Találatok a következő kifejezésre: Mennyi ideig az (6087 db)

Minek számít a jogtalan családi pótlék igénylése? És mennyi idő alatt évül el? Illetve a btk.318 paragrafusa mennyi idő az elévülési idő?

Minek számít a jogtalan családi pótlék igénylése? És mennyi idő alatt évül el? 2007-2009.-ig vette fel egy ismerősöm a lányára a családi pótlékot 240000.-ft-ot ráadásul 2 gyerekre úgy, hogy a lány gyermek az édesapánál élt és volt bírósági úton elhelyezve. És most az apuka kéri vissza ezt az összeget bírósági úton, mint jogtalan vagyonosodás. Mennyi az elévülési ideje a államkincstárnak benyújtott hamis papírok és a jogtalan kifizetésnek?

Legjobb válasz: Sikkasztás nem évül el. Kérheti és meg is fogják neki ítélni, az anya meg egy szép kis bírságot fog kapni a 3. éves családi pótlék egy összegben fizetés mellé.

Sikkasztás nem évül el. Kérheti és meg is fogják neki ítélni, az anya meg egy szép kis bírságot fog kapni a 3. éves családi pótlék egy összegben fizetés mellé.
Ha a kincstár kéri vissza, õk három évre visszamenõleg kérhetik a jogalap nélkül felvett pénzeket (bocsánat, nem nézem meg, de azt hiszem Cst. 41)
Bûncselekmény. Ez nem évül el, hanem szépen kamatozik plusz pénzbírság meg stb. Egyébként 2009-ben volt, most 2013 van. Szerinted pár éven belül elévül?
Jah meg az elévülés nem úgy van, h mikor történt a bûncselekmény és akkor onnantól számolnak., hanem onnan, h a hatóság tudomására jutott. Most kiderülne, h 72-ben valakit megöltél szó nélkül bedugnának a sittre
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! A rendõrségen a hét elején megtörtént a feljelentés! Bár fogalmuk sincs az elévülésrõl a törvényt böngészve, mondták, hogy 3 év, de felvették a jegyzõkönyvet. A fizetési meghagyás már 2012.-ben be lett adva. Kíváncsi vagyok mi lesz. Mindenesetre még egyszer köszönöm, remélem úgy van és nem évült el, ne ússzon meg mindent az a nõ.
A kérdező hozzászólása: Még annyi az utolsó válaszolónak, hogy elévülési ideje mindennek van. Esetünkben 3 vagy 5 év, és ez a kérdés, hogy mennyi? Mert mindenhol mást mondanak. A rendõrségen és a bíróságon is. Az a 240.000.- azért nem mindegy :(.
Jah hát lehet elévül, de az összeg marad. Tehát olyan nincs, h te valakit lehúzol, aztán nem kell visszafizetni.
A kérdező hozzászólása: sajnos a rendõrség válasza, hogy 3 év az elévülés igy anyuka ezt megúszta!
Akármikor jöhet, amikor érezzük mindketten a kémiát.
1 hét akár. Mire várna az ember? Sokan azt hiszik, hogy ha kivárnak egy hónapot akkor más lesz...és hogy akkor biztosan nem a szexre hajt..ugyanúgy elhagyhat utána.
A kérdező hozzászólása: El. Csak mit gondoltok, jobb úgy rendesen kapcsolatban lenni, hogy elõtte jobban megismered a másikat, vagy pár találka után beleméssz, és majd közben ismered meg jobban?
Szakítás után pontosan 18 nap, 21 óra 46 perc elteltével megyek bele új kapcsolatba, az ismerkedési szakasz 26 nap, 3 óra és 19 perc, szex pedig az ismerkedési szakaszt követõen 2 óra 35 perc elteltével jöhet. Ez megfelel az ISO21645:8003 szabványnak, továbbá a Ptk. 3§ 5. bekezdésének (a) alpontjának az (1) részében foglaltaknak, továbbá a farkamon rajta van a CE jelzés a vásárlói tájékoztatóval. 20/F
Nekem a leghosszabb idõ az még 18 éves koromban volt az majdnem 3 hónap volt. Utána már a 3-4. találkozón már megtörtént. Ami változó volt, mert ki hogyan ért rá... Legalább megtudjátok mi várhat rátok a jövõben.

