Találatok a következő kifejezésre: Mely zsírok mely (62 db)

Mely zsírok "rosszak", mely zsírok "jók"?

Legjobb válasz: A rossz zsírok a telített zsírok és transz-zsírok, ezeket érdemes elkerülni, helyettük a telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat érdemes fogyasztani. Olíva olaj, tengeri halak olajai.

A rossz zsírok a telített zsírok és transz-zsírok, ezeket érdemes elkerülni, helyettük a telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat érdemes fogyasztani. Olíva olaj, tengeri halak olajai.

Rozsdátlanításhoz milyen savmentes zsírt vegyek? Mi az a savmentes zsír? Mely zsírok savmentesek?

Rozsdafoltok jelentek meg az autón és ezért RO55-ös rozsdátlanítót használtam és arra az van írva, hogy savmentes zsírral kell bekenni a rozsdátlanított területet, ha nem festem újra, de nem tudom milyen zsírt vegyek.

Az alábbi konditermes gépek közül melyik égeti legjobban a zsírt, melyik a leghatásosabb? Az elipszis gép, a futópad vagy a taposógép. Illetve hogy a futópad esetében a futás vagy az intenzív séta hasznosabb?

Legjobb válasz: samurai: ritka pillanatok egyike de vitatkoznék veled. az eleje rendben van, de kimaradt egy kulcs rész. az elégetett kalória mennyisége nagyban függ a használt izomcsoport(ok) nagyságától, és számától. Ezen paraméterbõl kiindulva pedig az ellipszis tréner a leghatékonyabb a felsoroltak közül, mert a kezet, a hátat, a mellet és a lábat is átmozgatja elég rendesen. én kb 3 éve vitatkoztam errõl egy személyi edzõvel, akkor szobabiciklin mentem, a teremben rááltam egy ilyen gépre, másnap rendeltem is meg.

samurai: ritka pillanatok egyike de vitatkoznék veled. az eleje rendben van, de kimaradt egy kulcs rész. az elégetett kalória mennyisége nagyban függ a használt izomcsoport(ok) nagyságától, és számától. Ezen paraméterbõl kiindulva pedig az ellipszis tréner a leghatékonyabb a felsoroltak közül, mert a kezet, a hátat, a mellet és a lábat is átmozgatja elég rendesen. én kb 3 éve vitatkoztam errõl egy személyi edzõvel, akkor szobabiciklin mentem, a teremben rááltam egy ilyen gépre, másnap rendeltem is meg.
Manóci jól mondja, hogy edzettségi szint függõ, viszont nem tudnak pontos adatot adni a gépek ezt felejtsétek el. A gép nem ismer téged, nem tudja mennyi a testzsírszázalékod, milyen az anyagcseréd, hány éves vagy, hány kg stb... kamu, od4sztak egy számlálót a gépre ami CSAKIS! a távolságot veszi figyelembe. Ennek nem túl sok értelme van... Na nézzük mi "fogyaszt" a legjobban. Mint ahogy említettem edzettségi szint függõ. Az ellipszis gépet és a taposógépet hagyd a retekbe, pont úgy mint a sétát is (kivéve ha nem vagy extrém túlsúlyos). Ha az állóképességed 0 (szerintem pedig annyi mert eleve megfordult a fejedbe a séta) akkor inkább menj el súlyzózni többre mész vele. Súlyzózz és fuss a végén lehetõleg intervallumokkal és meg is lesz a hatás HA úgy kajálsz.
Ez függ az intenzitástól, edzettségi szintedtõl és az idõtartamtól. De lemész és minden nap csinálod 1 órát valamelyiket. Egyébként ha a kalóriaégetés a célod, akkor spinning edzésre menj és mellé persze kalóriadeficites legyen a diétád, mert nem lesz eredmény nélküle.
A taposógép, más néven stepgép.
hát ha zsírt akarsz égetni mindenkép a taposógépet probálgasd !!!
Renden lehet, hogy van olyan ami mindezt kéri, de a legfontosabbat még mindig nem, a testzsírszázalékot. Enélkül pedig tényleg pontatlan adatokat tudnak produkálni. Kalóriafelhasználás szempontjából meg egyáltalán nem mindegy, hogy valaki 100kg 30%-os testzsírral, vagy 100kg 10%-os testzsírral.
Akkor kiegészíteném a válaszom. Az említett gépek teremben beállításnál kérik a nemet, súlyt, életkort, magasságot és pulzust is mérnek. Szóval az elégetett kalóriákat viszonylag pontosan mutatják. Ezért írtam, hogy a próbával és az összehasonlítással kezdje.
Hát ezt is megéltük :D Bevallom nem voltam még fent ilyen gépen (sem nekem itthon sem a legközelebbi teremben sincs) de nekem van egy szabályom. Amit a tvbe kislányok reklámoznak azoknak én nem hiszek :) Viszont ha te mondod, hogy hatásos akkor elhiszem, de a tényen nem változtat, ez sem csodagép, diéta nélkül nem fog sokra menni vele.
*2.mondat-és akkor látod a gépen az elégetett kalóriát.
Üst, ler, sütõ, spór bármi ami meleget vagy tüzet biztosít :D


