Találatok a következő kifejezésre: Melyik az kutyafajta (42 db)

Melyik az a kutyafajta, amelyet sosem szeretnél?

Miért?

Legjobb válasz: Divatkutyáktól herótom van, így az Amstaff, Yorkshire terrier, Chihuahua eleve kizárva nálam. És még a többi divatból tartott kis termetû kutyusok is. Ha majd kis kutyát akarok, inkább elmegyek egy menhelyre. Ezen kívül: különbözõ betegségekre jobban hajlamos, illetve több gondozást igénylõ kutyafajtákat sem szeretnék sose(Pl. mopsz, shar pei, francia bulldog stb stb stb)

Divatkutyáktól herótom van, így az Amstaff, Yorkshire terrier, Chihuahua eleve kizárva nálam. És még a többi divatból tartott kis termetû kutyusok is. Ha majd kis kutyát akarok, inkább elmegyek egy menhelyre. Ezen kívül: különbözõ betegségekre jobban hajlamos, illetve több gondozást igénylõ kutyafajtákat sem szeretnék sose(Pl. mopsz, shar pei, francia bulldog stb stb stb)
Õszintén szólva a kedvenc fajtáimon kívül soha semmilyet nem szeretnék. Ez nálam olyan mint a szerelem, egyik ember sem rossz mégsem lesz szerelmes mindenkibe az ember. Ha nem olyan kutyám van amilyenre vágyok, akkor az egyikünknek sem jó. De ha le kéne szûkíteni jobban, akkor biztos nem lenne olyan kutyám amelyik legalább nem munkakutya õrzõ-védõ ösztönökkel.
bullterrier, mert nem tetszik a fej formája..
Én pl. nem szerettem ezeket a nyomott orrú kutyákat, mint pl. az angol bulldog, mopsz, ha egy éve kérdezed, azt mondtam volna, sose lesz ilyenem... aztán "önhibánkon kívül" hozzánk került egy mopsz. :D Imádjuk meg minden, mondjuk továbbra sem támogatom az ilyen "életképtelen" fajták tenyésztését, de már nem merem kijelenti, hogy ilyen meg ilyen fajtájú kutyát sose szeretnék :D
rotweiler doberman dog ok a kiallasuk miatt. vizsla spaniel nekem tul idegbeteg... a vizslanak a rideg szeme sem tetszik. hangsulyozom magamtol soha nem vennek ilyen kutyat otthonra. de pl a macskakat is utalom megis amikor hozzank szegodott egy kiscica bizony bizony az egesz csalad etette itatta meg meleg kuckot is keszitettunk neki :-)
A kérdező hozzászólása: Meglepõ, hogy mennyi turcsi orrú kutya van, mégis mennyien nem szeretitek. Mi baj velük? Most nem a mopszra gondolok, de például a boxerrel, bulldoggal mi a baj?
Nem tetszik. Biztos neked is van olyan kutyafajta, ami nem tetszik. Neked mi bajod van vele? Egyszerûen nem szimpatikus, ezt nem lehet megmagyarázni.
szerintem õk nagyon szörcsögnek, talán ezért is zavaró kicsit. nem?
Nem tetszenek. Neked sem tetszik mindenki szerintem, sem kutyában sem emberben sem semmiben. Azon kívül nem tetszik a jellemük, egyik sem túl nagy munkakutya, testi hátrányosságaikról már nem is beszélve. Légzési nehézség, valamelyik szülni nem tud magától stb. Meg eleve nem szeretem az olyan kutyákat amik divatosak mert valami extrém van rajtuk.
Én se szeretem azokat a kicsi sz*rokat de én ilyen nagyon nagy kutyáktól egyszerûen félek!! Csak közepes méretût tudnák elképzelni, mert pl. a németjuhászba soha nem tudnák bízni.Most sokan hülyének fogtok tartani de ez van...
A kérdező hozzászólása: Nekem amerikai bulldogom van, de viszonylag hosszú az orra, és annyira nem szürcsög, sõt, meglepõ módon nem nyáladzik. A pulik, meg a csivavák, yorkik és hasonlók nem tetszenek, egyszerûen sem kinézetre, sem természetre. De fõleg a puliktól vagyok rosszul. De a mopszok sem tetszenek, ahogy például az angol bulldog sem. Inkább a 40 kiló felettiek, rövid szõrûek jönnek be.
Csivava, keverékek, pitbull, husky, csehszlovák farkaskutya, angol agár, weimari vizsla és német dog a kedvenceim. Ezeken kívül más kutyát nem nagyon tudnék elképzelni magamnak. :)
Hát ennyi erõvel mi is mondhatjuk, hogy nem minden pulinak egyforma a szõre meg a természete és lehet kifogsz olyat ami neked tetszik. Nekünk sem fog jobban tetszeni egy fajta csak mert valamelyiknek 'nem annyira rövid" az orra. Unalmas is lenne ha mindenkinek ugyanaz lenne a jó.
A kérdező hozzászólása: Félre ne érts kedves 75%-s, én örülök, hogy nem tetszik mindenkinek a kutyám, meg is õrülnék, ha mindenki simogatni akarná... Én örülök neki, hogy tartanak tõle, mert nagy, és mert "harci" kutyaként ismerik a fajtát az emberek. Csak az okra voltam kíváncsi, hogy a turcsi orral mi a baj.
yorkie, csivava, angol buldog, a nagyobb harci fajták (cane corso, kanári szigeteki kutya, rottweiler stb) Német juhász, Igazából nagyon sok nem kellene!! Rövidebb az a lista, hogy melyik kellene: Mudi, puli, pumi, komondor, spániel.
Palotapincsi, mopsz, boxer, bulldog, tehát a nyomottorrú fajták.
Mopszot nem szeretnék, mivel baratnõmnek mopsza van, egy ideig lakótársak voltunk és, hát nem igazán toleráltam a kutya alap természetét.Elõtte viszont tetszett a mopsz is.
olyan fajtát semmiképp nem szeretnék, ami nem "használható". ha jók az ösztönök, és egészséges a kutya, akkor a kinézete annyira nem érdekel. De miután már nálam teltház van, igy szerencsére nem kell ezen gondolkodnom:)
Yorkshire terriert, chihuahua, si-cu, máltai. Ezek szerintem nem is kutyák "nem jók semmire". Úgy voltam vele, hogy ezek a kis szobacirkáló "izék" nem is igazi kutyák, de kaptam egy palota pincsit, aztán találtunk az utcán egy kisebb testû keveréket is. Viszont nincsenek elkényeztetve, nem félünk kint hagyni õket estére (nyáron), mert szerintem õk is "nagy kutyának" képzelik magukat.:) Többet szerintem biztos nem lesz kistestû kutyánk csak ha menhelyrõl hozzuk akkor esetleg. Amúgy úgy nekem nincs bajon ezekkel a fajtákkal, valakinek van jó megsimogatom, nem undorodok tõle de elképzelhetetlennek tartom hogy egy ilyen elkényeztetett remegõ állatkával éljek. Jaj és még a nápolyi masztiff. Õ csak a külleme miatt nem tetszik.
Németjuhász. azért mert most már indegyik máshogy néz ki, jó oké hogy az az emberek hibája de akkoris. kiállításon a kb 20 kutyából nem volt 2 ugyanolyan... na mind1
Bull terrier. Nem szimpatikus az a kutya.
Terrierek. Nem valók hozzám és annak nincs értelme, hogy kölcsönösen tönkretegyük egymás életét. Maradok juhászkutyás. :)
Csivava..tudom, tudom nem a kutya hibája hogy ilyenek, de akkor is annyi rossz tapasztalatom van velük hogy eszméletlen. Bullterrier se tetszik annyira hogy vennék, ahogy egy agarat se vennék mert a külsõ jegyei nekik se tetszenek. Utolsó ami nem kéne a puli, szintén nem tetszik sajnos. Ezzel egy gazdát se akartam megbántani.:)
Semmilyen kistestû fajtát nem tartanék nekem az nem kutya
A divatkutyák.
nekem az agarak, turcsi orrú kutyák nem jönnek be, viszont a boxer az kivétel az tetszik, de bulldog , palota pincsi, mopsz ezek nem :) csivavát és yorkit sem tartanék..minden más jöhet :)

