Találatok a következő kifejezésre: Mennyi ideig egy-egy szoptatás (14 db)

Mennyi ideig tartson egy szoptatás? Tényleg muszáj 15-20 perc múlva leállítani?

A véd?n?m azt mondta, hogy fokozatosan csökkentsem le az id?t, mert 2 hetes kislányom van hogy háromnegyed, ill. egy órát is eltölt az evéssel. De ha lecsökkentem az id?t, elég keveset eszik és 1 óra múlva már újra éhes. Ha pedig ilyenkor újra megetetem, fáj a hasa... Úgy érzem ördögi kör, kérlek adjatok tanácsot!

Legjobb válasz: NEM, dehogy, sõt. Az a legjobb neki, ha addig tart, amíg szeretné, az 1 óra tök normális. Majd szépen rövidülni fog, ahogy nõ, és már nincs türelme hozzá, ill. gyorsabban szopik. Ha nem hiszel nekem kérdezz meg egy szoptatási tanácsadót, telefonon is elérhetõek: http://www.ibclc.hu/elerhetoseg vagy http://www.lll.hu/telefon

NEM, dehogy, sõt. Az a legjobb neki, ha addig tart, amíg szeretné, az 1 óra tök normális. Majd szépen rövidülni fog, ahogy nõ, és már nincs türelme hozzá, ill. gyorsabban szopik. Ha nem hiszel nekem kérdezz meg egy szoptatási tanácsadót, telefonon is elérhetõek: http://www.ibclc.hu/elerhetoseg vagy http://www.lll.hu/telefon
Csatlakozva az elõttem szólókhoz, én is azt tudom írni, hogy hagyjad, egyen csak amíg kéri. Az én fiam is simán min. másfél órákat szopizott. Viszont nem is váltott 11 hetesen a rövidebbre. Akkor kezdtem másodjára aggódni. De mostmár 3 hónapos múlt és néhány hete sokkal gyorsabban eszik. Még mindig van, hogy 40 percig cicizünk, közben forgatja a buksiját és nézelõdik, de ha odafigyel, akkor rengeteget megeszik pár perc alatt. Ne aggódj, minden rendben lesz. Nekem is mondta gyerekorvos, hogy max 20 percig hagyjam és ha addig nem evett eleget, pótoljam lefejt tejjel - majdnem megkérdeztem, hogy miért, akkor hamarabb végzünk, ha utána kanalazgatom neki?!
A kérdező hozzászólása: Oké, akkor a védõnõ megtarthatja a tanácsát... Köszönöm szépen mindenkinek!
Bár már mindenki leírt mindent csak megerõsíteni tudom, így történt nálunk is. Elsõ nap sírtam, hogy mi lesz mert felázik a mellbimbó és akkor hogy fogok szoptatni. Vettem vmi kenõcsõt is, soha nem használtam épp most nézegettem hogy ki kéne dobni, mert már a nagyobb is tizenhat hónapos úgyhogy már nem fogom használni. Úgyhogy az én tanácsom is szoptasd amedig úgy érzed meg nem ette a kellõ mennyiséget.
Ha teged nem zavar, es nem faj a mellbimbod, vagy sebesedik ki, akkor hagyd a vedönöt es szoptasd addig a kicsit amig ö akarja. Halal idegesitöek szoktak lenni egyebkent, en ugy vagyok vele, hogy inkabb azt mondom amit hallani akar es bekenhagy. Ugysem all melletted egesz nap, probald ki amit mond, ha vegkepp tanacstalan vagy, de ha valami nektek bevalt es nincs vele gond, akkor meg se halld, amit kitalal.
Szia! Nálunk is ez volt a helyzet, volt 2 órás szopizás is, mondjuk sokat szundikált közben, úgy tûnt egész nap csak szoptattam! Aztán pár hetes korában próbáltam 40 percre szoktatni, ez ment 8 hetes koráig, aztán magától lecsökkent 30 percre, most 11 hetes a kisfiam, és el vagyok hûlve rajta, mert kb 1 hete elintézi 15-20 perc alatt, nem is hajlandó tovább enni, forgatja a buksit, nézelõdik inkább. Õ tudja , hogy mennyi idõ kell neki!
ja, és engem is cseszegettek, hogy max. fél óráig szabadna cicin lenni, de inkább 20 perc. Aztán, mikor megint megkérdezte a védõnéni, azt mondtam, persze, most már 20 perc. Úgyse áll mellém stopperrel lemérni.
Szerintem gyerekfüggõ is. A lányom sokáig 1-másfél órán keresztül szopizott, aztán 1 óra múlva kezdtük elõrrõl, szinte egész nap szoptattam. Amikor nem, akkor meg fejtem. A kisfiam 1 hónapos, negyed óra alatt kikapja a tejcsit, és 2-3 óra múlva kér ismét.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen! Megnyugtattatok.
Az én lányom is az elején volt, hogy másfél-2 órát is szopott, most 6 hónapos és 5 perc alatt elintézi. Kb 3-4 hónapos kora körül váltott 20 percre, és fokozatosan csökkentette az idõd, ahogy egyre jobban érdekelte a környezete. Majd magától csökkenti az idõt, ne hallgass a védõnõre.
SZia! Szerintem se csökkentsd az idõt. Ha neki ennyi idõre van szüksége, hogy tele legyen a pocija miért kéne tõle elvenni hamarabb???? Az én kislányom is 40-50 percig szopizott mindig és szépen, gyorsan, ügyesen fejlõdött. :-) 19 hós kislány anyukája
Sajnos nem ez az egyetlen amit gyakran erõltetnek. :(
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! Hiszek neked.:) Csak azt nem értem, hogy akkor miért erõltetik ezt az idõcsökkentést? Fõleg, ha engem nem zavar, hogy szétáztatja a mellem.
A fenti válaszok engem is megerõsítenek abban, hogy addig hagyom cicin a 3 hetes kislányomat, ameddig õ szeretne szopizni. Akinek esetleg érzékenyebb a bõre, használjon szilikonos bimbóvédõt. Nekem nagyon bevált!!!!

