Találatok a következő kifejezésre: Ma voltam azt mondta hogy (165 db)

4 hónapos és egy hetes a babám. Ma voltunk tanácsadáson. A kisfiam 7, 98 kg és 69 cm. A doki azt mondta, hogy gyönyörűen fejlődik, de az anyukák kint azt mondták rá hogy kövér. Csak anyatejes. Valóban kövér lenne? A tietek mekkora volt ennyi idősen?

Legjobb válasz: Az én fiam 5 kg volt, de pont akkor fogyott egy kilót, mert kórházban voltunk, amit aztán vissza is szedett, duplán. Most 10 hós 8,5 kg, 72 cm(a gyerekorvosunk azt mondta, hogy olyan, ahogy az a nagykönyvben meg van írva). Minden gyerek más, majd idõvel ledolgozza azt, amivel több van rajta. Ne aggódj!

Az én fiam 5 kg volt, de pont akkor fogyott egy kilót, mert kórházban voltunk, amit aztán vissza is szedett, duplán. Most 10 hós 8, 5 kg, 72 cm(a gyerekorvosunk azt mondta, hogy olyan, ahogy az a nagykönyvben meg van írva). Minden gyerek más, majd idõvel ledolgozza azt, amivel több van rajta. Ne aggódj!
Az én fiam 7150 gramm volt, és nagyon szép, nem kövér baba. Attól is függ mennyivel szülted. Annyira kövér nem lehet..
Nagy baba, de hogy kövér lenne? Ne foglalkozz a "jóindulatú" anyukákkal, higgy a dokinak, hogy szépen fejlõdik. Én most így nem tudnám megmondani az én lányom mekkora volt ilyen korban, de most 16, 5 hónaposan 10 kiló és 76 centi körül van. :) Különben meg - tapasztalat - ha elkezd mászni, menni, futkosni, eltûnnek róla a hurkák. És abban a korban már kevesebbet híznak, többet nyúlnak. Szóval nyugi.
Azta!! Az én kislányom 8 hónaposan nincs ekkora:-))) 7290g és 69, 5 cm. 4 hónaposan pedig 5300g és 60cm volt. De szép arányos a babád, valószínûleg nem lesz mindig ennyivel nagyobb a többieknél, szerintem egy éves koruk körül egybeérnek. Fõleg, ha anyatejes, meg nincs mitõl aggódnod. Minden jót nektek!
Szia! Az én fiam most ekkora, és õ 6 hónapos.Arányos a súllya a cm-hez, nem hinném, hogy kövér lenne, viszont jó nagy baba a korához képest!
Ha meglátták a kisfiamat, nekünk is azt mondták, hú milyen kövér. Kicsit néha rosszul is esett, de inkább jól egyen, mint sem. A dokinõ mindig annyit mondott: szemmel láthatóan jól táplált:) Volt, aki azzal ijesztegetett, hogy a súlya miatt le fog maradni a fejlõdésben, de nem így lett! Csak anyatejes volt 6 hónapos koráig, azóta is szopizik még és eddig mindent elfogadott, amivel megkínáltuk:) Most 10, 5 hónapos, már kevesebbet hízik, mert lemozogja. 71 cm és 9850 g.
Szia! Az én kisfiam 6850 gramm volt, 65 cm. Egyáltalán nem kövér a babád, ne izgulj, anyatejes baba sosem kövér! Ne foglalkozz azzal amit mások mondanak! Csak így tovább. :)
A kérdező hozzászólása: Igen kisfiú. A születésétõl kezdve nagyobb az átlagnál. 3830 grammal és 53 centivel született. Mondjuk az apukája se és én se éppen a "kínai méret" vagyunk. :)
Nem kövér a hosszához képest, egyszerûen csak nagyon nagy baba. :) az én kislányom most 9 hós, és most 70 cm, és 8.6 kiló. a tied gondolom fiú?
Szia! 4 hónaposan 6, 90és 65cm a kisfiam. Szerintem nem kövér.
A kérdező hozzászólása: Igazából szerintem nem kövér. Olyan kis arányos. Van neki egy kis tokája az igaz, de nem vészes. Én nem mondanám rá, hogy kövér csak azt hogy szereti a pocakját. :)

Az utolsó mensim első napja július 18. Elvileg ma lennék 10 hetes. Ma voltam dokinál, aki azt mondta, hogy kb.7 hetes. Igaz lenne, hogy csak 7 hetes vagyok?

Legjobb válasz: Én úgy tudom a peteérés idõpontja határozza meg a foganást és ez a ciklus felénél történik ha minden rendben megy azaz pontosan két menzesz között. Ebbõl adódhat 1-3 hét eltérés. Furcsa hogy ezt nem mondta a doki.

