Találatok a következő kifejezésre: Mennyi ideig a GYES és (27 db)

Teherbe estem! Valaki mondana a gyes és a gyed-ről hogy mennyi pénzt kapok mennyi idöre stb? Vagy hol találok erröl bövebben valami leirást?

Minimálbér mellett mennyi kb a gyes és utána a gyed? Vagy hogy is van ez az egesz?

Legjobb válasz: Ha van munkahelyed jelenleg és az elmúlt két évben legalább 180 ledolgozott napod, akkor tgyás, gyed és gyes a sorrend. A tgyás az igénylést megelõzõ év bruttó keresetének 70%-a, amibõl szja elõleget vonnak csak és 24 hétre jár. A gyed pedig a tgyás lejártával igényelhetõ. A te esetedben ez a bruttó bér 70%-a, amibõl az szja elõleget és a nyugdíjjárulékot vonják le, szóval egy kicsit kevesebb. Ez a fenti kettõ munkaviszonyhoz kötött. A gyes pedig alanyi jogon jár, az összege kb. 25 ezer valahányszáz nettóban.

Ha van munkahelyed jelenleg és az elmúlt két évben legalább 180 ledolgozott napod, akkor tgyás, gyed és gyes a sorrend. A tgyás az igénylést megelõzõ év bruttó keresetének 70%-a, amibõl szja elõleget vonnak csak és 24 hétre jár. A gyed pedig a tgyás lejártával igényelhetõ. A te esetedben ez a bruttó bér 70%-a, amibõl az szja elõleget és a nyugdíjjárulékot vonják le, szóval egy kicsit kevesebb. Ez a fenti kettõ munkaviszonyhoz kötött. A gyes pedig alanyi jogon jár, az összege kb. 25 ezer valahányszáz nettóban.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ! De most akkor egyszerre kapom a gyed-et és a gyest? Meg nekem még alig lesz 1 éves munkaviszonyom... Az baj?
Nem baj, az egy év az elegendõ (180napnak kell lenni). Egyszerre mindig csak egy ellátást kaphatsz. A tgyás-t legkorábban a kiírt idõpont elõtt 4 héttel lehet igénybe venni, és 168 napig jár. Utána jön a gyed a gyermek 2 éves koráig. És végül a gyes, amit a gyerek 2 éves korától 3 éves koráig kapsz. A tgyás és a gyed mellett nem lehet dolgozni, de a gyes mellett például már fõállásban dolgozhatsz. Egyébként a http://www.oep.hu-n találsz nagyon sok információt errõl.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Nem nagy lóvét vágnak hozzánk...

Jövő évben szeretném megszülni első gyermekem ha minden össze jönne ahogy kell. Kérdésem hogy jövő évtől mennyi idő lesz most tulajdon képen a gyed és a gyes és melyikre mennyi pénz jár?

Legjobb válasz: A gyed 365 biztosított jogviszony (munka) után jár, ideje attól függ, hogy az elmúlt 4 évben mennyit dolgoztál, összege pedig a fizetésedtõl függ. A gyes alanyi jogon jár mindenkinek, maximum 3 évig, összege a mindenkori nyugdíjminimum összegéhez van viszonyítva, így ha azon emelnek, ez is emelkedik, jelenleg kb. 28000 forint.

A gyed 365 biztosított jogviszony (munka) után jár, ideje attól függ, hogy az elmúlt 4 évben mennyit dolgoztál, összege pedig a fizetésedtõl függ. A gyes alanyi jogon jár mindenkinek, maximum 3 évig, összege a mindenkori nyugdíjminimum összegéhez van viszonyítva, így ha azon emelnek, ez is emelkedik, jelenleg kb. 28000 forint.
A gyed munkaviszonyhoz kötött juttatás, ha van a szülést megelõzõen két éven belül 365 biztosított napod, és igényléskor is biztosított vagy (él a munkaviszonyod vagy egyéb biztosítotti jogviszonyod), akkor vagy jogosult gyedre. Összege az igénylést megelõzõ évben elért bruttó összjövedelmed 70%-a, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a, személyi jövedelemadót és nyugdíjjárulékot vonnak belõle. A gyed annyi ideig jár, amennyit biztosításban töltöttél, de legfeljebb a kicsi két éves koráig. Mivel a gyed a tgyás (24 hét) lejártát követõen indul, így a legrosszabb esetben is minimum a gyerek közel másfél éves koráig jár. A fennmaradó idõre, a gyerek 3 éves koráig gyes jár, összege a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegével egyenlõ, jelenleg bruttó 28500Ft, levonás: nyugdíjárulék, így nettóban kb. 25795Ft-ot jelent.
1 hét múlva! A gyes 10-éig
A kérdező hozzászólása: köszi :)
1-1, 5 hét volt az anyasági. A csp-t utalták hónap harmadikáig, egyszerre kettõt, mert úgy küldtem a papírt!


