veszed a legdrágább ajándékot vagy inkább a szülinapjára?

Legjobb válasz: Én nem azt nézem hogy mennyibe kerül hanem azt hogy mi érdekli. Nincs kedvem pénzt a kukba dobni. Volt már rá példa hogy megkapta a FP tanulókutyust és a mai napig rá se néz.

Én nem azt nézem hogy mennyibe kerül hanem azt hogy mi érdekli. Nincs kedvem pénzt a kukba dobni. Volt már rá példa hogy megkapta a FP tanulókutyust és a mai napig rá se néz.
3800 Ft. Ennyi jut csak sajnos, de nem az értéke a lényeg. Egyébként egy autópálya mintás szõnyeget kap. Inkább praktikus legyen, és játszon vele, mint drága és rá se néz.
1. vagyok Nálunk az az elv él, hogy a mindennapokban játékot nem szoktunk venni, esetleg valami apróbb bazárt, de ez sem gyakori. Ajándékot születésnapra és karácsonyra kapnak (névnapra valami apróságot). Amikor játékot veszek, mindig azt nézem, hogy jó minõségû, tartós, esztétikus játék legyen, és érdekelje a gyerekeimet. Persze az is számít, hogy ne legyen csillagászati ára, de egy minõségi játékot sajnos 2-3.000 Ft-ból nemigen lehet megvenni. Már november elején elkezdem bogarászni az internetet, hol mi akciós, melyik játékot hol árulják legkevesebbért, és nov. végén szoktam megrendelni, ahogy most is. Én már olvastam itt, hogy 50.000-et költenek gyerekenként karácsonyra, na attól lehidaltam én is.
19 hónapos, igy nem veszek nagy dolgokat, kirakósokat néztem, montessori-s kisvonatot, de ezek összeadva sem több, mint 7000 forint.... Meg sajnos/szerencsére nagy a család, igy inkább attól tartok, hogy fog a rengeteg karácsonyi ajándékkal megküzdeni :(
kb. 7000 forintot de lehet hogy kicsit több lesz.
Karácsonyra nagyobbat. Kb. 10-15.000 gyerekenként.
2. vagyok. Nálunk már van 3 nagy, akiknek már nem játékra megy (kamaszok már), a kicsi meg játékkonyhát fog kapni, ami egy 10-es... ha kisebbek lennének, csupán játékra én se dobnék ki ennyi pénzt.
Gyerekeknként 3-4.000.- Ft.Nincs is több, de nem is érdemes drága játékokat venni, mert a gyerekek sokszor nem is játszanak vele, legfeljebb egy napig.
Karácsonyra mi is többet költünk. Gyerekenként kb. 10-15 ezer lesz nálunk is.
Három lányunk van, ikrek, másfél évesek. MIndhárman egy-egy ugráló csacsit kapnak, 2000 forintért vettem darabját. Lehetne venni nekik ezer meg ezerféle játékot, de szerintem semmi értelme. Amúgy nem az árát néztem ezeknek a csacsiknak, ennyibe kerültek, de azért fejenként 10-nél többet nem adtam volna ki játékért. Még nem tudom, mikor kapnak nagyobb ajándékot. Valahogy nekem a karácsony meghittebb, viszont a szülinap mégiscsak sokkal többet jelent (hisz akkor születtek!)
Kb 3 ezer forintnyit szánunk rá mind születésnapra, mind a karácsonyi ajándék vonatkozásában. Rengeteget nézelõdök, keresgetek, hogy ebbõl a lehetõ legjobbat hozzuk ki! Idén karácsonyra építõkockát, fa montessori tornyot kap. Szülinapra szánkót, meg hordóépítõt. Nagyszülõktõl fog még kapni kb ugyanekkora értékben. Évközben sem veszünk nagy és drága játékokat, csak amit jónak és szükségesnek látunk. 1 éves lesz, játékra kb 20 ezret költöttünk mióta megszületett, és van többféle jó játéka. Megtehetnénk, hogy nagyobb ajándékozást rendezzünk, de ami pénzünk van havonta a megélhetésen felül, azt megtakarításba tesszük inkább, minthogy legyen ugyan nagy és sok ajándék, egy elkényeztetett gyerekünk, de semmi tartalékunk késõbb..
