Találatok a következő kifejezésre: Második éven gyed (32 db)

Akinek már van egy gyereke, de a második 2010. május 1 után születéik annak tényleg ugyanúgy 2 év GYED, 1 év GYES?

Ma a DunaTV-ben a Családbarátban egy munkajogász azt mondta, hogy amennyiben az els?vel már otthon vagy GYED_en, és úgy jön a 2. május 1 után, akkor JOGFOLYTONOSSÁG miatt még a régi jogszabály vonatkozik az illet?re. Igaz lehet ez? Ha igen, err?l miért nem hallani??????

Legjobb válasz: Én Szept. 2-re vagyok kiírva a második babóval.Elvileg úgy tudom, hogy GyED-rõl vissza mehetek a 2.-al TGyÁS-ra, és utána vele GyED-re,de a jelenlegi szabályozás érvényes, és ha nem állítják vissza akkor a lányzóval csak 2évig maradhatok itthon. De elvileg vissza akarják állítani a régi rendszert.Szurkoljunk hogy sikerüljön! :) 23h Kismami

Én Szept. 2-re vagyok kiírva a második babóval.Elvileg úgy tudom, hogy GyED-rõl vissza mehetek a 2.-al TGyÁS-ra, és utána vele GyED-re, de a jelenlegi szabályozás érvényes, és ha nem állítják vissza akkor a lányzóval csak 2évig maradhatok itthon. De elvileg vissza akarják állítani a régi rendszert.Szurkoljunk hogy sikerüljön! :) 23h Kismami
Én még nem hallottam, de ha igaz akkor nagyon örülök neki mert nekünk is úton van a második csak még az elsõvel tgyáson vagyok.
jesszusom...
12.46-os vagyok. Mivel több politikus is nyilatkozta, hogy januártól visszaállítják. Nagyon szeretem ezt az oldalt, sokat tanultam itt a terhességrõl és a babákról. Sokat is használom. De ha politikai színezet is van a válaszomban, mint pl most itt, mindig lepontoznak. Ami nem zavar, csak furcsa, de ezen úgyis csak nevetni érdemes :)
A riportot nem hallottam, de januártól úgyis visszajön a 3 év mindenkinek.
Jó lenne az érvelését meghallgatni, hogy mi alapján lenne jogfolytonos.
Tényleg visszajön?Honnét tudod?
A kérdező hozzászólása: Ma az oep-nél megerõsítették a dolgot. igen, jogfolytonosság miatt ha már a naggyal 2 év gyed, 1 év gyes-en voltam akkor a kicsire is ez vonatkozik.
Nem akarok vitatkozni, de a törvénymódosítás úgy szól, hogy aki a gyed ideje (vagy azt követõ két év) alatt válik jogosulttá az új gyedre, de nincs meg a 365 biztosítotti napja, annak ugyanúgy két évig jár a gyed, mint az elõzõ gyed-e, de ez nem érinti a harmadik gyes-es évet. És ez utóbbi külön ki is van hangsúlyozva.
16:26-os én felpontoztalak.:) Amúgy én nem hallottam ezt a változást, de ha nem állítják vissza a régi rendszert, akkor talán bölcsödéket és óvodákat kellene biztosítani. Én reménykedem, hiszen a remény hal meg utoljára.:)

Milyen jutatásokat fog kapni egy nő, ha most a babája 6 hónapos, es 7 hetes terhes. Ha megszüli a 2. at mit kap? Lemondhatja majd a gyest az elsöre és kaphatja a másodikra a gyedet? Amikor az elsö betölti a 2. évet?

