Találatok a következő kifejezésre: Melyik volt világ (30 db)

Melyik volt a világ elsõ személyi számítógépe és a világ legelsõ pc s procija?

Legjobb válasz: http://www.origo.hu/techbazis/szamitogep/20060814happybirthd..

A kérdező hozzászólása: 4004 est belehetne szerezni vmi oldalon?
Az elsõ kereskedelmi forgalomba került mikroprocesszor a 4 bites Intel 4004 volt (1971), de ezt már korábban is említettem.
A kérdező hozzászólása: na mindegy, ha nem lehet pontosan meghatározni az elsõ személyi számítógépét, ak mi volt a világ elsõ mikroprocesszora?
A kérdező hozzászólása: akkor milyen procik lehettek az elsõ PC k be? TMS vagy Intel vagy stb, ... ?
Az IBM típusúban nem, bár úgy tudom, hogy szóba került a Motorola processzora is (talán az M68000). Az elsõ forgalomba került microprocesszor az Intel 4004 volt 1971-ben, a Texas Instruments TMS 1000 1974-ben került forgalomba (igaz a vezérlõ család elsõ tagja az Intel 4004 elõtt volt bemutatva 2 hónappal) illetve a Motorola M6800 is 74-ben indult. Igaz ezek a legelsõ mikroprocesszorok nem feltétlenül személyi számítógépekbe landoltak, akkoriban még nem is gondolták, hogy minden háztartásban lesz számítógép, amit szinte akárki képes lesz kezelni többek között mindenféle kommunikációs és multimédiás célra. Ez a fajta megközelítés szerintem a 80-as években indult be igazán. Akkor még komoly ellenfele volt a PC-nek egy Macintosh, Commodore, Amiga vagy Atari gépezet.
A kérdező hozzászólása: a Texas Instruments által készítet elsõ mikroproceszor volt a PC ben is?
Szerintem az elsõ személyi számítógépet nehéz megnevezni. A 60 évek végén, a 70-es években és még a 80-as években is dúlt nagyon a PC háború, sokféle gyártó, elképzelés, modell, processzor született/létezett. Az elsõ IBM típusú PC, amiknek leszármazottjai végül elterjedtek és kb eggyé váltak a személyi számítógép fogalmával még 1981-ben jelentek meg és Intel 8088-as processzort használtak, amit egy IBM-es kikötés szerint az Intel és az AMD szállított a gyártónak (az IBM ragaszkodott két különálló beszállítóhoz).
A kérdező hozzászólása: nem erre gondoltam ...
ebay-en kapsz, de nem adják olcsón, sõt a fehér kerámia tokos, látható vezetékeléssel, mûködõ állapotban több, mint fél milla (ez az egyik legritkább példány). Mûanyag tokozású, elterjedtebb modelleket olcsóbban kapsz, de azokat sem két forintért dobáják, ahogy látom.

Melyik volt az a műsor, amelyikban elkényeztetett kamaszokat vittek el a harmadik világ országaiba dolgozni?

Egy sorozat volt, de nem emlékszem a címére.

Legjobb válasz: A világ legszigorúbb szülõi - egyik kedvenc mûsorom.

A világ legszigorúbb szülõi - egyik kedvenc mûsorom.
villág legszigorubb szülöi és a spektrumon megy angul tiniket küldenek , másföldrészre némi nevelésre.
Amerika legszigorúbb szülõi?
Igen az, amit az elsõ írt. A Spektrum-on megy.
A kérdező hozzászólása: Nem, sajnos nem erre gondoltam. :) Ennek persze nekem is eszembe jutott a címe, mert nem ez kellett..De azért köszi.:)
Pedig ennek a mûsornak pont ez a lényege, hogy angol (elsõ széria) /amerikai (második) tiniket, akik nem tudnak normálisan viselkedni, semmibe veszik a szüleiket, állandóan isznak, drogoznak, iskolát kerülnek, kiküldik a szülõk 7-10 napra vadidegen országba (Afrika, India, stb.), ahol a fõként más felfogásnak köszönhetõen átnevelték õket, akár munkával is. És eszembe jutott, Te mit mondhatsz. Van egy film, ami errõl szól, amit Te írsz: Átnevelõtábor a film címe. Nemrég néztük meg. De ez nem mûsor, hanem film, ami a 70-es évek elején megtörtént eseményeken alapszik.
A kérdező hozzászólása: Nem, A világ legszigorúbb szüleit ismerem, szeretem is, de nem arra gondoltam. Az Átnevelõtábort is láttam, de nem is arra gondoltam. De köszi a segítséget tényleg! :)
nem, nem dolgozni vitték õket, hanem Németországba és gázkamrába vitték õket, mikor összegyûlt a létszám akkor rotty :-D
A kérdező hozzászólása: haha.ez egy kicsit morbid. :D

Melyik volt a valaha volt legnagyobb központilag irányított birodalom a világon?

