Találatok a következő kifejezésre: Megkeresztelik a ha (16 db)

Megkeresztelik a gyerekemet, ha csak én (anya) vagyok megkeresztelve, az apa "ateista"?

Vagy neki is muszáj megkeresztelkednie?

Legjobb válasz: A gyereket a Ti hitetekre keresztelik meg. Ha Nálad látja a pap, hogy hiszel és a gyerekedet is hitre akarod nevelni, akkor megkereszteli. De ha pl. nem vagytok egyházilag házasok, abból azt a következtetést vonhatja le, hogy nem olyan fontos a Neked a hited, így valószínû, hogy a gyerek sem fog vallásos szellemben nevelkedni. Ha meg tudod gyõzni, hogy Te hiazel, csaka párod nem és õ azért elfogadja, hogy a gyereketeket vallásosan neveld, akkor valószínûleg megkereszteli. De azért vannak olyan papok, akiknek hiába mondod, hogy hívõ vagy, ha nincs egyházilag rendezett házasságod, egyszerûen nem igazán hiszik el, így nem akarják megkeresztelni a gyereket. (ilyen esetben szokták azt javasolni, hogy várjatok pár évet, ha már a gyerek saját maga tudja kérni a keresztséget, akkkor Tõletek függetlenül megkeresztelik akár 7-8 évesen.) Az én javaslatom: beszéljetek több pappal, mert van, aki lazább. Szerintem elõbb-utóbbb találtok olyat, aki megkereszteli.

A gyereket a Ti hitetekre keresztelik meg. Ha Nálad látja a pap, hogy hiszel és a gyerekedet is hitre akarod nevelni, akkor megkereszteli. De ha pl. nem vagytok egyházilag házasok, abból azt a következtetést vonhatja le, hogy nem olyan fontos a Neked a hited, így valószínû, hogy a gyerek sem fog vallásos szellemben nevelkedni. Ha meg tudod gyõzni, hogy Te hiazel, csaka párod nem és õ azért elfogadja, hogy a gyereketeket vallásosan neveld, akkor valószínûleg megkereszteli. De azért vannak olyan papok, akiknek hiába mondod, hogy hívõ vagy, ha nincs egyházilag rendezett házasságod, egyszerûen nem igazán hiszik el, így nem akarják megkeresztelni a gyereket. (ilyen esetben szokták azt javasolni, hogy várjatok pár évet, ha már a gyerek saját maga tudja kérni a keresztséget, akkkor Tõletek függetlenül megkeresztelik akár 7-8 évesen.) Az én javaslatom: beszéljetek több pappal, mert van, aki lazább. Szerintem elõbb-utóbbb találtok olyat, aki megkereszteli.
A kérdező hozzászólása: A "sátátnistás" hozzászólónak pedig azt üzenem, hogy nem érdekel különösképpen, hogy õ miben venne részt, és miben nem. Legyen ez az õ döntése, és nekem is megvan a sajátom...
A kérdező hozzászólása: Azt hiszem, nem ez lesz az egyetlen és utolsó döntés, amit mint szülõ meghozok helyette, addig míg önálló tudatra nem ébred. Azután pedig õ még mindig eldöntheti, hogy kíván-e katolikusként élni, vagy átkeresztelkedik, vagy mondjuk nem foglalkozik vele... ui. Csak megjegyzem, a kérdésem másra irányult...
A vízkeresztség a Biblia szerint azt jelenti, hogy az ember hittel megvallja, hogy elfogadja Jézus Krisztust személyes megváltójának, aki az Isten Fia. Ezután alámerítik az egész embert a víz alá, hogy "az óemberét a halálba adja" és egy új, Krisztusi természet részesévé váljon. Szóval a lényeg a hit. Bébiszitterkedtem 3 hónapos gyerekeknél, de nem vettem észre, hogy hittek volna... hisz még beszélni sem tudtak...Röviden: ez is egy döntés következménye. A kisgyerekek még nem tudnak dönteni (amúgy ha akarod, meg fogják keresztelni).
Egyébként én egy ilyen sátánista szekta szokásnak, ahol a gyerek lelkét elõre el kell adni a szülõknek nem vennék részt és be is tiltanám, mert ütközik a szabad vallásválasztás alkotmányos jogába.
Persze, az egész csak pénz kérdése.
Azért írtam, hogy "pénz kérdése az egész", mert nõvérem is, sógorom is meg vannak keresztelve, de nem volt templomi esküvõjük. Amikor megszületett a gyerekük, elmentek a falubéli paphoz, aki kerek perec kijelentette, hogy csak akkor kereszteli meg a gyereket, ha összeházasodnak templomban is + fizetnek x összeget! Aztán elmentek egy másik paphoz neki elég volt az, hogy fizettek x összeget!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ!
A gyermek nem tehet arról hogy a szülõk nincsenek megkeresztelkedve. A keresztég az elsõ és legfontosabb szentség. Az elsõ esetben mivel te meg vagy keresztelkedve minden további probléma nélkül bármelyik katolikus pap meg fogja keresztelni. A második esetben szintén megfogja keresztelni, csak még javasolni fogja a házasság rendezését. Nem nagy templomi szertartással, hanem csak 2 tanúval. Fontos ezenkívül, hogy legalább egy keresztszülõ legyen és meg legyen keresztelve. Valamelyik hozzászólónak pedig és neked a keresztség kiszolgáltatása ingyenes. Ami jó az ha az egyházfentartási hozzájárulásod rendezve van, hiszen ezzel is kifejezed az egyházközséghez való tartozásodat. Remélem tudtam segíteni: egy katolikus pap
A kérdező hozzászólása: :-))
Az elsõ válaszoló vagyok. Annyit akarok hozzátenni, hogy lehet, hogy beleszaladsz egy-két szemellenzõs papba, de ez ne keserítsen el, menj tovább, mert ismerek olyan papot is, aki a hosszú felsorolásra, hogy mi minden nincs (nincs egyházi házasság, apuka nincs megkeresztelve, anyuka nem bérmálkozott, stb.) , egyszerûen megkérdezte: "Gyerek van?" A zavart "igen" válaszra pedig közölte: "Akkor lesz keresztelõ." Neked is kívánom, hogy ilyet találj! :)
Pénz kérdése az egész! Ha jattolsz, akár szentté is avatnak!
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ! Csak annyit tennék hozzá, hogy unokatesómék egyáltalán nincsenek összeházasodva, viszont mindketten katolikusak, és megkeresztelték a gyerekeiket. De õk messze laknak, nem tudom, hogy itt is el lehet-e intézni. Ha meglesz a babó, akkor mindenképpen utánajárok...
A kommentre válaszolok: A Biblia szerint nincs olyan, hogy átkeresztelkedni. És persze, azt csinálsz, amit akarsz, nem az én döntésem, csak segíteni szerettem volna, ezer bocsánat.

