Találatok a következő kifejezésre: Mennyi szülési jár (60 db)

GYED után mennyi szabadság jár? Szülés előtt 8 hónapot táppénzen voltam, jár e arra az évre szabadság?

Mindenképpen kiadják a szabadságot, vagy kifizetik akár visszavesznek, akár nem? Hogyan éri meg a legjobban? 75-ben születtem.

Legjobb válasz: Általánosságban elmondható, hogy a tgyás idejére és a gyed elsõ évére jár szabadság. Ha a szülés évében a szülés elõtt kivetted az éves szabidat, akkor értelemszerûleg arra az évre nem jár. Ha megírod napra pontosan, hogy mikor szültél és abban az évben mennyi napot vettél ki a szülés elõtt, akkor ki tudom számolni neked.

Általánosságban elmondható, hogy a tgyás idejére és a gyed elsõ évére jár szabadság. Ha a szülés évében a szülés elõtt kivetted az éves szabidat, akkor értelemszerûleg arra az évre nem jár. Ha megírod napra pontosan, hogy mikor szültél és abban az évben mennyi napot vettél ki a szülés elõtt, akkor ki tudom számolni neked.
A kérdező hozzászólása: Szia! Köszönöm szépen a válaszod. A szülés évében nem vettem ki a szabikat, mert veszélyeztetett terhes voltam, és egybõl táppénzen voltam. 2009. januárjában 2 hetet dolgoztam. 75-ben születtem. Most jár le a GYED-em, és szeretnék visszamenni dolgozni. (Nem a volt munkahelyemre) Ilyenkor kiadják a szabikat, közben kapok fizetést arra az idõre? Köszönöm a segítséged! Ha közös megegyezéssel történik a felmondás, elõtte mindenképp kötelesek kiadni a szabikat, ugye?

Mennyi pénz jár szülés után, ugy hogy nem munkaviszonybol megyek szülni, ? és duplán jár a gyerekek után a pénz ha iker babákrol van szo, és az mennyi pénz?

Legjobb válasz: Alanyi jogon jár a gyes, ami 26ezer forint körül van. A családi pótlék 12ezer forint, és úgy tudom, ikrekre nem jár duplán, de ennek nézz utána, lehet tévedek..Vagy most hogy hirtelen utána néztem duplán jár mégis, és lehet, hogy az egyszeri anyasági pótlék is több az ikrek után (egy babára 60párezer forint) Googlebe írd be és sok oldal jön ki

Alanyi jogon jár a gyes, ami 26ezer forint körül van. A családi pótlék 12ezer forint, és úgy tudom, ikrekre nem jár duplán, de ennek nézz utána, lehet tévedek..Vagy most hogy hirtelen utána néztem duplán jár mégis, és lehet, hogy az egyszeri anyasági pótlék is több az ikrek után (egy babára 60párezer forint) Googlebe írd be és sok oldal jön ki
A kérdező hozzászólása: köszi szépen a választ!

Mennyi most Szlovakiaban az anyasagi tamogatas havi osszege es mennyi idejig jar? Valamint milyen egyeb tamogatasok jarnak vagy igenyelhetok a szules utan es hol kell ezeknek utana jarni?

A parommal Kassan elunk es sajnos a szlovak nyelv meg nem megy olyan jol, magyarul viszont semmit nem talaltam ezekrol. Nagyon megkoszonnem a segitsegeteket, mert teljesen tudatlan vagyok ezekkel kapcsolatban...

Legjobb válasz: Huuuu nagyon szepen koszonom a reszletes leirast. Igen van allando lakhelyem Szlovakiaban ( Kassa ) es itt is dolgozom mar egy eve szoval a 270 nap az megvan. Ja, es elso baba, most vagyok a 27 hetben. Te a Dunaszerdahelyi jarasbol pontosan honnan vagy?