A Mongol Birodalom nem érdekel, ugyanis az nem volt egységes, nem is volt központi irányítás.

Legjobb válasz: Köszönöm a választ!! Oroszország tuti h veri területileg. Oroszországtól nem volt sosem nagyobb központilag irányított?

A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ!! Oroszország tuti h veri területileg. Oroszországtól nem volt sosem nagyobb központilag irányított?
Ha a központi irányítás hatékonyságát, a területet, a népességet és mindent összevetünk az adott korszakkal, az akkori ismeretekkel (pl, hogy mekkora részét uralták az ismert világnak) stb stb, akkor a Római Birodalom viszi a prímet.
Hogy mennyire egysége, vagy központilag irányított egy birodalom az viszonylagos. Sosem lehet teljesen egységes. Nem akarok vitába szállni veled, de nekem elég önkényesnek tûnik kapásból kizárni az esélyes jelölteket. Mintha egy futóversenyen minden sikeres versenyzõt kizárnál (az egyik túl alacsony, a másiknak túl hosszú a lába...), aki jobb a favoritodnál. :) Így csak néhány szám a teljesség igénye nélkül: Brit birodalom - 36, 6 millió km^2 Spanyol birodalom - közel ugyanakkora Mongol birodalom - 26 millió km^2 Szovjetunió - 22, 4 millió km^2 Orosz birodalom - 21, 8 millió km^2 Oroszország (ma) - 17, 1 km^2 Kanada (ma) - 9, 9 millió km^2 USA (ma) - 9, 8 millió km^2 Kína (ma) -9, 6 millió km^2 Brazília (ma) - 8, 5 millió km^2 Perzsa birodalom - 8 km^2 Nagy Sándor makedón birodalma - hasonló Ausztrália (ma) - 7, 7 millió km^2 Római birodalom - 5, 9 millió km^2
Szovjetunió szerintem. A mostani Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Beloruszia hogy csak a legnagyobbakat említsem. még sok ami most nem jut eszembe. Területe 22 402 200 km² volt.
Szia! Talán ez a jelenlegi!
Lélekszámra, területre a római. De lehet hogy Oroszország veri területben..
Indiai birodalom sosem volt...az Indiai-félszigeten sok kis királyság létezett és a brit megszállás alatt szûntek meg
talán Mekedón birodalom ... Kína és India miért nem mondható birodalomnak?
Hát a Perzsa Birodalom hatalmas volt, a világ népességének majdnem fele, benne élt. Viszont negyed annyira sem volt központosított, mint a Brit Birodalom. Egyébként ha valami nagyon nagy azt nem is lehet központilag irányítani. Spanyol, Mongol, Orosz birodalom ugyanez. A többi meg területileg nem volt "olyan" kiterjedt. Plusz a Szovjetuniót minek veszed, mert eléggé központosítva ellenõrzésük alatt tartották a világ jó részét. Rövid életûek nem gondolom, hogy központosítottak voltak, pl. Napóleoni v. 2 vh-s Németország. Jó a kérdés egyébként, szerinted?
A kérdező hozzászólása: Hát mondjuk a cári Oroszország nagyobb volt valamivel mint a Szovjetunió, csak ugye az nem egészen volt egységes.
Szovjetunió?
Arról nem is szólva, hogy a kultúrájuk és a vívmányaik több mint 2000 év távlatából is hatással vannak ránk.


Melyik volt az elsõ ország a világon, ahol bevezették az általános választójogot, s mikor történt ez?

Legjobb válasz: Görögök talán. vagy valami melyik ókori birodalom... Sajnos nagyon keveset tudunk a múltunkról azt is hibásan. 2-3ezer éves kultúrákról csak találgatások vannak.

