Találatok a következő kifejezésre: Lehet még ha (6407 db)

Van egy Huawei Ascend y300-am. És nem lett se leöntve meg semmi, és egyszerûen alig szól a hangszórója, ez miért lehet? Meg, ha írok a képernyõn már az is alig rezeg.

Németországban lett véve,de van rá garancia.Ha itthon beviszem egy márkaszervízbe,akkor megcsinálják?Vagy ha csakegy sima szervízbe?

Legjobb válasz: Attól függ melyik mobil szolgáltatóhoz tartozik mert,ha magyarhoz akkor megcsinálják, de hanem max úgy fognak segíteni,hogy ha átmész az õ cégükhöz. Amúgy a beállításoknál nézd meg a hangokat,hogy minden rendben van-e. Én is egyszer azt hittem baja van, aztán kideült,hogy ellett nyomkodva. Az általános beállításoknálott van ,hogy hangerõ ha rámész akkor ott tudsz ügyködni. Elvileg vagy az összes vagy az általánosnál ott lesz a rezgés hangja. De ha az oldalát nyomkodod azt a hosszúkás gombot, akkor ott is tudsz hangerõt szabályozni. Sok sikert!

Attól függ melyik mobil szolgáltatóhoz tartozik mert, ha magyarhoz akkor megcsinálják, de hanem max úgy fognak segíteni, hogy ha átmész az õ cégükhöz. Amúgy a beállításoknál nézd meg a hangokat, hogy minden rendben van-e. Én is egyszer azt hittem baja van, aztán kideült, hogy ellett nyomkodva. Az általános beállításoknálott van , hogy hangerõ ha rámész akkor ott tudsz ügyködni. Elvileg vagy az összes vagy az általánosnál ott lesz a rezgés hangja. De ha az oldalát nyomkodod azt a hosszúkás gombot, akkor ott is tudsz hangerõt szabályozni. Sok sikert!
A kérdező hozzászólása: Próbáltam, de semmi..sztem vmi elromlott.. Hát nem magyar, simán kártyafüggetlen telefon..szóval nem függ telenor, tmoblie meg vodafone meg semelyiktõl sem.

Mennyi időm lehet még ha 40 hetes és 3 napos vagyok?

2 napja benyúlt a dokim akkor már 1.5cm-re kivoltam tágulva, utána fél napig vérezgettem, az abbamaradt. Tegnap este elment a nyákdugóm.Utána tompa fájásaim voltak, de abbamaradt egy óra múlva. Azóta semmi!!! Rugdos mint aki nagyon jól elvan idebent.Valaki volt már hasonló helyzetben? Mikor szülök már meg???

Legjobb válasz: Mág akár 2 hetet is kihúzhatsz, de lehet, este megindul. Ezt abszolut nem lehet tudno Türelem, a baba tüdejének érettsége indítja be a szülést, az õ érdekében legyél még kicsit nyugodt.-)

Mág akár 2 hetet is kihúzhatsz, de lehet, este megindul. Ezt abszolut nem lehet tudno Türelem, a baba tüdejének érettsége indítja be a szülést, az õ érdekében legyél még kicsit nyugodt.-)
Két hetet nem fognak várni a dokik, ha nem indul be magától, akkor a 41. héten, de legkésõbb betöltött 42. héten megindítják a szülést.Amúgy tényleg bármikor beindulhat, és szerintem az sem igaz, hogy szülés elõtt elnyugodnak a babák.A macskámból tudok kiindulni, még szülés elõtt este is mutogatta nekem, hogy milyen jól érzik magukat a cicák, és milyen aranyosan rugdosnak.
Szia! Nálam megvárták a 42hét végét, és nem indult meg akkor sem magától.Nekem elõtte 2 héttel szivárgott a vizem, elment a nyákdugóm, vérezgettem...stb...de semmit nem csináltak. Aztán mikor végre megindították már elég rosszak voltak a szívhangok, sûrû zöld volt a magzatvíz, szóval császár lett belõle.Nagyon aggódtam a babámért, nem ok nélkül. Nálad csináltak valamilyen vizsgálatot?Mert nálam nem, akkor észrevették volna a bajt.Uh-t, hogy jó-e még a baba ellátottsága, keringése, a lepény állapota, magzatvízvizsgálat...stb... Ha úgy érzed, keresd fel a dokid. Vigyázz magatokra, könnyû szülést, jó egészséget.
A kérdező hozzászólása: Holnap délután megultrahangoz a dokim!!!De én szólók neki, hogy szeretném ha beinditaná! Köszi a válaszokat!
A kérdező hozzászólása: Köszi a gyors választ!De még 2 hét???Akkor már 42 hetes 3 napos lennék...

30. hét utan lehet furodni termal vízben? Ha nincs nyitva a mehszájam. Vagy inkabb a fertozes veszely miatt nem lehet meg ha csukott is. En a nyaron ketszer is voltam, akkor nem lett semmi bajunk.27+0 ksm

Legjobb válasz: 1. Ha 37 foknál melegebb akkor nem szabad. 2. Nincs klórozva tehát sokkal nagyobb a ferõzésveszély. 3. Rengeteg féle termálvíz létezik de ezek nagy részében olyan "hatóanyagok" vannak amik kifejezetten nem ajánlottak kismamáknak és gyerekeknek...

1. Ha 37 foknál melegebb akkor nem szabad. 2. Nincs klórozva tehát sokkal nagyobb a ferõzésveszély. 3. Rengeteg féle termálvíz létezik de ezek nagy részében olyan "hatóanyagok" vannak amik kifejezetten nem ajánlottak kismamáknak és gyerekeknek...
Thermál vízben fürdeni a terhesség egésze alatt nem ajánlott a benne levõ anyagok miatt. Kérdezz rá a helyszínen szerintem.
Nos én kb olyan 5 hónapos lehettem mikor gyulára mentünk nyaralni, s akkor kértem ki a védõnõ véleményét. s azt mondta termálvízben egyáltalán ne menjek bele, illetve ha strandon normál vízben fürdök akkor utána a fürdõruhámat váltsam át szárazra.
Termál vízben terhesség alatt nme jó fürödni!Leginkább a hõfoka miatt!Nem szabad meleg vízbe menni, és mivel a termál vizekben nincs klór(nincs fertõtlenítve) könnyebben elkaphatsz bármit!Zárt méhszájjal is! 22 hós kislány és 8 hetes pocakbabi anyuja
A kérdező hozzászólása: koszi szepen a valaszokat, bar egy kicsit rosszul fogalmaztam.en nem a meleg vizben akarok furodni hanem rendes homersekletu usszmedenceben.de termalban...azt sem lehet?
Hát, én bõven mentem mindenféle medencébe szeptember elsõ heteiben, amikor még nyitva voltak a strandok. Semmi bajom nem lett, sõt. Igazán jól esett, különben nem csináltam volna. 37hkm
A kérdező hozzászólása: koszi, ilyen megnyugtato valaszokat is varok meg, ha van koztetek esetleg olyan aki 30, hét utan is elmant uszkalni.Nagyon jol esne estenkent elmenni egyett lubickolni a pocaklakommal...
Szia! Már válaszoltam egyszerr! Ha nem meleg a víz akkor mehetsz! ÉS az uszodák vize nem TERMÁL víz!Még a termál strandokon sem! És az úszás még akár a 40 héten is egészséges, ha a mamának jól esik!ÉS persze zárt a méhszáj!
A kérdező hozzászólása: persze csak ha zart a mehszaj...koszonom

3 napja olyan álmos vagyok hogy végigtudnám aludi a napot. Tegnaptól nagyon sokat járok nagy wc-re. Mennyi napom lehet még ha ezek szülés előjelei?

Ma is olyan hasmenésem van,és hányingerem.Nagyon örülnék ha már a szülés el?jelei lennének,mert június 9-re vagyok kiirva,de még semmi,csak jóslófájások.Köszönöm a válaszokat.

Legjobb válasz: Akkor pihend ki magad, mert szerintem nincs sok hátra, aludj amennyit csak tudsz, utánna úgyse lesz rá lehetõséged!

