Találatok a következő kifejezésre: Mennyi idő évül el egy (26 db)

A keletkezése után mennyi idővel évül el egy mozifilmnek a szerzői joga? Alkérdés : szerzői jogvédett filmek, zenék letöltése saját részre legális e?

A filmek internetes letöltése miatt érdekl?dnék e témában.

Legjobb válasz: Tudomásom szerint 50 év. A jogszabályok mûsoros adathordozók - VHS, CD, DVD - egy példányban, saját célra történõ másolását megengedik (kizárólag arra hivatkozással, hogy azok megsemmisülése nemcsak anyagi, erkölcsi kár is lehet.) Az Internetrõl történõ letöltés pedig - már technikailag is, azaz, hogy felkerül - egy kivédhetetlen joghézag miatt lehetséges. Azt javaslom, hogy az így letöltött filmeket digitális adathordozón ne ajándékozd el, hátha a megajándékozott barátod nem barát ismerõse (aki tudomást szerez errõl) nem jóindulatú!

Tudomásom szerint 50 év. A jogszabályok mûsoros adathordozók - VHS, CD, DVD - egy példányban, saját célra történõ másolását megengedik (kizárólag arra hivatkozással, hogy azok megsemmisülése nemcsak anyagi, erkölcsi kár is lehet.) Az Internetrõl történõ letöltés pedig - már technikailag is, azaz, hogy felkerül - egy kivédhetetlen joghézag miatt lehetséges. Azt javaslom, hogy az így letöltött filmeket digitális adathordozón ne ajándékozd el, hátha a megajándékozott barátod nem barát ismerõse (aki tudomást szerez errõl) nem jóindulatú!
A polgári törvénykönyv alapján a szerzõ halálát követõ 70 évvel válik a mû szabadon felhasználhatóvá. Ezt csökkenteni lehet, kitolni nem. A biztonsági másolat készítése csak abban az esetben szabályos, ha az eredeti másolás ellen nem védett. Ha a másolásvédelem kikerülésével történik a másolatkészítés, már nem jogos a biztonsági másolat.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Végül is erre voltam kíváncsi. Ezek szerint a 70 évvel ezelõtti filmek szabadon letölthetõk a torrentoldalakról is, és megoszthatóak, viszont az annál fiatalabb készítésûek pedig csak az FTP szerverekrõl (ingyenes, vagy fizetõs) tölthetõk le legálisan saját részre. Én valahogy így értelmezem. És mi a helyzet azokkal a filmekkel, amelyeket már sugároztak a TV-ben is? Elvileg azokat bárki felveheti videóval, vagy dvd felvevõvel. Azok megosztása, és letöltése is tilos torrent oldalakon?
Jah, nagyjából igen. Nem akarok szõrszálhasogató lenni, de a teljességhez hozzátartozik, hogy CSAK FILMET ÉS ZENÉT lehet legálisan letölteni onnan. Azért így fogalmaztam, mert a szoftvereken kívül még más jogdíjas dolog is létezik. Pl. neves mûvészek fotói, festményei, könyvek, magazinok, satöbbi, ami ugyebár szintén tilos, még a Rapidról és társairól is.
Nem arról beszéltek amirõl szó van.Magyarországon jelen pillanatban a magáncélú letöltés nem büntetendõ, csak a feltöltés, megosztás. A torrent technológia lényege az, hogy miközben letöltesz, közben a meglévõ szeleteket már osztod is vissza.Miután végeztél a letöltéssel, a torrent kliensed automatikusan osztja vissza a tartalmat a többi felhasználónak továbbra is.(torrentnél nem egy központi szerverrõl töltesz, hanem a felhasználók egymás közt)Vannak a feltöltõ ranggal rendelkezõ felhasználók, akik kifejezetten torrentezésre való szerverrõl(amihez nagyon gyors internetkapcsolatot kapnak) kezdik meg feltölteni az ilyen-olyan forrásból származó tartalmaikat.A legtöbb magyar torrent tracker zárt körû, ahol figyelik a le és feltöltés arányát, és ha nem tartasz be egy bizonyos arányt, akkor rövidtávon megválnak tõled.Torrentezni tehát nem legális. Ha viszont vmely tárhelyoldal szerverérõl(pl rapidshare) szerzed a tartalmakat, akkor te teljesen legálisan jársz el, az követte el a szabálysértést, aki feltöltötte, majd mindenki(többek) számára elérhetõvé tette azzal, hogy megosztotta a tárhelyoldaltól kapott letöltõlinket speciálisan erre szakosodott fórumon. Felhasználóként egyébként sehol sem kell tartanod elmarasztalástól, nem is foglalkoznak veled.A feltöltõkre, üzemeltetõkre vadásznak, közülük is csak a legnagyobbakra.