A kérdező hozzászólása: Huuuu nagyon szepen koszonom a reszletes leirast. Igen van allando lakhelyem Szlovakiaban ( Kassa ) es itt is dolgozom mar egy eve szoval a 270 nap az megvan. Ja, es elso baba, most vagyok a 27 hetben. Te a Dunaszerdahelyi jarasbol pontosan honnan vagy?


Gyeden vagyok itthon a kisfiammal aki szeptemberbe tölti a 2 évét, második gyermekünket novemberre várjuk éppen ezért, nem gyesen hanem szabadságon leszek a szülés ki írt idejéig. Mennyi pénz jár szabadságra? Étekezési utalvány is jár ilyen esetbe?

Legjobb válasz: Szia! Pontos összegeket nem tudok, de azt hiszem szabadságra már rendes alapfizetés jár. Az étkezési utalvány az csak dolgozóknak. Ez utóbbit esetleg megadhatja a munkáltatód.

Szia! Pontos összegeket nem tudok, de azt hiszem szabadságra már rendes alapfizetés jár. Az étkezési utalvány az csak dolgozóknak. Ez utóbbit esetleg megadhatja a munkáltatód.

Szülés előtt mennyi szabadság jár?

Júliusra vagyom kiírva. Azt tudom, hogy a kiírt dátumhoz viszonyítva 28 nappal korábban igényelhetem a tgyást. Azt megel?zöen addig a napig kivehetem a szabim, vagy egész éveset kivehetem, hogy van ez? Tgyás idejére is jár a szabi, vagy el?tte júniusig, és december végére?

Legjobb válasz: Kiveheted az egész éveset akár,ha a melóhelyed engedi.A tgyás idejére meg a gyed elsõ fél évére jár most a szabadság.

Kiveheted az egész éveset akár, ha a melóhelyed engedi.A tgyás idejére meg a gyed elsõ fél évére jár most a szabadság.
Az elsõ pontosan leírta mi a helyzet.

Szülési évben mennyi szabadság jár a kismamának?

Nem a tgyásra gondolok hanem ami évente jár. Nekem 21 nap jár egy éveben. Júliusban szülök és a 21 napot ki szeretném venni juniusban /21 napot/ Kivehetem? Ebben az évben jár már a gyerek után két nap szabi és ebben az évben a rendes szabival kivehetem?

Legjobb válasz: Szia! Én ugy tudom hogy csak idõ arányosan veheted ki a szabadságot,és a gyerek után a két nap csak akkor jár ha már megszületett. A maradék szabit majd csak akkor veheted ki mielött visszamész dolgozni.