Melyik a legősibb kutyafajta? Vagy melyek azok?

évszámot is írjatok :)

Legjobb válasz: vau vau - i.e. 16000-15500

vau vau - i.e. 16000-15500
elõször volt 1, farkas 2, farkas-kutya 3, farkaskutya ? az összes kutya amelyiknek farka volt/van éssssss utána a 4, Német juhász
jaj lemaradt i.e. 14 évezred
Évszámot nem igazán tudok, amik nagyon régiek, azok az agár típusú kutyák, az egyiptomi kutyák illetve még a ridgeback-rõl is úgy tudom, hogy nagyon régi. A basenji is az, õ pl. egy évben csak egyszer tüzel.
Saluki :)
A kérdező hozzászólása: A pekingi palotakutya mennyire "régi"?
Legrégebbiek? Agarak, keleti pásztorkutyák, északi szánhúzófélék.
Whippet?
Nem értem a kérdést. Sok agárfajta van, csak az FCI 13 agárfajtát ismer el.
whippet, saluki? kicsit részletesebben, mire gondoltál?
A kérdező hozzászólása: Whippet, igen. Köszönöm, nagyon kedvesek vagytok! :)
Ez meg hogy jött ki? Miért pont a whippetre tippeltél elsõre, aki olyan, mint az agár? :) )) Nem csak olyan. :) )
szerintem a kérdezõ úgy értette hogy a kutya maga az egy agár, de nem ez a fajta neve :)
A whippet magyar neve kis angol agár.

Melyek azok a kutyafajták, amelyek keveset ugatnak?