Fogyj zsírral! Van táblázat erre a fogyókúrára, hogy milyen zsírók jók és melyek nem?

Azt olvastam hogy azok a zsírok egészségesek amelyek nem voltak felhevítve 48 fok fölé. Ebe a kategóriába akkor beletartozik a sózót szalonna is vagy nem ?

Legjobb válasz: Van olyan zsír amelyik jó,és abban oldódnak a vitaminok. De ez nem azt jelenti hogy most megehetsz egy jó nagy oldalszalonnát. A megfelelõ zsír mennyiség pl egy kis marék olajos mag, pl lenmag,tökmag.

Van olyan zsír amelyik jó, és abban oldódnak a vitaminok. De ez nem azt jelenti hogy most megehetsz egy jó nagy oldalszalonnát. A megfelelõ zsír mennyiség pl egy kis marék olajos mag, pl lenmag, tökmag.
táplálkozástudományi ismeretek: 0. mi van a zsírral? mi az hogy jó meg rossz? ajánlott mennyiségek vannak zsír elfogyasztására, mert makronutriens és ennyi. mindenki zsírral fogy, nincs olyan hogy valaki nem eszik zsírt. ha van, akkor az olyan hülye hogy nem kell embernek tekinteni, tehát nem valaki.. élelmiszerekkel kapcsolatos ismeretek (2): 48°C alatt (hidegen sajtolt) zsírok. mi különbség van ezek között és a ~80°C alatt tartottak között? a zsírokban 100°C fölött lesz bármi változás, de ez is inkább 150-160°C, mi lenne az 50°C alattiakkal? semmi. egyél telítetlen zsírsavakat, és EFA-kat, ez alap dolog.. jobb esetben mindenki eszik, ez nem fogyás kérdése.

Mely ételekben van a legkevesebb zsír, és szénhidrát?

Fogyni szeretnék, és tudom, hogy kenyeret nem szabad ennem, sem pedig ugye sütit, csokit, ilyesmit. De ezeken kívül miket kell még tiltó listára tennem, hogy nyárig leadjak legalább 10 kilót?

Legjobb válasz: Szerintem a zsírral annyira ne foglalkozz (szalonnát azért ne egyél) ami zsír a húsban van, vagy ami olajat teszel a zöldség alá az kell a zsírban oldódó vitaminokhoz. Ne egyél még krumplit, rizst, lisztes dolgokat (sûrû rántás), szárazbabot, lencsét, májat. Marad hús, tejtermék, zöldségek.

