Találatok a következő kifejezésre: Melyik zöldségnek gyümölcsnek (70 db)

Vegánok: mely zöldség-, gyümölcs- vagy gabonafélék azok, amik a legtöbb hasznos anyagot tartalmazzák?

Ha valamilyen oknál fogva nem lenne bõséges a választék, amibõl válogathatnánk, csak párat lehetne választani, akkor melyik lenne az a pár (mondjuk max öt) féle alap élelmiszer, amit fogyasztva a legkevésbé alakulna ki hiánybetegség? Van-e ilyen "hierarchia", hogy pl a bab fontosabb, mint a zöldborsó (vagy fordítva), vagy hogy egyik gabona táplálóbb, mint a másik? Melyek a "dobogósok"? Tehát ha csak mondjuk négy-öt félét ehetnétek, melyek lennének azok? Gondolom, a változatosság nagyon fontos, de most csak a leghasznosabbakra, legtartalmasabbakra lennék kíváncsi.

Legjobb válasz:
Bocs, hogy nem vegánként beírok (ráadásul amatõr, elgondolkodó módon, hosszan)... Amúgy roppant érdekel a téma, mindig kíváncsi voltam, egy vegán hogyan oldja meg a hosszútávon is megfelelõ táplálkozást. Oké, olvastam róla blogokat, de az sem adott választ minden kérdésemre. Én tuti beválasztanék 1-2 olajos magvat. Energiát jócskán tartalmaznak, hasznosak, finomak, rostot és ásványi anyagot is jócskán tartalmaznak (persze erõsen különbözõ mértékben). A szezám alap lenne, részben a kalciumtartalma miatt. A mákban még több van, de azt nem tudom olyan sokoldalúan használni, csak olykor eszem édességként. Szezámot viszont naponta eszem. Nagy súlyt fektetnék a fehérjebevitelre, ez egy egészséges, testmozgást végzõ vegán esetében úgyis alap. Úgyhogy elgondolkodnék a száraz hüvelyeseken, esetleg némely gluténmentes gabonán vagy álgabonán, jelenleg nincs elég információm. Én magam a változatosságra építek, mivel kiegészítõket nem szedek s a változatosság biztonságosabbnak tûnik és élvezetesebb is. Szûkítésnél utána kellene olvasnom, miben mi van. Tuti koncentrálnék a nyersen ehetõ zöldségekre. Mégis hagynám a száraz hüvelyeseket, amiket amúgyis elvétve eszem, s bejönne a zöldborsó. Ugyanannyi kalóriában hasonló mennyiségû fehérje van (most a normál babot néztem), így azt az elõnyt elveszti a száraz hüvelyes. Olcsóbb étel és könnyebben eltartható, viszont a zsenge borsó nyersen is ehetõ (többnyire úgy eszem, nyersvegán ételként) és nagyon szeretem. Mivel gyümölcs nekem kell, muszáj lenne választanom egyet. Nem árt a magas C-vitamin tartalom, de kibírnám-e csak csipkebogyóval? Ne, ilyen választásra ne kényszerítsen senki, tízféle gyümölcs terem a kertemben és még párféle a környéken vadon, s a déligyümölcseim nélkül is boldogtalan lennék. Bár itt nem a hedonizmusomról van szó. A gabonákat nem tartom annyira tartalmasnak, energiatartalmuk persze van rendesen s némelyiknek a fehérjetartalma is elég rendes, azt hiszem. De akkor inkább beválasztom a mandulát, fehérje és energia szempontjából az is jó, hasznos alapanyag s én zsírra szeretek alapozni energiabevitel szempontjából. Többet nem tudok mondani, képtelen lennék 5féle alapanyagból enni. Már az irritál, ha itthon csak 5féle zöldség vagy olajos mag van... Márpedig ez is fontos szempont.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bocs, hogy nem vegánként beírok (ráadásul amatõr, elgondolkodó módon, hosszan)... Amúgy roppant érdekel a téma, mindig kíváncsi voltam, egy vegán hogyan oldja meg a hosszútávon is megfelelõ táplálkozást. Oké, olvastam róla blogokat, de az sem adott választ minden kérdésemre. Én tuti beválasztanék 1-2 olajos magvat. Energiát jócskán tartalmaznak, hasznosak, finomak, rostot és ásványi anyagot is jócskán tartalmaznak (persze erõsen különbözõ mértékben). A szezám alap lenne, részben a kalciumtartalma miatt. A mákban még több van, de azt nem tudom olyan sokoldalúan használni, csak olykor eszem édességként. Szezámot viszont naponta eszem. Nagy súlyt fektetnék a fehérjebevitelre, ez egy egészséges, testmozgást végzõ vegán esetében úgyis alap. Úgyhogy elgondolkodnék a száraz hüvelyeseken, esetleg némely gluténmentes gabonán vagy álgabonán, jelenleg nincs elég információm. Én magam a változatosságra építek, mivel kiegészítõket nem szedek s a változatosság biztonságosabbnak tûnik és élvezetesebb is. Szûkítésnél utána kellene olvasnom, miben mi van. Tuti koncentrálnék a nyersen ehetõ zöldségekre. Mégis hagynám a száraz hüvelyeseket, amiket amúgyis elvétve eszem, s bejönne a zöldborsó. Ugyanannyi kalóriában hasonló mennyiségû fehérje van (most a normál babot néztem), így azt az elõnyt elveszti a száraz hüvelyes. Olcsóbb étel és könnyebben eltartható, viszont a zsenge borsó nyersen is ehetõ (többnyire úgy eszem, nyersvegán ételként) és nagyon szeretem. Mivel gyümölcs nekem kell, muszáj lenne választanom egyet. Nem árt a magas C-vitamin tartalom, de kibírnám-e csak csipkebogyóval? Ne, ilyen választásra ne kényszerítsen senki, tízféle gyümölcs terem a kertemben és még párféle a környéken vadon, s a déligyümölcseim nélkül is boldogtalan lennék. Bár itt nem a hedonizmusomról van szó. A gabonákat nem tartom annyira tartalmasnak, energiatartalmuk persze van rendesen s némelyiknek a fehérjetartalma is elég rendes, azt hiszem. De akkor inkább beválasztom a mandulát, fehérje és energia szempontjából az is jó, hasznos alapanyag s én zsírra szeretek alapozni energiabevitel szempontjából. Többet nem tudok mondani, képtelen lennék 5féle alapanyagból enni. Már az irritál, ha itthon csak 5féle zöldség vagy olajos mag van... Márpedig ez is fontos szempont.

