Találatok a következő kifejezésre: Mennyi ideig a GYES (65 db)

Mennyi a gyermek születése után a Gyes, Gyed. és mennyi ideig kapja az anya? Milyen sorrendben, mekkora összeget?

Legjobb válasz: Ez attól függ, mire vagy jogosult. Ha nem volt munkaviszonyod, akkor csak GYES jár a gyerek 3 éves koráig, ez havi bruttó 28500 most. (nettó 25000) Ha volt elegendõ bejelentett idõszakod, akkor a fizetésed alapján kapod a TGYÁST 168 napig (születés elõtt egy hónaptól lehet igényelni), utána két éves korig GYED, majd utána a GYES 3 éves korig. A GYEDet és a TGYÁSt a munkaadó intézi, a GYESt Te. Ezen felül jár családi pótlék havonta fix összeg, és egyszeri anyasági támogatás szülés után, ez kb. 64000, ehhez igazolni kell, hogy részt vettél terhesgondozáson. MÁK és OEP honlapján nézz körül.

Ez attól függ, mire vagy jogosult. Ha nem volt munkaviszonyod, akkor csak GYES jár a gyerek 3 éves koráig, ez havi bruttó 28500 most. (nettó 25000) Ha volt elegendõ bejelentett idõszakod, akkor a fizetésed alapján kapod a TGYÁST 168 napig (születés elõtt egy hónaptól lehet igényelni), utána két éves korig GYED, majd utána a GYES 3 éves korig. A GYEDet és a TGYÁSt a munkaadó intézi, a GYESt Te. Ezen felül jár családi pótlék havonta fix összeg, és egyszeri anyasági támogatás szülés után, ez kb. 64000, ehhez igazolni kell, hogy részt vettél terhesgondozáson. MÁK és OEP honlapján nézz körül.

Ha GYES után visszamegyek, mennyi idő múlva rúghatnak ki? Elküldhetnek, amíg a GYES, GYED után visszamaradt szabadságomat töltöm?

Legjobb válasz: Nem szüntetheti meg a munkáltató a munkaviszonyt rendes felmondással a GYES folyósításának idõtartama továbbá az azt követõ 30 napon belül. Az idõközi felgyülemlett szabadságot a munkáltató köteles kiadni, de természetesen a védelmi idõ lejártával rendes felmondással is felmondhat, de akkor jár felmondási idõ, felmentés legalább a felére, esetleg végkielégítés, szabadságmegváltás, stb. tgyl

Nem szüntetheti meg a munkáltató a munkaviszonyt rendes felmondással a GYES folyósításának idõtartama továbbá az azt követõ 30 napon belül. Az idõközi felgyülemlett szabadságot a munkáltató köteles kiadni, de természetesen a védelmi idõ lejártával rendes felmondással is felmondhat, de akkor jár felmondási idõ, felmentés legalább a felére, esetleg végkielégítés, szabadságmegváltás, stb. tgyl

Mikor igényeljem a gyest? Hova kell benyújtani? Mennyi idő múlva utalják az elsőt? Mennyi ennek most az összege? Ha a jutatás közben lesz munkahelyem, de közben megszünik újra igényelhetem a gyest?

Legjobb válasz: Mikor - feltételezve, hogy nem vagy jogosult TGYÁS-ra, GYED-re, a gyermek születésének napjától igényelheted. A születési anyakönyvi kivonat kell hozzá. Hova kell benyújtani- területileg illetékes Magyar Államkincstár (egyúttal a családipótlékot is igényelheted) Mennyi-28.500.- bruttó, ami 25e körüli nettó összeg lesz. GYES mellett lehet dolgozni napi 6 órában a gyermek 1 éves kora után

Mikor - feltételezve, hogy nem vagy jogosult TGYÁS-ra, GYED-re, a gyermek születésének napjától igényelheted. A születési anyakönyvi kivonat kell hozzá. Hova kell benyújtani- területileg illetékes Magyar Államkincstár (egyúttal a családipótlékot is igényelheted) Mennyi-28.500.- bruttó, ami 25e körüli nettó összeg lesz. GYES mellett lehet dolgozni napi 6 órában a gyermek 1 éves kora után
Kell még hozzá a gyermek TAJ kártyája! Így igényelheted! Gyes: br. 28.500ft, csp: 12.200ft, anyasági támogatás: 64.185ft (1x jár). Az igényléstõl számított 30 munkanapom belül megkapod az anyaságit. A gyes, családi hó elején.


GYES melletti munkavégzés esetén mennyi ideig vagyok jogosult a táppénzre? (2012-ben)

2011. decemberében GYES mellett mentem vissza 4órában dolgozni. Jelenleg terhes vagyok és az állandó rosszullétek miatt táppénzen. Úgy tudom, hogy a 2012-es törvények értelmében akár 1évig is táppénzen maradhatok.Várom azoknak a kommentjét akik bővebb info-val rendelkeznek. Előre is köszönöm.

