Találatok a következő kifejezésre: Májat és szabad (29 db)

Ha lejár a GYED-em és GYES alatt szeretnék visszamenni dolgozni, akkor ugye kiveszem majd a szabimat. A kérdésem, hogy erre a kivett szabikra mennyi pénzt fogok kapni?

Távolléti díjat, vagy a régi alapfizumat? Összegbe vmi ilyesmit?

Legjobb válasz: Szia! 1. Én úgy tudom, hogy kiveheted a szabidat amikor visszamész. Nekem is volt kolleganõm aki gyesrõl jött vissza és egybõl szabival kezdte. És szerintem a régi alapfizudta fogod kapni, ami a szabadságokért jár. 2.Jobb amit te ítál. Meg én úgy tudom, hogyha visszamész dolgozni a régi helyedre, akkor még egy hónapig nem rúghatnak ki. Ezalatt az idõ alatt pedig tudsz egy másik munkahelyet keresni ha akarsz. Én egy multicégnél dolgozom és nálunk ez így megy. Onnan tudom, hogy most én is itthon vagyok gyesen és elõre egkérdeztem mindent. 3. ha kiveszed a szabidat akkor nem hívhatnak be, legalábbis szerintem. De ezt munkahely válogatja. Ha nagyon zûrös bennt a helyzet és szükség lenne rád akkor behívhatnak. De ha nemet mondasz akkor sincs semmi. És az utlosó kérdésed: szerintem minden esetben úgy fizetik ki ahogy Te írtad ha letöltötted ha nem. tymy

Szia! 1. Én úgy tudom, hogy kiveheted a szabidat amikor visszamész. Nekem is volt kolleganõm aki gyesrõl jött vissza és egybõl szabival kezdte. És szerintem a régi alapfizudta fogod kapni, ami a szabadságokért jár. 2.Jobb amit te ítál. Meg én úgy tudom, hogyha visszamész dolgozni a régi helyedre, akkor még egy hónapig nem rúghatnak ki. Ezalatt az idõ alatt pedig tudsz egy másik munkahelyet keresni ha akarsz. Én egy multicégnél dolgozom és nálunk ez így megy. Onnan tudom, hogy most én is itthon vagyok gyesen és elõre egkérdeztem mindent. 3. ha kiveszed a szabidat akkor nem hívhatnak be, legalábbis szerintem. De ezt munkahely válogatja. Ha nagyon zûrös bennt a helyzet és szükség lenne rád akkor behívhatnak. De ha nemet mondasz akkor sincs semmi. És az utlosó kérdésed: szerintem minden esetben úgy fizetik ki ahogy Te írtad ha letöltötted ha nem. tymy
Ki mondta, hogy nem szabad májat enni??????
Szia! Most olvastam itt, hogy nem szabad májat enni. Én többször is ettem a terhességem alatt májat, sõt még tartármártást is. Nem lett semmi bajunk. Egészséges kislányom született. Szóval szerintem emiatt ne izgulj! Boldog babavárást! 12 hetes kislány anyukája
A kérdező hozzászólása: itt olvastam én is , késõbb utána néztem a neten, és hát csak óvatosan szabad enni pedig én 10-12 hetesen kb. nagyon kívántam, és ettem is legalább 3 nap egymás után.
Gondolom azóta voltál már dokinál, meg vérvételen, meg mindenféle módon ellenõrzés alatt van, hogy fizikálisan hogy vagytok. Ha minden rendben van, akkor miden rendben van. Ne parázz fölösen.
én is ettem májat sõt jó is mert tele van vassal. nem lesz bajod ha egész héten azt eszed akkor se:-)
Ez butaság! Nyugodtan lehet enni, csak mértéket kell tartani.

Májat és rizst szabad enni szoptatás alatt? Mi történhet, ha mégis eszek?

Legjobb válasz: Én 6 hónapja CSAK szoptatok, mindent eszem. A puffasztó ételeket óvatosan próbáltam ki, de bármit ehetek, még epret is. Mondjuk kerülöm a mérgeket, a máj meg amúgyis az.

Én 6 hónapja CSAK szoptatok, mindent eszem. A puffasztó ételeket óvatosan próbáltam ki, de bármit ehetek, még epret is. Mondjuk kerülöm a mérgeket, a máj meg amúgyis az.
Én 5 hónapja szoptatok és mindent eszek. Májat pedig sokat mert rengetek vas van benne.


Édesanyám fekvõbetegen kórházban fekszik. A sarkán felfekvés alakult ki, ami levedzik és fekete. Hogy tudnám ellátni? A nõvéreket hiába kérem, szerintük a levegõ majd leszárítja, szabadon jó.