Én úgy tudom a peteérés idõpontja határozza meg a foganást és ez a ciklus felénél történik ha minden rendben megy azaz pontosan két menzesz között. Ebbõl adódhat 1-3 hét eltérés. Furcsa hogy ezt nem mondta a doki.
Szia! Hasonló cipõbe járok mint te én most 18 hetes lennék a menszi alapján de egyébként valójában csak 16 hetes és 3 napos. Ez azért lehet (legalábbis nállam ez a helyzet áll fenn) mert 28 napos ciklus helyett 36 napos ciklusom volt, így a peteérésem is késöbbre esett. Ez magyarázza a csúszást. Alapjáraton mindenki 28 nappal számol. Nem tudom nállad felmerülhetnek-e ilyen problémák, de valószinüleg a lehetõ legkésebb idõpontban fogant a baba. Ne aggódj ez nem jelent rosszat.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Ovulációs tesztet használtam augusztus 1, 2, pozitív volt. Abból gondolom, hogy 3.-án foganhatott meg a pici. De mindegy mennyi idõs az a lényeg, hogy egészséges legyen. Már dobog a pici szíve. :)
Gondolom kesobb fogant meg a pici, es ezert mas a merete, de emiatt ne aggodj. A 12.heti UH meretek alapjan szoktan hivatalosan megvaltoztatni a tervezett szules datumat (ha szukseges). Te egyelore szamolj nyugodtan az utolso mensi elso napjaval.

Múlt hét kedden voltam nőgyógyásznál akkor megállapította hogy 5 hetes kismama vagyok ma megint voltam és azt mondta hogy 6 hetes 4 napos vagyok, hogy is van ez?

Legjobb válasz: Mert korábban még nem látott méreteket igazából, csak a naptár szerint mondta, most meg már az UH által mért adatokból határozta meg a korát.

Mert korábban még nem látott méreteket igazából, csak a naptár szerint mondta, most meg már az UH által mért adatokból határozta meg a korát.
Hááát igen! Ez nehéz dolog, mivel az orvosok a baba méretébõl állapítják meg, hogy hanyadik hét! E miatt ne aggódj! Mikor mész legközelebb uh-ra? Ha megint más mond, mint amennyi szerinted, kérdezd meg!

Segítség! 32 hetes km vagyok, ma voltam UH-on és azt mondták hogy két héttel nagyobb a baba, tehát ő 34 hetes, a méretei: BPD:87 mm; AC: 312 mm; FL: 61mm, normális ez? A múlt héten hagytam abba az Elevit szedését, lehet a vitamin miatt ilyen nagy?

Legjobb válasz: Ezen nem szabad izgulni, nekem meg pont hogy 1 héttel kisebbnek mondták. Az utolsó menstruációtól csak a várható szülés idõpontját számolják ki, a peteérés mindenkinek máskor van a cikluson belül. Nekem azt mondta a dokim, hogy az elsõ ultrahangon megállapított kor a legpontosabb. Nekem a 7 héten azt mondták, hogy 5 hetes terhes vagyok. Az elevittõl nekem nem lett nagy a babám és inkább szedd, ebben a hideg téli idõben, kell a vitamin. Remélem tudtam segíteni abban, hogy megnyugodj kicsit.

Ezen nem szabad izgulni, nekem meg pont hogy 1 héttel kisebbnek mondták. Az utolsó menstruációtól csak a várható szülés idõpontját számolják ki, a peteérés mindenkinek máskor van a cikluson belül. Nekem azt mondta a dokim, hogy az elsõ ultrahangon megállapított kor a legpontosabb. Nekem a 7 héten azt mondták, hogy 5 hetes terhes vagyok. Az elevittõl nekem nem lett nagy a babám és inkább szedd, ebben a hideg téli idõben, kell a vitamin. Remélem tudtam segíteni abban, hogy megnyugodj kicsit.
16.33-as vagyok. A 34 negyedik héten mondták 33 hetesnek. Ez kimaradt az elejébõl.
Szia! Ezen ne izgulj, örülj neki, hogy ilyen jól fejlõdik a babád. Az én babókám is nagyobb a kelleténél, de én örülök. Hidd el, a 37. hét körül már örülni fogsz, hogy jól fejlett, mert talán akkor elõbb is kibújik majd:)
Szerintem sem kell aggódnod, a babád méretei teljesen normálisak! Egyébként is 10% eltérés lehet a valós és a uh által becsült adatok között! Nekem a 40.héten az uh vizsgálaton 2700g-ot mondott a babámra a nõci, rá 12órára 3000g-os babám született, pedig nem is ettem semmit közben!
Pedig 17:22-nek igaza van. Az UH csak egy becslést ad, ami 10%-ban eltérhet a valóságtól lefelé is, meg felfelé is, és ez teljesen normális és gyakori. Sõt, többet mondok: az eddig legnagyobb becslési hiba 2, 5 kiló volt! (Nyilván ez egyedi és egyszeri eset.)
Vitamintól NEM NÕ ÓRIÁSBÉBI. Nem tudom, ki terjeszti ezt a marhaságot. A te babád nagyobbra nõtt az átlagnál, valószínûleg genetikusan ilyen.
És miért nem tõlük kérdezted meg hogy ez baj-e?
Hány grammra becsülték?
Szia! Ez tényleg genetika, én nem szedtem vitaminokat, nagyon vékony vagyok. A második leányzómat 56 kilóval szültem és 4 kiló lett, senki nem nézte volna ki belõlem, mert pici hasam volt. Most várom a 3. babát, a 30 hetes uh eredményei: BPD: 82 mm, AC: 285, FL: 61 mm, becsült súlya 1930 gramm. A fej és haskörfogat szerint 33 hetesnek felel meg és én 30 hetesen voltam. Én is kérdeztem, hogy ez igy oké? Az mondta a doki, hogy minden rendben, de hatalmas a bébi. Most is csak 56 kiló vagyok, viszont hatalmas a pocakom, a dokim is azt mondta, hogy a hasam méretébõl gondolta, hogy nem lesz egy törpe a baba. És tényleg nem szedtem vitamint. És még csak nem is foganhatott elõbb, mert a párom éppen félidõben ért haza külföldrõl. Szerintem ez nálad is teljesen normális. Kicsit nagyobb bébire számíthatsz. De még az is lehet, hogy az uh se teljesen pontos. Könnyû szülést kívánok neked is! 35 hetes km.
En ugyanilyen adatokkal 38+1-re szultem, 3600gr-os babat!Szamithatsz ra h kesobb is jo nagy lesz(6hosan 9500gr volt). Viszont tenyleg nem a vitaminoktol fugg, hanem genetika, ahogy mar irtak elottem.
A kérdező hozzászólása: A többi válaszolónak meg köszönöm a segítséget!!!
A kérdező hozzászólása: Az elsõ válaszolónak írnám, hogy megkérdeztem, de nem nyugtatott meg a válaszuk.Amit meg te írtál az meg nem válasz a kérdésre!!!
A kérdező hozzászólása: 2450 gr-ra.