Legjobb válasz: Ha most nem GYED-et kap, hanem GYES-t, akkor nyilvánvalóan nem jogosult a GYED-re, tehát a második gyermeknél sem lesz rá jogosult. A második gyermek 3. életévének betöltéséig fog GYES-t kapni - 1-et a kettõre, nem gyerekenként egyet. Családipótlékot fog kapni gyermekenként 13.300.- Ft, ha családban élnek, ha egyedülálló szülõként neveli õket akkor 14.800.- Ft

Ha most nem GYED-et kap, hanem GYES-t, akkor nyilvánvalóan nem jogosult a GYED-re, tehát a második gyermeknél sem lesz rá jogosult. A második gyermek 3. életévének betöltéséig fog GYES-t kapni - 1-et a kettõre, nem gyerekenként egyet. Családipótlékot fog kapni gyermekenként 13.300.- Ft, ha családban élnek, ha egyedülálló szülõként neveli õket akkor 14.800.- Ft
Kedves utolsó, mindkettõnk válasza kicsit fals :) Ugyanis ha azért kap most a kérdezõ gyest, mert nem volt meg a szükséges napja, de van élõ szerzõdése, mivel a gyes ideje alatt is ketyeg a biztosítási jogviszony, a ketteskére meglesz a 365 nap. Ergo jogosult lesz tgyásra, gyedre.
Igen, lemondhatja bármikor. A családi pótlék duplán jár neki, a többi ellátás viszont csak az egyik gyerek után, de megválaszthatja, hogy melyik gyerek utáni ellátást kéri. Tehát bármikor áttérhet egyik gyerek után járó ellátásról a másik gyerek után járó ellátásra.
A kérdező hozzászólása: szülés elött munkanélkülin volt a felmondás idejétöl közvetlenül.akkor sem?
Mivel a ketteske születésekor nem lesz biztosítása (megszûnt munkaviszony), így nem lesz jogosult tgyásra, gyedre.
A kérdező hozzászólása: be van adva biróságra, febr 16-an lesz az elsõ tárgyalás
Miért szûnt meg a munaviszonya? Kirúgták? Akkor szépen el kellett volna battyognia a munkaügyi bróságra. De most se késõ. Nem mellesleg ez egy lényeges infomráció lett volna. Ugyanis a második babára igy semmit se fog kapni, csak GYES-t, valóban. Tehát akor esetében amikor az elsõ baba után lejár a gyes (majd 2, 5 év múlva), akkor kérheti a második baba után a gyest és ennyi.
A kérdező hozzászólása: meszünt a munkaviszonya meg amikor terhes volt az elsövel, az amikor elküldték már pár napos terhes volt csak nem tudott róla. most mivel 6 hónapos a baba gyedet kap a gyerek 2 eves koráig.
Hacsak nem megy vissza a kérdezõ most gyorsan dolgozni, akkor nincs 180 bérezett nap, és akkor a tgyásnak is van maximuma. És nem csak szerintem, hanem az oep szerint is.
a tgyás nem maximalizált sztem! a gyed viszont igen. és csak 1 támogatás jár. (ill. a családi pótlék meg a családi adókedvezmény, az a 2 gyerek után jár)
ha megszülsz, gyedet (az 1. baba után járót) lemondod, megogényled a tgyást a 2. babára, majd a gyedet. jár még a családi kedvezmény, a 6 hósra meg a magzat 91 napos korától a picire is. illezve az egyszeri anyasági is, szülés után.
Ha közben nem szûnt meg a munkaviszonya, akkor a ketteskére is jogosult tgyásra és gyedre. Ebben az esetben viszont a tgyásnak is van maximuma. Ha egyidõben két ellátásra is jogosult vagy (szülés után a tgyásra a picivel, ill. a nagyra gyedre), akkor te döntheted el, hogy melyiket kéred. A tgyással annyiból jobban jársz, hogy abból nem vonnak nyugdíjjárulékot. Amikor megszületik a pici, attól a naptól igényelni kell tgyás.
Az igénylést megelõzõ két évbõl kell produkálni a 365 napot, mivel most passzívan kapja az ellátást, így sem kaphat tgyást, gyedet. Persze más lesz a történet, ha megnyeri a pert és újra állományba rakják. Akkor meglesz mind a 365 nap, mind az élõ munkaszerzõdés, ami a tgyáshoz, gyedhez kell.