Milyen gyakran kell átkötözni a sebet? Illetve mivel pontosan és hogy? Továbbá a fekvéstõl a napokban a fenekén is megjelent egy nyílt seb, azt hogy kellene szakszerûen ellátni? Köszönök minden választ!!

Legjobb válasz: Csak egyetlen kérdésem van: Az a sok sarlatán a kórházban miért kapja a fizetését, ha végül neked kell kezelned? Félreértés ne essék, véletlenül sem akarom azt javasolni, hogy bízd az orvosokra, hiszen én sem tenném, csak az érdekelne minek vannak ott?

Csak egyetlen kérdésem van: Az a sok sarlatán a kórházban miért kapja a fizetését, ha végül neked kell kezelned? Félreértés ne essék, véletlenül sem akarom azt javasolni, hogy bízd az orvosokra, hiszen én sem tenném, csak az érdekelne minek vannak ott?
Gyógyszertárban tudsz venni felfekvésre való krémet, hintõport, és õk elmagyarázzák, hogy kell használni. Háziorvostól is megkérdezheted, ha vényre felíratod, olcsóbb is. Kiírattam egy idõ után én is Anyósomnak, mert nagyon gyorsan fogyott a krém, hiszen sokszor, sok helyen kellett kenni.
A nõvérek nem foglalkoznak ezzel egyáltalán? Azért az elég furcsa lenne, mert ha valakinek, hát nekik tudni kellene, hogy a felfekvés legsúlyosabb esetben vérmérgezéssel is járhat. Persze nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Fontos, hogy ne érje nyomás a területet, párnákkal kell kitámasztani édesanyád testét és ami szintén nagyon fontos a rendszeres forgatás! Persze erre egy állami kórházban sajnos nincs ideje a nõvéreknek rendszeresen, pedig a felfekvés megelõzésében ez egy nagyon fontos pont. Legalább akkor változtass testhelyzetet nála amikor ott vagy látogatóban, hogy a vérkeringése valamelyest normalizálódjon. Nagyon fájdalmas és hosszas gyógyulási folyamata van a felfekvésnek ami veszélyessé válhat, ezért nem jó elhanyagolni.
Na, ez jó kérdés volt! Naponta jártam Anyósomat kenegetni.. Létszámhiányra panaszkodtak.

Mennyi lehet majd a fizetésem, ha gyesre megyek valamint vissza dolgozni és a fizetési alapom 125.500 Ft és a 2 év alatt összegyűlt szabimat ki kell vennem (46nap=kb 2 hónap)?

Bocsánat,hogy itt kérdezem,de gondolom vannak itt olyan anyukák,akik tudnak nekem segíteni.

Legjobb válasz: Ha szabin vagy ugyanannyit kapsz mintha dolgoznál majd tehát 125500 Ft+ GYES(28500FT) Gondolom a 125500 ft a bruttó béred tehát - adó és egyéb járulékok.

Ha szabin vagy ugyanannyit kapsz mintha dolgoznál majd tehát 125500 Ft+ GYES(28500FT) Gondolom a 125500 ft a bruttó béred tehát - adó és egyéb járulékok.
A kérdező hozzászólása: igen, a bruttó bérem
Akkor 122500- adó és egyebek + 28500 gyes, ennyit fogsz kapni míg szabadságon vagy.

Jelenleg GYES-en vagyok első gyermekünkkel. Októberben jön a második baba. GYES mellett dolgozom, de szeretnék táppénzre menni, esetleg az első gyermek után járó szabit kivenni. Mi alapján számítódik majd a tgyás és GYED?

Legjobb válasz: szia, ha dolgozol gyes mellett akkor már az elsõ gyerkõc után bennmaradt szabikkal kellett volna kezdeni ezt törvény írja elõ, csinálhatod, hogy kiveszed a szabikat, aztán elmész táppénzre(ebbõl persze 15nap arányos betegszab.) viszont ebben az esetben a táppénz kezdetekor add át a gyest apukának amíg jár vagy ha még szüléskor is jár akkor szülésig(mert ha gyes mellett mész táppénzre akkor csak min.bér után járna táppénz), szüléskor igényled tgyást, aztán gyedet+ apuka lemondja gyest szülésnapján. A gyed és tgyás pedig a bérezett napok(dolgozott napok+szabadság+betegszabadság) átlagának 70%a, maximum a min.bér kétszeresének a 70%a, ha legalább 180 napot dolgoztál ebbe beleértve a sima szabit akkor tgyás korlátlan lesz