Szerintem a zsírral annyira ne foglalkozz (szalonnát azért ne egyél) ami zsír a húsban van, vagy ami olajat teszel a zöldség alá az kell a zsírban oldódó vitaminokhoz. Ne egyél még krumplit, rizst, lisztes dolgokat (sûrû rántás), szárazbabot, lencsét, májat. Marad hús, tejtermék, zöldségek.
A kérdező hozzászólása: És tésztából mit vegyek inkább? Milyen fajta tésztát? Hiszen az is sok szénhidrátot tartalmaz, ha jól tudom.
Tészta se. Sajnos ami marad az tényleg csak hús, tojás, tejtermék (túró, joghurt, kefír) zöldségek. egyél sült húst különbözõ pirított, párolt zöldséggel. Így is változatos lehet, egyik nap fokhagymás cukkini, másnap vajas bébirépa borsóval, párolt spenót tojással, vegyes zöldség reszelt sajttal.....
én láttam multkor a spárba meg más boltokba is olyant hogy alexandra van aszem rajta olyat vegyél vagy ahol vanak ezek a bio kaják azon a soron nézz körül mert ott vannak tészták is
tök fözeléket lehet enni? meg paradicsomos levest? ugy hogy vagy nem rakok bele cukrot vagy édesitöszert rakok helyete hm??
Fõzelékeket ételkeményítõvel készíted, meg kefírrel, sovány tejföllel akkor fogyisak lesznek ;) A lisztet, tésztát, kenyeret sajna el kell felejteni. Sajtból edami vagy mozzarella, mert a trappista is zsíros... Húsok mehetnek. Amik nem túl zsírosak..Most így hirtelen ennyi ;)...

Diétában a zsírt vagy a szénhidrátot ajánlatos jobban kerülni? Ez egy nehéz kérdés szerintem, mert zsírra is, szénhidrátra is szükség van. De vajon ha az egészség másodlagos, és a cél inkább a szálkás, zsírmentes izomzat, melyik visz ehhez közelebb?

Legjobb válasz: Felesleges zsírokat ajánlott kerülni, de multidat úgyis olyan étkezésnél kell bevenni ami komplex. Telített zsírsavakat kell kerülni, meg a finomított szénhidrátokat. Nem kell az egészség rovására csinálni, egy tervezett étrenddel mindent lehet.

Felesleges zsírokat ajánlott kerülni, de multidat úgyis olyan étkezésnél kell bevenni ami komplex. Telített zsírsavakat kell kerülni, meg a finomított szénhidrátokat. Nem kell az egészség rovására csinálni, egy tervezett étrenddel mindent lehet.
A kérdező hozzászólása: Próbálok étrendet tervezni, de kevés pénzbõl vagy a szénhidrát, vagy a zsír lesz több a szálkásításhoz kellõ optimálisnál. Melyik esetben járok jobban? Az is érdekelne, vajon a testünkben tárolt zsír ( leadandó felesleg ) mennyi jó zsírt tartalmaz, illetve tartalmaz -e elegendõt? Csak azért, mert ha a lebomló zsírom elég jó, akkor a kérdés el van döntve: több szénhidrát, szinte 0 zsír, hiszen ami lebomlik, abból is használhat a testem más célra is, pl. hormonális rendszer szinten tartása.
A szénhidrátot ajánlatos kerülni!
Mindkettõ lehet jó, mindkettõ lehet erdményes. De egészségesebb a ch-t minimalizálni és inkább zsírból bevinni a szükséges energiát. És szép eredmény érhetõ el így is, fõleg kalóriakontroll mellett.

KINEK MELYIK VÁLT BE: sok szénhidrát+kevés fehérje+kevés zsír VAGY kevés szénhidrát+sok fehérje+sok zsír?

Szénhidrát alatt nem a kalácsot és a csokit értem, hanem pl. rizs, sok zöldség. Csak egy egyszerû választ kérek, hogy kinek melyik jött be, nem kell érvelni, hogy ez vagy az miért nem jó. És egy plusz kérdés: Ki mennyire aktív, mennyit sportol?

Legjobb válasz: Egyik se. Kevés ch + sok fehérje + kevés zsír, abból is inkább az esszenciális Heti 4-5x, a regenerálódásért.