Nálunk a következõ lett a megállapodás: Férjem édesanyja sajnos kezelhetetlen ilyen szempontból, így õ azt vesz a két gyerekemnek amit akar. Az én családomnál az a szokás, hogy mindenki ad a gyerekenként 2000 forintot a szülõknek, ebbõl a pénzbõl veszünk ajándékot a gyerekeknek, ez idén 6000 forintot jelent gyerekenként. Mi szülõk még nem tudjuk pontosan, hogy mi lesz az ajándékuk, de nagyon megterhelõ lesz anyagilag, az biztos (sajnos), 5000-5000 forintnál drágábbra sajnos nem futja. Tavaly egy picit jobban ment, mint idén, akkor elég sok ajándék volt a fa alatt nekik. Nem is értékeltek belõle jó formán semmit. Így azzal nyugtatom magam, hogy ha csak egy ajándék is lesz a mi fánk alatt, az legyen olyan, ami tényleg érdekli a gyereket, és akkor már úgy is látom az örömöt az arcán.
én azt vettem észre, hogy nem szabad sok játékkal elhalmozni a kisfiamat, mert akkor nem is tudja, hogy hova kapjon, így a végén nem játszik semmivel. Nagy a család, 4 nagyszülõ (elváltak), dédik is vannak, a mi tesóink is, így sok helyrõl kap ajándékokat. emiatt mi a karácsonyfa alá 1-2 apróbb, de tartalmas játékot és könyvet teszünk (pl. fajáték nálunk minden mennyiségben jöhet), és megkapja az ajándékokat a rokonoktól. Ha nem kap olyat, amit mi szeretnénk neki venni, akkor megvesszük neki késõbb. most 2 éves, szerintem maga a bontogatás lesz neki a nagy izgalom és az, hogy mindenki körülrajongja és vele játszik. Na, meg ugye a fa. :) )
utolsó vagyok: én nagyon szeretném értékekre nevelni a fiamat, jó lenne, ha a karácsonyról nem a fényûzés jutna eszébe. Megtehetnénk, hogy sokat költünk rá, de nem látom értelmét. Év közben is szokott egyébként játékot kapni, használtat is, ha látom, hogy tényleg leköti és érdekli. Idén vele is szeretnék ajándékot készíteni a család többi tagjának, firkál majd valamit, sógyurmázunk kígyót, csinálunk kézlenyomatot festékkel és azokat is a fa alá tesszük, hogy õ is adjon.
Sziasztok! Gyesen lévõ anyuka vagyok, a párom dolgozik, bár nem keres jól sajnos, egy 16 hónapos kisfiunk van. Úgy tervezzük, hogy kb 5 ezer Ft összértékben vásárolunk a családnak, nagyszülõknek, ezt úgy oldjuk meg, hogy bemegyek a kreatív boltba, megveszem az alapanyagokat és itthon megcsinálom az ajándékokat ez elvisz kb 3 ezer Ft-ot. + elõhívatjuk a legszebb fényképeket a gyerekrõl ez kb 2 ezer Ft lesz 100 kép esetében. Fényképes karácsonyfadíszt, naptárt, képeslapot és fényképalbumokat fognak kapni a rokonok. + mellé mindenki kap mézeskalácsot szépen becsomagolva. A rokon gyerekeknek egy-egy kis apróságot veszünk pár száz Ft értekben, dominót, ilyesmit. A fiunknak rajztáblát veszünk kb 2 ezer Ft lesz. Ránk szülõkre már nemigen fog jutni, ajándékok helyett inkább idén veszünk élõfenyõt és bõségesebb lesz a vacsora is karácsonykor vagyis majd ahogy alakul :) Kevesebbõl is ki lehet hozni, csak akarni kell. Közhely, de igaz, hogy nem az ajándék értékét kell figyelembe venni. A párom szülei idén drága ajándékot (valami hiper-szuper legó duplót) fognak venni a kisfiunknak, többek közt ezért is nem veszünk mi olyan nagy dolgot. Szerintem most õk nem fognak pénzt adni, de egyébként szoktunk kapni egy 10-est tõlük. Az én anyukám nem szeret pénzt adni, inkább vásárol, apukámnál változó, a nagymamám mindig pénzt ad, minden unokának 5 ezer Ft-ot (szegény egész évben gyûjt 7 unokája van és 11 dédunokája), a párom nagymamája karácsonyra és húsvétra is szokott adni 2 ezer Ft-ot minden unokának és dédunokának. Úgyhogy ha összeszámoljuk kb 7 ezer Ft-ot kapunk a családtól ami legtöbbször el is szokott menni újévre. Nem ítélem el aki többet költ, aki 50 ezert költ csak ajándékra, ha megtehetnénk akkor mi is elköltenénk, de nekünk 50 ezer Ft jut összesen mindenre, kaja, ajándékok, fenyõ, stb