Aki szoptatás alatt lett terhes, hányszor szoptatott egy nap? Kb mennyi ideig tartott a szoptatás?

Legjobb válasz: Nekem szoptatás alatt fogant 2. kislányunk. A nagylányom akkor volt 15 hós és naponta még akár 5* is cicizett kb. 5-10 perceket, de volt hogy rövidebb ideig. Sõt még éjszaka is felébredt 2* cicizni.

Nekem szoptatás alatt fogant 2. kislányunk. A nagylányom akkor volt 15 hós és naponta még akár 5* is cicizett kb. 5-10 perceket, de volt hogy rövidebb ideig. Sõt még éjszaka is felébredt 2* cicizni.
Csatlakoznék az elõzõ válaszadóhoz a szoptatás mennyiségét és gyakoriságát illetõen, csak azzal a különbséggel, hogy nálunk a Nagylány pont 1 éves volt, amikor a Picurka megfogant! :-)
Persze, hogy lehet. A szoptatás csak szigorú szabályok mellett alkalmazható védekezésként, de úgy emlékszem, pont emiatt nem tekinthetõ túl biztos módszernek. Az elsõ szabály a kizárólagos szopi (amit egyetlen kiegészíésnek/pótlásnak sem szabad megszakítania!), ami ugye 1-1, 5 éves babáknál már nincs. :) Tehát igazából ez a fajta védekezés is csak az elsõ fél évben mûködhet, utána biztosan nem. Ahogy újra jön a Mikulás, nyugodtan lehet kistesó, akárhány szopi mellett. 17 hónapja szoptató anyuka
A kérdező hozzászólása: Ilyen sok szoptatás mellett is teherbe lehet esni?

Mennyi ideig tartson egy-egy szoptatás?

Legjobb válasz: úgy gondolom a szoptatás addig tartson amíg a kicsi igényli.Ha már "jóllakott" a fejét elfordítja vagy elalszik vagy játszik a mellel.Az én lányom 10-15 perc alatt teleszívja magát.

úgy gondolom a szoptatás addig tartson amíg a kicsi igényli.Ha már "jóllakott" a fejét elfordítja vagy elalszik vagy játszik a mellel.Az én lányom 10-15 perc alatt teleszívja magát.
Ami nálunk bevált az a 3 óránként 15-20 perc.Ennyi idõ elég volt, hogy bõségesen jól lakjon, és lett egy normális napi rendünk.:)
Csatlakozom az elõttem íróhoz.15-20 perc alatt jóllakik ha éhes volt, utána már csak játszik a cicin.


