Találatok a következő kifejezésre: Mért nem a nappali (14 db)

A húgom 18 éves és nappali gimnáziumba jár, de már nem kap 3 éve családi pótlékot mióta az édesanyám meghalt mi ilyenkor a teendő, én intézkedhetnék, mert apám nem érne rá sajnos mert szinte éjt-nappalá téve dolgozik?

valahol azt hallottam,hogy 24 éves korig is lehet kapni ha iskolába jár,kérlek segítsen az aki ebben kompetens vagy csak nagyon ért hozzá.

Legjobb válasz: ez megváltozott, már csak 20 éves korig jár,és mivel sajnos anyukád meghalt,alapból járna a támogatás

ez megváltozott, már csak 20 éves korig jár, és mivel sajnos anyukád meghalt, alapból járna a támogatás
Sajnálom, itt bõvebben is olvashatsz róla: http://www.onyf.hu/index.php?module=news&fname=onyf_left_men..
A kérdező hozzászólása: az jó , mert akkor idáig ha csak az árvaságit számolom, több mint 1000.000forinttól estünk el ugye 4 év alatt...kár hogy erröl nem jól informálódtunk.
Igen, akkor is 2010-ben ez gyerekenként min. havi 24250ft. Az árvaellátás a 16-25 éves korúaknak jár, ha az árva oktatási intézmény nappali tagozatán tanul.
A kérdező hozzászólása: de akkor is ha az édesanyám volt férjével élünk, mert õ a szárnyai alá vett minket.
Árvaellátást remélem kapsz, az is jár tudod ugye?
A kérdező hozzászólása: köszi a lniket egyébként, kmoly hogy 15 oldalt kell kitölteni.
A kérdező hozzászólása: mi azért vártunk vele mert az ismerõsök azt mondták hogy ne eröltessük ha nem vagyunk jogosultak, mert a levélben amit kaptunk azt ált azért szüntetik be a folyósítást mert édesanyám meghalt.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a gyors válaszokat és próbálom is intézni:)
12:16-os vagyok ismét. Nem kaptattok a 2 év alatt valami levelet tõlük?Mert elvileg nekik meg kellett volna indokolni, hogy miért szüntették meg a családi pótlék folyósítását. Engem személy szerint becsaptak 3 éve..Az én 14 éves fiam Angliába ment ki tanulni mint nappali tagozatos diák.Hónapokig kértem, hogy új számlaszámra küldjék a pénzt, és nem küldték.helyette jött egy levél, hogy nem jár nekem, mert a diák nem Magyarországon tanul, és én mint szülõ is kint vagyok vele.Másfél év után tudtam meg, hogy becsaptak, mert járt volna így is! Nektek is kellett volna valamit kapni amivel megindokolták, hogy miért nem fizetnek 2 éve!Meg hát ti is miért vártatok 2 évet evvel???