Kamasz gyerekeim vannak, egyik 16 éves lány másik 20 éves fiú.Lányom új telefont kap (kb.400 Euro) fiam pénzt kap (2-300 Euro). Kellemes Ünnepeket!:)
Én vagyok az, aki a másik kérdésben leírtam, hogy 50ezret fogunk költeni a gyerekre, meg magunkra is. Nálunk máskor nincs játékvásárlás, csak ünnepekkor (születésnap, karácsony). Leírtam, hogy másnak nem veszünk ajándékot (csak egy rokon kisfiúnak), mert most az egyszer apa prémiumát és a gyûjtött 200 Ft-osokat magunkra fogjuk költeni. Na de ezért lepontozni az embert? Érdekes ez a magyar felfogás! De lényegtelen, nem a százalékra hajtok! Szép napot mindenkinek! És Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek már így elõre is!
milyen érdekes hogy csak az a két válaszoló kapott 100% ot aki több mint 10.000 költ a gyerekekre. Hát akkor mégsem élünk olyan rosszul?
Szia! Én nem szeretek karácsonyra túl sok pénzt áldozni de idén kivételesen elég sokat fogok mert a fiam már nyár óta ragaszkodik hozzá hogy vegyünk neki nitrometánnal mûködõ távirányítós helikoptert ami salynos 200000ft-ba kerül.Mivel nekünk csak egy gyerekünk van így nehezen, de meg tudjuk venni neki de a férjemmel megbeszéltük hogy egymásnak csak valami apróságot veszünk és csak 1 hétre utazunk el.
3 gyerek van. Nagyszülõktõl és tõlünk is kapnak társasjátékot, 4 darabot rendeltem a neten. (Még tudtam volna jópárat, olyan szuperek vannak, csak hát ez is 14.000 Ft...) Ezen kívül még szerintem 15.000 Ft lesz rájuk, amiben lesz baba, Bakugan-golyó, könyv.
Hát szégyen, vagy sem, de én veszek, vettem használtan is játékot a fiamnak. Egyedül nevelem, így sok lehetõségem nincs. Egy német turiból vettem egy nagyon szép állapotú fa hintalovat 1500ft-ért, kap ugyanonnan egy FP mobiltelefont 250ft-ért, szintén jó állapotú, egy fa ilyen vezetõ játék féle, van rajta kutyaól, meg vakondtúrás, ilyesmik, és oda kell vezetni a kutyát, vakondot, labirintus szerû, ez összesen nem volt 4000ft. Elõtte lesz a szülinapja, arra is ennyit szánok, sajnos nem jut több, de vannak nagyszülõk, akiktõl szintén kap ajándékokat. Még csak két éves, egy falevélnek is tud örülni.
2, 5 éves lányom kap: nagy játékkonyha, kaleidoszkóp, fésülhetõs baba, my little pony, játék gyümölcsök, játékbölcsõ, Steffi baba autóval, vasaló, fésülhetõ ló. Egyetlen gyerek, sõt, mindkét oldalról egyetlen unoka, úgyhogy sokat költhetünk rá, szerencsére. Ettõl függetlenül én is nagyon meggondolom, hogy ne vegyünk haszontalan vacakokat.
A kérdező hozzászólása: Én idén a Legoban és a Playmobilban gondolkodom.És még valami társasjátékban, kislányom nagyon szereti õket. Köszönöm az eddigi válaszokat és várom a többit:)
1-2 hete volt itt hasonló kérdés, hogy ki mennyit költ karácsonyra a gyerekére, és nem egy szülõ írta, hogy 50.000-et. Belinkelni nem tudom, mert én nem írtam bele, és most nem találom már a rengetek kérdés közt. Olyan játékot nem vennék én se, amirõl nem tudnám biztosan, hogy örülni fog neki a lányom. Baba, legó, playmobil mindig jöhet. Babát eddig 3 karácsonyra kapott, götz babákat vettem, mert csodaszépek, és nagyon jó minõségûek. Idén babát nem kap, azt mondta, most inkább playmobilt szeretne. Ráálltunk a családi ház témára, és ahhoz gyûjtjük a berendezéseket.
A kérdező hozzászólása: Elsõnek: Az az 50.000 Ft gyerekenként tényleg durva, hol olvastad?Én is elolvasnám. Mi is 10-15 ezret költünk ilyenkor, de persze megnézük, hogy mire.Ha a gyereken múlna az összes "reklám" játék meglenne, persze csak 5 percig játszana velük aztán kerülne a polcra.
sziasztok. én már vettem neki egy babát 4ezerért meg egy játékkonyhát akarok még neki 11ezer forint.