Mennyi ideig jár a GYES és milyen összegre számíthatok?

Tudom hogy van a TGYÁS, a GYES, a GYED, meg emellett még családi pótlék stb. De sehol nem találok rá egyértelm? leírást, hogy mennyib?l kell majd eltartanom a babámat!

Legjobb válasz: ha alanyi jogon járo gyest igényelsz,akkor az 3évig kapod,pontossan az összeget nem tudom,de nem nagy összeg olyan 20-25000ft körül van,plussz a családipotlék.öszessen 30-35000ft körül van!remélem egy kicsit tudtam segiteni!

ha alanyi jogon járo gyest igényelsz, akkor az 3évig kapod, pontossan az összeget nem tudom, de nem nagy összeg olyan 20-25000ft körül van, plussz a családipotlék.öszessen 30-35000ft körül van!remélem egy kicsit tudtam segiteni!
Szia! Szülés utáni járandóságok:TGYÁS 168 naptári napra jár, orvosi igazolás alapján a szülés várható idõpontját megelõzõ 28. naptól. összege a kereseted 70%-a. (OEP nyomtatványon: Teve u.) GYED: TGYÁS lejártát követõ naptól a gyermek 2 éves koráig. Összege szintén a kereseted 70%-a.(OEP nyomtatványon Teve u.) GYES: a GYED megszûnését követõ naptól a gyermek 3 éves koráig, fix összeg a mindenkori minimál nyugdíj összegével egyenlõ. (Magyar Államkincstár) Kapsz még egyszeri anyasági támogatást. + még a csládi pótlékot.Ha minimálbéren vagy kb 57000 Ft. lesz a bevételed.
A gyes az 24160ft és a családi 11700ft.
A gyes az3évig jár!
http://www.magyarorszag.hu n megtalálsz mindent allampolgar/ugyek/egeszseg/gyemekekkel kapcsolatos tamogatasok

Mennyi idő kellett, mire megkaptátok a gyest és a családi pótlékot, miután hazajöttetek külföldről?

Március 6-án igényeltem mind a kett?t és még mindig nem kapok semmit. Azt mondták, hogy még mindig várnak az angliai papírokra, hogy biztos nem kapok onnan semmit. Hogyan lehetne ezt meggyorsítani?
Igénylés után kb 3 héttel.
1, 5 hónap várakozás és egy hiszti után...

GYES utan ha anyuka vissza akar menni dolgozni, de a munkaadoja nem akarja visszavenni, a pontosan mennyi ideig koteles alkalmazni es mi az idohatar? ( Igaz hogy a gyerek 3 eves kora utan 1 nappal mar kirughatjak? )

Legjobb válasz: Igen, igaz, de amikor visszamegy dolgozni, akkor még van 30 nap, amíg nem lehet kirúgni. Tehát ha te a kicsi 3 éves koráig otthon voltál, akkor az elsõ napon nem rúghatnak ki, 30 nap a moratórium.

Igen, igaz, de amikor visszamegy dolgozni, akkor még van 30 nap, amíg nem lehet kirúgni. Tehát ha te a kicsi 3 éves koráig otthon voltál, akkor az elsõ napon nem rúghatnak ki, 30 nap a moratórium.
Elõzõ hozzászólást azzal egészíteném ki, hogy pluszban ugye a szabadság is jár -ami esetedben 60, amire a munkáltató köteles a teljes nettó béred fizetni.
A gyes lejarta utan jar a szabi.
bocsi folytatva onnan, hogy.... 60 nap+ a gyermek után igényelhetõ napok-....
Második, átlagos 20 nappal számoltál? Mert akkor nincs 60 napja, csak kb. 30-31. (plusz 2 nap a gyerekre)
A kérdező hozzászólása: Koszi a valaszokat! A szabadsagot a 3 eves kor betoltesenek napjaig kell kivenni, vagy onnantol jar a szabadsag+30 nap?

