Találatok a következő kifejezésre: Mennyi a táppénz, (213 db)

Ha gyes mellett dolgozom, mennyi a táppénz?

8 órában dolgozom gyes mellett-tartósan beteg a lányom. el?ször azt mondták, nem is mehetek táppénzre, mert gyesen vagyok. Aztán azt mondták, hogy mehtek, de kevesebb a táppénzem, mint amúgy-is kevés a 60%. Mennyit kapok majd? Ki az illetékes ebben? TB?

Legjobb válasz: Igen, az oep illetékes. De a táppénz ugyanannyi gyes mellett is, az igénylést megelõzõ évben elért jövedelmed alapján számolják, annak a 60%-a, viszont csak szja-t vonnak belõle. És ha dolgozol, akkor kaphatsz táppénzt, annyi ideig, ameddig dolgoztál (ha 3 hónapot dolgozol a táppénz elõtt, akkor max. 3 hónapig vagy jogosult a táppénzre.

Igen, az oep illetékes. De a táppénz ugyanannyi gyes mellett is, az igénylést megelõzõ évben elért jövedelmed alapján számolják, annak a 60%-a, viszont csak szja-t vonnak belõle. És ha dolgozol, akkor kaphatsz táppénzt, annyi ideig, ameddig dolgoztál (ha 3 hónapot dolgozol a táppénz elõtt, akkor max. 3 hónapig vagy jogosult a táppénzre.
GYES mellett munkát végzõk táppénzének összegét az általános szabályok szerint kell megállapítani. A te esetedben azért nincs az irányadó idõszakban (2010.01.01.-12.31.ig) jövedelelmed, mert GYED-ben és GYES-ben részesültél. Tételezzük fel, hogy januárban mentél vissza dolgozni így 180 napi jövedelmed sincs, ezért a táppént naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képezõ összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az kedvezõbb, mint a minimálbér.

Jelenleg mennyi a táppénz hozzájárulás?

Legjobb válasz: Mértéke: Táppénz 1/3-ad része.

Mértéke: Táppénz 1/3-ad része.

Mennyi a táppénz összege?

Most lesz 3éve hogy folyamatosan egy helyen dolgozon, és 2008. decembertöl táppénzen vagyok. Nem vagyok tisztában azzal hogy mennyi táppénzt kell kapnom, mert 4hétre most 52200Ft-ot kaptam, és a Bruttom 86900Ft. nem annak kellene a 70%-át fizetniük? Milyen levonások vannak a táppénzböl? 28hetes Kismama

Legjobb válasz: Én egy hónapja vagyok táppénzen, tehát eddig egyszer kaptam pénzt, de az 100%-osnak tûnt, mivel ugyan annyit kaptam, mint korábban, amikor dolgoztam. De lehet, hogy neked küldték jól a pénzt és nem nekem.

Én egy hónapja vagyok táppénzen, tehát eddig egyszer kaptam pénzt, de az 100%-osnak tûnt, mivel ugyan annyit kaptam, mint korábban, amikor dolgoztam. De lehet, hogy neked küldték jól a pénzt és nem nekem.
A táppénz alapja mindig a jogosultságot megelõzõ évi átlag kereset, annak 70 %-a. Csak adóelõleget vonnak belõle.
Mindenkinél más mert attól függ milyen helyen dolgozott. Én már 8 hónapja vagyok táppénzen és nekem 82ezer volt az alapom de mivel 3 mûszakban dolgoztam a pótlékokkal együtt nézték a fizumat így állandóan 74-75 ezeret kaptam ki(minden hónapban ugyan ennyi volt), adóelõleget 2500-at vontak mindig, más levonás nem volt. Üdv 38 hetes km
Én úgy tudom hogy a nettó 70°%-át adják
Szerintem nyagyjából jól kaptad. A FIZUD 70%-A 60.000 ABBÓL VONNAK EZT-AZT ÍGY KAPHATTÁL ENNYIT.
09:59-es vagyok. Igen a nettóból számolják, nekem a fizum kb. 95-105 ezer volt pótlékokkal együtt(attól függõen mennyi éjszakám volt 1 hónapban) és így jött ki a 75 ezer amibõl mint fentebb írtam "csak" 2500 adót vontak mást semmit.
A kérdező hozzászólása: köszi mindenkinek a választ, nekem a mostani bérpapiron az utalás 53000Ft és abbol 800Ft-ot vontak le. sem adóelöleg, sem más nincs levonva.és igy kaptam 52200ft-ot. ha többet utaltak volna, akkor azt feltüntetik, meg a levonást is.
Szia! A táppénz az elõzõ naptári évben bekeresett jövedelmed naptári napi átlagának 70%-a. De mielõtt táppénzre mész jár 15 nap betegszabadség és csak utána indul a táppénz. Tehát, a te esetedben ha decemberben kevesebb mint 15 napot voltál táppénzen akkor a 2008-as összjövedelmed számít, de ha többet mint 15 nap akkor a 2007 évi jövedelmed. Számolni pedig úgy tudod, ha az összjövedelmet elösztod 365-tel és annak veszed a 70 %-át azt kapod egy napra és a táppénzt minden napra kapod (nem csak 20-22 munkanapra), így ezt szorzod 30 (31)-el és annyi lesz a havi táppénzed bruttóban ebbõl adóelõleget vonnak. Így elõfordulhat, hogy több lesz a táppénzed, mint a fizetésed, mivel ez minden napra jár. Lehet, hogy azért kaptál kevesebbet, mert a táppénzes papírt ugye csak két hetente kapod a dokitól és akkor adod le , a munkahelyeden pedig minden hónapban csak azt számfejtik, ami beérkezett 20-a körül. De utána a következõ hónapban visszamenõleg azt is megkapod. (én is így vagyok, mert januártól vagyok táppénzen és januárra nekem csak 7 napot számfejtettek a többit majd a februárival kapom.)


