Találatok a következő kifejezésre: Melyik a fékezési módszer, ha nagy (1 db)

Melyik a leghatásosabb fékezési módszer, ha nagy sebességről szeretnénk lefékezni?

kuplung+fék vagy csak fék? Hu ha remélem érthetöen fogalmaztam.

Legjobb válasz: Egyetértek az utolsó két hozzászólóval. Hozzátenném még, hogy a vezetéstechnikai tréningen javasolják a szakaszos fékezést (pumpálva fékezés), fõleg a téli utakon. Állítólag hatékonyabb a fékezõerõ. Persze csak finoman, nem kell nyomni mint süket a csengõt!!!

ellenrakéta...
elõzõnek Úgylátom nem olvastad el teljesen az elõzõ válaszom.Nagy sebességrõl van szó, tehát valszeg nem havas, csúszós úton akar fékezni.Akkor meg minek visszaváltani?Az üzemi féket pont ezért találták ki.A motorfék, csak csúszós úton ér valamit.De ott is jobb a kuplung és szakaszos fékezés(pumpálás).
Elõzõnek: Elõbb kuplung visszaváltás szal motorfék aztán nyomhatod a simát.De a motorfék sokat segít jeges úton
Nagy sebességröl egyértelmüen fék+ha a motor fulladni akar, akkor kuplung.Télen havas jeges úton Elõször kuplung majd szakaszos fékezés, hogy a kerekek minél kevesebbet csússzanak a jégen/havon.Havas úton ha kuplung nélkül fékezel, lefulladhat a motor, mert a kerék könnyen megcsúszik, és ilyenkor kormányozhatatlanná válik az autó.Az elsõkerék hajtású(a legtöbb autó ilyen)autóval ha jár a motor és sebességben van a váltó, még havas úton is lehet kanyarodni, ha alászeded a kormányt, és nyomod a gázt.Tehát csúszós úton elõbb kuplung, azután fék!!
Egyetértek az utolsó két hozzászólóval. Hozzátenném még, hogy a vezetéstechnikai tréningen javasolják a szakaszos fékezést (pumpálva fékezés), fõleg a téli utakon. Állítólag hatékonyabb a fékezõerõ. Persze csak finoman, nem kell nyomni mint süket a csengõt!!!
elözõ vagyok mert ott lendületbõl mész nem ? vagy én tudom rosszul ne nézzetek hülyének még csak most kezdek rutinból:D
FÉK aztán kapcsolgatod vissza a sebesség fokozatokat.6-5-4-3-2-1 ha nagyon muszáj.de az igen a vége legyen
A kérdés eleve nem egyértelmû. Mert ugye ha vészfékezésrõl van szó az egész más, mintha "üzemszerû" lassításról, fékezésrõl. Vészféknél, amikor a lehetõ leggyorsabban nullára akarunk lassulni, ki kell nyomni a kuplungot, minden más esetben felesleges, sõt gyorsítja a fékalkatrészek kopását.
visszváltani üresbe és kuplung fék :)
Azért hatékonyabb, mert olyankor kisebb az esélye a kerekek állva csúszásának.
Szerintem is az utolso hozzaszolonak van igaza! en csak neztem hogy miket irnak , mar meginogni keszultem , hogy akkor talan en se jol vezetek, mikor olvasom miket irnak itt::) ) szerinte is visszakell valtani ugyhogy , kuplung +valtas +fek!!
Milyen motorfék? Itt mindenkinek elmentek otthonról? Nagy sebességrõl beszél, mondjuk 5-ös, 6-os -ban, ha nem kapcsol vissza hol van motorfék? Ha csak a féket nyomja, és 5-6.- ban marad a váltó, 40 körül már fullad, kuplungot kell nyomnia. Helyes válasz: visszaváltás + fék.
Ha fékezés alatt kinyomod a kuplungot, akkor mi lesz a motorfékkel?! Nagy sebességrõl fékezés egyértelmûen üzemi fékkel történjen, majd közvetlen a megállás elõtt legyen meg a kuplung kinyomása.
Fékezéskor nem használunk kuplungot, csak megálláskor. Amúgyis a kuplung használata a motorféket megszünteti, vagyis a kuplung + fék módszer lassítja a megállási folyamatot. Tehát egyértelmû: CSAK FÉK.
Egyértelmûen a fékezõernyõ. :-)
Csak fék. A kuplungot csak a visszaváltáskor vagy a motor lefulladását megelõzendõ szükséges használni.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Miért azt a felét aszfaltozták újra az útnak, ami nem is olyan vészes?

