Találatok a következő kifejezésre: Megállt a Mit (468 db)

Mi történik, ha megáll a világegyetem tágulása?

Lehetséges ez egyáltalán? Ha elkezd összemenni, akkor a rendezettség lesz az alapállapot, és nem a rendezetlenség? Ez lesz az energiaminimum? és ha megáll, de nem megy össze, hanem úgy marad, akkor mi történik?

Legjobb válasz: "meg semmiféle képpen nem áll- alapvetõ mechanikai törvények." pontosan, hogy de... a mechanika pont az lenne, hogy két egymástól távolodó, de egymást vonzó objektum távolodása lassul, megáll, majd visszafordul. A század elején még azt gondolták, hogy statikus az univerzum, ezért is szerepelt Einstein egyenleteiben egy bazinagy X erõhatás, ami fenttartja ezt az állapotot, hiszen a gravitációnak össze kellene rántania az egész hóbelebancot. Aztán Hubble jött rá, hogy a távoli galaxisok szinképében található jellegzetességek nem eddig ismeretlen anyagok, hanem abból adódnak, hogy az adott galaxis távolodik tõlünk. Ez a vöröseltolódás. Ekkor mindenki fellélegzett, mert az univerzum nem stacionárius, hanem tágul, megszületett az õsrobbanás elmélete és ezzel párhuzamosan az is, hogy a tágulás majd megáll és az egész visszazuhan önmagába. A bökkenõ az volt, amikor nehány évtizede újramérték a vöröseltolódásokat és szemben azzal amit vártak, hogy a tágulás üteme lassul, azt találták, hogy gyorsul. Ebbõl keletkezett (ebböl is) a sötét anyag/sötét energia elmélet... jelenleg ott tartunk, hogy nemhogy megállna a tágulás, de még egyre gyorsabb is...