Mennyi a táppénz 2012-ben? A munkabér hány százaléka? Ja, és a bruttó vagy nettó bért veszik alapul?

Legjobb válasz: szia példa : 93000.- a minimálbér (bruttó) 65% táppénz (bruttóból számolják) ami ki jön (60450.-) abból még adót vonnak és a hiányzó adójóváírást is vond le tehát kb. 43350 .- körül kapsz kb. elnézést mindenkitõl ha tévesen számoltam.

szia példa : 93000.- a minimálbér (bruttó) 65% táppénz (bruttóból számolják) ami ki jön (60450.-) abból még adót vonnak és a hiányzó adójóváírást is vond le tehát kb. 43350 .- körül kapsz kb. elnézést mindenkitõl ha tévesen számoltam.
A kérdező hozzászólása: Köszi. És ez a betegszabira is vonatkozik? Az is ennyi?
a táppénz a betegszabira vonatkozik nem?
A kérdező hozzászólása: Betegszabinak hívják az elsõ 15 napot, utána kapod a táppénzt. A betegszabit a munkáltató adja, a táppénzt az állam. Azt hiszem a mértéke is különbözik egy picit, de erre lennék kíváncsi én is.
http://berkalkulator.org.hu/betegszabadsag-2012-jogosultsag-.. hátha itt találsz okosságot :) A betegszabadság 2012-ben is változatlanul 15 nap lesz. Igénybevételéhez kezelõorvosi-, ill. kórházi ellátás esetén, kórházi igazolás kell. A betegszabadság idejére a munkavállaló a távolléti díj 80%-át kapja meg.. Amennyiben a munkavállalónak olyan a munkaidõ beosztása, hogy heti 2 pihenõnapnál több jár, a betegszabadság kiadásánál a hét minden napja munkanapnak számít, két pihenõnap kivételével.

Mennyi a táppénz? Pontosan hogyan számolják?

Ha jól emlékszem, a bruttó bér 60%-a, és még abból van valamennyi levonás... De mire, mennyi %-ot vonnak még le?

Legjobb válasz: Az összeg meghatározása az elõzõ naptári évben elért bruttó kereset alapján történik, mértéke a bejelentett jövedelem 50%-a. (az adópapírban amit adott a cég benne van a bruttó kereseted) http://adozona.hu/kalkulator_tgyas_gyed_gyes.aspx Ebben a kalkulátorban kiderül a táppénz alapja! (elözõ évi áltagjövedel/nap)! a táppénzbõl úgy vonják az adót, mintha az lenne a fizetésed, tehát attól függ, hogy milyen adósávba kerülsz. mást abból nem vonnak se tb-t, se nyugdíjat. csak SZJA-t vonnak le!