Mennyi penzt kaptatok eskuvoi ajandekba es mennyivel maradtatok?

Hany szemely volt es minden koltseg kifizetese utan mennyivel maradtatok? Beleszamitva:ruha, virag, zene, vendeglo....mindent.

Legjobb válasz: Mi 200 ezret kaptunk, ennyi volt mama erre spórolt pénze, és kb 150 volt mindenestül amibõl legtöbbet az öltöny - cipõ vitt el, igaz csak 12 en voltunk és szolid esküvõnk volt zenekar nélkül.

Mi 200 ezret kaptunk, ennyi volt mama erre spórolt pénze, és kb 150 volt mindenestül amibõl legtöbbet az öltöny - cipõ vitt el, igaz csak 12 en voltunk és szolid esküvõnk volt zenekar nélkül.
mi "személyzettel" együtt 45-en voltunk, mindennel együtt kb. 800.000 forintba került, ami vissza is jött. nullszaldó a vége. :)
Az egészbe az volt a legjobb, hogy anyumék fizették az egész lakodalmat, az ajándék, viszont a miénk lett.. :)
Mi 150-en voltunk. 3500000Ft-ot kaptunk és az a miénk is maradt. Szerencsés helyzetben voltunk mert a szülõk kifizették az esküvõ költségeinek nagy részét. Ez volt az õ ajándékuk.
A kérdező hozzászólása: Megvolt a lagzink! 60 szemely volt. Mi kb 1.300.000-at kaptunk es kb 520.000el maradtunk. Igaz hogy keresztelo is volt egyben. Elegedettek vagyunk.
155 fõs lakodalmunk volt. Most lesz 1 éve. Nos, nállunk nagyon sokba került.. 1.397.000 ft volt a vége. És ajándékba nem jött vissza az ára.. DE van, amibõl, még most is van.. (italok) Na, jó.. Nem panaszkodhatunk.. 1 milliónál kicsivel több pénz jött be a táncommal együtt.. És még nagyon sok vendégtõl kaptunk ajándékot, és olyan szerencsések voltunk, hogy senkitõl nem kaptunk ugyan olyat.. Ha az ajándékok értékét, és a pénz összeadjuk, akkor még többet kaptunk, mint amibe került.. De a barátnõméknél messze nem volt igaz.. Attól függ, milyen anyagiak között van a család.. Párom rokonai csak max 10.000 ft értéket hoztak családonként.. Én részemrõl, viszont 15-150 ezer között.. Teljesen változó...

