Találatok a következő kifejezésre: Mennyi szülési jár a (47 db)

Szülési évben mennyi szabadság jár a kismamának?

Nem a tgyásra gondolok hanem ami évente jár. Nekem 21 nap jár egy éveben. Júliusban szülök és a 21 napot ki szeretném venni juniusban /21 napot/ Kivehetem? Ebben az évben jár már a gyerek után két nap szabi és ebben az évben a rendes szabival kivehetem?

Legjobb válasz: Szia! Én ugy tudom hogy csak idõ arányosan veheted ki a szabadságot,és a gyerek után a két nap csak akkor jár ha már megszületett. A maradék szabit majd csak akkor veheted ki mielött visszamész dolgozni.

Szia! Én ugy tudom hogy csak idõ arányosan veheted ki a szabadságot, és a gyerek után a két nap csak akkor jár ha már megszületett. A maradék szabit majd csak akkor veheted ki mielött visszamész dolgozni.
Ja és a munkáltató csak az alapszabadság egynegyedét köteles a munkavállaló kérésnek megfelelõ idõpontban kiadni. ҝ
Helyesbíteném az utolsó válaszoló által leírtakat. Ha a tgyásra gondoltál, akkor azt nem lehet kivenni 30 nappal a szülés várható ideje elõtt, csak 28 nappal. A gyed alatt nem jár végig szabi, csak a tgyás alatt végig, és a gyed elsõ évére jár, utána nem. ҝ
Sziasztok!Na szóval pontosan 30 nappal a szülés kiírt idõpontja elött lehetet kivenni.És a szabi ugyan úgy jár, sõt majd a Gyed-en töltött évekre is jár de azt majd csak azután lehet kivenni, hogy vissza mentél dolgozni. Nekem pl. anno kiadták mind a 20 nap szabimat, pedig Aug. 12-re voltam kiírva.De mivel a munkáltató rendelkezik a kiadható szabadságok felével, így ha úgy gondolja mondhatja azt hogy csak 10 napot ad most neked. Jó babavárást, és sok sikert! :)
én is köszönöm a válaszokat. bár tény hogy nem valószínû hogy a baba után ugyanide jövök vissza, lehet addigra cég sem lesz! az offoló :-)
Ja, és már idén is jár a 2 nap, de azt nem tudod kivenni, csak ha visszamégy, mert a születése elõtt nem vagy rá jogosult, csak utána. Így meglesz a két napod, de csak gyed után veheted ki. ҝ
A szülési szabadság 168 nap, vagyis 24 hét, ez az az idõszak, ami alatt a tgyást igénybe lehet venni. Ez igényelhetõ a szülés napjától, vagy a szülés várható idõpontja elõtt legfeljebb 4 héttel. Az idei szabadságodat kiveheted, mert jár, nem idõarányosan, hanem a teljes idõre. Annyival kevesebb szabadságod lesz, amikor visszamégy dolgozni. De tudd, hogy a munkáltató nem köteles kiadni, csak egy részét, akkor amikor kéred. ҝ
a szülési szabadság a szülés elõtt i 28 nap, amit ha akarsz kiveszed, ha nem, akkor automatikusan jár, a szülés napjától és 167 napból áll. a sima szabit akkor veheted ki ha visszamész dolgozni. ha nem oda mész vissza akkor kifizeti a munkáltató.
Szia! Nem igaz hogy csak idõarányosan veheted ki. Ez akkor van így, ha határozott idejû a szerzõdésed, ha határozatlan idejû akkor pedig nincsen értelme, kivéve, ha megszûnés közelít, vagy el akarnak bocsájtani, ha nincs ilyen akkor nem is fognak érte szólni, hiszen a munkaviszonyod azután is megmarad, ha TGYÁS-ra vagy GYED-re mész. Annyival kevesebb lesz a szabid, amikor visszajössz. Bár a vállalkozói világ szeret kötekedni, ez munkáltatói hozzáállás kérdése egyértelmûen, ha nem állnak fenn a fent felsorolt indokok valamelyike akkor pedig mindegy, kivéve ha direkt be akarnak tartani. Egyébként én is így fogom kivenni a szabadságomat. 23 hetes km
és ha nem ugyanoda megyek vissza dolgozni? meg írtak valami szülési szabadságról is ami 4 hét a szülés elõtt. bocs az offért :-)
a gyerekre járó 2 napot meg kiveheti a párod

Mennyi pénz jár a szülési szabira?

Bruttó 118.000, nettó 83.000 fizu mellett körülbeleül?

