Találatok a következő kifejezésre: Melyik a kínálás (1 db)

Melyik a legudvariasabb kínálás?

Ilyenekre gondoltam: "Kérsz rágót?" ; "Szeretnél rágót?" vagy nem kötelez? rágóval írnotok, hirtelen ez jutott eszembe. Melyik a legtutibb, legudavriasabb?

Legjobb válasz: szerintem így:megkínálhatlak egy kávéval? ez így udvarias és figyelmes is egyben.

szerintem így:megkínálhatlak egy kávéval? ez így udvarias és figyelmes is egyben.
Ez attól is függ, hogy ki a célszemély. Ha pl. csak a haverodnak akarod kínálni a rágódat/kávédat/akármidet, akkor a "Kérsz rágót/kávét/akármit?" tökéletes. Ez esetben a "Megkínálhatlak egy rágóval?" elég körülményes. :) De ha pl. komolyabb vendégség van nálad, akkor mindenképp az elõzõ válaszoló által írt kínálás a legudvariasabb.
Én is arra gondoltam, hogy "megkínálhatlak egy...." de akár ez is jó, hogy: "nincs kedved velem kávézni" vagy "elfogadsz egy rágógumit" vagy mikor kibontom, bár én nagyon ritkán rágózom, akkor a partner felé tartva megkérdezem: "kérsz egy rágógumit" Bár pont a rágó az azért rossz példa, mert ha már az udvariasságnál tartunk társaságban nem éppen illendõ a rágógumi, de nem akarok szõszálhasogatni:)
"parancsolsz egy rágót?" ez feltétlenül tiszteletteljes kínálás
Fontos az is, hogy ne erõltessen semmit, aki kínál. Mondjuk ez nem pont rágóval kapcsolatban jellemzõ, hanem faluhelyen sokszor pl. pálinkával. Hiába mondod, hogy nem kívánod, hogy kocsival vagy, stb. van, ahol mindenképp itatni akarnak és sehogy nem értik meg, hogy NEM kérsz. Vagy megetetnek, de akkor is fullra, hogy majd kipukkadsz, hogyha már nem ettél valahol elõzõleg, és nem tudod visszautasítani, mert megsértõdnek. Ez bunkóság, akárki akármilyen udvariasan erõszakoskodik, mert nem törõdnek azzal, hogy neked nem jó, amit adni akarnak.
Dettozom az elõttem szólót, ha valakit megkínálsz az már udvaris gesztusnak számít. Pláne ha tényleg kedvesen teszed mindezt. a Megkínálhatlak/meghívhatlak? de még a :"esetleg egy...?" is belefér. Sõt egyszer még visszakérdezni is illendõ dolog, de többször nem szabad. (17/f)


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Mit jelent ha valaki a levegőbe tartja a mutatóujját?

(könyvekbe olvasom, hogy beszéd közbe a mutatóujját az ég felé emelte xd mit jelent?? ) :D

4

Miért akar mindenki lány albérlőt?

Albérleteket nézegetek, és 10-ből 6-7 kizárólag lányoknak adja ki. De miért?
Ha most valaki pontosan fizet, nem iszik, nem dohányzik, és nem bulizik, akkor miért nem mind1, hogy fiú-e az illető, vagy lány?

Miért preferálják jobban a lány albérlőket?

(itt most egyetemista albérlőkről van szó, nem felnőttekről)

17

Hol lehet megnézni egy adott településen, hogy egy utcában hány ház van? Van valami ilyen jegyzék?

1

Miért alszanak az öregek külön ágyban?

13

6 hétig leszek kórházban. Mit vigyek magammal?

Nem vicc... Komolyan kérdezem. Legyetek szívesek segítsetek.

6

Kinek kell előre köszönni és nekem miért nem köszönnek?

Úgy tudtam a szabály szerint fiatalabbnak kellene előbb köszönni mint az idősebbnek, mármint ,ha mindkettőnek azonos a neme. Mégis azt tapasztalom mindenhol ,hogy ha én mint idősebb (ha nem is sokkal (5-10-15év) nem köszönök egyből, akkor nekem nem köszön senki előre. Elvárják ,hogy én köszönjek előre ,akkor viszonozzák, amúgy meg csak meresztik a szemüket és elmennek mellettem.Direkt többször teszteltem és szinte mindig így van! Ilyen sok a bunkó manapság ? Már meguntam ,hogy mindenkinek én köszöngessek előre.

6

Más kultúrában is jelen van esküvőkor a gyűrű?

A párom indiai származású, vallását tekinve muszlim, igaz nem gyakorolja a hitét. Tervezzük az esküvőt. A gyűrű még nem került szóba. Ma eszembe jutott, hogy neki ugyan úgy természetes, hogy lesz gyűrű, csak úgy van vele, hogy még ráérünk megvenni vagy pedig náluk nem szokás és így eszébe sincs.
Egyébként polgári esküvőnk lesz.

6

Milyen babonák élnek még a mai közéletben?

6

Tényleg igaz, hogy a finneknél átlagos a napi 4-5 nagy bögre kávé?

Egyszer egy blogon olvastam, hogy Finnországban a napi 4-5 hatalmas bögre kávé átlagosnak számít.
Ez mennyire igaz?

És Magyarországon?

(egyébként egy plusz kérdés: a finnek miért szimpatizálnak jobban a magyarokkal, mint az észtekkel?)

8

Hogyan tudnám feldolgozni végre?

Most lesz nyáron 2 éve, hogy megismertem egy nagyon aranyos srácot. Pontosan nem is tudom, hogyan találtunk egymásra. Nem randizni akartam vele, semmi ilyesmi meg sem fordult a fejemben. A telefonom miatt találkoztunk először (GSM boltban dolgozott, értett a telefonokhoz. Az akkori telefonomnak valami baja volt). Miutàn a telefonomat megcsinàlta, annyit kért, hogy talàlkozzunk egyszer. Nem vett el pénzt. Gondoltam ennyivel tartozom neki. Azán egyre többet találkoztunk. Nekem meg sem fordult a fejemben, hogy bàrmi lehet köztünk, maximum barátok lehetünk. Egyszer már arra lettem figyelmes, hogy átkarol, kézen fogva kísér haza, virágot vesz nekem.

Egy elvetemült pillanatomban annyit írtam neki egy 'bulisabb' hajnalban (akkor ittam egy kicsit), hogy 'nem érdemelsz meg'. Amilyen áldott jó lélek volt, megértette, hogy nem voltam beszámítható, de hanyagolt egy ki ideig. Azán üzenőfalàra kiírt mindenféle kétértelműen egyértelmű célzásokat nekem.

Pár hónapra rá megtudtam, hogy X nap múlva temetése lesz. Ha ez nem lett volna elég, rákos volt. Nem tudtàk meggyógyítani. Mai napig nem értem, hogy miért nem beszélt erről nekem.

Ezek utàn vessetek meg, kövezzetek meg nyugodtan... Viszont: hogyan léphetnék túl ezen? Mai napig is fàj erre gondolnom

19l

4

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!