Ha ma voltam ultrahangon és azt mondta, hogy 24 mm-es tüsző látható, akkpr ha péntaken leszünk együtt az már késő? Mikor van a tüszőrepedés?

Legjobb válasz: Ezt nem tudom megmondani, hogy pontosan mikor lesz csak találgatni lehet. Én tegnap voltam uh-on és nekem van egy 23mm-es domináns tüszõm és a doki azt mondta, hogy szerinte még két-három napig nem reped meg. Ezért kell holnap is mennem uh-ra, hogy megnézze megrepedt-e már. És szerintem nem késõ a pénteki együttlét.

Ezt nem tudom megmondani, hogy pontosan mikor lesz csak találgatni lehet. Én tegnap voltam uh-on és nekem van egy 23mm-es domináns tüszõm és a doki azt mondta, hogy szerinte még két-három napig nem reped meg. Ezért kell holnap is mennem uh-ra, hogy megnézze megrepedt-e már. És szerintem nem késõ a pénteki együttlét.

Ma voltam orvosnál és az ultrahangon azt mondták hogy nem vagyok terhes pedig két teszt is halvány pozitív lett nektek már volt ilyen? És különböző teszt!

Léci mindenképp írjatok!!!!!

Legjobb válasz: Nekem volt hasonló, a Clearblue volt halvány pozitív (és nem is erõsödött, a többi nega) és nem volt baba. Tehát hamis volt a teszt. De volt olyan hogy 3 tesztem is szépen látható + volt csak kicsit halványabb mint a C csík és az uh-n és a doki is azt mondta hogy nincs itt senki, ekkor 4 hetes és pár napos voltam. Egy hét múlva elmentem egy másik dokihoz és bizony ott volt a baba. De még az is elõfordulhat hogy felszívódik és ilyenkor pár nap múlva megjön. Tesztelj és ha erõsödik a csík akkor ott baba van és csak korán mentél.

Nekem volt hasonló, a Clearblue volt halvány pozitív (és nem is erõsödött, a többi nega) és nem volt baba. Tehát hamis volt a teszt. De volt olyan hogy 3 tesztem is szépen látható + volt csak kicsit halványabb mint a C csík és az uh-n és a doki is azt mondta hogy nincs itt senki, ekkor 4 hetes és pár napos voltam. Egy hét múlva elmentem egy másik dokihoz és bizony ott volt a baba. De még az is elõfordulhat hogy felszívódik és ilyenkor pár nap múlva megjön. Tesztelj és ha erõsödik a csík akkor ott baba van és csak korán mentél.
Szia! Ugyanígy jártam mint Te, csak 4 teszttel amik különbözõek voltak, de mind halvány pozitív. Elmentem uh-ra, és semmit sem láttak, aztán 13 napos késéssel megjött a vérzésem. A mai napig nem tudom mi lehetett, de nem baba. Most viszont már 10 hetes vagyok 3 hónappal a "hamis" tesztek után :) Remélem neked még csak nagyon fiatal a terhességed és azért nem látszik. Hallani ilyet is, és a remény hal meg utoljára! :)
Szia. HÁt nem tudom, 5-6 hetesen már legalább egy petezsákot kéne látni, és a 7mm-es nyálkahártya nagyon vékony! Nekem 4 hét 4 naposan volt 15mm-es! De kívánom a legjobbakat!
Szia, ha legalább 5-6 hetes terhes vagy, akkor már látnia kellene az orvosnak, mielõbb menj vissza, nehogy méhen kívüli legyen, s azért nem látja, de reméljük csak azért, mert még pici a terhesség.
A kérdező hozzászólása: Hétfõn tudok csak menni orvoshoz!!!!Imádkozok hogy ne legyen semmi baj!!!!
2-3 hetest még tuti nem látnak ultrahangon. Lehet hogy csak elbújt, vagy nem túl jó az ultrahangos orvos. Lényeg, hogy baba van a pocidban, mostmár csak meg kell találni. De azért tényleg mielõbb menj el újabb ultrahangra, nehogy úgy járj mint én. Nekem 6 hetesen nem találták a babát pedig 5 pozitív teszt is kimutatta, végül kiderült, hogy méhenkívüli terhesség volt. Persze azt is látni kellett volna, csak az ultrahangos doki nem volt a helyzet magaslatán. De neked biztos rendben lesz, úgyhogy ne ijedj meg. Nekem nagy görcseim is voltak és barnáztam is. Gratulálok!
A kérdező hozzászólása: akkor lehet hogy csak 2-3 hetes lehetek?Nem?Azt az ultrahang látná?Szerintem nem!!!Ti mit gondoltok?
Szia! Nekem a 6 hetes ultrahangkor 13mm-es volt a petezsákom. Szerintem mindenképpen keress fel másik orvost is! 16 hetes kismama
A kérdező hozzászólása: Köszike hétfõn megyek !!!!akkor miért nem látták ultra hangon?
Akkor baba van, viszont keress fel egy másik dokit, mert a 7 mm-es nyálkahártya nagyon vékony ahhoz hogy rendesen megtapadjon. A doki adni fog olyan gyógyszert ami segít és igyál palástfû teát! Pihenj sokat! Gratulálok!
A kérdező hozzászólása: most csináltam 2 tesztet és pozitív lett mind kettõ és sokkal erõsebb a csík mint amit szombaton csináltam.Ennyi teszt nem lehet rossz!!!!
ez nem igaz, a petezsákot nem kell még ilyenkor látni, a nyálkahártya is jó, ha megtapadt benne a sejtcsomó, ne aggódj, ha a doki azt mondja baba, akkor az is. az, hgy kinek milyen volt, vagy milyen szokott általában az tök mindegy, egyrészt nem pontos a mérés, ráadásul egy-két nap alatt sokat változhat minden odabent, hiszen most mindent dupláz a kicsike naponta!
A kérdező hozzászólása: Az orvos megnézte a Méhszájat és azt mondta hogy 5-6 hetes lehetek!!!!azt írták a papírra hogy uterus nagysága:42*56 .Nyh:7mm
A kérdező hozzászólása: Köszi hogy irtatok!!!
Szia! Nekem se látott semmit, visszahívott pár nap múlva, akkor se látott semmit, vért vett, hcg vizsgálat, kórházi megfigyelés, mert méhen kívulire gyanakodtak, laporoszkópiát csináltak, de szerencsére mégsem méhen kívuli volt, hanem beluli elhalás :-( De elotte már erosen barnáztam és gorcsoltem is, úgyhogy korai vetélés volt. Kitisztították a méhem, most van a 2.menzim azóta, még egy hónap, s újra próbálkozhatunk. Remélem mindkettonknek sikerul. Nagyon drukkolok neked! Majd írj, hogy mi lett!