Szia! Én ugy tudom hogy csak idõ arányosan veheted ki a szabadságot, és a gyerek után a két nap csak akkor jár ha már megszületett. A maradék szabit majd csak akkor veheted ki mielött visszamész dolgozni.
Ja és a munkáltató csak az alapszabadság egynegyedét köteles a munkavállaló kérésnek megfelelõ idõpontban kiadni. ҝ
Helyesbíteném az utolsó válaszoló által leírtakat. Ha a tgyásra gondoltál, akkor azt nem lehet kivenni 30 nappal a szülés várható ideje elõtt, csak 28 nappal. A gyed alatt nem jár végig szabi, csak a tgyás alatt végig, és a gyed elsõ évére jár, utána nem. ҝ
Sziasztok!Na szóval pontosan 30 nappal a szülés kiírt idõpontja elött lehetet kivenni.És a szabi ugyan úgy jár, sõt majd a Gyed-en töltött évekre is jár de azt majd csak azután lehet kivenni, hogy vissza mentél dolgozni. Nekem pl. anno kiadták mind a 20 nap szabimat, pedig Aug. 12-re voltam kiírva.De mivel a munkáltató rendelkezik a kiadható szabadságok felével, így ha úgy gondolja mondhatja azt hogy csak 10 napot ad most neked. Jó babavárást, és sok sikert! :)
én is köszönöm a válaszokat. bár tény hogy nem valószínû hogy a baba után ugyanide jövök vissza, lehet addigra cég sem lesz! az offoló :-)
Ja, és már idén is jár a 2 nap, de azt nem tudod kivenni, csak ha visszamégy, mert a születése elõtt nem vagy rá jogosult, csak utána. Így meglesz a két napod, de csak gyed után veheted ki. ҝ
A szülési szabadság 168 nap, vagyis 24 hét, ez az az idõszak, ami alatt a tgyást igénybe lehet venni. Ez igényelhetõ a szülés napjától, vagy a szülés várható idõpontja elõtt legfeljebb 4 héttel. Az idei szabadságodat kiveheted, mert jár, nem idõarányosan, hanem a teljes idõre. Annyival kevesebb szabadságod lesz, amikor visszamégy dolgozni. De tudd, hogy a munkáltató nem köteles kiadni, csak egy részét, akkor amikor kéred. ҝ
a szülési szabadság a szülés elõtt i 28 nap, amit ha akarsz kiveszed, ha nem, akkor automatikusan jár, a szülés napjától és 167 napból áll. a sima szabit akkor veheted ki ha visszamész dolgozni. ha nem oda mész vissza akkor kifizeti a munkáltató.
Szia! Nem igaz hogy csak idõarányosan veheted ki. Ez akkor van így, ha határozott idejû a szerzõdésed, ha határozatlan idejû akkor pedig nincsen értelme, kivéve, ha megszûnés közelít, vagy el akarnak bocsájtani, ha nincs ilyen akkor nem is fognak érte szólni, hiszen a munkaviszonyod azután is megmarad, ha TGYÁS-ra vagy GYED-re mész. Annyival kevesebb lesz a szabid, amikor visszajössz. Bár a vállalkozói világ szeret kötekedni, ez munkáltatói hozzáállás kérdése egyértelmûen, ha nem állnak fenn a fent felsorolt indokok valamelyike akkor pedig mindegy, kivéve ha direkt be akarnak tartani. Egyébként én is így fogom kivenni a szabadságomat. 23 hetes km
és ha nem ugyanoda megyek vissza dolgozni? meg írtak valami szülési szabadságról is ami 4 hét a szülés elõtt. bocs az offért :-)
a gyerekre járó 2 napot meg kiveheti a párod

Mennyi "szülési szabadság" jár a törvény szerint az Apukának?

Mert ha jól tudom, van ilyen, 1 vagy 2 hét.

Legjobb válasz: Az "apaszabira" gondolsz? Miután a bébi megszületett? Ha igen, ezzel tisztában vagyok, mert bérszámfejtésen dolgozom. 5 nap jár, de csak akkor veheti igénybe, ha kész a baba taj kártyája, és a születési anyakönyvi kivonat is kell hozzá.