Legjobb válasz: magyar vizsla ?:) nekünk jagd terrier van de naron ritka hogy ugat, mikor ugatni kéne akkor sem teszi:D de persze nevelés kérdése :)

magyar vizsla ?:) nekünk jagd terrier van de naron ritka hogy ugat, mikor ugatni kéne akkor sem teszi:D de persze nevelés kérdése :)
Fõleg a turcsik csendesek, én ezért szeretem õket.
[link] ez a fajta még ugatni sem tud.
Nekünk a szomszédunkban lakik egy nagyon barátságos, aranyos whippet, még sosem hallottam ugatni.
agár, mopsz, bulldog. ja és a kedvencem a shih tzu. nekem is az van, alig ugat. egyszer megette a nyúl kaját, utána egy hónapig nem TUDOTT ugatni :-)
Szia! Szoktatás kérdése nálunk az öreg boxer még séta közben se ugat a városban, viszont ha kivisszük a tanyára ott bepótolja :D. De megpróbálhatsz egy malamutot vagy huskyt azok csak vonyítanak.
Nekem erdélyi kopóm van, az csak akkor ugat, ha idegent lát. Bár akkor is inkább morog, vicsorog. És ismerek jópár embert, akik ugyanezt tudnák mondani.

Melyek azok a kutyafajták, amik a legjobban bírják az egyedüllétet?

Nagy kertes házban lakok a párommal,és nagyon szeretnék egy kutyát. Viszont, mivel mindketten dolgozunk, így csak este és hétvégén tudnánk vele foglalkozni. Amit szeretnék: dán dog, pitbull, francia bulldog vagy mopsz. Ezek közül melyiket ajánljátok,aki bírja az egész napos egyedüllétet? Elég nagy mozgástere lenne a kertben. Esetleg tippek,hogy milyen kutya jöhetne még szóba? Előre is köszönöm a segítséget! 24/L

Legjobb válasz: Ez sokaknál kérdés, de gondolj bele: te adnál állatot olyannak, akinek érdekes módon a nap minden percében van rá ideje? Én nem adnék olyannak, aki nem dolgozik, mert akkor mibõl tartaná el? Szóval, minden normális embernek csak este van ideje az állataira, azaz, azt válaszd, amit szeretnél. :) Nekem személy szerint a dog a kedvencem.