Akkor pihend ki magad, mert szerintem nincs sok hátra, aludj amennyit csak tudsz, utánna úgyse lesz rá lehetõséged!
Akkor mára vagy kiírva... Én szombatra voltam, de még egyben vagyok zárt méhszájjal... És ilyen tüneteim már hetek óta vannak, én is azt hittem már sokszor, hogy szülök. Van hogy alszom egész nap, van hogy 3X megyek hasmenéssel WCre, de még semmi... Lehet közvetlen elõjel, de azért ne igyál elõre a medve bõrére:-) Sok sikert:-)
Én csütörtök óta vagyok így.18-ra vagyok kiírva.Az elsõ ilyen napokon azt hittem napokon belül megyünk szülni.Lehet ettõl még túl is hordjuk.Sok már biztos nincs vissza, ez boldogítson a türelmetlenebb órákban.:)

Szerintetek mit lehet tenni, ha egy ötven fölötti nő (feleség) kijelenti, hogy ő már érzi magát nőnek, nem kívánja a szexet semmilyen formában, de nekem még nagyon is lenne rá igényem?

A teljesség kedvéért: azt kifejezetten kéri és elvárja, hogy időnként átöleljük egymást, de ennél többet nem akar sem adni, sem kapni.

Legjobb válasz: Bocs, de annyira rossz helyen tetted fel a kérdést! A legtöbb idelátogató nincs 16 éves. :) A kérdésedre válaszolva: Ez egy összetett dolog. Ötven feletti. Egy olyan világban, ahol a nõknek (a média által diktált verzióban)már 30 felett "lejárt a szavatossága". Mindenki hajkurássza az örök fiatalság forrását, krémez, plasztikáztat, hajat fest, testkezelésre jár, mert 90 évesen is megszólnak (lásd: média és bulvárújságok, illetve az ezen csüngõ agyhalottak), ha narancsbõröd, megereszkedett melled, vagy ráncod van. Az õsz hajról ne is beszéljünk! Nem kap már bókokat, titokban sem flörtöl vele a hentes, stb. Ezen úgy segíthetsz, ha TE táplálod az önbizalmát, tettel és szóval is bizonyítod, hogy kívül-belül nõnek látod, kívánatosnak, stb. Melletted kell magát újra nõnek éreznie. Udvarlás, kedveskedés, apróságok, kinyitod neki az ajtót, közös programokat szerveztek. Ami az egyik legfontosabb: bátran merjen elõtted akár fényes nappal is meztelen lenni. Akkor tudja teljesen elfogadni a testét, ha te is elfogadod, és ezt õ is tudja. A dolognak természetesen van testi oldala is. Elképzelhetõ, hogy a klimax is közrejátszik, sõt egészen biztos! Lehet, hogy azért sem érzi már magát nõnek, mert kimaradozik a vérzése, ezzel is jelzi a teste, hogy túl öreg már a gyerekvállaláshoz, terméketlen. Ezt is meg kell élni lelkinek. A nõi vágyat rettentõ erõsen befolyásolják a hormonok, amik most a testében teljesen megkavarnak mindent. Ezeknek a hormonoknak a pótlására már remek fitoösztrogén termékek kaphatóak, akár recept nélkül is. A klimax teljesen természetes velejárója az is, hogy hiába jön izgalomba, nem fog úgy nedvesedni. Ettõl akár kellemetlen, vagy egyenesen fájdalmas is lehet neki a szex. Ezen meg könnyedén lehet segíteni egy kis síkosítóval. Próbáld meg rávenni, hogy egy kis kölcsönös masszázs legyen. Az is az érintés egy formája. Annyi rutinod már van, hogy innen könnyen átlendüljön a dolog egy kis szexbe...gondolom... Próbáld meg úgy meghódítani, mint a legelején. Ha kell, minden nap udvarolj neki, és csábítsd el. Mesélj neki arról, milyen jó vele a szex, hogy rá és csakis rá vágysz. Vele akarsz szeretkezni, mert csak tõle kaphatod meg, amit akarsz. Netán köss alkut: heti háromszor mosogatsz, egyszer te csinálod meg a mosást, vagy mit tudom én, de havonta egyszer jogosult vagy rá, hogy "teljesítse a házastársi kötelességét". Ha bevált, kiboltolhatsz heti egyet, és így tovább. Ebben az esetben külön figyelj rá oda, hogy neki is jó legyen, sõt... ne csak használd a saját kedvedre. Ha fenti receptek után két hónapon belül nem lesz változás, akkor vagy belenyugszol a helyzetbe, vagy kilépsz a házasságból. Azon viszont feltétlen gondolkozz el, mert erre a választ csak ti ketten tudhatjátok: ami jó érzés, arra vágyik az ember. Arra nem vágyik, ami nem okoz örömet és élvezetet.

Bocs, de annyira rossz helyen tetted fel a kérdést! A legtöbb idelátogató nincs 16 éves. :) A kérdésedre válaszolva: Ez egy összetett dolog. Ötven feletti. Egy olyan világban, ahol a nõknek (a média által diktált verzióban)már 30 felett "lejárt a szavatossága". Mindenki hajkurássza az örök fiatalság forrását, krémez, plasztikáztat, hajat fest, testkezelésre jár, mert 90 évesen is megszólnak (lásd: média és bulvárújságok, illetve az ezen csüngõ agyhalottak), ha narancsbõröd, megereszkedett melled, vagy ráncod van. Az õsz hajról ne is beszéljünk! Nem kap már bókokat, titokban sem flörtöl vele a hentes, stb. Ezen úgy segíthetsz, ha TE táplálod az önbizalmát, tettel és szóval is bizonyítod, hogy kívül-belül nõnek látod, kívánatosnak, stb. Melletted kell magát újra nõnek éreznie. Udvarlás, kedveskedés, apróságok, kinyitod neki az ajtót, közös programokat szerveztek. Ami az egyik legfontosabb: bátran merjen elõtted akár fényes nappal is meztelen lenni. Akkor tudja teljesen elfogadni a testét, ha te is elfogadod, és ezt õ is tudja. A dolognak természetesen van testi oldala is. Elképzelhetõ, hogy a klimax is közrejátszik, sõt egészen biztos! Lehet, hogy azért sem érzi már magát nõnek, mert kimaradozik a vérzése, ezzel is jelzi a teste, hogy túl öreg már a gyerekvállaláshoz, terméketlen. Ezt is meg kell élni lelkinek. A nõi vágyat rettentõ erõsen befolyásolják a hormonok, amik most a testében teljesen megkavarnak mindent. Ezeknek a hormonoknak a pótlására már remek fitoösztrogén termékek kaphatóak, akár recept nélkül is. A klimax teljesen természetes velejárója az is, hogy hiába jön izgalomba, nem fog úgy nedvesedni. Ettõl akár kellemetlen, vagy egyenesen fájdalmas is lehet neki a szex. Ezen meg könnyedén lehet segíteni egy kis síkosítóval. Próbáld meg rávenni, hogy egy kis kölcsönös masszázs legyen. Az is az érintés egy formája. Annyi rutinod már van, hogy innen könnyen átlendüljön a dolog egy kis szexbe...gondolom... Próbáld meg úgy meghódítani, mint a legelején. Ha kell, minden nap udvarolj neki, és csábítsd el. Mesélj neki arról, milyen jó vele a szex, hogy rá és csakis rá vágysz. Vele akarsz szeretkezni, mert csak tõle kaphatod meg, amit akarsz. Netán köss alkut: heti háromszor mosogatsz, egyszer te csinálod meg a mosást, vagy mit tudom én, de havonta egyszer jogosult vagy rá, hogy "teljesítse a házastársi kötelességét". Ha bevált, kiboltolhatsz heti egyet, és így tovább. Ebben az esetben külön figyelj rá oda, hogy neki is jó legyen, sõt... ne csak használd a saját kedvedre. Ha fenti receptek után két hónapon belül nem lesz változás, akkor vagy belenyugszol a helyzetbe, vagy kilépsz a házasságból. Azon viszont feltétlen gondolkozz el, mert erre a választ csak ti ketten tudhatjátok: ami jó érzés, arra vágyik az ember. Arra nem vágyik, ami nem okoz örömet és élvezetet.
Nem kell bántani , ha nem kívánja , akkor szépen csendben keress magadnak egy barátnõt akihez eljársz . Nem kell senki orrára kötni , fõleg ne dicsekedj a haveroknak . akkor talán még sokáig kitart a házasság is , és a párkapcsolat is . Nme könnyü ez , de meg lehet tenni.
vagy találsz mást, akivel szexelsz, vagy eljátszol magaddal..
Csak egyet lehet tenni: felnezni az égre es mondani "Mit ártottam neked Istenem, hogy igy buntetsz" :)
Un téged. találj ki valami teljesen újat.
a szex = erzelmek, szeretet Amikor azt mondja a parod hogy nem kivanja a szexet valojaban arra celoz hogy nem tud erezni irantad, vagy nem erzi ugy hogy te ereznel iranta barmit is. na de ezt egy 28 eves srac szajabol... lehet hogy tevedek... de nallam ez igy mukodik.
A kérdező hozzászólása: #13-nak: Kicsit elhamarkodottan ítélkezel, és nem olvastad el figyelmesen az én kommentjeimet. Legjobb tudásom szerint mindent elkövettem, hogy rendezzem ezt a dolgot. Próbáltam vele megbeszélni, de kitért elõle. Próbáltam olyan "technikát" alkalmazni, ami nem fájdalmas, nem kényelmetlen számára. Szóval és tettel is éreztetem vele, hogy kívánatosnak tartam még ötven felett is. Életében annyi figyelmességet, törõdést nem kapott, mint tõlem - ezt õ is elismeri. Mindez nem vezetett eredményre. A kérdést nem azért tettem fel, hogy önigazolást keressek a félredugásra, hanem azért, hogy hátha van még valami, ami nekem nem jutott eszembe, de másnál bevált, és talán nálunk is eredményre vezetne.
Haha, szóval azért tetted fel a kérdést, hogy önigazolást keress és félredughass:) Ezzel is kezdhetted volna akár... szerencsés az az asszony, aki már két év után felszarvaznak a háta mögött de megoldást együtt már képtelenek vagytok találni:) Minek a házasság, ha odáig nem juttok el, hogy megbeszéljetek és közösen ötöljetek ki egy megoldást. Ahelyett, hogy kényszerítenéd, hogy másik nõt keresnél... ehhez aztán érdemes volt megélni 50 évet és tapasztalatot gyûjteni:)
A kérdező hozzászólása: #9-nek kiegészítésként: Amiket felsoroltál, azon már túl vagyunk, és nem használtak. Amiért a tanácsodat nagyon hasznosnak tartottam, az ez a mondatod: "Azon viszont feltétlen gondolkozz el, mert erre a választ csak ti ketten tudhatjátok: ami jó érzés, arra vágyik az ember. Arra nem vágyik, ami nem okoz örömet és élvezetet." Igen, ez a lényeg, és az esetünkben nyilván errõl van szó. Ezért nincs más választásom, mint megfogadni Mikhal tanácsát.
A kérdező hozzászólása: Mikhal-nak: köszönöm a tanácsot, mélységesen egyetértek vele. Ezt fogom tenni.
A kérdező hozzászólása: #9-nek: Köszönöm, ez rendkívül hasznos tanács volt arra nézve, hogy merre lépjek tovább. Nem tudom, hány éves vagy, de bármennyi is, a bölcsességed tiszteletre méltó...
A kérdező hozzászólása: Bocsánat, hibásan adtam meg a kérdést. Helyesen: mit lehet tenni, ha egy ötven feletti nö (feleség) kijelenti, hogy õ már NEM érzi magát nõnek.... stb.
A kérdező hozzászólása: Christian Death: Hm... Van benne valami!
A kérdező hozzászólása: #2-nek: csak két éve vagyunk házasok...
A kérdező hozzászólása: Konkrétan mire gondolsz az "új" alatt? Ha technikára, pózra, akkor azon már túl vagyunk.
Nézd meg hogy mennyi idõ telt el aközött, hogy valaki felvetette a megcsalás gondolatát és aközött, hogy te azt mondtad nincs más megoldás... Vagy már régóta tervezted, és önigazolásként tetted fel a kérdést (ez esetben nem így kellett volna megfogalmazni), vagy azonnal kaptál az alkalmon. Nem hiszem, hogy elhamarkodottan ítélek. Ha megfelelõ szavakkal mondtad volna, akkor õszinte választ kaptál volna, és tudnád mi a döntés. "Drágám, nekem erre igényem van, de nem akarlak kényszeríteni. Mit tegyünk, hogy ezt megoldjuk?" Nem zsarolni, nem a háta mögött intézkedni, hanem ötletelni. Ha a végén válás lesz a vége, vagy nyitott kapcsolat, legalább nem a háta mögött történt, hanem a beleegyezésével.