Ha egy cégnek fontos a mielőbbi munkakezdés, akkor kb mennyi idővel az interjúk után értesít ki?

Legjobb válasz: Elvileg az interjún megmondják, hogy mennyi idõn belül értesítenek ha aktuális,van ahonnan pedig nem értesítenek külön ha nem kellesz.

Elvileg az interjún megmondják, hogy mennyi idõn belül értesítenek ha aktuális, van ahonnan pedig nem értesítenek külön ha nem kellesz.
A kérdező hozzászólása: Köszi, elvileg itt azzal kezdték, hogy minden esetben minden már behívott jelentkezõt értesítenek.

Ha elhivok eg fiut sms-ben valahova, akkor mennyi ido az ami meg elfogadhato, hogy valaszoljon, es mennyi ido utan jelenti azt, hogy nem akar valaszolni?

Nemreg kuldtem, szoval gondolom dolgozik vagy valami, csak egy atlagra lennek kivancsi.

Legjobb válasz: A lányok hívnak randira?, Milyen világ ez??? Azt gondolnám hogy kell már a rudi hogy ennyire nyomul a csaj.....

A lányok hívnak randira?, Milyen világ ez??? Azt gondolnám hogy kell már a rudi hogy ennyire nyomul a csaj.....
A kérdező hozzászólása: Koszi, de nem ez volt a kerdes. Masreszt meg, miert van az, hogy amikor egy csaj azt kerdezi, hogy lepjek, vagy sem, akkor kivetel nelkul minden egyes him azt tanacsolja, hogy igen, a lanyok is kezdemenyezhetnek. Ha tenyleg megteszik, akkor meg csak "rudit" akarnak. Es meg mondja valaki, hogy a nok bonyolultak. Mellesleg eloszor o hivott egy koncertre, csak nem tudtam elmenni.
Ha randizni akarna veled, már válaszolt volna. Ha valaki nem válaszol, nem a telefonja merült le, nem sok dolga volt, nem nem hallotta, hanem NEM AKAR SEMMIT. Ez ennyire egyszerû.Nem kell túlkombinálni.
A kérdező hozzászólása: Koszonom a valaszodat. Habar egy--ket orat azert adtam volna, mert nalam se mindig van telefon, es van amikor nem hallom meg, es miota leejtettem volt tobbszor olyan is, hogy meg se kaptam az smst, csak vartak ram hiaba. De alapjaaraton egyetertek veled. Sajnos el kell konyveljem, hogy nem akar engem latni. Mindegy. Next.
A kérdező hozzászólása: Ok, most kaptam az smst tole, egy idegen szamrol, hogy nem volt penz a kartyajan, es bar megkapta az smst, de csak par karakter ment at, szoval azt se tudta, hogy mirol van szo. Aztan amikor megirtam, hogy mirol, azt valaszolta, hogy kovetkezo alkalommal szivesen.
ÉN voltam, aki azt írta, felejtõs és nem akar semmit. Tévedtem :) Sok sikert hozzá! :)
Utolsó te hülye. Az 405 köbcenti akar lenni.
Ezek azok a kérdések, amiket az ORVOSODNAK kellett volna feltenned, kivéve az utolsót, azt magadnak, de még a mütét ELÖTT. (Egyébként ott szerintem elirtál valamit...)
LOL jó nagy csöcsöd lehet ha 4 méter körbe! :D
A kérdező hozzászólása: Az orvos el mondta.de csak többet tud olyan mondani akit már mûtöttek és vannak tapasztalatai.A méret meg csak kíváncsiságból érdekel.Mert magam miatt csináltattam meg nem más miatt
SZIA én is most akarom megcsináltatni a mellem, nagyon fájdalmas?mennyibe kerül összesen az implantátummal együtt?nekem gyakorlatilag nincs is mellem ezért csak egy kisebb implantátomot szeretnék, mert gondolom minél nagyobb annál drágább, vagy ez nem igy van? esetleg valaki tudna ajánlani egy jó, de nem tul drága sebészt nyiregyhazan.köszönöm elõre is.
utolsó :D:::D:D:D:D:D: az implantátumoknak nem méretfüggõ az áruk... teljesen mindegy mekkorát kérsz, nem ennek függvényében történik a díjszabás.. dokit meg 700 alatt nem igazán fogsz találni:)

Ismrekedéstől mennyi idő az amikor már szerelmet lehet vallani egy lánynak?