Ez sokaknál kérdés, de gondolj bele: te adnál állatot olyannak, akinek érdekes módon a nap minden percében van rá ideje? Én nem adnék olyannak, aki nem dolgozik, mert akkor mibõl tartaná el? Szóval, minden normális embernek csak este van ideje az állataira, azaz, azt válaszd, amit szeretnél. :) Nekem személy szerint a dog a kedvencem.
Az emberek nagy többsége dolgozik. De nem mindegy mennyit van egyedül a kutya. A mopsz, francia bulldog tipikus kanapékutya, bár nekik is kell a mozgás. Télen nagyon fázósak, földszintesek, rövid szõrrel. A dog meg "öleb", aki imád a gazdája közelében lenni ha csak lehet. Tehát csak kertbe nem ajánlatos. A pitbull passz, de gondolom õ sem lenne boldog, ha egész nap -10 fokban kint kellene lennie. A foglalkozást pedig meg lehet oldani egy reggeli sétával (igen a kerti kutyának is szüksége van rá) és egy esti játékkal. Szerintem így ne vállalj kutyát, ha még az estékben sem vagy biztos.....
Attól, hogy a kutya nagy, a bundája még közel sem.
Azért a munka és a "csak este van idõm a kutyára" között marhára nincs egyenlõségjel. Aki kutyát akar, annak igenis legyen ideje rá - és nem csak este. Azt a szerencsétlen állatot ugyanis sétáltatni, foglalkoztatni kell reggel is, mozgatni kell délután is. Úgy, hogy "hát, este sincs rá mindig idõ" megintcsak nem vállalnék állatot, mert tipikusan az ilyenekbõl lesz a kertlakó, halálra frusztrált kutyák túlnyomó része, arról nem is beszélve, hogy sem a pit, sem a francia bulldog, sem a mopsz, a dog meg pláááne nem való kertbe, felügyelettel kinti-bentinek TALÁN.
Az a baj, hogy ezek közül egyik sem egy kizárólag kertben tartható kutya. Nem azt mondom, hogy senki nem tartja kint. Sok kerti német dogot láttam már. Mopszot meg francia bullt tuti nem hagynék a kertben napközben. Szerintem semmi gond nincs azzal, ha nem a házban várnak rátok, de én akkor egy hõszigeteltebb kutyust választanék :)
Hogy örült, természetes. Viszont én a helyetekben, ha otthon vagyunk, beengedném a kutyát a házba. Már csak azért is, mert az összes fajta, amit írtál nem bírja a telet.
Mellesleg halálra fog fagyni!!!
A kérdező hozzászólása: Nem fog, már megbeszéltük, hogy hidegben beengedjük!!!
A boxer meg fog õrülni a kertben napi talán két, talán egy, talán nulla sétával, azt most borítékolom. Embermániások, iszonyú mozgásigénnyel, és a nevelésük se piskóta.
Miért olyan kutyát választotok, akinek mindene az ember közelsége, de be kell érnie jó esetben napi 1-2 órával? Nem véletlen, h a fajtamentõk sem adnak örökbe kinti tartásra, maximum kinti-bentinek mehet tõlük gazdihoz boxer. A mozgásigénye nem kicsi (2-3 óra), ha nem tudjátok kielégíteni, a kert és a többi dolog fogja bánni.
én akkor ajánlanék egy palota pincsit. Azért olyan nagy fárasztásra nincs szüksége.Pici házban, elõ szobában tartás is tökéletes egy szuper kis fejhelyen.
Nagyon kérlek ne boxert tartsatok! Ezek közül inkább francia bulldog vagy mopsz. De nekik is minimum 2 óra mozgás kell egy nap! Õk lustábbak, tehát talán nem is akadnának ki ha néha elmarad egy séta. A boxert meg így emlegetik: örök gyerek. Mert egy 3 éves szintjén marad egész életében. Hiperaktív, ezzel a 2 óra napi mozgással megkeserítitek az életét.
Ha a gazdi mellett lehet a boxer kert ellenére, akkor a napi 2 óra séta, ha az aktív, játékos, póráz nélküli, akkor elégnek kell lennie :) Ismerõsöknek is van boxer, panelban és kertes házban, de bent tartva egyaránt...napi 2 óra aktív séta elég nekik
mi a helyzet a basset hound-dal?
A kérdező hozzászólása: Az iszonyú ari:) És a cane corso?:)
MIND-MIND RÖVID SZÕRÛ...
Úgy tûnik, valamilyen kompromisszum mindenképp szükséges :) . És azért "az elég nagy a kert" szlogen egyáltalán nem helyettesíti a sétát, és a foglalkozást, ez csak a gazdik tudatát nyugtatja. http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=3663 Ezt azért nem szabad elfelejteni. Szerintem ez egy jó írás.
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen, elolvasom!:-)
A kérdező hozzászólása: Megmondom õszintén, fenntartásaim vannak azzal kapcsolatban, hogy kutyát a lakásba beengedjek.:-( De átbeszéltük tegnap a párommal, és kiegyeztünk egy boxer kölyökben, de majd tavasz elején, amikor nem lesznek már mínuszok!:-) Majd viszem mindig sétálni, meg babusgatom, nagyon várom már!:-)))
