Találatok a következő kifejezésre: Mennyi idő szülési szabadság (4 db)

Mikortol vehető ki a szülési szabadság és ez pontosan mennyi idő? És mekkora összegre számithatok?

Legjobb válasz: azt hiszem szülés elött 6hét a szülési szabadság.hogy az összege, mennyi nemtudom, talán mint a rendes szabadság.

azt hiszem szülés elött 6hét a szülési szabadság.hogy az összege, mennyi nemtudom, talán mint a rendes szabadság.
szülés elõtti 4. héttõl kivehetõ, 168 nap a szülési szabadság, erre az idõre jár a tgyás. Ez a bruttó béred 70 százaléka erre az idõszakra. Ezt visszamenõleg az elmúlt bedolgozott 180 napod átlagbruttóbérébõl számolják ki. A munkáltatód felé kell jelezni a szándékod, még akkor is, ha az nem tb-kifizetõhely. Boldog babavárást 37 hetes kismama

Szerintetek mennyi lenne az ideális szülési szabadság? (időben)

Tudtommal Magyarországon kívül nem igazán létezik olyan ország, ahol 3 évig otthon vannak/lehetnek a gyerekkel. A ló másik oldala az némely országokban a 3-6 hónap. Valahol a kettő között lehet az az ideális idő, ami a gyereknek is megfelel és gazdaságilag/szociológiailag sem romboló az anyukák szempontjából. A 3 éves gyes bevezetése idején az akkori politika ideológiát is gyártott a burkolt munkanélküliségre (jobban néznek ki a statisztikák, ha a gyerekkel otthon levők nem jelennek meg benne munkanélküliként), megmagyarázva, hogy szükséges a 3 év - míg ez sehol máshol nem működik így, mégis egészséges felnőttek lesznek az ottani gyerekekből. Tehát a kérdés: mennyi lenne az ideális otthon töltött idő?

Legjobb válasz: 2év.