5 hónapos babátoknál kb mennyi ideig tart egy-egy szoptatás?

Legjobb válasz: nekem 6 hónapos, kb 5-8 perc.

nekem 6 hónapos, kb 5-8 perc.
Ennyi idõsen 4-6 perc alatt "lerendezte", hiszen annyi dolga volt szegénykémnek...:)
Az enyém 6 hónapos, de egy hónappal ezelõtt is kb 10-15 perc volt.
Nekem kb 20 percig tartott.
5 és fél hónapos és sokszor csak 5-8 percig, de amikor fáradt és el akar aludni akkor tovább, akár 20-25 percig.

Kb. mennyi idő alatt áll be a szoptatás rendszeressége? Mennyi az a mennyiség kb. amit egy evés alatt eszik ml-ben? Tudom ez változó, de kb? (nem egész nap, csak egy evéskor)

Van hogy 3-4 órát alszik, és kb. 20-30 percig eszik, de van, hogy órákat tudna cicin lenni.

Legjobb válasz: Mennyi idõs a babás? Ha 1-2-3 hónapos, akkor ne lepõdj meg, ilyenkor még nem feltétlen van "rendszerük" a babáknak. Nem is esznek egyformán egy evésre (mint ahogy mi sem). Idõ kellett míg beállt a rend a babámnál. Pár hónap elteltével már teljesen kiszámítható volt, hogy mikor, mennyi ideig eszik. Addig pedig türelmesen figyeltem, hogy néha kevesebb, néha több ideig lógott rajtam, hol kevesebbet, hol többet evett. Az elsõ hetekben nagyon keveset evett, 20-30 ml-t, aztán az adagok egyre nagyobbak lettek, kb. 4 hónaposan ért el oda, hogy egy evésre 90-100 ml-t evett. De egyes babák ennél jóval többet esznek, mások kevesebbet.

Mennyi idõs a babás? Ha 1-2-3 hónapos, akkor ne lepõdj meg, ilyenkor még nem feltétlen van "rendszerük" a babáknak. Nem is esznek egyformán egy evésre (mint ahogy mi sem). Idõ kellett míg beállt a rend a babámnál. Pár hónap elteltével már teljesen kiszámítható volt, hogy mikor, mennyi ideig eszik. Addig pedig türelmesen figyeltem, hogy néha kevesebb, néha több ideig lógott rajtam, hol kevesebbet, hol többet evett. Az elsõ hetekben nagyon keveset evett, 20-30 ml-t, aztán az adagok egyre nagyobbak lettek, kb. 4 hónaposan ért el oda, hogy egy evésre 90-100 ml-t evett. De egyes babák ennél jóval többet esznek, mások kevesebbet.
Az én babám is 4 és fél hós és még mindig nincs igazi rendszer benne.Van amikor többet eszik(90-120 ml)délelõtt, délután meg kevesebbet de többször.Van hogy délután 4 után estig szinte fel le teszem a cicirõl.Próbáltam üvegbõl lefejt tejet adni de úgy fáj a pocija ha többet adok 1x-re.

Leirnatok hogyan kell megkezdeni az elvalasztast es mennyi ido telik el amig egy szoptatast vegleg felcsereli az egyeb etel?

Legjobb válasz: Az attól függ, te mit gondolsz a szoptatás értelmérõl. Én még hozzátáplálom a 23 hós gyerkõcöm (napi 3x szopik), mert szerintem ez a jobb. De vannak, akik már 6 hónaposan (vagy még korábban) megkezdik az elválasztást és néhány héten-hónapon belül már egyáltalán nem szopik a baba.