Egyik se. Kevés ch + sok fehérje + kevés zsír, abból is inkább az esszenciális Heti 4-5x, a regenerálódásért.
A sok ch mindenképpen nyerõ :DDD Na jó, ezt nem hiszem el hogy van még aki elhiszi :) Nekem sok zsír, moderált fehérje és sok zöldség (lassú ch) és lehetõleg semmi gyors ch volt a legnyerõbb, izomfejlõdéshez viszont idõszakosan megemelt keményítõ fogyasztás (ami már nem annyira egészség centrikus nézetû egyébként). Tápi.
És megfagyna, ha a húsból nem képezne kellõ mennyiségû zsírpárnát. Volt már igazán szálkás a tested? És mégis zsíros volt a talppárnád, tenyered. Vannak istenadta dolgok melyek együtt járnak a fókaléttel. Ugyan így az emberléttel is. Nemdebár?
Láttunk már szumóst? A karcsúság (széles váll, karcsú derék, keresztszálkás keszeg segg) mintaképei. Éljen a rizs.
Biztos.. a kínaiak is azért találták fel a cukorbetegség akupunktúrás kezelését, mert olyan (káromkodjak egy jót?) egészséges a sok rizsevés. Apropó, ez a kezelés még mindig hatékonyabb, mint a balfax diabetológia módszerei és tanai? Nemá' !
Mondom így látom, nem biztos hogy így van. De megjegyzem véletlenül pont a szomszédom sem éppen szálkás, és ahogy láttam a boltban nem zöldséget eszik kenyér helyett :-)
Ha még figyeled a válaszokat: Fehérjébõl átlagosan 80-120 grammot eszek egy nap, attól függõen, hogy húsos volt-e az ebéd, vagy sem. Zsírból 50-70 gramm között mozgok. Szénhidrát 80-120 gramm a keretem, de sokszor a 80-at sem érem el, bûnözõs napokon viszont 150-170 gramm is lehet (de az is reggelre/ebédre korlátozódik). Jelenleg csak heti 3x végzek kardió edzést, 45 percet/1 órát, többet még nem bírok, de szépen fogyok/izmosodok így is. Plusz ott a rendszeres kutyasétáltatás egy száguldó õrülttel, az is mozgás :)
A kérdező hozzászólása: Ó jaj...
A kérdező hozzászólása: Köszi! :)
Ez kb. a nyugati táplálkozás modellje. Én úgy láttam, hogy ez nem jó, pusztán van akinek a szervezete bizonyos ideig tolerálja, fõleg fiatalabb korban. De idõvel.. mégsem erre lettünk tervezve. Hiszen akkor nem tapasztalnánk, hogy keményítõn üzemelve elhízhatunk, húson meg nem.
Nekem egyértelmûen a sok szénhidrát(60%)+kevés fehérje(20-30%)+kevés zsír!!! Persze sokat mozgok mellette és a szénhidrátot se csokitortából viszem be, hanem zabpehely, rizs, fõtt krumpli, gyümölcs és rengeteg zöldség formájában. És egyáltalán nem éheztetem magam... Így sosem vagyok farkas éhes, nem jönnek rám falásrohamok és végre onnan is elkezdtek eltûnni a zsírpárnák, ahonnan eddig nagyon nem akartak :)
Dehát egyszerû válaszok már születtek.. A szétoffolás sokkal építõbb jellegû, fõleg ha nem is offolás. Amúgy a szumó nem hülye példa. A fóka teste olyan, hogy hájas legyen, az ember teste nem.. rajtunk annyi zsír van, hogy vízben, mediterrán éghajlaton ne hûljünk ki oszt kész. Hájasabbak akkor leszünk, ha sok ch-t eszünk. Nyilván erre rá is lehet játszani, még komolyabb szinten (szumósok - sok rizs. nyugati ember - sok ch, glutén, tej, mozgásszegény életmód) de vannak alapok, amik elég logikusak, és csak meg kellene tartani õket. Ilyen a hús-zöldségevõ alap életmód.
A kérdező hozzászólása: A szumók meg szándékosan tömik magukat istentelen mennyiségekkel, hogy minél hájasabbak legyenek, tehát ugyanolyan sza.r példa. De hagyjuk is, nem akarom teleoffolni a támát. "Csak egy egyszerû választ kérek, hogy kinek melyik jött be, nem kell érvelni, hogy ez vagy az miért nem jó."
A kérdező hozzászólása: Hujujujj, láttunk már zsíros fókát? Pedig õ húst eszik :P
A kérdező hozzászólása: Biztos az ázsiaiak is a sok szénhidráttól olyan zsírdisznók :)
Úgy mint az elsõ, plusz futás.
Én is a több fehérje és kevesebb ch és zsír mellett állapodtam meg. A sportról annyit, hogy nem túl jó még az állóképességem és a túlsúlyom miatt se merek még komolyabban sportolni ezért inkább naponta 1 órát tempósan gyalogolok, amikbõl kb 20 perc hegymenet. Eddig 8 kg-t fogytam.
CH csak amennyi a sok zöldségben van, fehérje és zsiradék normális mennyiségben. No rizs. Sport: napi 50-60 perc jóga + aerobic.