Ha nem volt egyházi esküvőm attól még megkereszteli a pap a gyerekemet?

Legjobb válasz: Azt nem írtad,milyen a vallásotok. Mert a római katolikus nem biztos,hogy megkereszteli.Majd csak akkor,ha megkötöttétek a házasságot Isten színe elõtt is a templomban.De mikor én kereszteltem a keresztfiam,elég volt megígérni a szülõknek,hogy lesz templomi ceremónia,és járni fognak elõtte jegyesoktatásra.De ez falun volt,sokhelyen szigorúbban veszik ezt.A mi gyerekünket nem keresztelhette meg akit akartunk,mert házas volt,és nem esküdtek templomba,meg nem volt elsõáldozó bérmálkozó,csak kerezstlevelet tudott vinni.Azt mondták,ha ezek is meglesznek,hoz róla papírt akkor menjünk vissza. Na most ezeken a nézeteken el lehetne vitatkozni,de én azt mondom,hogy aki nem divatból akarja megkereszteltetni a gyerekét,hanem meggyõzõdésbõl fontos neki a hit,gyakorolja is azt,és fontosak az ezzel járó rituálék,annak meg van minden amit kérnek. Ha meg nem akarok templomi esküvõt..stb..akkor úgy sem fontos ez a számomra,minek megkeresztelni a gyerekemet is.

Azt nem írtad, milyen a vallásotok. Mert a római katolikus nem biztos, hogy megkereszteli.Majd csak akkor, ha megkötöttétek a házasságot Isten színe elõtt is a templomban.De mikor én kereszteltem a keresztfiam, elég volt megígérni a szülõknek, hogy lesz templomi ceremónia, és járni fognak elõtte jegyesoktatásra.De ez falun volt, sokhelyen szigorúbban veszik ezt.A mi gyerekünket nem keresztelhette meg akit akartunk, mert házas volt, és nem esküdtek templomba, meg nem volt elsõáldozó bérmálkozó, csak kerezstlevelet tudott vinni.Azt mondták, ha ezek is meglesznek, hoz róla papírt akkor menjünk vissza. Na most ezeken a nézeteken el lehetne vitatkozni, de én azt mondom, hogy aki nem divatból akarja megkereszteltetni a gyerekét, hanem meggyõzõdésbõl fontos neki a hit, gyakorolja is azt, és fontosak az ezzel járó rituálék, annak meg van minden amit kérnek. Ha meg nem akarok templomi esküvõt..stb..akkor úgy sem fontos ez a számomra, minek megkeresztelni a gyerekemet is.
"Szegény szerencsétlen gyerek nem tehet arról, hogy a szülei galád és gaz módon nem erõsítették meg esküjüket Isten színe elõtt." <<< Így gondolkodik az egyház, így megkereszteli a gyermeket. Ez nem függ attól, hogy hol és hogyan házasodtál, esetleg házasságon kívüli gyermekrõl van szó. A keresztség olyan alapvetõ jog, amit az egyház bárkinek kiszolgáltat, aki vállalja a keresztséggel járó kötelezettségeit.

