Találatok a következő kifejezésre: Megteheti-e az hogy (41 db)

Ha én 15 éves vagyok, akkor megtehetem-e azt, hogy eljárkálok másokhoz számítógépet szerelni, javítani satöbbi pénzért? Lenne e belőle büntetés a szüleimnek/nekem illetve kell-e adóznom ez után?

(hirdetés lenne az újságban meg ismer?sökkel)

Legjobb válasz: Szerintem kezdd inkább ismerõsök körében a szerelgetést, ha jól dolgozol, úgyis továbbajánlanak másnak. Újságban nem hirdetném, hiszen elvileg 16 éves kor alatt nem is dolgozhatnál. (Azt pedig már csak zárójelesen jegyzem meg, és ez abszolút az én szubjektív véleményem, hogy nem bíznám egy 15 éves gyerekre a gépem javítását. Ha már fizetnem kell érte, akkor olyanhoz fordulok, akinek szakmája ez, nemcsak hobbi.)

Szerintem kezdd inkább ismerõsök körében a szerelgetést, ha jól dolgozol, úgyis továbbajánlanak másnak. Újságban nem hirdetném, hiszen elvileg 16 éves kor alatt nem is dolgozhatnál. (Azt pedig már csak zárójelesen jegyzem meg, és ez abszolút az én szubjektív véleményem, hogy nem bíznám egy 15 éves gyerekre a gépem javítását. Ha már fizetnem kell érte, akkor olyanhoz fordulok, akinek szakmája ez, nemcsak hobbi.)
Elméletileg miután nem vagy még 16 éves, nem dolgozhatnál, de ha mindenképpen szeretnél, szerintem akkor se hirdess egyelõre újságban! A szüleidet súlyosan megbüntethetik, ha kiderül az életkorod...
A kérdező hozzászólása: aham, köszi a válaszokat (mondjuk nálunk tesco-ba 15 tõl lehet menni) OFF: (az elsõ reagálónak)igaz te ezt nem tudhatod és nem is akarok vitát ebbõl de értek annyira a géphez mint mondjuk egy tapasztaltabb rendszergazda (eléggé nagy kocka vok)
Meg ehhez elvileg kéne vállkozói igazolványt kiváltanod az apeh-nál, amit ugye ennyi idõsen nem tehetsz meg, így lenne teljesen hivatalos, és akkor adóznod is kéne, de szerintem csináld ezt csak így fusiban ismerõsöknek. 15 évesen szülõi engedéllyel egyébként végezhetsz diákmunkát.
A kérdező hozzászólása: hát az itt a probléma, hogy diákmeló és stb helyeken 16 alatt pápá van, csak tesco ban foglalkoznak 15évesen az emberrel (de ott is: akkor kell menni ha haívank [ha este 2kor akkor menni kell, ha éppen fürdesz akkor is], a többiek mindig szekálnak, a 60ezres fizetést karácsonykor utalták ki, és abból is csak 15 ezret)(jászberény, osztálytárs beszámolója)
Mindentol fuggetlenul: miert kell neked 15 evesen dolgoznod? (Mert ha olyan nagy kocka vagy, akkor biztos, hogy nem 5 eves geppel "nyomulsz" ergo, csak nem az ehalaltol mented meg magad, es a szuleidet... Amugy, szerintem nyugottan vagj bele - csak ha kerdezik az ugyfelek, mond azt, hogy 18 vagy, csak nem latszik. :) (miert nem megy a legujabb ubuntu kernelel a legujabb ati meghajto, radeon9550-es kartyaval? -_- )
A kérdező hozzászólása: jó volt a tipped tényleg full új gépem van de anyumékat csak 10éves korom óta nyüstölöm h legyen új és 2007 karácsonyra végre beleegyeztek ^^ és amúgy meg egy kis zsebpénz sosem árt :D (mer ugye az iPod Touch nem olcsó :P) ui: Mert a 9550 régi kártya és már nem tették bele az ubuntuba, szedj le drivert és egyebeket (nem nagyon használok linuxot szal nem nagyon értem mit, s hogy) tess linkek: https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupportComponentsVideoCardsAti https://help.ubuntu.com/community/Video
kezd az ismerõsökkel és mondd nekik, hogy ajánljanak téged másoknak is, ha valakinek problémája van a gépével :) én és párom így csináljuk, én honlapot-kiadványt szerkesztek õ meg gépeket javít

Kell e engedélyt kérni arra, hogy a gyerekem másik városban konfirmáljon? Megteheti e azt, hogy nem ad rá engedélyt?

