Találatok a következő kifejezésre: Májat és szabad (28 db)

Ha lejár a GYED-em és GYES alatt szeretnék visszamenni dolgozni, akkor ugye kiveszem majd a szabimat. A kérdésem, hogy erre a kivett szabikra mennyi pénzt fogok kapni?

Távolléti díjat, vagy a régi alapfizumat? Összegbe vmi ilyesmit?

Legjobb válasz: Szia! 1. Én úgy tudom, hogy kiveheted a szabidat amikor visszamész. Nekem is volt kolleganõm aki gyesrõl jött vissza és egybõl szabival kezdte. És szerintem a régi alapfizudta fogod kapni, ami a szabadságokért jár. 2.Jobb amit te ítál. Meg én úgy tudom, hogyha visszamész dolgozni a régi helyedre, akkor még egy hónapig nem rúghatnak ki. Ezalatt az idõ alatt pedig tudsz egy másik munkahelyet keresni ha akarsz. Én egy multicégnél dolgozom és nálunk ez így megy. Onnan tudom, hogy most én is itthon vagyok gyesen és elõre egkérdeztem mindent. 3. ha kiveszed a szabidat akkor nem hívhatnak be, legalábbis szerintem. De ezt munkahely válogatja. Ha nagyon zûrös bennt a helyzet és szükség lenne rád akkor behívhatnak. De ha nemet mondasz akkor sincs semmi. És az utlosó kérdésed: szerintem minden esetben úgy fizetik ki ahogy Te írtad ha letöltötted ha nem. tymy

Szia! 1. Én úgy tudom, hogy kiveheted a szabidat amikor visszamész. Nekem is volt kolleganõm aki gyesrõl jött vissza és egybõl szabival kezdte. És szerintem a régi alapfizudta fogod kapni, ami a szabadságokért jár. 2.Jobb amit te ítál. Meg én úgy tudom, hogyha visszamész dolgozni a régi helyedre, akkor még egy hónapig nem rúghatnak ki. Ezalatt az idõ alatt pedig tudsz egy másik munkahelyet keresni ha akarsz. Én egy multicégnél dolgozom és nálunk ez így megy. Onnan tudom, hogy most én is itthon vagyok gyesen és elõre egkérdeztem mindent. 3. ha kiveszed a szabidat akkor nem hívhatnak be, legalábbis szerintem. De ezt munkahely válogatja. Ha nagyon zûrös bennt a helyzet és szükség lenne rád akkor behívhatnak. De ha nemet mondasz akkor sincs semmi. És az utlosó kérdésed: szerintem minden esetben úgy fizetik ki ahogy Te írtad ha letöltötted ha nem. tymy
Ki mondta, hogy nem szabad májat enni??????
Szia! Most olvastam itt, hogy nem szabad májat enni. Én többször is ettem a terhességem alatt májat, sõt még tartármártást is. Nem lett semmi bajunk. Egészséges kislányom született. Szóval szerintem emiatt ne izgulj! Boldog babavárást! 12 hetes kislány anyukája
A kérdező hozzászólása: itt olvastam én is , késõbb utána néztem a neten, és hát csak óvatosan szabad enni pedig én 10-12 hetesen kb. nagyon kívántam, és ettem is legalább 3 nap egymás után.
Gondolom azóta voltál már dokinál, meg vérvételen, meg mindenféle módon ellenõrzés alatt van, hogy fizikálisan hogy vagytok. Ha minden rendben van, akkor miden rendben van. Ne parázz fölösen.
én is ettem májat sõt jó is mert tele van vassal. nem lesz bajod ha egész héten azt eszed akkor se:-)
Ez butaság! Nyugodtan lehet enni, csak mértéket kell tartani.

Májat és rizst szabad enni szoptatás alatt? Mi történhet, ha mégis eszek?

Legjobb válasz: Én 6 hónapja CSAK szoptatok, mindent eszem. A puffasztó ételeket óvatosan próbáltam ki, de bármit ehetek, még epret is. Mondjuk kerülöm a mérgeket, a máj meg amúgyis az.