Zsír vagy olaj? Melyik az egészségesebb kisgyerekek étrendjében?

Melyikkel főzzek?

Legjobb válasz: A fõzõmargarin??? Kész gyilkosság margarint etetni a gyerekkel (vagy akár magunkkal) hiszen az színtiszta mûanyag!!! A zsírral semmi gond, fõleg, ha jó helyrõl veszed, jó minõségû házi zsír a legjobb. Az olaj sem ördögtõl való, az olivaolaj pedig kifejezetten szuper.

A fõzõmargarin??? Kész gyilkosság margarint etetni a gyerekkel (vagy akár magunkkal) hiszen az színtiszta mûanyag!!! A zsírral semmi gond, fõleg, ha jó helyrõl veszed, jó minõségû házi zsír a legjobb. Az olaj sem ördögtõl való, az olivaolaj pedig kifejezetten szuper.
Szerintem egyértelmû, hogy az olaj, vagy a fõzõmargarin.
Megtaláltam a videót szívbõl ajánlom!!! http://www.youtube.com/watch?v=lESE5_f651s
kedves 7-es. Kókuszolajat használok helyette. Ha választani kell zsír. A gyereknek tojást vagy házi vajban, vagy kókuszolajban sütöm. Már a gyáli piacon is láttam 1300-ért kilós kókuszolajat és nagyon sokáig jó. Volt egy kísérlet de bárki próbálja ki otthon. kiteszel házi vajat, illetve margarint , de kifejezetten flórával volt végezve .... a hangyáknak. A házit megették a flórához vagy nem nyúltak vagy megdöglöttek tõle.... emlékezzetek vissza gyerek korunkban vésni kellett a vajat vagy kivenni elõbb a hûtõbõl. Ma mért olyan könnyû kenni, mert 1-2 összetevõtõl eltekintve mûanyag!!!!! Nehogy azt higgyétek milliomos vagyok, de inkább eszek kevesebbet de normálisat mint szärt. Ja és miután megosztottam a facebookon ezt a kísérletet képepekel stb... rejtélyes módon kitörölték, de nem csak tõlem hanem minden ismerõsöm fiókjából.... volt ezekrõl a dolgokról egy remek film fönn a youtubon de merõ véletlenségbõl ezt is törölték :-DDDD
sütéshez ált zsírt használok, ahol pl 2 ek olajat ír a recept, ott 3 dkg zsírt teszek. Ha margarint ír, akkor margarint. A sütikbe használok egyedül margarint, ott nem tudom kikerülni.
Utólsó, a sütik legnagyobb részébe vajat használok, illetve azzal próbálkozom. Nem mindenben tökéletes, még nem jöttem rá, hogyan lehet teljesen elkerülni a margarint, de rajta vagyok. Fõzéshez nem használom, kenyérre csak vajat kenünk (nem is vajkrémet, hanem a normál vajat), sütibe is nagyjából vajat, bár a problémásabb recepteknél még nem mertem teljesen áttérni. Igaz, azért pl. tortát viszonylag ritkán sütök. :-) Ha valakinek egyébként van több tapasztalata a kérdésben, én is szívesen olvasnám!
Bocsi, hogy nem a kérdésre válaszolok, csak az jutott az eszembe, hogy akik szerint a margarin annyira egészségtelen, azok mit használnak helyette mondjuk sütikben vagy pogácsában?
házi disznó-, csibezsír. a margarinban több a mûanyag mint a dobozában.
Attól függ, hogy az az olaj milyen. Szerinetm a legegészségesebb, ha kiváló minõségû olajat használsz, elsõsorban olívaolajat, de ez a legdrágább is. ZSír helyett vajban is lehet sütni, ami egészségesebb, de az étel átveszi a vaj ízét. A legolcsóbb napraforgó olajoknál a zsír általában sokkal egészségesebb. Amit viszont valóban felejts el, az a margarin.
Mindkettõt, felváltva.Mindkettõben vannak hasznos és jó dolgok!!!Margarin az amit felejts el, minden formájában, az mûanyag tényleg.
olaj a fõzéshez, cocavaj a kenyérre!!!!
Hazi zsir. Diszno, vagy kacsa.