36 hetes kismama vagyok. Szerdán voltam orvosnál és azt mondta hogy bármikor meglehet a babám mert elég nagy már! Ma eléggé feszít a hasam és keményedik is! Kinek mien a 36. hét?

Legjobb válasz: Nekem is azt mondta a 36.héten hogy jó nagy a gyerek,persze hozzám képest mert én nem vagyok valami nagy. De a méhszájat megvizsgálva megállapította, hogy még zárva van, nem esedékes a szülés. Nekem nincsennek jóslóim, de az elõzõ gyerekemet kihordtam a 40. hétig és egyszer sem voltak.

Nekem is azt mondta a 36.héten hogy jó nagy a gyerek, persze hozzám képest mert én nem vagyok valami nagy. De a méhszájat megvizsgálva megállapította, hogy még zárva van, nem esedékes a szülés. Nekem nincsennek jóslóim, de az elõzõ gyerekemet kihordtam a 40. hétig és egyszer sem voltak.
nekem már 2 hete jobban keményedik mint szokott, hét elején már 3 kilo körüli volt. de még mindig egyben vagyunk :) 37 hetes kismama
Szerintem arra gondolt, ha most megszületne se lenne már semmi baj!
Nekem is azt mondták hogy most már akár jósló fájások lehetnek.Azt mondta az orvos hogy én a 36 hétben vagyok de õ akkora mint egy 38 hetes.De azt is mondta hogy ettõl még végig vihetem a 40-ik hétig.Sokat feszül a pocakom és néha elég durván mozog.A wc pedig az otthonommá vált. Boldog baba várást. 36hetes kismama.
Nekem nem nagyon feszul a hasam holnap megyek orvoshoz majd kiderul minden...de joslom volt mar egy picike! 36hetes

Ma voltunk tanácsadáson és a gyerekorvos azt mondta hogy fitymaszükülete van amit sebészi úton kell rendbe hozni! Még van esélyünk elkerülni a mütétet?

9hónapos a kisfiam és 1évesen megkell müteni!Nagyon megilyedtem hogy erre szükség lesz!3hónapos kora óta rendeszersen gondoztam a kukiját!és még is!nem tudok már mit tenni hogy elkerüljem a mütétét!Nagyon féltem a picimet!