Én 6 hónapja CSAK szoptatok, mindent eszem. A puffasztó ételeket óvatosan próbáltam ki, de bármit ehetek, még epret is. Mondjuk kerülöm a mérgeket, a máj meg amúgyis az.
Én 5 hónapja szoptatok és mindent eszek. Májat pedig sokat mert rengetek vas van benne.


Édesanyám fekvõbetegen kórházban fekszik. A sarkán felfekvés alakult ki, ami levedzik és fekete. Hogy tudnám ellátni? A nõvéreket hiába kérem, szerintük a levegõ majd leszárítja, szabadon jó.

Milyen gyakran kell átkötözni a sebet? Illetve mivel pontosan és hogy? Továbbá a fekvéstõl a napokban a fenekén is megjelent egy nyílt seb, azt hogy kellene szakszerûen ellátni? Köszönök minden választ!!

Legjobb válasz: Csak egyetlen kérdésem van: Az a sok sarlatán a kórházban miért kapja a fizetését, ha végül neked kell kezelned? Félreértés ne essék, véletlenül sem akarom azt javasolni, hogy bízd az orvosokra, hiszen én sem tenném, csak az érdekelne minek vannak ott?

Csak egyetlen kérdésem van: Az a sok sarlatán a kórházban miért kapja a fizetését, ha végül neked kell kezelned? Félreértés ne essék, véletlenül sem akarom azt javasolni, hogy bízd az orvosokra, hiszen én sem tenném, csak az érdekelne minek vannak ott?
Gyógyszertárban tudsz venni felfekvésre való krémet, hintõport, és õk elmagyarázzák, hogy kell használni. Háziorvostól is megkérdezheted, ha vényre felíratod, olcsóbb is. Kiírattam egy idõ után én is Anyósomnak, mert nagyon gyorsan fogyott a krém, hiszen sokszor, sok helyen kellett kenni.
A nõvérek nem foglalkoznak ezzel egyáltalán? Azért az elég furcsa lenne, mert ha valakinek, hát nekik tudni kellene, hogy a felfekvés legsúlyosabb esetben vérmérgezéssel is járhat. Persze nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Fontos, hogy ne érje nyomás a területet, párnákkal kell kitámasztani édesanyád testét és ami szintén nagyon fontos a rendszeres forgatás! Persze erre egy állami kórházban sajnos nincs ideje a nõvéreknek rendszeresen, pedig a felfekvés megelõzésében ez egy nagyon fontos pont. Legalább akkor változtass testhelyzetet nála amikor ott vagy látogatóban, hogy a vérkeringése valamelyest normalizálódjon. Nagyon fájdalmas és hosszas gyógyulási folyamata van a felfekvésnek ami veszélyessé válhat, ezért nem jó elhanyagolni.
Na, ez jó kérdés volt! Naponta jártam Anyósomat kenegetni.. Létszámhiányra panaszkodtak.

Jelenleg GYES-en vagyok első gyermekünkkel. Októberben jön a második baba. GYES mellett dolgozom, de szeretnék táppénzre menni, esetleg az első gyermek után járó szabit kivenni. Mi alapján számítódik majd a tgyás és GYED?

Legjobb válasz: szia, ha dolgozol gyes mellett akkor már az elsõ gyerkõc után bennmaradt szabikkal kellett volna kezdeni ezt törvény írja elõ, csinálhatod, hogy kiveszed a szabikat, aztán elmész táppénzre(ebbõl persze 15nap arányos betegszab.) viszont ebben az esetben a táppénz kezdetekor add át a gyest apukának amíg jár vagy ha még szüléskor is jár akkor szülésig(mert ha gyes mellett mész táppénzre akkor csak min.bér után járna táppénz), szüléskor igényled tgyást, aztán gyedet+ apuka lemondja gyest szülésnapján. A gyed és tgyás pedig a bérezett napok(dolgozott napok+szabadság+betegszabadság) átlagának 70%a, maximum a min.bér kétszeresének a 70%a, ha legalább 180 napot dolgoztál ebbe beleértve a sima szabit akkor tgyás korlátlan lesz