Ha nem esküdünk templomban, megkeresztelik a gyermekünket?

Legjobb válasz: Én úgy tudom, hogy nem, hiszen a kereszteléskor a szülõk és a keresztszülõ/k vállalják, hogy az egyház tanításainak megfelelõen fogják felnevelni a gyereket. Az egyházak egyik fõ tanítása (katolikusoknál szentség) a házasság.. De ha szeretnétek, a keresztelõ elõtt egy meghitt, szûk körben megtartott szertartáson össze is ad a pap. Elõtte némelyik egyháznál beszélgetések, másikokban tanfolyam van, amin részt kell vennetek. Az esketés után rögtön megkeresztelik a babát.

Én úgy tudom, hogy nem, hiszen a kereszteléskor a szülõk és a keresztszülõ/k vállalják, hogy az egyház tanításainak megfelelõen fogják felnevelni a gyereket. Az egyházak egyik fõ tanítása (katolikusoknál szentség) a házasság.. De ha szeretnétek, a keresztelõ elõtt egy meghitt, szûk körben megtartott szertartáson össze is ad a pap. Elõtte némelyik egyháznál beszélgetések, másikokban tanfolyam van, amin részt kell vennetek. Az esketés után rögtön megkeresztelik a babát.
Szia! Ma voltam keresztelõn, a szülõk nem voltak (nem csak templomban, egyébként sem) összeházasodva. Katolikus templomban volt, és elvállalta a pap. Szerintem pap függõ. Judy
Szia! Szerintem igen. Az én szüleim sem esküdtek össze anno templomban, és mégis megkereszteltek engem. És nem "kötelezõ" akkor már a házasságot is végrehajtani, anélkül is keresztelnek :) (nem kritika volt, csak én így tudom)
Mi sem esküdtünk templomban, de a gyerekeink meg vannak keresztelve. Én református vagyok, a férjem katolikus, a gyerekek reformátusok lettek. Két különbözõ helyen volt a keresztelõjük, egyiknél sem kérdezték, hogy volt-e templomi esküvõnk. Lehet egyébként a paptól függ.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!Mindkettõnknek ez a második házassága lesz és azért nem esküszünk templomban.


Megkeresztelik a gyerekem ha mi szülők nem vagyunk megházasodva?

Legjobb válasz: Elsõ vagyok. Római katolikus. Abban valószínûleg van valami, hogy ez függ a helyi plébános hozzáállásától (makacsságától vagy engedékenységétõl) is.

Elsõ vagyok. Római katolikus. Abban valószínûleg van valami, hogy ez függ a helyi plébános hozzáállásától (makacsságától vagy engedékenységétõl) is.
Csak a katolikus egyházi jogot és szokásokat ismerem, és ott azért ez nem ilyen egyértelmû, amit a fenti válaszoló írt. A gyermekkeresztség feltétele az egyházjog szerint a szülõ vagy keresztszülõ hite. Ezért szokták figyelembe venni, hogy van-e egyházi házasság, tehát van-e biztosítéka annak, hogy a gyermeket az egyház hite szerint nevelik majd. Józanabb papok, ha látják, hogy a házasság nem rendezhetõ, azt szokták kérni, hogy egy jó keresztszülõt (vallását gyakorló, megbérmált, házassága rendben lévõ)válasszanak, s így mehet a keresztelés. De hát találkoztam már olyannal is, hogy ahány ház (plébánia) annyi szokás. Van, aki nagyon keményen betartja a feltételeket, van, akinek ez nem olyan fontos.
Igen, az én fiam is így lett megkeresztelve.
Elvileg nem keresztelhetnék meg, de van olyan pap aki megkereszteli így is!
Szerintem ezek csak féligazságok. Gondoljatok csak a régen törvénytelennek mondott gyerekre, akik nem házasságból születtek. Akkoriban is megkeresztelték õket. Most sincs ez másként. Nekem 4 gyermekem van, egyik sem házasodott meg, de mindegyik családban van unokám és mindegyik meg van keresztelve. Sõt a gyerekeim egymás gyermekeinek keresztszülei. S mivel a keresztelésért fizetni kell - legalábbis a katolikusoknál - az elvek és a gyakorlat sokszor elválnak egymástól.
Ide figyelj kedves lepontozó! Menj be a Plébánia Hivatalba és kérdezd meg, hogy lehet-e vagy sem! Tájékozódj, mielõtt pontozgatsz!