Legjobb válasz: Amit a fitymáról feltétlenül tudni kell...Nem múlik el nap, hogy ne jelentkezne kórházunkban jónéhány anyuka kisfia "kukijának" rendellenessége miatt. A problémát többnyire az okozza, hogy a gyermek fitymája nem húzható hátra. A "Kell-e húzogatni?","Mikor kell elkezdeni a húzogatást?" vagy a "Megelõzhettük volna a fitymaszûkületet, ha idõben elkezdjük húzogatni?" olyan kérdések, melyek pártokra osztják a játszóterek fiús-anya társadalmát, és melyek nagyon gyakran felmerülnek a gyermeksebészeti és urológiai szakrendeléseken. Bár manapság e betegségek gyógyítása a szakembernek nem okoz nehézséget, az alábbiakban, a szülõk számára szeretnék a témában röviden rendet teremteni. Ha a fityma nem húzható hátra, az többnyire két veleszületett oknak, vagy ezek kombinációjának következménye: 1. A letapadás igen gyakori, csecsemõknél és kisdedeknél nem is tekintjük rendellenességnek. Lényege, hogy a fityma belsõ felszíne és a makk lazán összenõtt. Ez, az életkor elõrehaladtával, többnyire magától, minden beavatkozás nélkül megszûnik. Problémát az okozhat, hogy a letapadt fityma mögül a faggyúanyagot termelõ mirigyek váladéka nem tud kiürülni. Ha e felgyülemlett váladék befertõzõdik, kellemetlen betegség, gennyes fitymazsákgyulladás alakul ki. 2. Egészen más természetû elváltozás a fitymaszûkület. Mint a neve is mutatja, ilyenkor a fityma hátrahúzását a szûk bõr akadályozza. Az elváltozást - súlyossága szerint - két fokozatba sorolhatjuk: míg abszolút szûkület esetén az elõbõr hátrahúzása teljességgel lehetetlen, relatív szûkületnél a fityma hátrahúzása több-kevesebb nehézség árán lehetséges. Ez utóbbi esetben, a feszülés miatt a bõr gyakran berepedezik és gyûrûszerûen elszorítja a hímvesszõt. Tudni kell, hogy a csecsemõkori fitymaszûkület is javulhat az életkor elõrehaladtával. 3 éves korig az enyhe, relatív szûkületek kinõhetõk, az abszolút szûkületek pedig gyakran relatívvá szelídülnek. 3. Nagyon gyakori az elõbbi két elváltozás együttes elõfordulása. Ilyenkor a letapadás többé-kevésbé súlyos fitymaszûkülettel párosul. Mint már említettem, a hímvesszõn, a makk mögött, számos, faggyúszerû anyagot termelõ mirigy helyezkedik el. Ha a rendszeres tisztálkodás hiányában ezek váladéka nem kerül eltávolításra, elõbb-utóbb gyulladásos betegség jelentkezik. Ennek megelõzésére a fityma rendszeres hátrahúzása és a hímvesszõ szappanos mosása elengedhetetlen. De mit tegyünk, ha gyermekünk fitymáját nem tudjuk hátrahúzni? A válasz banálisnak tûnik: mutassuk meg hozzáértõ szakembernek, aki elõször eldönti, hogy mi a panasz oka, majd a kóroknak megfelelõen ad javaslatot az orvoslásra. A gyógyítás ugyanis kórokonként más és más. 1. Tisztán letapadás esetén a gyógyítás a fitymának a makkról történõ leválasztása. Ez történhet fokozatosan, óvatos húzogatással, amit a szülõ otthon is végezhet, de történhet mûszeresen is, kórházban. 2. Fitymaszûkület esetén a megoldás egyértelmûen mûtéti. Fontos tudni, hogy a szûk elõbõrt húzogatással tágítani nem lehet. A húzogatás ilyenkor - sokszor alig látható - berepedezéshez, kisebesedéshez vezet. A sebek pedig hegesedéssel gyógyulnak, ami a bõr rugalmasságának elvesztéséhez, a szûkület fokozódásához vezet. 3. Kombinált formáknál jó eredményt csak mûtéttel lehet elérni, hiszen a letapadt fitymának a makkról történõ leválasztása nem oldja meg a problémát, a társulóan szûkebb elõbõr húzogatása viszont annak berepedezését, hegesedését és a szûkület fokozódását okozza. Mikor idõszerû a kezelés? Mint az elõbbiekben említettük, a letapadás csecsemõ- és kisdedkorban szokványos, nem tekintjük kórosnak. Ugyancsak gyakran figyelhetõ meg fitymaszûkület is, mely 3 éves korig magától megszûnik, vagy jelentõsen javul. Így a letapadás leválasztását 2 éves, a fitymaszûkület miatt végzett mûtétet 3 éves kor körül tartjuk elvégzendõnek. Kombinált formáknál értelemszerûen érdemes megvárni a 3 éves kort, hiszen a fitymaszûkület spontán javulásának lehetõsége eddig adott. A vizelés megfigyelése azonban már újszülöttkorban elengedhetetlen, mert a nehezített vizelés azonnali beavatkozást tesz szükségessé. Egy gyufaszálnyi vastagságú, erõteljes ívû vizeletsugár esetén beavatkozás nem szükséges. Kivételt képeznek azon esetek, amikor a fityma alatt nagymennyiségû faggyú szaporodik fel. Ilyenkor - a fenyegetõ gyulladás megelõzésére - letapadás esetén a fityma leválasztását, szûkület esetén mûtétet végzünk. Milyen mûtétet végzünk fitymaszûkület esetén? Két elvileg eltérõ mûtéti eljárás, és e kettõ kombinációjával számtalan egyéb megoldás lehetséges. Szinte nincs is két sebész, aki egyformán végezné. 1. Circumcisió (körülmetélés): a fityma eltávolítása. Hatására a makk fedetlenné válik. A sivatagban élõ népek által több ezer év óta gyakorolt õsi eljárás, melyet ma, hygiénés meggondolások alapján, szinte minden észak-amerikai fiún elvégeznek. 2. A fityma bemetszése: az elõbõr továbbra is fedi a makkot, de mivel lebernyegszerûen szétnyílik, esztétikai hatása nem mindig megfelelõ. 3. Egyéb plasztikai megoldások az elõzõ két alapmûtét kombinációjával igyekeznek elérni a makk fedettségét és megfelelõ esztétikai hatást. Hátrányuk, hogy néha újra beszûkülnek. A mûtéti eljárás megválasztása a szülõvel való megbeszélés alapján történik. Fel kell hívni azonban a figyelmet arra, hogy nem minden betegnél választhatók tetszõlegesen az elõbbiekben felsorolt mûtéti lehetõségek. Igen szûk vagy heges fityma esetén például csak circumcisió javasolt, mert a másik két mûtéti típus végzése vagy igen csúnya eredményt adna, vagy nagy valószínûséggel magában rejtené az újra-beszûkülés lehetõségét. Összefoglalva: Ha a gyermekünk fitymája nem húzható hátra a "Húzogassuk? - Ne húzogassuk? - Mikor húzogassuk?" kérdést ne a játszótéren döntsük el, hanem forduljunk szakemberhez, aki biztosan segíteni fog megtalálni a legmegfelelõbb, "legtestreszabottabb" megoldást. Szerzõ: Dr. Kerényi Imre Forrás: HáziPatika.com