Mivel nappali tagozatos még mindig jár!Ráadásul emelt családi jár!Írni kell egy kérelmet a Magyar Államkincstár családi pótlék osztályának, és kérvényezni kell, hogy küldjenek pénzt mert jár nektek.nem árt anyukád halotti anyakönyvi kivonatát is csatolni(másolatot)amivel tudjátok kérni az emeltet.Visszamenõleg 6 hónapot fizetnek csak meg. Mindenképpen járjatok a nyakukra, és tegyél panasz amiért nem küldték, mert 18 éves korig a diák tanköteles, és alanyi jogos kellett volna utalniuk.. https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/index.php?pg=form_edit&..
A kérdező hozzászólása: 2006ban halt meg, akkor a húgom 15 éves volt azóta egy fillért nem láttunk a kincstártól, pedig akkor ahogy írtad még 2 évig kapnánk, sõt 3 éve még a nõvérem is nappali tagozaton tanult.és mit lehet ilyenkor csinálni mert ugye a húgom nagykorú szóval ez is közrejátszhat?visszamenõleg térítenek valamennyit?
Hát, remélem, nem úszott el még ez a hajó, hiszen ezek szerint te is elmúltál 18... de anyukátok halálakor valakit csak kijelöltek gyámnak, gondolom apádat, neki kellett volna nyomban utána járni... annak azért kérdezz utána telefonon, hogy ha magad intézed, azt elfogadják-e, nehogy az legyen, hogy töltögethetitek elölrõl, mert apád aláírása kell rá, vagy még egyszerûbb, ha írtok egy meghatalmazást, kérdezz ennek is utána. Sok szerencsét!
aaaaz. ugy birom az ilyen szitukat bazzzeg már felálll. kell nekem ez a csaj 17/Ff
õ szólt neked amikor te maszturbáltál a nappaliba?
Szerintem nem túl fiatal. Bár célszerûbb tornateremben csinálni, mert a nappaliban könnyen összetörhet mindent a labdával vagy a hokiütõvel.
osonny mögé, és ba.zd nyakon egy szívlapáttal.
Na akkor menj oda és csináld neki te:D:D
szerintem cumizd le, és mond hogy legközelebb a szobádba menjen :)
na ez a 17 éves gyerek ameik itt kanosodik a gép elött. elég szánalmas vagy. Meg hogy valaki aztmondja hogy a testvérek egymást elégitsék ki. Teljesen szánalmas hogyilyen válaszokat adtok. És a válasz. Szolj öcsédnek hogy ne a nappaliba könnyitsen magán :) vagy ha nemtudja hogy láttad, akkor hagyd szónélkül. 22/F
A kérdező hozzászólása: De ha nem szólok neki akkor lehet hogy legközelebb a szülõk látják meg!
igen igen igen igeeeen! jol mondjaám!!!! birom az ient
Most lehet, hogy én vagyok a hülye, de az ilyesminek a gondolatától már a gyomrom is felfordul, mint amiket sokan ideírnak... 17/F
Te is kezd el elõtte és csináljátok egymàsra.
Én már jóval korábban kezdtem....se szerintem mondd meg neki h hol tudja ugy csinálni h senki ne lássa
:D
A kérdező hozzászólása: A nõvére vagyok
Szólj neki, hogy máskor, máshol csinálja, mert ha szülök veszik észre... (amúgy te kedves kérdezõ fiú vagy lány vagy?)
akk ottvan anyuci:) ))