Megkeresztelik a kisfiam akkor is ha én nem vagyok megkeresztelve, és lehetek attól keresztanya?

vagy itt is protekció kell már?

Legjobb válasz: Szerintem nem. Legalábbis nálunk mindkét esetben kérik a keresztlevelet. Én református vagyok.

Szerintem nem. Legalábbis nálunk mindkét esetben kérik a keresztlevelet. Én református vagyok.
Szia! A fiadat a katolikus pap megkeresztelheti, ha vannak olyan keresztszülõjelöltek, akik lehetõleg gyakorolják is a vallást. Te nem lehetsz keresztanya, ha nem vagy megkeresztelve. Tudod, milyen egy keresztelési szertartás? A lényege persze az, hogy a babáról lemossák az eredendõ bûnt és innentõl kezdve "hivatalosan" is az egyház tagja lesz. Mivel õ még nem tud fogadalmat tenni, ezért a keresztszülõk teszik meg helyette a keresztségi fogadalmat, amiben megígérik, hogy az egyház törvényei szerint nevelik a babát. Itt rögtön felmerül két kérdés. Miért akarod megkeresztelteni a gyereked, ha te magad nem vagy megkeresztelve és a családodból sem tusz senkivel elbeszélgetni keresztelõs témában? Talán mert az olyan "trendi"? A másik kérdés pedig az lenne, hogy hogyan lehetne keresztszülõ olyasvalaki, aki maga sincs tisztában a egyház tanításaival, törvényeivel. Hogyan tenne igéretet arra, hogy a keresztgyerekét ezek szellemében akarja nevelni? A redszerváltás elõtt még volt NÉVADÓ. Szép nagy ceremónia a tanácsházán pap nélkül. A rokonság összegyûlhetet és nem volt ez a sok macera a vallásos kérdésekkel. Sõt még protekció se kellett hozzá!
Szia.Ha nem vagy megkeresztelve nem lehetsz keresztszülõ.Sok templomba még azt is kérik, hogy bérmálkozva légy.Az én kislányom 5hete lett megkeresztelve, ahova mi tartozunk templom ott kérték, hogy a leendõ keresztszülõ legyen bérmáét, nemvoltak, ezért másik templomba mentünk ott nem kérték !De a Keresztség az alapvetõ !!!
Megkeresztelik, csak minimum a keresztszülõ is legyen megkeresztelve. Te nem lehetsz keresztszülõ, mert nem vagy megkeresztelve.
Keresztanya nem lehetsz, de a kisfiadat szerintem megkeresztelik. Evangélikus vagyok, a férjem katolikus, de ez sem a házasságkötéskor, sem a keresztelésekkor nem okozott gondot( evangélikus templomban voltak).
Nos, ez jó kérdés... én is szeretném megkereszteltetni a fiamat, de én sem vagyok megkeresztelve. Sõt, a keresztszülõ jelöltjeink sincsenek. Akkor most mi van ilyenkor?!
Én egyáltalán nem vagyok bigott vallásos ember, de az elõttem szólónak igaza van.Divatból akarjátok?Azért felesleges.Mi az, h "itt is protekció kell már"?Ilyen hozzáállással nem biztos, h a pap vállalja(elõtte ugyanis van egy beszélgetés, pont azért, h azokat, akik nem vallási meggyõzõdésbõl akarják megkereszteltetni a babát kiszûrjék.)És bizony az az alap, h te meg vagy keresztelve.Még jó, hogy azért mindent nem lehet megvenni...
Azért szeretném megkeresztelni a gyermekemet, mert az a normális, ha a szülõk keresztelik meg pici korában... És mert a párom is meg van keresztelve, illetve az Õ családja is. Nekem nincs idõm hittanra járni, meg bérmálkozni, stb. Pár hónapos gyerek mellett nem érek rá ilyenekre. De Istent attól tisztelem, és hiszek benne!!! Ennek nincs köze ahhoz, hogy a szüleimet nem érdekelte, hogy engem anno megkereszteljenek.
Ne veddd drámára a dolgot! Ha ilyen kérdést teszel fel, számíthatsz rá, hogy erõsebb válaszokat kapsz. Keresd meg a papot (ehhez bizony el kell szakadni a kisfiad ágyától, bár a három hónapos babát már nyugodtan elviheted magaddal a templonba) és beszélj vele. Protekció nem fog segíteni, de ha az elsõ pap elutasítana próbálj meg egy liberálisabb szemléletû atyát találni. Ha már ennyi hívõ, sõt megkeresztelt ember van a környezetedben biztos tudnak majd tanácsot adni.
A kérdező hozzászólása: Attól, hogy engem anno nem kereszteltek meg, nem tudom miért...én még hihetek és hiszek is Istenben!És szeretném, ha a fiam is hinne....Amúgy az apuka meg van keresztelve, és a leendõ keresztszülei is.Az meg azért nem úgy van, hogy a 3 hónapos babám mellett templomba járok, mert szerintem nem attól függ, hogy jó keresztény valaki, hogy templomba jár.És eddig csak azért nem mentem el keresztelkedni, mert valahogy nem tartottam fontosnak.Hinni és imádkozni a szobában a babám ágya mellett is tudok. De elnézést, hogy egyáltalán mertem ilyent kérdezni...és hogy a legjobbat szeretném a fiamnak!Hiszen õ nem tehet arról hogy én nem vagyok megkeresztelve!!!
Ja, mellesleg errõl nem mi tehetünk...
A 16.25-ös vál.vagyok.Az alkérdésed indította el a lavinát-én is ezt furcsállottam-de valóban, ez benne van a pakliban.Arról valóban nem tehetsz, h nem kereszteltek meg.És tényleg nem kell ahhoz templomba járni, h erõs hited legyen.DE!Vannak alap-feltételei a keresztény közösséghez való tartozásnak, többek között a keresztség is ilyen.Mégpedig azért, mert a pap úgy gondolja-és általában ez így is van-h akkor lesz aktív tagja vki a közösségnek, ha a vele együtt élõk is aktívan gyakorolják a hitüket.Ez pedig azzal jár, h az ember eljár a templomba, ha nagyobb lesz a gyerek hittanra járatja stb.Ezért kizárt a keresztanyaságod, mert te nem gyakorolod-az elõírtaknak megfelelõen-a hitet.De én nem akartalak a vál.al megbántani.