Legjobb válasz: Nem kell hozzá engedély .egyszerûen be megy ott ahol szeretne konfirmálni a megfelelõ ificsoportba és jelzi a szándékát. Velem is konfirmált olyan akinek a szülei éltek ott ahol mi. ez nem a katolikus egyház.

Nem kell hozzá engedély .egyszerûen be megy ott ahol szeretne konfirmálni a megfelelõ ificsoportba és jelzi a szándékát. Velem is konfirmált olyan akinek a szülei éltek ott ahol mi. ez nem a katolikus egyház.


Anyám szeretne kirakni, szeretne ha elhagynám a szülôi házat. Dolgozom, évek óta egyedül fizetem otthon a számlákat. Jogilag megteheti e azt, hogy eltávolíttasson ha én nem szeretnék menni? Az o nevén van a ház, de van valami jogszabály ami véd!

Legjobb válasz: Jog ide vagy oda, én nem maradnék olyan ember házában, aki nem akarja, hogy ott legyek. Akkor sem, ha történetesen az anyám az illetõ, és a szülõi házról van szó. Én nem akarnék kolonc lenni senki nyakán. (Nyílván nem anyagilag kolonc, mert te fizeted a számlákat, hanem a jelenlétemmel nem akarnék senkit sem zavarni, és könyörületbõl meghúzni magam.)