Görögök talán. vagy valami melyik ókori birodalom... Sajnos nagyon keveset tudunk a múltunkról azt is hibásan. 2-3ezer éves kultúrákról csak találgatások vannak.
[link] eleinte csak bírók voltak de õket is választották. Szóval akkor legyen 15. század Lordok háza talán a legõsibbek egyike.
Attól függ mit értesz általános alatt. A társadalmi és rasszbéli helyzet e téren való semmibevételérõl a forradalmi kormány határozott Franciaországban vagyis a Konvent. Ha az etnikai megszorítással is számolunk akkor az USA elsõ választását az 1788-ast is tekinthetjük annak, a 21 állam minden fehér férfijának akaratát tükrözte a döntés. A nyilvánosan, de mindenki által (21 éves kortól) birtokolt választójogot Új-Zéland biztosította 1893-tól állampolgárai számára, ami tartósan megmaradt. A Párizsi kommün 1871-ben bevezette volna, csak éppen megbuktatták õket. Volt más lehetséges befutó is csak az életbeléptetõ kormányok szuverenitása kissé vitatott. Bõvebben: [link]

Melyik volt a világ legeslegelső futball klubja?

A Sheffield FC-re tippelek de nem tudom biztosan...

Legjobb válasz: Igen, õ volt az! 1857-ben alakult.

Igen, õ volt az! 1857-ben alakult.
A kérdező hozzászólása: Télleg õk voltak az elsõk :) Akkor bocs, nem kérdeztem semmit...
A kérdés pontatlan. Profi vagy amatõr csapatról beszélünk? --marconi--
Hivatalosan a Sheffield FC, de az rugbi csapat is volt. De még volt a Notts County is, az asszem csak futballcsapat volt.

Melyik volt a világ legnagyobb mesterlövész teljesítménye?

Videót nem tudok nézni. Egyszer láttam egy olyat, hogy egy csajhoz kést szorított a pali, õt lõtte fejbe a mesterlövész, a csaj megúszta. Ez biztos TOP10-es.

Legjobb válasz: Itt nézz szét: [link]

Itt nézz szét: [link]
Dávid! Ennél nagyobb mester nincs! Hiszen Õ parittyával dobott Góliátra!
Tell Vilmos
Kennedy meggyilkolása volt szerintem messzemenõleg a legnagyobb hatással járó "mesterlövész teljesítménye".
[link]
Egy Finn katona tartja a csúcsot és ha jól emlékszem a Finn-Szovjet háborúban érte el. Végignéztem a youtubon néhány Finnország megtámadásáról szóló filmet és nagyon igaznak találtam hogy az otthonukat védték.Természetesen itt a kilõtt és visszaigazolt ellenség számbeli megsemmisítésére étetm a mennyiségi jelzõt.
Nézd én elhiszem hogy a lövés látványos és elég félelmetes lehetett, de általában ilyenkor a lövész nincs túl messze! Viszont amit az elsõtõl kaptál linket na azon, vannak "teljesítmények"! Az orosz sem volt rossz, de a mai napig nem tudni mennyi volt az Õ lövése és mennyi volt az orosz propaganda. Ettõl még lehet hogy Õ volt a legjobb.(Bár én kétlem)
A kérdező hozzászólása: Nincs harag, de a csajnak a nyakához szorította a kést és kb. 10 cm volt a két fej közt. Igaz az irányt nem tudom, merrõl jött a lövés.
Vaszilij Grigorjevics Zajcev-é
Egyszer láttam egy dokumentumfilmet az USA titkos-szolgálatáról.Abban volt három fickó, akik beszorultak valamilyen házba, amit 270-300 ember vett körbe.A három katona leszedte mind.A háborúra már nem emlékszem.A riportban mondta az egyik hogy "Egy lövés, egy ember". Természetesen a katona a riporternek háttal ült és a hangját is elváltoztatták. Szerintem Õk a legjobbak! Az általad említett eset szerintem nem dobogós, ezt bármelyik "mezei"mesterlövész megcsinálja.(Remélem nincs harag?)
Azt sajnos nem tudom hogy ki a legjobb de azt igen hogy ez az ember amerikáb élt és az anyja amerikai de az apja orosz volt és 2.2 km-rõl lõtt egy hajszálpontos szív lövést. Nem az a jó mesterlövész aki közelrõl karabéllyal leszed 100 embert hanem aki 1800m-rõl két embert le tud szedni 15 mp alatt.

Melyik a világ valaha volt legnagyobb működő tankja?