Amit a fitymáról feltétlenül tudni kell...Nem múlik el nap, hogy ne jelentkezne kórházunkban jónéhány anyuka kisfia "kukijának" rendellenessége miatt. A problémát többnyire az okozza, hogy a gyermek fitymája nem húzható hátra. A "Kell-e húzogatni?", "Mikor kell elkezdeni a húzogatást?" vagy a "Megelõzhettük volna a fitymaszûkületet, ha idõben elkezdjük húzogatni?" olyan kérdések, melyek pártokra osztják a játszóterek fiús-anya társadalmát, és melyek nagyon gyakran felmerülnek a gyermeksebészeti és urológiai szakrendeléseken. Bár manapság e betegségek gyógyítása a szakembernek nem okoz nehézséget, az alábbiakban, a szülõk számára szeretnék a témában röviden rendet teremteni. Ha a fityma nem húzható hátra, az többnyire két veleszületett oknak, vagy ezek kombinációjának következménye: 1. A letapadás igen gyakori, csecsemõknél és kisdedeknél nem is tekintjük rendellenességnek. Lényege, hogy a fityma belsõ felszíne és a makk lazán összenõtt. Ez, az életkor elõrehaladtával, többnyire magától, minden beavatkozás nélkül megszûnik. Problémát az okozhat, hogy a letapadt fityma mögül a faggyúanyagot termelõ mirigyek váladéka nem tud kiürülni. Ha e felgyülemlett váladék befertõzõdik, kellemetlen betegség, gennyes fitymazsákgyulladás alakul ki. 2. Egészen más természetû elváltozás a fitymaszûkület. Mint a neve is mutatja, ilyenkor a fityma hátrahúzását a szûk bõr akadályozza. Az elváltozást - súlyossága szerint - két fokozatba sorolhatjuk: míg abszolút szûkület esetén az elõbõr hátrahúzása teljességgel lehetetlen, relatív szûkületnél a fityma hátrahúzása több-kevesebb nehézség árán lehetséges. Ez utóbbi esetben, a feszülés miatt a bõr gyakran berepedezik és gyûrûszerûen elszorítja a hímvesszõt. Tudni kell, hogy a csecsemõkori fitymaszûkület is javulhat az életkor elõrehaladtával. 3 éves korig az enyhe, relatív szûkületek kinõhetõk, az abszolút szûkületek pedig gyakran relatívvá szelídülnek. 3. Nagyon gyakori az elõbbi két elváltozás együttes elõfordulása. Ilyenkor a letapadás többé-kevésbé súlyos fitymaszûkülettel párosul. Mint már említettem, a hímvesszõn, a makk mögött, számos, faggyúszerû anyagot termelõ mirigy helyezkedik el. Ha a rendszeres tisztálkodás hiányában ezek váladéka nem kerül eltávolításra, elõbb-utóbb gyulladásos betegség jelentkezik. Ennek megelõzésére a fityma rendszeres hátrahúzása és a hímvesszõ szappanos mosása elengedhetetlen. De mit tegyünk, ha gyermekünk fitymáját nem tudjuk hátrahúzni? A válasz banálisnak tûnik: mutassuk meg hozzáértõ szakembernek, aki elõször eldönti, hogy mi a panasz oka, majd a kóroknak megfelelõen ad javaslatot az orvoslásra. A gyógyítás ugyanis kórokonként más és más. 1. Tisztán letapadás esetén a gyógyítás a fitymának a makkról történõ leválasztása. Ez történhet fokozatosan, óvatos húzogatással, amit a szülõ otthon is végezhet, de történhet mûszeresen is, kórházban. 2. Fitymaszûkület esetén a megoldás egyértelmûen mûtéti. Fontos tudni, hogy a szûk elõbõrt húzogatással tágítani nem lehet. A húzogatás ilyenkor - sokszor alig látható - berepedezéshez, kisebesedéshez vezet. A sebek pedig hegesedéssel gyógyulnak, ami a bõr rugalmasságának elvesztéséhez, a szûkület fokozódásához vezet. 