Az "apaszabira" gondolsz? Miután a bébi megszületett? Ha igen, ezzel tisztában vagyok, mert bérszámfejtésen dolgozom. 5 nap jár, de csak akkor veheti igénybe, ha kész a baba taj kártyája, és a születési anyakönyvi kivonat is kell hozzá.
A kérdező hozzászólása: Igen, arra gondolok, csak nem tudtam a nevét, hogy pontosan hogy nevezik. :-) TAJ számot is meg lehet addigra szerezni, hogy otthon maradjon velünk már amikor kijövünk a kórházból?
Szia! A TAJ kártyát csak jóval késõbb (kb 1 hónap) múlva kaptuk meg, a címünkre kipostázták. A legjobb lenne, ha a férjed megkérdezné a munkahelyén, de 5 nap jár. Benne van egyébként a munkatörvénykönyvében is (interneten rákereshetsz). Annyi azt hiszem a kikötés, hogy a baba születését követõ talán 2 hónapban veheti ki. Erre az idõszakra egyébként teljes fizetés jár, és a különbözõ pótlékokat is ki kell fizetni. Nálunk nem kellett semmi hozzá, csak szólt a férjem a munkahelyén.
Igen, a TAJ-kártyára kell kb. egy hónapot várni. Szerintem az a legjobb, ha az apa megbeszéli a munkahelyén, hogy amikor ti hazajöttök a kórházból, akkor szeretné kivenni azt az öt napot, hiszen akkor lesz rá nagy szükség, hiszen te is még igen gyengécske leszel, segítenie kell neked. És esetleg meg tudja beszélni, hogy a papírmunkát majd elintézik késõbb, ha már megvan a TAJ szám.
bruttó bérrel könnyebb lenne
A kérdező hozzászólása: 100ezer körüli volt a bruttó, de nem tudom pontosan, nincs elõttem papíron.
Szülés után 168 napig (lehet hogy nem pont ennyi, de kb. 5 és fél hónap) TGYÁS, ennek feltétele hogy legyen élõ munkaviszonyod, a bruttó bér 70%-a, amibõl csak a 16% SZJA-t vonják, de igénybe lehet venne gyermek utáni adókedvezményt (már a terhesség 91. napjától. Ha a TGYÁS lejárt akkor GYED, ami szintén a bruttó bér 70%-a, de az SZJA-n kívül vonnak belõle még valamilyen járulékot. A bruttó bérnél a szülést megelõzõ évet veszik alapul. Ja és mindkettõ mellé jár a családi pótlék, ami 12.200 Ft.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!
Plusz jár még szülés után az egyszeri anyasági támogatás annak, aki legalább 3-szor volt terhesgondozáson, ennek összege 64.000.-Ft körül van. A GYED-bõl nyugdíjjárulékot vonnak, az SZJA-n kívül.
A kérdező hozzászólása: Igen olvastam errõl az egyszeri támogatásról, csak az összeg nem volt tiszta. köszi

Március óta dolgozom. Babát várok, de még nemtudom mennyi idõs vagyok. Hogyha olyan február vagy márciusban elmegyek táppénzre szülésig. Jár utánna a gyed? És ha igen kitöl kel igényelni? Munkahely vagy államkincstár?

És ez a második munkahelyem március óta,akkoris jár a gyed?Folyamatos a munkaviszonyom.Elötte 64000rel voltam most 98000*l vagyok bejelentve.Mennyi den jár?Hogy számolják el?

Legjobb válasz: Államkincstár a gyest folyósítjta. A gyed-et a munkahely (ha kifizetõhely) vagy az OEP utalja.