szia, ha dolgozol gyes mellett akkor már az elsõ gyerkõc után bennmaradt szabikkal kellett volna kezdeni ezt törvény írja elõ, csinálhatod, hogy kiveszed a szabikat, aztán elmész táppénzre(ebbõl persze 15nap arányos betegszab.) viszont ebben az esetben a táppénz kezdetekor add át a gyest apukának amíg jár vagy ha még szüléskor is jár akkor szülésig(mert ha gyes mellett mész táppénzre akkor csak min.bér után járna táppénz), szüléskor igényled tgyást, aztán gyedet+ apuka lemondja gyest szülésnapján. A gyed és tgyás pedig a bérezett napok(dolgozott napok+szabadság+betegszabadság) átlagának 70%a, maximum a min.bér kétszeresének a 70%a, ha legalább 180 napot dolgoztál ebbe beleértve a sima szabit akkor tgyás korlátlan lesz
A kérdező hozzászólása: Ha 180 napot dolgozom több, mint a maximalizált GYED összegû bérrel és közben (180 nap alatt) elmegyek táppénzre, akkor a bér vagy a táppénz alapján számítódik majd a tgyás/gyed?
szia, bocsi csak most tudok válaszolni, ha 180 napot dolgozol- ez jelenti a sima szabit+ tényl.dolgozás és utána mész táppénzre akkor a tgyás korlátlan a 180 nap(vagy több) átlagából állapítják meg, mert a bérezett napokat veszik figyelembe, ha 180 nap alatt marad a szabi+dolgozott napok akkor is megnézik a bérezett napokat, de a tgyás felsõ korlátja a min.bér kétszeresének 70%a lesz tehát max ennyit kaphatsz gyednek mindkét esetben van korlátja, vagyis mindig! ez max a min.bér 2szeresének 70%a
és táppénzbõl soha nem számolnak semmit! a bérezett napba viszont számolásnál a szabit a dolgozott napokat és betegszabit is figyelembe veszik, tehát a 180napba nem lehet táppénz, remélem így érted, írj :)
szia, az elsõ, a szabi meg nem kiszúrás hiszen mikor visszamentél dolgozni a bentmaradtakat elõször ki kell adnia, illetve szülés elõtt az azévit is kiveheted, ezt neki így is úgyis ki kell fizetnie valamikor
és második is így van
jól érted, örülök neki hogy segített, ha az elsõt választod akkor ügyelni kell hogy 180 nap tényleg meglegyen, nehogy 179 mert akkor 2.eset lesz, minden jót szia
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm! Sokat segítettél és örülök, hogy végre valaki érhetõen el tudta mondani nekem is (akinek e téren nagyon szerények a képességei:) ))!

A természettudósok mivel érvelnek amellett hogy szabad akaratunk van és nem csak a természet törvényei hozták létre majd irányítják az agyunkat, ezen csak egy kevésbé beszabályozott rendszerrel, esetleg Istennel való kapcsolat képes változtatni?

Ha jól tudom döntésnél mindig egy csomó információt elemzel, de ezek kívülrõl kerültek be, meg az agyadat is a természet rakta össze, akkor hogy lehetséges hogy nem teljes egészében diktál a környezetünk? Szokták mondani, hogy létezik vagy létezhet a véletlen a kvantumfizika vagy káoszelmélet miatt, de akkor is az elektron a káosz törvényei miatt ugrott el véletlenszerûen egyik irányba és azért döntöttél úgy hogy pl jobbra mész, nem egy semmibõl létrejövõ gondolattal diktáltad hogy jobbra mész és ennek hatására ugrott el az elektron oda, mert a fizikai világban elõször az elektron ugrik és csak utána jelenik meg egy kép, egy hang, egy gondolat. Tehát ahhoz, hogy szabad akarat legyen, ahhoz a gondolatnak kéne lennie ELÕSZÖR, ráadásul ÚGY, HOGY az befolyásolni is tudja az elektron ugrását véletlenszerû alkalmakkor, ez pedig ellentmond az elõbb említett fizikai sorrendeknek ezért nem is lehetséges, vagy igen?