Terhes lettem a masodik babammal, most jar le a gyedem az elozovel, mivel a hat honap tgyast egy ev gyed kovette, mivel egy evig dolgoztam csak elotte. Hogy jarok jobban? Szabikivet es 50%os tappenz, vagy csak gyest igenyelhek?

Legjobb válasz: Vagyis vegyem e ki most a szabiat, utana par het betegszabit majd tappenzt szulesig, ami december vege vagy januar eleje lenne, vagy igenyelhek most csak gyest, mert ha jol tudom a tgyas es kesobbi gyed osszegebe beleszamit mi volt elotte...

A kérdező hozzászólása: Vagyis vegyem e ki most a szabiat, utana par het betegszabit majd tappenzt szulesig, ami december vege vagy januar eleje lenne, vagy igenyelhek most csak gyest, mert ha jol tudom a tgyas es kesobbi gyed osszegebe beleszamit mi volt elotte...
Vedd ki a szabikat, majd miután az lejárt menj táppénzre szülésig, gyest nem ajánlom, elég macerás az ügyintézés is, majd a lemondása. Plusz szerintem a táppénz összegben több, mint a gyes. Gondolom nem mindegy, hogy míg megszülsz, addig mennyi pénzt kapsz egy hónapban. Munkáltatódnak írásban jelentsd be, hogy terhes vagy!
Szabi és táppénz mindenképpen! Gyesben ne is gondolkodj, az a legrosszabb anyagilag a gyes idejére is, és ha legalább 180 napig gyesen vagy akkor utána már csak minimálbér után kapnád a tgyás-t és a gyed-et is, így meg a szerzõdés szerinti béred lesz az alap (de max. a minimálbér kétszerese).
A kérdező hozzászólása: Oke koszi. Azt tudjatok hogy kell vissza, enni? Kozalkalmazott vagyok, felhivom a munkaugyist es rogton kozlom h terhes vagyok es vissza, ennek dolgozni de elotte szabit kivennem?
Mindenképpen írásban közöld, hogy terhes vagy, csak így vagy védve. Ha írásban nem közlöd, csak szóban, akkor a szabi alatt simán kirúghat és nem tudod bizonyítani, hogy jelezted a terhességed, tehát írásban mindenképp!!


Második éven a gyed alapja mi lezs, az előző évi gyed vagy peddig a bruttó átlagkerest, amiről gyedre mentem?

Lehet kicsit megcsavartam , alényeg a gyed egyszer kerül elbírálásra, vagy a második évben újbóli (és akkor mit vesznek lapul)elbírálás lesz?

Legjobb válasz: lapul=alapul rosszul írtam bocsi

A kérdező hozzászólása: lapul=alapul rosszul írtam bocsi
A bruttó amivel gyedre mentél!
A kérdező hozzászólása: Köszi, csak azért , mert úgy hallottam egy ismerõsömtöl, hogy a 2. éven kevesebb gyedet kapott , mint az 1.-n.

Ha a második gyerekemet gyed-be szülöm akkor mi alapján számolják az ő utána járó gyedet? Az elsővel táppénzen voltam a szülésig. És bőven meg volt 2 év munkaviszonyom.

Legjobb válasz: Az elõzõ ellátás alapja lesz a mostani alapja is, tehát ugyanannyit fogsz kapni. TGYÁS-t viszont (ha jogosult vagy rá) kevesebbet, a szerzõdés szerinti béred 70%-át fogod kapni, de max. a minimálbér kétszeresének 70%-át (ez új szigorítás ha jól tudom).

Az elõzõ ellátás alapja lesz a mostani alapja is, tehát ugyanannyit fogsz kapni. TGYÁS-t viszont (ha jogosult vagy rá) kevesebbet, a szerzõdés szerinti béred 70%-át fogod kapni, de max. a minimálbér kétszeresének 70%-át (ez új szigorítás ha jól tudom).