Mennyi pénzt szántatok a gyerek szülinapi és karácsonyi ajándékára? Mit kaptak? Sütöttétek a tortát vagy rendeltétek?

Legjobb válasz: Nekem 2 hugom van, 8 és 10 évesek..rájuk anyuék szülinapra kb fejenként 3-5 ezer forintot szánnak, névnapra általában valami apróságot, virágot, édességet kapunk. Karácsonyra kaptam én is anno nagyobb értékben ajándékot és most õk is:) Általában közösen, pl barbiház, máskor hintaló..így fejenként 5-max 10 ezerre jön ki nekik. A szülinapi tortát általában mindig anyuval közösen készítjük:)

Nekem 2 hugom van, 8 és 10 évesek..rájuk anyuék szülinapra kb fejenként 3-5 ezer forintot szánnak, névnapra általában valami apróságot, virágot, édességet kapunk. Karácsonyra kaptam én is anno nagyobb értékben ajándékot és most õk is:) Általában közösen, pl barbiház, máskor hintaló..így fejenként 5-max 10 ezerre jön ki nekik. A szülinapi tortát általában mindig anyuval közösen készítjük:)
Szülinapra torta, plusz kb. egy tízesért ajándék. Karácsonyra torta értelem szerûen nincs, de az ajándék kb. ilyen értékû. Unokahúginak, unokatesónak, egyéb rokon gyerekeknek kb 3-5-6 ezerért szoktunk ajándékot venni. Márkás játékokat veszünk (FP), mert ha egyszer túl szeretnénk adni rajtuk, ezek legalább értéktartók, és nem mennek tönkre az elsõ gyereknél. A tortát pedig rendeljük.
Szülinapi ajándékra és karácsonyra is kb. 10-10 ezer! Tortát (még csak egy volt, mert most decemberben lesz két éves) egy tortaszobrász barátnõmmel ketten csináltuk, ahogy szerintem az idén is! Egyetértek abban, hogy kezd elanyagiasodni a világ, de szerintem ezt a szülõ, ha jól csinálja, akkor egyensúlyban tudja tartani. Nem szeretem, ha úgy gondolják, hogy ahol vannak drágább ajándékok, ott nincs meghittség. Mi is elég drága ajándékokat kaptunk karácsonyra gyerekként, de arra is figyeltek a szüleink, hogy a karácsony tényleg ünnep legyen! Mi felnõttek pl. idén már nem fogunk egymásnak ajándékozni, csak a gyereknek vesz mindenki. Nálunk még a fiam az egyetlen gyerek.
nálunk nincs ilyen összeg határ, igazából mikor mit. De mivel jól élünk ezért mindig mindent megveszünk ami kell, vagy tetszik, így aztán az ünnepekbõl nem csinálunk nagy durranást, hogy na most aztán mekkora ajándék, meg úristen most aztán miket kap a gyerek. Van, hogy csak valami apróság, van, hogy egy halom van a fa alatt stb.