ez csak most tûnt fel: azt írtad, hogy hallottál a vöröseltolódásról, majd utána: "...Hallottam már vöröseltolódásról. De a VÖRÖS FÉNY is mint minden más fény ha egy mondjuk 4 milliárd fényévre lévõ objektum felõl érzékeljük ..." szóval a vöröseltolódás nem a vörös fényt jelenti..., hanem azt, hogy a fény spektruma, a megfigyelõhöz képesti távolodása miatt, a spektrum vörös IRÁNYÁBA tolódik el.
"meg semmiféle képpen nem áll- alapvetõ mechanikai törvények." pontosan, hogy de... a mechanika pont az lenne, hogy két egymástól távolodó, de egymást vonzó objektum távolodása lassul, megáll, majd visszafordul. A század elején még azt gondolták, hogy statikus az univerzum, ezért is szerepelt Einstein egyenleteiben egy bazinagy X erõhatás, ami fenttartja ezt az állapotot, hiszen a gravitációnak össze kellene rántania az egész hóbelebancot. Aztán Hubble jött rá, hogy a távoli galaxisok szinképében található jellegzetességek nem eddig ismeretlen anyagok, hanem abból adódnak, hogy az adott galaxis távolodik tõlünk. Ez a vöröseltolódás. Ekkor mindenki fellélegzett, mert az univerzum nem stacionárius, hanem tágul, megszületett az õsrobbanás elmélete és ezzel párhuzamosan az is, hogy a tágulás majd megáll és az egész visszazuhan önmagába. A bökkenõ az volt, amikor nehány évtizede újramérték a vöröseltolódásokat és szemben azzal amit vártak, hogy a tágulás üteme lassul, azt találták, hogy gyorsul. Ebbõl keletkezett (ebböl is) a sötét anyag/sötét energia elmélet... jelenleg ott tartunk, hogy nemhogy megállna a tágulás, de még egyre gyorsabb is...
OK nyertél. De azért egy kérdést még: Tudjuk érzékelni a világegyetem határát?
A világegyetem tágulásában én nem hiszek teljesen mert az alapján igazolták hogy a bolygók távolodnak egymástól.Ez igaz hogy valamilyen szinten összefügg az egésszel de akkor sem lehet biztosan igazolni hiszen nem tudjuk.Ha ez lenne az energiaminimum akkor már rég erre törekedne a világegyetem ezért nem hiszem hogyha egyáltalán tágul akkor most megállna és szûkülne.És ha tágul akkor biztosan nem fog megállni csak ha valamilyen olyan dolog van a háttérben amirõl mi emberek még nem tudunk. Ugyanis nincs olyan erõ amelyik meg tudná állítani a világegyetemet.Mert nincsen rajta kívûl más anyag és energia.(De amúgy néhányan azt állítják hogy a világegyetem végtelen.Hát ha végtelen az számomra még elképzelhetetlenebb. Számomra a végtelen csak fogalomként létezik és nem kézzel fogható dolog.)
na, azért ezt a választ még nem ártana egy kicsit reszelgetni...:) különös tekintettel a BOLYGÓK távolodása kitételre.... azt már meg sem kérdezem, hogy a vöröseltolódásról hallottál- e...
Magyarul: Értem mi az a vöröseltolódás de ezzel csak azt lehet igazolni hogy a világegyetemben a fényt visszaverõ, észlelhetõ objektumok távolodnak egy bizonyos ponttól. De mi van azokkal az objektumokkal amiket nem tudunk észlelni a fény alapján.Így például a világegyetem határa szerintem semmilyen fényt nem bocsájt ki. ha egy olyan teremben vagy ahol nem tudod hol vannak a falak és a padló és sötét van de a benne lévõ tárgyakat látod és azt is hogy azok távolodnak attól még nem biztos hogy a terem határai(a padló és a fal:) )is távolodnak. Ha viszont itt valaki is tudja, hogy a világegyetem határa látható és egyre távolabb kerül akkor kérem jelezze és azonnal megértem hogy miért tágul az univerzum.
Köszönöm szépen hogy válaszoltál és kijavítottál. Így már értem a dolgot, de eddig azt hittem a szobás hasonlatom ha vicces is de igaz. De mivel nem, így már értem a miért tágul az univerzum..
ha csak egy kicsit is segíthettem, akkor már megérte koptatni a billentyûzetet :)
"Tudjuk érzékelni a világegyetem határát?" Közvetlenül nem. Ennek két oka van - de elõbb gondolkozz el egy példán: ha 2 dimenziós lények élnek egy lufi felszínén: tud tágulni a világuk? És van határa a világuknak? Konkrétan: ha elkezdesz benne húzni egy egyenest: lesz-e pont, ahol meg kell állni, mert nem lehet továbbmenni? A világegyetemet is hasonlóan képzeld el - de 3 dimenzióban. Egy második korlát: ha a világegyetem TÁGUL - akkor elõbb-utóbb lesz egy korlát, amit nem léphetsz át, mert soha nem éred el. Fénysebességnél nem mehetsz gyorsabban - és, elegendõ távolság után a viág már elég gyorsan tágul ahhoz, hogy hiába menj...
még emlékszem egy korábbi válaszra, hogy a tágulás az gyorsul, nem lassul. ez most annyit tesz, hogy a "nagy bumm" lényegében még mindig tart? és a világegyetem körül nincs semmi, se tér, se idõ, se akármi, amit az ember ebben a közegben megszokott, de a világegyetem ahogy tágul, ezeket a dolgokat úgy viszi magával (tér, idõ, stb.)?
meg semmiféle képpen nem áll- alapvetõ mechanikai törvények. abban a kérdésben még valóban nem jutottak egyeszségre a tudósok, hogy a világegyetem a végtelenségig tágul, vagy pulzál- bár mostanában a végtelenségig tágul nézet látszik elfogadottabbnk lenni. a probléma ott van, hogy világegyetem számított tömege és a tágulás jelenlegi sebessége nincs igazán összhangban egymással, ezért kellett a "sötét tömeg" és a "sötét energia" fogalmát bevezetni.
nézd, túl meleg van ahhoz, hogy legyen erõm egy igazán részletes magyarázathoz (meg persze annak a terjedelme is bõven meghaladná a néhány kötet nagyságát...) de aki ilyent ír le: "... világegyetemben a FÉNYT VISSZAVERÕ, észlelhetõ objektumok távolodnak ..."- az bizony tényleg csak hallott bizonyos dolgokról. gy.k.: a világegyetemben a naprendszerünkön kívül nem vagyunk képesek érzékelni a fényt visszaverõ testeket (a bolygókat)- ellenben nagyon is jól látjuk a fényt kibocsátó testeket ( a csillagokat)... javaslom, hogy szerezd be és olvasd el Ferrys Timothy: A vörös határ c. könyvét- sok mindent meg fogsz érteni belõle.
Hallottam már vöröseltolódásról. De a vörös fény is mint minden más fény ha egy mondjuk 4 milliárd fényévre lévõ objektum felõl érzékeljük akkor annak az objektumnak a 4 milliárd évvel ezelõtti állapotát mutatja.Ezzel lehet igazlni ha valami távolodik.De azért sztem a világegyetem határát nem jelzi semmilyen fény. Lehet hogy hülyeséget írtam de akkor magyarázza el valaki hogy mit nem tudok vagy nem értek jól.(Nem akarok kötözködni.)
"... akkor sem lehet biztosan igazolni hiszen nem tudjuk.." nyugi - tudjuk
azt, hogy semmiféleképpen sem állhat meg, azt a kérdésnek erre a részére válaszoltam: "és ha megáll, de nem megy össze, hanem úgy marad" azt gondolom te sem vonod kétségbe, hogy olyan, hogy "megáll" nem fordulhat elõ. a válaszod többi része stimmel- te sem mondasz mást, mint én.
Ez túl bonylult!MAgyarázd el szép lassan!