Van egy út, ahol közlekedek, átm átmegy egy településen. És nincs más út, csak hosszú kerülő, meg autópálya talán.
És 1 hónapig le volt zárva félpályára, utána a másik felére megint 1 hónap.
Miért pont azt a pár 100 métert aszfaltozták le, ami nem is volt annyira kátyús? Utána olyan kátyút tudok, hogy bele megy az ember 40 el, és leszakad a veséje.

Azt bezzeg kihagyták, azt a szakaszt, ahol akkora káryúk vannak, hogy kikerülni nem lehet őket.
Hol itt a logika?

2

Balaton körül lakók nektek is feltűnt már?

Vagy éppen más nagy vizeknél lakóknak, hogy péntek délutántól vasárnap estig egyszerűen lehetetlen normálisan vezetni? Meg jönnek a "nagyfaluban" lakó, közlekedő emberek és már felborul minden. Egyszerűen nem tudják mit kell csinálni egy sima kereszteződésben, nem tudja hol van vége a lakott területnek és hol kezdődik, hiába van kitáblázva. 50-el mennek 90 helyett azért mert az út mellett nyaralók vannak.. Sok kis apróság de nagyon idegesítőek. ÉS sajnos ezt nem csak az én véleményem hanem mindenki így látja... titeket nem zavar? Ezen nem lehetne javítani valahogy?

6

Mi történik, ha valaki biciklivel 70-el megy lejtőn?

A barátom (21 éves) állandóan azzal jön elő, hogy menjek már el vele biciklizni Dobogókőre és környékére, mert ott van jó hosszú lejtős út, és ő szeretne ott száguldani lefelé a biciklivel. Nem emlékszem pontosan mennyit mondott, de több, mint 70 km/h-t szeretne elérni egy ilyen lejtőn. Eszemben sincs elmenni, mert szerintem életveszélyes, de nem is ismerem azt a környéket, sem az út minőségét (milyen kanyarok vannak, beláthatók-e, mennyi kátyú/bucka van az úton, stb.). Szerintetek is életveszélyes? Pontosan milyen baj történhet, ha már valaki legalább a 70-et eléri biciklivel (és hogy fokozzam a hangulatot: a barátom mindezt bukósisak nélkül gondolta)? Nélkülem valamiért sose megy el, mindig bele akar rángatni a hülyébbnél hülyébb ötleteibe.

11

Ha kikerülök egy kátyút a saját sávomba, éls a szembejöüvő azt hiszi rá húzopm a kocsit, és felrántja a kocsit a padkára, az az én hibám?

7

Szokott olyat csinálni a rendőrség, hogy civil autóval olyan helyen állnak meg, ahol tilos kikerülni?

Mert állt egy kocsi egy megállóban, de se index, se elakadás jelző, se a motor nem ment. Én meg lendületből kikerültem záróvonalon.
Azon gondolkoztam, hogy mi van, ha a rendőrök csinálják, és lefotóznak, hogy rajta vagyok a záró vonalon.
Szoktak ilyet csinálni?

7

Miért nincs annyi eszük az embereknek, hogy nem egymás mellé parkolnak be egy szűk utcába?

Imádom mikor többszáz méter hely van, de valakiknek mindig az út egyik, és a másik szélére kell állniuk, és ha megyek kocsival lassíthatok le gyök 2 re, és centizhetem ki...
Ha az egyik előrébb állni meg 3 méterrel, máris nem lenne gond...
Miért kell mindig egymással párhuzamosan leparkolni egy kis szűk utca szélére?

5

Miért szarik sok ember arra, hogy akadályozza a másikat?

Kedvencem, mikor kanyarodnék be balra, de állnmak sorban az autók, és valaki elállja az utat, de előrébb tudna gurulni még 1-2 métert, de nem, Õ áll.

Annyira idegesítő az ilyen.
Ha én állom el ilyenkor az utat, vissza tolatok, vagy bármi.
Mások miért szarnak bele, hogy eltorlaszolják az utat?

4

Körülbelül mióta használnak közúti fénysorompót Magyarországon?

Ha pontos évet nem is, de nagyjából valaki betudja határolni, hogy mióta léteznek ezek a közúti fényjelző berendezések hazánkban?

3

Az egyirányú utakról, utcákról leírnátok hogy miket kell tudni róla?

Pl. parkolás, egyirányú útról való le kanyarodás stb.

3

Ilyen esetben mit lehet tenni? Ha egy autós kikerül egy kutyát és átkerül a sávomba. Ha nem reagálok, ütközés. Ha visszahajtok a sávjába, elkaszálom az ebet.

8

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!