Én már az els? talizásnál beleszerettem a lányba,de gondolom,ha már szóltam volna neki,hogy több aakrok lenni mint barát akkor megijedt volna.

Legjobb válasz: Biztos, hogy nem vagy szerelmes, csak tetszik, vonzónak találod. Ne keverd össze az érzéseket. Azt megmondhatod neki, hogy tetszik és meg akarod ismerni jobban, meg akarod ismerni milyen is valójában. Ha ennyi után azt mondod neki, hogy szereted, semmi esélyed a továbbiakban. A kérdésedre, hogy válaszoljak: akkor mondhatod neki, hogy szereted, ha lefeküdtetek, bármelyik nõnél szebbnek látod, csak õrá gondolsz minden szabad percedben és úgy érzed a csillagokat is lehoznád az égrõl érte. Persze mindenki másképp éli meg a szerelmet, de én így. Hogy mennyi idõnek kell eltelnie, hogy szerelmes légy az változó, de azt tanácsolom addig ne mondd, hogy szereted, amíg nem ismered igazán, õ is furcsállaná, ha ezzel elõjössz miközben semmit se tudsz róla ("na itt egy újabb kétségbeesett, aki mindenáron nõt akar"). 26F

Biztos, hogy nem vagy szerelmes, csak tetszik, vonzónak találod. Ne keverd össze az érzéseket. Azt megmondhatod neki, hogy tetszik és meg akarod ismerni jobban, meg akarod ismerni milyen is valójában. Ha ennyi után azt mondod neki, hogy szereted, semmi esélyed a továbbiakban. A kérdésedre, hogy válaszoljak: akkor mondhatod neki, hogy szereted, ha lefeküdtetek, bármelyik nõnél szebbnek látod, csak õrá gondolsz minden szabad percedben és úgy érzed a csillagokat is lehoznád az égrõl érte. Persze mindenki másképp éli meg a szerelmet, de én így. Hogy mennyi idõnek kell eltelnie, hogy szerelmes légy az változó, de azt tanácsolom addig ne mondd, hogy szereted, amíg nem ismered igazán, õ is furcsállaná, ha ezzel elõjössz miközben semmit se tudsz róla ("na itt egy újabb kétségbeesett, aki mindenáron nõt akar"). 26F
Muszáj mindenre matematikai formulát aggasztani? Amikor egyértelmû jelét látod annak, hogy már az õ száján is kikívánkozna!
Ne vallj neki szerelmet, amíg õ nem vall neked! Egyrészt elijesztheted, másrészt kihasználhat.
másodikkal értek egyet. akkor mondd, ha tényleg úgy gondolod. amit most érzel, az valószínûleg csak fellángolás, az izgalom, a lelkesedés. majd meglátod, ha minden jól megy, pár hét múlva tudni fogod mirõl van szó :)

Császármetszés után mennyi idővel lehetek terhes? Mennyi idő az aminek el kell telnie, ha újra babát szeretnék?

Legjobb válasz: A dokim szerint 2-3 év múlva vállalhatjuk a következõt, most 8 hós a lányom... mi is szeretnénk még babát.

A dokim szerint 2-3 év múlva vállalhatjuk a következõt, most 8 hós a lányom... mi is szeretnénk még babát.
Az én orvosom is ugyanazt mondta mint az elsõ válaszolónak. Nálunk is 8 hónapos a baba.
Az én dokim szerint 1 év.
Én is minimum 1 évrõl tudok. Persze az csak jó, ha több telik el.

Mennyi idő az anyagcsere? Tehát mennyi idő tellik el a felvétel és a leadás között?

Legjobb válasz: Én úgy emlékszem, hogy 24 óra alatt jut át az emberen az, amit megevett. Biológia óráról így rémlik. De talán egyén függõ is. Ha erre gondoltál.

