Találatok a következő kifejezésre: Mely szavak hoz hibás (1 db)

Mely szavak helyesírásánál hoz hibás eredményt a Google módszer?

A Google módszer alatt azt értem, hogy a Google-be beírva a szót helyesen és helytelenül, kapunk egy találatszámot, és ezt összehasonlítva döntjük el, hogy melyik a helyesen leírt szó, azaz valószín?, hogy az, amelyikre a Google több találatot hoz.

Legjobb válasz: "internet szolgáltató" - 233 ezer találat "internetszolgáltató" - 58 ezer találat

"internet szolgáltató" - 233 ezer találat "internetszolgáltató" - 58 ezer találat
Ez a módszer azért sántíthat, mert a Google nem szelektál "helyesség" szempontjából, hanem az internethasználók nyelvhasználati sajátosságait mutatja be. Vagyis: nem arról ad tájékoztatást, hogy mi az, ami a leíró/elõíró nyelvtan szerint "helyes", hanem azt, hogy az internethasználók nyelvhasználatában mi az, ami elfogadható, amit õk "helyesnek" éreznek. A Google nem preskriptív (elõíró) jellegû rendszer, hanem inkább deskriptív (leíró), vagyis egy nagyobb találati érték nem "írja elõ" azt, hogy a nyelv többség által használt formáját használjuk inkább, hanem leírja, hogy a többség mely formát használja a nyelvhasználatban. Az összetett szavakkal kapcsolatban az ilyen keresõs módszer nem feltétlenül jó támpont (és egyébként is sokszor a nyelvhasználótól függ, hogy mit érez inkább összetartozónak, és mit nem), mivel két egymás mellett lévõ szó külön-, ill. egybeírásának több oka is lehet azon felül, hogy az illetõ azokat összetartozónak, vagy nem összetartozónak ítél, ill. hogy a leíró nyelvtan mit ír elõ ezzel kapcsolatban. Röviden: a Google nem írja elõ, hogyan kell használnunk a nyelvet; hanem csak LEírja, hogy az internethasználók hogyan használják. A nagyobb találatszám nem feltétlenül mérécje a helyességnek, hanem csupán az interneten való elõfordulás mértékét mutatja - és mivel a nyelvtani szabályok tkp szokásrendszerek és nem logikai szükségszerûségek, így a helyesség megítélésnek többségi alapon való módszere a többség szokását mutatja, és nem feltétlenül ez a "helyesség" alapfeltétele. Ha egy fogalmazás tartalma, mondanivalója világos és követhetõ, akkor egyes "helyesírási hibák" nem kellene, hogy befolyásolják az értékét, és ha valaki ilyenekbe beleköt, azt a tartalom kevésbé érdekli amellett, hogy az õ hagyományismeretének és szokásának érvényt szerezzen. (Brain Storming)
"izzadság" - 39000 "izzadtság" - 23400
A(z) "makk" kifejezés 1-10. találata az összes, kb. 612 000 találatból. (0, 22 másodperc) A(z) "mak" kifejezés 1-10. találata az összes, kb. 32 700 000 találatból. (0, 06 másodperc)
Diana hercegnõ - Diana hercegné (ugyanis Diana nem hercegNÕ volt, mégis erre sokkal több találat van, mint a hercegNÉ-re)


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

A 'hizlal' miért rövid i?

16

A mozdony szó a mozdul/mozdít szóból származhat?

7

így értelmes? 'megőríteni'?

5

Hogy írod helyesen? Kérdésed túl rövid, a magyarázatod hosszú. )

Ne f?jön a fejed vagy ne f?jjön a fejed? Szerintem az els?, de egy kicsit elbizonytalanodtam!

6

Hogy van helyesen, Aggtelken vagy Aggteleken?

vagy mindkett? jó?

8

Rajongsz vagy rajongasz?

Hogy helyes?

8

Mikor írták így: "WC-ét"? Ma már "WC-t" nek írjuk. Melyik évben volt ez a módosítás pontosan?

7

Van itt oroszos? Hogy írom le ezt fonetikusan? NpéMHR nRTb (primer. öt)

3

Gyakori a következő hiba?

Nem is feltétlen írásban gondolom, hanem inkább amikor beszélünk

-nák -nék -nák -nék -nák -nék -nák -nék -nák -nék

Itt vagyok 22 évesen és még "mindig" elrontom amikor beszélgetek másokkal. Egyik haverom állandóan baszogat miatta, amit köszönök is neki, hiszen már elkezdtem haladni a jó irány felé. De a rossz beidegz?dés miatt még gyakran rosszul mondom ki, mondok példát:

"Szívesen tanulnák már újra" tanulnéééééék!!!
"Futnák megint olyan 20 kilométeres távot" futnéééék
Most csak hirtelen ilyen hülye mondatok jutottak eszembe, de szerintem százával lehetne írni a jobbnál jobb példákat amit ellehet téveszteni, pedig a szabályt ismerem. De olyan szinten belém rögzült már rosszul...

8

A Menza szó minek a rövidítése? Vagy nem is rövidítés?

5

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!