Mivel a barátnõm cukrász így a szülinapi tortáját a lányomnak süttetem.Semmi más alkalomra, de arra igen.Az ár változó, korfüggõ. Plussz pont a minap beszéltük meg anyósomékkal, hogy összerakjuk a pénzt a szülinapra és inkább veszünk egy komolyabb ajándékot, mint mondjuk 2 kevésbé jót.Most max 16 ezret szánunk a szülinapi ajándékra, így összerakva a pénzt.2 éves lesz.Karácsonykor szerintem kb 10000 Ft lesz amit mi költünk.De ez a jövõ zenéje még.
Ezek miért visszatérõ kérdések?Annyit költesz amennyid van és kész.
Lehet furán hangzik de a tortán kívül, amit én sütök nincs más ajándék... 3 és 1 évesek a fiaink. Igyekszünk úgy nevelni õket, hogy ne legyenek anyagiasak, e mellett ha év közben szükségük van valamire, vagy nagyon szeretnének valamit és megtehetjük, akkor megkapják.Pl nagyfiam tavasszal nagyon szeretett volna futóbicajt, na most meg se fordult a fejünkben, hogy októberig, a szülinapjáig várjunk vele. Tortát én sütök mindkét nagyinál, felköszöntjük õket, de egyenlõre plusz ajándék nincs, majd max késõbb, ha nagyobbak lesznek, de akkor is valami kisebb. A karácsony szintén.A családi összejövetel az elsõdleges, hogy jól érezzük együtt magunkat, nem ajándékozunk, a gyerekek kapnak 1-1 kicsi ajándékot.Ez idén is így lesz szerintem. És igyekszünk ezt addig így tartani, amíg a gyerekeknek is jó. És szerintem tud ez így mûködni...én is így nõttem fel, semmi bajom nem volt belõle soha. Amúgy meg a mai világ annyira nagyon anyagias, hogy az ajándékok mellett már el is veszik maga az ünnep! Arról nem beszélve, hogy mindkét részrõl örülnek a nagyszülõk ennek a felállásnak, mert már sok az unoka és valljuk be nem olcsó a játék, a könyv!
A kérdező hozzászólása: Nagyon sok visszatérõ kérdés van! Ha nem tetszik görgess tovább!
A kérdező hozzászólása: Én se akarom, hogy anyagias legyen. De mivel csak tõlünk kap ajándékot (nincsenek nagyszülõk, keresztszülõk stb.)így igyis-úgyis nekünk kell mindent megvenni, ami nem annyira baj. de ha már szülinap akkor több mindent kap és akkor 2 hónapig nem veszünk neki, játékot, könyvet. Ugyan ott vagyunk.
Annyira szánalmas, hogy azért vagyok lepontozva mert leírom a véleményem... Egy szóval sem írtam, hogy ahol drága ajándékok vannak ott nincs meghittség...csak leírtam nálunk eddig hogy volt és hogy mit szeretnénk...komolyan nem értem ezen mit kell lepontozni?? annyira elegem van már ebbõl az oldalból, lehet többet fel sem jövök...