Már 4. hónapja fogyókúrázok diétával és tornázással. Eleinte leadtam 8 kilót, de most megállt a fogyás. Mit tegyek? 166 cm és 70 kg vagyok.

Legjobb válasz: Van az úgy,hogy egy idõ után megáll. Nem tudom mit diétázol,vagy sportolsz,de próbálj vagy egy kicsivel többet tornázni a megszokottnál,vagy még egy picit csökkenteni az adagjaidat,vagy mindkettõt! 26/N

Van az úgy, hogy egy idõ után megáll. Nem tudom mit diétázol, vagy sportolsz, de próbálj vagy egy kicsivel többet tornázni a megszokottnál, vagy még egy picit csökkenteni az adagjaidat, vagy mindkettõt! 26/N
Folytasd tovább, most minden csak a kitartásodon múlik, nekem is ez volt és ahogy eltelt 2, 3 hét újból megindult a fogyás. Ha esetleg, csak "lightosan" diétázol pl "csak" semmi cukor és zsír, akkor egy kicsit keményíthetsz a diétán, de ha ennél szigorúbban akkor nincs értelme. Szóval kitartás. Esetleg segíthetnél az én kérdésem Milyen fitness dvd-t vegyek? Még nem válaszoltak rá hátha te tudsz. A kérdés alatt bõvebben leírtam a problémám. :)
Hogyan fogyókúrázol?

Milyen az mikor valakinek megáll a szive?

Mit érzünk olyankor? Aki tud valamit az irjon.

Legjobb válasz: szerintem erõs nyomást érezhet az akinek hirtelen megáll a szíve, elõre érezhet szédülést...

szerintem erõs nyomást érezhet az akinek hirtelen megáll a szíve, elõre érezhet szédülést...
Hát, én arra tippelek, hogy miután megállt, max. nagyon rövid ideig érezhet gyengeséget és esetleg fulladást, utána elájul (levegõvétel nélkül egy-két percig ki lehet bírni, de akkor az agy azért kap oxigén-utánpótlást a vérbõl egy darabig). Úgy tudom, hogy amikor "félig" áll meg valakinek a szíve (amikor a pitvarokkal van gond, azok nem mûködnek), akkor is fulladást lehet érezni. De ez nem biztos...