Melyik zoldsegekben, gyumolcsokben van a legkevesebb kaloria amit ehetek ha csak megehezek? Mondanatok valamilyen, , nasikat, , amik nem nagyon hizlalnak?

Legjobb válasz: uborka, retek, spárga, paradicsom, paprika, brokkoli, alma, málna, szeder, szamóca, ribizli, görögdinnye, grapefruit <---kevés kalóriát tartalmaznak (de a gyümölcsök többet) a banán, aszalt gyümölcsök, beföttek, dzsemek a legtöbb kaloriát tartalmazzák. zöldségek közül pedig a sárgaborsó, fejlett bab, burgonya, szárazbab, lencse .

uborka, retek, spárga, paradicsom, paprika, brokkoli, alma, málna, szeder, szamóca, ribizli, görögdinnye, grapefruit <---kevés kalóriát tartalmaznak (de a gyümölcsök többet) a banán, aszalt gyümölcsök, beföttek, dzsemek a legtöbb kaloriát tartalmazzák. zöldségek közül pedig a sárgaborsó, fejlett bab, burgonya, szárazbab, lencse .
sárgaborsó, fejlett bab, burgonya, szárazbab, lencse . ja ugyértem h ezek sok kaloriát tartalmaznak
meg a zöldborsó is
alma, narancs, répa, uborka, jégsaláta, paprika, paradicsom
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ! :) Még írhattok ha tudtok valamit.
natúr joghurt
Görögdinnye, mivel ennek 90 %-a víz. Zöldségbõl meg a kígyóubi, mivel ez meg olyan mint a dinnyehéj. Vicces, de nem annak szántam, tényleg így van.

Melyik zöldség, gyümölcs babád kedvence és melyik az amelyiket nem szereti?