Legjobb válasz: Szerintem az amerikai T-28,vagy a német maus.

Szerintem az amerikai T-28, vagy a német maus.
Az elsõ által linkelt kép nem egy tankot ábrázol, hanem egy Schwerer Gustav-ot. Ami egy hatalmas vasúti ostromfegyver volt. Célja a nehéz erõdítmények megsemmisítése, elsõsorban a francia Maginot-vonalban. Csaknem 1350 tonnát nyomott, és a 7 tonna tömegû lövedék hatótávolsága 47 km volt. Azt hiszem két darab készül belõle, de az amerikaiak szét szedték, hogy a szovjetek ne férjenek hozzá. Bõvebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Schwerer_Gustav A legnagyobb tankok: Legerõsebb páncélzatú és tûzerejû: Challenger 2 (ugyanakkor kicsit lassú a tûzgyorsasága, elég nehéz és kicsit lomha) Legjobb mobilitású: T-80U Legjobb aktív védelmi berendezések: T-90 (Shtora-1), ZTZ-99 Leginkább fejleszthetõ, legtöbb fejlesztési potenciál: ZTZ-99 (modulárisan cserélhetõ a páncélzata) A összképességei alapján a legjobb: Leopard-2A5/A6/A7
A kérdező hozzászólása: Kössz mindenkinek :D
szerintem vagy a Maus, vagy az Object 262
Azt hiszem a Maus, de a királytigris se volt kicsi! Távirányítós változatban itt megtalálod! :) http://taviranyitosjatek.hu/
A 2. VH-ban a legerõsebb a királytigris volt :)
Német maus.

Melyik volt a világ legelső fennmaradó nyelve?

Legels? fennmaradó nyelv érdekelne (írott formában is) és megtudnám keresni azt a szót hogy Tudás. Nem tudja valaki melyik lehet?

Legjobb válasz: a szanszkrit vidya- tudás, bölcsesség -látás- látó, aki [szívével]látja láthatatlant is-tudja a dolgok lényegét (Nem fizikai ért-ben való látás. A szanszkrit az összes indogermán nyelv õse a nyelvészek szerint) -->latin video, videre látni innen ered:)

a szanszkrit vidya- tudás, bölcsesség -látás- látó, aki [szívével]látja láthatatlant is-tudja a dolgok lényegét (Nem fizikai ért-ben való látás. A szanszkrit az összes indogermán nyelv õse a nyelvészek szerint) -->latin video, videre látni innen ered:)
példa: veda- tudomány (szláv), vidí - látt (szláv)
A kérdező hozzászólása: köszönöm :D és olyan amelyik képírással ír? pl jappán, perzsa, arab.
Ne érts félre, én válaszommal nem azt akartam mondani, hogy a szláv az amit kérdeztél. Csak az ind eredetére utaltam. Ilyen szempontból a szláv rokona a roma is. Az elszigetelten fenmaradók között keresd.
Néma filmek
elsõ film: zsitkovszky béla: táncz (de nem vagyok banne olyan biztos)
Hármasnál a pont, én ezt a vonatost láttam is, mai szemmel természetesen elég kezdetleges:) Ha a leghosszabb filmre is kíváncsi vagy, az 240 órás, és tartalma alapján elég uncsinak tûnik...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen! De egyébként a leghosszabb filmnek mait mondtál hogy 240 órás annak mi a neve?
Vonatosnál kirohantak a terembõl, annyira megijedtek :)
Modern Times Forever (Örökké modern idõk) a címe, nem tudom, hogy meg lehet e szerezni, én sose próbáltam. Egyszer belegondoltam, hogy mekkora lehet a mérete HD-ben:D Itt találsz róla egy cikket: http://www.metropol.hu/kultura/cikk/706724 Amíg ez nem jelent meg, ezek voltak a világ 10 leghosszabb filmjei: http://ronnierocket.blog.hu/2009/06/19/vilag_leghosszabb_fil.. A hatodik leghosszabb magyar;)
A kérdező hozzászólása: Kösziii:D

Melyik volt a világ legelső programozási nyelve?

a gépi kód után:)

Legjobb válasz: A gépi kód után közvetlenül az Assembly, de az alacsonyszintû. Az elsõ magasszintû a FORTRAN, aztán a LISP.

A gépi kód után közvetlenül az Assembly, de az alacsonyszintû. Az elsõ magasszintû a FORTRAN, aztán a LISP.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!