Megállt a fogyásom! Mit kell ilyenkor csinálni?

Lefogytam eddig 13 kilót, de most megállt. Nem változtattam semmit. Rendesen étkezem és tekerem a szobakerékpárt, nem minden nap de 1 héten legalább 5-ször 30 km. Változtasak a mozgáson? Tornázással megindulna újra? Még 8 kilótól kéne megszabadulnom.

Legjobb válasz: Nem megállt, csak az izmaid kezdenek megerõsödni. És az izom súlyosabb mint a zsír. Tehát most nem kilóba kellene mérned magad, hanem centikben. :)

Nem megállt, csak az izmaid kezdenek megerõsödni. És az izom súlyosabb mint a zsír. Tehát most nem kilóba kellene mérned magad, hanem centikben. :)
Folytasd, csak folytasd. elõbb leugrott a viz, ami sok súlyban, és most jön igazán a zsír. Az a legnehezebben lemenõ. Folytasd a tornát az edzést és kitartás, ez nehezebb lesz, de ez már a hájacska ami leugrál :)
19:11 Azért ne mondd már, hogy az a 13 kg mind víz volt!! Az elég durva volna.
Most kell igazan kitartonak lenni, hidd el lemegy a tobbi is! Amugy gratula a tobbi mar lement kiloho! Hogyan fogyozol?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, akkor várok türelmesen és nem adom fel, mert nem dobom el azt, amít eddig elértem. Az utolsó válaszolónak! http://www.konnyenfogyok.hu Itt találtam minta étrendeket és kipróbáltam. Elsõ héten nehéz volt de megszoktam, hogy kevesebbet eszek és rendszeresen, mert azelõtt össze vissza, mikor mit.

Mi lehet az oka, hogy megállt a fogyásom?

Most tartok a 73 napon ,12 kg fogytam,de már 2-3 hete nem megy le semmi.Mi lehet az oka mindent ugy csinálok ahogy eddig.

Legjobb válasz: Ez teljesen termeszetes, hogy egy ido utan megall a gyors fogyas, lelassul, de persze igy is fogsz fogyni meg, tuti. Van, aki 90 nap vegere fogy 12kg-ot. Szervezettol, es attol is fugg, hogy kinek mennyit kell fogynia, mennyirol indulsz. Szerintem folytasd tovabbra is, ugyes vagy, es biztos, hogy fogsz meg fogyni!

Ez teljesen termeszetes, hogy egy ido utan megall a gyors fogyas, lelassul, de persze igy is fogsz fogyni meg, tuti. Van, aki 90 nap vegere fogy 12kg-ot. Szervezettol, es attol is fugg, hogy kinek mennyit kell fogynia, mennyirol indulsz. Szerintem folytasd tovabbra is, ugyes vagy, es biztos, hogy fogsz meg fogyni!
Normális, hogy lelassul vagy megáll a fogyás. Nekem 6 hét után megállt, addigra ment le 12kg, de végigcsináltam. Kolléganom is csinálta, oneki kb másfél honap után megállt pár hétre, majd az utolso honapban hasonlo tempoval fogyott, mint az elején. Szervezetfuggo. Még igy is orulhetunk, hisz egyáltalán nem mindenkinek válik be a diéta. Ha bírja a szervezeted, szerintem csináld végig, ha fogysz még, az nagyon jo, de lehet, hogy csak stabilizálodik a súlyod. Ha itt a keresoben rákeresel, sok hasonlo kérdés volt már, sok-sok tapasztalattal.

Ha megall a fogyás mit lehet tenni?

par hete, hogy egy dekat se fogytam, pedig elotte porogtek le rolam a kilok. feherjedús dietat eszek, ugyanugy mint eddig, sot meg tobb rostos gyumolcsot is. de nem fogyok. mozgok is eleget. 100kgrol lementem 90kgre es most meg se mozdul :(

Legjobb válasz: Tovább csinálni ugyanúgy és türelemmel várni, amig újra beindul a fogyás. NEM hülyéskedek - teljesen normális, hogy idönként megáll a fogyás, akár hónapokra is.