Jog ide vagy oda, én nem maradnék olyan ember házában, aki nem akarja, hogy ott legyek. Akkor sem, ha történetesen az anyám az illetõ, és a szülõi házról van szó. Én nem akarnék kolonc lenni senki nyakán. (Nyílván nem anyagilag kolonc, mert te fizeted a számlákat, hanem a jelenlétemmel nem akarnék senkit sem zavarni, és könyörületbõl meghúzni magam.)
de ha dolgozol, és amúgy is te fizeted a számlákat, akkor miért nem tudsz elköltözni máshová? nem kell rögtön lakást venni, kivehetsz egy szobát is valahol.
Mitõl lenne jogod? Ennyi erõvel az albérlo is dönthetne ugy, hogy hopp, nekem jogom van itt lakni akar albérleti díj nelkul is, hiszen en fizetem a számlákat. Ha a számlákat fizetni tudod egyebkent, akkor az albérleti díj is beleférne, nem?
Ha az o haza es neked nincs benne tulajdonrészed, simán kitehet.
Jogilag csak akkor távolítatthat el, ha súlyosan megsérted az együttélés szabályait. Csak az anyukádé a ház? Gondolok elhunyt apára, aki után örökölhettél a házból. Nem rakhat ki olyan könnyen, ez nem olyan egyszerû. Mi a bûnöd, hogy ezt szeretné? Ha széthagyod a koszos zoknidat, ez nem ok. Csak példa volt.
#12: Erre nem ártana egy jogszabályi hivatkozás.
tehát SIMÁN kirakhat, semmi jogod nincsen ott élni, de látom, ezt nem érted meg. ha nem lenne joga senkinek családtagokat kirakni, akkor nem létezne hajléktalanság Magyarországon. többen is írtuk, hogy kivehetsz szobát. ha egy ikerház felének a teljes rezsijét te fizeted, akkor olyan szobát veszel ki abból a pénzbõl, hogy hajjaj! fõvárosi vagyok, de még ott is ki tudsz venni szobát egész jó helyen egy 30-35 ezerbõl, ha energiát raksz bele, kevésbé jó helyen meg még olcsóbban. lefogadom, hogy 20-25-bõl Zalaegerszegen simán találsz jó szobát, ha belefektetsz egy kis energiát, és tényleg el akarsz költözni, nem pedig csak a jogaidat firtatod. ugyanis jogod nincsen ott maradni, és erre hiába is keresel paragrafusokat.
hú, na most 10 másodperc komoly befektetésével begúgliztam, és máris találtam egy belvárosi szobát 25 ezerért Zalaegerszegen. Ha nincs ennyi pénzed, akkor meg mész a külvárosba. Ha te nem vagy hajlandó energiát befektetni, csak károgsz meg magadat sajnálod, akkor marad ugyanez a helyzeted. csak magadon tudsz segíteni, és látható, hogy a helyzeted simán megoldható.
12! Ez mind szép es jo, de nehogymar a szulo ne rakhassa ki a nagykoru, dolgozó gyereket, ha neki ugy tetszik. Mellesleg egyenlõre meg életben van, nem értem hogy kerül ide egyáltalán az öröklés.....
Nem egy albérletet kell szerezned hanem egy szobát csak. Adnak ki szobákat. A rezsinek az árából azt tudod fizetni.
Kérdésedre válaszolva, az együttélés szabályai közzé tartozik: -Nem korlátozod a szabadságában. (oda megy, ahová akar.) -Nem viselkedhetsz erkölcstelenûl. (Tág fogalom...) -Alá-fölérendeltségi viszonyt alakítasz ki, amiben õ az alárendelt. (Nem a cseléded!) -Megsérted emberi méltóságában. (Nem szidhatod.) -Dolgai tiszteletben tartása. (nem rongálsz szándékosan.) -Véded a veszélyeztetettségtõl. (nem cigizel ágyban, piásan.) -Jogainak tiszteletben tartása. (Nem erõszakolhatod rá az akaratodat.) Ha ezeket nem sérted meg, nincs joga kirakni. "Gyereket" kitagadni, köteles öröklésbõl kizárni, csak nagyon indokolt esetben lehet. Röviden ennyi.
1. Ha a lakás anyád tulajdona, akkor ott az lakik, akinek megengedi. (Kivéve, ha valakinek haszonélvezete van rá, vagy kiskorú gyerekröl van szó) 2. Neked JOGILAG nincs semmi jogcimed ott lakni, ha nem akarja. 3. Ha a ház rezsijét eddig te fizetted, akkor abból egy SZOBA bérletét és rezsijét böven ki lehet fizetni. De a válaszaidból az derül ki, hogy nem AKARSZ elköltözni.
A kérdező hozzászólása: Ahogy írtam, nem költözhetek egyik napról a másikra.Nem engedhetem meg magamnak, nincs akkora fizetésem!És Zalaegerszegen nem könnyû olcsó albérletet találni!
A kérdező hozzászólása: Ezt komolyan mondod?Csak mert papíron nem szerepelek a tulajdoni listában semmi jogom sincs itt lakni.Akkor sem ha én fizetek az ételen kívül mindent?
A kérdező hozzászólása: Ez egy ikerház.A másik felében a kereszt szüleim laknak, de az Õ házrésze az õ nevén van! Nincs bûnöm, az nem nevezhetõ bûnnek hogy nem vagyok hajlandó leadni a fizetésem ami a számlák befizetése után marad! Mik az együttélés szabályai, hogy vonatkozik ez anyára és fiára?
A kérdező hozzászólása: Nem tudok se lakást se szobát bérelni, mert nem engedhetem meg magamnak, jelenleg! Egyik napról a másikra nem tudok elmenni.Sosem volt jó a viszonyom anyámmal, csak az érdekelne hogy figyelembe véve azt, hogy a rezsi fizetéséért én felelek, amit igazolni tudok, megteheti e hogy az "utcára rak?!
A kérdező hozzászólása: Igen, ezt Én sem szeretném, de sajnos jelenleg nem engedhetem meg magamnak hogy egybôl elköltözzek. Sajnos nem egyszerû a helyzetem!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszaitokat, sokat segítettetek!

Megtehetik-e azt, hogy a kötelező nyári gyakorlatot, amit elvileg el lehet végezni az iskolában kiküldenek egy céghez "tudásgyarapítás" céljából és a cég nem fizet, de ha a suliban maradtam volna pénzt kapok?

Az iskolában a kötelez? nyári gyakorlatot bevezették és lehetett választani, volt aki keresett magának küls?s gyaroltatot volt, aki az iskolában végezte, aki nem talált. A tanárom keresett nekünk egy céget, ahol 3 hetet eltöltöttünk és elvileg a végén fizetniük kellett volna, de csak ennyit mondtak, hogy köszönjük a segítséget. Rengeteget besegítettünk, kötelez?en voltunk ott, mert nem maradhattunk az iskolában és ennyit kaptunk csak a nagy semmit... Szerintetek ez így fair dolog? A tanár annyit mondott, hogy legalább új dolgokkal ismerkedtünk meg. Mivel indokolhatnám, hogy igazságtalanság ami történt?