Nem lehet hogy a hazai olcsóbb még ha drágább is?

Vegyük pld az Ikaruszt!

Legjobb válasz: Persze, h jobb lenne itthon elõállítani ezeket a dolgokat. Azt nagyon jól leírtad, h mennyi elõnye van (sok munkahely meg export meg stb...). Csak az a gáz, h vajon mennyiért hozatnád be a nyersanyagot? Magyarország ércekbõl közepesen ellátott ország, ha még lehet ezt mondani. Tartósabb exportra már nem biztos, h elég lenne. Persze most mondhatnád azt, h lehet újrafelhasználni meg minden, de evvel is az a gáz, h iszonyat tõke kell hozzá, h ki legyen ez országszerte építve. No meg a lakosság moralitása a zöld dolgokhoz ugye... De ez csak az egyik ok. A másik, h a hazai vállalkozások el vannak lehetetlenítve. Kedvezõtlen adórendszer és még lehetne sorolni. Magyarul nem éri meg itthon vállalkozni. Ha jobban megfigyeled tiszta Taiwan lettünk. Mindenhol külföldi tulajdonú multicégek, amik külföldre termelnek, kihasználva az olcsó magyar muunkaerõt. (bocs, nem az eu ellen akarok kampányolni:P) És persze még ott van az is, h itthon nem lenne megfizetve egy olyan mérnökcsapat, akik elvállalnának egy ilyen projektet. Lényegében ez a politikusokon múlik, h milyen állami fejlesztések valósulnak meg. De az utóbbi idõben (elmúlt 20 év) kiderült, h senkit nem érdekelnek ezek a dolgok. Mondjuk mit is lehet tenni olyan nagyvállalatok vezetõivel akiknek 10-szer annyi pénze van, mint a magyar államnak...

Persze, h jobb lenne itthon elõállítani ezeket a dolgokat. Azt nagyon jól leírtad, h mennyi elõnye van (sok munkahely meg export meg stb...). Csak az a gáz, h vajon mennyiért hozatnád be a nyersanyagot? Magyarország ércekbõl közepesen ellátott ország, ha még lehet ezt mondani. Tartósabb exportra már nem biztos, h elég lenne. Persze most mondhatnád azt, h lehet újrafelhasználni meg minden, de evvel is az a gáz, h iszonyat tõke kell hozzá, h ki legyen ez országszerte építve. No meg a lakosság moralitása a zöld dolgokhoz ugye... De ez csak az egyik ok. A másik, h a hazai vállalkozások el vannak lehetetlenítve. Kedvezõtlen adórendszer és még lehetne sorolni. Magyarul nem éri meg itthon vállalkozni. Ha jobban megfigyeled tiszta Taiwan lettünk. Mindenhol külföldi tulajdonú multicégek, amik külföldre termelnek, kihasználva az olcsó magyar muunkaerõt. (bocs, nem az eu ellen akarok kampányolni:P) És persze még ott van az is, h itthon nem lenne megfizetve egy olyan mérnökcsapat, akik elvállalnának egy ilyen projektet. Lényegében ez a politikusokon múlik, h milyen állami fejlesztések valósulnak meg. De az utóbbi idõben (elmúlt 20 év) kiderült, h senkit nem érdekelnek ezek a dolgok. Mondjuk mit is lehet tenni olyan nagyvállalatok vezetõivel akiknek 10-szer annyi pénze van, mint a magyar államnak...
A drágább drágább, az olcsó olcsóbb. Csak akkor érdemes drágább hazait gyártani, mint olcsóbb külföldit behozni, ha ennek valamilyen speciális oka van. Pl. a forint nem konvertibilis, és ezért szûkösen van devizánk, ezért az importot jobb kiváltani. Ez ment '89 elõtt. Vagy: embargók vannak érvényben az ország ellen, esetleg hadban állunk a szomszédokkal, ezért az ország elszigetelt. Ilyen okokból végzett importhelyettesítést Dél-Afrika a 70-es években. Vagy: idegen támadástól félünk, ezért felkészülve minden eshetõségre önállóak (autarkok) akarunk lenni. Ezt csinálta a francói Spanyolország és a peróni Argentína. Mivel most egyik fejta felsorolt szükséghelyzet sem áll fenn, ezért nem világos, mire lenne jó pl. az Ikarust újraindítani. Nyilván megvolt az üzleti oka, hogy miért zárt be. Ha Magyarország képes a buszgyártásra, akkor úgyis újraszervezi más keretek között, állami beavatkozás nélkül. (pl.: Csaba Metál Zrt elsõ busza idén májusban készült el)
A kérdező hozzászólása: Ja!! még az afa-t nem is írtam ami maga 25%. Szóval amikor az árat nézed ad hozzá ezeket is. Az Ikarusz nak semmi baja nem volt sõt árban is jó termék . Egyszerûen nem lehet lopni ha azt veszik. Hazai a cég és könnyû ellenõrizni, egy külföldi álltal gyártott termék ár adatait soha nem fogja kiadni pld az ellenzéknek csak hogy összevethetõ legyen. Így szabad a rablás, és sajnok ebben a mai parlamenti pártok mindegyike benne van nyakig. Öntik ki a pénzt az országból, és a mi nadrgszíjjunkkal baszakodnak.

