Találatok a következő kifejezésre: Méhszájseb mitől ki (9 db)

Méhszájseb mitől alakulhat ki? Hogyan gyógyítható? Mik a tünetek?

Legjobb válasz: Szia! A méhszájseb valójában nem seb, hanem a méh nyálkahártyájának kis része "csúszik" le a méhszájon kívül. Tünetei nincsenek, kivéve, ha nagy kiterjedésû. Ekkor lehetnek apró vérzések pl. együttlét után. Igazából alkati sajátosság. A legtöbb esetben szülés után visszahúzódik, tehát addig nem szoktak hozzányúlni. Ha zavaró, illetve indokolt, ecsetelést szokott a nõgyógyász idõnként végezni. Nekem is van egy pici, de engem nem aggaszt. A nõdokim azt mondta még a citológia is pontosabb képet adhat, mivel pont ezen a területen (méhszáj és méh határán) alakul ki leggyakrabban a méhnyakrák, tehát pontosabban lehet levenni a sejteket. Persze nem vagyok orvos, de bízom az enyémben. Én ezt hallottam tõle. Üdv!

Szia! A méhszájseb valójában nem seb, hanem a méh nyálkahártyájának kis része "csúszik" le a méhszájon kívül. Tünetei nincsenek, kivéve, ha nagy kiterjedésû. Ekkor lehetnek apró vérzések pl. együttlét után. Igazából alkati sajátosság. A legtöbb esetben szülés után visszahúzódik, tehát addig nem szoktak hozzányúlni. Ha zavaró, illetve indokolt, ecsetelést szokott a nõgyógyász idõnként végezni. Nekem is van egy pici, de engem nem aggaszt. A nõdokim azt mondta még a citológia is pontosabb képet adhat, mivel pont ezen a területen (méhszáj és méh határán) alakul ki leggyakrabban a méhnyakrák, tehát pontosabban lehet levenni a sejteket. Persze nem vagyok orvos, de bízom az enyémben. Én ezt hallottam tõle. Üdv!
A kérdező hozzászólása: méhnyakrákba belelehet halni? Am a méhszájseb szex során kialakulhat?
Megint az elsõ válaszoló vagyok. Nem szeretném, ha félreértenéd, amit írtam. A méhnyakrák nem a méhszájseb miatt alakul ki. Sõt , nekem a dokim azt mondta, hogy mivel könnyebb a rákszûrésnél a sejteket levenni, így ha esetleg baj lenne, hamarabb lehet észlelni, mint azoknál a nõknél, akiknél a méh nyálkahártya a "rendes" helyén marad, így nem látszik a vizsgálatok alkalmával. Persze, ha súlyos a méhszájseb és panaszt okoz (vérzés), akkor azt kezelni szokták. Tehát a méhnyakrák ettõl függetlenül kialakulnat, ezért érdemes szûrésre járni, ha már élsz nemi életet. Az idõben észrevett méhnyakrák 100%-osan gyógyítható, de ha elhanyagolják, akkor bele lehet halni. (Én évente járok szûrésre, és mondom, nekem is van egy pici méhszájsebem, de semmi bajom sincs. Épp most várok babát. :) )
Szia! volt egy ehhez hasonló régebbi kérdés, amihez ezt találtam akkor, és ide is bemásolom: méhszájseb gyûjtõfogalom, a népies elnevezése a nõgyógyász által a méhszájon látható elváltozásoknak. Ectopium, leukoplákia, tagoltság, pontozottság kifejezések a páciens által érthetõ egyszerû formában “méhszájseb”, mivel laikusoknak nehéz ezeket a fogalmakat lefordítani. A legtöbb esetben egy jóindulatú, banális elváltozás - Ectopium -, amelynek lényege, hogy a méh üregét fedõ szõlõfürtszerû hengerhámszövet kiterjed a méhnyak laphámszövetére. Ez például élettani elváltozás veszélyek nélkül. A hüvely falát és a méhszáj felszínét normális körülmények között laphám borítja (hasonlóan pl. a száj nyálkahártyájához), a méh üregét és a nyakcsatornát viszont hengerhám. Ezen méhszájseb lényege, hogy ez a hengerhám "kijön" a nyakcsatornából a méhszáj felszínére. Nem tudjuk az okát, de nem is lényeges. Jelentõsége annak van, hogy a hengerhámot nem arra "találták ki", hogy bármilyen külsõ behatástól védjen. Ennek megfelelõen krónikus gyulladást és folyást tud fenntartani, illetve minden fertõzés könnyebben megtelepszik. Ezért célszerû megszabadulni tõle. Idõnként szexuális kontaktus utáni vérzéssel is járhat. Mi a teendõ? Negatív rákszûrés és hüvelyváladék birtokában helyre kell állítani a hüvely normális baktérium-flóráját. Az esetek kb. 10%-a egy hónap alatt gyógyul, behámosodik a méhszájseb, és egyéb teendõt már nem is igényel. A maradék 90%-ot azonban kezelni kell. A kezelés lényege, hogy ezt a kóros - pontosabban csak "rossz helyen lévõ" hengerhámot kimetsszük, esetleg elroncsoljuk. Ez egy pár perces ambuláns kis mûtéttel történik. A hám roncsolása történhet koagulációval (égetés) - ez már nem igazán korszerû -, fagyasztással (folyékony nitrogén alkalmazásával) vagy lézerrel. A legjobb megoldás a LEEP amely, után szövettani vizsgálatot tudunk végezni. A méhszájat úgy konstruálták meg, hogy ezt követõen a sebre oldalról rákúszik a normális laphám. A beavatkozás abszolút fájdalmatlan, mert a méhszájnak nincs fájdalomérzõ képessége. A méhszájseb gyûjtõnév sokszor rák megelezõ állapotokat takar, melynek veszélye, hogy méhnyakrák alakulhat ki belõle, ezért rendszeres citológiai és kolposzkópos kontroll szükséges.