Legjobb válasz: Nem elég nektek, hogy új dolgokkal ismerkedtetek meg? Ráadásul ahogy írod "ötelezõen voltunk ott, mert nem maradhattunk az iskolában" ebbõl erõsen az látszik, hogy a cég tett NEKTEK szívességet ezzel, hogy oda mehettetek. Ezt megköszönni illik és nem reklamálni, hogy nem kaptatok pénzt. Az egyetemeken is van kötelezõ szakmai gyakorlat, amiért szinte sosem szoktak pénzt adni. Pedig ott végképp munka megy. (Mi pl egy cégnél egy több százezres projektet csináltunk meg és nem kaptunk érte pénzt. Miért nem? Mert kötelezõ valahova elmenni és õk befogadtak minket hármunkat a szakmai gyak idejére.) Inkább örülj, hogy volt hova menni és ne panaszkodj, hogy nem kapták érte pénzt.

Nem elég nektek, hogy új dolgokkal ismerkedtetek meg? Ráadásul ahogy írod "ötelezõen voltunk ott, mert nem maradhattunk az iskolában" ebbõl erõsen az látszik, hogy a cég tett NEKTEK szívességet ezzel, hogy oda mehettetek. Ezt megköszönni illik és nem reklamálni, hogy nem kaptatok pénzt. Az egyetemeken is van kötelezõ szakmai gyakorlat, amiért szinte sosem szoktak pénzt adni. Pedig ott végképp munka megy. (Mi pl egy cégnél egy több százezres projektet csináltunk meg és nem kaptunk érte pénzt. Miért nem? Mert kötelezõ valahova elmenni és õk befogadtak minket hármunkat a szakmai gyak idejére.) Inkább örülj, hogy volt hova menni és ne panaszkodj, hogy nem kapták érte pénzt.
Csak a 3 hónapnál több ideig tartó gyakorlatért kell fizetniük.
Van olyan, hogy rendkívüli felmondás, de annak komoly okai vannak, a "fõnököm tönkretesz" kicsit kevés.
Nem. A rendkívüli felmondásnak megvannak a szabályai. A 2 nap múlva kezdenék máshol szintén nem indok. Megpróbálhatod, de azzal legyél tisztába, hogy a fõnököd beperelhet és a jog mellette fog állni. A veszteséged pedig pár havi munkabéred lesz, amit neked kell a volt munkáltatód számára kifizetni. Jobban járnál egy közös megegyezéssel.
A rendkívüli felmondásra csak akkor kerülhet sor, ha valamilyen lényeges kötelezettségszegés történik, vagy olyan súlyos magatartást tanúsít valamelyik fél (a munkavállaló vagy a munkáltató), hogy az már nem tolerálható, és nem várható el a másik féltõl, hogy tovább folytassa ezt a jogviszonyt. Rendkívüli felmondás okai A Munka Törvénykönyve nem határozza meg a rendkívüli felmondási okokat. Kimondja, hogy a munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél 1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentõs mértékben megszegi, vagy 2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. A kötelezettségszegésnek tehát egyszerre kell lényegesnek, illetve jelentõs mértékûnek lennie, továbbá szükséges az is, hogy a munkavállaló, illetve a munkáltató szándékosan vagy súlyos gondatlansággal járjon el. A rendkívüli felmondás jogának gyakorlása A rendkívüli felmondás súlyos jogkövetkezmény, amellyel sem a munkáltató, sem pedig a munkavállaló nem élhet korlátlan ideig. A rendkívüli felmondás kizárólag az azt megalapozó okról való tudomásszerzéstõl számított 15 napon belül (szubjektív határidõ), legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétõl számított 1 éven belül – bûncselekmény elkövetése esetén a büntethetõség elévüléséig – (objektív határidõ) gyakorolható. Vezetõ állású munkavállaló esetén az objektív határidõ nem 1, hanem 3 év. Rendkívüli felmondás írásba foglalása A munkaviszony rendkívüli felmondással történõ megszüntetése esetén - a munkaviszony megszüntetésének egyéb módjaihoz hasonlóan – az Munka Törvénykönyve írásbeliséget kíván, így az erre irányuló, indokolást is tartalmazó nyilatkozatot - annak érvényessége érdekében - minden esetben írásba kell foglalni. A rendkívüli