Találatok a következő kifejezésre: Mely szavak hoz hibás (1 db)

Mely szavak helyesírásánál hoz hibás eredményt a Google módszer?

A Google módszer alatt azt értem, hogy a Google-be beírva a szót helyesen és helytelenül, kapunk egy találatszámot, és ezt összehasonlítva döntjük el, hogy melyik a helyesen leírt szó, azaz valószín?, hogy az, amelyikre a Google több találatot hoz.

Legjobb válasz: "internet szolgáltató" - 233 ezer találat "internetszolgáltató" - 58 ezer találat

"internet szolgáltató" - 233 ezer találat "internetszolgáltató" - 58 ezer találat
Ez a módszer azért sántíthat, mert a Google nem szelektál "helyesség" szempontjából, hanem az internethasználók nyelvhasználati sajátosságait mutatja be. Vagyis: nem arról ad tájékoztatást, hogy mi az, ami a leíró/elõíró nyelvtan szerint "helyes", hanem azt, hogy az internethasználók nyelvhasználatában mi az, ami elfogadható, amit õk "helyesnek" éreznek. A Google nem preskriptív (elõíró) jellegû rendszer, hanem inkább deskriptív (leíró), vagyis egy nagyobb találati érték nem "írja elõ" azt, hogy a nyelv többség által használt formáját használjuk inkább, hanem leírja, hogy a többség mely formát használja a nyelvhasználatban. Az összetett szavakkal kapcsolatban az ilyen keresõs módszer nem feltétlenül jó támpont (és egyébként is sokszor a nyelvhasználótól függ, hogy mit érez inkább összetartozónak, és mit nem), mivel két egymás mellett lévõ szó külön-, ill. egybeírásának több oka is lehet azon felül, hogy az illetõ azokat összetartozónak, vagy nem összetartozónak ítél, ill. hogy a leíró nyelvtan mit ír elõ ezzel kapcsolatban. Röviden: a Google nem írja elõ, hogyan kell használnunk a nyelvet; hanem csak LEírja, hogy az internethasználók hogyan használják. A nagyobb találatszám nem feltétlenül mérécje a helyességnek, hanem csupán az interneten való elõfordulás mértékét mutatja - és mivel a nyelvtani szabályok tkp szokásrendszerek és nem logikai szükségszerûségek, így a helyesség megítélésnek többségi alapon való módszere a többség szokását mutatja, és nem feltétlenül ez a "helyesség" alapfeltétele. Ha egy fogalmazás tartalma, mondanivalója világos és követhetõ, akkor egyes "helyesírási hibák" nem kellene, hogy befolyásolják az értékét, és ha valaki ilyenekbe beleköt, azt a tartalom kevésbé érdekli amellett, hogy az õ hagyományismeretének és szokásának érvényt szerezzen. (Brain Storming)
"izzadság" - 39000 "izzadtság" - 23400
A(z) "makk" kifejezés 1-10. találata az összes, kb. 612 000 találatból. (0, 22 másodperc) A(z) "mak" kifejezés 1-10. találata az összes, kb. 32 700 000 találatból. (0, 06 másodperc)
Diana hercegnõ - Diana hercegné (ugyanis Diana nem hercegNÕ volt, mégis erre sokkal több találat van, mint a hercegNÉ-re)


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Szükség van-e vesszőre a következő mondatban?

Kemecsénél leszakadt az elektromos fővezeték, és megrogyott a tartóoszlop.
A vessző helyes ebben a mondatban?

6

Pont vagy felkiáltójel kell a "Szia". /! és a "Szívesen". /! után?

4

"Hová tűnik a "t" betű? Ijeszt - ijeszd!

5

Hogy kell leírni a lány szó paraszt változatát? Jány vagy Lyány?

Tudom, hogy valójában nincs ilyen szó, de akkor is hogy kell helyen írni?

7

Hogy kell helyesen leírni a "szkájppal" (Skype) szót?

Skype-al, Skype-pal vagy mi?

7

Egyelőre és az egyenlőre között a különbséget miért nem tudják az emberek?

Ennyire primitívek? Vagy csak én tartom ennyire alap dolognak és krva gáznak, ha valaki rosszul használja.

7

Olyan szavak melyekben "tr" betűk egymás mellet vannak?

Fontos,hogy a szóban más "r" betű ne legyen.
Lehet név is vagy bármilyen más értelmes magyar szó.
Példa: trabant,trollibusz,traffik stb...
Köszönöm

16

Irodalmi szövegben milyen esetben helyénvaló a pontosvessző? Írnátok rá példákat?

1

Miért van az, hogy a többszörösen összetett 6 szótagnál hosszabb szavakat így írjuk: például kerekasztal-konferencia. Viszont a megnemtámadási szerződést miért írjuk külön, elvégre kilenc szótag?

Esetleg melyik helyesírási pontban van benne?

3

Hogy helyes a mondat? "Sok epret leszeletelünk. " vagy "Sok epret felszeletelünk. "

7

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!