Sütikbe zsírt vagy margarint? Melyik jobb?

Találtam egy almás pite receptet ahol vagy ez vagy az kell bele, szerintetek melyikkel a jobb?

Legjobb válasz: 20.31. Jó ízû ételt,fõleg pörkölteket,tokányokat,sülteket csak zsírral lehet fõzni! Ma már a táplálkozás tudósok is rájöttek,hogy sokkal egészségesebb,mint az olaj. A kérdésre: A linzerek sokkal jobbak,és könnyebbek,ha zsírral készülnek. Ehhez vagy sótlan,kisütött disznózsír kell,vagy libazsír. A libazsírból 5 dk-val kevesebb kell,mint a disznóból.

20.31. Jó ízû ételt, fõleg pörkölteket, tokányokat, sülteket csak zsírral lehet fõzni! Ma már a táplálkozás tudósok is rájöttek, hogy sokkal egészségesebb, mint az olaj. A kérdésre: A linzerek sokkal jobbak, és könnyebbek, ha zsírral készülnek. Ehhez vagy sótlan, kisütött disznózsír kell, vagy libazsír. A libazsírból 5 dk-val kevesebb kell, mint a disznóból.
Almás pitébe mindig zsírt teszek.
Ha zsiradékot ir a recept én mindig fele arányba teszem bele fele zsir fele margarin. Nekem ez vált be...
Zsír. Finomabb is, egészségesebb is. A margarin mû.
tapasztalatom szerint a tészta íze vajjal a legfinomabb.de sokszor készítettem már almáspitét margarinnal, vagy fele margarin fele zsír megoldással is. sõt tiszta zsírral is, mint régen anyukám, de úgy nekem nem ízlik annyira.tény, hogy sokkal omlósabb zsírral a tészta, mint vajjal vagy margarinnal, mivel eleve 100 % zsírt adunk hozzá. a legjobb, ha kipróbálod így is úgy is, és majd eldõl melyik ízlik jobban. sok sikert.
Nagyon sokféle süteményt készítettem már de állati eredetû zsírt egybe sem tettem még.Margarint használok mindenhez.Az anyukám is margarinozik meg a nagymamám is margarinozott.A zsír szerintem undorító és egészségtelen ugyanúgy kenyéren ugyanúgy bármiben és azzal sütve , sohasem sütnék zsírban és zsírral semmit.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az eddigi válaszokat! (A recept 25 dkg margarint vagy 15 dkg zsírt ír) Eddig Én is csak kocka margarinnal készítettem az almást (más recepttel) ezért kérdeztem.

Melyikkel egészségesebb sütni - főzni? Olajjal vagy disznó zsírral?

Legjobb válasz: zsirral fözök én is,mivel tartunk disznókat.meg finomabb,jobban hasznositható.minden finomabb vele.méghogy a rntott hushoz nem passzol......vicc,a legjobb zsirban kisütve.