Akkor is megkeresztelik a kislányomat, ha a párommal nemvagyunk házasok?

Legjobb válasz: Szüleim nem voltak házasok, engem mégis megkerszteltek. Nem hiszem, hogy ez azóta változott volna, tehát szerintem igen.

Szüleim nem voltak házasok, engem mégis megkerszteltek. Nem hiszem, hogy ez azóta változott volna, tehát szerintem igen.
Egyházilag mi se vagyunk összeházasodva, mégis megkeresztelték vasárnap a lányunkat. Papja válogatja, kérdezzetek rá, de hivatalosan meg kellene mindegyiknek.
Az utólsó válaszolónak teljesen igaza van. Az öcsémet felnõtt korában keresztelték meg, mert az anyukám elvált és az új házasságból lett az öcsém. A fõapát (akit én fõlapátnak hívok azóta) azt mondta vadházasságból van a gyerek. Egy csomó ideig járt hittanra, mire végre megkeresztelték. Nevetséges, ahhoz képest hogy azt hirdetik a keresztséghez minden embernek joga van.

Megkereszteli a pap a lányunkat ha nem vagyunk összeházasodva?

Római katolikus vallásuak vagyunk. Van valami ára?

Legjobb válasz: Mi reformátusok vagyunk, de nem vagyunk összeházasodva. Azt mondta a lelkipásztor, hogy csak akkor kereszteli meg a gyereket, ha nyilatkozunk róla, hogy a közeljövõben összeházasodunk. Plusz el kell járni valami felkészítõ tanfolyamra.