Mennyi a gyermek születése után a Gyes, Gyed. és mennyi ideig kapja az anya? Milyen sorrendben, mekkora összeget?

Legjobb válasz: Ez attól függ, mire vagy jogosult. Ha nem volt munkaviszonyod, akkor csak GYES jár a gyerek 3 éves koráig, ez havi bruttó 28500 most. (nettó 25000) Ha volt elegendõ bejelentett idõszakod, akkor a fizetésed alapján kapod a TGYÁST 168 napig (születés elõtt egy hónaptól lehet igényelni), utána két éves korig GYED, majd utána a GYES 3 éves korig. A GYEDet és a TGYÁSt a munkaadó intézi, a GYESt Te. Ezen felül jár családi pótlék havonta fix összeg, és egyszeri anyasági támogatás szülés után, ez kb. 64000, ehhez igazolni kell, hogy részt vettél terhesgondozáson. MÁK és OEP honlapján nézz körül.

Ez attól függ, mire vagy jogosult. Ha nem volt munkaviszonyod, akkor csak GYES jár a gyerek 3 éves koráig, ez havi bruttó 28500 most. (nettó 25000) Ha volt elegendõ bejelentett idõszakod, akkor a fizetésed alapján kapod a TGYÁST 168 napig (születés elõtt egy hónaptól lehet igényelni), utána két éves korig GYED, majd utána a GYES 3 éves korig. A GYEDet és a TGYÁSt a munkaadó intézi, a GYESt Te. Ezen felül jár családi pótlék havonta fix összeg, és egyszeri anyasági támogatás szülés után, ez kb. 64000, ehhez igazolni kell, hogy részt vettél terhesgondozáson. MÁK és OEP honlapján nézz körül.

Mennyi idő most a gyed és a gyes? Ha gyeden vagyok és lejár igénybe vehetem még a gyest?

Legjobb válasz: A GYED csak akkor 2 év, ha van is annyi munkaviszonyod, ha csak egy év van, akkor csak egy évig kapod a GYEDet és utána már csak a GYES-t. GYED elõtt pedig TGYÁS (szülési szabadság) van ami összesen 24 hét.

A GYED csak akkor 2 év, ha van is annyi munkaviszonyod, ha csak egy év van, akkor csak egy évig kapod a GYEDet és utána már csak a GYES-t. GYED elõtt pedig TGYÁS (szülési szabadság) van ami összesen 24 hét.
A GYED a gyermek fél éves korától, két éves koráig jár, aztán a GYES három éves koráig. És igen, GYED után igényelheted a GYES-t.
2 év gyed, 1 év gyes.Fizetés nélküli szabit kérhetsz rá, vagy visszamehetsz részmunkaidõben a gyes idejére.

Ha lejár a gyed, a gyest újra kell igényelni? Milyen papírok kellenek hozzá és kb. mennyi idő múlva küldik a gyest?

Legjobb válasz: A gyest igényelni kell a Magyar Államkincstártól, vagy ha a munkahelyed kifizetõ hely is egyben, akkor ott is elintézhetõ. Legalább egy hónappal azelõtt be kell adni az igényt, amikortól szeretnéd megkapni. A nyomtatvány a Magyar Államkincstár honlapján letölthetõ, vagy személyesen az ügyfélszolgálaton lehet beszerezni. A személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat kell másolni hozzá, és a magánnyugdíj pénztárba való belépési nyilatkozatot.

A gyest igényelni kell a Magyar Államkincstártól, vagy ha a munkahelyed kifizetõ hely is egyben, akkor ott is elintézhetõ. Legalább egy hónappal azelõtt be kell adni az igényt, amikortól szeretnéd megkapni. A nyomtatvány a Magyar Államkincstár honlapján letölthetõ, vagy személyesen az ügyfélszolgálaton lehet beszerezni. A személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat kell másolni hozzá, és a magánnyugdíj pénztárba való belépési nyilatkozatot.
A kérdező hozzászólása: Köszi! És a gyedet le kell mondani vagy megszünik simán?
Szerintem az megszûnik. Amikor a gyerkõc betölti a második életévét, már nem él a jogosultságunk.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!