Hogyan oldjátok meg, ha a baba kuszni szeretne, de az egész házban járólap van és nagyon hideg? Csak a nappaliban van szőnyeg de ezt a helyet már unja, nem merem engedni a köre, mindig visszahuzom ha lekuszik.

Legjobb válasz: SZia, Nálunk szõnyeg van, de én így is leteszek alá egy paplant, rá egy lepedõt, mert sokszor átfordul, meg mászni próbál és pofára esés szokott lenni belõle. Így legalább puhára esik. VAgy a franciaágyra teszem, ott vagyok vele, leesni nem tud.

SZia, Nálunk szõnyeg van, de én így is leteszek alá egy paplant, rá egy lepedõt, mert sokszor átfordul, meg mászni próbál és pofára esés szokott lenni belõle. Így legalább puhára esik. VAgy a franciaágyra teszem, ott vagyok vele, leesni nem tud.
Szia ! Lehet kapni színes polifon szivacsot ami állatfigurás vagy bármilyen színes dolgot ábrázol és késõbb még kirakónak is jó mert , a figurák kivehetõk és utána vissza tudja majd rakni a helyére amikor már nagyobb lesz. Érdemes még egy plédet alárakni , hogy ha nagyon hideg a kõ még védje egy kicsit.Ha esetleg a színek lekötik a figyelmét és nem kúszik akkor érdemes a kedvenc játékát messzebbre rakni , hogy tudjomn érte kúszni.
Nálunk is járólap van, amikor még tényleg hideg volt akkor hosszú gatyó alá harisnya, de most már egyáltalán nem hideg a kõ így rövid gatyó poló és pl.tegnap mezítláb volt itthon.
Szerintem nem kell "túl" aggódni. Nálunk is mindenhol kõ van, csak a lányom szobájában van szivacs szõnyeg. Jó idõ van, semmi baja nem lesz a kövön. Max ha nagyon félted adj rá egy nagyon vékony harisnyát de szerintem melege lesz.
Szerintem ha már belejön a kúszásba, a polifoam szõnyeg és a paplan nem elég (fél pillanat alatt lejön róla). Én egy vékony pamutrugdalózót adok rá (hosszúujjút, a body fölé), az teljesen elég, talán még sok is!
Én is paplant terítettem a kisfiam alá, secperc alatt összgyûrte, és nem igazán tudott rajta gyakorolni. Én is inkább adtam rá egy vékony harisnyát és menjemn amerre szeretne.


Nem lehet, hogy azért nem elég a tejem estére mert felcserélte a kisfiam a nappalt és az éjszakát és este azt hiszi reggel van? Mert reggel többet esznek!

Legjobb válasz: Szerintem nem. Állítólag teljesen normális az, hogy este kevesebb a tej, mivel addigra a testünk fáradtabb és nem termel annyit. Az éjszakai alvás után viszont (már aki tud a babája mellett aludni) kipihentebbek vagyunk és ezért van hajnalban, reggel több tej. De azt mondják, hogy nem probléma az, hogy estére mennyiségileg kevesebb a tej, mert abban nem igazán van már a vizesebb elõtejbõl, ami elsõsorban itatja a babát, hanem majdnem mind a zsírosabb tápláló tej, így hiába kevesebb, de mégis laktatja a babát.

Szerintem nem. Állítólag teljesen normális az, hogy este kevesebb a tej, mivel addigra a testünk fáradtabb és nem termel annyit. Az éjszakai alvás után viszont (már aki tud a babája mellett aludni) kipihentebbek vagyunk és ezért van hajnalban, reggel több tej. De azt mondják, hogy nem probléma az, hogy estére mennyiségileg kevesebb a tej, mert abban nem igazán van már a vizesebb elõtejbõl, ami elsõsorban itatja a babát, hanem majdnem mind a zsírosabb tápláló tej, így hiába kevesebb, de mégis laktatja a babát.
szia! nekem is az elejen este alig volt tejem, de egy ido utan beallt. ne izgulj, majd neked is be fog allni ez is, meg a baba is tobbet fog majd ejszaka aludni.

Két éves a fiam, lassan 3 hónapja szobatiszta nappalra, de 3-4 napja nem szól csak akkor mikor már csorog a nadrágon, harisnyán végig. Két napja megint pelusban van, mert nem győzzük száraz ruhával s kint hideg van . Mi lehet vele?

sokat iszik 1-másfél liter tea,meg 6-7 dl tejet.felfázás,de azt mondja,hogy nem fáj mikor pisil.

Legjobb válasz: Ugyan ez van nálunk. Mióta vannak ezek a hidegek, nem szól hogy pisilni kell,csak mikor már késõ. Én most úgy csinálom, hogy óránként ráültetem a bilire,( még akkor is ha azt mondja nem kell pisilnie), és azt mondom neki, hogy pisiljen bele, mert a cica szomjas (nincs macskánk :D ), és utána együtt lehúzzuk a Wc-n.