Az attól függ, te mit gondolsz a szoptatás értelmérõl. Én még hozzátáplálom a 23 hós gyerkõcöm (napi 3x szopik), mert szerintem ez a jobb. De vannak, akik már 6 hónaposan (vagy még korábban) megkezdik az elválasztást és néhány héten-hónapon belül már egyáltalán nem szopik a baba.
Hát, bevallom, ennek jobban örülök. ;) Hosszú lenne itt leírni, úgyhogy adok pár linket. Mit mikor és hogyan: http://www.lll.hu/fuzetek/szilard_taplalek Hozzátápi-elválasztás általában: http://www.lll.hu/szfuzet/hozzataplalas http://www.lll.hu/cikkek/hozzataplalas Remélem, ezek megadják az irányt.
Na itt még egy konkrét: http://www.iboly.hu/faq_first_solids.htm
Szia! A válasz nagyon hosszú lenne, de innen le tudod tölteni a Nagy babaszakácskönyvet, ahol mindent megtalálsz az elválasztás menetérõl, sok hasznos tanáccsal együtt. Ezek mellett a baba 1 éves koráig még recepteket is találsz.
Mindez attól is függ, hogy hozzátáplálásra vagy elválasztásra gondolsz. Az elsõ azt jelenti, hogy a szilárd ételek bevezetése mellett továbbra is fõleg anyatejet és/vagy tápszert kap, ideális esetben legalább 1 éves koráig. A második azt, hogy a hozzátápival egyidõben végleg be is fejezitek a szoptatást. Eléggé eltérõ a két módszer és jobb, ha nem utólag döbbensz rá, hogy te eredetileg nem is ezt akartad elérni.. (Ezt fõleg az elválasztásra értem.)
A kérdező hozzászólása: Hat melyik a jobb, az elvalasztas, nem?
A kérdező hozzászólása: Bocsi, rosszul irtam, hozzataplalast akartam irni.

Szoptatás vs alkohol? Szoptatok de szeretnék egy kis bort inni. Mennyi idő alatt ürül ki a szervezetemből?

Amíg "várunk" kapna fagyasztott anyatejet a babám, szóval nem lenne gond, Csak kíváncsi lennék, hogy annyi id? amíg a véremb?l távozik az alkohol (onnan szívódik fel)?

Legjobb válasz: Az idõt sajnos nem tudom. Csak arra szeretném felhívni a figyelmed, hogy nem arra kell várni, hogy a véredbõl kiürüljön, mert nem a véredet issza a baba. Szóval ha már a vérbõl felszívódik, akkor utána a tejet le kell fejni, és kiönteni, mert ebben alkohol van. És utána lehet szoptatni. Lehet, hogy Te ezt tudtad, csak rengeteg helyen olvastam, hogy este ivott az anyuka, reggel szoptathat-e. És mindenki helyeselt, hogy peeersze, az már rég felszívódott.... persze... a tejbe. Ha ennek tudatában voltál, akkor elnézést kérek a haszontalan válaszért :) Jó babázást!

Az idõt sajnos nem tudom. Csak arra szeretném felhívni a figyelmed, hogy nem arra kell várni, hogy a véredbõl kiürüljön, mert nem a véredet issza a baba. Szóval ha már a vérbõl felszívódik, akkor utána a tejet le kell fejni, és kiönteni, mert ebben alkohol van. És utána lehet szoptatni. Lehet, hogy Te ezt tudtad, csak rengeteg helyen olvastam, hogy este ivott az anyuka, reggel szoptathat-e. És mindenki helyeselt, hogy peeersze, az már rég felszívódott.... persze... a tejbe. Ha ennek tudatában voltál, akkor elnézést kérek a haszontalan válaszért :) Jó babázást!
Én lehet, felelõtlen vagyok, de ezen nem paráztam. Este ittam sört, reggel szoptattam legközelebb, és nem aggódtam. Igaz, 10 óra eltelt a 2 szopi között, de nem hiszem, hogy 1 pohár bor ártana a babának.
2 szoptatást hagyj ki, de fejni viszont kell, különben nem ürül ki. Lefejt tej megy a csapba, faagyósat issza a baba. Én többször csináltam már és rendben volt így minden.
Lehet, hogy nem árt, de az alkohol semmilyen körülmények között nem használ egy pici babának.... még akkor sem, ha kevés...
A kérdező hozzászólása: Igen, én tudtam hogy le kell fejni és kiönteni. De nem árt leírni, hátha valaki visszaolvas. Köszönöm a válaszokat!
Én is szeretnék egy kis bort inni, de a babámat jobban szeretem annál. Lefejt tejet csak indokolt esetben adnék amúgy is. Miért adjak neki cumiból vagy kanállal lefejt tejet, amikor van lehetõségem megszoptatni? A baba számára ez a legegészségesebb minden téren! Amúgy szerintem az alkohol nem ürül ki teljesen egy éjszaka alatt a szervezetbõl... de mindenki maga dönti el, kinek mi a fontos.