Mi a méhszájseb? Mitől alakul ki? Mik a tünetei?

Érdekelne,mert egy éve volt LLETZ műtétem,de /fertőzés miatt kialakult/P3-as eredmény miatt,és a velem egy szobában lévő 5 nőnek méhszájseb miatt kellett a műtétet elvégezni. Köszönöm a válaszokat!

Legjobb válasz: Szerintem fogamzásgátlót használók között gyakori. 4 barátnõmnek egyidõben volt méhszájsebe, érdekes, mind a 4-en fogamzásgátlót szedtek. Nekem nem, mert én nem szedtem Illetve a nõdokik azt mondják, hogy asok fertõzés (gomba, baci) is okozhat méhszájsebet.

Szerintem fogamzásgátlót használók között gyakori. 4 barátnõmnek egyidõben volt méhszájsebe, érdekes, mind a 4-en fogamzásgátlót szedtek. Nekem nem, mert én nem szedtem Illetve a nõdokik azt mondják, hogy asok fertõzés (gomba, baci) is okozhat méhszájsebet.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ.Frankó.Akkor ezek alapján nekem nagy esélyem lehet a kialakulására :S.Bár azt figyeltem meg, hogy ez elég gyakori probléma.
A fogamzásgátló egyik mellékhatása lehet, hogy hajlamosít a méhszájsebre.... csak errõl nem szoktak beszélni sokat...

A méhszájseb mitől alakulhat ki? Óvszer nélkül soha nem voltam együtt a barátommal. Úgyis létrejöhet? Hány éves korban van a legnagyobb esély rá? Mik a méhszájseb legfőbb okozói?

18 éves vagyok, pontosan 4hónapja veszítettem el a szüzességemet, soha nem volt senkim el?tte, és soha nem voltam együtt senkivel sem óvszer nélkül.

Legjobb válasz: A túlzott tamponhasználat is okozhatja akár,doki mondta.