Legjobb válasz: A gondolat és a döntés nem egy elektrontól függ, hanem adott mennyiségû elektrontól. 100 elektron közül nem tudja senki megmondani, hogy egy adott esemény hatására melyik fog energiaszintet váltani, viszont azt ki lehet jelenteni, hogy adott esemény hatására 50 elektron biztosan szintet vált. Ugyanakkor nem hiszem, hogy a szabad akarat kérdését ennyire mélyre kell levinni. Azt, hogy én most ide írok neked az az én döntésem, ami összeáll abból, hogy egyrészt irritál az, hogy a vallást szó szerint próbálod értelmezni és össze akarod mosni a tudománnyal, másrészt hozzájön az, úgy gondolom van bennem olyan vélemény, amit érdemes leírni, és ami hasznos lehet. Meglátásom: nem tudod szétválasztani a vallást és tudományt, és a vallásodat rá akarod kényszeríteni a tudományra.

A gondolat és a döntés nem egy elektrontól függ, hanem adott mennyiségû elektrontól. 100 elektron közül nem tudja senki megmondani, hogy egy adott esemény hatására melyik fog energiaszintet váltani, viszont azt ki lehet jelenteni, hogy adott esemény hatására 50 elektron biztosan szintet vált. Ugyanakkor nem hiszem, hogy a szabad akarat kérdését ennyire mélyre kell levinni. Azt, hogy én most ide írok neked az az én döntésem, ami összeáll abból, hogy egyrészt irritál az, hogy a vallást szó szerint próbálod értelmezni és össze akarod mosni a tudománnyal, másrészt hozzájön az, úgy gondolom van bennem olyan vélemény, amit érdemes leírni, és ami hasznos lehet. Meglátásom: nem tudod szétválasztani a vallást és tudományt, és a vallásodat rá akarod kényszeríteni a tudományra.
A kérdező hozzászólása: Én legalábbis nem vagyok valami mûvelt e téren, csak kíváncsi vagyok hogyha mindent végigsakkozunk, akkor hogy van?
A kérdező hozzászólása: Nekem nincs semmi kiforrott véleményem, csak fiatal vagyok még, tanulok bárkitõl aki tanít.
A fizikalisták túlnyomó többségben kompatibilisták, a kompatibilizmus pedig a determinizmus és a szabad akarat logikai inkonzisztencia nélküli szintézise. Úgyhogy én arra bátorítalak, hogy olvass ennek utána, már tonnányi anyag van a témában. [link] [link]
A kérdező hozzászólása: A legjobb tényleg mindenható Istenben hinni, az a legmegnyugtatóbb, és logikus magyarázat.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ""hogy lehet az, hogy miközben gondolkozunk, ennek tudatában is vagyunk." Hát úgy, hogy felismered a tanultak alapján, és hogy mit tanultál azt is a környezet határozza meg." Egy mintafelismerõ algoritmusnak, vagy neurális hálónak szerinted van öntudata ezek szerint? :) "Honnan tudod hogy a tudatában vagyunk és nem csak az agyunkban lévõ folyamatok, dobják ezt az érzést és gondolatot neked?" Ez eléggé paradoxon. Tehát azt állítod, hogy az érzékszerveim becsapnak engem azzal, hogy hamis öntudatot hitetnek el velem? Tehát én nem is létezem? De akkor kit is csapnak be az érzékszerveim? Ha nem létezek, akkor nem csaphatnak be :D "Lehet már kész a gép, mert egyikõtöknek sincs öntudata csak a fizika dobja mindkettõtöknek hogy így érezzen mert így logikus a környezetbõl tanultak alapján, nem?" A te szempontodból lehet hogy nincs öntudatom, és filozófiai zombi vagyok. Az érdekesebb kérdés az te önmagad. Szerinted te egy pszichológiai zombi vagy? Vagypedig van öntudatod? (Ha esetleg zombi vagy, de azt haudod nekem, hogy van öntudatod valamilyen oknál fogva, akkor csak engem versz át, magadat nem verheted át, hiszen te mint tudatos személy, nem létezel :P)
A lényeg, hogy túl bonyolult az agyunk ahhoz, hogy az általa létrehozott tudat megértse azt.
A kérdező hozzászólása: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Egy mintafelismerõ algoritmusnak miért ne lehetne hasonló az öntudata, mint egy embernek? Mindkettõ megfigyel valamit és következtetéseket von le, az ember azt hogy õ egy ember, az algoritmus meg hogy mi a rendszer, nem? "Honnan tudod hogy a tudatában vagyunk és nem csak az agyunkban lévõ folyamatok, dobják ezt az érzést és gondolatot neked?" Ez eléggé paradoxon. Tehát azt állítod, hogy az érzékszerveim becsapnak engem azzal, hogy hamis öntudatot hitetnek el velem? Tehát én nem is létezem? De akkor kit is csapnak be az érzékszerveim? Ha