Meg lehet tanitani egy 2 éves utcára dobot, rossz sorsu, havanese kutyust hogy ot jöjön meletem még ha nincs is poráz rajta? Mert találtunk egy kutyust de. Gazdi meg let de nem kellet neki és mi meg meg tartjuk

Legjobb válasz: Meg lehet termeszetesen, meg egy 10evest is. De, ha ezt a kerdest te itt rakod fel, ebbol egyertelmuen kiderul, hogy egyedul nem fog menni, kutyaiskolaba kell menni, vagy pedig a netet napokon at kell bujni es ezzel kapcsolatos temakat olvasni folyamatosan. Itt ugyanis nem lehet leirni, es kulonben is irasbol sosem fogod megtanulni, max videobol, vagy ha eloben latod es csinalod is, es a kikepzo latja, hogy mit csinalsz rosszul. Kizart, hogy csak olvasasbol ugy meg fogod tudni tanulni, hogy nem fogsz hibazni. Nem olyan egyszeru.

Meg lehet termeszetesen, meg egy 10evest is. De, ha ezt a kerdest te itt rakod fel, ebbol egyertelmuen kiderul, hogy egyedul nem fog menni, kutyaiskolaba kell menni, vagy pedig a netet napokon at kell bujni es ezzel kapcsolatos temakat olvasni folyamatosan. Itt ugyanis nem lehet leirni, es kulonben is irasbol sosem fogod megtanulni, max videobol, vagy ha eloben latod es csinalod is, es a kikepzo latja, hogy mit csinalsz rosszul. Kizart, hogy csak olvasasbol ugy meg fogod tudni tanulni, hogy nem fogsz hibazni. Nem olyan egyszeru.
A doki sem képes csodákra. Nem lát se a kutya dns-be, se a múltjába hogy megmondja kik a felmenõi. Õ az állat egészségével foglalkozik, nem a származással.
A kérdező hozzászólása: oké de csináltunk dns tesztetcsak még nem kaptuk meg na de mind 1
nem az orvos állapitja meg hogy a kutyád fajtatiszta-e és te sem ... 4 kutyád van és nem tudod hol van állatorvos?
A kérdező hozzászólása: mivel nem a 10 kerületibe járunk talán azért
A kérdező hozzászólása: akor ki álapitja meg?az ur isten?hagyuk má
Botrány a helyesírásod :S:S
a törzskönyv meg a küllembíró, bazzmeg ... komolyan mondom ... nincs otthon egy lapát? megkérhetnéd faterod üssön már agyon mielött nekiállsz szaporodni ...
A kérdező hozzászólása: üsön téged agyon valami te fasz.szopo bu.zi álljál le mert visza duglak anyucikádba
A kérdező hozzászólása: pedig az enyém az de mindegy.figyu a tk es kutyát is orvos látja és jol ki vizsgálja de az enyém is ki van vizsgálva és fatatiszta a kutya
A törzskönyv nélküli kutyák keveréknek számítanak, max hasonlítanak egy bizonyos fajtára, de senki nem tudja bizonyítani, hogy tényleg az-e.
A kérdező hozzászólása: az nem baj akor is csinálok hogy örüljön mindenki mert törzskönyv néküli kutya az márt feltétlen korcs?azt mondja mindenki pedig volt dokinál is a kutyusom
A kérdező hozzászólása: azt én is tudom.de csak azért kérdeztem mert még felnöt kutyát nem tanitotam még ugy mert én csak kis kölyök kutyát tanitotam még .de azért köszönöm.és nagyábol tisztában vagyok a fajtával
Kutya suliba kell vinni. Hozzáértéssel, türelemmel és szeretettel bármire meglehet tanítani egy kutyát amire fizikailag képes.
A kérdező hozzászólása: okéska és ez menyibe kerülhet 1 honapra ?meg a 10.ker be hol van ?ja és az állat orvos az hol van a 10 .kerbe?mert mi egy szakorvoshoz vittük de az a 17 be van
Te írtad ki a szaporítós kérdést is igaz?
A kérdező hozzászólása: ign de nekem van egy hofehér havanese kutyusom is. és amit találtunk nem öt akarjuk vinni hanem a 4 évest és neki vannak papirjai csak tk nincs de öt vettük
Ha nincs tk, akkor nem fajtatiszta. És akkor nem tenyésztõtõl vettétek hanem szaporítótól. olcsokutya.uw.hu
A kérdező hozzászólása: pedig fajta kutya mert meg izsgáltuk és fogunk csináltatni tk-et
Felnõtt kórban tkt csinálni csak dns vizsgálattal lehet. És az több százezer forint.
Ennyit a Gy.k.-rõl. Jön egy kérdés, erre a válasz kötekedés hogy nem is fajtatiszta, meg leszóljuk a másik helyesírását. Ehez értessz csak? Nagyszerû... A másik, ha a kutya megkapja a tk.-t akkor lesz fajtatisztam, addig nem? Na ne már... Egy fajtatiszta kutya amíg nincs tk-ztatva addig korcs? Onnantol h megkapja nem az? És aki ezzel spórol, hogy nem tk-s kutyát vesz, akkor már korcsot vesz?

Lehet, hogy baj van? Az utolsó 2 mens.33 naponta jött meg! Ez mitől lehet? És ha menst. Után és előtt 1 héttel gumi nélkül csináljuk nem kellet volna már teherbe esnem? Lehet, hogy a vőlegényem spermáival van gond?

Holnap megyek a n?gyógyászhoz és nagyon félek!Segítsetek!!!

Legjobb válasz: Nem szedtél korábban fogamzásgátlót? Mert velem hasonló volt a helyzet: majd 5 évig szedtem, órára pontosan 28 napra jött meg. Aztán abbahagytam a babaprojekt miatt. A biztonság kedvéért még 3 hónapig máskénpp védekeztünk és még mindig 28 nap maradt. Aztán amikor már tudatosan az "ügyön dolgoztunk" egyre kitolódott. A harmadik hónapban már azért, mert a picike lakhelyet talált magának:-) Ha ezt várod, akkor szorítok. De ha nem, arra is nagy az esély, hogy Neked tetszõ választ kapj a dokidtól!

Nem szedtél korábban fogamzásgátlót? Mert velem hasonló volt a helyzet: majd 5 évig szedtem, órára pontosan 28 napra jött meg. Aztán abbahagytam a babaprojekt miatt. A biztonság kedvéért még 3 hónapig máskénpp védekeztünk és még mindig 28 nap maradt. Aztán amikor már tudatosan az "ügyön dolgoztunk" egyre kitolódott. A harmadik hónapban már azért, mert a picike lakhelyet talált magának:-) Ha ezt várod, akkor szorítok. De ha nem, arra is nagy az esély, hogy Neked tetszõ választ kapj a dokidtól!
A vérzés elõtti és utáni egy-egy hétben lényegesen kisebb a teherbe esés valószínûsége mint a két vérzés közötti középidõ táján. Az, hogy eddig nem lettél terhes, még nem feltétlen jelenti azt, hogy bármi gond lehet. Két egészséges embernek minden védekezés nélkül átlag egy év alatt sikerül be a baba.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!Nagyon megnyugtatóak!3-4 hónap múlva szeretnénk belekezdeni, de annyira félek, h valami baj van!A 2 vérzés között persze gumival védekeztünk!De már mindenfélét beképzelek magamnak, annyira szeretnék már babucit!Még költözködünk de nemsokára jöhet a kis picurikám!!!

Még ha tudnánk is ugrani a téridőben, honnan tudnánk hová jutottunk? Hiszen nem lehet mihez viszonyítani. Még a csillagképek is, "onnan" nézve már nem adnák ki a megszokott "ábrákat"!