Legjobb válasz: Szia! Gyümölcsbõl szinte mindent szeret, vagy legalábbis betolja rendesen! :)) A zöldségekkel hadilábon állunk, ott szinte semmi nem ment, csak a sütõtök, meg a cékla. Más nem. 8 hós kisfiú mamija

Szia! Gyümölcsbõl szinte mindent szeret, vagy legalábbis betolja rendesen! :) ) A zöldségekkel hadilábon állunk, ott szinte semmi nem ment, csak a sütõtök, meg a cékla. Más nem. 8 hós kisfiú mamija
Szia! Az én kisfiam ( 8 hós) kedvenc gyümölcse a barack, amit utál az a szilva, és a banán. Kedvenc zöldsége a sütõtök, de a paradicsomon kívül mindent megeszik.
Kedvenc gyümölcse a banán, szerintem képes lenne azon élni. Zöldségbõl mindig megeszi a krumplit, paradicsomot, sütõtököt és igazából minden mást is. Most a paradicsomos krumpli és a tökfõzelék a favorit. A borsóval és sárgarépával hadilábon áll, de azt is megeszi, ha keverem valamivel. Amíg csak szopott, sokkal kevesebbet evett, aggódtam is rendesen. 8 hónapos kislány.
Gyümölcsök közül mindent szeret, bár most kezdi unni a banánt és az almát (szegénykém vírusos hasmenés miatt éppen szénhidrát-diétán van). Zöldségek közül a sütõtök és cékla nálunk is a favorit, de nagyon szereti még a paradicsomot és a zöldborsót is. A brokkolin és cukkinin kívül mindegy neki, milyen zöldség, csak husival adjam. A gesztenyét gyümölcsökhöz sosroljuk?? A lényeg, hogy imádja.


Az uborkát melyik zöldséggel/gyümölccsel lehet összekeverni? Melyikre hasonlít?

lehet nem hazai is

Legjobb válasz: Ízre vagy kinézetre? Kinézetre talán a még pici zöld héjú cukkinivel.

Ízre vagy kinézetre? Kinézetre talán a még pici zöld héjú cukkinivel.
A kérdező hozzászólása: kinézetre gondoltam :)
Kinézetre a salátacukkinivel.
cukkini, egyértelmúen
talán egy másik uborkával...D))
még mosst se hizsed el, hogy cukkinit ettél spanyolrrszágban? :D

Melyik zöldségben-gyümölcsben van a legtöbb olyan vitamin ami jó a hajnak és a bõrnek?

pl. sárgarépa meg ilyesmi..tudom hogy elég hülyén hangzik a kérdés de azért remélem nagyjából értitek :) elõre is köszi :)

Legjobb válasz: A dióban sok a D-vitamin de csak d vitamint egyél mert az a bõrnek jó de hogy a hajnak jó e nem tudom

A dióban sok a D-vitamin de csak d vitamint egyél mert az a bõrnek jó de hogy a hajnak jó e nem tudom
Fontos a változatosság, tehát hogy ne csak egyfajtát egyél, hanem sor kerüljön hetente ilyenekre mint avokado, spenot, ananasz, szolo, grapefruit, zold tea citrommal, magvak(mandula, kesu dió, mogyoró)+sok víz(napi 2-3 liter).A Hairclinic nekem bevállt, de legalább 3 hónapig kell szedni.Hajpakolás is jó heti egyszer házilag készítve.

2év körüli gyereked melyik zöldséget, gyümölcsöt eszi meg nyersen?

Legjobb válasz: alma, banán,barack, uborka,paprika,retek.