zsirral fözök én is, mivel tartunk disznókat.meg finomabb, jobban hasznositható.minden finomabb vele.méghogy a rntott hushoz nem passzol......vicc, a legjobb zsirban kisütve.
A zsír telített zsírsavakat tartalmaz, ami szív és érrendszeri problémák kialakulásához vezethetnek, egyáltalán nem egészséges, de kétségtelenül finomabb a vele készült étel, mint az étolajjal készült. Ezzel szemben az étolaj telítetlen zsírsavak mellett rengeteg vitamint, antioxidánst tartalmaz. Elõsegíti a sejtanyagcserét és nem hogy nem okoz rákot, egyenesen rák ellen jó anyagok vannak benne.
Én is zsír párti vagyok. De hogy olcsóbb lenne? l kg zsír szalonna a piacon 700 ft. 1 liter olaj 400 ft.
Én is zsírral fõzök, de nálunk ez azért is alakult így, mert vágunk disznót. Az biztos, hogy jobb ízûek az ételek. Régen is zsírral fõztek.
Sokáig olajat használtam, de nemrég áttértem a zsírra. Szerintem nem káros és sokkal finomabb a zsírban sült étel. Régen is ezt használták az emberek, mégsem haltak meg tõle. Vegyél 2 szelet bõrös karajt, sózd meg, hagyd állni 1 napig. Az egyik szeletet süsd zsírban, a másikat olajban. Érezni fogod melyik a jobb.
Általános iskolában tananyag. Az omega3 és az omega6 miatt mindkettõt kell fogyasztani, de nagyobb részben étolajat, mert a zsírt magával a húsokkal elfogyasztjuk. Nem véletlen, hogy orvosok megtiltják a zsír fogyasztását magas koleszterinnel, magas vérnyomással rendelkezõ embereknek.
Zsírral, mert az olajban rákkeltõ anyagok is vannak! De a zsírral fõzött étel jobb ízû is, fõleg, ha paprikásételt készítesz. A paprika ízét csak a zsír "hozza"+ki. De sülthúsnál is jobb + marad pecsenyezsírod is. Az olajat pedig kidobhatod.
Az miért érv, hogy régen is zsírral fõztek? Tudjátok, mennyi volt "régen" az átlagéletkor? 20-assal kevesebb, mint most... Vajon mennyi ebbõl a zsír? Egyébként szerintem mindkettõ oké, de egyikbõl sem szabad túl sokat bevinni a szervezetbe.
Én is zsír párti vagyok, a hentesnél 1 kg zsír 300 ft, míg az olaj literje az egekben!
Még annyit:hogy a zsír olsobb is. Fõleg, ha nem készen veszed, hanem szalonnából olvasztod ki. Akkor még töpörtõd is lesz.
valójában olajjal sokkal egészségesebb fõzni. itt is elsõsorban az oliva (hidegen sajtolt) olajra gondolok. a másik egészséges és az ételeknek nagyszerû ízt kölcsönzõ zsiradék a vaj. a Francia konyha pl szinte kizárólag vajat használ zsiradéknak. nyilván nem mindenki engedheti meg magának, de ez a legjobb választás. A zsírt a helyén kell kezelni. Konfitálni pl zsírban kell, de egy palacsinta alá nem kennék sohasem zsírt.
én is hallottam olyat, hogy az olaj rákkeltõ, lehet, hogy van benne valami. én zsír párti vagyok, de van amit csak olajjal lehet készíteni, pl. sültkrumpli, rántott hús. van amihez meg a zsír passzol jobban, pl. pörköltek.
Ma már az orvosok sem tiltják a zsírt! Az sem igaz, hogy régebben azért haltak meg fiatalabban az emberek, mert zsírral fõztek. Sõt, nagyon sok rokonom és ismerõsöm van , aki 80-90 évesen még dolgozott a kertben vagy otthon. Pedig még a rántott húst is zsírban sütötték. Én is zsírral fõzök. Ha nem kapok szalonnát, akkor libahájat veszek, annak a zsírja is finom. Olajban csak azt sütöm, amit bõ zsiradékban kell. A hidegen sajtolt olajat egyszer próbáltam, de az olyan rossz ízû lett, hogy senki nem ette meg.
én (és szüleim is) évek óta olajjal fõzünk, anyósomék zsírral. nem tudom, nekem nincs nagy különbség a kettõ között. ami miatt mégis olajjal fõzök: allergiás vagyok a sertéshúsra és egyéb származékaira, így hosszú távon és nagy mennyiségben kész életveszély lenne nekem a zsír... ettõl függetlenül pl. zsíros májat azt nyilván zsírral csinálok, de van, hogy felezem pl. kacsazsírrel. de azzal nem lehet fõzni, az ára az egekben van, meg amúgy is. szóval olaj...


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!