szia, ha dolgozol gyes mellett akkor már az elsõ gyerkõc után bennmaradt szabikkal kellett volna kezdeni ezt törvény írja elõ, csinálhatod, hogy kiveszed a szabikat, aztán elmész táppénzre(ebbõl persze 15nap arányos betegszab.) viszont ebben az esetben a táppénz kezdetekor add át a gyest apukának amíg jár vagy ha még szüléskor is jár akkor szülésig(mert ha gyes mellett mész táppénzre akkor csak min.bér után járna táppénz), szüléskor igényled tgyást, aztán gyedet+ apuka lemondja gyest szülésnapján. A gyed és tgyás pedig a bérezett napok(dolgozott napok+szabadság+betegszabadság) átlagának 70%a, maximum a min.bér kétszeresének a 70%a, ha legalább 180 napot dolgoztál ebbe beleértve a sima szabit akkor tgyás korlátlan lesz
A kérdező hozzászólása: Ha 180 napot dolgozom több, mint a maximalizált GYED összegû bérrel és közben (180 nap alatt) elmegyek táppénzre, akkor a bér vagy a táppénz alapján számítódik majd a tgyás/gyed?
szia, bocsi csak most tudok válaszolni, ha 180 napot dolgozol- ez jelenti a sima szabit+ tényl.dolgozás és utána mész táppénzre akkor a tgyás korlátlan a 180 nap(vagy több) átlagából állapítják meg, mert a bérezett napokat veszik figyelembe, ha 180 nap alatt marad a szabi+dolgozott napok akkor is megnézik a bérezett napokat, de a tgyás felsõ korlátja a min.bér kétszeresének 70%a lesz tehát max ennyit kaphatsz gyednek mindkét esetben van korlátja, vagyis mindig! ez max a min.bér 2szeresének 70%a
és táppénzbõl soha nem számolnak semmit! a bérezett napba viszont számolásnál a szabit a dolgozott napokat és betegszabit is figyelembe veszik, tehát a 180napba nem lehet táppénz, remélem így érted, írj :)
szia, az elsõ, a szabi meg nem kiszúrás hiszen mikor visszamentél dolgozni a bentmaradtakat elõször ki kell adnia, illetve szülés elõtt az azévit is kiveheted, ezt neki így is úgyis ki kell fizetnie valamikor
és második is így van
jól érted, örülök neki hogy segített, ha az elsõt választod akkor ügyelni kell hogy 180 nap tényleg meglegyen, nehogy 179 mert akkor 2.eset lesz, minden jót szia
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm! Sokat segítettél és örülök, hogy végre valaki érhetõen el tudta mondani nekem is (akinek e téren nagyon szerények a képességei:) ))!

Mennyi lehet majd a fizetésem, ha gyesre megyek valamint vissza dolgozni és a fizetési alapom 125.500 Ft és a 2 év alatt összegyűlt szabimat ki kell vennem (46nap=kb 2 hónap)?

Bocsánat,hogy itt kérdezem,de gondolom vannak itt olyan anyukák,akik tudnak nekem segíteni.

Legjobb válasz: Ha szabin vagy ugyanannyit kapsz mintha dolgoznál majd tehát 125500 Ft+ GYES(28500FT) Gondolom a 125500 ft a bruttó béred tehát - adó és egyéb járulékok.

Ha szabin vagy ugyanannyit kapsz mintha dolgoznál majd tehát 125500 Ft+ GYES(28500FT) Gondolom a 125500 ft a bruttó béred tehát - adó és egyéb járulékok.
A kérdező hozzászólása: igen, a bruttó bérem
Akkor 122500- adó és egyebek + 28500 gyes, ennyit fogsz kapni míg szabadságon vagy.

Ha a gyed lejárta és a köv. Szülés között kb.1, 5 hónap van, akkor lehet azt, hogy kiveszem a benn lévő (2 évnyi) szabit, mellette gyest kérek a szülésig, majd indul újra a tgyás és a gyed?

(persze a szüléskor lemondom a gyest). Kivehetem a szabikat? Lehet ezt így együtt (szabi+gyes? )

Legjobb válasz: Jogilag semmi akadálya, sõt a fõnök se köthet bele. Ki kell adnia a szabikat. Emelt bérrel, azt ugye tudod! Tehát meg kell emelje a béredet az elmúlt évek cégnél átlagos béremelésének mértékével és arra jár a szabadság! Szabadság csak a gyed elsõ évére jár, nem mind a kettõre, azt is tudod, ugye? Meg esetleg ami a szülés elõtt bennragadt.