Tovább csinálni ugyanúgy és türelemmel várni, amig újra beindul a fogyás. NEM hülyéskedek - teljesen normális, hogy idönként megáll a fogyás, akár hónapokra is.
A kérdező hozzászólása: na hat ha honapokig ez lesz akkor azt hiszem h megbolondulok..
Én úgy csinálom(tesépítõ diéta) hogy heti fél-1 kg-t fogyok 4 súlyzós 6 aerob edzéssel, és ki volt számolva kezdettõl fogva hogy hány gramm szénhidrátot és hány gramm fehérjét illetve hány gramm telítetlen zsírt eszek, ha kevesebb a fogyás mint fél kg csökkentem a szénhidrátot 40 grammal és már meg is van oldva a probléma.Próbáld ki megéri:)
A kérdező hozzászólása: de en nem eszek semmifajta szenhidratot, csak hust hussal, a szenhidrat maximum a gyumolcsokbol illetve zoldsegekbol kerulhet a szervezetembe..de ha arrol is lemondok akkor nem lesz eleg rost és nem lesz anyagcserém..lehet az segitene, ha egy napot arra aldoznék, h megadnék a szervezetemnek egy jo adag szenhidratot, pizzat tesztat akarmit ami jol hizlal, hatha felfordul az anyacserém es beindul :D
igen, egy amolyan "zabanap" általában segít.
Azt nem írtad hogy edzel-e mert ugyebár a fogyás nem más mint kalória deficit.
A kérdező hozzászólása: hat edzésnek nem nevezném, duci tornat csinalom, ugralokotelezek, este nagyon sokat setalok temposan, futni nem tudok mer fajnak a melleim tole, nemtudom h miert.
vegyél egy jó kis sportmelltartót a melltartó fölé.
A kérdező hozzászólása: hat vettem, csak igy is faj, nagyokkal aldott meg az ég, még a testalkatomhoz kepest is :/

Ha futsz előre egy futópadon normál sebességgel, és a szalag hirtelen megáll, akkor mi történik?

Normál sebesség: 10 km/h

Legjobb válasz: Ha futsz, a szalag hátra megy, te meg elõre lépdelsz, ugye. Szalag megáll, te lépnél/nagyot, gyorsan/ így aztán belefutsz a kezelõszervekbe elõl. De lehet, hogy hanyattbaszódsz, 3asom lesz fizikából, úgyhogy aki jobban tudja, javítson ki... :D

Ha futsz, a szalag hátra megy, te meg elõre lépdelsz, ugye. Szalag megáll, te lépnél/nagyot, gyorsan/ így aztán belefutsz a kezelõszervekbe elõl. De lehet, hogy hanyattbaszódsz, 3asom lesz fizikából, úgyhogy aki jobban tudja, javítson ki... :D
Szerintem hatalmasat esnél, de próbáld ki és írd meg mi történt, mert engem is érdekel :D
Hírtelen nem áll meg, tesómnak van futó padja idõnként át járok hozzá használni és volt egyszer áramszünet akkor is fokozatosan kezdett megállni a gép nem hirtelen, valami lendület még mozgatta a szalagot.
mark86 én nem várom meg az ilyen helyzetet! én állok meg rajta és esek kelek a teremben és olyan lol vagyok mit tegyek????
Futópadon futni a legnagyobb baromság, bocs! Szétb*ssza a bokádat.

"Ízlésről nem lehet vitatkozni" Mit gondoltok erről? Megállja a helyét?

Legjobb válasz: Igen,megállja.Mert ami nekem tetszik és jól áll,az nem biztos,hogy Neked is.Attõl,mert nekem a barna szemû férfiak tetszenek,attól Neked a kékszemû is tetszhet.Én szeretem az erõs lecsót,Te nem biztos.És ez nem azt jelenti,hogy bármelyik is roszz.