Ha gyes alatt szülök, és előtte 2 évig gyeden voltam, Akkor a másodikkal is kaphatok gyedet?

Legjobb válasz: Igen! Minden ugyanúgy jár a másodiknál csak már nem a béredbõl számolják ezeket ! Én is ugyanebben a cipõben járok! Üdv.

Igen! Minden ugyanúgy jár a másodiknál csak már nem a béredbõl számolják ezeket ! Én is ugyanebben a cipõben járok! Üdv.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszodat.

2 év gyed után lettem terhes gyes alatt, és gyes alatt is fogok megszülni, csak gyes fog járni a második gyerekre?

Volt valaki ilyen helyzetben?

Legjobb válasz: Akkor viszonyt nem jár csak a GYES,és majd 2 gyerekre a családi pótlék.

A kérdező hozzászólása: Júliusban volt 2 éves a gyerekem, azóta vagyok gyesen aug.végén lettem terhes máj végére vagyok kiírva amikor még gyesen leszek. A cég már idén júniusban megszûnt.
Akkor viszonyt nem jár csak a GYES, és majd 2 gyerekre a családi pótlék.
Csak a gyes fog járni.
Ez nem rossz ötlet. Szülés ellõtt ha elmennél munkanélkülire akkor elvileg kaphatnál. Viszont a munkanélküli csak 3 hónapig jár, így figyelj az idõzítésre. Bár nem tudom így lelehet-e mondani a gyes-t az elsõ után és munkanélkülire menni.
Persze. A nagy pocak senkit nem izgat. Igy a tgyás biztosan jár majd. De írd már le, hogy mikor szûnt meg a munkaviszonyod, mert úgy könnyebb lenne megmondani, járhat-e a gyed.
A kérdező hozzászólása: Járna álláskeresési igen. De nem tudom hogy ez így lehet e hogy most gyesen vagyok aztán az utolsó 2-3 hónapra meg bejelentkezek NAGY POCAKKAL álláskeresésire??
Mikor szûnt meg? Még a tgyás járhat akár, ha jogosult vagy álláskeresési támogatásra.
A kérdező hozzászólása: Ez egy kis cég volt, és megszûnt idõközben.:( tehát táppénzre nem tudok menni.
Ha él a munkaviszonyod, akkor táppénz nélkül is jogosult vagy újra a tgyásra, és a gyedre. Az, hogy táppénzrõl, vagy gyesrõl szülsz, az ellátások alapjánál számít, nem a jogosultságnál. Ha a béred a minimálbérnél több volt, akkor viszont érdemes táppénzre menni (amúgy is érdemes, mert a táppénzed valószínû több, mint a gyes). Csak ha táppénzre mégy, akkor elõször jelentsd be a munkáltatónak, hogy jön az új baba, csak utána menj táppénzre.
Menj el táppénzre, így újra kapod majd a tgyást és a gyedet (ha megvan még a munkahelyed).

Jövőre hogyan alakul a második gyerek után járó tgyás és gyed, ha a második baba akkor születik amikor az első még nem töltötte be a két évet?

Legjobb válasz: A tgyás és a gyed szabályok nem változnak, csak a gyes. Így ugyanaz a helyzet, mint korábban, ha a második baba gyed alatt születik, akkor a szerzõdéses bér lesz az alapja a következõ tgyásnak és gyednek, azzal a kitétellel, hogy a tgyás maximum bruttó 102900Ft lehet, ugyanúgy, mint a gyed.

A tgyás és a gyed szabályok nem változnak, csak a gyes. Így ugyanaz a helyzet, mint korábban, ha a második baba gyed alatt születik, akkor a szerzõdéses bér lesz az alapja a következõ tgyásnak és gyednek, azzal a kitétellel, hogy a tgyás maximum bruttó 102900Ft lehet, ugyanúgy, mint a gyed.
A kérdező hozzászólása: Ha Jól értem akkor ha a második gyerek így születne, akkor csak picivel kapnék kevesebbet mint az elsõnél? Ott már gyedet kapok, csak még nem tudom mennyit, mert okt 13-tól jár és így az elõzõ hónap vegyes volt. a tgyás 110000 volt.