felmondás szünteti meg azonnali hatállyal a munkaviszonyt, anélkül, hogy ahhoz a másik fél hozzájárulására szükség lenne. Ha – akár a munkáltató, akár a munkavállaló –, a munkaviszony rendkívüli felmondással történõ megszüntetésére irányuló akaratát tartalmazó nyilatkozatát megtette, úgy annak egyoldalú visszavonására már nincs lehetõsége. A visszavonáshoz a másik fél kifejezett és egyértelmû – írásba foglalt – hozzájárulása szükséges. A munkavállalói rendkívüli felmondás jogkövetkezményei A munkavállaló rendkívüli felmondása esetén a munkáltató kötelezettségszegõ magatartása valósul meg, aminek következtében kényszerül a munkavállaló a munkaviszonyát felmondani. A munkavállaló rendkívüli felmondása a munkaviszonyt a munkáltató hozzájárulása nélkül megszünteti. Jogszerû munkavállalói rendkívüli felmondás esetén a munkavállaló nem kerülhet hátrányos helyzetbe, és így az Munka Törvénykönyvében felsorolt juttatások maradéktalanul megilletik. Ha a munkáltató a munkavállaló rendkívüli felmondásának indokát nem fogadja el, illetõleg annak jogszerûségét más okból vitatja, a munkavállaló csak úgy részesülhet a rendkívüli felmondáshoz kapcsolódó jogkövet kezményekben, ha pert indít, és bíróság elõtt bizonyítja a rendkívüli felmondás jogszerûségét. Amennyiben a munkavállaló a munkáltató ellen pert indít, a keresetindításának nincs halasztó hatálya a végrehajtásra, vagyis a rendkívüli felmondással élõ munkavállaló munkajogi státusa nem marad esetleg hosszú ideig függõ helyzetben. Ezáltal megnyílik a lehetõség arra, hogy például a jogvita (per) alatt is részesülhessen munkanélküli-ellátásában. Ha a határozatlan idejû munkaviszonyt a munkavállaló szünteti meg rendkívüli felmondással, a munkáltató – a munkavállaló elmaradt bérén és egyéb járandóságain túlmenõen – köteles annyi idõre járó átlagkeresetet a munkavállaló részére kifizetni, amennyi a munkáltató rendes felmondása esetén neki járna, továbbá megfelelõen alkalmazni kell a végkielégítés szabályait is. Mindezek mellett a munkavállaló követelheti a felmerült kárának megtérítését is. Határozott idejû munkaviszony munkavállalói rendkívüli felmondással történõ jogszerû megszüntetése esetén a munkáltató kötelessége, hogy a munkavállaló választása szerint elmaradt munkabért és kártérítést, vagy a le nem töltött idõre járó átlagkeresetet fizessen a munkavállaló részére (BH 1996/452.). „Kártérítés” címén a munkavállaló a tényleges kárt, az elmaradt vagyoni elõnyt és – a perköltségben megtérülõ költségeket ide nem értve – mindazokat a költségeket igényelheti, amelyek az õt ért vagyoni és nem vagyoni hátrány csökkentéséhez vagy kiküszöböléséhez szükségesek.
SZERINTEM közös megegyezéssel bármikor felmondhatsz ha normális a fõnököd. Vagy nézd meg a szerzõdést mert van olyan is ha nem mész be az a munkaviszony megszûnését vonja maga után :)
A kérdező hozzászólása: igen, és ha azt is hozzáteszem, hogy van egy másik hely ahol 2 nap után munkába kellene állni, különben találnak mást? A lényeg az, hogy meg lehet e tenni?
A kérdező hozzászólása: mondjuk ezzel a kérdéssel sztem nem vagyok 1edül, vannak biztos mások is akik percrõl percre dolgoznak, és úgy vannak vele, hogy bármelyik pill-ban elszakadhat a cérna:S
A kérdező hozzászólása: Na ez is jónak tûnik, de ezt minden egyéb pereskedés nélkül vajon véghez lehet vinni?
Alfonz66! Ne javasolj már neki ilyet, hogy ne menjen be. Az a munkamegszüntetés munkáltatói rendkívüli felmondásnak számít, ami azzal jár, hogy a munkáltató kérheti a kárának megtérítését, elmaradt hasznát, mindemellett ha elveszíteni a kinézett munkahelyét, 90 napig nem jogosult munkanélküli ellátásra sem.