Szerintem LABRADOR. RETRIEWERt vegyetek mert szereti a gázdàit!! Mondhatni rájuk hogy "segbebúkósak! :-) :-) :-)
A kérdező hozzászólása: Tudom, hogy egy átlagember dolgozik, és csak este van otthon, csak volt pár hónapra egy "kölcsön" pitbullunk, egy ismerõsé volt, csak mi vigyáztunk rá, mert újította a kerítését, és este mikor hazaértünk rohant mindig a nyakunkba ugrani úgy örült, és annyira sajnáltam mindig, hogy egyedül van egész nap!:-(((( Meg ugye este sincs mindig rá idõ, hiszen fõzni kell stb., és olyankor reménykedve ült folyamatosan az ajtó elõtt, hogy hátha kimegyünk hozzá játszani!:-((((((
A kérdező hozzászólása: Igen, ez igaz! Hát, mi a pitbullt nem engedtük be, csak nagyon ritkán télen, mondjuk a gazdája olyan elvetemült volt, hogy csinált neki egy fûthetõ kis házat, az ágyát meg megcsinálta raklapból és még takarói is vannak!:DDDDDD Jó, hogy olvasólámpát nem vett neki..:DDD
A kérdező hozzászólása: A dogok nem bírják kint? :S Ez nekem új, de hát elég nagyok!!
A kérdező hozzászólása: Mindenképpen átgondolom, mert nagyon szeretnék egyet!:-) Mindenesetre köszönöm szépen a válaszokat, ment mindenkinek a zöld kéz!:-))
Szerintem se. Ki is kell a kutyát képezni, és az nem megy esetlegesen, úgy, hogy alig-alig van idõ rá. Ezekbõl lesznek azok a kutyák, akiket nem lehet visszahívni, ha elszaladnak... Ne vállalj így kutyát.
Én megengedõbb lennék a kutyavállalásoddal, de az tény, hogy egy hajnali séta sokat dobna az összképen és azt az "este sincs mindig rá idõ" mondatot is át kéne gondolnod. Pl. aki nem fõz kettõtök közül, egy gyors sétára menjen el vele vagy legalább játék, foglalkozás. Ezenkívül sok kutyasuli mûködik hétvégén, ez mindenképp be legyen tervezve. Sok sikert, én drukkolok, hogy egy-két kompromisszummal sikerüljön a dolog! Még esetleg meggondolandó egy elõgyakorlatként a cicatartás, 1 év után elõrelépésként a kutya!
Csau-csaura esetleg nem gondoltál?Ha valamelyik fajta, õ igazán jól elvan egyedül, sõt, javarészt akkor érzi jól magát, ha békén hagyják.A fentiek, ahogyan a többiek is írták már elõttem, mind rövidszõrûek, egyrétegû szõrzettel, így kizárólag kinti tartásra alkalmatlanok.Annyi, hogy a csau nem egy ugra-bugra kirándulós kutya, tehát ha mozgékonyabb, aktív pár vagytok, lehet, mégsem jó választás-rá a sok egyedüllét miatt gondoltam.
Igen, tényleg van különbség aközött, hogy csak este van rá idõm, meg aközött, hogy dolgozom. Én is dolgozom, átlagban napi 7 órát, ez utazással együtt 9 óra távollét. Panelban lakom, egy 45 kilós döggel, mégis úgy kifárasztom mindennap, hogy az esti 10 perces eügyi sétára már nem akar lejönni. Szerintem pitbullt semmiképp se válasszatok, mert rengeteg törõdést igényel. És ha a fejedre nõ, b...szhatod. Meg eleve, ha csak kint akarod tartani, akkor egy pulit vegyél, aki bírja a telet. Pláne, hogy kemény telünk lesz állítólag. Ha már nagyon muszáj lenne mondanom valamit, akkor a mopsz, de csak és kizárólag bent tartással.
A kérdező hozzászólása: Értem, nagyon köszönöm a válaszokat! Csau-csau is jó ötlet, imádom õket!:) Nyilván akkor elvinném reggel-este sétálni, minimum!
"Meg ugye este sincs mindig rá idõ, hiszen fõzni kell stb., és olyankor reménykedve ült folyamatosan az ajtó elõtt, hogy hátha kimegyünk hozzá játszani!:-((((((" Így NE akarj kutyát. Ha egész nap dolgoztok, a kutya meg kint dekkolna egyedül, meg este se mehetne be, ráadásul nem tudtok vele sétálni-foglalkozni, akkor azért ne vegyél kutyát, hogy naponta 10 percig simogasd és hétvégén megsétáltasd... Millió kutya él így, de ez NEM JÓ
"A dogok nem bírják kint? :S Ez nekem új, de hát elég nagyok!!" Úh, ezen most kiakadtam. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy az 180 magas emberek nem fáznak télen, mert nagyok :D Az összes fajta -akiket írtál- rövidszõrû, kinti tartásra tökéletesen alkalmatlan. Arról nem is beszélve, hogy iszonyú emberközpontú fajták...
amúgy van valami nyomós oka annak, hogy nem mehetne be?
mit szólnátok keverékhez? õk ugye alapvetõen szívósabbak, és lehet ismán találnátok egy nyomottpofit hosszabb szõrrel például...tele van velük az internet mindenfelé, a menhelyek, a gyepmesteri telepek...csak szét kell nézni:)