Általában nem nagy sikerrel, a legutolsó híres fogásuk is egy konkurrens rosszakarónak köszönhetik állítólag.Mondjuk persze mi nem tudhatjuk, mi zajlik a háttérben.De ha meg is szûnik egy oldal, akkor hamarosan nyílik helyette új, vagy a felhasználók egyszerûen átköltöznek egy másik oldalra.Vagy egyszerûen újraindul az oldal kicsit késõbb.Leginkább egyébként azokat akarják elkapni, akik pénzt is keresnek a kalózkodással.pl smsweb oldalak üzemeltetõi, fizetõs ftp szerver tulajdonosok. Most is azokat kapták el, a torrent trackerek azért szûntek meg(indep, bitlove...), mert ugyanaz volt az üzemeltetõjük. Kicsit eltértem közben a kérdéstõl, elnézést.
70 évvel ezelõtti filmeket nem fogsz találni torrent trackereken.
A kérdezõt idézem: "...csak az FTP szerverekrõl..." Nem csak FTP kapcsolattal tudsz letölteni legális anyagot, hanem -ahogy már korában említette valaki- Rapidshare-rõl és más hasonló tárhelyekrõl is akár egy sima letöltésvezérlõvel is, csak nem fogod tudni a megszakadt letöltést folytatni, ha nem fizetsz elõ, de ez annyira ritkán fordul elõ, hogy nem érdemes számolni vele. Én ellenzem a fizetést ilyen helyeken, mert teljesen ellenõrizhetetlen, hogy kinek fizetsz. Lehet, hogy egy pedofil bandát támogatsz akaratod ellenére, vagy terrorista kiképzõ tábort vagy akármit, amit utálsz, és még ha soha meg sem tudod, akkor is benne vagy. Ha biztosra tudnám, hogy valami szerencsétlen csóró a gázszámlára gyûjt, nem tagadnám meg tõle, de így... A boltban kapható írható CD, DVD, pendrive, memóriakártya tartalmazza a jogdíjat, ezért (is) drágább, mint külföldön. Azért vicces egy kicsit, hogy ha veszel a fényképezõdbe egy memóriakarit, a fényképeket kiírod valamire, akkor valaki duplán fölmarkolja a jogdíjat az általad készített képek után, de nem te leszel az! XD
A kérdező hozzászólása: Az FTP letöltéssel egy kalap alá vettem a Rapidshare, és data.hu-s letöltést is, ill. egyéb tárhelyekrõl való letöltést is. Egy a lényeg, hogy onnan mindent szabad (saját részre) a progik kivételével. Torrentezésnél viszont csak a jogdíjmenteseket, mert ott visszaosztás is történik, ami viszont nem igazán megengedett.Bár ott csak egy szûk körnek történik a visszaosztás, ami megengedett, viszont a szûk kör az nincs meghatározva a jogszabály szerint.
A 70 év pedig akkor is igaz, ha idõközben mindenféle letöltés szóba került. Nem árt tudni azt sem!

Mennyi idő alatt évül el egy nyelvvizsga?

2007 májusán meglett a francia írásbeli BME-s nyelvvizsim,a szóbeli nem sikerült,aug-ban megpróbáltam de akkor sem lett meg.Évente 3 alkalommal van vizsgalehet?ség:jan.,máj.,aug.Idén januárben nem próbálkoztam mert els?éves egyetemista vagyok,ütközött vizsgáimmal, májusban ugyan ez lesz a helyzet:SAug.-ban tudom csak megpróbálni.Akkorra nem élvül el az írásbelim?

Legjobb válasz: Mivel az írásbeli és a szóbeli vizsga nem függ össze, így azokat külön-külön letéve lesz meg a "C" minõsítésed. A nyelvvizsga nem évül el. Ha letetted, akkor az a nyelvtudás a birtokodban van. Ha elõször csak a B, és évekkel késõbb az A, akkor is megvan a C-d.