alma, banán, barack, uborka, paprika, retek.
2.5 éves fiam zöldséget semmit. Gyümölcsöt: alma, banán, szõlõ, néha eper, görögdinnye.
2, 5 éves fiam semmilyen zöldséget nem eszik meg nyersen:( Pedig minden reggelihez kirakom a retket, paprikát, paradicsomot, látja is hogy mi esszük, de nem kell neki. A kora nyári gyümölcsöket (eper, cseresznye, málna, ribizli) sem szeretni, csak az almát, banánt, körtét, szõlõt, barackot, dinnyét. Itt a sok vitaminforrás, õ meg csak az almát rágcsálja:(
Az én lányom már 3, 5 éves, de a kezdetektõl nem eszik almán és banánon kivül semmilyen gyümölcsöt sem nyersen, sem befõttben. Zöldség csak krumpli, persze sülve és fõzve. A héten a szájához érintett egy szem epret és hányt. Szerintem mániás. irigykedek mikor olvasom a gyerek eszik gyümölcsöt :)
20 hós, fiú. Alma, banán, körte, cseresznye, meggy, szilva Spenót, krumpli, karalábé, répa, paprika, fehérretek, paradicsom(azt hiszem minden evõ):-)))
20 hós. Paradicsom, paprika, uborka, olivabogyó, retek. Alma, körte, meggy, eper, banán, dinnye (idén még nem kapott tavaly ette).
Most hogy olvasom, a kukoricát is megeszi lányom. Lehet az konzerves, de legjobban a fõttet szereti.
Mindenféle gyümit, kivéve az epret/málnát/szedret (az áfonyát szereti), illetve a naspolyát és a bisalmát nem eszi meg semmilyen formában. Zöldségek közül bármit megeszik, kivéve karfiolt és brokkolit. A kukoricát is lerágja nyersen a csutkáról, hagymákat is imádja minden formában.
23 hós a kislányom. Gyümölcs: alma, cseresznye, eper, sárga-és görögdinnye, õszibarack. Zöldség: paprika, paradicsom és a körözöttbe az újhagyma.
gyümik paradicsom vöröshagyma fokhagyma lila hagyma, mást nem
2 éves lesz pár nap múlva a lányom.Zöldséget sajnos egyedül a savanyú uborkát /pl. pörkölthöz/. Különben majdnem minden zöldséget (kiv. krumpli) szeret, csak fõzve. A gyümölcsöt szereti nyersen: almát, banánt, õszibarackot, dinnyét.Jelenleg próbálkozok a meggyel, eperrel, néha megeszi néha csak nyalogatja. Nálatok mi a helyzet? Remélem jobb mint nálunk!
A kérdező hozzászólása: A kislányom majdnem mindenevõ.:) )) A zöldségek közül a legjobban a paradicsomot, sárgarépát, uborkát, kukoricát, és a krumplit szereti. Gyümölcsök közül ami most legjobban megy az az eper. De minden gyümit megeszik amit adok neki, még a savanyú meggyet, vagy szedret is.

Milyen főzeléket, desszertet készítetek 6-7 hónapos babátoknak? Melyik zöldségeket, gyümölcsöket párosítjátok? Mivel dúsítod őket?

Írjatok néhány tippet.

Legjobb válasz: Köszönöm mindenkinek a válaszokat, jó tippeket kaptam.

A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek a válaszokat, jó tippeket kaptam.
A GLUTÉNT 7 HÓNAPOS KORIG BE KELL VEZETNI! Én egy babakekszet belereszeltem az almába, délelõttönként ezt eszi + HIPP õszibarack felesben.
nem kell, ajánlott!!!!!!
A kérdező hozzászólása: 4, 5 hónapos kora óta tart a hozzátáplálás, tápszeres kisfiú.
Értem akkor már lehet csak úgy ahogy leirtam egyszerre egyet egy két napig -õket nem zavarja- és aztán egy másik zöldséggel összepárositani. Babarecepteket iszonyat sok helyen találsz nem tudnék idézni.. Az a lényeg hogy a glutént- fehérliszt-11.-12 és a mézet - hõkezelés nélkül-18 hós koráig ne kapjon. A tejet forralatlanul se de tejterméket - sajt, túró, joghurt már kaphat egy éves kora elött -a joghurt nagyon fini gyümölcsökkel babadesszertnek.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszaidat.
Leginkább gyümölcsöket evett, ha zöldséget, azt is csak édes gyümivel. És csak napota 1x, a töbi anytej volt.
ja hogy a kérdésre is válaszoljak, elõbb írt zöldségekbõl valamelyik+ krumpli, vagy rizs pl: cukkini+rizs+husi stök+krumpli+alma cékla+krumpli+alma ezekben az esetekben a vízbe teszem bele az almát és egy pirecig fõzöm a kész cékla krumpli párosítással répa +krumpli van hogy kettõt van hogy hármat párosítok utolsó vagyok :-)
08.21=08.24 közbe írtak.