Megtehetem-e azt, hogy Budapest bérlettel utazom a vonaton a legutolsó állomásig a városban, és csak ettől az állomástól kezdődve van érvényes jegyem Nyíregyházáig (így olcsóbb)?

Amennyiben a legutolsó állomás el?tt kérik a jegyem, egyszerre felmutatom a Budapest bérletem és a a vonatjegyem.

Legjobb válasz: Te tévedtél el, mert valóban kérhetõ a kiegészítõjegy a bérlethez, 100kmen belül. Nyíregyháza enyhén messzebb van. Te Székesfehérvárad viszont 64km. Te ezért vehetsz. Õ meg nem. Azonkívül a Bp.-Székesfehérvár vonal benne van a kijelölt vonalakban, amin érvényes. Légyszíves nézzél már utána mielõtt olyat mondasz, ami nem is érvényes, mást ezért megbüntethetnek. Az egy dolog, hogy azon a vonalon, amin te közlekedsz épp jó, csakhogy van még egy pár másik is, amin nem. http://www.nfgm.gov.hu/data/cms670826/egyesitett_berlet.pdf

Te tévedtél el, mert valóban kérhetõ a kiegészítõjegy a bérlethez, 100kmen belül. Nyíregyháza enyhén messzebb van. Te Székesfehérvárad viszont 64km. Te ezért vehetsz. Õ meg nem. Azonkívül a Bp.-Székesfehérvár vonal benne van a kijelölt vonalakban, amin érvényes. Légyszíves nézzél már utána mielõtt olyat mondasz, ami nem is érvényes, mást ezért megbüntethetnek. Az egy dolog, hogy azon a vonalon, amin te közlekedsz épp jó, csakhogy van még egy pár másik is, amin nem. http://www.nfgm.gov.hu/data/cms670826/egyesitett_berlet.pdf
hát amit az elsõ válaszoló írt, hogy nem valószínû hogy budapesten belül érkezik a kalauz. Volt, hogy jöttem le szegedre, és Cegléd közelében jött elõször a kalauz, van, hogy a vonat indulásakor. Akkor már érdemesebb azt csinálni (az én esetemben mondjuk), hogy ha szegedrõl megyek bp-re, akkor csak ferihegyig kérem. Mert mindig az új felszállóktól kérik, aztán csak lapítok. De még nem próbáltam, pedig 2 éve rendszeresen járok fel-le. És megfigyeltem, gond nélkül menne...
Ha googleban jól utána nézel, akkor kiderül, hogy a Budapest bérlet egy nagy kalap szar, mert arra, amit te szeretnél, pont, hogy nem jó. Az csak jól hangzik, hogy máv meg minden. Mert csak bizonyos kijelölt elõvárosi vonatokra érvényes. Szóval be lettünk szopatva, drágábban veszünk bérletet és majdnem használhatatlan. Más kérdés, hogy nem valószínû a kalauz érkezése olyan hamar, de mióta tudom, azóta nem merem ezt csinálni, mert fosnék... meg ha bunkóval futok össze még jól meg is büntet. Nem alapozok egynek a jó indulatára sem.
még ott az állomáson veszel egy jegyet onnan kérve, ahonnan már nemérvényes a bérleted, és ennyi. meglehet csinálni, énis csináltam már ilyet
Jegyet szoktam venni, nincs bérletem... Valóban tévedtem, elismerem. Ezért elnézést is kérek. De leszedni akkor sem kell a fejem. Egyébként Tapolca 170 km -jócskán kiesik a 100km-es határból-, mégis igénybe lehet venni rajta a Budapest bérletet....
Kedves elsõ válaszoló kicsit eltévedett.... Megteheted, én Budapest-bérlettel szoktam venni a jegyem amikor Székesfehérvárról megyek fel Budapestre. Annyit kell csak tenned, hogy megmondod, Budapest-bérlettel kérsz jegyet Nyíregyházáig. És még a Budapest bérletedet sem kell felmutatni, tõlem sem szokták kérni, mert a jegyen rajta van, hogy BKSZ-es...