Ti mennyi pénzt adtok be az óvó nénik és a dajka néni ajándékára?

Ismerősöm mesélte, Hogy ők a havi csoportpénzen felül még 2000 Ft-ot adnak be fejenként, 30 gyereknél ez 60 ezer Ft, és ebből vesznek ajándékot 3 embernek.

Legjobb válasz: Mi is csoportpénzen kívül 1500ft-ot adtunk be (25fõs csoport), ebbõl 3 embernek vesznek ajándékot.

Mi is csoportpénzen kívül 1500ft-ot adtunk be (25fõs csoport), ebbõl 3 embernek vesznek ajándékot.
Nálunk félévente egyszer 2000Ft. Ezen felül félévente egyszer papírzsepikendõ, fogkrém. Illetve farsangkor támogatójegy (500Ft)-de ez nem kötelezõ, s egy csoportképet kapunk érte. Ja jól emlékszem 2000ft-ot kértek ovis ballagáskor az ajándékékra.
Nálunk 500 Ft a csoportpénz, plusz tisztasági csomagot kell vinni, ezeket havonta. A csoportpénzbõl karácsonyra, húsvétra, gyereknapra kapnak játékokat a gyerekek, illetve idén nagyon kevés tombola jött össze farsangra, úgyhogy a csop. pénzbõl vettünk párat pluszban. A maradék a csoportkirándulásra megy el. Idén ballagnak a gyerekek, most elõször szedünk ilyen célra pénzt, 2000 ft-ot fejenként. Ebbõl a két óvónõ kap egy-egy gravírozott, személyre szóló ajándékot, a dadus pedig egy ajándékcsomagot, valamint mindhárman egy-egy csokor virágot, plusz a vezetõóvónõ egy kisebb csokrot. Kb 4000 Ft marad meg, ezt a csop. pénzhez rakjuk hozzá. A 2000 Ft egy ballagó csoportnál reálisnak tartom, ennél magasabb összeg szerintem nem kell. Egy szm-es anyuka :)
A kérdező hozzászólása: Csoportpénz havi 1000 Ft, + tisztítószerek, tisztasági csomag, és egyszeri 2000 Ft az ajándékokra.
6: Ha csak egy gyereked van oké, ha kisebbet is akarsz az oviba vinni majd azért add be a pénzt:)
Nálunk nincs csoportpénz, havonta viszünk be tisztasági csomagot (kb. 500 Ft), gyümölcsöt és minden programot a szülõk fizetnek. Végül 4000 Ft-ot kezdtek el szedni a ballagásra, amit még én is sokallok, elõször 3000-rõl volt szó. 3 ajándékot veszünk + az óvodavezetõnek valamit, meg a virágokat. Kb. 80e Ft jött össze...
Na hát erre kiváncsi leszek.ÉN lehet bunkó vagyok, de nem adok egy ft-ot sem!Majd veszek külön egy egy bonbont meg virágot és kész.
nálunk 500ft havonta a csoportpénz , ezenkivül most év végén szmk anyuka plussz 5000ft ot kért ajándékra...bizony én ezt sokallom..kiváncsi vagyok mit vesznek belöle
Mi????Havonta adtok még plussz 1500-2000Ft-ot a csoportpénzen kívül?Milyen ajándék lesz ebbõl, mikor?Lehet én vagyok értetlen, de ezt akkor sem értem.Igaz az én fiam csak szeptembertõl jár oviba, de nekem eddig még senki sem mondta, hogy fizessek a csoportpénzen kívül akármire is(kivétel farsangkor a támogató jegy) A csop.pénz is havi 500Ft
Hát ez reális. Bár nem értem miért, de ez ugyanúgy kialakult mint a hálapénz.
Mi 2000 ft adtunk bele fejenként , 3 ovó néninek lett ajnándék .
Szia! Nálunk a csoportpénz havi 700 Ft, de nem kell tisztaságit vinni.Az óvónéniknek 3000Ft/év szedtek ajándékra.

Ti idén hány embernek adtok ajándékot, és mennyi pénz jut fejenként rájuk? Kinek mit vesztek?

Nálam ez a helyzet: a szüleimnek, és a nagyszüleimnek fogok ajándékot adni, ezen kívũl a legjobb barátnõmnek, valamint 2 jó barátnõmnek is valami apróságot, és annak az embernek, akit húzni fogok az osztályban. Valamint a kutyámnak és a ciáimnak is szeretnék valamit adni, de szerintem ezt majd anyával együtt intézem el. Én idáig azt tudom, hogy a szüleimnek és a nagyszüleimnek szeretnék jegyet venni valamelyik nívósabb színházba, pl. a Madách-ba. Tudom, nagyon drága, de nekem megéri. :) És még mindenki kap valamilyen általám készített sütit, kárácsonyfadíszt, szerintem ennyi elég lesz. :) A legjobb barátnõmnek még nem tudom, mit adhatnék, nála is élményben gondolkozom, talán kilátogatunk a karácsonyi vásárra, de ez még elég kezdetleges terv. Tárgynak pedig neki is süti, és elõhívatok majd egy közös képet, amit bekeretezek, és kidíszítek. :)) A másik két barátnõmnek is sütök, valamint lehet, hogy adok még nekik is,valami apróságot, pl. ékszert. A kutyámnak és a cicáimnak is szeretnék valamilyen apró neglepetést adni. :) És ti hogy álltok? 15/L

Legjobb válasz: hát nekem legalább 20 embernek kell adnom valami ajándékot, és erre van mondjuk egy ezresem, ez azt jelenti, hgoy mindenkire jut 50 ft......