Én úgy emlékszem, hogy 24 óra alatt jut át az emberen az, amit megevett. Biológia óráról így rémlik. De talán egyén függõ is. Ha erre gondoltál.
Hát ez 4 dologtól függ, 1, a felvett anyagtól, 2, az egészségi állapotodtól, 3, a te saját anyagcseréd sebességétõl, 4, a benned lévõ kémiai anyagok és az adott anyag kölcsönhatásától. Értsd pl a kukoricát te lehet 10 óra alatt emészted meg, de belõlem, max másfél óra alatt kint van. Ez nagyon sok mindentõl függ. Nem lehet egy pontos értéket mondani.
A kérdező hozzászólása: köszi
mindenkinél más, de általában 6-12 óra alatt lemegy:)

Ilyen helyen mennyire fáj a fülbevaló, és lövés után még mennyi ideig? (az elsőnél a kereszt a másodiknál a levél)

https://www.google.hu/search?q=earrings+from+weheartit&sourc..

Legjobb válasz: Az elsõ egy képkeresést hoz ki, nem konkrét képet. De látok egy keresztet, az a helix. Az porc, jobban fáj, mint a cimpába állítólag. Szúratni szerintem érdemesebb. Egyik osztálytársamnak még több hónappal utána is érzékeny a helixe, másiknak már pár nap után nem is fáj, szerintem teljesen változó. A másodikon nincs levél, max toll van, az pedig tragus. Azt el tudod képzelni mennyire fáj, ott egy porc, átszúrják. Mondjuk nem éreztem még, és mindenkinek más a fájdalomküszöbe. A fájdalommal nem sokat segítettem ,de a nevükkel már rákereshetsz valahol, ahol tapasztalat alapján elmondják, mennyire fáj.

Az elsõ egy képkeresést hoz ki, nem konkrét képet. De látok egy keresztet, az a helix. Az porc, jobban fáj, mint a cimpába állítólag. Szúratni szerintem érdemesebb. Egyik osztálytársamnak még több hónappal utána is érzékeny a helixe, másiknak már pár nap után nem is fáj, szerintem teljesen változó. A másodikon nincs levél, max toll van, az pedig tragus. Azt el tudod képzelni mennyire fáj, ott egy porc, átszúrják. Mondjuk nem éreztem még, és mindenkinek más a fájdalomküszöbe. A fájdalommal nem sokat segítettem , de a nevükkel már rákereshetsz valahol, ahol tapasztalat alapján elmondják, mennyire fáj.
A kérdező hozzászólása: Köszi!!
A kérdező hozzászólása: És nem bántad meg hogy csinálattál ??és piercingesnel lehet csináltatni ??lövésnél és szurasnal hogy rakják be a fülbevalót ?? (kül.én a porcba szeretnék inkább, mint ami az elsõ képen van)
Egyáltalán nem, nagyon szeretem, feldobja a fülemet :DD Lehet piercingesnél, és nálunk szinte az összes ékszeresnél is lõnek. Szúrásnál gondolom elõször kiszúrják a füled, utána gyorsan belerakják a fülbevalót. Lövésnél pedig a pisztolyba (ez a neve? :D) egy fülbevalót raknak, aminek kicsit hegyes a vége (tehát nem olyan, mint egy átlag fülbevaló), és azzal lövik át a füled.
A kérdező hozzászólása: köszi

Terhességi teszt mennyi idővel az aktus után mutatja ki a terhességet? Ha igent mutat akkor biztos igaz, de ha nemet érdemes újra csinálni- igaz ez?