Mivel az írásbeli és a szóbeli vizsga nem függ össze, így azokat külön-külön letéve lesz meg a "C" minõsítésed. A nyelvvizsga nem évül el. Ha letetted, akkor az a nyelvtudás a birtokodban van. Ha elõször csak a B, és évekkel késõbb az A, akkor is megvan a C-d.
Szerintem kérdezd meg a nyelvvizsgahelyen. Én németbõl mentem külön A-ra és külön B-re. Egy évem lett volna kiváltani a C tipúsút, de mire megtudtam ezt, sajnos kicsúsztam az idõbõl. Úgyhogy most van egy A-m, meg egy B-m. Gyakorlatilag C, de elméletileg meg két külön eredményként kell feltüntetni.
Nekem is külön van A és B...én nem is akartam "C-t csinálni belõle" Nekem nem ér több ezer forintot...hogy egybe legyen. Tökéletesem megfelel két bizonyítványba!
Én direkt utánanéztem, hogy ha A+B t akarnék C-re cserélni, akkor beadok egy papírt és díjmentesen megcsinálják. (Rigó u.) De ezek szerint, ez nyelvvizsgahelytõl függ?
5 év a magántartozás elévülési ideje.


Mennyi idő után évül el egy előfizetés egy mobilszolgáltatónál magyarországon, és külföldön?

Legjobb válasz: ha nem fizeted, felmondják, felszólítanak a fizetésre, ha ezt nem teszed meg akkor behajtónak adják át, Szerintem ez nem évül el...

ha nem fizeted, felmondják, felszólítanak a fizetésre, ha ezt nem teszed meg akkor behajtónak adják át, Szerintem ez nem évül el...
nem évül el, le kell mondani a kártyás telefonszámod pedig 1 év után bukod el, utánna 1/2 évig elvileg nem adják ki másnak

USA-ba utazom remélhetőleg ősszel, rokoni kapcsolat révén egy évre. Milyen papírokat kell elintéznem h egy évig kint tudjak maradni és dolgozhassak is akár? Mennyi idő amíg el lehet intézni? Hol? Na és mennyiért?

Legjobb válasz: Munkához munkavállalási vízum, engedély kell. szerintem ezt nem fogod megkapni. ezt csak különleges szakmákra adják meg ha már van munkád, vagy ha a céged küld ki. ìgy marad hogy feketén dolgozol. Akkor meg túristaként fogsz belépni. kell oda vissza repjegy, itthon elég kötöttség pl ingatlan, elég pénz a számládon, vagy a legjobb ha szervezett úttal mész. vízum már nem kell, de a határon adnak egy tartozkodási engedélyt, ha megadják. akinek nem azt vissza fordítják.

Munkához munkavállalási vízum, engedély kell. szerintem ezt nem fogod megkapni. ezt csak különleges szakmákra adják meg ha már van munkád, vagy ha a céged küld ki. ìgy marad hogy feketén dolgozol. Akkor meg túristaként fogsz belépni. kell oda vissza repjegy, itthon elég kötöttség pl ingatlan, elég pénz a számládon, vagy a legjobb ha szervezett úttal mész. vízum már nem kell, de a határon adnak egy tartozkodási engedélyt, ha megadják. akinek nem azt vissza fordítják.
Ja elfeljettem hogy a sima útlevél nem jó hozzá, másmilyen kell.
A kérdező hozzászólása: võlegényemmel mennék aki amerikai állampolgár. úgy nagyobb eséllyel adják meg a letelepedési engedélyt..gondolom.
Ha a férjed amerikai állampolgár, akkor ha összeházasodtok, akkor õ elíndíthatja a státusz változtatást neked.
Ha egy evig kint akarsz maradni es dolgozni, utana mar nem hiszem hogy vissza akarsz majd menni... :) A volegenyed vegyen el minel elobb. Adja be utanad a papirokat a zoldkartya kerelemre. Papirok beadasa utan kb. 3 honapon belul kuldik a munkavallalasi engedelyt (work permit). Masik 3 honap (allmatol fuggoen tobb-kevesebb) es mehettek interjura, amin ellenorzik, hogy a hazassagotok valodi. Ha az interjun megfeleltek, akkor megadjak a zoldkartyat (permanent resident card). Utana mar johetsz mehetsz orszagok kozott. Ez a kartya ideiglenes. Amikor ket eves lesz a kartya, beadtok megint egy rakas papirt, es az ideiglenesbol allando zoldkartyad lesz. Utana mar el is valhattok, a kartya megmarad. Ha egyutt maradtok meg kb. egy masfel ev es folyamodhatsz allampolgarsagert. Ez a legegyszerubb es legtisztabb modja, hogy az usaban elj es dolgozz. Javaslom az uscis.gov weboldalt, ahol mindent megtalalsz, tobbek kozott a dijakat is, ugyanis a mulatsag nem olcso!
A kérdező hozzászólása: Még nem tervezzük a házasságot, ezért mennék ki hozzá amerikába, mert ez jó indulási lehetõség lenne. köszönöm a linket:)