Legjobb válasz: Nagyjából bruttó 83 ezer, ami nettóban adókedvezménnyel 80 ezer, anélkül meg 70 ezer.

Nagyjából bruttó 83 ezer, ami nettóban adókedvezménnyel 80 ezer, anélkül meg 70 ezer.
Vagy azt nem érted, miért éri meg neked jobban táppénzen maradni, míg a kérdezõnek nem? Nagyon egyszerû - mert a kérdezõnek jóval kevesebb a bére, mint neked. Mivel mind a tgyást, mind a gyedet, mind a táppénzt a bérbõl számolják (ha volt 180 bérezett nap), így a tgyás megkezdésének ésszerûsége azon múlik, hogy a táppénz a több, vagy a gyed a több. A kérdezõ esetében a gyed magasabb összeg, mint a táppénz, így neki megéri 28 nappal hamarabb megkezdeni a tgyást. A te esetedben viszont a táppénz magasabb összeg, mint a gyed, így neked megéri szülésig táppénzen maradni. Tényleg nem értem, mi a gond:)
Kedves utolsó, tulajdonképpen mit szeretnél tudni? A leírt kérdésedre teljesen helytálló választ kaptál. Mi az ami nem teljesen tiszta? Vagy mit nem értesz a mostani válaszokból?
Elõzõ vagyok. Eddig bárkit kérdeztem, mindenki mást mond. Van ebben az országban egyáltalán olyan, aki tisztában van ezekkel? Nem rosszindulatból kérdezem, csak felháborít, hogy nem csak itt, hanem akinek ez a szakmája sem ad egyforma választ a feltett kérdésemre.... 35 hetes kismama
Kérdésem: Kedves Válaszoló! Tudnál nekem is segíteni? Nekem tegnap mondták a munkaügyön, hogy ne vegyem ki szülés elõtt, mert nincs jelentõsége, maradjak végig táppénzen. Hasonló a helyzetem, mint a kérdezõnek, én dec. 15.-tõl vagyok veszélyeztetettként táppénzen és az adóalap kiegészítés alapja 2.673.414 a jövedelmem 3.395.236 volt és a baba június végén, július elején lesz meg. Azt mondták, hogy az utolsó 180 nap bére alapján fognak számolni (tehát 2011 alapján), mert a táppénz nem az. Most akkor hogy van. Tudnál segíteni? Köszönöm. Válasz: Nem kötelezõ kivenni az éves szabidat, szerintem inkább tartsd meg, mikorra visszamégy dolgozni, jól fog az még jönni. Ha mégis ki akarod venni, akkor a munkáltatóval kell egyeztetned, mert csak akkor veheted ki, ha õ is rábólint. Másik válaszoló: A tavalyi évben elért jövedelmed alapján fognak számolni mindenképpen, a te esetedben ez teljesen független a táppénztõl, mivel volt tavaly 180 bérezett napod. És a táppénzbõl valóban nem számolnak semmit, mert az nem jövedelem, hanem ellátás. Neked megéri szülésig táppénzen maradni, mert a táppénzed több, mint a gyeded. A táppénz durván bruttó 132 ezer, a gyeded meg bruttó 130200- és a gyedbõl több a levonás, mint a táppénzbõl. Így maradj szülésig táppénzen, mert így pár ezer forinttal (kb. 13-14 ezerrel) többet kapsz összességében, mint ha hamarabb kezded a tgyást. Akkor valamit félreértettem? 35 hetes kismama
Kérdezõ, teljesen természetes, hogy szabadság alatt a rendes béredet kapod, hiszen ez rendes szabadság. A szülési szabadság teljesen más tészta, mert az alatt nem a munkabér jár neked, hanem a terhességi gyermekágyi segély. Az meg, mint írtam, az igénylést megelõzõ évben elért bruttó jövedelmed 70%-a, levonás belõle: 16% szja.
Kedves utolsó, tévedsz. A szülési szabadság alatt kapott ellátásból (tgyás) ugyanúgy csak szja-t vonnak, mint a táppénzbõl. Ha a kérdezõnek nem volt más jövedelme az igénylést megelõzõ évben (vagy az igénylést közvetlenül megelõzõen), akkor a számok, amit az elsõ válaszban írtam, nagyjából helytállóak. A táppénz is lehet több, mint a szabi alatt kapott bér, de kizárólag abban az a esetben, ha az igénylést megelõzõ évben több nem rendszeres juttatása is volt az embernek, mert így az éves bruttó jövedelme magasabb, mint 12* a havi fizetése. De ahogy írtam is, hanem volt más a bérén kívül, akkor nem lesz több a táppénz, és a tgyás, mint a havi bére.
Én azért megkérdeznék egy hozzáértõ könyvelõt vagy a cégem munkaügyesét, mert én pl. 2011. dec közepe óta veszélyeztetettként táppénzen vagyok. Szülni is táppénzrõl megyek, ami június vége, és utána veszem majd igénybe. Így 2011-es jövedelmem alapján kapom az ellátást, valamint a szülési szabadságból többet vonnak, mint a táppénzbõl, nekem a táppénzem magasabb, mint a szabi, nem olyan egyértelmû, szerintem járj utána. 35 hetes kismama
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat, a családi adókedvezményrõl tudok azt a férjem igényli, csak a szabipénzre voltam kiváncsi, mert a védõnõ szerint kb. annyi jár, mint a rendes fizum, ebben én kételkedtem, de igazam lett! Pedig nem lenne rossz ha annyit kapnánk, mint a fizetésünk meg még a családi, végülis egy fõvel többet kell eltartani, de sajna nem így van:((!!!
én kérek elnézést: javítom családi adó kedvezményre írtam (második voltam)
Oké, bocsi, csak félreérthetõ volt, mert itt a családit a családi pótlékra használja mindenki.
Harmadik vagyok, bocsi hamarabb leküldtem. Szóval az a családi adókedvezmény, ami nem plusz összeget jelent, hanem jövedelem függvényében csökkenthetõ az adóalap 62500Ft-al (1-2 gyerek esetén gyerekenként, 3 vagy több gyerek esetében 206500Ft-al gyerekenként)
utolsó! igen tudom azért írtam!
Másodiknak: az a családi, ami a 3. hónaptól jár, az a családi adókedvezmény.
és azt tudod, hogy nem csak szülési szabi pénzt kapsz hanem a 3.hónaptól jár a családi?? én most tudtam meg barátnõm önkormányztnál dolgozik õ mondta
Ja, és gyedbõl valóban több a levonás, mint táppénzbõl, vagy tgyásból. De mind a táppénzbõl, mind a tgyásból csak és kizárólag szja-t vonnak, semmi mást.
1 év 10 hónapig.
A kérdező hozzászólása: Ezt hogy érted? A GYED max másfél évig jár, nem? (6 hónap tgyás, 1 év 6 hónap gyed, ha megvan a bedolgozott)
A kérdező hozzászólása: A netes kalkulátor szerint 1 év 10 hónapra is jár a másfél év gyed, ennek hihetek? Olyanok válaszát várom, akik biztosra tudják)
Úgy értettem, hogy a TGYÁS+GYED jár 1 év 10 hónapig.
A kérdező hozzászólása: Biztos vagy ebben? Idõközben megnéztem több netes kalkulátort, és ezek szerint ha megvan 562 nap, ami kb másfél év, akkor kapom a gyermek 2 éves koráig a gyedet, rendesen. Gondolom, nem téved mind, de ha valaki tudja ezt biztosan, annak válaszát megköszönném.