Legjobb válasz: Ha a gyes melletti táppénzrõl beszélsz, akkor azt annyi ideig kaphatod, amennyit a gyes mellett dolgoztál. Ha a gyes helyett igényled a táppénzt, akkor akár 1 évig is járhat. Annyi változás történt tavaly, hogy a vesz. terhességgel nincs betegszabi, hanem egybõl a 60%-os táppénzzel kezdesz.

Ha a gyes melletti táppénzrõl beszélsz, akkor azt annyi ideig kaphatod, amennyit a gyes mellett dolgoztál. Ha a gyes helyett igényled a táppénzt, akkor akár 1 évig is járhat. Annyi változás történt tavaly, hogy a vesz. terhességgel nincs betegszabi, hanem egybõl a 60%-os táppénzzel kezdesz.
2012-ben már nincs külön szabályozás a gyes melletti munkavégzésre, általános szabályok szerint akár egy évig is lehetsz táppénzen.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Megkérdeztem közben a Kincstárban. A MÁSODIK VÁLASZ A HELYTÁLLÓ!

Teherbe estem! Valaki mondana a gyes és a gyed-ről hogy mennyi pénzt kapok mennyi idöre stb? Vagy hol találok erröl bövebben valami leirást?

Minimálbér mellett mennyi kb a gyes és utána a gyed? Vagy hogy is van ez az egesz?

Legjobb válasz: Ha van munkahelyed jelenleg és az elmúlt két évben legalább 180 ledolgozott napod, akkor tgyás, gyed és gyes a sorrend. A tgyás az igénylést megelõzõ év bruttó keresetének 70%-a, amibõl szja elõleget vonnak csak és 24 hétre jár. A gyed pedig a tgyás lejártával igényelhetõ. A te esetedben ez a bruttó bér 70%-a, amibõl az szja elõleget és a nyugdíjjárulékot vonják le, szóval egy kicsit kevesebb. Ez a fenti kettõ munkaviszonyhoz kötött. A gyes pedig alanyi jogon jár, az összege kb. 25 ezer valahányszáz nettóban.

Ha van munkahelyed jelenleg és az elmúlt két évben legalább 180 ledolgozott napod, akkor tgyás, gyed és gyes a sorrend. A tgyás az igénylést megelõzõ év bruttó keresetének 70%-a, amibõl szja elõleget vonnak csak és 24 hétre jár. A gyed pedig a tgyás lejártával igényelhetõ. A te esetedben ez a bruttó bér 70%-a, amibõl az szja elõleget és a nyugdíjjárulékot vonják le, szóval egy kicsit kevesebb. Ez a fenti kettõ munkaviszonyhoz kötött. A gyes pedig alanyi jogon jár, az összege kb. 25 ezer valahányszáz nettóban.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ! De most akkor egyszerre kapom a gyed-et és a gyest? Meg nekem még alig lesz 1 éves munkaviszonyom... Az baj?
Nem baj, az egy év az elegendõ (180napnak kell lenni). Egyszerre mindig csak egy ellátást kaphatsz. A tgyás-t legkorábban a kiírt idõpont elõtt 4 héttel lehet igénybe venni, és 168 napig jár. Utána jön a gyed a gyermek 2 éves koráig. És végül a gyes, amit a gyerek 2 éves korától 3 éves koráig kapsz. A tgyás és a gyed mellett nem lehet dolgozni, de a gyes mellett például már fõállásban dolgozhatsz. Egyébként a http://www.oep.hu-n találsz nagyon sok információt errõl.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Nem nagy lóvét vágnak hozzánk...

Mennyi idő kell legyen ledolgozva ahoz hogy elmehessek gyes-re? Vagy mikor eshetek teherbe ahoz hogy aztán kapjam a gyest?

Legjobb válasz: A gyes alanyi jogon jár, ahhoz egy napot sem kell dolgoznod. A gyed az, amihez 365 munkanap kell.

A gyes alanyi jogon jár, ahhoz egy napot sem kell dolgoznod. A gyed az, amihez 365 munkanap kell.
A gyes alanyi jogon jár a gyermek 3éves koráig.Azt mindenképpen kapni fogod. A tgyás-hoz illetve a gyed-hez kell a szülést megelõzõ 2éven belül 365nap munkaviszonynak lennie.

Jövő évben szeretném megszülni első gyermekem ha minden össze jönne ahogy kell. Kérdésem hogy jövő évtől mennyi idő lesz most tulajdon képen a gyed és a gyes és melyikre mennyi pénz jár?

Legjobb válasz: A gyed 365 biztosított jogviszony (munka) után jár, ideje attól függ, hogy az elmúlt 4 évben mennyit dolgoztál, összege pedig a fizetésedtõl függ. A gyes alanyi jogon jár mindenkinek, maximum 3 évig, összege a mindenkori nyugdíjminimum összegéhez van viszonyítva, így ha azon emelnek, ez is emelkedik, jelenleg kb. 28000 forint.