A túlzott tamponhasználat is okozhatja akár, doki mondta.
A kérdező hozzászólása: Soha nem használtam tampont...
Értem, hát pontosan nem tudom, talán valami vírus vagy fertõzés is közrejátszhat.
Ezt egy orvos válaszol-oldalon találtam neked: "A méhszájseb gyakorlatilag minden esetben gyulladásból származik. Ilyenkor a méhszájat fedõ laphám elpusztul, és a helyét hengerhám foglalja el, ez úgy néz ki, mint egy horzsolt terület. Hosszú idõ alatt (1-2 év) a laphám visszanõ, ilyenkor a méhszájseb eltûnik. Ezt a gyógyulási folyamatot mindig visszaveti, ha közben újabb hüvelyfertõzés alakul ki. Méhszájsebe egyébként nem kevés nõnek van, ezek rendszerint ártalmatlanok, ha mind a kenetvizsgálat, mind a kolposzkópos vizsgálat kizárja a daganat jelenlétét. Ilyenkor tényleg elég a rendszeres ellenõrzés. Ecsetelni meg lehet próbálni, de hosszadalmas, és nem is mindig vezet eredményre." idézet vége. Remélem nem baj, hogy bemásoltam, de elég jól összegzi a problémát.Van hogy a méhszájsebet fagyasztják, ez egynapos mûtét, tehát aznap hazamehetsz. Nekem is volt, de P2-es eredménnyel pár éve, elvileg azt még nem szokás mûteni, mégis fagyasztották (gondolom orvosa válogatja.)
Ja, a P5-ös jelöli a rákszûrésnél a daganatos sejteket, a p1-es a nagyon jó eredmény. P3-as még elmegy.

Méhszájseb mitől alakul ki?

Legjobb válasz: Hip vírustól.

Hip vírustól.
szüléstõl..
Szüléstõl még nem hallottam. Fertõzéstõl, elhanyagolt folyástól esetleg.
nekem a nõdoki azt mondta hogy fertõzéstõl és gyenge immunrendszertõl...

Mi az a méhszájseb és mitől alakulhat ki?

meg hallottam vmi fagyasztásról is de az mi?meg ha az van akkor mit csinálnak vele?

Legjobb válasz: méhszájseb gyûjtõfogalom, a népies elnevezése a nõgyógyász által a méhszájon látható elváltozásoknak. Ectopium, leukoplákia, tagoltság, pontozottság kifejezések a páciens által érthetõ egyszerû formában “méhszájseb”, mivel laikusoknak nehéz ezeket a fogalmakat lefordítani. A legtöbb esetben egy jóindulatú, banális elváltozás - Ectopium -, amelynek lényege, hogy a méh üregét fedõ szõlõfürtszerû hengerhámszövet kiterjed a méhnyak laphámszövetére. Ez például élettani elváltozás veszélyek nélkül. A hüvely falát és a méhszáj felszínét normális körülmények között laphám borítja (hasonlóan pl. a száj nyálkahártyájához), a méh üregét és a nyakcsatornát viszont hengerhám. Ezen méhszájseb lényege, hogy ez a hengerhám "kijön" a nyakcsatornából a méhszáj felszínére. Nem tudjuk az okát, de nem is lényeges. Jelentõsége annak van, hogy a hengerhámot nem arra "találták ki", hogy bármilyen külsõ behatástól védjen. Ennek megfelelõen krónikus gyulladást és folyást tud fenntartani, illetve minden fertõzés könnyebben megtelepszik. Ezért célszerû megszabadulni tõle. Idõnként szexuális kontaktus utáni vérzéssel is járhat. Mi a teendõ? Negatív rákszûrés és hüvelyváladék birtokában helyre kell állítani a hüvely normális baktérium-flóráját. Az esetek kb. 10%-a egy hónap alatt gyógyul, behámosodik a méhszájseb, és egyéb teendõt már nem is igényel. A maradék 90%-ot azonban kezelni kell. A kezelés lényege, hogy ezt a kóros - pontosabban csak "rossz helyen lévõ" hengerhámot kimetsszük, esetleg elroncsoljuk. Ez egy pár perces ambuláns kis mûtéttel történik. A hám roncsolása történhet koagulációval (égetés) - ez már nem igazán korszerû -, fagyasztással (folyékony nitrogén alkalmazásával) vagy lézerrel. A legjobb megoldás a LEEP amely, után szövettani vizsgálatot tudunk végezni. A méhszájat úgy konstruálták meg, hogy ezt követõen a sebre oldalról rákúszik a normális laphám. A beavatkozás abszolút fájdalmatlan, mert a méhszájnak nincs fájdalomérzõ képessége. A méhszájseb gyûjtõnév sokszor rák megelezõ állapotokat takar, melynek veszélye, hogy méhnyakrák alakulhat ki belõle, ezért rendszeres citológiai és kolposzkópos kontroll szükséges.