Az összeg meghatározása az elõzõ naptári évben elért bruttó kereset alapján történik, mértéke a bejelentett jövedelem 50%-a. (az adópapírban amit adott a cég benne van a bruttó kereseted) http://adozona.hu/kalkulator_tgyas_gyed_gyes.aspx Ebben a kalkulátorban kiderül a táppénz alapja! (elözõ évi áltagjövedel/nap)! a táppénzbõl úgy vonják az adót, mintha az lenne a fizetésed, tehát attól függ, hogy milyen adósávba kerülsz. mást abból nem vonnak se tb-t, se nyugdíjat. csak SZJA-t vonnak le!
ugyanannyit, mint a sima bérbõl. tehát ha a bruttódnak kiszámltad a 60%-át, akkor neten bérkalkulátorral megtudhatod a nettót. itt egy: http://www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator
A kérdező hozzászólása: Utolsó kettõ válaszért extra köszönet, de mindenkinek nagyon köszönöm. Még a "régi" rendszerben ismertem mindent, de nem tudtam, hogy a betegszabi 80->70% és sima táppénz 70->60% áltozásán kívül volt-e más. Akkor csak szja-t vontak, így akkor a táppénzem picit még több is volt, mint a fizetésem. 7 év munkaviszonyom van. Még egyszer nagyon köszönöm!!
Az utolsó válaszolónál a pont. Még annyit tennék hozzá, hogy csak szja-t vonnak belõle, ami 16%. És persze az adójóváírás még rájön.
A táppénz elsõ 15 napja a betegszabadság, ez adó és járulékköteles, az elõzõ naptári év napi átlagjának a 70%-a. A táppénz mértéke attól függ, hogy hány éve dolgozol. Ha több, mint kettõ, akkor 60%, ha kevesebb, akkor 50%. A kórházi tartózkodásra 50%. Ha viszont a munkaviszonyod egy évnél kevesebb, akkor csak annyi napot lehetsz táppénzen, amennyit elõtte dolgoztál.
tesómat! õ meg a HR-esüket faggatja!
szakinál? hol, neten?
igen, utána néztem meg csak bocsi! Keresek értelmes választ de nem találok! most szakinál érdeklödöm
ez a cikk egy kicsit régi. még 80%-os betegszabadságról és 70%-os táppénzrõl ir. lehet, hogy más is változott azóta.
lehet. bár nekem a betegszabadságból csontra ugyanannyit vontak. De lehet, hogy a táppénz már máshogy van, nekem még csak most jön majd.
A kérdező hozzászólása: Ja, és köszönöm! :)
A kérdező hozzászólása: De járulákokat nem annyit kell fizetni... pl. tb-t nem fizetünk táppénz után...
egy konkrét példán meg tudjuk nézni? tehát ha jól gondolom, akkor nekem a bruttó bérem volt eddig: 140000. akkor annak a 60%-a 84000. ebbõl szja 17069, adójóváirás 12100. tehát csak 4969-et kell a 84000-bõl levonni? marad 79031. akkor a táppénznél több marad a zsebben, mint a betegszabinál. irjatok, hogy jól értelmeztem-e.

Brutto 160000- után mennyi a táppénz?

Legjobb válasz: http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBE..

Mindkettõ a fizud 60%-a.
Ez egy érdekes kérdés, természetesen az elõzõ évi keresetedet veszik alapul. :O Nekem anno azt mondták, mindegyik ugyanannyi lesz. Ehhez képest a táppénzem 74E volt, aztán a TGYÁS 90E körül, GYED-et most kaptam elõször, ez 80E volt.
A kérdező hozzászólása: És ha megkérdezhetem ezt az összeget mennyibõl kaptad ki?

10 hetes várandós vagyok. Ha jövő héten táppénzre megyek, mert nem vagyok jól, mennyi táppénzre számíthatok; a fizetésem hány %-a? Ha tovább dolgozom, akkor hogy alakul a táppénz, ha később mennék el?

Legjobb válasz: Attól függ mennyit dolgoztál elõtte. Ha 2 évnél kevesebbet, akkor a minimálbér 50%-át kapod. Ha maradsz természetesen továbbra is a fizetésedet kapod, nem a táppénzt.