2010 júniusában született meg a kislányom, ez év augusztásában járt le a 3 éves szerződésem a munkahelyemen. Kaptam a TGYAS-t és a GYED-et is. Ha második babát szeretnénk, újra kell valahol az egy év munkaviszony, vagy vonatkozni fog rám újra a GYED?

Legjobb válasz: Amint lejár a munkaszerzõdésed, másnaptól passzív gyedet fogsz kapni, onnantól kezdve nincs munkaviszonyod. A második babánál attól függ, hogy mikor születik. Az biztos, hogy mindenképpen kell majd bejelentett munkaviszony, viszont a 365 napnak nem kell folyamatosnak lennie, az igénylést megelõzõ két évbõl kell lennie. Annyiban azonban mégis fontos, mert a ketteskével csak annyi idõt lehetsz otthon, amennyit elõtte két évben biztosításban töltöttél.

Amint lejár a munkaszerzõdésed, másnaptól passzív gyedet fogsz kapni, onnantól kezdve nincs munkaviszonyod. A második babánál attól függ, hogy mikor születik. Az biztos, hogy mindenképpen kell majd bejelentett munkaviszony, viszont a 365 napnak nem kell folyamatosnak lennie, az igénylést megelõzõ két évbõl kell lennie. Annyiban azonban mégis fontos, mert a ketteskével csak annyi idõt lehetsz otthon, amennyit elõtte két évben biztosításban töltöttél.
Csak annyit helyesbítenék az elsõ válaszon, hogy "ketteskével csak annyi idõt lehetsz otthon, amennyit elõtte két évben biztosításban töltöttél." helyett: a tesóval annyi idõt lehetsz GYEDEN, amennyit elõtte két évben biztosításban töltöttél. A biztosítási idõtõl függetlenül így is úgy is 3 éves koráig lehetsz otthon, csak az ellátás más a biztosítási idõ függvényében.
Igaz, kimaradt, hogy GYED-en.
A kérdező hozzászólása: Most hívtam fel az Egészségügyi Pénztárat, ott azt mondták, mivel passzív gyeden vagyok, újabb egy év teljes munkaviszony kell majd ahhoz, hogy a második babánál újra kaphassak majd TGYAS-t és GYED-et :(((((
Na várjál egy pillanatot, mert én gyors olvasás után úgy értelmeztem a kérdésedet, hogy ez év (azaz 2011) augusztusában jár le a szerzõdésed, csak most láttam, hogy azt írtad, hogy "járt". 2010. augusztusában járt le a szerzõdésed, vagy csak 2011. augusztusában fog lejárni a szerzõdésed? Ha 2010. augusztus, akkor igaza van az oepesnek, mert csak akkor nem kéne a 365 nap, ha már terhes lennél (a kérdésedbõl kiindulva nem vagy terhes). Ugyanis ha 2011. augusztusig megszülsz, akkor megvan a 365 nap, tehát ez a része teljesült és akkor már csak az élõ munkaviszony kéne.

Segítenél? Gyesen vagyok első gyermekemmel, most mivel vissza adták a 3 évet, második baba érkezése után miután fogják számolni Tyást Gyed és Gyest? Munkahelyem meg van még, 2011. 09.21 jár le a Gyes és második baba augusztus elején érkezik.