Mennyi volt az a legrövidebb idő, amikor ki tudtatok váltani egy szoptatást?

Legjobb válasz: 1 hónap, mondjuk nem sietettem, mert úgy gondolom, ez nem verseny. Mindig a gyerekhez igazítottam, hogy mennyit evett meg szívesen, erõltetni soha nem akartam. Nem bántam meg. 19 hónapos, szívesen megeszik mindent, nem válogat, az étvágya is jó és még mindig szopik :))

1 hónap, mondjuk nem sietettem, mert úgy gondolom, ez nem verseny. Mindig a gyerekhez igazítottam, hogy mennyit evett meg szívesen, erõltetni soha nem akartam. Nem bántam meg. 19 hónapos, szívesen megeszik mindent, nem válogat, az étvágya is jó és még mindig szopik :) )
A saját ütemében haladtunk, nem erõltettem semmit. Elõször az ebédet váltottuk ki, kb 4-5 hét alatt, aztán a tízórait kb 3 hét alatt, aztán az uzsonnát szintén 3 hét alatt.
Tök jó ezt olvasni, kár hogy nálunk még mindig semmi jele, hogy Manó elhagyná a cicit! 10, 5 hónapos és még mindig a fõ tápláléka az anyatej. El sem akarja fogadni az ételt, csak kóstolgat még mindig...bocs az off-ért
Viszonylag hamar lebomlik. Néhány nap-egy hét után sztem még nyomokban sem lesz kimutatható.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a választ! Jövõ héten érkezik a fogfehérítõ csomagom, december 17-én meg a férjem (ezért lenne fontos szalon képesen várni 4 hónap távollét után), aztán hajrá második baba!

Mennyi ideig szoptatjátok az újszülöttet egy szoptatás alkalmával?

Mert én nem tudom jól csinálom e,de az enyém minden szoptatás alkalmával 1-1,5 órán keresztül szopik.Nem h bealszik rajta hanem szopik.Ha mégis bealszik 5 perc múlva folytatja.Addig ordít míg vissza nem kapja a cicit.

Legjobb válasz: Szánalmas, ahogy lepontozzátok a jószándékú válaszolókat! Én személy szerint, azt írtam le, amit nekem ajánlottak hozzáértõ emberek, úgyhogy gratulálok....