Mi reformátusok vagyunk, de nem vagyunk összeházasodva. Azt mondta a lelkipásztor, hogy csak akkor kereszteli meg a gyereket, ha nyilatkozunk róla, hogy a közeljövõben összeházasodunk. Plusz el kell járni valami felkészítõ tanfolyamra.
Igen megkereszteli, ára nincs de adományt illik adni.
A kisfiamat szeptemberben fogja egy gorog katolikus pap megkeresztelni. Parommal nem vagyunk osszehazasodva es en meg megkeresztelve sem vagyok.
Elsõ vagyok. Mi nagyvárosban élünk, nekünk azt mondta a lelkipásztor, hogy ugye házasságon kívül született gyereket nem nézi jó szemmel az egyház, vallásos emberek házasságon kívül nem vállal gyereket. Vagyis, úgy mondta, hogy nem összeházasodva szülni gyereket, nem keresztényi dolog. Ezért is nem keresztel, ha a szülõk nincsenek összeházasodva, vagy tényleg nyilatkozni kell, hogy összeházasodtok rövid idõn belül. De! Falun pl. minden gond nélkül megkeresztelték a gyereket. Szerintem paptól, lelkipásztortól függ az egész.
Mi tavaly kereszteltettük meg a lányunkat mikor 6 hónapos volt. Nem voltunk házasok, nem volt feltétel. Én református vagyok, a férjem katolikus, a pici református lett, de semmi probléma nem volt. Katolikusnál nem tudom hogy van.
Mi reformátusok vagyunk, és nem voltunk összeházasodva, mikor a keresztelése volt a fiamnak. Nem is kérdezték, ettõl függetlenül rá egy hónapra összeházasodtunk.
Utolsó vagyok, érdekes, hogy mennyi helyen van kifogás ez ellen, amikor mi kereszteltük a kisfiúnkat akkor a pap még mesélt is arról, hogy õ csak örül ha megkeresztelhet egy gyermeket, mert így már akár csak egy fõvel is de nõhet a "keresztények" száma. Nem feltétlenül kell lefizetni a papot, sokan gondolkoznak így, hogy örömmel megkeresztelik a gyereket. (paptól hallottam, nem én találtam ki)
Nincs ára. És meg. A keresztszülõknél van kitétel, nem a szülõknél. Ne legyen elvált, bérmálnia és elsõáldozó is kellett hogy legyen. És keresztelõ elõtt gyónniuk is kell. Én felnõtt korban keresztelkedtem meg, katolikus vallásra.
Kérdezz utána, hogy nálatok mi a szokás. Hallottam már olyat is, hogy nem, de többnyire megkeresztelik (mondjuk azt továbbra sem értem, mi köze a kettõnek egymáshoz sajnos :( azért mert a szülõk nem házasok nevelhetik keresztény szellemben, meg különben is) Ha mást nem kerestek olyan papot aki vállalja. Ára nincs, max annyi hogy az egyházadót rendesen kell fizetni vagy ha elmaradásotok van akkor azt rendezni kell (legalábbis felénk, de gondolom ez mindenhol így megy)Plusz nálunk még perselyezés megy, mármint hogy a mise végén az énekeknél körbejárnak egy kis fonott kosárral és "illik" bele dobni.. max még azt lehet, hogyha felétek is van ilyen, akkor nem egy 100 ft-ost dobtok be. (ez csak egy példa volt)
2 Igen sokan ezt hiszik, mert sok helyen így van sajnos. Errõl hülyeség vitatkozni, szomszédom pap:)
Ismerek olyan családot, ahol az apa görög katolikus, az anya református, nincsenek összeházasodva, a keresztszülõk ugyanilyen felállásúak. A gyerek görög katolikus lett. A második kérdésedre ha nagyon gonosz akarnék lenni azt írnám, igen van ára, minden pénz kérdése (ott is)
Még mindig sokan hiszik, hogy egyházi ügyeket el lehet pénzzel, esetleg sok pénzzel intézni. :) De nem. Tisztességes papoknál legalábbis nem. Keresd meg a papot, akivel kereszteltetni szeretnétek, és beszéld meg vele. Vsz. javasolni fogja, hogy hadd eskessen titeket össze utólag, s ezzel valóban nem veszíthettek semmit. Nem kell hozzá külön lakodalmat tartani. Ill. ha polgári esküvõ sem volt, akkor érdemes rajta elgondolkodni, legalábbis ha fontos ennyire a kislányotok keresztelõje, mert amúgy 90%, hogy nem fogják megkeresztelni. Felnõtt fejjel viszont odaállhat a pap elé, ha akar, akkor már nem számít a szülei helyzete.
nem tudom, hogy akarjátok keresztény szellemben nevelni, ha nem vagytok összeházasodva. Mit mondtok majd neki, ha nagyobb korában rákérdez bizonyos dolgokra (házasság elõtti szex, stb). Elõbb ti ketten gondoljátok végig, miért fontos nektek a keresztelõ? mit jeent ez számotokra? mit jelent szerintetek a gyereknek? szép szertartás? szokás? mit vártok tõle? számíts rá, hogy a pap is megkérdezi ezt. vagy ha nem, és csak egy összeget mond, az régen rossz...

Ha az anya már a szülőszobán megkereszteli a gyerekét, az érvényes akkor is, ha nincsenek rá tanuk, igaz? De akkor kik lesznek a keresztszülei?

Utólag lehet választani kersztszülőket? Hova kell fordulni keresztlevélért?