A gyed 365 biztosított jogviszony (munka) után jár, ideje attól függ, hogy az elmúlt 4 évben mennyit dolgoztál, összege pedig a fizetésedtõl függ. A gyes alanyi jogon jár mindenkinek, maximum 3 évig, összege a mindenkori nyugdíjminimum összegéhez van viszonyítva, így ha azon emelnek, ez is emelkedik, jelenleg kb. 28000 forint.
A gyed munkaviszonyhoz kötött juttatás, ha van a szülést megelõzõen két éven belül 365 biztosított napod, és igényléskor is biztosított vagy (él a munkaviszonyod vagy egyéb biztosítotti jogviszonyod), akkor vagy jogosult gyedre. Összege az igénylést megelõzõ évben elért bruttó összjövedelmed 70%-a, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a, személyi jövedelemadót és nyugdíjjárulékot vonnak belõle. A gyed annyi ideig jár, amennyit biztosításban töltöttél, de legfeljebb a kicsi két éves koráig. Mivel a gyed a tgyás (24 hét) lejártát követõen indul, így a legrosszabb esetben is minimum a gyerek közel másfél éves koráig jár. A fennmaradó idõre, a gyerek 3 éves koráig gyes jár, összege a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegével egyenlõ, jelenleg bruttó 28500Ft, levonás: nyugdíjárulék, így nettóban kb. 25795Ft-ot jelent.

Mennyi idő most a gyed és a gyes? Ha gyeden vagyok és lejár igénybe vehetem még a gyest?

Legjobb válasz: A GYED csak akkor 2 év, ha van is annyi munkaviszonyod, ha csak egy év van, akkor csak egy évig kapod a GYEDet és utána már csak a GYES-t. GYED elõtt pedig TGYÁS (szülési szabadság) van ami összesen 24 hét.

A GYED csak akkor 2 év, ha van is annyi munkaviszonyod, ha csak egy év van, akkor csak egy évig kapod a GYEDet és utána már csak a GYES-t. GYED elõtt pedig TGYÁS (szülési szabadság) van ami összesen 24 hét.
A GYED a gyermek fél éves korától, két éves koráig jár, aztán a GYES három éves koráig. És igen, GYED után igényelheted a GYES-t.
2 év gyed, 1 év gyes.Fizetés nélküli szabit kérhetsz rá, vagy visszamehetsz részmunkaidõben a gyes idejére.

Akik postán intézték a gyes-lemondást és a T. gyás igénylést, mennyi idő után ment határozat, mikor utaltak először?

15-én (28 nappal a kiírt id?pont el?tt) adtam fel mind a két szervnek a papírokat,de eddig még nem jött sem a papír a Mák-tól,hogy nem jár gyes,sem az Oep-t?l,hogy jár a t.gyás. Kezdek aggódni! 37hkm

Legjobb válasz: nekem több,mint 1hónap elteltével küldtek a levelet a mÁK-tól,hogy meddig járt gyes. A Tgyás-ra még én is várok pedig már 3hete elküldte a munkáltatom az OEP-hez. elvileg 22nap az elbírálási idõ.szerintem holnap már én is fel fogom õket hívni,hogy beérkezett-e az igénylésem.

nekem több, mint 1hónap elteltével küldtek a levelet a mÁK-tól, hogy meddig járt gyes. A Tgyás-ra még én is várok pedig már 3hete elküldte a munkáltatom az OEP-hez. elvileg 22nap az elbírálási idõ.szerintem holnap már én is fel fogom õket hívni, hogy beérkezett-e az igénylésem.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a válaszod! Mielõbbi pénzhez jutást!!

Ha lejár a gyed, a gyest újra kell igényelni? Milyen papírok kellenek hozzá és kb. mennyi idő múlva küldik a gyest?

Legjobb válasz: A gyest igényelni kell a Magyar Államkincstártól, vagy ha a munkahelyed kifizetõ hely is egyben, akkor ott is elintézhetõ. Legalább egy hónappal azelõtt be kell adni az igényt, amikortól szeretnéd megkapni. A nyomtatvány a Magyar Államkincstár honlapján letölthetõ, vagy személyesen az ügyfélszolgálaton lehet beszerezni. A személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat kell másolni hozzá, és a magánnyugdíj pénztárba való belépési nyilatkozatot.

A gyest igényelni kell a Magyar Államkincstártól, vagy ha a munkahelyed kifizetõ hely is egyben, akkor ott is elintézhetõ. Legalább egy hónappal azelõtt be kell adni az igényt, amikortól szeretnéd megkapni. A nyomtatvány a Magyar Államkincstár honlapján letölthetõ, vagy személyesen az ügyfélszolgálaton lehet beszerezni. A személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat kell másolni hozzá, és a magánnyugdíj pénztárba való belépési nyilatkozatot.
A kérdező hozzászólása: Köszi! És a gyedet le kell mondani vagy megszünik simán?
Szerintem az megszûnik. Amikor a gyerkõc betölti a második életévét, már nem él a jogosultságunk.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!