Legjobb válasz: Az idõt teljesen elméleti szinten még meg lehetne állapítani, hiszen az egy fix ponthoz képest mérhetõ. Pl. meg lehet mérni azt, hogy a kozmikus hátérsugárzás hány kelvin fokos fekete test sugárzásnak felel meg. Vagy pl. meg lehetne állapítani – szintén teljesen elméleti szinten –, hogy milyen a világ összetétele, pl. hány százalék hidrogén található benne. Innen lehetne elvileg következtetni a „mikor” kérdésére. Gyakorlatilag meg a mérés – ha egyáltalán elvégezhetõ az ugrás után – simán tévedni fog plusz-minusz pár tucat millió évet. A hely már jóval nehezebb kérdés. Hacsak tényleg nem közelre ugrunk (idõben is, térben is), azaz nincs egy beazonosítható viszonyítási pont, akkor aligha lehetne meghatározni a helyet. A csillagképeket elvileg lehetne ugye más nézõpontból láttatni, tehát azért fel lehetne ismerni, ha nem éppen a látható univerzum átellenes pontján kötsz ki.

Az idõt teljesen elméleti szinten még meg lehetne állapítani, hiszen az egy fix ponthoz képest mérhetõ. Pl. meg lehet mérni azt, hogy a kozmikus hátérsugárzás hány kelvin fokos fekete test sugárzásnak felel meg. Vagy pl. meg lehetne állapítani – szintén teljesen elméleti szinten –, hogy milyen a világ összetétele, pl. hány százalék hidrogén található benne. Innen lehetne elvileg következtetni a „mikor” kérdésére. Gyakorlatilag meg a mérés – ha egyáltalán elvégezhetõ az ugrás után – simán tévedni fog plusz-minusz pár tucat millió évet. A hely már jóval nehezebb kérdés. Hacsak tényleg nem közelre ugrunk (idõben is, térben is), azaz nincs egy beazonosítható viszonyítási pont, akkor aligha lehetne meghatározni a helyet. A csillagképeket elvileg lehetne ugye más nézõpontból láttatni, tehát azért fel lehetne ismerni, ha nem éppen a látható univerzum átellenes pontján kötsz ki.
Mivel nem tudunk ugrani a téridõben, és jelenleg még csak halvány elméletünk sincs arra, hogy hogyan lehetne ilyet csinálni, illetve a legvalószínûbb az, hogy sehogyan, ezért a legkevésbé lényeges kérdés, hogy honnan tudnánk, hová jutunk.
A kérdező hozzászólása: Csak sajnos nincs FIX pont. Pörgünk a Föld körül, keringünk a Nap körül, utazunk a Galaxisban, sodródunk az Univerzumban és (...)
Maradjunk annyiban, hogy a csillagképeket pár milliárd évre elõre-hátra és a világegyetem tetszõleges pozíciójából nézve 1 órán belül ki lehet számítani. Vannak is ilyen programok. Az idõutazásnál ez lesz a legkisebb probléma.
Nem is kell fix pont. Vektoriálisan is lehet számolni a mozgást (ahogy most teszik). Tehát elindulsz a Földrõl x irányba, y sebességgel, akkor abból számolható, hova érkezel. Minél pontosabban ismered a mozgásokat (Föld keringése, Nap keringése, Tejút mozgása, stb) annál pontosabban megmondod, hova érkezel. Más viszonyítási pont, jelenlegi ismereteink szerint nincs.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az érdemi információt!
Mindenképpen szükség van jópár csillagra, ami színképe alapján pontosan azonosítható és A és B ugrási pontból is látható. Persze itt a távolság szerinti vöröseltolódást figyelembe kell venni, méghozzá ismeretlen értékként. Ha olyan helyre kerülsz, ahol nem látsz semmit, amit otthonról, akkor meg...ptad.

Igaz lehet-e, ha Kiss Péter nem megy vissza a kimerült Erőss Zsoltért akkor még ma is élhetne? Bele lehet -e ebbe az "igazságba" nyugodni?

Erőss balesete miatt már nem volt fizikailag egy súlycsoportban a nagyon energikus fiatal mászóval.

Legjobb válasz: Utolsó, nem lehet! Ilyenkor a hegymászó nem megy vissza, ez íratlan szabály, nem hogy visszazavar bárkit is. Ráadásul Kiss Péternél nem is volt ekkor rádió, Kollár elég nehezen tudta volna bárhová is visszazavarni. Õk (Kollár és Erõss) végigmászták a legtöbb 8 ezrest, nem ma kezdték hanem 10 éve, az ilyen hangulatkeltõ baromságokra meg semmi szükség! Kérdezõ, ez szinte biztos, mivel az Olasz és Spanyol mászók akikkel akkor Kiss ereszkedett mind épségben lejutottak és akkor még õ is nagyon jó állapotban volt. Úgy döntött hogy visszamegy, ezt õ akkor úgy ítélte meg hogy le tudnak jönni biztonságban, van még annyi benne. Ezt a döntést maximum szakmailag lehet megkérdõjelezni, emberileg semmiképp.