Ugyan ez van nálunk. Mióta vannak ezek a hidegek, nem szól hogy pisilni kell, csak mikor már késõ. Én most úgy csinálom, hogy óránként ráültetem a bilire, ( még akkor is ha azt mondja nem kell pisilnie), és azt mondom neki, hogy pisiljen bele, mert a cica szomjas (nincs macskánk :D ), és utána együtt lehúzzuk a Wc-n.
utolsónak: elmondanád h mire gondoltál? érdekel, nálunk is ez a helyzet! köszi
Azért egy kis Vekerdy Tamást olvasgassatok a témában.
1. vagyok Nálunk 2 napja vissza állt a rend, most már szól ha biliznie kell. Lehet neki is csak idõ kell.
A kérdező hozzászólása: Lehet most már télire pelusoznom kell?"bilire nem kell csücsülni" szerinte.bárhova mehettünk pelus nélkül mindig szolt idejében, mintha kicserélték volna.
1. vagyok. Nálunk nem azzal van a baj, hogy sokat pisil, hanem azzal, hogy mióta hideg van nem szól. Nem tudom, hogy a idõvel van e az összefüggés, de elõtte mindig jelezte, hogy biliznie kellett.
Nem tudom, hogy van-e benne igazság, de egy jó barátnõm azzal az elmélettel állt elõ, hogy most, mikor bejött a hideg idõ, a szervezetnek nincs annyi folyadékra szüksége, mint nyáron.A "fel halmozott víz készlet" most már felesleges, mehet ki!Nálunk is ugyan ez a helyzet mint a kérdezõnél. Ugyan annyi folyadékot iszik a lányom, mégis mostanában többet pisil az eddigieknél. Lehet benne valami szerintem.
A kérdező hozzászólása: köszönöm, megprobálom csökkenteni a tea ivást
Szia!Nálunk ugyanez volt 22 hónapos kislányommal mire egyik barátnõm rákérdezett mennyi teát iszik!Nálunk is sok most a tea ivás ami hiába gyümölcs tea van benne koffein és az fokozza a vizelet ürítést!Én is a sûrûbb pisiltetést alkalmazom!Ha nem ivott teát vissza állt a rend ezért biztosra tudom hogy a tea a hibás!Lehet nálatok is ez a probléma! :)
Szia!Nálunk is ugyanez van!Többször pisiltetem mert ha szól is akkor sem akar bilire ülni!A védõnõm szerint akik fiatalon szoknak le azoknál van néha visszaesés!Idõ kérdése és helyre áll a rend!Én pelust nem adom vissza hanem többször kérdezem és ráültetem a bilire!A könyvre én is kíváncsi vagyok mit kell belõle tudni! Neked kitartás és türelem!!! :)

2hetes babánk valószínü felcserélte az éjszakát a nappallal, mert egész nap alszik, éjszaka meg nem bírjuk elaltatni. Mit csináljunk?

Legjobb válasz: Nappal ha altatod ne csinálj sötétet.Nyugodtan szóljona rádió,vagy cd.Próbáld fenntartani.Nekem is csinálta a lányom,de pár nap alatt visszaállt.A fenntartásd ne úgy értsd,hogy sirattatni kell,hanem kicsit mgébreszteni,beszélni hozzá,átpelenkázni.Esetleg átöltöztetni.Este pedig az ellenkezöje.Csend,sötét,pancsi után szopi,és altatás.Ha nem kakil be,akkor ne pelenkázd... 5,5 hónapos kislány anyukája.

Nappal ha altatod ne csinálj sötétet.Nyugodtan szóljona rádió, vagy cd.Próbáld fenntartani.Nekem is csinálta a lányom, de pár nap alatt visszaállt.A fenntartásd ne úgy értsd, hogy sirattatni kell, hanem kicsit mgébreszteni, beszélni hozzá, átpelenkázni.Esetleg átöltöztetni.Este pedig az ellenkezöje.Csend, sötét, pancsi után szopi, és altatás.Ha nem kakil be, akkor ne pelenkázd... 5, 5 hónapos kislány anyukája.
Szia nekem is a 3 hetes babám ezt csinálta.Én ugy csináltam kikkor nappal aludt, és utánna felébredt, beszélgettem hozzá, sétáltam vele, maszírozgattam, szóval nemmindíg hagytam mélyen elaludni.Soszor inkább egész rövideket hagytam aludni.Pár nap után szépen visszaált.Most ha nemfáj a hasa 9 után elalszik és van ugy hogy délelõtt 9-10ig alszik, 3-4 óránként kel fel szopizni.És ha elaltatod a babát ne csinálj neki sötétet, mert akkor nem tudja mikkor van éjjel és nappal.Jó babázást!!!!