2év.
1, 5 év... Talán 3 éves korig, míg óvodás lesz fél állásra legyen lehetõség. Jelenleg a bölcsõdi és óvodai férõhelyekkel nagyon hadilábon állunk... Tudom, hogy most is lehetgyes mellett dolgozni, ha valaki talál, de ha ez egy bevett dolog lenne, és 1, 5 év után egyáltalán nem lenne gyes...stb, akkor mindenki elmenne, persze ezt a munkaltatónak is biztosítani kellene..stb... De a 3 év tényleg sok...de szerintem manapság már nem sokan vállalják be..csak azok akik így sem úgy sem akarnak dolgozni
Külföldön élek és a lányom elsõ szülinapja elõtt 2 nappal mentem vissza dolgozni. De ezt is csak azért tudtam ilyan sokáig húzni, mert a 35. hétig dolgoztam, majd kivettem a szabadságaim. Amúgy csak 9 hónap járna és ez onnantól számítódik, amikor befejezem a munkát. Tehát nem szüléstõl. Szerintem ez rettentõ kevés. A 3 év meg rettentõ sok. A másfél évesemen látom, hogy már igényli a gyerekek társaságát, csak itt meg az a baj, hogy az ovik rettentõ drágák. Nem tudnánk kifizetni azt, hogy heti 5 alkalommal menjen. Így megpróbáljuk beadni heti 2 alkalomra. Most én heti 2 napot dolgozom, addig a férjem van a lánnyal, és amikor õ dolgozik, akkor én.
Igen 8-as, még a végén rasszista lesz a sok kecseg töröktól meg jugótól. Hál istennek itt vagy te, a nevelés mintapéldája.
Szerintem addig lenne ideális, amíg a baba feltétlenül az anyára szorul, pl szoptatás miatt. 1, 5 évet már én is ideálisnak tartanék, de igazából nekem mindegy. Jó dolog az, hogy egy anya 3 évig is otthon maradhat a gyerekével, az más kérdés, hogy sokan nem tehetjük ezt meg és még is a bölcsizés marad. Valahol jó, hogy megvan ez a választási lehetõség, én azt mondom nincs is szebb egy gyerek elsõ 3 événél (akkor még úgy fel sem fogja igazán az ember, hogy tényleg van egy gyereke, aki igazán az övé :) ), ha valaki teheti és szeretne, hát felõlem maradjon otthon. :)
Szerintem mindenképpen 2-2, 5 év, minimum. Azon gondolkodom, aki a másfél évet mondja: engednéd a másfél éves gyerekedet, hogy más nevelje? Igaz én külföldön élek és nem fogom hagyni, hogy törökök meg jugók neveljék a másfél éves gyerekemet. Itthon maradok vele akkor is, ha kevesebb Karenz-et kapok. És nem másfél évig!
1-1.5 év max. Nagyon felgyorsult a világ, gyorsan változik minden, 2-3 év alatt sok minden változik épp ezért, a visszailleszkedés a munkahelyre is nehezebb lehet.Én úgy gondolom, 3 év alatt akaratlanul is "eltunyul" az ember agya, hiába olvas stb.Aki hosszabb ideig szeretne szoptatni, az az 1-1.5 évvel meg tudja ezt is tenni.Amúgy én azt mondom, hogy több részmunkaidõs gyerekbarát idõbeosztással élõ munkáltató kéne és akkor megoldható lenne, hogy pl.1 év után vissza kéne menni dolgozni, és a gyerek 1.5 éves koráig igénybe lehetne ezt venni, úgy , hogy a fizetés mellé lenne akár gyes is(kicsit magasabb összegû).Sajnos a jelenlegi bölcsödei helyzetben ez megoldhatatlan :-( Ja, és annyiban szigorítanék, hogy aki nem megy vissza 1.5 év után dolgozni min.fél évre(kötelezõ lenne a munkáltatónak visszavennie és ki sem rughatná mindenféle csip-csup üggyel)azt el lehetne bocsájtani.
1-1.5 év mondjuk. De úgy, mint a skandináv modellnél: a teljes idõ csak akkor legyen kihasználható, ha mindkét szülõ kiveszi, tehát felét az anya, felét az apa. Ez egyrészt az apa-gyerek kapcsolatot is erõsítené, másrészt javítaná a nõk munkaerõ-piaci helyzetét, mert 1. nem esnének ki annyi idõre a munkából, 2. mivel nem csak a nõket érintené ez az idõkiesés, így igazságosan oszlana el a két nem között, ezért egyik sem lenne hátrányban a másikhoz képest.
3-as vagyok. Igen, azt még hozzátenném én is, hogy 3 év még azt mondom oké, de aki direkt úgy tervez, hogy akár 10 évet is otthon tudjon ülni, az nekem is fura. Elsõ gyerekkel engednék 3 évet, de azt nem engedném, hogy ezzel visszaéljenek, ezt viszont nyilván nem feltétlenül lehet nyomon követni. Én hiszek abban, hogy azért az ember 6-9 év alatt rengeteget felejt, mindezek mellett pedig problémát jelent a munkáltatójának a folyamatos pótlása.
Szerintem 1.5 év bõven elég lenne, vagy esetleg olyant, hogy egy évig csak az anya mehet gyed-re utána egy évig pedig csak az apa. Így a nõk nem esnének ki annyira a munkából és szerintem a férfiaknak is jó tenne. Szomszédban van egy nõ 3 gyere született, természetesen 3 évenként most pedig gyet-en van. Így belegondolva 18 évig van gyes-en, gyet-en nem irigylem de elég abszurd.
1 év, de ez viszont úgy, hogy: - legyen megfelelõ számú bölcsõdei férõhely, és jók legyenek a bölcsõdék - sokkal több pénzt kapjon az anya erre az egy évre, mint most.

Ha 4 hónaposak a szerződéseim, akkor mennyi időre mehetek táppénzre? Szülési szabadságot kivehetek? Hogyan működik ez?

nov 30-án lejár és elvileg márc végéig hosszabbítják meg és április végén fogok szülni


Mennyi idő a szülési szabadság? A fizetésem hány százalékát kapom ilyenkor?

Legjobb válasz: Én úgy hallottam nem fizetnek 6 hónapot 2011-tõl! Igaz? Állítólag csak valamicske táppénzt és a gyedbe pedig 0ft-al számolják

Én úgy hallottam nem fizetnek 6 hónapot 2011-tõl! Igaz? Állítólag csak valamicske táppénzt és a gyedbe pedig 0ft-al számolják
Úgy tudom, hogy 6 hét és a 70%-át kapod arra az idôszakra is... Ezt veszed ki hivatalosan elôször. Ezzel jöhetsz el a munkahelyedrôl szülés elôtt. De utána is jár a 6 hét.
a 6 hét az nem hat hét hanem 6 hónap.....nem mindegy!!!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!