Utolsó, nem lehet! Ilyenkor a hegymászó nem megy vissza, ez íratlan szabály, nem hogy visszazavar bárkit is. Ráadásul Kiss Péternél nem is volt ekkor rádió, Kollár elég nehezen tudta volna bárhová is visszazavarni. Õk (Kollár és Erõss) végigmászták a legtöbb 8 ezrest, nem ma kezdték hanem 10 éve, az ilyen hangulatkeltõ baromságokra meg semmi szükség! Kérdezõ, ez szinte biztos, mivel az Olasz és Spanyol mászók akikkel akkor Kiss ereszkedett mind épségben lejutottak és akkor még õ is nagyon jó állapotban volt. Úgy döntött hogy visszamegy, ezt õ akkor úgy ítélte meg hogy le tudnak jönni biztonságban, van még annyi benne. Ezt a döntést maximum szakmailag lehet megkérdõjelezni, emberileg semmiképp.
valószínûleg igaz, és az is lehet hogy Kollár zavarta vissza rádión Kiss Pétert, hogy segítsen Erõssnek
Kérdés hogy valóban így történt-e? Kollár azt is mondta hogy a többi mászó megpróbálta visszatartani Pétert. Nos a többi mászó erre nem emlékszik. Állítják hogy a csúcson látták utoljára Petit, lefelé jövet pedig nem. És reggel hétkor lefényképezték a holttestét a négyes tábor közelében.
A kérdező hozzászólása: Mindenesetre akárhogy is alakult.Kiss Pétert nagyon sajnálom.Erõss õt is bevitte az erdõbe.Tapasztalatlan volt, és vakon követte a "mesterét".
A kérdező hozzászólása: Te jártál már 2655-ön? Vagy csak a Gellért-hegyen voltál netán, egy fagyival a kezedben?
A kérdező hozzászólása: Ja még egy! A földrajzi neveket nagy betûvel írjuk.
Tapasztalatlan? 40-nél több 4000 feletti (köztük majdnem 5000, a Montblanc)? Tapasztaltabb mint te valaha is leszel. Õ visszament volna 20 év múlva is ha bír, hasonló helyzetben.
Látom nem tudtál másba belekötni :) Mindet nagy betûvel írtam egy elírás kivételével, de örülök hogy ettõl jobban érzed magad. Most megfogtál. Te meg nyilván végigjártad a Tátra fõgerincét. Én a Lomnici nyeregnél tovább nem jutottam, de nem is alázom Erõsséket, mint te.
Soriát idézed mint objektív véleményforrást? XDD Vele már az alaptáborban összerúgták a port, aztán akkor is amikor ki akarta fizettetni Erõssékkel azokat a serpákat akiket õ kért fel hogy kötelezzék be a csúcs alatti részt. Szerintem az 1 betûs elütések helyett inkább olvasgass visszafelé hogy mekkora orbitális baromságokat hordtál itt össze annak ellenére hogy mindet megcáfoltuk.
"Igaz akad azért O2, tehát nem igaz hogy minden csúcsot Erõss oxigén nélkül mászott meg, majd azután késõbb biztos más is kiderül majd." Mi derül ki más IS? Le lett írva, be lett linkelve 10x hogy Erõss 1 csúcsot mászott oxigénnel, az Everestet! De te csak mantrázd tovább nyugodtan a baromságot és reménykedj abban hogy majd biztos kiderül hogy helikopterrel vitték õket a csúcsig ahol csecsemõket áldoztak és a lefele úton spanyol turistákat hajigáltak a hegyrõl. Ökör!
Te tényleg szánalmas vagy. Rajtad kívül senki nem mondta hogy Erõss minden csúcsot oxigén nélkül mászott meg. A csomolungmát NEM, a többit IGEN. Te meg a Tátrás túrázásodat ne emlegesd már abból a szempontból hogy milyen tapasztalt vagy te a magashegyi mászásban! A Tátra legmagasabb csúcsa is csak 2655 m. Hol van ez a 8000-tõl te szerencsétlen. Te akarod megmondani ki mit csinált jól odafent vagy mit nem? Utólag mindenki nagyon okos. Akkor miért nem hívogattad Kollárt hogy rendelje vissza õket. A blogon már fent volt, hogy nem érték el a 4-es tábort. Ja hogy akkor szartál az egészre, csak most jó csámcsogni, és halottat gyalázni. Ez mutatja az értelmi és érzelmi intelligenciádat. Egyes, leülhetsz!
A kérdező hozzászólása: Igaz akad azért O2, tehát nem igaz hogy minden csúcsot Erõss oxigén nélkül mászott meg, majd azután késõbb biztos más is kiderül majd. A spanyol C.Soria aki szintén a hegyen volt aznap élesen birálta-név nékül- a résztvevõ expediciókat. "Egyesek azzal kérkednek, hogy nem használnak teherhordókat, meg nem használnak maszkot sem.A serpák ezek az egyszerü hegyi emberek ha nem használnának oxigént a hegyen- mivel az összes rögzített fix kötelet õk építik be, akkor senki nem jutna fel a hegyre-így Soria. Mellesleg neki legalább volt annyi esze, hogy visszafordult, mert belátta hogy csak így maradhat életben. A Hegymászó Szövetségbõl nyilatkozó Farkas Péter Szakmai.Vez. is arról beszélt, hogy óriási hiba volt akkor elvállalni a csúcstámadást, amikor elõtte már a 4.tábort sem érték el idõre.Ezért 8250 m-en köztes táborban éjszakáztak, igy megnõtt a távolság a csúcstámadáskor. Teljesen világos volt, hogy mivel a 4. tábort sem érték el idõben, valami nem stimmel, és nem szabadott volna a csúcsot ennyire alulról támadni. A 18 órás felérkezéskor már a különösen a tapasztalt Erõssnek tudnia kellett volna, hogy onnan le is kell jönni, nem pedig utána a fél világot felkürtölni, hogy SEGÍTSENEK!-igy Soria. Da hát ki segítsen?- 4000-rõl le lehet valakit hozni, de 8200-ról nem !!-igy Soria Sajnos ilyen magasságban nagyon beszükül a tudat, és beszükült elmével, agyi ödémában már nem lehet jó döntést hozni.
"Ne haragudjanak, de sehol nincs leírva, hogy Erõssék oxigén nélkül másztak valaha. Ha beüti valaki, hogy "oxigén nélküli mászás", akkor Várkonyi, és Klein Dávid jön fel, és nem Erõss." Sehol sincs leírva, persze...Akkor had segítsek: https://www.google.co.uk/#output=search&sclient=psy-ab&q=Er%.. Na, eléggé nevetségesnek érzed már magad?
Kérdezõ, van egy rossz hírem: Nem csak buta de már nevetséges is vagy. Sajnos nem tudok mást mondani arra aki a tényekkel szemben csak a saját idióta meggyõzõdését hajtogatja aminek semmi alapja. Minden forrás elismeri hogy palackos oxigén nélkül másztak. Elmondják az összes sajtótájékoztatón, leírják az elemzõk, ott van a wikipédiában, van róla nem 1 videófelvétel, ezzel szemben te azzal érvelsz hogy van egy blog ami van amikor ezt, van amikor mást ír, tehát egyértelmû hogy palackkal másztak. Szerintem hagyjuk is, butaság ellen tényleg nincs orvosság.
De normális sem vagy. http://hu.wikipedia.org/wiki/Nyolcezer_m%C3%A9tern%C3%A9l_ma.. Ajánlom figyelmedbe a fenti linket. Láthatod a jelölést az oxigénes mászásoknál. Nézd meg Erõss sorát jó? Hány O2-es jelölást látsz? Óvodás szinten is megszámolható. PErsze hülyeség ellen nincs orvosság.
A kérdező hozzászólása: A 49-es ponthoz:A "fotelszakértéstõl" én messze vagyok, mert már 1974-ben a Tátrában túráztam. Lehet hogy Önök nagyon okosak, de a másik sem hülye.
A kérdezõ olyan szintû ostobaságokat hord össze hogy az félelmetes. Minden külföldi és itthoni hírportál és hegymászással foglalkozó oldal elismeri hogy Erõss Zsolték palack nélkül másztak mindenhol. Azokon a hegyeken nem egyedül õk voltak, rohadt érdekes hogy senkinek nem tûnt fel hogy palackkal másztak, a hírekben pedig már palack nélkül! Egyébként sanszos hogy ezt a kérdezõ találta ki, én még hasonlót sem olvastam sehol, mindennel támadták már E.Zs.-t a honi "fotelszakértõk" de ilyennel sehol.
Akkor hogy érthetõ legyen. Erõss volt az elsõ magyar állampolgár aki megmászta a Csomolungmát. Demján Zoltán nem volt magyar állampolgár. Ezen kár vitatkozni. Azon is hogy kamu-e vagy sem, hogy oxigén nélkül mászta Eröss a többi csúcsot. Ilyen korlátolt emberrel mint te ritkán találkozni. Az egész világ elismeri a teljesítményét, de a honfitársai mindent megkérdõjeleznek. Ez szánalmas. Amúgy miért hiszed hogy Klein és Várkonbyi oxigén nélkül mászott valóban, Erõss meg nem. Velük ott voltál vagy mi a franc? Én nem vagyok hegymászó. Nem is nagyon érdekelt eddig a dolog, de a teljesítményt akkor is el kell ismerni. ÉS tudod szerintem Erõss és Kiss nagyívben leszarná hogy te elhiszed-e vagy sem amit mondanak.
Kerdezo, a felvideki hegymaszo Szlovak allampolgar volt es nem Magyar! Kis kulonbseg van a 2 kozott! "Sztarolva" pedig az van aki felmutat valamit. Amugy meg miota negativum az hogy a media valaki kapcsan foglalkozik a spotaggal? Ez megint csak fanyalgas, semmi mas!