Mért nem jo a nappali és az esti hő?

nemértem.Mert ha valakinek fentvan a h?je mert babás akkor ugyanugy fent van nappal és este is. és én azt olvastam hogy csak az a lényeg ha egyid?ben mérjük. És az nemszámit hogy reggel vagy hétköznap mert csak az a lényeg hogy eggy id?ben mérjük mindíg.Mert pl. ha lázas vagyok mérhetem én reggel vagy este akkor is fent van a h?m mert lázas vagyok. ha meg nemvagyok lázas akkor nem megy fel se reggel se este.Na ehhez mit szoltok?

Legjobb válasz: A napközbeni hõ alakulása függ az aktivitástól is. ezért ajánlott reggel, az ágyban, felkelés elõtt megmérni a hõt, rögtön ébredés után.

A napközbeni hõ alakulása függ az aktivitástól is. ezért ajánlott reggel, az ágyban, felkelés elõtt megmérni a hõt, rögtön ébredés után.
Ebredes utan tudsz csak, "nyugalmi allapotban" levo hot merni. Csakis ez a fontos! Sot hajnalig tarto buli utan, mar nem realis a reggel mert ho sem. Ja ugyanugy fent van, csak nem tudom kinek jo, ha alltatja magat a delutani magasabb hovel. Na ehez mit szolsz?

Szerintetek normális az, hogy egész nap nem porszívózhattam ki a nappalit, mert a macskánk a díványon aludt?

Ma szerettem volna kitakarítani, de a férjem nem engedte, mert a macska a díványon hadd pihenjen.

Legjobb válasz: Nem, nem normális, de errõl nem a macska tehet.

Nem, nem normális, de errõl nem a macska tehet.
Igazán figyelmes férjed van :D majd holnap takarítson ki õ, Te ma akartál :)
Én is így voltam a perzsa cicámmal, amikor õ bent aludt akkor megvártam míg felkel és kimegy és csak utána porszívóztam. De hozzá kell tennem, hogy õ nagyon beteg volt és az orvosa azt mondta, hogy a legkisebb stressz is végzetes lehet számára (szívbaja volt). Õ meg rosszul volt a porszívótól. Visszagondolva nem normális amit mûveltem, most az egészséges cicámmal ilyet meg nem tennék, sõt néha még játékból a farkát is beszippantom (õ meg hagyja).
Abszolút nem normális! Én sem zavarnám azért a cicát, holmi porszívózással. Alszik a cic? Mindig alszik valahol, szinte egész nap. Nem zavarom azért én sem, még ha nem normális dolog, akkor sem. Aludjon csak a kis drága..Munka megvár..:)
Nem írtad, hogy ezt te aranyosan tette vagy pedig agresszívan. Amennyiben zavar téged tudom javasolni a következõ mûvelet elvégzését, mialatt a FÉRJED alszik: http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2010/05/29/article-1282390-09.. https://gs1.wac.edgecastcdn.net/8019B6/data.tumblr.com/tumbl.. Természetesen ne szemceruzával, alkoholos filccel. Egyébként mindez teljesen normális.
Én is ilyen férjet szeretnék :) )
Körbeporszívóznám, ha lenne macskám (allergia) és ha szoktam volna porszívózni (megvárom, amíg más veszi a kezébe az ügyet). :)
Én mondjuk ekkora ügyet nem csinálnék belõle. Ha zavarja, akkor átmegy máshová, és 5 mp múlva folytatja az alvást.
Ez aranyos. :) Megmosolyogtam. Nem normális amúgy, de annyira édes az egész hogy nem tudnék haragudni... :)
mínusz "te" az elsõ mondatomnál (Elõször máshogy akartam írni, csak nem töröltem vissza eleget.) :D

SOS MIT TEGYEK? A macskám bolhás. Mondjuk eddig is volt egy-kettő, de nem szaporodtak el. Pár hete tele volt a nappali. De akkor úgy tűnt, hogy ki tudtuk irtani őket, mert vettünk a cicának bolhanyakörvet és porszívóztunk minden nap.

