Találatok a következő kifejezésre: Melyik a normann, normand, nordman, stb fenyő (1 db)

Melyik a helyes: normann, normand, nordman, (stb) fenyő?

Ahány feny?faárus annyi féle írásmóddal találkozni.

Legjobb válasz: Normand jegenyefenyõ: Abies nordmanniana Vagyis inkább "normand fenyõ", de latinul nordmanniana, tehát a "nordmann" is érthetõ.

Normand jegenyefenyõ: Abies nordmanniana Vagyis inkább "normand fenyõ", de latinul nordmanniana, tehát a "nordmann" is érthetõ.
NORMAND
Nem véletlenül hívják latinul Abies nordmanniana-nak…… Alexander von Nordmann (1803. május 24. – 1866. június 25.) finn zoológus volt. Legalább 8 állatfaj, egy növényfaj és egy nemzetség viseli a nevét. Többek között egy lepkefajt (Pamassius nordmanni), a Kaukázusban, a kelet-anatóliai, a grúziai és örmény hegyvidékeken honos kaukázusi jegenyefenyõt (Abies nordmanniana) és a feketeszárnyú székicsért (Glareola nordmanni) nevezték el róla. Tehát helytelenül mondják a faárusok, és sokan mások, hogy normand-fenyõ, hisz helyesen így hangzik… NORDMANN-fenyõ.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Gyakori a következő hiba?

Nem is feltétlen írásban gondolom, hanem inkább amikor beszélünk

-nák -nék -nák -nék -nák -nék -nák -nék -nák -nék

Itt vagyok 22 évesen és még "mindig" elrontom amikor beszélgetek másokkal. Egyik haverom állandóan baszogat miatta, amit köszönök is neki, hiszen már elkezdtem haladni a jó irány felé. De a rossz beidegz?dés miatt még gyakran rosszul mondom ki, mondok példát:

"Szívesen tanulnák már újra" tanulnéééééék!!!
"Futnák megint olyan 20 kilométeres távot" futnéééék
Most csak hirtelen ilyen hülye mondatok jutottak eszembe, de szerintem százával lehetne írni a jobbnál jobb példákat amit ellehet téveszteni, pedig a szabályt ismerem. De olyan szinten belém rögzült már rosszul...

8

A Menza szó minek a rövidítése? Vagy nem is rövidítés?

5

Mikor írom egybe, és mikor írom külön a kis szócskát az őt követő szóval?

Pl. kisfiú, --> ez így egy kisgyereket jelent, olyat aki még nagyon fiatal. de ha különírom: kis fiú -->azt jelenti hogy méretben kicsi, alacsony növés?

kisember = szegény, alacsony jövedelm? ember (tehát már egy másik fogalom)

kis ember = alacsony növés? ember

Kisdiák vagy kis diák?
kismatróz vagy kis matróz?
kiscsillagász vagy kis csillagász?
kisszakács vagy kis szakács?
kistudós vagy kis tudós?
konkrétan ezeknek a szavaknak a helyesírására lennék kíváncsi?

5

Honnan ered a "fehérnép" szavunk?

Miért hívták így n?ket?

2

Hogyan kell helyesen kimondani Batthyány nevét?

Rákerestem, hogy toldalékolni így kell: Batthyányval, tehát i-t mondunk a végén, de akkor helyes, hogy "nyi"-t mondunk, vagy "ni"-t kell?? Vagy ki tudja már ? saját maga hogyan mondta ki...? :)

15

Mit jelent, "árnyékra vetődni"?

5

A szú (mint rovar) szót hogyan kell ragozni? Van egy szúm? Nektek több szútok van? Esetleg a jók a szúitok vagy szúvaitok?

12

Hogy a helyes, családba, vagy családban?

"Jómódú polgári családban született" - áll a m?vtöri könyvemben. Szerintem a családBA születünk bele. Szerintetek hogy helyes?

6

Ha egy összetett szóban 3 ugyanolyan betű kerül egymás mellé, akkor egy betű kieseik, esetleg kötőjellel kell írni vagy mi történik?

a szó: melllenyomat. (tudom, hogy helytelenül írtam)

8

Mit jelent az hogy "írj reagot! "?

5

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!