Legjobb válasz: Gondolom, katolikus kérdés, és halálveszélyrõl van szó. Ez egyházjogi vonal, ami nem biztos, hogy annyira egyszerû, de az is lehet, hogy nagyon. Nem sokat tudok segíteni, de a saját plébánoshoz kéne fordulni, és ha õ nem tud mit mondani és nem igazodik ki a kánonjogban, akkor az egyházmegye püspökségén az egyházjogászhoz.

Gondolom, katolikus kérdés, és halálveszélyrõl van szó. Ez egyházjogi vonal, ami nem biztos, hogy annyira egyszerû, de az is lehet, hogy nagyon. Nem sokat tudok segíteni, de a saját plébánoshoz kéne fordulni, és ha õ nem tud mit mondani és nem igazodik ki a kánonjogban, akkor az egyházmegye püspökségén az egyházjogászhoz.
Ja, és ami fontos: a keresztséget "bárki" csak szükség esetén szolgáltathatja ki, tehát a kánonjogi sorrendet tartani kell: 1. kör: püspök, pap, diakónus, 2. kör: hitoktató, helyi ordinátustól kijelölt személy 3. kör: a megfelelõ szándékú személy. Tehát ha nincs szükségben a gyermek, és halálveszély sem fenyegeti, akkor elsõsorban az 1. kör keresztelhet. Mivel a kánonjog szükséghez köti a 3. köri keresztelõ keresztelési jogát, így a szükséget - vagy a halálveszélyt - a kereszteltek névsorába történõ bevezetéskor indokolni kell.
Még egy: legalább 1 tanú legyen a keresztségre, hogy az biztos érvényes legyen. Halálveszélyben való keresztségnél nem fog gondot okozni a tanú hiánya, de ha szükségben keresztel tanú nélkül a 3. kör, akkor ott már lehet belõle gond.
Hú, kedves 57%-os válaszoló, nagyon köszönjük!! Kérdezõ: ez megtörtént eset, vagy hipotézis? Nekem mindezek fényében még egy hozzászólásom van: ha maga az anya keresztelte tanúk nélkül, az a legbonyolultabb eset. Ha pedig nem állt fenn életveszély, esélyes, hogy az egyház nem fogja érvényesnek elismerni, és hivatalos keresztelésre buzdít. Ellenben az jó kérdés, hogy akkor valóban nem számít-e érvényesnek... Mindenesetre ha nincsenek tanúk, akkor nem bizonyítható, így ún. feltételes keresztelésre kerítenek sort, ami ha valóban meg volt már keresztelve, nem ad többletet, viszont kizárja annak lehetõségét, hogy egyáltalán nincs. (Kicsit fura, de "jobb kétszer, mint egyszer sem." - még akkor is, ha csak egyszer érvényes.)
Bocs, mellényúltam - de nagyon, éjjel van - nem 57, hanem 87%-os válaszolót akartam írni a megszólításban. :)
Elsõ válasza nagyon pontos. Az én egyházjogi (kat.) ismereteim szerint is csak életveszélyben keresztelhet akárki.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat, nagyon hasznosak, fõleg az a kifejtõs :) ! Nem fiktív eset. A keresztség eltörölhetetlen nyomot hagy, nem lehet kétszer keresztelni. Az, hogy életveszély, vagy nem életveszély, azt ki dönti el? Tulajdonképpen egész életünkben "életveszélyben" vagyunk, ha úgy vesszük. Ezen kívül is konkrétan a születést követõen az újszülött hihetetlenül törékeny, és annyi minden történhet vele. Ha az anya "ijedtében" vagy mondjuk úgy inkább féltésében rögtön születés után megkereszteli, mert "biztos, ami biztos", az mitõl ne lenne elfogadható? Én személy szerint azt gondolnám elég indok akár az is, hogy egy kicsit korábban születik a kelleténél, vagy hogy akár a terhesség alatt olyan hatások érték az anyát amik a magzat életére is kihatnak, és jogos féltést ébresztenek az anyában. Gondolok itt pl. az abortusz eröltetése az apa részérõl, vagy hasonló. Szóval nem hiszem, hogy meg lehet állapítani "pontosan", hogy mi mikortól számít életveszélynek, vagy életveszélytõl való jogos féltésnek. Ez olyan, hogy "hány szõrszáltól kezdve számít szakállasnak valaki". Ma elméletileg (!) a keresztelés érvényességéhez mindössze víz kell, és az hogy elhangozzon, hogy "megkeresztellek az Atya, a Fiú, és a Szentlélek nevében".
A kérdező hozzászólása: (Meg igazából szerintem gyakorlatban is...)
Bennem több kérdés is felmerült. Miért kell a gyermeket megkeresztelni? Istenben hiszel, vagy valamelyik egyházban? Miért az egyház hagyományait követed, miért nem a Bibliát?