Legjobb válasz: Én ma fogadtam be egy full bolhás macskát még a szemében is bolha volt, és megfürdettem bolha irtó samponnal ami igaz nem sokat használt de aztán kiszedtem belõle csipesszel az összeset. És már sehol nincs bolha :)

Én ma fogadtam be egy full bolhás macskát még a szemében is bolha volt, és megfürdettem bolha irtó samponnal ami igaz nem sokat használt de aztán kiszedtem belõle csipesszel az összeset. És már sehol nincs bolha :)
Nálunk is elszaporodtak a bolhák a szobában tavaly. Sajnos késõn vettük észre a macskákon. Az egész szõnyeg padlót át kellett áztatni bolhaírtós szerrel, ágynemût kimostuk, párnát paplant kitettük. Ezután következett a nagy szoba pucolás. Beáztattuk az egész szobát bolhaírtó szerrel. Vártunk vele hogy kifejtse hatását. Majd vizes porszívóval újra többször is átmostuk. A macskákra meg azóta havonta cseppet teszünk. Mi advantix - ot használunk. Arra figyeljetek azért oda, hogy a bolha közti gazdája a féregnek. Tehát ha bolha van akkor kukac is. A székletében nem biztos hogy látni lehet. Vegyetek mindenképpen féregtelenítõt is a macseknak. Sok sikert!
A kérdező hozzászólása: Kb.2 hét múlva újra elõjöttek. :S és csípdesnek. A macskának vettünk elég drágán bolhairtó cseppet és biokillel befújtuk a lakást. Ugyanolyan maradt. Még mindig vakarózik és még mindig van egykét bolha:S
Én is befogadtam egy utca cicát, belevágtam egy kád vízbe, persze feje kint maradt a szemét bolhák meg az orra és a szemei közé mentek. Onnan meg csipesz. Jajj nektek bolhák :D Amúgy nagyon szemétség h az ember megveszi ezeket a drága cseppeket és nem használnak!
A kérdező hozzászólása: ok köszi!:D
ennél több tipp nem kell, hidd el:) ezek tuti jó tippek:) a neostomosanos fürdõt azért javasoltam, mert ugyanígy volt az én macskámmal is, annyi bolha volt rajta, hogy a kezemen másztak fel. Ráraktunk egy Frontline-t és semmi. A Neos meg úgy kiírtotta õket, hogy mind megdöglött(és csak párszáz ft.). A csepp meg utána védi egy hónapig.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat...sokat segitettetek:D de aki még tud az irjon tippeket!:D
A kérdező hozzászólása: PFF ilyen nincs mi pont Frontline-t vettünk ...:/ rokonom az Adventage-t ajánlotta de anyámnak azt mondta az árus h a Frontline jobb.:@
Lehet kapni bolha elleni sprét, amit lehet cicákon használni. Lehet érdemes kipróbálni.
spot-on kell a macskára nem nyakörv...2 óra alatt kiírtja a bolhákat a lakásban meg bolhapor + porszívózás
háát az kicsit macerás lehetett:) meg hát ha egy maradt belõle... én azt ajánlom - nálunk mûködött -, hogy fürdesd meg neostomosanos vízben. ezt lehet spray-ként is alkalmazni(ha jól emlékszem egy fiola 1 l vízhez van) és ezzel fújd be a macska fekhelyét, és azokat a helyeket(a lakásban), ahol járt. Ezután csöpögtess rá Biokill vagy Advantage-t. De ne Frontline-t. Hiába, hogy drága, nem biztos, hogy használ, mivel idõtlen idõk óta nem módosítottak az összetevõin, így a bolhák sokszor már immunisak rá. És a bolhanyakörv nem ér semmit. Csak a Kiltix, de az meg nincs macskákra.
bocsi, nem olvastam h fél a viztõl, akkor passz.:S
Elég morbid de azt mondják ha beleteszed egy kád vizbe és belenyomod (az orra legyen kint a vízbõl meg ne fulladjon!!! de más ne) akkor az összes bolha felugrik az orrára, és te egy vizes zsepivel eltakarítod a kis mocskokat.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ csak az a baj h több mint a fél macska sötét és nem is láccanak a bolhák... és a cicám nagyon fél a viztöl... már ha a kádba rakom már akkor kiugrik...
A kérdező hozzászólása: Elõre is köszi a válaszokat!:D;):P
Szia!Öhm...hát hogy is kezdjem ha hiszed ha nem nekem 18 macskám van kertben vannak nem nagyon mászkálnak el naponta 4 dobozzal esznek nah de nem is ez a lényeg gondold el bennük mennyi bolha van ilyen kis bolhairto 1000FT annyit nem ér meg mindenkit idegesít hogy egy fehér zoknit belepnek a bolhák és akkor gondold el én mennyit hozok fel a lakásba nekem rengeteg volt az ágyamba engem már nem is zavar megcsipnek ugyse érzem amugy azt kell csinálni hogy az egészt lakást domestos os vizzel leönteni sima viz nem ér semmit elhiheted vagy valami olyan fertötlenitöt felmosás sem jó hanem egy vödörrel leöntöd a nappalit pl és ugy remélem tudtam segiteni sok sikert :)