Jelenlegi törvények szerint mennyi idő alatt évül el egy bkv büntetés?

Legjobb válasz: 1 év de ha felszólítanak, akkor újraindul. És mivel hivatalos levelet ha nem veszed ár akkor is átvettnek minõsül, õk már bármikor prezentálhatják, hogy kiküldtek neked egy levelet. Igaz meg is érdemlik a mocskos csalók. Leülni nem lehet, különben a börtönök tele lennének az ilyen nem fizetek férgekkel.

1 év de ha felszólítanak, akkor újraindul. És mivel hivatalos levelet ha nem veszed ár akkor is átvettnek minõsül, õk már bármikor prezentálhatják, hogy kiküldtek neked egy levelet. Igaz meg is érdemlik a mocskos csalók. Leülni nem lehet, különben a börtönök tele lennének az ilyen nem fizetek férgekkel.
Ha az ellenõr megbüntetett mert blicceltél, akkor addig nem évül el ameddig ki nem fizetted, vagy le nem dolgozod, vagy le nem ülöd a bírság összegét. Erkölcsi bizonyítványodba nem kerül bele és a börtönben sem kell majd a "kemény" bûnözõk közt tengetned napjaidat, 1 nap 5000ft-ot ér.
1 év.
A kérdező hozzászólása: mondjuk mocskos csalónak nem nevezném magam, mert egy kib*ott napig épp nem volt bérletem.. és semmiféle értesítést felszólítást levelet nem kaptam, csak azt nem tudtam h akkor most torlódik az összeg vagy egy év után elévül...

Mennyi idő múlva évül el egy kennelnév?

Az utolsó bejelentett alom után mikor?Csak biztos információt kérnék.Köszi.

Legjobb válasz: Google, két perc: "e./ A kennelnév védettsége a legutolsó alom bejelentésétõl számított tizedik év december 31-ével szûnik meg. A nemzetközi védettség érdekében ajánlatos magyar hangzású kennelnevet választani." http://www.kennelclub.hu/info/tkszab_hu.html

Google, két perc: "e./ A kennelnév védettsége a legutolsó alom bejelentésétõl számított tizedik év december 31-ével szûnik meg. A nemzetközi védettség érdekében ajánlatos magyar hangzású kennelnevet választani." http://www.kennelclub.hu/info/tkszab_hu.html
A kérdező hozzászólása: Oké, köszi, de 2004 es az utolsó alom, és állítólag már lejárt a kennelnevem.Akkor az hogy lehet?
Hát akkor bizony az utolsó alom adataival be kell menni a MEOE-hoz "verni az asztalt", más út nagyon nincs.
A kérdező hozzászólása: Köszi:D 2 mobilt már szétvertem.(250km)De segítõkészek, többnyire.
le volt rendesen FCI által védetve a név? mert azok a nevek amik nem voltak rendesen levédetve hanem a régi rendszer szerint csak a MEOE ba voltak lejelentve azok bizony meg lettek szüntetve... nem véletlen van, hogy régi nagy nevû kenneleknek is meg kellett változtatniuk a kennelnevüket mert az már más országban le volt védve

Mennyi idő alatt évül el egy tartozás?

1986-ban vett fel a nagyi otp hitelt házfelújitásra.fizetve is volt folyamatosan.A nagyi tavaly meghalt.Mi ugy tudtuk hogy ki van fizetve.a bank májusban küldött levelet hogy 540,000-ft+járulékai tartozás van.irtam nekik levelet hogy mi ujság,azt válaszolták mi vagyunk a hibásak mert nem figyeltünk oda hogy van-e még tartozás.a bank azt irta hogy 1996!-ban küldtek értesitést amit a nagyi át is vett.