A kérdező hozzászólása: Lehet, hogy Soriával összevesztek, de van egy nagy különbség köztük.Õ még életben van, és hazamegy a családjához. Õ 75 éves és tudja, hogy ez a LÉNYEG!
A kérdező hozzászólása: Game over!
Az elsõ hiradások is arról szóltak (Kollár beszámolója), hogy Zsolt már nem sokkal a csúcstól lefelé való elindulás után rádiózott, hogy nincs jól, megállt. Petiéket látja, lefelé haladnak, de Petiék nem látják Zsoltot, hiába villogtat neki a lámpájával. Kérdés: Petinek nem volt rádiója? Zsolt következõ bejelentkezésekor (éjjel) már jobban volt (de még mindig 8200 m magasan) és kiderült, hogy Peti is ott van mellette, éppen masszírozza. Ebbõl nekem az jött le, hogy Peti meglátta a fényjeleket, visszafordult érte, és megmasszírozta. Utána pedig elindultak lefelé, Peti kicsúszott, Zsolt pedig nem tudott már lejönni.
A kérdező hozzászólása: Lehet hogy fáradt volt, de akkor milyen fáradt volt Erõss Zs, ha a csúcsig 20 percet rávert, és emellett többször bevárta.Az biztos, hogy a vele egyszerre felérõ spanyollal kellett volna visszaereszkednie.Akkor talán túlélhette volna. Sajnos nem tudjuk, hogy egymással milyen megállapodásban voltak, és tulajdonképpen Kiss mire kellett? Kérdezem, ha Erõss annyira zseniális volt, miért nem mászott egyedül?Úgy a teljesítményével nem fenyegetett volna senkit.Kiváló egyedüli mászások vannak, és voltak a mûltban is./ H.Buhl, Kukuczka, Messner, de maga Erõss is mászott a Nanga Parbat-ra szólóban is./
Sajnos az sem olyan biztos hogy a csúcsig olyan jól haladt. Az egyik kínai hegymászó lány videóján rajta van Péter. Mögötte haladt, közvetlenül. De történhetett valami, mert a lány majdnem 3 órával hamarabb ért végül fel, és a videón Péter nagyon kivan. Ráadásul mikor a fix kötelek végénél folyt a tanácskozás hogy továbbmenjenek-e, a spanyol hegymászónõ, aki nem mellesleg orvos is, megjegyezte, hogy feltûnõen fáradtnak látta Petit.
Szinte 100% hogy nem ment vissza Erõss Zsoltért. Olyan új beszámolók kerültek elõ az ott mászó olasz és spanyol hegymászóktól, ami szerint nem fordult vissza Peti, viszont feltûnõen kimerült volt már a felmenetel során is. Errõl az egyik kínai mászólány videofelvételén is meg lehet gyõzõdni. Sajnos úgy tûnik hogy Peti végletesen kimerült és kicsúszott, még az elsõ éjszaka. Reggel 7-kor már fényképek készültek a holttestérõl a négyes tábor környékén. Mostmár csak az a kérdés, hogy Zsolt miért nem fordította vissza, hiszen aláírták a szerzõdést, hogy mindenben követi az utasításokat.
Meg az expedíció szervezõje (vezetõje) elmondta, hogy "egyre nem lett P felkészítve": hogy X méter magasan nem lehet bajtársiasnak lenni- Különben lehet, ha P nem fordul vissza és leér a négyes táborba a többivel, akkor még tudtak volna Zsoltért is valamit szervezni De így Kollár is megijedt és fogalma nem volt, mit tegyen
Nagyon szomorú ez, hogy Péter nem mászott tovább a spanyollal meg az olasszal- Mert mikor visszafordult, akkor már egyedül volt és ha akkor történik bármi, akkor tényleg nincs senki, aki tudna segíteni (ugyanilyen hibákat elkövettek mások is már, pl. Dékány Péter) Ezért néztek a sherpák meg a spanyol, hogy miért megy vissza (a többiekkel nagyobb biztonságban volt)
A kérdező hozzászólása: Képzelem milyen jó lett volna nekem, ha "neylonzsákba" hozok mindíg valakit haza mondjuk a Tátrából, de én érdekes módon mindíg épségben hazajutok. Nagy" arc" lehet az ilyen.
A kérdező hozzászólása: Oké.Erõss ha annyira jó volt, akkor miért nem mászott egyedül.Nem kell mindenkit bevinni az erdõbe.Szépen lassan a magyar hegymászó társadalom kipusztult mellõle.Õ meg mindíg mindenhonnan visszajött. Ezért mondom ha zseni volt akkor egyedül kell menni, és kész. Kiváló alkalmak vannak az egyedül mászásra, és akkor senkinek nem lett volna baja.Õ meg azt csinál magával, amit akar.Szórakozzon magával.
Csak az a baj hogy Erossek oxigen nelkuli maszasai nem velemeny hanem teny kerdese. Ettol persze lehet mondani hogy az nem ugy volt, csak tenyekkel nehez es buta dolog vitatkozni.
A kérdező hozzászólása: Lám, 73 kör kellett, hogy valamiben egyetértsünk.És még én vagyok rugalmatlan.Fejlõdünk. Kiss azért tapasztalatlan volt, hiszen soha korábban nem volt az Alpoknál magasabb régióban.Ezt nem a hegymászásra értettem, csak nem volt himalayai tapasztalata. Nagyon sajnálom, sokra vihette volna. Gondolom mit gondolhat most a családja errõl az egész cirkuszról.
Az utolsó megjegyzésével egyetértek, de az összeesküvéselméleteket nagyon nem bírom. Az a hülyesége pedig hogy kamu az oxigén nélküli mászás, meg hogy Kiss tapasztalatlan volt, egy nonszensz. Ez olyan mintha azt mondaná nincs ûrutazás, mert maga nem volt ott, és nem látta tényleg elhagyták-e a légkört.
A kérdező hozzászólása: Egyébként Kollár is elmondta.Erõss már nagyon is a határokat feszegette, vele már várható volt ami történt. Kissrõl nem várták, hogy lesz valami, de sajnos önzetlen volt. 8000 felett nem szabad önzetlennek lenni.
A kérdező hozzászólása: Ezt Önrõl is el lehetne mondani, hiszen mindenáron az igazát sulykolja. Vitatkozunk, azért még nem hülye senki, mert más a véleménye. Ez a demokrácia.Nehéz ugye?
Tényleg game over. Nem fogod fel. Ok, te vagy a csúcs, mindenki más hülye.
Meg Péter nem tudhatta, hogy ki fog csúszni Ha tudta volna, lehet nem ment volna vissza
Lehet Péter sem fogta fel, mennyire drámai a helyzet Ha túlélte volna az esést, talán mondhatna valamit De sajnos nem élte túl Péter egyébként többször ment vissza (nem csak egyszer) Kollár valami olyasmit mondott még múlt héten, hogy Zsolt panaszkodott, hogy nem lát rendesen (Mondjuk a fotókon sem volt rajta szemüveg) Péteren volt-
A kérdező hozzászólása: Annyira kevés, hogy leállították a további programot. Az utóbbi 13 évben 23 magyar hegymászó halt meg./Döbbenetesen sok./ Úgyhogy itt már lassan kihal a sportág.Idõ kell, hogy a tehetséges fiatalok még kellõ rutint is megszerezzék. Nem csak mindíg egy emberrõl kell beszélni, mert nagyon sok nagyon jó magyar mászó volt, és reményem szerint lesz is.
A magyaroknak kevés emberük volt (van) a magassági mászáshoz- A spanyolok is pl. akik ott voltak, többen voltak, meg az olaszok is legalább hárman plusz egy orvos Ha egyikük bajba jut, könnyebb talán segíteni is
Nappal olyan plusz harminckettõ fok körül volt- Igen, Zs valószínûleg nem ért le a rámpa aljára (Ha Peti leért volna még esetleg szervezhettek volna valamilyen segítséget Zs-nek) Talán azt olaszt (Mario) lehetne még megkérdezni, õ mit látott vagy tudott
"Nagyon kevesen másznak 8000-t oxigén nélkül." Õk ezek közé a kevesek közé tartoztak, Erõss 10-et mászott már így, volt amelyiket teljesen egyedül és új útvonalon és volt amelyiket mindenféle háttércsapat nélkül, úgy hogy utána évekig titokban kellett tartania az eredményt mert engedélye sem volt és kitiltották volna Pakisztánból.
Pontosan ezért van iszonyú nagy sport és hírértéke.
A kérdező hozzászólása: Kedves Uram. Nagyon kevesen másznak 8000-t oxigén nélkül. Elõbb-utóbb mind ottmarad. Tele van vele a Nat-Geo..meg a többi mûsor. Persze próbálkoznak, ne a végén mind kifullad, támolyog. Nagyon erõs szervezet kell hozzá. A minap olvastam, hogy az Everestet talán eddig 55-en mászták meg oxigén nélkül. A legnehezebbet, a K2-t eddig 6-an./elképesztõ/ A K2 annyira nehéz, hogy az elsõ sikeres mászás után/olaszok/ csak 20 évvel, 1974-ben tudták újból megmászni. Uram, Ön mirõl beszél? Ott mindenki örül, hogy vizelni tud..., egy lépés majd öt perc pihenõ.