3. Kombinált formáknál jó eredményt csak mûtéttel lehet elérni, hiszen a letapadt fitymának a makkról történõ leválasztása nem oldja meg a problémát, a társulóan szûkebb elõbõr húzogatása viszont annak berepedezését, hegesedését és a szûkület fokozódását okozza. Mikor idõszerû a kezelés? Mint az elõbbiekben említettük, a letapadás csecsemõ- és kisdedkorban szokványos, nem tekintjük kórosnak. Ugyancsak gyakran figyelhetõ meg fitymaszûkület is, mely 3 éves korig magától megszûnik, vagy jelentõsen javul. Így a letapadás leválasztását 2 éves, a fitymaszûkület miatt végzett mûtétet 3 éves kor körül tartjuk elvégzendõnek. Kombinált formáknál értelemszerûen érdemes megvárni a 3 éves kort, hiszen a fitymaszûkület spontán javulásának lehetõsége eddig adott. A vizelés megfigyelése azonban már újszülöttkorban elengedhetetlen, mert a nehezített vizelés azonnali beavatkozást tesz szükségessé. Egy gyufaszálnyi vastagságú, erõteljes ívû vizeletsugár esetén beavatkozás nem szükséges. Kivételt képeznek azon esetek, amikor a fityma alatt nagymennyiségû faggyú szaporodik fel. Ilyenkor - a fenyegetõ gyulladás megelõzésére - letapadás esetén a fityma leválasztását, szûkület esetén mûtétet végzünk. Milyen mûtétet végzünk fitymaszûkület esetén? Két elvileg eltérõ mûtéti eljárás, és e kettõ kombinációjával számtalan egyéb megoldás lehetséges. Szinte nincs is két sebész, aki egyformán végezné. 1. Circumcisió (körülmetélés): a fityma eltávolítása. Hatására a makk fedetlenné válik. A sivatagban élõ népek által több ezer év óta gyakorolt õsi eljárás, melyet ma, hygiénés meggondolások alapján, szinte minden észak-amerikai fiún elvégeznek. 2. A fityma bemetszése: az elõbõr továbbra is fedi a makkot, de mivel lebernyegszerûen szétnyílik, esztétikai hatása nem mindig megfelelõ. 3. Egyéb plasztikai megoldások az elõzõ két alapmûtét kombinációjával igyekeznek elérni a makk fedettségét és megfelelõ esztétikai hatást. Hátrányuk, hogy néha újra beszûkülnek. A mûtéti eljárás megválasztása a szülõvel való megbeszélés alapján történik. Fel kell hívni azonban a figyelmet arra, hogy nem minden betegnél választhatók tetszõlegesen az elõbbiekben felsorolt mûtéti lehetõségek. Igen szûk vagy heges fityma esetén például csak circumcisió javasolt, mert a másik két mûtéti típus végzése vagy igen csúnya eredményt adna, vagy nagy valószínûséggel magában rejtené az újra-beszûkülés lehetõségét. Összefoglalva: Ha a gyermekünk fitymája nem húzható hátra a "Húzogassuk? - Ne húzogassuk? - Mikor húzogassuk?" kérdést ne a játszótéren döntsük el, hanem forduljunk szakemberhez, aki biztosan segíteni fog megtalálni a legmegfelelõbb, "legtestreszabottabb" megoldást. Szerzõ: Dr. Kerényi Imre Forrás: HáziPatika.com
Nekem azt mondták a kórházban, meg a doki is, hogy 2 éves koráig nem szabad "gondozni"-húzogatni, mert azért kell felvágni nekik.Elvileg a húzogatástól megszakad egy kis bõrke darab ami addig védte pisitõl stb...én így tudom.
Szia! Ez elég furcsa. Kisfiamnak kicsit le van tapadva, mégsem javasolják, hogy húzkodjuk neki. Mondjuk nem is igen hagyja. Mûtétrõl még szó sem volt, azt mondták, még évekeig lehet ezzel várni. Bár lehet, hogy nálatok orvosilag indokolt. Kérdezz meg egy szakorvost, hogy miért kell, és mit nyerhettek vele, vagy mi lenne, ha nem vállalnátok be még a mûtétet. -Macska-