Melyik az a kutyafajta, amit a "101 nagykutya" sorozatban motoron visz a gazdája?

Legjobb válasz: Kicsi, hosszabb szõrû és szürke meg fehér?

Kicsi, hosszabb szõrû és szürke meg fehér?
amerikai eszkimókutya, a német spitz-bõl kialakított fajta.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!! :) Ment a zöld mancs :)

Melyik az a kutyafajta amelyik egyaltalan nem valo panelba?

Sokmindent lattam mar.kivancsi vagyok a velemenyetekre.ujdunlandit,dogot,2 rotis panellakast.meddug birja egy ilyen kutya a panelrengetegbe es a gazdaja miert veszi oda pont ezt?

Legjobb válasz: Hogy-hogy meddig bírja? Élete végéig. Nem bírom megérteni, hogy miért hiszik azt az emberek, h a kertes házban élõ kutyák lefárasztják magukat. Hát nagy ló[email protected] A kutyám köszöni szépen, tök jól elvan az ötödik emeleten. 90 nm, felmehet az ágyra is, van 15 nm erkély, van saját fotelja és minden nap nagy séták, játék, tanítás.

Hogy-hogy meddig bírja? Élete végéig. Nem bírom megérteni, hogy miért hiszik azt az emberek, h a kertes házban élõ kutyák lefárasztják magukat. Hát nagy ló[email protected] A kutyám köszöni szépen, tök jól elvan az ötödik emeleten. 90 nm, felmehet az ágyra is, van 15 nm erkély, van saját fotelja és minden nap nagy séták, játék, tanítás.
ezekkel pont nincs semmi baj.. Két Amerikai bulldogom van kertesházban lakunk, de a kutyák többet vannak bent mint kint a kertben. A kutyának tök mindegy hogy hol pihen.. Ha a kertbe vannak akkor ott alszanak ha bent akkor bent. A séta a tanulás és a játék ami fontos neki. Egyébként a nagytestû pásztorkutyák/õrkutyák amik nem igazán valók lakásba, bár még itt is vannak nagyon ritka kivételek. Tahát én csak ezeket nem vinném lakásba(KÁJ, Kau, Moszkvai õrkutya, Komondor stb.) Az összes többi kutya tök jól elvan panelba, akár kennelbe/szobakennelbe is ha van velük eleget foglalkozva... A kutyának a kert is börtön ha nincs sétáltatva, semmivel sem jobb neki a 400nm mint a 60...
Én pont ismerek egy KÁJ-t, aki lakáskutya. 2ik emelet. Bár én magam sose vinnék ilyen kutyát panelba, de a gazdik megoldották. Elfér a kutya, elférnek õk is és a kutya tök jól elvan.
Én is a nagytestû pásztorkutyákat nem ajánlanám panelba (berni pásztor kivétel, õ csak a nevében pásztorkutya), de nem azért, mert nagy a mozgásigényük, hanem mert nekik a térigényük nagy, szeretnek minél nagyobb területet az ellenõrzésük alatt tartani. Illetve ízületi problémákra hajlamos kutyákat olyan lakóházban, ahol nincs lift. Ezek általában a kicsi, a rövid lábú és az óriás termetû fajták. Nekik hosszútávon komoly károsodást okoz a rendszeres, hosszú ideig tartó lépcsõzés. A német dogos példád borzasztó, maga a fajta jól elvan lakásban, de azok a szerencsétlenek borzalmas körülmények között élhetnek...
Amit te mondasz kérdezõ (a dogos) az már kimeríti az állatkínzás fogalmát. A KÁJ meg ne mfog megvadulni, mivel minden energiája le van vezetve, otthon csak alszik, illetve a gazdi igen keményen fogja, nem lesz itt hatalmi harc.
Írtam, hogy vannak ritka kivételek :) Bár ettõl függetlenül én ilyen kutyákat tényleg nem vinnék még kertesházba se, max tanyára vagy vidékre tényleg nagy kertel rendelkezõ házba :)
A kérdező hozzászólása: Ami eddig vitte a palmat hogy 3 dog 50 nm- es panelban es movel nem szobatisztak a gazda felszedte a padloszonyeget es mindenhol csak a beton van.se jarolap se kis szonyeg a kutya ala se semmi.meg szerencse hogy nem en lakok alatta. minket mindennek elmondtak amiert egy rottweilert tartunk a lakasba.kozos kepviselohoz mentek stb.csak azert tettem fel ezt a kerdest mert az emberek szerint elfogadott hogy egy kistestu kutya panelban lakjon.de ha a nagytestu kutyat veszunk? Ha mozgatva van nincs baj de ha betonon lakik amit egesz nap csak telepisil es nyomorognak is az nem helyes.sokan nem merik fel a lehetosegeiketes a korlatjaikat.es a tobbsegnek biztos nem 80 nm-es lakasa van...
Szilvi: én a huskym után nem takarítok többet, mint a többi két rövidszõrûm után. És érdekes módon a meleget is jobban bírja, ezen meg is lepõdtem. Nem kötekedésnek írom, csak tudd, hogy van ilyen is.
A felsorolt õrzõ-védõ pásztorkutyákon kívül én személy szerint TÁVFÛTÉSES PANELBAN nem tartanék leonbergit, újfundlandit, bernáthegyit, szánhúzót, és egyéb, nagyobb testû, nagyon nagy szõrû fajtát sem, ugyanis a téli hónapokban nehezen bírhatják a meleget...nyáron mondjuk klímával megoldható a dolog :) Mellesleg sáros idõben mit kéne utánuk takarítani...jesszus :D Ez csak a személyes véleményem...
Ugyanúgy, mint ahogy az orosz kau sem tekinthetõ pásztorkutyának, az valami más. Az igazi kaukázusi ovcharka az a kaukázusban él, amelyek közül a grúz típus nevezhetõ a legjobbnak. Vagy a kangal, amibõl szintén sok van, de az igazi kangal az a sivas tartományban élõ. Sõt, ott még jobban ki lehet bontani az akbash/karabash kutyákra, szokták is mondani, hogy minden kangal karabash, de nem minden karabash kangal.
Azért azt hozzátenném, hogy az orosz KÁJ az viador kutya, nem sok köze van a nyáj melletti pásztorkutyákhoz. A tádzsik, kirgiz, kazah, üzbég területen élnek igaziak. A legjobbak pedig a türkméneknél.
Hát akkor valóban jól lefárasztja a gazdája mind testileg, mind szellemileg. Irigylem, hogy ennyi ideje van rá. :-)
Õ pont nem küllem káj, Oroszországból van. Neki még úgy "vágták" a fülét, h csavarták aztán hopp, leszakadt - ugye kinn még mindig így csinálják a pásztorok.
Én is a nagytestû pásztorkutyákat mondanám, a térigényük miatt. Rajtuk kívül nemigen ismerek olyan fajtát, akinek ne lenne jó panelban. Amúgy én is tudok egy dogos példát: egy nõ 3 dogot tart egy lakásban, és elképesztõen jól nevelt, nyugodt kutyusok, látszik, hogy jól érzik, magukat, kiegyensúlyozottak.
Hát remélem, mert így is elég rossz híre van a pásztorkutyáknak és ez mind tartási körülmények és nem megfelelõ bánásmód miatt alakul ki. Mondjuk egy küllem KÁJ-nál az ilyen veszély jóval kisebb. Kevesebb a szabadságvágy és a mozgásigény. Bár idegrendszerileg meg gyengébbek.
Pásztorkutyákon kívül bármit. Majd ha az a KÁJ véletlenül mégis megvadul, akkor a panellakó család is másképp fogja gondolni.
Komondor, kuvasz, kaukázusi juhász biztos nem való panelba :)
Persze, van példa és ellenpélda is :) Csak tudom, hogy az elõzõ közepes testû, hosszú szõrû kutyám is mit szenvedett panelban nyáron a meleg miatt...télen mondjuk a hideg kövön elfeküdt :D És láttam panelban 45 négyzetméteren újfundlandit...már kölyökként is borzalmas volt a hátsó része...aztán pár év múlva már menni alig bírt...hiába sétáltatták naponta 1-2 órát...az semmi...és a gazdi büszkén magyarázta, hogy a kis szoba a kutyáé...és hogy a gyerek születése után naponta többször takarított, mert mindig szõrtömegben mászott a gyerek...azért ez már nekem nem normális...más egy 80-100 négyzetméteres lakás. De kinek a pap, kinek a papné :D

Melyek azok a kutyafajták, amelyek jó házőrzők és a macskákkal is jó barátságban vannak?