Meddig mehet el egy végrehajtó? Megteheti e azt, hogy a 30 napot, amit kapott arra, hogy lefoglaljon túllépje valamilyen indokkal?

Legjobb válasz: Volt sógorom kinnt dolgozott németbe. Egyetlen vagyona az autója, amit azért nem foglaltak le, mert állítólag azzal járt dolgozni. Most meg mikor letelt a 30 nap, bement az anyja a végrehajtóhoz (aki mellesleg ismerõs), és jegyzõkönyveztette, hogy leszámolt a fia. Most újabb 30 nap, mire lép valamit a végrehajtó? És mi van, ha ezalatt eladja az autót? fél milló körül van a tartozása már.

A kérdező hozzászólása: Volt sógorom kinnt dolgozott németbe. Egyetlen vagyona az autója, amit azért nem foglaltak le, mert állítólag azzal járt dolgozni. Most meg mikor letelt a 30 nap, bement az anyja a végrehajtóhoz (aki mellesleg ismerõs), és jegyzõkönyveztette, hogy leszámolt a fia. Most újabb 30 nap, mire lép valamit a végrehajtó? És mi van, ha ezalatt eladja az autót? fél milló körül van a tartozása már.

Egy tanár megteheti-e azt hogy szivatásból dolgozatot írat?

Tudom valószínűleg rosszul fogom fel de akkor is ezt meg akartam kérdezni. Nyári olvasmány volt az Abigél és megmondta a tanár, hogy egy tz-t írat belőle és Szabó Magda életéből. Na szóval utána megkérdezett valamit ami hozzá kapcsolódik és 3-an tudták a választ. Erre felkapta a vizet és azt mondta, hogy hétfőn nyelvtan órán írat egy olvasottsági felmérést. szerintem ezt már csak szivatásból csinálja. Ezt megteheti vagy nem, nektek mi a véleményetek róla?

Legjobb válasz: A tanár BÁRMIKOR írathat dolgozatot az anyagból.

A tanár BÁRMIKOR írathat dolgozatot az anyagból.
Megteheti. Feladta, nem olvastátok el, arról õ nem tehet. Elõre szólt, hogy irat belõle, tehát nem váratlan. Olvasd el és kész.
Nálunk még sokkal rosszabbak is voltak Szabó Magda pedig nagyon jó író
Ez hányadik osztályban van?
Nekünk is nyárra feladott a magyar tancsi csomót olvasni (hogy tudjuk elõre mi vár ránk) Sztem csak "gyakoroltatni" akart pl.az érettségi miatt (Sajnos a regényeket nem mindenki szereti mert hosszúak)
A kérdező hozzászólása: 8-ba van. Ezért fura, mert tavaly se olvastuk el de akkor nem szopatott ennyire. Mindegy a film részletes legalább vagy hû a könyvhöz?
A kérdező hozzászólása: 1. válaszoló ömm nem feltétlenül mert a tz-rõl szólt errõl nem.
Én örülnék neki a helyedben.A mi tanárunk helybõl azt mondta volna, hogy jól van gyerekek, akkor papírt elõ.!
meg hát!!! :) )))

Gyes kérdés: tartósan beteg jelenleg 9 hónapos babánál megtehetem-e azt, hogy mostantól a nagymama lesz gyesen én pedig visszamegyek dolgozni? Illetve ha ez lehetséges, akkor később megint lehetne, hogy én kapjam ezt az ellátást?

Alapesetben a gyermek 10 éves koráig jár a gyes, de csak egy éves kora után mehetek vissza dolgozni. Az a helyzet, hogy ha most visszamegyek, akkor elbukok 9 év gyest (nem sok, de legalább fix bevétel), viszont ha nem megyek vissza dolgozni, akkor a kés?bbiekben nem lesz rám már szükség.

Legjobb válasz: A nagymama csak a gyerkõc 1 éves korától mehet GYES-re.