Ha szülés elött munkanélküli leszek akkor is jár a tgys és az egyszeres anyasági támogatás? És mennyi lesz a gyesem és a gyedem?

Legjobb válasz: Ha a szülés elõtt munkanélküli leszel, akkor azonnal passzív táppénzre kell menned a munkaviszony megszûnésekor. Ha az lejár, akkor munkanélkülire kell menned. Így kapsz majd tgyást. Gyed-et akkor fogsz kapni ha a tgyás igénybevétele alatt szûnik meg a munkahelyed. A tgyást már a szülés várható idõpontja elõtt 28 nappal megigényelheted! De egyéb más esetben a gyed nem jár. A gyes és az anyasági támogatás mindenkinek jár alanyi jogon, ezeket te is fogod kapni. Összeget nem tudok mondani, mivel sem bruttó bért nem írtál, sem pedig azt, hogy mennyi munkaviszonyod van, sem pedig azt, hogy mikorra vagy kiírva és mikor szûnik meg a munkaviszony.

Ha a szülés elõtt munkanélküli leszel, akkor azonnal passzív táppénzre kell menned a munkaviszony megszûnésekor. Ha az lejár, akkor munkanélkülire kell menned. Így kapsz majd tgyást. Gyed-et akkor fogsz kapni ha a tgyás igénybevétele alatt szûnik meg a munkahelyed. A tgyást már a szülés várható idõpontja elõtt 28 nappal megigényelheted! De egyéb más esetben a gyed nem jár. A gyes és az anyasági támogatás mindenkinek jár alanyi jogon, ezeket te is fogod kapni. Összeget nem tudok mondani, mivel sem bruttó bért nem írtál, sem pedig azt, hogy mennyi munkaviszonyod van, sem pedig azt, hogy mikorra vagy kiírva és mikor szûnik meg a munkaviszony.
Még annyit, hogy a gyes összege jelenleg bruttó 28500 Ft, az anyasági támogatás pedig 64125 Ft.
A kérdező hozzászólása: nem ugy van, hogy 180 nap biztositottság után már jár a gyed? 3 éve dolgozom ott és 72.000.-ft a nettom.5 hetes terhes vagyok, táppénzen kell lennem azon is vagyok.