méhszájseb gyûjtõfogalom, a népies elnevezése a nõgyógyász által a méhszájon látható elváltozásoknak. Ectopium, leukoplákia, tagoltság, pontozottság kifejezések a páciens által érthetõ egyszerû formában “méhszájseb”, mivel laikusoknak nehéz ezeket a fogalmakat lefordítani. A legtöbb esetben egy jóindulatú, banális elváltozás - Ectopium -, amelynek lényege, hogy a méh üregét fedõ szõlõfürtszerû hengerhámszövet kiterjed a méhnyak laphámszövetére. Ez például élettani elváltozás veszélyek nélkül. A hüvely falát és a méhszáj felszínét normális körülmények között laphám borítja (hasonlóan pl. a száj nyálkahártyájához), a méh üregét és a nyakcsatornát viszont hengerhám. Ezen méhszájseb lényege, hogy ez a hengerhám "kijön" a nyakcsatornából a méhszáj felszínére. Nem tudjuk az okát, de nem is lényeges. Jelentõsége annak van, hogy a hengerhámot nem arra "találták ki", hogy bármilyen külsõ behatástól védjen. Ennek megfelelõen krónikus gyulladást és folyást tud fenntartani, illetve minden fertõzés könnyebben megtelepszik. Ezért célszerû megszabadulni tõle. Idõnként szexuális kontaktus utáni vérzéssel is járhat. Mi a teendõ? Negatív rákszûrés és hüvelyváladék birtokában helyre kell állítani a hüvely normális baktérium-flóráját. Az esetek kb. 10%-a egy hónap alatt gyógyul, behámosodik a méhszájseb, és egyéb teendõt már nem is igényel. A maradék 90%-ot azonban kezelni kell. A kezelés lényege, hogy ezt a kóros - pontosabban csak "rossz helyen lévõ" hengerhámot kimetsszük, esetleg elroncsoljuk. Ez egy pár perces ambuláns kis mûtéttel történik. A hám roncsolása történhet koagulációval (égetés) - ez már nem igazán korszerû -, fagyasztással (folyékony nitrogén alkalmazásával) vagy lézerrel. A legjobb megoldás a LEEP amely, után szövettani vizsgálatot tudunk végezni. A méhszájat úgy konstruálták meg, hogy ezt követõen a sebre oldalról rákúszik a normális laphám. A beavatkozás abszolút fájdalmatlan, mert a méhszájnak nincs fájdalomérzõ képessége. A méhszájseb gyûjtõnév sokszor rák megelezõ állapotokat takar, melynek veszélye, hogy méhnyakrák alakulhat ki belõle, ezért rendszeres citológiai és kolposzkópos kontroll szükséges.

Mitől alakulhat ki a méhszájseb? Mi okozhatja?

Legjobb válasz: Nekem 2szer is volt. Nem tudom mi okozza, én úgy tudom sejtburjánzás, és nem betegség vagy fertõzés okozza. Egyszer mintát is vettek belõle, mert túl nagy volt, és ilyenkor meg kell nézni, hogy nem-e rákos sejtekrõl van szó. Szerencsére nem az volt. Sok más nõt ismerek, akinek szintén volt, szóval nem egyedi dolog, de az okát nem tudom

Nekem 2szer is volt. Nem tudom mi okozza, én úgy tudom sejtburjánzás, és nem betegség vagy fertõzés okozza. Egyszer mintát is vettek belõle, mert túl nagy volt, és ilyenkor meg kell nézni, hogy nem-e rákos sejtekrõl van szó. Szerencsére nem az volt. Sok más nõt ismerek, akinek szintén volt, szóval nem egyedi dolog, de az okát nem tudom
Okozhatja fertõzés, betegség, az is ha a pasi. Rendszeresen túl melyre hatol szex közben. Nekem pl candida gombátol volt barátnõmnek meg a hpv tõl. Öt meg is kellett mûteni.
Nekem úgy volt, hogy 1 évig nem is szexeltem :)
Hát sajnos a fogamzásgátló, cigaretta, váltott partnerek, korán kezdett nemi élet mind, mind erõsen hajlamosító tényezõ!