nem létezek, akkor nem csaphatnak be :D" Létezel, csak a döntés nem a tied, mert a környezet mozgatja az agyadban az elektronokat, az elektronok meg az elemzés után a gondolataidat, hogyha nincs lélek amivel te megfordítod ezt a rendszert, nem? "Lehet már kész a gép, mert egyikõtöknek sincs öntudata csak a fizika dobja mindkettõtöknek hogy így érezzen mert így logikus a környezetbõl tanultak alapján, nem?" "A te szempontodból lehet hogy nincs öntudatom, és filozófiai zombi vagyok. Az érdekesebb kérdés az te önmagad. Szerinted te egy pszichológiai zombi vagy? Vagypedig van öntudatod? (Ha esetleg zombi vagy, de azt haudod nekem, hogy van öntudatod valamilyen oknál fogva, akkor csak engem versz át, magadat nem verheted át, hiszen te mint tudatos személy, nem létezel :P)" Én nem azt mondtam, hogy nincs öntudata akárkinek, csak azt kérdem hogyha csak a fizikai világ létezne, akkor mindannyian csak öntudattal de saját döntéssel nem rendelkezõ lények lennénk, nem? Hisz ahhoz hogy mi dönthessünk meg kell fordítani akkor a környezet->érzékszerv->érzések-gondolatok-döntés sorrendet, nem?
A kérdező hozzászólása: De persze javítsatok ki ha hülyeséget mondok. :)
A kérdező hozzászólása: Vagy hogy van akkor az alap fizikában-biológiában akkor felmerülhet mindenkiben a kérdés, ha ez a sorrend, akkor miért mi döntünk, ezt nem értem én sem, magyarázzátok akkor el.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Már miért lenne öntudata a mintafelismerõ algoritmusnak? Még azok a neurobiológusok sem hisznek ebben, akik hisznek abban hogy az öntudat kialakul egy bonyolultsági szint felett. Minden része az algoritmusnak ismert és determinisztikus, pont, mint egy "heló világ" tesztalgoritmusnál. Esetleg, mint az indiánok, szerinted is minden dolognak van öntudata, egy kõnek is? :) "Létezel, csak a döntés nem a tied, mert a környezet mozgatja az agyadban az elektronokat, az elektronok meg az elemzés után a gondolataidat, hogyha nincs lélek amivel te megfordítod ezt a rendszert, nem? " Igen, "ha". Ha a léleknek nincs beleszólása. És ezért írtam még korábban, hogy lehet valami abban amit mondasz, ha eljutnánk oda, hogy minden részét ismerjük az agynak, és bebizonyosodna hogy 100%ban determinisztikus és a környezettõl függõ minden döntés, a születéstõl kezdve, akkor tényleg mégbonyolultabbá válna a kérdés, hogy miért van öntudatunk. Hiszen ha csak megfigyelõk vagyunk, akkor mi értelme van az életnek. Tanulás? :D Az megint egy szellem a palackban érvelés volna, a probléma elodázása. "hogyha csak a fizikai világ létezne, akkor mindannyian csak öntudattal de saját döntéssel nem rendelkezõ lények lennénk, nem?" Bizonyos vallások szerint (illetve talán az összes szerint) lélek nélkül nem létezhet ember (az állatoknál nemtudom hol húzzák meg a határt). Ezt az állítást még nem tekinthetjük hamisnak, mert még nem sikerült létrehozni olyan neurális hálót, ami teljesen céltalan, mégis talál magának célt. A mesterséges neurális hálókat ma különféle tanítóalgoritmusokkal tanítjuk be, ahol vagy egy függvényt kell definiálni ami meghatározza a jó fogalmát, vagy pedig manuálisan minden inputra meg kell határoznunk a megfelelõ outputot. Próbáltunk már létrehozni hatalmas mesterséges neurális hálót, aminek csak úgy összevissza adatokat mutattunk de nem mondtuk meg hogy mihez kezdjen vele, hátha egyszercsak elkezd valamit csinálni. A kísérletrõl azóta én nem hallottam semmit, de valszeg hallottam volna ha nem fulladt kudarcba. Szerintem a legtöbb ember így képzeli el a lélek ráhatását a neurális hálókra: környzet+érzékszerv+neuronok+genetika+kémiai anyagok létrehoznak, és mûködtetnek egy absztrakt rendszert, amiben gondolkozni lehet. Rengeteg reflex kialakul. A lélek dönthet, hogy mely reflexeket szeretné elnyomni, újraírni, illetve mely absztrakt fogalmakon szeretne még meditálni, esetleg teljesen újradefiniálni õket. Ez is kicsit ilyen elodázás szerû, mintha azt mondanám, hogy "hát van a koponyánkban egy kis ember, aki meghozza a döntéseket", azzal a különbséggel, hogy ennek a kis embernek az eszközei a gondolkodásra materiálisak, tehát a neuronokból alkotott rendszerrel gondolkozik. A kis ember csak annyit tesz, hogy jól érzi magát a gondolataival, vagy problémái vannak bizonyos gondolatokkal. De ennél jobbat a jelenlegi tudásunkkal sajnos nem tudunk :(