Legjobb válasz: A TESZT CÉLJA Az élettani alapok fejezetben megtudtuk, hogy a megtermékenyített petesejt a méhfalba történõ beágyazódás után megkezdi a hCG (human Chorio-Gonadotropin) hormon termelését. A hCG-hormon mennyisége átlagosan másfél naponként megduplázódik a szervezetben és a vizeletben is megtalálható. Ezért tudunk vizeletmintából terhességet kimutatni gyorstesztek segítségével. A terhességi teszt célja tehát az, hogy megtudjuk, található-e vizeletünkben hCG hormon. Amennyiben igen, vagyis pozitív a teszt eredménye, valószínûsíthetõ a terhesség, ugyanis a méhfalon megtapadt megtermékenyített petesejt, vagyis az embrió lepényszövete termeli a hCG-hormont a szervezetben. De mikor is kell elvégezni a terhességi tesztet? A petesejt a tüszõbõl való kiszabadulása után képes a megtermékenyülésre. A tüszõrepedéstõl számítva 2-3 nap alatt ér el a méhbe, tehát ez idõ alatt tud megtermékenyülni. Annál nagyobb az esély a megtermékenyülésre, minél közelebb van a petesejt a petefészekhez. Ha megtermékenyül, az embrió újabb 2-3 napig az embrió folyadékban úszkál, míg meg nem tapad a méhfalon. A beágyazódást követõen az embrió lepényszövete megkezdi a hCG-hormon termelést, melynek koncentrációja a szervezetben másfél naponta megduplázódik, és 3 nap után már kimutatható a vizeletben az Early Detection terhességi teszt segítségével. Tehát a tüszõrepedéstõl, megtermékenyüléstõl számított 9-10 nap után érdemes leghamarabb terhességi tesztet végezni. Ajánlott ezután akár naponta, vagy egy-két nappal késõbb is tesztet végezni, így még biztosabb eredményt kaphatunk. Ezzel a módszerrel a következõ menstruáció várható idõpontja elõtt 2-3 nappal már kimutatható a korai terhesség. Ha kimarad a menstruáció, ez megerõsíti bennünk a terhesség gyanúját, de ezt követõen is érdemes terhességi tesztet végezni, a biztos eredmény végett. A TESZT ÉRZÉKENYSÉGE A lepényszövet által termelt hCG-hormon koncentrációját mIU/ml-ben mérjük. A mIU/ml milli International Unit / millilitert jelent. Az International Unit, magyarul nemzetközi egység (továbbiakban: IU) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott mértékegység, mellyel bizonyos anyagminták koncentrációját fejezik ki. Az Early Detection tesztcsíkok és középsugaras terhességi tesztek érzékenysége 10 mIU/ml. Ez azt jelenti, hogy a terhességi teszt képes már 10 milliegységnyi hCG hormont kimutatni 1 milliliter vizeletben. Tudjuk, hogy a hCG mennyisége másfél naponta megduplázódik a szervezetben. A beágyazódást követõ 3. napon a hCG szint körülbelül 17 és 119 egység között van, amit a 10 mIU/ml érzékenységû terhességi teszt már biztonsággal kimutat. A következõ napokon a hCG jelenléte rohamosan emelkedik a szervezetben. A hazai piacon forgalmazott terhességi tesztek érzékenysége 10-100 mIU/ml között van. Minél kisebb koncentrációt képes kimutatni egy teszt annál hamarabb kaphatunk biztos eredményt segítségével. A TESZT MEGBÍZHATÓSÁGA Mint láttuk, a hCG hormon keletkezése már az elsõ elmaradt menstruáció elõtt megkezdõdik. Ennek mennyisége kezdetben csekély, de a beágyazódást követõ minden nappal nõ, többszörözõdik. Ennek alapján egy túl korán elvégzett negatív terhességi teszt nem jelenti a terhesség hiányát, és ugyanígy egy túl korán észlelt pozitív terhességi teszt sem jelenti egyértelmûen a terhesség bekövetkeztét. Tehát a terhességi teszt negatív eredménye a terhesség elmaradását, míg a pozitív eredménye a terhesség meglétét valószínûsíti. A napok multával elvégzett negatív vagy pozitív eredmény erõsíti a fent jelzett valószínûséget. Miért beszélünk valószínûségrõl? A terhességi teszt által elõjelzett terhességbõl nem minden esetben lesz élõ magzat és gyermek. A hibás, vagy hibásan fejlõdõ megtermékenyített petesejt az esetek bizonyos hányadában (10-20 %) nem fejlõdik egy pontnál tovább, elhal, és csak az tûnik fel, hogy a menstruáció néhány napot késik, kissé erõsebb, elhúzódóbb, mint máskor. Ilyen esetben a már korábban észlelt pozitív teszteredmény - a hormonszint lassú csökkenése következtében - még egy ideig pozitív marad, majd negatívvá válik. Igazán megbízható eredményt vérbõl kimutatott hCG hormonszint, vagy ultrahangos vizsgálattal kaphatunk. Azonban terhességi ultrahangos vizsgálat csak a fogamzás után három héttel végezhetõ, mert onnantól válik láthatóvá a méhben lévõ petezsák. Miért hasznos a korai felismerés? A minél korábban felismert "valószínûség" - pozitív és negatív eredmény esetén egyaránt - döntésre, intézkedésre indít. Pozitív eredmény esetén - tehát ha kisbabát szeretnénk - szinte azonnal dönthetünk bizonyos életmódváltozásokról, melyek kedvezõ hatással lehetnek a magzat korai fejlõdésére, a terhesség megmaradására (kímélõbb életmód, dohányzás, szeszesital és kávéfogyasztás csökkentése, esetleg elhagyása stb.). A menstruáció elmaradása esetén nyert pozitív terhességi teszt eredmény esetén már az orvos megerõsítõ megállapítása elõtt bizakodhatunk, mivel ekkor a pozitív esetek 90 %-ában babát várhatunk. A negatív eredmény - ha ez volt a várakozásunk - korai, megnyugtató információként értékelhetõ, de a menstruáció bekövetkeztéig további megfigyelés, azaz újabb teszt lehet indokolt. Fontos tudnunk, hogy méhen kívüli terhesség esetén ugyancsak pozitív teszteredményt kapunk. Ha tehát a vérzés kimaradását követõen is pozitív a terhességi teszt eredménye, de erõs hasi fájdalmakat tapasztalunk, sürgõsen keressük fel orvosunkat, aki ultrahangvizsgálattal mond véleményt terhességünk helyzetérõl.