Szánalmas, ahogy lepontozzátok a jószándékú válaszolókat! Én személy szerint, azt írtam le, amit nekem ajánlottak hozzáértõ emberek, úgyhogy gratulálok....
Ez tényleg sok idö másfél óra!Ki ázik a cicid és majd gond lesz neked belõle. Próbáld úgy mond *éheztetni*ezzel azt értem ne rögtön add a cicit, várj 15percet akár félórát, sétalgass vele, azért ne sirjon magában. ;) Didizik azért húzza az idõt, akkor szoktam hagyni én is, mikor már kivagyok a fáradságtól*közben alszok*. Még van egy másik megoldás, cumi. Én négy gyermekemet igy szoktattam .Igaz nem 3óránként ;) óránként másfélóránként, párhét múlva szépen beállitottuk 3óránkéntra. Hány hetes a kincsed?
Én úgy jártam még a kórházban, hogy szopizott a cicám avgy egy órán keresztül, és büszke is voltam, jajj de jó, van tejcsi... De már ott jött a pofára esés, mert egyrészt felázott a mellem, úgyhogy amíg helyre nem jött, sírni tudtam volna szopi közben, és mint kiderül tej sem volt, csak cumizott... A csecsemõsök azt mondták cicinként max 10-15 perc, de inkább csak 10, mert akkor nem ázik fel, másrészt minél gyakrabban éri stimuláció, annál jobb, és ebbõl a szempontból a 10 perces szopi a legjobb. Úgyhogy én onnantól kezdve órával szoptattam, és inkább sûrûbben...
az elsõ 1-2 hétben cicinként 10 perc és mind a kettõbõl kapott. utána amióta van elég tej, csak az egyiket kapja meg egy szoptatáshoz, és azon addig marad amedig neki jól esik. jellemzõen kb 20 perc, de volt már sokkal több is.
20 perc/mell. Váltogasd. Ha 10 percenként cserélgeted az azért nem jó, mert csak a híg, elsõ tejhez jut hozzá, így éhes marad. Nyugodj meg, teljesen normális. A babák orális lények, nekik nem csak evés/ivás a szopi, hanem anya, nyugi, minden :) Ha majd ügyesedik õ is, és beáll a tejmennyiséged a számára ideálisra, le fog csökkenni ez, ne aggódj :) Lesznek majd növekedési ugrások, akkor megint sokat akar majd szopizni (3, hat hetes kor körül és 3, 6 hónapos kor körül). Gratulálok a babához! :)
Tényleg nem jó ez az 1-1, 5 óra, ahogy a többiek is írják. Nem csak azért, mert kiázik a melled, hanem szó szerint csak szoptatásból áll a napod. Szoptatsz, büfiztetsz, kicsi alvás, és kezdheted elölrõl. Ezt nem fogod bírni hosszú távon. Próbáld meg ébresztgetni (csiklandozd a talpát, tenyerét, tarkóját). Az én kisfiam 20-25 perc alatt "kivégzi" a két cicit.
Ha jól teszed a melledre, nme fog felázni (a kádban se ázik fel a mellbimbó annak ellenére, hogy az a víz még lúgos kémhatású is)! Újszülöttrõl van szó, aki most született, még alkalmazkodnia kell, erõs a szopóreflexe. Szerintem nem gond. Cumizik rajta, ettõl termelõdik a prolaktin hormonod és lesz minél hamarabb kereslet-kínálat elv szerint megfelelõ mennyiségû tejed. HA téged zavar, megpróbálhatod ringatással, sétával megszakítani, hátha úgy is jól érzi magát. Az én lányom is órákig szopott eleinte, volt, hogy pár hónaposan is olyan napjai voltak, hogy 20 órát szopizott, fõleg, ha beteg volt. Ha szüksége van rá és megteheted, miért ne tennéd? :)
Az elején mi is így voltunk: 40-45 perc az egyik cicin 20 perc a másikon, sírás-alvás és 1 óra múlva megint elölrõl....2 óránként. Aztán a 2 órából 2, 5 majd 3, aztán 3, 5 óra lett. Most 5 hónaposan itt tartunk. Ne aggódj, változni fog, de most te kellesz neki, nem csak a tej, hanem a kontaktus. Ha 1, 5 órán belül kér, arra a cicire tedd, amelyikbõl utoljára szopizott, aztán át a másikra: így elkerülheted a hasfájást és a hátsó, laktató tejhez is hozzájut. Masszírozd a tarkóját, tenyerét, talpát nálunk a gerincén végig húztam az ujjamat, attól felébredt általában vagy büfiztesd meg és úgy tedd vissza.
Szia! Elsõ babás anyuka vagyok. Most 8 hós a kisfiam és egy szopi bajnok, de újszülött korában nálunk is ennyi ideig tartott egy szopi. Naponta 5ször 1, 1, 5 óra volt a szopizás. Akkor nem is gondoltam, hogy ez meg fog változni, de megváltozott. Mikor ügyesedett lecsökkent 45 percre, majd 30-ra, majd 15-re, 10-re, és most akár 5 perc is elég neki. Szóval ne aggódj, ez teljesen normális.
nem lehet, hogy kevés a tejed? vagy éppen csak rágcsálja, játszik?
ha van mérleged, 20 perc után mérd le mennyit evett. ebbõl kiderül hogy azért szopik ennyit mert lassan eszik, vagy csak mert játszik a cicivel már egy idõ után.
Enyém is ennyiket szopott és teljesen kikészültem tõle. Már elõre rosszul voltam, ha az órára néztem, hogy nemsokára felkel enni. Aztán egy szoptatási tanácsadó mondta, hogy fél óránál többet ne hagyjam. Illetve rászokott a cumira szerencsére. De még így is voltak órás szopik, pedig már 2 hónapos volt. Ezért nem is szerettem elmenni sehova, mert 1 órára nem zárkózhattam be a wc-be, hogy szoptassak. Illetve a tejtermelés sem állt be rendesen, mert nem volt elég tejem, egy kicsi tápot mindig kellett neki adni este. Máskor elég volt neki a szopi. A következõ gyereknél nem fogom hagyni sokáig szopizni. Inkább többször teszem mellre.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!