Találatok a következő kifejezésre: Második éven gyed alapja (3 db)

Második éven a gyed alapja mi lezs, az előző évi gyed vagy peddig a bruttó átlagkerest, amiről gyedre mentem?

Lehet kicsit megcsavartam , alényeg a gyed egyszer kerül elbírálásra, vagy a második évben újbóli (és akkor mit vesznek lapul)elbírálás lesz?

Legjobb válasz: lapul=alapul rosszul írtam bocsi

A kérdező hozzászólása: lapul=alapul rosszul írtam bocsi
A bruttó amivel gyedre mentél!
A kérdező hozzászólása: Köszi, csak azért , mert úgy hallottam egy ismerõsömtöl, hogy a 2. éven kevesebb gyedet kapott , mint az 1.-n.

Mi történik, ha gyed alatt visszamegyek dolgozni, január 1-től, és év közben megszületik a második baba, tehát nincs ledolgozott teljes évem, és az előző évben végig gyeden voltam? Mi lesz a juttatások (tgyás, gyed) alapja, és mennyi ideig kapom?

Továbbá ez mit jelent: Ha a szülés el?tt biztosítva volt a szül? 365 napot, akkor a jövedelem 70 százaléka lesz a GYED összege, amennyiben nem, akkor a minimálbér kétszeresének a harmincad része lesz a napi jövedelem. Ebb?l azt veszem ki, hogy bizonyos esetben jobban megéri nem biztosítottként szülni??

Legjobb válasz: Semmi nem történik. A folyamatos munkaviszony megvan gyed alatt is, mert állományban vagy. Biztosítva is voltál, hiszen a gyedbõl vonják a járulékokat is, ez jelenti a másik kérdésedre a választ. Tehát nyugodtan mehetsz szülni, nem lesz kevesebb a juttatásod, mint az elsõ babánál.

Semmi nem történik. A folyamatos munkaviszony megvan gyed alatt is, mert állományban vagy. Biztosítva is voltál, hiszen a gyedbõl vonják a járulékokat is, ez jelenti a másik kérdésedre a választ. Tehát nyugodtan mehetsz szülni, nem lesz kevesebb a juttatásod, mint az elsõ babánál.
A kérdező hozzászólása: Az elõzõ juttatásomat emelt minimálbér után kaptam, ezek szerint ha nem biztosítottként szülnék (mondjuk idõközben felmondanak nekem, és nem megyek vissza gyesre), akkor a minimálbér kétszerese után kapnám a juttatást?
Igen, de nem lennél vele elõrébb, mert járulékokat abból is vonnak, a tb-t meg neked kéne havonta fizetned magad után, ha nem akarsz fizetni ha orvoshoz mész. Egyébként a minimálbér kétszeresét bruttóban értsd, ami nettóban azért édeskevés a járulékok levonása után.
A kérdező hozzászólása: De a sima minimálbér utáni gyednél akkor is több ez a szám nem? A járulékokról nem sokat tudok sajnos.

2008 májusában szültem. Még a GYES lejárta előtt (2010-ben) szeretném megszülni második gyermekemet. Ilyenkor a 2007-es év jövedelmét veszik alapul, hogy mennyi gyedet kapok, vagy a mostani gyed 70%-át fogom megkapni?

Folyamatos munkaviszonyom van,d e nem tudom,hogy jó-e, ha visszamegyek szeptembertöl dolgozni egy fél évre.

Legjobb válasz: A 2. gyerekkel nem a mostani GYED-ed 70%-át,hanem az akkori alapod 70%-át fogod kapni.Ha emeltek a fizudon idõ közben akkor többet fogsz kapni.Sztem ne menj vissza dolgozni,fél évre fölösleges.Ha tudod csináld úgy,hogy még a gyes alatt teherbe esel,és akkor vagy rögtön a szabival kezdesz és emellett még gyest is kapsz,és utánna betegállományt kapsz szülésig./ha meg tudsz egyezni a munkáltatóval errõl/Vagy pedig betegállomány egybõl a gyes letelte utánn,és a két gyerekre járó szabit akkor vaszed ki amikor a 2. utánn visszamész dolgozni.Én az elsõ megoldást választanám,mert anyagilag most jobban járnál!Remélem érthetõ voltam.

A 2. gyerekkel nem a mostani GYED-ed 70%-át, hanem az akkori alapod 70%-át fogod kapni.Ha emeltek a fizudon idõ közben akkor többet fogsz kapni.Sztem ne menj vissza dolgozni, fél évre fölösleges.Ha tudod csináld úgy, hogy még a gyes alatt teherbe esel, és akkor vagy rögtön a szabival kezdesz és emellett még gyest is kapsz, és utánna betegállományt kapsz szülésig./ha meg tudsz egyezni a munkáltatóval errõl/Vagy pedig betegállomány egybõl a gyes letelte utánn, és a két gyerekre járó szabit akkor vaszed ki amikor a 2. utánn visszamész dolgozni.Én az elsõ megoldást választanám, mert anyagilag most jobban járnál!Remélem érthetõ voltam.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a gyors választ.Akkor maradok itthon.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!