Legjobb válasz: A Ptk. 327. § szerint: (1) A követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás, a követelés bírósági úton való érvényesítése, továbbá megegyezéssel való módosítása - ideértve az egyezséget is -, végül a tartozásnak a kötelezett részérõl való elismerése megszakítja az elévülést. (2) Az elévülés megszakadása, illetõleg az elévülést megszakító eljárás jogerõs befejezése után az elévülés újból megkezdõdik. (3) Ha az elévülést megszakító eljárás során végrehajtható határozatot hoztak, az elévülést csak a végrehajtási cselekmények szakítják meg. A tartozás 5 év alatt elévül. Ha 1996 óta egyetlen tértivevényes levelet sem kaptál ez ügyben a tartozásod elévült.

A Ptk. 327. § szerint: (1) A követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás, a követelés bírósági úton való érvényesítése, továbbá megegyezéssel való módosítása - ideértve az egyezséget is -, végül a tartozásnak a kötelezett részérõl való elismerése megszakítja az elévülést. (2) Az elévülés megszakadása, illetõleg az elévülést megszakító eljárás jogerõs befejezése után az elévülés újból megkezdõdik. (3) Ha az elévülést megszakító eljárás során végrehajtható határozatot hoztak, az elévülést csak a végrehajtási cselekmények szakítják meg. A tartozás 5 év alatt elévül. Ha 1996 óta egyetlen tértivevényes levelet sem kaptál ez ügyben a tartozásod elévült.
Az OTP és az APEH ilyen.A tartozásra felszámolták az eltelt idõre a kamatot.Próbáld meg a PSZÁF véleményét kikérni.A mai törvényeket nem ismerem, de régebben 5 év után elévült a követelés, ha közben nem szólították fel az adóst.Márpedig l996.óta több, mint 5 év telt el.
Valaki jogszabályt idéz, majd leír egy akkora hülyeséget, hogy csak na? Miért tesznek az emberek ilyeneket? A tartozás NEM ÉVÜL EL. A tartozás ÉRVÉNYESÍTHETÕSÉGE az, ami el tud évülni. A tartozás az hatszáz év múlva is tartozás marad, csak törvényes eszközzel behajtani nem lehet. Hiába jelenti azt ez, hogy kvázi a tartozás évült el, de ezt így kijelenteni nem lehet. A tartozás nem, de a tartozás érvényesíthetõségét biztosító jog polgári kötelemben ÖT év alatt évül el, amennyiben az elévülés nyugvására ok nem volt és az elévülést igazolhatóan nem szakították meg.
Amennyiben haláláig fizette, folyamatosan, úgy nem évült el a követelés. Más kérdés, hogy a hagyatéki eljárásból hogy maradt ki, ha házfelújításra jelzálog volt bejegyezve(vagy nem volt?)
Annyira szeretem azt, amikor nullára pontoznak egy választ, mikor az abszolút igaz, és mégcsak meg sem "cáfolják" a benne elhangzókat. A követelés NEM évül el. Az érvényesíthetõsége az, ami el tud évülni. A másik: ha zálogjoggal biztosított követelésrõl van szó, akkor a zálogtárgyból a jogosult kielégítést nyerhet. Illetve a követelés valóban a hagyaték részét kellett, hogy képezze... Bár nem létezõ követelések nehezen válnak hagyatéki teherré :)
A kérdező hozzászólása: benne van a hagyatékba de azt már akkor bejegyezte az OTP amikor felvettük a kölcsönt és csak a kölcsön összege van benne az a 137, 000-ft.nem fizette haláláig mert 89-ben lett az utolso csekk feladva, azóta csak 96-ban jött papir hogy tartozásunk van még.
Ha a bank igazolni tudja, hogy küldött értesítõt a követelés elévülési idején belül, akkor a tartozást be fogja hajtani. Az is lehet, hogy a nagyi átvette a levelet, csak ti nem tudtatok róla. Illetve az át nem vett tértivevényes levél is kézbesítettnek minõsül, ha a címzett nem a banknak felróható hiba miatt nem tudta átvenni.

Mennyi idő alatt évül el egy gyílkosság ha a tettes letöltötte a büntetését?