hát nekem legalább 20 embernek kell adnom valami ajándékot, és erre van mondjuk egy ezresem, ez azt jelenti, hgoy mindenkire jut 50 ft......
Mi már évek óta megegyeztünk abban hogy nincs ajándékozás.Viszont minden évben mindig valaki másnál van a családi karácsonyi ebéd.Ilyenkor viszünk egy üveg bort, és kész.Vagy ha mi vagyunk a sorosak akkor mi álljuk az ebédet, és ide hozzák a bort.A családban már csak 1 gyermek van (a többiek már majdnem felnõttek) így a kislánynak veszünk közösen valamit amire vágyik(és esetleg drága) De nincs ajándékozás-
Ezt a nincs ajándékozást én is díjaznám!!!!!! nekem abszolút nincs szükségem ajándékokra, (nem azért mintha olyan jól állnék anyagilag, nem állok...) és másoknak is olyan nehéz kitalálni, hogy mit adjak... De azért jól néznek ki az ajándékszatyrok/dobozok a fa alatt, nem mondom...
ma 00:32 vagyok.. A bort az ebédhez fogyasztjuk..:) az sem ajándék--
Olyan tíz fõ, azt hiszem a szokásos fejenkénti 50 ezer elég lesz most is. Mivel soha nem azt nézem mi mennyibe kerül, ez akár még feljebb is mehet. Bár én egész évben ilyen vagyok, nem csak karácsonykor, amikor megõrül még az is akinek amúgy alig van pénze.
Én általában a születésnapomra és mikulásra kapott pénzembõl szoktam ajándékokat venni. Ez álatalában összesen 30-40ezer forint és ebbõl el szoktam költeni kb. 15-20ezret magamra. Anyának, apának, apa barátnõjének, az egyik mamámnak és 2 barátnõmnek szoktam komolyabb ajándékot adni. Tavaly még karácsony elõtt voltunk vásárolgatni és anyának nagyon megtetszett egy melltartó és hozzá egy alsó, de mondta, hogy a karácsony miatt most nincs pénze magára és ezért nem veszi meg. Másnap visszamentem a boltba egyedül és megvettem neki. Apának és a barátnõjének két szélcsengõt csináltam házilag. Mamámnak egy kis korsót vettem, ami Erdélybõl van. Sára barátnõmnek egy fekete tollboát vettem és egy maszkot hozzá. Nagyon örült neki. Petrának pedig egy óriási napszemüveget és mellé a közös kedvenceket (csokiskeksz és õszibaracklé). Ez kb. 11ezer forint volt. A többi barátommal haverral pizzériába menést terveztünk közösen, de sajnos nem jött össze, mert volt olyan, aki nem ért rá, nem maradt pénze vagy éppen tunya volt. Idén tényleg nagyon szeretnék elmenni pizzériába nevetgélni és hülyülni egy jót. Idén még nem tudom, hogy kinek mit adok, de körülbelül annyi vagy kevesebb pénzt szeretnék rászánni, mint elõzõ évben. Nem azért, mert önzõ vagyok és az összes pénzemet magamra akarom költeni, de az idei év nem sikerült úgy ahogy szerettem volna. (Nem sikerült eljutnom a nyáron táborba és úgy nem is volt nagyon pénzem semmire.) L/15
Családban mind csórók vagyunk, nem igazán van ajándékozás, max 1 könyv vagy vmi ilyesmi, szóval apróságok. Barátok közt szintén nem vagyunk túl jól eleresztve anyagilag, így legfeljebb csokit veszünk egymásnak, vagy vmi apróságok, esetleg csapunk egy görbe estét ünnep elõtt, vásárbörze meg alap... Nem igazán szoktam ezzel foglalkozni, lehet, hogy csak én vagyok ennyire becsöpösödve, de a karácsony lényege minden, csak nem az, ki kinek mit és mennyiért.
Hát ömm a legjobb barátnõmnek egy nyakláncot amire ez van ráírva : forever (örökké) az enyémre meg : sisters (lánytestvérek) és karácsony szülinap stb. ÜNNEPEKRE :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!