A TESZT CÉLJA Az élettani alapok fejezetben megtudtuk, hogy a megtermékenyített petesejt a méhfalba történõ beágyazódás után megkezdi a hCG (human Chorio-Gonadotropin) hormon termelését. A hCG-hormon mennyisége átlagosan másfél naponként megduplázódik a szervezetben és a vizeletben is megtalálható. Ezért tudunk vizeletmintából terhességet kimutatni gyorstesztek segítségével. A terhességi teszt célja tehát az, hogy megtudjuk, található-e vizeletünkben hCG hormon. Amennyiben igen, vagyis pozitív a teszt eredménye, valószínûsíthetõ a terhesség, ugyanis a méhfalon megtapadt megtermékenyített petesejt, vagyis az embrió lepényszövete termeli a hCG-hormont a szervezetben. De mikor is kell elvégezni a terhességi tesztet? A petesejt a tüszõbõl való kiszabadulása után képes a megtermékenyülésre. A tüszõrepedéstõl számítva 2-3 nap alatt ér el a méhbe, tehát ez idõ alatt tud megtermékenyülni. Annál nagyobb az esély a megtermékenyülésre, minél közelebb van a petesejt a petefészekhez. Ha megtermékenyül, az embrió újabb 2-3 napig az embrió folyadékban úszkál, míg meg nem tapad a méhfalon. A beágyazódást követõen az embrió lepényszövete megkezdi a hCG-hormon termelést, melynek koncentrációja a szervezetben másfél naponta megduplázódik, és 3 nap után már kimutatható a vizeletben az Early Detection terhességi teszt segítségével. Tehát a tüszõrepedéstõl, megtermékenyüléstõl számított 9-10 nap után érdemes leghamarabb terhességi tesztet végezni. Ajánlott ezután akár naponta, vagy egy-két nappal késõbb is tesztet végezni, így még biztosabb eredményt kaphatunk. Ezzel a módszerrel a következõ menstruáció várható idõpontja elõtt 2-3 nappal már kimutatható a korai terhesség. Ha kimarad a menstruáció, ez megerõsíti bennünk a terhesség gyanúját, de ezt követõen is érdemes terhességi tesztet végezni, a biztos eredmény végett. A TESZT ÉRZÉKENYSÉGE A lepényszövet által termelt hCG-hormon koncentrációját mIU/ml-ben mérjük. A mIU/ml milli International Unit / millilitert jelent. Az International Unit, magyarul nemzetközi egység (továbbiakban: IU) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott mértékegység, mellyel bizonyos anyagminták koncentrációját fejezik ki. Az Early Detection tesztcsíkok és középsugaras terhességi tesztek érzékenysége 10 mIU/ml. Ez azt jelenti, hogy a terhességi teszt képes már 10 milliegységnyi hCG hormont kimutatni 1 milliliter vizeletben. Tudjuk, hogy a hCG mennyisége másfél naponta megduplázódik a szervezetben. A beágyazódást követõ 3. napon a hCG szint körülbelül 17 és 119 egység között van, amit a 10 mIU/ml érzékenységû terhességi teszt már biztonsággal kimutat. A következõ napokon a hCG jelenléte rohamosan emelkedik a szervezetben. A hazai piacon forgalmazott terhességi tesztek érzékenysége 10-100 mIU/ml között van. Minél kisebb koncentrációt képes kimutatni egy teszt annál hamarabb kaphatunk biztos eredményt segítségével. A TESZT MEGBÍZHATÓSÁGA Mint láttuk, a hCG hormon keletkezése már az elsõ elmaradt menstruáció elõtt megkezdõdik. Ennek mennyisége kezdetben