Igen, megállja.Mert ami nekem tetszik és jól áll, az nem biztos, hogy Neked is.Attõl, mert nekem a barna szemû férfiak tetszenek, attól Neked a kékszemû is tetszhet.Én szeretem az erõs lecsót, Te nem biztos.És ez nem azt jelenti, hogy bármelyik is roszz.
Régi nagy igazság, és szerintem helytálló. Mindenkinek joga van a saját véleményhez. Ha valami nekem tetszik, akkor nem tilthatnak el tõle, amíg ez nem megy más rovására. Viszont nem is erõltethetnek rám nekem nem tetszõ dolgokat.
Mi a szép? Ami érdek nélkül tetszik... Hm.
Én is azt gondolom, hogy ízlésrõl nem érdemes vitatkozni, mert mindenkinek más tetszik és ezt nem is kell megváltoztatni senkinél.

Ha a magzat megáll a növekedésben mit érezhetek?

Az alhasi feszülések abba maradnak?Illetve gondolom a terhes tünetek sem erősödnek hanem gyengülnek.rég voltam ultrahangon és szeretném magam megnyugtatni.A tüneteim sokkal erősebbek lettek,és a cici érzékenységen kívül minden más megvan,a cici érzékenység pedig már az előző ultrahang előtt elmúlt.

Legjobb válasz: Szerintem ha megáll a fejlõdésben nem érzel ilyen tüneteket! Nekem végig lassabban fejlõdött,de nem volt gond a terhességek,sõt az orvos sem vette észre!

Szerintem ha megáll a fejlõdésben nem érzel ilyen tüneteket! Nekem végig lassabban fejlõdött, de nem volt gond a terhességek, sõt az orvos sem vette észre!
A kérdező hozzászólása: akkor nem jött volna elõ a derékfájásom, a sok hányás, illetve nem fájna még mindig a hasam ugye?
Semmi tünete nincsen. Az enyém 6 hetesen jól volt 10 hetesen már nem élt. Ott volt és ennyi, semmi vérzés semmi jele nem volt, hogy gond lenne. Mondjuk nekem elõtte sem volt sok tünetem, de azok is meg voltak végig. A tünetek amúgy azért is maradhatnak mert amíg bent a baba van HCG a szervezetben így az okozhat tünetet azután is, hogy a baba elhalt. Második babámmal szintén hol volt tünetem hol nem, és õ még mindig bent van 26 hetes. Teljesen ugyan olyan volt az eleje, mint a másikkal, az elment ez megmaradt. Csak tünetekbõl úgy sem tudod megállapítani van a baj vagy sem, kár ezen aggódni. Optimistán kell hozzá állni, nincsen baj. A terhes tünetek jönnek mennek, problémás terhességnél és nem problémásnál is. Amíg nem vérzel és nincsenek görcseid addig nagy eséllyel baj sincsen. Nekem a második picimmel volt vérzésem és görcsöm is és a baba még is teljesen jól van, szóval az sem feltétlenül baj ha vérzik az ember, de akkor nyilván orvoshoz kell fordulni.
A kérdező hozzászólása: Akkor csak bízni lehet!
Nekem az elsõ két gyermekemmel semmi terhes tünetem nem volt, mégis egészségesek, semmi gondom nem volt. Az a gyanús inkább, ha van tünet, majd hirtelen semmi, de ekkor sem biztos, hogy baj van. Ezt sajnos nem lehet tudni elõre, max megérzés.
Nem gomba?
A kérdező hozzászólása: Szerintem ( és az orvos szerint se ) nem. Az új köröm a nem növekedõ régi alá nõ be, de nem tudja lelökni azt. Már 3 réteg van egymáson...
Próbáljátok meg körömreszelõvel lereszelni a felsõbb rétegeket!
A kérdező hozzászólása: Meggondolandó, bár azt, amit le kéne szedni, szivem szerint flex-szel köszörülném le, már akkora... És ha a probléma nem oldódik meg?

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!