A kérdező hozzászólása: De bocsánat ha tudatlanságból nagy hülyeségeket hordok össze.
A kérdező hozzászólása: "Én bármikor úgy dönthetek, hogy most vége, többet nem eszek és hamarosan éhen halok." Ezt sem te döntöd, hanem a környezet mert elsõnek információ került az agyadba a környezetbõl, amit úgy kódolnak az elektronok az agyadban korábbi információval összevetve, hogy az a logikus ha te nem eszel és ettõl félelemhormonok és a gondolat jön létre hogy te nem eszel többet és éhenhalsz, nem a gondolatod módosítja az elektronokat, mert nem ez az agyban lévõ legvalószínûbb sorrend, a tudomány mai állása szerint, vagy nem?
Nem tudhatjuk biztosan hogy szabad akaratunk van, de a kvantumfizika területén tényleg van pár érdekes megfigyelés, amire még nemigen tudunk magyarázatot. A materialista gondolkozású emberek között elég elterjedt volt a determinizmus nézete. Miszerint nincs szabad akarat, csupán annak az illúziója. Amikor te azt hiszed, hogy szabad akaratodból segítesz valakin, az valójában szerintük a genetikád+a neveltetésed eredménye csak + esetleg a pillanatnyi hangulatod, meg a pillanatnyi aránya a kémiai vegyületeknek az idegrendszeredben. [link] Viszont jah, a kvantumfizika kicsit elbizonytalanította õket, szóval ez a nézet manapság már nem annyira népszerû mint volt. Ami viszont tényleg érdekes, az nem is a szabad akarata az embereknek (ami nem tudjuk hogy pontosan mennyire létezõ dolog), hanem az öntudat. Pontosabban az "öntudat nehéz problémája", tehát az a kérdés, hogy hogy lehet az, hogy miközben gondolkozunk, ennek tudatában is vagyunk. Hiszen lehetne az is, hogy mint egy számítógép, csak megadnánk a reakciókat a környezetre az inputok, és a belsõ állapotok alapján, de ennek nem vagyunk tudatában. A külsõ szemlélõ számára ugyanolyan intelligens döntéseket hozhatnánk így, tehát nincs szülkség (nehéz) öntudatra. (Filozófiai zombinak nevezik az ilyesmit) Itt az öntudat nem összetévesztendõ az éntudattal, az éntudat, azaz az "én", és a "mások" vagy "környezet" koncepciói szükségesek az értelmes döntéshozáshoz. Csak az öntudat nem. sajna errõl csak angolul van wiki cikk:[link] [link]
A kérdező hozzászólása: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); "A gondolat és a döntés nem egy elektrontól függ, hanem adott mennyiségû elektrontól. 100 elektron közül nem tudja senki megmondani, hogy egy adott esemény hatására melyik fog energiaszintet váltani, viszont azt ki lehet jelenteni, hogy adott esemény hatására 50 elektron biztosan szintet vált." Igen, vannak fix és talán véletlenszerû szituációk is, én is ezt mondtam, az mindegy hogy 1 vagy 50 vagy hány elektron. "Azt, hogy én most ide írok neked az az én döntésem, ami összeáll abból, hogy egyrészt irritál az, hogy a vallást szó szerint próbálod értelmezni és össze akarod mosni a tudománnyal, másrészt hozzájön az, úgy gondolom van bennem olyan vélemény, amit érdemes leírni, és ami hasznos lehet." Az agyad elé olyan környezetet (számítógép és információt) raktak a fizika törvényei, amik nem egyeznek az eddig általa tanultakkal amik szintén a környezetbõl kerültek be, ezért AUTOMATIKUS reakciója az ellenkezés és az adrenalin és ez vett rá hogy írj, nem az hogy a semmibõl jött a gondolatod, hacsak nem vagy valami részben szellemi lény is, nem?
A kérdező hozzászólása: Tehát az elektronok már elõbb ugrottak arra hogy a tanult környezet alapján mi a logikus, meg az adrenalin már az agyadba került mielõtt megjött a gondolatod, mert elõször ezek cselekednek, és csak utána jelenik meg a kép, a hang a gondolat, tehát már eldöntötték helyetted, nem?