Államkincstár a gyest folyósítjta. A gyed-et a munkahely (ha kifizetõhely) vagy az OEP utalja.
Dehogy jár egyszerre. Elõszót tgyast kapsz es csaladit, utána gyedet es csaladit, aztán gyest es csaladit. Ez utan igényelheted meg az "anyaságit" - es a csaladi továbbra is jár.
A kérdező hozzászólása: Ha a harmadik babát várom szülés után a családin kivül jár egyszerre az anyasági és gyed is késõb az anyasági és gyes?hány évig jár az anyasági?
Az anyaságit szülés után kell igényelni, cspvel együtt.
A gyed 1, 5 évig jár. Elõször tgyás jár a gyerek fél éves koráig majd gyed 2 éves koráig. De ha nem dolgoztál szülés elõtt csak 1 évet akkor csak 1 évig kapod a gyedet. Kifizetõhely pedig az a cég amely legalább 50 fõt foglalkoztat, ha nincs 49 munkatársad akkor oephez kell menned.
A kérdező hozzászólása: bocsi azt akartam irni ez a 3dik gyerekem.szoval a gyed és gyes lejárta után kel igénelni anyaságit?az hány évig jár?menti az öszeg?ez melet lehet majd dolgozni?
A kérdező hozzászólása: ja és ha megszülök elször családit és gyedet igényleg.tudom a gyed 2évig jár.aztán egy évig gyes.után kel az anyaságit igényelni?mert már ez a 2dik gyerekem és 3 gyerekre jár
A kérdező hozzászólása: március óta dolgozom.csak 2z a második helyem március ota de azt mondták az nem befolyásolja a gyedet.Mit jelent az hogy kifizetö hely?vonják a tbt meg nyugdijat stb a fizumbol azt tudom.ahonan utalják a fizut ot kel szolni hogy terhes vagyok?
A kérdező hozzászólása: Takaritok rendelõ intézetet.Hát még nemtudom hány hetes vagyok.De ez a 3dik gyerek és 2öt császáral szültem és veszélyeztet lenék.Ezérr kel majd elmenem tápénzre.A másodikal is azon voltam.Még nemtudom tudom e márciusig huzni.
"Ki jogosult a gyed‐re?    A gyed jogosultsági feltételeként szükséges elõzetes biztosítási idõ – fõszabály szerint – 365 nap. Ez  alapján gyermekgondozási díjra jogosult:   a  biztosított,   gyermeket szülõ  anya,   ha  a szülést  megelõzõen  két  éven  belül  365  napon  át  biztosított volt,    a biztosított szülõ,  ha a gyermekgondozási díj igénylését megelõzõen két éven belül 365 napon  át biztosított volt,    a terhességi‐gyermekágyi segélyben részesült anya,  akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi‐ gyermekágyi segély  igénybevételének  idõtartama  alatt szûnt  meg  feltéve,   hogy  a  terhességi‐ gyermekágyi segélyre  való jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállása alatt keletkezett és a  szülést megelõzõen két éven belül 365 napon át biztosított volt,     azzal,  hogy valamennyi esetben további feltétel,  hogy a gyermekgondozási díjat kérelmezõ személy a  gyermeket saját háztartásában nevelje. " Tehát legalább egy évig biztosítottnak kell lenned (ami azt jelenti, hogy járulékot vonnak, tb, nyugdíj stb). De nincs megszabva, hogy folyamatosnak kell lennie, csak annyi, hogy az elmúlt 2 évben meglegyen a 365 nap. Milyen munkát végzel? Kitudod húzni márciusig? Kifizetõ hely a cég akinél dolgozol?
A Kérdezõ keveri az egyszeri anyasági támogatást és a 3 gyerek után járó GYET-et, amit régen anyaságinak neveztek. Egyszeri anyasági: a terhes kis könyvedben legalább 4 orvosi pecsét kell. Ha ez megvan, akkor szülés után igényelhetsz a MÁK-nál egyszeri anyasági támogatást, ami kb. 64 ezer forint, de csak egyszer jár. GYET: 3 vagy több gyermek esetén lehet igényelni, miután a legkisebb betöltötte a 3. évét. A GYET a legkisebb gyerek 8 éves koráig vagy a legnagyobb gyerek 18 éves koráig kapható, amelyik hamarabb bekövetkezik. Összege megegyezik a GYES összegével, vagyis nettó 25.650 Ft jelenleg. GYET mellett heti 30 órát lehet max. dolgozni. Tehát szülés napjától vagy szülés elõtt 28 nappal megigényled a tgyást, ami 168 napig jár. Szülés után kell még a családi pótlékot megigényelni, illetve az egyszeri anyasági támogatást (ami egyszer 64 ezer Ft.). A tgyás lejárta után kell a gyedet igényelni, melynek ideje függ a biztosításban töltött napok számától. Ahhoz, hogy a gyerek 2 éves koráig kapd a gyedet, 562 biztosított nap kell. Ha ennél kevesebb van, pl. 400 nap, akkor a tgyás lejárta után 400 napig kapod a gyedet, nem a gyerek 2 éves koráig. Remélem érthetõen írtam. A gyed lejárta után tudsz gyest igényelni, megy a gyerek 3 éves koráig jár, összege nettó 25650 Ft. A gyes lejárta után jár a GYET, ha 3 vagy több kiskorú gyereket nevelsz a háztartásban. GYET (gyermeknevelési támogatás, régi nevén anyasági, fõállású anyasági): a legkisebb gyerek 8 éves koráig vagy a legnagyobb gyerek 18 éves koráig jár. Összege 25.650 Ft. A gyes és a gyet mellett max. heti 30 órát dolgozhatsz a jelenlegi törvény szerint.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!