Legjobb válasz: Macskabarát fajta nincs, ez elsõsorban attól függ, hogy az adott egyed akar-e macskázni, de ami fontosabb, attól, hogy a gazda közölte-e vele világosan, hogy nem macskázunk.

Macskabarát fajta nincs, ez elsõsorban attól függ, hogy az adott egyed akar-e macskázni, de ami fontosabb, attól, hogy a gazda közölte-e vele világosan, hogy nem macskázunk.
A kérdező hozzászólása: Akkor nem lehet neki megtanítani, hogy az idegen embereket ne engedje be, de a macskákat beengedje?
Mit nem értesz azon, hogy nem fajtafüggõ? Bármelyik kutya rácuppanhat macskára, ha nem tanítod meg neki, hogy ne tegye, és/vagy ha elhanyagolod a mozgatását, és csak a vadászatban tudja kiélni az ösztöneit.
A német juhász egy borzasztó okos nagyon jól képezhetõ fajta, gondolj csak a rendõrkutyákra.Vagy gondolj MANCSRA nem egy vérengzõ fenevad.Kétségem sincs afelõl, hogy a CSALÁD macskáját nem bántja.De idegen macskát nincs esélyed megszoktatni vele, mert teljesen kiszámíthatatlan mikor téved a ti portátokra.Ebben az esetben mindegy milyen kutya van, lehet az labrador is fogócska lesz a vége, mert a macska nem tartozik a családhoz.Egy válaszadó ezt nagyon jól leírta!
A kérdező hozzászólása: A szomszédomnál is van kutya.Az a helyzet, hogy nagy macskabarát vagyok és szeretnék is macskát, csak azt nem engedik.Szóval olyan kutyát akarok, ami a világért sem bántaná a macskát.A szüleim német juhászt akarnak, de az elõzõ már ölt meg macskát...:( Hallottam, hogy a labradorra nem jellemzõ az ilyen, de ez a kutyafajta nem tetszik nekik.:(
Ha burkoltan azt mondod, hogy van macskád, ebben az esetben kölyökkutyát vihetsz mellé, csak erre nem tértem ki az elõbb!De figyelni kell rájuk, a lényeg a kölyökkutya nem tud kárt tenni a macskában.Lassan megszokják egymást.Ez igaz lehet a szomszéd macskájára is de ez legyen az õ gondja.A szomszédod másik szomszédjának fogadok van kutyája.Azt is megtanulta elkerülni a macska.Ezzel azt akarom mondani, hogy a macskák pontosan tudják melyik az az udvar ahol sietni kell, és melyik az az udvar ahol nem bántja a kutya
A kérdező hozzászólása: De, ha nem az enyém a macska, hanem a szomszédé?Ha kölyökkorában elhozzuk, akkor nem fogja a szomszéd macskáit bántani?
A kutya-macska barátság kizárólag a szocializáción múlik, ezt kölyök korban nem jelent gondot, késõbb szerintem nagyon kicsi az esélye.Tehát kölyökkutya kölyökmacska közel egyidejû beszerzése.A házõrzésnek a macskákhoz semmi köze.Két jó tanácsot adnék a házõrzéssel kapcsolatban:1 a kutya mindig legyen szabadon, mert ha megkötöd vagy kennelbe zárod nem tud funkcionálni(megharapni a betörõt)csak ugatni, attól még kilopják a szemed!2 a szûk családon kívül SENKI ne simogassa, legyen csak bizalmatlan minden idegennel.A fajtája lényegében mindegy de egy jóképû keveréktõl nem kell jobb.
Amelyik kutya kis korától kezdve macskás házban nevelkedik, úgy nõ fel, hogy a macska is családtag õ jön ki jól a macskákkal. Szerintem nem annyira fajtaspecifikus. A jó házõrzõ eb védi az egész családot, a macskát is, ha beletartozónak gondolja a családba. Annyit kell a kutyának megtanulnia, hogy a macska is családtag, nem idegen, nem játék.
Nem!!

Melyek azok a kutyafajták szerintetek, amik viszonylag ritkák?

Most ne a nagyon ritkára gondoljatok, mint a fáraókutya, vagy a csehszlovák farkas, hanem ami azért "elérhet?bb" áron van. Hogy ti milyen gyakran láttok, találkoztok velük

Legjobb válasz: Az a legszomorúbb, hogy a mudi, pumi, erdélyi kopó, drótszõrû magyar vizsla, magyar agár, kuvasz és komondor is ritka...