Ma voltam dokinál, azt mondta, hogy szerinte tuti kihúzzuk a terminus végéig (teljesen zárt méhszáj, első baba). Van itt valaki, akinek ilyen "értékek" mellett mégis hamarabb beindult a szülés? 36 hkm

Mesélnétek, kinek hogy volt? Már eléggé türelmetlen vagyok! :)

Legjobb válasz: Elsõ baba, zárt méhszáj, pontosan 41. betöltött héten született meg. Szerintem ne legyél türelmetlen, úgyis meg fog történni. Nekem azt mondták, hogy minden percet ki kell élvezni, mert addig van nyugalom otthon. Hát igazuk volt :)

Elsõ baba, zárt méhszáj, pontosan 41. betöltött héten született meg. Szerintem ne legyél türelmetlen, úgyis meg fog történni. Nekem azt mondták, hogy minden percet ki kell élvezni, mert addig van nyugalom otthon. Hát igazuk volt :)
Végig zárt voltam én, 39+4 napra született a fiam. 36 hetesen még ne türelmetlenkedj, korai lenne még megszületnie. Használd ki a nyugalmat, a szabadságot, mert jó ideig nem lesz benne részed.
szia :) Nekem már a 35-héttõl kezdve egy ujjnyira nyitva volt a méhszájam, azt mondta az orvos h napok kérdése :) aztán végül kiírt nap elõtt 2 nappal jött a baba :) bármikor el kezdhetsz tágúlni a babán múlik :) Könnyû szülést kívánok és jó egészséget a picinek és az anyukának :) ))
A lányom ilyen zárt méhszájnál 38+6, a fiam meg 39+-ra született. Mindkettõ fájásokkal indult. Mindkettõ császár lett, mert nem tágultam. Természetes érzés, amit most érzel. Mindenki várja már a végét, ez a legnehezebb, fizikailag is, meg szeretnél már babázni, érthetõ.:) Az a jó, ha még legalább 2 hetet odabent tölt a baba, az már hamar eltelik.
Terminus elõtt 5 nappal született a kislányom.Teljesen zárt voltam elõtte egy nappal még, elsõ baba.:) Könnyû szülést!
Akkor én leszek az ellenpélda :) 37+5 hetes voltam amikor megvizsgált a doki és mondta, hogy a lányom bizony még bent szeretne maradni egy ideig, úgyhogy ne is számítsak arra, hogy elõbb jön, a méhszáj teljesen zárt volt, ctg nem mutatott semmi különöset. Rá 2 napra elfolyt a magzatvíz. Beértünk a kórházba és az ügyeletes elõször alig akarta elhinni, hogy elfolyt, mert a méhszáj még mindig zárt volt. Aztán azt mondta, hogy így hosszú vajúdásnak nézek elébe, és igaza lett.
Szia! Nekem ugyanez volt, mint neked, se fájás és még a méhszájam is zárva volt, idõnként volt egy kis jósló, de viszont sokat keményedtem. Kiírt idõpont után 3 nappal szültem. Szóval nekem nem jött elõbb a pici lányom :) !
Én egy keddi napon voltam a dokimnál. Azt mondta rá fogok húzni, nagyon fent van a baba, plusz zárt méhszáj stb. Következõ keddre voltam kiírva. Keddi vizsgálat utáni napon, szerda éjjel 11kor indultak meg a fájások, csütörtök reggel 6-kor meglett a Kisfiam :)
38 hetes voltam amikor vizsgált mert utazott el egy hétre azt mondta hogy sajnos nem lesz itt amikor jön a baba mert napok kérdése és kint lesz, de az utat nem tudja lemondani, adott egy orvost aki helyettesíti, hát édes lányom 40+3 ra jött így nála tudtam szülni, semmi jelentõsége mit "saccol"
NST-n voltam, majd a doki megvizsgált , ez csütörtöki nap volt. MOndta, hogy jövõ héten találkozunk, addig 100 % bent marad a baba, teljesen zárt voltam, elsõ babával, 39. héten. Nah, még aznap éjjel elfolyt a magzatvíz. :)
"én is", bocsánat.
Szia! 8-as vagyok! Szerintem meg nem baj az, ha kihúzod a végéig, mert ha teljesen zárt méhszájjal kezded a vajúdást, akkor nagyon hosszú lesz. Én kihúztam a végéig, és még így is, hogy gyakran jöttek a fájások, 4 óra eltelte után csak 1 ujjnyira voltam nyitva 40+3 hetesen. Egyébként 8-as voltam.

Ma voltam a nőgyógyászomnál és talált egy fertőzést, amit azt mondta hogy nemi úton férfitől lehet elkapni. (? )

Felírt nekem és a barátomnak egy doboz Fluconazole 1x1 (4db-os) 150mg-os kapszulát,2 doboz Tinidazol-Pol (4db-os) 500 mg-os 2x2-es filmtablettát illetve nekem külön egy doboz KLION 1x-es (10db-os) hüvelykúpot.Azt mondta nekem hogy a barátommal egy hétig napi 4-et - 4-et szedjünk a tinidazol-ból és mellette napi 1-et - 1-et a fluconazole-ból és én pedig még egy hétig napi 1-et a fluconazole-ból. Plusz ugye nekem még ott van a 10 napig használandó hüvelykúp.Azt nem értem hogy hogyan gondolta ezt hogy egy hétig szedjük ezeket meg én még egy hétig szedjem ezeket amikor 4-4 meg a másikból csak 4 darab van.Lehet hogy bután hangzik ez a kérdésem de nem tudom hogyan kéne beszedjük és már holnaptól kéne mind a kett?nknek elkezdni a gyógyszer szedését. Mindenkinek a válaszát el?re is k.-m

Legjobb válasz: Hát figyu... Az a legbiztosabb, hogyha felhívod a dokit, és tõle kérdezed meg! LEhet, hogy rosszul emlékszel, vagy rosszul mondta/rossz adagolást írt fel, bármi. Szerintem nem lesz gáz, ha a biztonság kedvéért megkérdezed. Jobbulást mindkettõtöknek!

Hát figyu... Az a legbiztosabb, hogyha felhívod a dokit, és tõle kérdezed meg! LEhet, hogy rosszul emlékszel, vagy rosszul mondta/rossz adagolást írt fel, bármi. Szerintem nem lesz gáz, ha a biztonság kedvéért megkérdezed. Jobbulást mindkettõtöknek!
A 4 db-os gyógyszereket nem egy hétig kell szedni, hanem heti egyet! Ezek lórúgásnyi adagok!!! Nagyon vigyázzatok vele, nem szabad túladagolni! A Kliont minden nap szedheted.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!