Jogilag semmi akadálya, sõt a fõnök se köthet bele. Ki kell adnia a szabikat. Emelt bérrel, azt ugye tudod! Tehát meg kell emelje a béredet az elmúlt évek cégnél átlagos béremelésének mértékével és arra jár a szabadság! Szabadság csak a gyed elsõ évére jár, nem mind a kettõre, azt is tudod, ugye? Meg esetleg ami a szülés elõtt bennragadt.
szerintem ennek így nincs jogi akadálya.
Szerintem mehet így, de a TP lehet jobb lenne, mert szabadság alatt fel is mondhatnak. Bár a GYES véd a felmondás alól. Ha jól tudom. Jogi fórumon kérdezz utána szerintem.
hát a gyes is védi meg a terhesség is. elsõ voltam.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Fel nem mondanak, stabil az állásom. Csak most azon szõröznek, hogy a tulajjal beszéljem meg, hogy kiadja-e a szabikat, vagy majd a 2. gyerek után egybe a 6 évnyit :( Csak az lett volna az érdekes, hogy az a 1.5 hónapnyi gyes nem befolyásolja-e majd a késõbbi jövedelmet...
nem lesz baj, csak épp nem tudod használni azt a lemezterületet
A kérdező hozzászólása: az nem gond mert kb 10gb ról van szó akkor jönne jól ha a gép kihaló félben van és adatot mentenék de zavarna hogy 4 partícióm van elég a 3 al bajlódni
minek csináltál 4-et?
A kérdező hozzászólása: windows, egyéb, játékok én így tudom átlátni
Sok számítógép van, szóval biztos lesz szabad. Emeleten le is tudsz ülni asztalhoz gépezni.
Amikor én voltam ott, nem írtam ki elõre az adatokat, és semmi gondom nem volt, mindent megtaláltam, ami kellett. Nem hiszem, hogy azóta romlott volna a helyzet, de ha gondod támad, kérdezd nyugodtan a könyvtárost, általában segítõkészek.
Én nem is láttam gépeket! :( Kiírtam elõre, ami kell, de egyik sem volt ott, pedig állítólag bent voltak. ... Érdemes volt erre pazarolnom a pénzem! :(
ma 21:07 Melyik könyvtárban voltál? Én a központiba járok, ott tele van gépekkel. Amúgy velem is volt már, hogy az volt kiírva, kölcsönözhetõ, de mégsem volt ott. Gondolom még nem volt visszatéve.
ha a központiba mész (a Szabó Ervin téribe), ott meg fogsz találni mindent.

Májusban lejár a gyedem, jön a kistesó összel. Ha utána rögtön visszavesznek dolgozni ( szabikat letölteni), majd szülésig táppénz, akkor a tgyás és a a gyedet miből számítják?

Tgyás 2009 összjövedelme ( azaz a korábbi gyedem) vagy a munkabérb?l? Gyednél ugyanez a kérdés, mert akkora már 2011 lesz mire kapnám, azt mib?l számítják a 2010-es évb?l?

Legjobb válasz: Ha nincs 180 bérezett nap (értsd: vagy dolgozol vagy szabin vagy), akkor ugyanúgy a szerzõdésed szerinti bérbõl számolnak, mint ha egy napot sem mentél volna vissza. Viszont ebben az esetben tgyásnak is maximuma van, ugyanannyi, mint a gyed-é: minimálbér kétszeresének 70%-a.

Ha nincs 180 bérezett nap (értsd: vagy dolgozol vagy szabin vagy), akkor ugyanúgy a szerzõdésed szerinti bérbõl számolnak, mint ha egy napot sem mentél volna vissza. Viszont ebben az esetben tgyásnak is maximuma van, ugyanannyi, mint a gyed-é: minimálbér kétszeresének 70%-a.
A kérdező hozzászólása: Nos, ha jól tudom ez a 180-os álomhatár ápr.30-tól már 365 nap. Viszont ha a szerzõdött bérem az alap, akkor meg vagyok nyugodva, mert eddig azt mondták hpgy ebben az esetben a bérem a gyed, tehát annak kapom majd a 70 %-át, ami még a rezsire se lenne elég..... :S


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!