Mely zöldségekben, gyümölcsökben van vas?

A cékláról tudom,hogy sok van benne,de sajnos másról nem.

Legjobb válasz: Spenót, sóska... máj :P

Spenót, sóska... máj :P
Teljes kiõrlésû gabonából készült kenyér, leveles zöldségfélék (pl. a fent említett spenót), hüvelyesek (pl. bab). Egyébként meg máj, illetve vöröshúsok, de a kérdésfeltevés sugallja, hogy vegáról lehet szó. Ezenkívül ha valakinek vashiánya van, akkor legjobb a Nutrilite rágható vastabletta (vegák is fogyaszthatják).
off: "de a kérdésfeltevés sugallja, hogy vegáról lehet szó." Nekem is vashiányom van, mégsem vagyok vega. Csak válogatós....
Lencsében is sok vas van.
08:16 OFF: nem a vashiányból, hanem abból gondoltam, hogy növényi megoldást keres.
A kérdező hozzászólása: Nagyon aranyosak vagytok! Köszi! Nem vagyok vega csak válogatós:) nem szeretem a májat, meg a többi belsõséget.

Melyik zöldséget melyik gyümölccsel keverjem 7 hónapos babának?

Legjobb válasz: krumplival szinte bármilyen gyümölcsöt keverhetsz. nem feltétlenül kell keverni, csak ha máshogy nem nagyon akarja megenni a zöldséget. imént olvastam ilyen meredek párosítást, hogy spenót-banán :) szóval csak légy kreatív. univer bébiételek cimkéjérõl is sok ötletet lophatsz. nálunk ma az ebéd meggy-krumpli-pulyka volt pl :) de már csak azért rakok hozzá gyümölcsöt, hogy ne állandóan sütõtököt, répát meg brokkolit egyen fõzeléknek. :D

krumplival szinte bármilyen gyümölcsöt keverhetsz. nem feltétlenül kell keverni, csak ha máshogy nem nagyon akarja megenni a zöldséget. imént olvastam ilyen meredek párosítást, hogy spenót-banán :) szóval csak légy kreatív. univer bébiételek cimkéjérõl is sok ötletet lophatsz. nálunk ma az ebéd meggy-krumpli-pulyka volt pl :) de már csak azért rakok hozzá gyümölcsöt, hogy ne állandóan sütõtököt, répát meg brokkolit egyen fõzeléknek. :D
A kérdező hozzászólása: Azért keverném mert csak a gyümölcsöket szereti, a zöldséget bele kell csempésznem. Az a baj, hogy a krumplit egyáltalán nem szereti, rögtön kiszúrja és kárba vész az egész étel amit összehoztam.
A rizst megeszi a pici? Ha már a krumpli nem nyerõ.... Egyébként az almához szinte bármilyen zöldséget lehet keverni, ami csak eszedbe jut. :)
A kérdező hozzászólása: A rizs az megy most vezettük be. Az almát is szereti, csak nehezen kakil tõle.
Én sokszor egy karika banánt teszek a fõzelékbe, ha nem akarja megenni. Igaz az is fogja a hasát. Ezen kívül almát és körtét.
Nálunk rizs-banán volt mert nem fogy a banán a gyümölcstálról

Megírnátok, hogy melyik zöldség ill. gyümölcs hashajtó, és melyik hasfogó?

Az ?szit tudom,hogy hashajtó,a szilvát is.A banánról,hogy hasfogó.A krumpli szintén hasfogó.És a többi?Ezekkel lehet "szabályozni" a baba székletét is,hogy melyikb?l adunk neki többet?

Legjobb válasz: http://szekrekedes.lap.hu/gyumolcsok_zoldsegek_gyogynovenyek..

Ez a táblázat segíthet, itt készítettük az anyukákkal közösen: http://spreadsheets.google.com/ccc?key=0Akg2HAIP9w5ZdGJEcUQ5.. Igen, szerintem - ha a babád pocija eléggé érzékeny- szabályozható így a széklete.
A kérdező hozzászólása: Húúú, nagyon jóóóó ez a táblázat, köszi :)
ezt a táblázatot én is nagyon köszönöm!!! <3


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!