A kérdező hozzászólása: Illetve nem a kép meg hang, hanem az érzés és a gondolat.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Természetesen a környezet vett rá, hogy írjak. Mi más miatt írnék? Ha nincs inger, akció, akkor nem lehet rá reakció sem. Egyébként döntettem volna úgy is, hogy bezárom az ablakot és foglalkozom valami mással. Igazából lényegtelen, hogy mi miatt csináltam. Nincs rá bizonyítékod, hogy Isten (vagy egy felsõbb hatalom) irányította a gondolataimat. Már csak azért sem, mert az eddigiektõl nem tér el jelentõsen a reakcióm a megszokottól. Persze lehet egy felsõbb hatalom, aki már a fogantatástól irányít és olyan környezetet teremt körém, hogy én most azt gondoljam, hogy ezt most le kell írnom. Ha van ilyen hatalom, akkor miért áll érdekében az, hogy az emberek szenvedjenek? Az miért jó neki, hogy az egyik ember különb a másiknál, az egyik többet ér, mint a másik? Az egyik irányítottjának miért csak néhány év adatik a szerettei között, míg a másiknak miért jut több? Miért kivételezik?
Nem jár még ott a tudásunk az agy mûködésérõl, hogy ezen értelmes vitát folytassunk, sztem. Most enyhe másnapossággal annyira nem tudom átgondolni a témát, és végülis lehet valami abban amit mondasz, de néhány nagyon elvont gondolat felmerült bennem: mi van ha az agy determinisztikusan készít egy modellt a világról, a "lélek" vagy "szabad akarat" pedig ebben a modellben gondolkozva dönt, hogy "jó"-e ez. Nyilván ha a modell rossz, akkor a lélek hiába jó, akkor is csak két rossz irány közül "választhat", de ha "nem érzi magát jól", akkor a modellt változásra készteti. Szóval a lélek mondjuk mindenhol ott van az agyban (ugye sokan gyanakodnak a DMT-re), és így kollektívan tudja az agyat két állapotra késztetni valahogy. Vagy ide kapcsolható a szellem a gépben elmélet is, ami alapvetõen hibás, de legalábbis kerülendõ logikának van elkönyvelve hiszen ez csak a probléma elodázása, hogy az agy mögött létezik egy másodlagos, másik "dimenzióbeli" intelligencia is, ami képes az agy irányítására valami tudatalatti módon, de mégis tökéletes pontossággal. Így tehát pontosan "tudja" (nem tudatosan), hogy mikor és hol hogyan viselkedjenek a kis részecskék.
A kérdező hozzászólása: "hogy lehet az, hogy miközben gondolkozunk, ennek tudatában is vagyunk." Hát úgy, hogy felismered a tanultak alapján, és hogy mit tanultál azt is a környezet határozza meg. "Hiszen lehetne az is, hogy mint egy számítógép, csak megadnánk a reakciókat a környezetre az inputok, és a belsõ állapotok alapján, de ennek nem vagyunk tudatában." Honnan tudod hogy a tudatában vagyunk és nem csak az agyunkban lévõ folyamatok, dobják ezt az érzést és gondolatot neked? Lehet már kész a gép, mert egyikõtöknek sincs öntudata csak a fizika dobja mindkettõtöknek hogy így érezzen mert így logikus a környezetbõl tanultak alapján, nem?
Mátrix?
Én bármikor úgy dönthetek, hogy most vége, többet nem eszek és hamarosan éhen halok. Én döntöttem így nem a "természet törvénye" az már viszont a természet vagyis inkább a biológia törvénye lesz hogyha nem eszek éhen halok, de a nem evést év magam választottam.
A kérdező hozzászólása: Ha már felhoztad a Mátrixot, mi a bizonyíték arra, hogy nem lehetséges hogy egy ember, egy gép, vagy egy Isten beültetett téged egy képzeletvilágba, ami, vagy egy része ha pozitívak vagyunk (pl halál, különbségek, emberi szenvedés) csak képzelet? És ha létezik Isten, õ honnan tudja 100%-osan hogy valóban õ mindenható és nem csak így érzékeli maga körül? Minden tudatos lénynek a tudása a környezete alapján levont feltételezés, nem? Tehát akkor hogy lehet bebizonyítani, hogy van-e vagy nincs-e szabad akarat, körülöttünk lévõ fizikai világ, vagy igaz-e akármilyen vallás tana? Csak annyit lehet bebizonyítani, hogy mi a környezetünk alapján levont legvalószínûbb feltételezés, nem? Akkor mondjátok el hogy az általatok ismert fizikában hogyan a legvalószínûbb a szabad akarat létezése, ha elõször vannak a környezet által diktál rendszeres vagy véletlenszerû folyamatok az agyadban, és a gondolatok csak ez után ebbõl jönnek, mert ez jelenlegi ismereteink szerint képtelenség, nem? Mert én totál nem értek semmit, akárki világosítson akkor fel. :)
"Tehát ahhoz, hogy szabad akarat legyen, ahhoz a gondolatnak kéne lennie ELÕSZÖR, ráadásul ÚGY, HOGY az befolyásolni is tudja az elektron ugrását véletlenszerû alkalmakkor, ez pedig ellentmond az elõbb említett fizikai sorrendeknek ezért nem is lehetséges, vagy igen?" A természettudósok ilyesmivel nem foglalkoznak. Akikre te gondolsz, azok teológusok.

