Találatok a következő kifejezésre: Melyek a zsírsavak (4 db)

Melyek a telített zsírsavak?

Legjobb válasz: Statisztikai és kísérleti adatok igazolják, hogy a telített zsírokban gazdag táplálék megnöveli a vér koleszterinszintjét, ezáltal fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezeket a telített zsírsavakat aterogén zsírsavaknak nevezzük, mert fogyasztásuk hatására egyértelmûen növekszik a vérben lévõ káros koleszterin (LDL) mennyisége. A telített zsírsavak fogyasztása esetén ? meg?gyelések szerint ? megnövekszik a trombózisok gyakorisága azáltal is, hogy a vérlemezkék sokkal gyakrabban tapadnak össze (aggregálódnak), így vérrögök alakulhatnak ki így, melyek a koleszterin lerakódásoktól már amúgy is beszûkített ereket teljesen elzárhatják. E jelenséggel kapcsolatban beszélhetünk a zsírok trombózist okozó (trombogén) sajátosságáról. Tehát a telített zsírsavak egyrészt fokozzák az érelmeszesedést, másfelõl felgyorsítják a trombózist okozó vérrögök képzõdését.

Statisztikai és kísérleti adatok igazolják, hogy a telített zsírokban gazdag táplálék megnöveli a vér koleszterinszintjét, ezáltal fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezeket a telített zsírsavakat aterogén zsírsavaknak nevezzük, mert fogyasztásuk hatására egyértelmûen növekszik a vérben lévõ káros koleszterin (LDL) mennyisége. A telített zsírsavak fogyasztása esetén ? meg?gyelések szerint ? megnövekszik a trombózisok gyakorisága azáltal is, hogy a vérlemezkék sokkal gyakrabban tapadnak össze (aggregálódnak), így vérrögök alakulhatnak ki így, melyek a koleszterin lerakódásoktól már amúgy is beszûkített ereket teljesen elzárhatják. E jelenséggel kapcsolatban beszélhetünk a zsírok trombózist okozó (trombogén) sajátosságáról. Tehát a telített zsírsavak egyrészt fokozzák az érelmeszesedést, másfelõl felgyorsítják a trombózist okozó vérrögök képzõdését.
Telített zsír van a húsban és tejtermékekben.
nutrilite-ot. kicsit drága, de megéri!!
GNLD

Melyek a telítetlen zsírsavak?

Legjobb válasz: A telítetlen zsírnak két fajtája létezik, az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsír. Egyes többszörösen telítetlen zsírok nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Az optimális étrendben a két zsírfajta egyensúlyban van, mivel mindkettõ létfontosságú az idegrendszernek, az immun- és érrendszernek, valamint a bõrnek. Hiányuk legismertebb jele a száraz bõr.

A telítetlen zsírnak két fajtája létezik, az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsír. Egyes többszörösen telítetlen zsírok nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Az optimális étrendben a két zsírfajta egyensúlyban van, mivel mindkettõ létfontosságú az idegrendszernek, az immun- és érrendszernek, valamint a bõrnek. Hiányuk legismertebb jele a száraz bõr.
A többszörösen telítetlen zsírsavak létfontosságú építõkövei a sejtmembránoknak, valamint belõlük képzõdnek a prosztaglandinok, melyek hormonhatású molekulák. A többszörösen telítetlen zsírsavakat szervezetünk nem képes szintetizálni, ezek tehát esszenciális tápanyagok. A legtöbb növényi olaj gazdag telítetlen zsírsvakban. E zsírsavak képesek arra, hogy az LDL szintet csökkentsék. A telített és telítetlen zsírsavak hatásait összehasonlítva megállapították, hogy a telített zsírok kétszer olyan erõs koleszterinszint emelõ képességgel rendelkeznek, mint amilyen nagyságú koleszterinszint csökkentõ képességgel rendelkezik az ugyanolyan tömegû többszörösen telítetlen zsír.
látom az elõzõek nem a kérdésre válaszoltak :D telítetlen zsírsavak: olajos magvak, leginkább a lenmagolaj! minden növényi olaj, és halolaj.


Omega 3 zsírsav Ti melyiket adjátok a gyermeteknek? Babának lehet valamelyiket adni? 4 hónapos.

Kisfiam 6 éves és neki szeretnék venni, de annyi fajta van, hogy kíváncsi vagyok a többség mit ad :) árakat is írjátok!

Legjobb válasz: Az elsõt, vagyis a Lysi-t kapja a fiam. Babának nem lehet adni, mindegyiket 1 éves kortól szabad csak, de én csak 2 éves kortól adom.

Az elsõt, vagyis a Lysi-t kapja a fiam. Babának nem lehet adni, mindegyiket 1 éves kortól szabad csak, de én csak 2 éves kortól adom.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!