Legjobb válasz: azt nem elévülésnek hívják, hanem a büntetett elõélethez fûzõdõ joghátránynak, mely alol lehet mentesítést kérni!

azt nem elévülésnek hívják, hanem a büntetett elõélethez fûzõdõ joghátránynak, mely alol lehet mentesítést kérni!
Kérhetsz mentesítést. Automatikusan pedig 10 év múlva szûnik meg. A mentesítés hatálya 100. § (1) A mentesítés folytán - törvény eltérõ rendelkezése hiányában - az elítélt mentesül az elítéléshez fûzõdõ hátrányos jogkövetkezmények alól. (2) A mentesített személy büntetlen elõéletûnek tekintendõ, és - törvény eltérõ rendelkezése hiányában - nem tartozik számot adni olyan elítéltetésrõl, amelyre nézve mentesítésben részesült. (3) Újabb bûncselekmény elkövetése esetén a mentesítés nem terjed ki azokra a hátrányos következményekre, amelyeket e törvény a korábbi elítéléshez fûz. A mentesítés módja 101. § Az elítélt mentesítésben részesülhet a) a törvény erejénél fogva, b) bírósági határozat alapján, c) kegyelem útján. A törvényi mentesítés 102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés a) közérdekû munka, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás, jármûvezetéstõl eltiltás és kiutasítás esetén - foglalkozástól eltiltás vagy jármûvezetéstõl eltiltás esetén a foglalkozás vagy a jármûvezetés gyakorlásának joga kivételével - az ítélet jogerõre emelkedésének napján; b) felfüggesztett szabadságvesztés esetén a próbaidõ leteltének napján; c) gondatlan vétség miatt kiszabott szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltésének, illetõleg végrehajthatósága megszûnésének napján; d) szándékos bûncselekmény miatt kiszabott, egy évet meg nem haladó szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetõleg végrehajthatóságának megszûnését követõ három év elteltével; e) szándékos bûncselekmény miatt kiszabott, egy évet meghaladó, de öt évnél nem hosszabb szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetõleg végrehajthatóságának megszûnését követõ öt év elteltével; f) szándékos bûncselekmény miatt kiszabott, öt évet meghaladó, határozott tartamú szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetõleg végrehajthatóságának megszûnését követõ tíz év elteltével. (2) Az (1) bekezdés b) pontja esetében a mentesítés nem áll be, illetõleg hatályát veszti, ha a büntetés végrehajtását elrendelik. Ilyenkor a mentesítésre a fel nem függesztett büntetés szabályai az irányadók. (3) A bírósági mentesítés 103. § (1) A bíróság a szándékos bûncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltet, kérelemre, mentesítésben részesítheti, ha erre érdemes, és a szabadságvesztés kiállásától, illetõleg végrehajthatósága megszûnésétõl a 102. § (1) bekezdésének d), e), illetve f) pontjaiban meghatározott idõ fele már eltelt. (2) Az érdemesség elbírálásánál figyelembe kell venni az elítéltnek a büntetés kitöltése óta folytatott életmódját, továbbá azt, hogy - amennyiben erre módja volt - jóvátette-e a cselekményével okozott sérelmet. 104. § (1) A bíróság elõzetes mentesítésben részesítheti az elítéltet, ha a szabadságvesztés végrehajtását a 89. § alapján felfüggeszti, és az elítélt a mentesítésre érdemes. (2) Az elõzetes mentesítés hatályát veszti, ha a felfüggesztett büntetés végrehajtását elrendelik. A mentesítés egységessége 105. § (1) Mellékbüntetés alkalmazása esetén az elítélt az elítéléshez fûzõdõ hátrányos jogkövetkezmények alól mindaddig nem mentesül, illetõleg nem mentesíthetõ, amíg a mellékbüntetés végrehajtása be nem fejezõdött vagy végrehajthatósága meg nem szûnt. (2) A kegyelmi mentesítés 106. § (1) A kegyelmi jogkör gyakorlója az elítéltet kegyelembõl mentesítésben részesítheti akkor is, ha e törvény szerint ennek egyébként nincs helye. (2) A kegyelmi mentesítésben részesített személy az elítéléshez fûzõdõ büntetõjogon kívüli hátrányos jogkövetkezmények szempontjából büntetlen elõéletûnek tekintendõ.