Ha a gyed lejárta és a köv. Szülés között kb.1, 5 hónap van, akkor lehet azt, hogy kiveszem a benn lévő (2 évnyi) szabit, mellette gyest kérek a szülésig, majd indul újra a tgyás és a gyed?

(persze a szüléskor lemondom a gyest). Kivehetem a szabikat? Lehet ezt így együtt (szabi+gyes? )

Legjobb válasz: Jogilag semmi akadálya, sõt a fõnök se köthet bele. Ki kell adnia a szabikat. Emelt bérrel, azt ugye tudod! Tehát meg kell emelje a béredet az elmúlt évek cégnél átlagos béremelésének mértékével és arra jár a szabadság! Szabadság csak a gyed elsõ évére jár, nem mind a kettõre, azt is tudod, ugye? Meg esetleg ami a szülés elõtt bennragadt.

Jogilag semmi akadálya, sõt a fõnök se köthet bele. Ki kell adnia a szabikat. Emelt bérrel, azt ugye tudod! Tehát meg kell emelje a béredet az elmúlt évek cégnél átlagos béremelésének mértékével és arra jár a szabadság! Szabadság csak a gyed elsõ évére jár, nem mind a kettõre, azt is tudod, ugye? Meg esetleg ami a szülés elõtt bennragadt.
szerintem ennek így nincs jogi akadálya.
Szerintem mehet így, de a TP lehet jobb lenne, mert szabadság alatt fel is mondhatnak. Bár a GYES véd a felmondás alól. Ha jól tudom. Jogi fórumon kérdezz utána szerintem.
hát a gyes is védi meg a terhesség is. elsõ voltam.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Fel nem mondanak, stabil az állásom. Csak most azon szõröznek, hogy a tulajjal beszéljem meg, hogy kiadja-e a szabikat, vagy majd a 2. gyerek után egybe a 6 évnyit :( Csak az lett volna az érdekes, hogy az a 1.5 hónapnyi gyes nem befolyásolja-e majd a késõbbi jövedelmet...
nem lesz baj, csak épp nem tudod használni azt a lemezterületet
A kérdező hozzászólása: az nem gond mert kb 10gb ról van szó akkor jönne jól ha a gép kihaló félben van és adatot mentenék de zavarna hogy 4 partícióm van elég a 3 al bajlódni
minek csináltál 4-et?
A kérdező hozzászólása: windows, egyéb, játékok én így tudom átlátni
Sok számítógép van, szóval biztos lesz szabad. Emeleten le is tudsz ülni asztalhoz gépezni.
Amikor én voltam ott, nem írtam ki elõre az adatokat, és semmi gondom nem volt, mindent megtaláltam, ami kellett. Nem hiszem, hogy azóta romlott volna a helyzet, de ha gondod támad, kérdezd nyugodtan a könyvtárost, általában segítõkészek.
Én nem is láttam gépeket! :( Kiírtam elõre, ami kell, de egyik sem volt ott, pedig állítólag bent voltak. ... Érdemes volt erre pazarolnom a pénzem! :(
ma 21:07 Melyik könyvtárban voltál? Én a központiba járok, ott tele van gépekkel. Amúgy velem is volt már, hogy az volt kiírva, kölcsönözhetõ, de mégsem volt ott. Gondolom még nem volt visszatéve.
ha a központiba mész (a Szabó Ervin téribe), ott meg fogsz találni mindent.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!