Legjobb válasz: A gyed csak a szülési szabadság lejárta vagy a szüléstõl számított 24 hét eltelte után folyósitható. Tehát ha aug. elejére vagy kiirva, akkor a TGYÁS-t igényelheted júl. elejétõl (28 nappal elõbb). Számold ki, hogy onnan a 168 nap (24 hét) átcsúszik-e jövõ évre. Ha igen, nincs mit tenni, ha az 2010-re esik, akkor igényeld a tgyást a szülés elõtti 28. naptól. A pontos dátumot te tudod (szülés idõpontja). Az én számitásaim szerint ha aug. 01-re vagy kiirva, akkor beleférsz és dec. közepén-végén megigényelheted a GYED-et.

A gyed csak a szülési szabadság lejárta vagy a szüléstõl számított 24 hét eltelte után folyósitható. Tehát ha aug. elejére vagy kiirva, akkor a TGYÁS-t igényelheted júl. elejétõl (28 nappal elõbb). Számold ki, hogy onnan a 168 nap (24 hét) átcsúszik-e jövõ évre. Ha igen, nincs mit tenni, ha az 2010-re esik, akkor igényeld a tgyást a szülés elõtti 28. naptól. A pontos dátumot te tudod (szülés idõpontja). Az én számitásaim szerint ha aug. 01-re vagy kiirva, akkor beleférsz és dec. közepén-végén megigényelheted a GYED-et.
Ha gyesen vagy 2011. szeptemberig, és a tesó augusztusban születik, akkor a tgyás alapja valóban a szerzõdés szerinti béred lesz, de a gyed alapja a minimálbér lesz. Ennek az az oka, hogy a gyed igénylésre 2012-ben kerül majd sor, tehát a gyed alapja a 2011-es év lesz, amikor 6 hónapot meghaladóan gyesen leszel. Viszont a tgyás alapja a 2010-es év, amikor nagyobbrészt (6 hónapot meghaladóan) gyeden voltál, így lesz a tgyás alapja más, mint a gyedé.
Ja, bocs 12.38, félreértettem, amit írtál, az augusztus 1-el, ne haragudj. Kérdezõ, ha augusztus 1-re vagy kiírva, akkor bõven beleférsz a gyeddel 2011-be, a lényeg, hogy július 17 mindenképp el kell kezdened a tgyást, ahogy írtam is.
Én a szabikat javaslom. Egyrészt azért, mert a szabi alatt a normál béredet fogod kapni, ami mindenképp több, mint a gyed, másrészt pedig mert akkor a szabadság alatt kapott teljes béred lesz a tgyás-gyed alap, függetlenül az idõtõl, mert ebben az esetben a tényleges jövedelmedet veszik figyelembe.
Ma 12. 38, augusztus 1-el átcsúszik már 2012-be a gyed igénylés. Kérdezõ, ha a tgyást július 17-el bezárólag meg tudod kezdeni, akkor a tgyás utolsó napja december 30, a gyed elsõ napja meg december 31 lesz, vagyis mindkettõnek 2010 lesz az alapja. Ha ezt meg tudod így csinálni, akkor jó, ha nem, akkor marad a szabi.
A kérdező hozzászólása: Aranyos vagy:) köszönöm szépen .További jó napot!
A kérdező hozzászólása: igen, esetleg van-e valami más megoldás (ha van)hogy megúszom a minimálbér gyedet, ezen kívül, ami itt le van írva.
Milyen ennél részletesebb választ vársz???
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm.
A szerzõdés szerinti béredbõl számolják, de ezesetben a TGYÁS-nak is ugyanaz a maximuma van, mint a gyednek szokott lenni, aminél nem kaphatsz többet akkor se, ha járna. Asszem bruttó 102.900 Ft, vagy valami ilyesmi összeg.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat, és hogy tudnám megúszni minimálbér alapú gyedet, mondjam le a Gyest és menjek TGyásra 28 nappal szülés elõtt?vagy vegyem ki a szabikat?
A kérdező hozzászólása: Én tudok valakit aki folyamatoson 2 évig gyesen volt ki vette a szabikat és mégis bére után számolták, ez hogy van akkor 2009 ben szült márciusban, akkor más törvény volt?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!