Szüléstől lett méhszájsebem. Másnál is volt ilyen? Milyen volt az eltávolítása? Pontosan mitől alakult ki, a szülésből kifolyólag?

Biztos volt már másnál is.Kicsit megvagyok most ijedve.Lefagyasztják majd.Még gyógyszereket kapok,aztán utána beszéljük meg,hogy hogyan tovább.2011ben szültem,és azóta most mentem először nőgyógyászati vizsgálatra.(kivéve a 6hetes kontrollt) Voltak panaszaim és gondoltam,hogy valami húzódik a háttérben.Azt mondta a doktornő,hogy elég nagy és elég ól vérzik.....

Legjobb válasz: Szia, nekem 4 éve csinálták a mûtétet. Az orvos azt mondta, nem érdemes halogatni, mert csak rosszabb lesz! Érdemes olyan idõpontra tenni, hogy utána még otthon hetekig tudj lábadozni. A mûtét nem nagy dolog, a kismûtétek körébe tartozik. Nekem két napig kellett vele a kórházban lenni. Utána úgy engedtek haza, hogy 6 hétig pihenés, kíméletes életmód, nem szabad nehezet emelni stb. Szóval erre az idõszakra elfér a segítség. Én már akkor dolgoztam, mert ez a szülés után 3 évvel volt nekem, így táppénzen voltam. Eléggé véreztem utána, mert nekem nagy volt a seb, még belsõ varratom is volt, de a szobatársam aki a kórházban volt, neki csak kisebb volt a plasztika. Szóval ne izgulj, maga a mûtét nem nagy dolog, inkább utána kell hosszú heteket otthon töltve pihenni. És minél elõbb csináltasd meg, jobb túllenni rajta.

Szia, nekem 4 éve csinálták a mûtétet. Az orvos azt mondta, nem érdemes halogatni, mert csak rosszabb lesz! Érdemes olyan idõpontra tenni, hogy utána még otthon hetekig tudj lábadozni. A mûtét nem nagy dolog, a kismûtétek körébe tartozik. Nekem két napig kellett vele a kórházban lenni. Utána úgy engedtek haza, hogy 6 hétig pihenés, kíméletes életmód, nem szabad nehezet emelni stb. Szóval erre az idõszakra elfér a segítség. Én már akkor dolgoztam, mert ez a szülés után 3 évvel volt nekem, így táppénzen voltam. Eléggé véreztem utána, mert nekem nagy volt a seb, még belsõ varratom is volt, de a szobatársam aki a kórházban volt, neki csak kisebb volt a plasztika. Szóval ne izgulj, maga a mûtét nem nagy dolog, inkább utána kell hosszú heteket otthon töltve pihenni. És minél elõbb csináltasd meg, jobb túllenni rajta.
A kérdező hozzászólása: Neked is fagyasztották?
Nekem altatásban végzett mûtét volt, plasztikázni kellett. A szobatársamnak volt fagyasztás, egy pár perc alatt végeztek vele, azt mondta, enyhe görcsöket érzett. Õt is ugyanúgy engedték el, mint engem, tehát kímélet, pihenés, házasélet tilalom a beavatkozás után.
A kérdező hozzászólása: Aha, köszi!Szóval ami utána van azért majdnem ugyanaz...

Mitől alakul ki a méhszájseb?

Legjobb válasz: állandó gyulladástól kialakulhat

állandó gyulladástól kialakulhat
Valamint szex közben ha a pénisz folyamatosan dörzsöli, irritálja, ha túl mélyre hatol, és a tampon is elõsegítheti, abban az esetben ha éjjel-nappal használod még akkor is ha már csak nagoyn kevés vérzés van, mert szívó hatást fejt ki és ha nincs vér amit felszívjon akkor méhszájsebet okozhat.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!