Attól függ mennyit dolgoztál elõtte. Ha 2 évnél kevesebbet, akkor a minimálbér 50%-át kapod. Ha maradsz természetesen továbbra is a fizetésedet kapod, nem a táppénzt.
Ha még nem voltál ebben az évben legalább 15 napot beteg, akkor betegszabadság jár. Egyébként: A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idõ esetében a figyelembe vehetõ jövedelem naptári napi átlagának hatvan százaléka.
60 százalék, így is, úgy is.Egy percig sem gondolkodnék, hanem mennék.
Az elõttem szólót még annyiban egészítenem ki, hogy ha nincs meg a 2 év akkor csak 50%-a a fizetésednek.
Ha veszélyeztetett terhesként vesznek fel akkor nem jár a 15 nap betegszabi. változott a kód, változtak a szabályok. Én is akkor néztem utána amikor eljöttem táppénzre. Ha késõbb jössz el akkor annyi lesz a tp-d, mintha most, hacsak nem emelik a fizudat! "A 9-es kódos keresõképtelenség, a veszélyeztetett terhesség: 2011. május 1-jétõl az Mt. módosítása szerint a veszélyeztetett terhesség esetén a biztosított a keresõképtelenség elsõ napjától táppénzre szerezhet jogosultságot, betegszabadság a részére nem állapítható meg. Ennek megfelelõen a Kormányrendeletben egy újabb keresõképtelenségi kód, a „9-es kód” került bevezetésre, veszélyeztetett terhesség esetére. A fentiek alapján, ha a biztosított „9”-es keresõképtelenségi kóddal válik keresõképtelenné, akkor a – jogosultság fennállása esetén — keresõképtelenség elsõ napjától táppénz kerül megállapításra és folyósításra. Eljárás a „9”-es kód változása esetén: Ha a biztosított keresõképtelensége alatt a „9”-es keresõképtelenségi kód megváltozik, mert a keresõképtelenség nem élveszüléssel zárult le, hanem egyéb ok (pl. vetélés) miatt szakad meg, és „8”-as keresõképtelenségi kóddal folytatódik tovább, úgy ennek igazolására, a — folyamatos keresõképtelenség fennállása ellenére — a keresõképtelenséget igazoló orvos az „Orvosi Igazolás a keresõképtelenségi (terhességi) állományba vételrõl” elnevezésû (nagyalakú, kezdõ orvosi igazolás) nyomtatványon ismét keresõképtelen állományba veszi a biztosítottat. (A veszélyeztetett terhesség miatti keresõképtelenség lezárását követõen.) A foglalkoztatónak ki kell adnia a biztosított részére az adott évre még esedékes betegszabadságot, és ezt követõen lehet a táppénzt megállapítani. A táppénzre jogosultság kezdõ napja a betegszabadság lejártát követõ nap lesz. Ha a veszélyeztetett terhesség ideje alatt a terhes nõ egyéb, a terhességgel összefüggésben nem levõ betegséggel kórházba kerül (pl. törött kar helyretétele miatti mûtét esetén), attól a terhesség szempontjából nincs változás, annak veszélyeztetettsége továbbra is fennáll, tehát a keresõképtelenségi kód nem változik. Ennek ellenére, ha a kórházi igazoláson mégis más keresõképtelenségi kód szerepel, akkor a kifizetõhely székhelye szerinti Területi Hivatal orvosszakmai területét kell megkeresni, a keresõképtelenségi kód tisztázása érdekében. A veszélyeztetett terhesség miatti keresõképtelenség és ennek megfelelõen folyósított táppénz esetén a munkáltató táppénz hozzájárulás fizetési kötelezettsége fennáll." forrás: http://www.tbinfo.hu/cikkek/keresokeptelenseg/keresokeptelen..
A kérdező hozzászólása: Sziasztok! Köszönöm szépen Mindenkinek a válaszokat! Egyébként 10 éve dolgozom ezen a munkahelyen, 2 éve voltam legutóbb táppénzen 1, 5 hétig. Így ha jól értelmezem a fizetésem 60 %-át fogom kapni. Szép hétvégét!

Mennyi lesz a Gyed -em, ha a terhesség kiderültével táppénzen leszek végig a szülésig? Ha az elõzõ évi havi bruttó keresetem 110. 000. - volt? A Gyedet a táppénz összegébõl hogyan számolják ki? Mennyi lesz a táppénzem összege így?

Legjobb válasz: A táppénzbõl sehogysem számolják, csak a bérezett napokat fogják nézni. A tgyás és a gyed is 70%. Annyi különbséggel, hogy a tgyásból csak adót vonnak (járulékokat nem), a gyedbõl viszont már járulékokat is, és a gyed maximalizálva is van, de ez a te esetedben nem érdekes, mert a 110000 bruttó ezt nem haladja meg. A táppénz pedig, ha jól tudom 60%, kórházi ellátás esetén 50%, de ebben nem vagyok biztos.

A táppénzbõl sehogysem számolják, csak a bérezett napokat fogják nézni. A tgyás és a gyed is 70%. Annyi különbséggel, hogy a tgyásból csak adót vonnak (járulékokat nem), a gyedbõl viszont már járulékokat is, és a gyed maximalizálva is van, de ez a te esetedben nem érdekes, mert a 110000 bruttó ezt nem haladja meg. A táppénz pedig, ha jól tudom 60%, kórházi ellátás esetén 50%, de ebben nem vagyok biztos.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a gyors választ! Nekem ez nagy segítség! :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!