Megkeresztelik a kisfiamat ha én nem vagyok megkeresztelve?

Nyáron szeretnék keresztel?t másfél éves kisfiamat szeretnénk kereszteltetni!Én nem vagyok meg kereszetelve,Õt attól lehet?Köszönöm a válaszokat el?re is minden kedves segít?kész embernek!

Legjobb válasz: Nálunk csak én vagyok megkeresztelve, a férjem nem.A picurt mégis megkeresztelték.Lehet, hogy papja válogatja.

Nálunk csak én vagyok megkeresztelve, a férjem nem.A picurt mégis megkeresztelték.Lehet, hogy papja válogatja.
nálunk feltétel volt a szülõk és kereszt szülõk kereszteltsége
Nekem azt mondták, hogy nem.Elötte neked is meg kell keresztelkedned.
Az egyik házastársnak meg kell lenni keresztelve. nálunk csak én vagyok, apuka nem, de így is megkeresztelték a gyereket. szintúgy a keresztszülõnél is az egyiknél feltétel volt a keresztség.
Biztos, hogy papja válogatja. Nálunk tesómék elsõ gyerekét egy pap azért nem keresztelte meg, mert nem voltak összeházasodva. A másodiknál -másik templom- meg semmit sem kérdeztek. Még a szülõk, keresztszülõk vallását, keresztelését sem.
Teljesen a paptól függ. Volt, hogy nálunk simán megkeresztelt olyan gyerekeket, akiknek a szülei soha nem jártak templomban, de van, hogy azért nem kereszteli meg, mert a szülõk nincsenek áldozva.
a legfontosabb kimaradt? milyen vallásúvá akarjétok keresztelni? nem mindegy! ha pl. katolikussá, akkor szerintem elég, ha a ker.szülõ van megkeresztelve, enki viszont kötelezõ. egyszerû a megoldás: be kell menni a parókiára és ott feltenni ezt a kérdést a papnak.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!Az apukával nem vagyunk már együtt, de õ megvan keresztelve, akkor lehetséges, hogy nekem nem kell megkeresztelve lennem??!!Úgy gondolom katolikusnak szeretném ha lenne!
A kérdező hozzászólása: Mert az apuka is katolikus!!

Ha csak polgári esküvőnk lesz a születendő gyermeket akkor is megkereszteli a pap, vagy csak ha templomi is lesz?

ja, és ráadásul különbözik a vallásunk is. ez gondot jelent? viszont mindketten megvagyunk keresztelve.

Legjobb válasz: Meg fogja keresztelni. Az a lényeg, hogy ti is meg vagytok keresztelve, szabadon dönthetitek el, hogy melyik vallásra keresztelitek a babát. Azoknál a szülõknél sincs baj, ahol valaki nincs megkeresztelve, hisz ezen felnõtt korban is át lehet esni.

Meg fogja keresztelni. Az a lényeg, hogy ti is meg vagytok keresztelve, szabadon dönthetitek el, hogy melyik vallásra keresztelitek a babát. Azoknál a szülõknél sincs baj, ahol valaki nincs megkeresztelve, hisz ezen felnõtt korban is át lehet esni.
Megkereszteli, a két dolog (esküvõ-keresztelõ) független egymástól.
Azért szoktak belekötni az esküvõbe, mert a keresztelésnél ígéretet teszel, hogy abban a hitben neveled a gyereket. És ezt az ígéretet nehezen veszik komolyan olyantól, aki már a kapcsolatát sem annak az egyháznak a tanítása szerint alakítja ki, vagyis nem házasodik templomban. De ezek ellenére 99, 9999... % hogy minden pap megkeresztelné a gyereket.
Ja, a különbözõ vallás sem akadály.
A kérdező hozzászólása: én úgy tudtam ha nincs esküvõ nincs keresztelõ sem. akkor rosszul informáltak?! vagy ezt papja válogatja, van amelyik igen van amelyik nem?
Nem biztos, hogy megkereszteli. Mi templomban esküdtünk, ráadásul én egyházi iskolába jártam elõtte. Sekrestyés voltam egy ideig, kántorkodtam is. Mikor keresztelõre került volna sor, az volt az elsõ kérdés, hogy 5 évre visszamenõleg tudom-e igazolni, hogy befizettem az egyházi adót. Ez nem volt elég, mert a leendõ keresztszülõktõl is kérték a visszamenõleges igazolást a pénz befizetésérõl, különben nem engedélyezik a keresztelõt. Na, akkor azt mondtam, hogy többet templomba nem járok, a gyerekeim majd megkeresztelkednek nagykorúan, ha úgy döntenek. Jézus vajon bemutatta a csekket Keresztelõ Jánosnak?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!