Mennyi pénz jár szülés után, ugy hogy nem munkaviszonybol megyek szülni, ? és duplán jár a gyerekek után a pénz ha iker babákrol van szo, és az mennyi pénz?

Legjobb válasz: Alanyi jogon jár a gyes, ami 26ezer forint körül van. A családi pótlék 12ezer forint, és úgy tudom, ikrekre nem jár duplán, de ennek nézz utána, lehet tévedek..Vagy most hogy hirtelen utána néztem duplán jár mégis, és lehet, hogy az egyszeri anyasági pótlék is több az ikrek után (egy babára 60párezer forint) Googlebe írd be és sok oldal jön ki

Alanyi jogon jár a gyes, ami 26ezer forint körül van. A családi pótlék 12ezer forint, és úgy tudom, ikrekre nem jár duplán, de ennek nézz utána, lehet tévedek..Vagy most hogy hirtelen utána néztem duplán jár mégis, és lehet, hogy az egyszeri anyasági pótlék is több az ikrek után (egy babára 60párezer forint) Googlebe írd be és sok oldal jön ki
A kérdező hozzászólása: köszi szépen a választ!

A 38. hét végén járok. A nyákdogó eltávolodásakor az lehetséges, hogy többször is folyás van? A magzatvíz ha elfolyik akkor mennyiségre mennyit várjak! Ha Fájásaim nincsennek akkor még nem kezdődhet a szülés?

Legjobb válasz: Szia! A nyákdugó nekem olyan volt, mint a vízzel készített vaníliapuding. És igen, folyás kíséri, többször is. Elmehet a nyákdugó akár szülés elõtt 1 héttel is, de nem jellemzõ, inkább 1-2 nappal hamarabb szokott. Ha elmegy a vized, az sokféleképpen lehet. Vagy szivárog, azt észreveszed a vizes bugyidról, vagy egy nagy placcsanással kifolyik belõled, és utána szivárog tovább. Na azt tutira észreveszed. Ha nincs fájásod, attól még elkezdõdhetett a szülés, csak nem érzed, ez így normális. Kisebb-nagyobb jóslófájásaid lehetnek, és ha szabályos idõközönként jelentkezik, akkor már tutira jön a baba :o). A fájások közben keményedik a hasad, ebbõl is tuthatod, hogy itt az idõ. Ha most ment el a nyákdugó, azért tedd be a maradék cuccot a kórházi pakkodba! Szép szülést!

Szia! A nyákdugó nekem olyan volt, mint a vízzel készített vaníliapuding. És igen, folyás kíséri, többször is. Elmehet a nyákdugó akár szülés elõtt 1 héttel is, de nem jellemzõ, inkább 1-2 nappal hamarabb szokott. Ha elmegy a vized, az sokféleképpen lehet. Vagy szivárog, azt észreveszed a vizes bugyidról, vagy egy nagy placcsanással kifolyik belõled, és utána szivárog tovább. Na azt tutira észreveszed. Ha nincs fájásod, attól még elkezdõdhetett a szülés, csak nem érzed, ez így normális. Kisebb-nagyobb jóslófájásaid lehetnek, és ha szabályos idõközönként jelentkezik, akkor már tutira jön a baba :o). A fájások közben keményedik a hasad, ebbõl is tuthatod, hogy itt az idõ. Ha most ment el a nyákdugó, azért tedd be a maradék cuccot a kórházi pakkodba! Szép szülést!
A nyákdugót lehet észre sem veszed, és kicsit ez is más mindenkinél. ÚGy kell elképzelni, mint egy sûrû, összecsomósodott folyás. De utána még lehet van 2 heted a szülésig, nem annyira szülés elõtt jön ki:) A magzatvíz elfolyhat egyszerre, és szivároghat akár 8 órán keresztül is. Nem feltétlen jönnek mindjárt a fájások is, de ha a víz folyik, akkor be kell menni a kórházba, mert a babát jobban éri fertõzés!! Ne félj, mindenki eddig észrevette hogy mikor kell menni :-)) Fájdalommentes szülést kívánok.-)
Szia!Nekem a 36.héten rozsaszínü volt a nyákdugó ami elfolyt.1 hétre rá született meg a kisfiam, a magzatviz ami otthon elfolyt kb.1 liter volt.Sok sikert!!és boldog babázást!

