Találatok a következő kifejezésre: Melyik a kínálás (1 db)

Melyik a legudvariasabb kínálás?

Ilyenekre gondoltam: "Kérsz rágót?" ; "Szeretnél rágót?" vagy nem kötelez? rágóval írnotok, hirtelen ez jutott eszembe. Melyik a legtutibb, legudavriasabb?

Legjobb válasz: szerintem így:megkínálhatlak egy kávéval? ez így udvarias és figyelmes is egyben.

szerintem így:megkínálhatlak egy kávéval? ez így udvarias és figyelmes is egyben.
Ez attól is függ, hogy ki a célszemély. Ha pl. csak a haverodnak akarod kínálni a rágódat/kávédat/akármidet, akkor a "Kérsz rágót/kávét/akármit?" tökéletes. Ez esetben a "Megkínálhatlak egy rágóval?" elég körülményes. :) De ha pl. komolyabb vendégség van nálad, akkor mindenképp az elõzõ válaszoló által írt kínálás a legudvariasabb.
Én is arra gondoltam, hogy "megkínálhatlak egy...." de akár ez is jó, hogy: "nincs kedved velem kávézni" vagy "elfogadsz egy rágógumit" vagy mikor kibontom, bár én nagyon ritkán rágózom, akkor a partner felé tartva megkérdezem: "kérsz egy rágógumit" Bár pont a rágó az azért rossz példa, mert ha már az udvariasságnál tartunk társaságban nem éppen illendõ a rágógumi, de nem akarok szõszálhasogatni:)
"parancsolsz egy rágót?" ez feltétlenül tiszteletteljes kínálás
Fontos az is, hogy ne erõltessen semmit, aki kínál. Mondjuk ez nem pont rágóval kapcsolatban jellemzõ, hanem faluhelyen sokszor pl. pálinkával. Hiába mondod, hogy nem kívánod, hogy kocsival vagy, stb. van, ahol mindenképp itatni akarnak és sehogy nem értik meg, hogy NEM kérsz. Vagy megetetnek, de akkor is fullra, hogy majd kipukkadsz, hogyha már nem ettél valahol elõzõleg, és nem tudod visszautasítani, mert megsértõdnek. Ez bunkóság, akárki akármilyen udvariasan erõszakoskodik, mert nem törõdnek azzal, hogy neked nem jó, amit adni akarnak.
Dettozom az elõttem szólót, ha valakit megkínálsz az már udvaris gesztusnak számít. Pláne ha tényleg kedvesen teszed mindezt. a Megkínálhatlak/meghívhatlak? de még a :"esetleg egy...?" is belefér. Sõt egyszer még visszakérdezni is illendõ dolog, de többször nem szabad. (17/f)


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Mikor hova kell mennem?

2

Étteremben végig egy csaj pincér jött ki, felvette s rendelést, kihozta az italt kaját, de a számlával egy pasi jött ki, így a borravaló is oda ment. Ez így nem igazságtalan?

Gondoltam még arra, hogy itt bedobják a közösbe és a nap végén fifti-fifti alapon elfelezik, de ha nem ez a helyzet, akkor a pasi rakta zsebre, amit a csajnak szántunk? Mert azt meg nem mondhatjuk, hogy bocsi, de a borravalót nem neked adjuk! De a mi asztalunknál tényleg végig a csak volt ott.

7

Illik egy tv-ből ismert embert megölelni/ölelést kérni?

Holnapután megyek egy fellépésre és ott lesz*-* Mikor meglátom kiugrik a szívem*-* Nekem ez egy ilyen plátói szerelem:) Illik ölelést kérni?

9

Nálatok engedik a piálós bulikat a munkahelyen munkaidőben?

Születés- és névnapkor mindig felköszöntjük egymást a munkahelyen, és van piálás is. Anyagilag is elég megterhelőek a bulik úgyhogy nekem már tele van vele a hócipőm.

3

Zokni nélkül felvett cipő most belefér a szokásokba?

Tegnap kerti buli volt nálam, többen is zokni nélkül, mezítlábra húzott cipőben voltak. Azt hittem mindig, hogy titokzoknival veszik fel, amikor úgy látszik, hogy nincs a lábán zokni, de most levettük a cipőnket, mert a füvön jó volt mezítláb mászkálni, és így láttam, hogy többen is eleve zokni nélkül húzták fel a vászoncipőjüket.

Ez most belefér a mai szokásokba, divatba?

10

Szerintetek nem bizarr, hogy minden évben egyszer többezer ember díszkisérettel sétáltatja egy majd' ezer éve halott ember kezét?

Ezt még így soha nem gondoltam át. Annyira... bizarr.

6

Az emberek nagyrésze miért nem tud szerintetek megköszönni semmit? Vagy ez csak az én környezetemben van így?

Utcán előre engedem babakocsival/gyerekkel stb vagy buszon átadom a helyet,rengetegen meg sem köszönik.Vagy meghívom őket valamire,és sokan annyit nem mondanak hogy kösz.Vagy pl:van egy ismerősöm,most volt eljegyzés egy lánnyal,írtam neki facebookon(a számát nem tudom,személyesen ritkán találkozunk)hogy gratulálok,és sok boldogságot nekik.Elolvasta,és nem reagált semmit.

6

Szerintetek ez milyen dolog, nem illene ezt csinálni?

Amikor valaki, akivel beszélgetek megemlít nekem valami rossz, kellemetlen dolgot, pl. megverték, vagy tökönrúgták, vagy ilyesmi, akkor gyakran elkezdek kérdezősködni részletesebben, hogy hogyan történt, meg mi történt utána. Szerintetek ez illetlenség, és idegesítő, esetleg rosszul eshet a másiknak?
Ti hogy reagálnátok erre?

2

Miért kell olyan ember iránt erőszakkal érdeklődni, aki láthatóan nem akar barátkozni?

Itt főleg olyan esetekre gondolok, akik odamennek iskolában vagy akárhol egy fülhallgatóshoz megszólítani, hogy mit hallgat, meg aki olvas, attól hogy mit olvas, ha az illető csak szimplán nem akar beszélgetni, akkor is nyomulnak, kérdezősködnek, aztán meg le van hordva minden antiszociális bunkónak, csak mert introvertáltabb..Miért kell ennyire tolakodni?

9

Vendégségben, ha az ételt visszautasítja valaki, akkor illetlen azt mondani, hogy csak odaül az asztalhoz?

Szerintem pont, hogy így illik. Egyik barátnőm azt mondta, ez már a "legnagyobb parasztság" szerinte, hogy odaül valaki, és "nézné", ahogy ők esznek.

4

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!