ha már letöltötte az nem évülhet el...akkor beszélünk elévülésrõl, amíg nem tudnak eljárást indítani ellen, vagy ismeretlen helyen tartózkodik, ne kapták még el Ekkor ketyeg az az idõ, amelyen belül felelõsségre lehet vonni a tetteiért! Az életfogytiglani szabadságvesztéssel is büntethetõ bûncselekményeknél az elévülés 20 év, az egyéb bûncselekményeknél a büntetési tétel felsõ határa, de legalább 3 év.
Ha letoltotte a bunteteset nincs minek elevulni... Amugy meg: Húsz év után elévül a büntethetõség olyan bûncselekmény esetében is, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethetõ Egyéb bûncselekmények esetében a büntetési tétel felsõ határának megfelelõ idõ elteltével, melynek viszont legalább három évnek kell lennie. Nem évül el a büntethetõsége: Az 1945. évi VII. törvénnyel törvényerõre emelt és az 1440/1945 (V.1.) ME rendelettel módosított és kiegészített 81/1945. (II.5.) ME rendelet 11. és 13.§.-ában meghatározott bûntettek Az emberiség elleni bûncselekmények Az emberölés súlyosabban minõsülõ esetei Az emberrablás és az elöljáró vagy szolgálati közeg elleni erõszak súlyosabban minõsülõ esetei A terrorcselekmény, a légi jármû, vasúti, vízi, közúti tömegközlekedési vagy tömeges áruszállításra alkalmas jármû hatalomba kerítése és a zendülés súlyosabban minõsülõ esetei, ha a halált szándékosan okozva követik el Az elévülés határidejének kezdõ napja befejezett bûncselekmény esetén az a nap, amikor a törvényi tényállás megvalósul. Kísérlet és elõkészület esetén az a nap, amikor az ezeket megvalósító cselekmény véget ér. Olyan bûncselekmény esetén, amely kizárólag kötelesség teljesítésének elmulasztáásval valósul meg, az a nap, amikor az elkövetõ még a büntetõ törvényben megállapított következmény nélkül eleget tehetne kötelességének. Olyan bûncselekmény esetében, amely jogellenes állapot fenntartásában áll, az a nap, amikor ez az állapot megszûnik. Az elévülést félbeszakítja a büntetõ ügyekben eljáró hatóságoknak az elkövetõ ellen a bûncselekmény miatt foganatosított büntetõeljárási cselekménye. A félbeszakítás napján az elévülés határideje újrakezdõdik. Ha a büntetõeljárást felfüggesztik, akkor a felfüggesztés tartama az elévülés határidejébe nem számít bele, kivéve ha azért függesztik fel, mert az elkövetõ ismeretlen helyen tartózkodik vagy elmebeteg lett. Ugyancsak nem számít bele az a tartam sem, amely alatt személyes mentesség folytán a büntetõeljárás azért nem volt megindítható vagy folytatható, mert a törvényben biztosított mentelmi jogot a döntésre jogosult nem függesztette fel, illetõleg az eljárás megindításához vagy folytatásához a hozzájárulását nem adta meg (kivéve a magánvádló esetében). Nem számít még bele a határidõbe a próbaidõ tartama próbára bocsátás esetén, illetve ha az ügyész a vádemelést elhalasztja.
Erkolcsiben mindig bent lesz, pont ez a lenyege.
Nem évül el : örréké ott lesz a tettes fejében !! Az más kérdés , hogy a BTK mit ír törvénybe . Szerintem ez gyilkoságtól függ : nem mindegy , hogy hogy történt , miként stb...
A kérdező hozzászólása: De hallottam olyanról, hogy az erkölcsi bizonyítványban egy idõ után már nem szerepel, hogy büntetve volt az illetõ.

Hány évig él egy Roti? Akinek volt már, annak mennyi ideig élt?

A mienk áprilisban volt 12 éves. Mire számíthatunk?

Legjobb válasz: Rotinál igen szép kor a 12. Nem lehet megmondani, "mire számíthattok".

Rotinál igen szép kor a 12. Nem lehet megmondani, "mire számíthattok".
Az enyém 10éves volt, mikor el kellett altatni, mert mindenhol daganatok lettek rajta.:-(
A kérdező hozzászólása: Tényleg csúnya megfogalmazás volt a "mire számíthatunk", mikor kiírtam, már tudtam, hogy hülyén hangzik
Ami elõzõ Rotink például 15 évesen hunyt el vég el gyengülésben:/


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!