Mennyi most Szlovakiaban az anyasagi tamogatas havi osszege es mennyi idejig jar? Valamint milyen egyeb tamogatasok jarnak vagy igenyelhetok a szules utan es hol kell ezeknek utana jarni?

A parommal Kassan elunk es sajnos a szlovak nyelv meg nem megy olyan jol, magyarul viszont semmit nem talaltam ezekrol. Nagyon megkoszonnem a segitsegeteket, mert teljesen tudatlan vagyok ezekkel kapcsolatban...

Legjobb válasz: Huuuu nagyon szepen koszonom a reszletes leirast. Igen van allando lakhelyem Szlovakiaban ( Kassa ) es itt is dolgozom mar egy eve szoval a 270 nap az megvan. Ja, es elso baba, most vagyok a 27 hetben. Te a Dunaszerdahelyi jarasbol pontosan honnan vagy?

A kérdező hozzászólása: Huuuu nagyon szepen koszonom a reszletes leirast. Igen van allando lakhelyem Szlovakiaban ( Kassa ) es itt is dolgozom mar egy eve szoval a 270 nap az megvan. Ja, es elso baba, most vagyok a 27 hetben. Te a Dunaszerdahelyi jarasbol pontosan honnan vagy?

Gyeden vagyok itthon a kisfiammal aki szeptemberbe tölti a 2 évét, második gyermekünket novemberre várjuk éppen ezért, nem gyesen hanem szabadságon leszek a szülés ki írt idejéig. Mennyi pénz jár szabadságra? Étekezési utalvány is jár ilyen esetbe?

Legjobb válasz: Szia! Pontos összegeket nem tudok, de azt hiszem szabadságra már rendes alapfizetés jár. Az étkezési utalvány az csak dolgozóknak. Ez utóbbit esetleg megadhatja a munkáltatód.

Szia! Pontos összegeket nem tudok, de azt hiszem szabadságra már rendes alapfizetés jár. Az étkezési utalvány az csak dolgozóknak. Ez utóbbit esetleg megadhatja a munkáltatód.
bruttó bérrel könnyebb lenne
A kérdező hozzászólása: 100ezer körüli volt a bruttó, de nem tudom pontosan, nincs elõttem papíron.
Szülés után 168 napig (lehet hogy nem pont ennyi, de kb. 5 és fél hónap) TGYÁS, ennek feltétele hogy legyen élõ munkaviszonyod, a bruttó bér 70%-a, amibõl csak a 16% SZJA-t vonják, de igénybe lehet venne gyermek utáni adókedvezményt (már a terhesség 91. napjától. Ha a TGYÁS lejárt akkor GYED, ami szintén a bruttó bér 70%-a, de az SZJA-n kívül vonnak belõle még valamilyen járulékot. A bruttó bérnél a szülést megelõzõ évet veszik alapul. Ja és mindkettõ mellé jár a családi pótlék, ami 12.200 Ft.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!
Plusz jár még szülés után az egyszeri anyasági támogatás annak, aki legalább 3-szor volt terhesgondozáson, ennek összege 64.000.-Ft körül van. A GYED-bõl nyugdíjjárulékot vonnak, az SZJA-n kívül.
A kérdező hozzászólása: Igen olvastam errõl az egyszeri támogatásról, csak az összeg nem volt tiszta. köszi
a tgyás 168 napig jár. A szülés napjától lehet igényelni, vagy a szülést megelõzõ 28 nappal. A napi bruttó átlagbér 70%-a és csak SZJA-t vonnak belõle.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!és a bruttó bérnek a 70%-a amit kapni fogok?Van még más juttatás is ezen is az egyszeri szülési támogatáson kívül?
Igen, a szülést megelõzõ év napi bruttó átlagbérednek lesz a 70%-a. Egyszeri anyasági támogatást kapsz ugye, ami kb. 64 ezer forint. Ezen kívül a családi pótlék lesz még ami havonta 12 ezer forint körül van. 168 napig kapod a tgyást utána a gyedet, ami a biztosítási idõtõl függõen a gyerek 2 éves koráig járhat. Gyed után igényelheted a gyest, ami a gyerek 3 éves koráig jár, jelenleg kb. nettó 25 ezer forint.
5 és fél hónapig.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!