csekély, de a beágyazódást követõ minden nappal nõ, többszörözõdik. Ennek alapján egy túl korán elvégzett negatív terhességi teszt nem jelenti a terhesség hiányát, és ugyanígy egy túl korán észlelt pozitív terhességi teszt sem jelenti egyértelmûen a terhesség bekövetkeztét. Tehát a terhességi teszt negatív eredménye a terhesség elmaradását, míg a pozitív eredménye a terhesség meglétét valószínûsíti. A napok multával elvégzett negatív vagy pozitív eredmény erõsíti a fent jelzett valószínûséget. Miért beszélünk valószínûségrõl? A terhességi teszt által elõjelzett terhességbõl nem minden esetben lesz élõ magzat és gyermek. A hibás, vagy hibásan fejlõdõ megtermékenyített petesejt az esetek bizonyos hányadában (10-20 %) nem fejlõdik egy pontnál tovább, elhal, és csak az tûnik fel, hogy a menstruáció néhány napot késik, kissé erõsebb, elhúzódóbb, mint máskor. Ilyen esetben a már korábban észlelt pozitív teszteredmény - a hormonszint lassú csökkenése következtében - még egy ideig pozitív marad, majd negatívvá válik. Igazán megbízható eredményt vérbõl kimutatott hCG hormonszint, vagy ultrahangos vizsgálattal kaphatunk. Azonban terhességi ultrahangos vizsgálat csak a fogamzás után három héttel végezhetõ, mert onnantól válik láthatóvá a méhben lévõ petezsák. Miért hasznos a korai felismerés? A minél korábban felismert "valószínûség" - pozitív és negatív eredmény esetén egyaránt - döntésre, intézkedésre indít. Pozitív eredmény esetén - tehát ha kisbabát szeretnénk - szinte azonnal dönthetünk bizonyos életmódváltozásokról, melyek kedvezõ hatással lehetnek a magzat korai fejlõdésére, a terhesség megmaradására (kímélõbb életmód, dohányzás, szeszesital és kávéfogyasztás csökkentése, esetleg elhagyása stb.). A menstruáció elmaradása esetén nyert pozitív terhességi teszt eredmény esetén már az orvos megerõsítõ megállapítása elõtt bizakodhatunk, mivel ekkor a pozitív esetek 90 %-ában babát várhatunk. A negatív eredmény - ha ez volt a várakozásunk - korai, megnyugtató információként értékelhetõ, de a menstruáció bekövetkeztéig további megfigyelés, azaz újabb teszt lehet indokolt. Fontos tudnunk, hogy méhen kívüli terhesség esetén ugyancsak pozitív teszteredményt kapunk. Ha tehát a vérzés kimaradását követõen is pozitív a terhességi teszt eredménye, de erõs hasi fájdalmakat tapasztalunk, sürgõsen keressük fel orvosunkat, aki ultrahangvizsgálattal mond véleményt terhességünk helyzetérõl.
Azért nehéz megválaszolni, mert nem az aktus idõpontja számít, hanem a megtermékenyülésé, ami szélsõ esetben akár 5 nappal az aktus után is megtörténhet (mert a hímivarsejtek addig képesek várakozni). A megtermékenyülés utáni 7-12 napon van beágyazódás, és onnantól számított 2-3 napon van általában annyi HCG hormon a vizeletben, amit már kimutat a teszt. Ezért szoktak kb. két hetet mondani, legbiztosabb persze ha kivárod a következõ esedékes menstruáció idejét (ami normális esetben szintén kb. két hétre van a peteéréstõl), és akkor tesztelsz.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!