Találatok a következő kifejezésre: Mennyi szülési jár a törvény szerint (2 db)

Mennyi "szülési szabadság" jár a törvény szerint az Apukának?

Mert ha jól tudom, van ilyen, 1 vagy 2 hét.

Legjobb válasz: Az "apaszabira" gondolsz? Miután a bébi megszületett? Ha igen, ezzel tisztában vagyok, mert bérszámfejtésen dolgozom. 5 nap jár, de csak akkor veheti igénybe, ha kész a baba taj kártyája, és a születési anyakönyvi kivonat is kell hozzá.

Az "apaszabira" gondolsz? Miután a bébi megszületett? Ha igen, ezzel tisztában vagyok, mert bérszámfejtésen dolgozom. 5 nap jár, de csak akkor veheti igénybe, ha kész a baba taj kártyája, és a születési anyakönyvi kivonat is kell hozzá.
A kérdező hozzászólása: Igen, arra gondolok, csak nem tudtam a nevét, hogy pontosan hogy nevezik. :-) TAJ számot is meg lehet addigra szerezni, hogy otthon maradjon velünk már amikor kijövünk a kórházból?
Szia! A TAJ kártyát csak jóval késõbb (kb 1 hónap) múlva kaptuk meg, a címünkre kipostázták. A legjobb lenne, ha a férjed megkérdezné a munkahelyén, de 5 nap jár. Benne van egyébként a munkatörvénykönyvében is (interneten rákereshetsz). Annyi azt hiszem a kikötés, hogy a baba születését követõ talán 2 hónapban veheti ki. Erre az idõszakra egyébként teljes fizetés jár, és a különbözõ pótlékokat is ki kell fizetni. Nálunk nem kellett semmi hozzá, csak szólt a férjem a munkahelyén.
Igen, a TAJ-kártyára kell kb. egy hónapot várni. Szerintem az a legjobb, ha az apa megbeszéli a munkahelyén, hogy amikor ti hazajöttök a kórházból, akkor szeretné kivenni azt az öt napot, hiszen akkor lesz rá nagy szükség, hiszen te is még igen gyengécske leszel, segítenie kell neked. És esetleg meg tudja beszélni, hogy a papírmunkát majd elintézik késõbb, ha már megvan a TAJ szám.
Nálunk egybõl mikor hazamentünk a kórházból.
Igen, igénybe vehetõ rögtön, vagy a szülést követõ két hónapon belül, a munkavállaló által kért idõpontban.tehát a munkáltató nem szólhat bele.
Fèrjem is ùgy vette ki az 5napot, amikor hazajöttünk, fõnöke gàlànsan felajànlotta, hogy legyen egy hèt... Meg ahogy mi azt elkèpzeltük! Minden nap beràngattàk, mert megàllt az èlet a cègnèl. Pàr òra volt, na de akkor is.. Szerintem az ùj Munka Törvènykönyvet kellene àtböngèszni, google-bòl elèrhetõ. Persze relatìve friss, inkàbb ùgy mondom, hogy az aktuàlist!
A szülést követõen bármikor ki lehet venni. Nálunk úgy volt, hogy azt mondták a férjem fõnökei, hogy a könyvelõ azt mondta, hogy 2 nap jár. Hiába mondtuk, hogy nem, azt mondták, hogy 3 napig maradhat itthon (ebbõl 2 napon behívták délelõtt), más különben ki van rúgva... :S
Nekem már csak 1 hetem van hátra szülésig. A párom már jelezte a munkahelyén, hogy ha hazajöttünk a korházból, akkor õ igénybe is venné az 5 nap szabadságot.Nekünk azt mondták rendben van. Nem szóltak bele, nem problémáztak rajta.
Munkahelye válogatja. Párom nem kapta meg pedig jó lett volna. De ha normális a cég normálisan van szabadnapok amiket fizetik is és normálisan be van jelentve akkor szerintem megoldható.
Akkor veszi ki a párod (két hónapon belül), amikor neki tetszik. Ha problémás a munkahely, akkor hangfelvételt kell készíteni a kikérésrõl, és ha nagyon kekezkednek, akkor be kell õket fenyíteni egy munkaügyi bírósági perrel. Amúgy a munkáltatónak nem kerül semmibe, mert a MÁK fizeti.
Igen, úgy van, ahogy a 3-as és a 7-es írta. Nem szólhat bele a munkáltató!!!
Látom le lettem pontozva, csak nem értem miért. Törvényileg nem szólhat bele a munkáltató, az tuti. Csak ha úgy adódik, többet nem is kell menni az apukának dolgozni...


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!