A nagymama csak a gyerkõc 1 éves korától mehet GYES-re.
A kérdező hozzászólása: Nem gyedet kapok, mert nem volt meg a kellõ idõm. A gyermekem Down syndrómás és Hypotóniás. Nagymama nem nyugdíjas. A munkáltató hajthatatlan.
Utolsónak: amíg a kicsi be nem tölti az egy évet, nem lehet dolgozni a gyes mellett - semennyit sem.
nem lehet azt csinálni, h lemondasz a gyedrõl, visszamész melozni? tartósan beteg gyermek mellett is igényelheted a gyest, én is igy kapom. szerintem kérdezd meg a MÁKban. Lányom asztmás, de bölcsibe jár. nagymama amugy nyugdijas?
*után
1 éves kora utána dolgozhatsz te is a gyes melett, tartós beteg gyermeknél nincs korlátozva az idõ.
Miért nem gyedet kapsz?????
Nem tudnad valahogy meg otthon kihuzni ezt a 3 honapot es akkor 1 eves kor utan elmenne vele a nagymama gyesre? Talan ezt a 3 honapot a munkaltato is megerti. Vagy tevednek? Tudom vannak normalisabb es kevesbe normlisabb munkaltatok. Azt is tudom, hogy minden lehetoseget vegiggondoltal mielott igy dontottel, ezert nem is itelkezem. De valahogy ezt a 3 honapot huzd ki es akkor talan nem lesz gond.
Nem bukod el a gyest akkor se, ha most visszamégy dolgozni, de amit leírtál, az nem megoldás, mert a nagyszülõ sem mehet gyesre a kicsivel egy éves koráig. Menj vissza dolgozni, mond le a gyest 3 hónapra, és amikor a kicsi betöltötte az egy évet, igényeld meg újra. A gyes a jogosultsági idõn belül bármikor kérhetõ. Akkor is, ha kihagytál pár hónapot.
Kedves 6 anyád helyében akkor most jól megsértõtnék, mert kb.lehülyézted.
2, 6-os. Pl. egy lisztérzékeny, vagy egy tejérzékeny gyerek mellett sem mennél el dolgozni, hanem 10 évig ápolnád? Mert tudomásom szerint rájuk is jár a gyes 10 éves korig, és az étkezésen kívül nem igényelnek több odafigyelést, mint a teljesen egészséges gyerekek. De gondolom van mér rá másik példa is. Nem tudhatjuk, hogy milyen beteg a kérdezõ gyereke, így nem ítélkezhetünk felette. Visszatérve pl. a lisztérzékenységre, a gyesbõl szerintem nem is jön ki a különleges étrend ára, szóval még mindig többet tesz a gyerekért, ha elmegy dolgozni, mintha otthon babusgatná. De ez csak az én véleményem, mindenki úgy gondolkodik, ahogy jónak látja.
Ok. Én akkor sem válnék meg tõle. De az én vagyok! Egy egészséges gyereket rá mernék bízni a nagymamára, de egy beteget soha. Pláne, ha mellette maradhatnék. Inkább keresnék valami kiegészítõ, mellette végezhetõ munkát.
A kérdező hozzászólása: Ez nem lelkiismereti kérdés! Ahhoz, hogy mindent meg tudjunk adni a gyermekünknek és minden számára szükséges kezelést megkaphasson, tudod sajnos dolgozni kell. Nem azért "passzolnám le" a gyermekemet, mert nekem így kényelmes, pusztán csak a megélhetés a cél!
Kedves második, ha a nagymam ápolja a kicsit (és õ kapja a gyest ezért) az miért lenne risszabb mintha az édesanya van vele? Gondolom ugyanúgy ellátja a gyereket mint az anyja tenné. A kérdésedre csak 1 éves kor után mehet a nagyi. Azt a 3 hónapot még húzzátok ki valahogy
A hosszú gyest a baba ápolásáért, gondozásáért kapod és azért, hogy ne kelljen intézetbe adnod. Ha összefér a lelkiismereteddel, hogy bárkire, akár a nagymamára bízd, tedd azt! Egy beteg kisgyereknek szüksége van a mamájára és priorítást kellene, hogy élvezzen minden mással - pld. a munkahellyel - szemben is. Szegény kicsi!
Akkor az az egyetlen lehetõséged, hogy lemondod a gyest erre a 3 hónapra, és újra megigényled amikor a kicsi betöltötte az egy évet.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!