Az a legszomorúbb, hogy a mudi, pumi, erdélyi kopó, drótszõrû magyar vizsla, magyar agár, kuvasz és komondor is ritka...
Hát ami ritkább. Bernáthegyit keveset látok. Amerikai bulldog is igen ritka. Argentin dog, A mexikói meztelen kutya, Afrikai oroszlánkutya most nem jut eszembe több ami igazán ritka.
Amivel én nagyon keveset találkoztam az a brüsszeli griffon (talán kettõt láttam életemben), a basenji (most találkoztam majdnem kiugrottam a bõrömbõl, az aussie is nagyon ritka, de husky se sûrûn fordul elõ se kutyasulin, se futtatón. Amibõl rengeteg van: Labrador, Magyar vizsla, mopsz, beagle, boxer.
Az eredeti kérdésre válaszolva: A jólneveltek.
Nekem argentin dogom van. Nem tudom mennyire ritka, mert nekem a szemem már rá van állva erre a fajtára és azért tudok egy párról a városunkban. De tény, hogy nincs úgy elterjedve mint a vizsla, amstaff, labrador, yorki és a többi szobacirkáló fajta... Régen komondorunk is volt, és sajnos belõlük is egyre kevesebbet látok :( És azt veszem észre, hogy a pulik, pumik is egyre jobban tûnnek el.
Kb az egész FCI 10-es fajtacsoport elég ritka.
Basenji vagy Shetland Juhász, mifelénk Dán Dog is ha 1-2 van.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat
Amit még nem írtak és szerintem ritka Magyarországon, az a keeshond/wolfspitz. Róla is lehet mit írni.
Az Amerikai bulldogot ajánlom. Érdekessége hogy az egyetlen kutya amivel kutyákra vadásztak:) meg elég érdekes és csapongó a fajta története is.
A kérdező hozzászólása: NÁlunk nagyon sok a bernipásztor, rá ezért sem gondoltam. A cane corsot leírtam, a howavartot is írtam, a skót juhászt is, mert abból a városban csak egy van. írtam a kínai kopaszkutyáról is, belga juhászról, szamojédról, akitáról, shiba-ról. De csak olyan 5-6 mondatot róluk, hogy honnan erednek, meg külsejérõl, meg amit a neten találtam még róluk
Az uszkár tényleg nem ritka, de a berni pásztor szerintem az! Ritka még az ausztrál juhászkutya, kanári-szigeteki kutya, hamilton kopó, leonbergi, újfoundlandi, griffonok, dobermann, whippet, olasz vizsla, szerintem a sheltie is. Gyakori még a westie, beagle, mopsz, vizsla, golden retriever, labrador, német juhászkutya, border collie.
Amibõl én keveset látok még pl a Hovawart. Divatkutyák ugye a bull típusúak , a yorkik , bichonok.:) A husky se túl gyakori de azért nem is olyan ritka. Ha jól nevelt szerintem nyugodtan vidd be talán eloszlatsz egy két kételyt. :)
huskyt, malamut is belefér a ritka kategóriába. Divat kutyába a yorki, vizsla, bernipásztor, tacskó, csivava, Beagle és még az általad említett uszkár is inkább gyakori mint ritka. Persze van még de szertintem ezek amik igazán gyakoriak.
A mi városunkban Dogo Canario-val nem találkoztam még. Nem ritka fajta, de kevesebb van belõle az országban, mint a Cane Corso-ból. Szerintem sokan tartanak tõle, hogy nehezebben kezelhetõ, illetve hatalmas, erõs fajta, amivel azért fizikálisan is bírni kell. Ami most nagyon divat fajta lett az a pit bull, amstaff, és annak keverékei, illetve yorkie, bichonok.
A kérdező hozzászólása: Meg elkéne mondani, hogy miért ritkásabbak ezek a fajták, hogy pl sokba kerülnek, vagy jellemileg nem kedveltek:S Mondojuk, én már nagyon sokat írtam, csak jó lenne egy egész órás elõadást tartani, azért érdekelnek még a kutyák.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm Diesel. És a szánhúzók ritkának számítanak? Mert azt mondta a tanár, hogy akinek van ritka kutyája(ami nevelt) az beviheti bemutatni, hogy milyen, és úgymond ismertetni kell a fajtát. Én sportolok a kutyámmal, és igen jólnevelt, engedelmes, holott husky, és sokan "rosszat" mondanak róla, de õ a kivétel:) Szóval, akkor õ most ritkának számít? mert akkor sztem tök érdekes elõadást tarhatnék , hogyha õt is magammal vihetném.
Mostani divatkutyák: a kicsik- csivava(chihuahua), yorkshire terrier, west highland terrier (bár lecsengett már) Bichon -félék és rengeteg golden retriever, magyar vizsla, labrador, beagle, spániel-bár már kevésbé. Ritka pl: ír farkas, angol véreb, briard, csau-csau(chow-chow), papillon, pointer..stb és a már említett magyar fajták a vizsla kivételével.

Melyik az a kutyafajta, amelyik viszonylag nyugodt és jó agilityre?

Legjobb válasz: Amelyik nyugodt, az általában nem jó agilytire, mivel arra jól képezhetõ, pörgõs kutya kell.

Amelyik nyugodt, az általában nem jó agilytire, mivel arra jól képezhetõ, pörgõs kutya kell.
A kérdező hozzászólása: oké, köszi!
hobby szinten azért sok fajta képes rá pl collie (skót juhász) és sok más nyugis fajta (akinek ugye az egészsége vagy felépítése ezt nem zárja ki. Verseny szinten viszont ezek a kutyák nem teljesítenek jól.
amennyire tudom a mudik jó agility-s kutyusok :)
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat!
Azért az a mudinál is úgy van, hogy a jó agilitys kutya nem nyugodt és viszont.
Mit értesz az alatt h nyugodt? Mikor hol?

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!