Egyetem mellett mennyire tudok majd dolgozni? Nappalira jelentkeztem és a lehető legtöbb óraszámban dolgoznék. Anyu kijelentette, hogy semmivel nem fog támogatni, mert születik kistesóm.

Legjobb válasz: Attól függ, milyen lehetõséged van. Igazából nem az óraszámra érdemes rámenni, hanem hogy jól fizetõ munkád legyen. Pl. én most kb. két és félszer annyit keresek, mint az átlag diákmunka órabér, így szépen megélek anélkül, hogy betegre dolgoznám magam. Az egyetemen igényelj szoctámot és alaptámogatást, valamint ha akkortájt születik a testvéred, akkor rendkívüli szociális támogatást. Ha megítélik, ezekkel már egész jól el lehet lenni. Ha otthon laksz, akkor tulajdonképpen elég is, mert az egyetemet nagyon olcsón ki lehet hozni, szinte semmi nincs, amit köteles vagy megvenni. Ha kollégiumban, az kicsit drágább, de havi 40bõl már megélsz. Érdemes inkább nyáron dolgozni, hogy legyen tartalékod, mert az elsõ szoctámot csak októberben kapod, és addig is élni kell valamibõl. A munkával meg csínján bánj, nehogy az egyetem rovására menjen.

Attól függ, milyen lehetõséged van. Igazából nem az óraszámra érdemes rámenni, hanem hogy jól fizetõ munkád legyen. Pl. én most kb. két és félszer annyit keresek, mint az átlag diákmunka órabér, így szépen megélek anélkül, hogy betegre dolgoznám magam. Az egyetemen igényelj szoctámot és alaptámogatást, valamint ha akkortájt születik a testvéred, akkor rendkívüli szociális támogatást. Ha megítélik, ezekkel már egész jól el lehet lenni. Ha otthon laksz, akkor tulajdonképpen elég is, mert az egyetemet nagyon olcsón ki lehet hozni, szinte semmi nincs, amit köteles vagy megvenni. Ha kollégiumban, az kicsit drágább, de havi 40bõl már megélsz. Érdemes inkább nyáron dolgozni, hogy legyen tartalékod, mert az elsõ szoctámot csak októberben kapod, és addig is élni kell valamibõl. A munkával meg csínján bánj, nehogy az egyetem rovására menjen.
A kérdező hozzászólása: a másik, hogy kb mennyiben van az egyetem, így ha államilag finanszírozottra jelentkeztem? egyébként SZTE-TTIK, földrajz szakra megyek
Remélem tudod hogy a földrajz egy elég kemény szak. Nagyon arra vannak ráállva hogy minél kevesebben maradjanak akik végül diplomával végeznek. Rengeteget kell tanulni. A munka mellette gyakorlatilag lehetetlen. A jegyzeteket meg fénymásolhatod is, már ami kell. Földrajzra általában jó ha megvan 1-2 könyv. Néha érdemes pénzt áldozni a könyvekre, jegyzetekre. De ha államira vesznek fel, akkor kapsz jegyzettámogatást(7000körül) és szegedi bérletet is. És ha az 1. félévben jól teljesítettél ösztöndíjat is kaphatsz, bár most felére csökkentették azt is :S Szóval inkább tanulj és nyáron dolgozz a tartalékok miatt :) Vagy ha anyud rád sózza a tesók felügyeletét kérj pénzt, ha már ilyen hogy nem akar támogatni, meg apudtól is nyugodtan lehet, hisz a lánya/fia vagy. Igazán segíthetnek neked is!
"Viszont akkor a családi pótlék nem lenne annyi, mivel most többet kapok" Családi nem jár egyetemista után (kivéve speciális eseteket, de alapból nem). Tudtommal adójóváírás sem. Ami egy egyetemista után jár, az az, hogy a többi jogosult gyerek úgy kapja a családit és a jóváírást, mintha annyian lennétek (mert ezek gyerekenként is magasabb, ha többen vannak).
A kérdező hozzászólása: Apukám nagyjából havi 50 000, - adójóváírást kapna utánam. Viszont akkor a családi pótlék nem lenne annyi, mivel most többet kapok, mert hárman vagyunk már így is tesók. De ha apuhoz lennék bejelentve, akkor õ egyedülálló szülõ lenne, nem lennénk nagycsaládosok. Most akkor hogy érné meg jobban? Ha itthon maradok, és nagycsaládosként kapnék alaptámogatatást meg szoctámot vagy ha a lakcímemet apuhoz íratom és az õ havi 50 000, -ja?
ha apud kap havi 100at akkor teljes mértékig... ha 70t, akkor kapsz
A kérdező hozzászólása: az ilyenektõl tartok én h könyvek, meg jegyzetek, mert ijesztgettek már, hogy milyen csillagászati áraik vannak. Makói vagyok, tehát bejárnék busszal, így az is elvesz sok idõt. Viszont, lehet h be leszek jelentve apuhoz, hogy nála lakok, és akkor õ kap adójóváírást, amibõl hátha én is kapok. Ebben bízok. Viszont akkor gondolom lemondhatok a szoctámogatásról meg az ilyenekrõl. Ugye?:/
szeged az egy jó hely, így esélyed nincs dolgozni mellette, max a diákhitel ami tud segíteni...
ha a saját városodba van, akkor gyakorlatilag semmibe se kerül. még annyiba se mint a középiskola. ha utazgatnod kell, meg koleszba lakni, kaját magadnak venni, akkor viszont szépen felmehet akár havi 50 ezerre is. dolgozni érdemben szerintem nem lehet egyetem mellet.
"Anyu kijelentette, hogy semmivel nem fog támogatni, mert születik kistesóm." Reméljük, azért majd ha nyugdíjas lesz, és járni sem tud, majd elvárja tõled, hogy segítsd. Utálom az ilyet. Ha valakinek van egy gyereke, akkor indítsa el az életben, és ne vállaljon egy újabbat, ha nem engedheti meg magának.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!