A mindenáron való feljutásról: Elmondták hogy az utolsó szakasz ugyan nem volt ki fixkötelezve, de mivel mind az idõjárás, mind az állapotuk jó volt ezért egyszerûen nem volt ok a visszafordulásra. Azért mentek hogy feljussanak és abban a pillanatban ennek semmi akadálya nem volt. Ami utána történt azt ekkor senki nem látta elõre, nem voltak velük jósok. Ha elõre látják akkor visszafordulnak.
Ne haragudj kérdezõ, de süt a hsz-edbõl hogy még elméletben sincs fogalmad az egészrõl. Mi az hogy "érthetetlen" oxigénpalack nélküli mászás? A "Magyarok a világ 8 ezresein" az ÖSSZES expedícióját oxigénpalack és serpa nélkül csinálta végig, ha érdekel hogy miért akkor hallgasd meg a sajtótájékoztatóikat, érthetõen elmondják. Az hogy Erõss nem volt teljesen 100%-os fél lábbal teljesen természetes. Viszont ez a saját sorozatuk volt, õk hozták létre, õk teremtették meg az anyagiakat, kerestek szponzorokat és válogattak be mászókat. Ezek a beválogatott mászók mind eldönthették hogy mennek-e vagy sem, ha mennek akkor viszont a hegyen el kell fogadniuk az expedíció szabályait (nincs oxigén és serpa). A mászás így tiszta, oxigénnel a hegy már nem 8 ezres, azaz ennyi erõvel mehettek volna egy 7 ezresre is palack nélkül, ugyanaz a teljesítmény mint egy 8 ezres palackkal. Mint ahogy a Maraton elsõ szakaszait sem biciklivel tekerik le hanem futva.
Erõss tapasztaltsága 8000 méter felett és Kiss lendülete nem volt rossz kombináció, itt nem az okozta a bajt hogy nem voltak jó páros.
Azt ne felejtsük el, hogy Kiss Péter azon túl, hogy hegymászó, hegyimentõ is volt. Soha nem jött volna Erõss nélkül a hegyrõl. Hivatásból, emberségbõl ment vissza érte. Mindenhol azt mondják, hogy Kollár elfelejtette vele közölni, hogy 8000 m felett nem segítünk a másikon. Na persze. Péter ezen mosolygott volna egyet, esetleg bólogatott volna, hogy jól van, és ugyanígy visszament volna. Neki ez volt a hivatása, ez volt a természetes. A kérdés inkább az, hogy szerencsés dolog volt-e Erõssel együtt indítani egy fiatal és profi hegyimentõt... ezt mindenki döntse el maga.
A baj az hogy a hozza nem ertok bunbakot keresnek. Pedig itt nincs bun. Ezert senkit nem lehet hibaztatni. Abban Oscar nelkul is biztos vagyok hogy Kollar nem "zavarta" vissza Kisst. Ha valaki akkor o tudta hogy ezzel a halalba kuldheti, ezt csak olyan gondolhatja komolyan aki kivulallo. A hegyre felfele is elobb ert Kiss a csucsra, 20 percet vart Erossre, ez teljesen normalis hogy lefele sem egyutt mentek.
Utolso, Kiss P. nem egyedul, hanem olasz es spanyol maszokkal ereszkedett mikor visszafordult akik elmondtak hogy egyszer csak fogta magat es minden szo nelkul visszafordult, nem volt elotte senkivel radiobeszelgetese. Ok azt hittek hogy magassagi betegseg miatt megzavarodott, probaltak lebeszelni de teljesen tiszta volt az elmeje es mondta hogy visszamegy Erossert. Azt meg ki ne talaljatok mar hogy az olszok es spanyolok is hazudnak hogy mentsek Kollart!
Honnan a fenébõl tudjátok, hogy amit Kollár mond az mind igaz? :) Ezt egyedül Kollár, Dutka, Kiss és talán Erõss tudja, hogy vissza lett e zavarva Kiss Peti. Ebbõl 2 meghalt. Dutka meg tudomásom szerint nem tud magyarul. Nem Kollárt szeretném ezzel támadni, de ezt csak õ tudja pontosan mi történt ott, és szíve joga magában tartani amit szeretne.
Fordult mar vissza parszor o is a csucs alol, szoval ez sem igaz hogy "mindenaron".
A kérdező hozzászólása: Ahhoz le kellett volna jönnie.Nem hajszolnia sikert mindenáron. " Egy hegyre nem felmenni nehéz, hanem lejönni"-Hermmann Buhl a Nanga Parbat elsõ magmászója mondta./1954/ Ez a különbség a hegymászók között.
Ez igaz, pont ezért nagyon nem ugyanaz a teljesítmény oxigénnel felmenni meg anélkül. Az igazi hegymászó úgy mássza meg a hegyeket ahogy Isten megteremtette Õt is, meg a hegyet is. Hilary lovag lett, a hazájában büszkék rá, ha most Erõssék kapnának egy posztumusz állami kitüntetést meg menne a háborgás. Ez is különbség.
Amúgy Kollár az alaptáborokig mindig felmászott, ez itt ha jól rémlik 5500-on volt, szóval nem egy Kékes túra.
Hegyet mászni oxigénnel olyan mintha kismotorral indulnál a maratonfutáson. Nem tiszta és nem saját erõbõl teljesített. Ennyi erõvel feltolhat 4 serpa is egy fotelban, aztán büszkén hirdethetem hogy "megcsináltam"!
"valószínûleg igaz, és az is lehet hogy Kollár zavarta vissza rádión Kiss Pétert, hogy segítsen Erõssnek" Ezt egyedül matekoztad ki? 100x el lett mondva hogy a csúcstámadás alatt és után csak az Erõssnél lévõ rádión kommunikáltak Kollárral, Kiss Péterrõl addig nem tudott semmit amíg vissza nem mászott Zsolthoz és be nem jelentkezett. Csak azt nem értem hogy az agyatlan és rosszindulatú okoskodástól neked miért lesz jobb.
A kérdező hozzászólása: De nem ilyen fizikai állapotban, hogy másokat is veszélyeztessek. Ha én túrázni megyek, akkor igyekszem fizikailag hozzám hasonlóval menni. Senkinek nem jó, ha rám várnak, de én sem akarok senkire várni. Ez igy helyes.
Jaaaa, hogy Erõss menjen egy olyan emberrel, aki 7000 méternél lefullad. Kiss Péter tökéletes volt mellé. Meghalt, kész. Fél lábbal is mászott már meg 8000 eset. Nem ez volt a probléma. Amúgy meg Kiss Péternek is volt választása, hogy vele tart-e vagy sem, nem volt hülye gyerek bizonyára jobban értett hozzá mint az ide kommentelõ fotelmászók többsége. Balszerencse, ennyi. Balszerencse, hogy pont most gyengült le Erõss Zsolt (megjegyzem ha 2 egészséges lábbal mászik is ugyanúgy legyengül sztem, semmi köze nincs hozzá a mû lábának). Balszerencse, hogy amit Kiss Peti 100-ból 99 szer megcsinál rutinból, az most nem jött össze. Ennyi, nem kell ezt túl lihegni.
#40-es tökéletesen leírtad!
Itt van egy expedició ugyanarra a csúcsra végig filmezve, érdemes megnézni (szintén palackos oxigén nélkül): http://www.youtube.com/watch?v=Lokzt_dnSkE Ezek az emberek iszonyat nagyot teljesítenek.
Ti el is olvassátok a híreket, vagy csak a saját hülyeségeteket nyomatjátok? Éjjel másztak, mint minden normális csúcstámadáskor, mert egyrészt a csúcsra feljutni idõ, (nem 2 óra) és normál esetben 14.00 körül vissza kell indulni, hogy épségben leérhessenek. Másrészt odafent napközben 25-30 fok meleg volt, mert a hó visszaveri a napsugarakat, õk meg nem akarták szarrá égetni magukat, ráadásul a dehidratáció miatt sem mindegy hogy 30 fokban másznak vagy -10-ben. Erõss, a Csomolungmán kívül minden csúcsot palack nélkül mászott meg. A többihez, meg annyit, hogy akkor lehet ítélkezni a két mászó felett, amikor valaki legalább az alaptáborig elvonszolja a seggét, és ott túlél 1-2 hetet, hogy legalább halvány sejtése legyen a magashegyi mászásról. Azt meg szintén el lehet felejteni, hogy PEti tapasztalatlan volt. Egyedülálló teljesítményei voltak, és erõsen kétlem hogy ne tudta volna hogy adott helyzetben nem életbiztosítás visszafordulni, de emberileg, számára ez volt az elfogadható. Miután látta, hogy képtelen segíteni, elindult lefelé, és a rámpa után lévõ jégfolyosón kicsúszott, ezért találták meg lejjebb. Erõss még a rámpán volt, ott ereszkedett még valamennyit, de végül nem érte el valószínüleg a rámpa alját. Ezért nem találták meg, mert odáig senki nem ment fel.
Petinek feljebb kellett lennie egyébként, mint Zs-nak )a végén) Mert Peti lezuhant kb. mondjuk reggel hét órakörül (Mert nyolc óta már nem volt róla hír) Zs meg még biztos kicsit (lejjebb) mászott, ha lassan ment is
Az is "érdekes" volt, hogy éjjel másztak (áll.lag azért, mert nappal nagyon meleg volt) Na, ez lett a vesztük
Peti val.színûleg magától mászott vissza Zsolthoz- Nem tudhatta, hogy attól még jobban legyengül õ is- Sajnos megcsúszhatott a jégen- Ez volt a balsorsa Zsotnak is mert így végképp egyedül maradt. A szörnyû csak az, hogy nem tudta megtalálni senki (nem is akarták) Mindig azt mondták, hogy "jön a monszun" meg hasonlók (pedig ha idõben elkezdik kerseni még megtalálhatták volna) Kiss Petit meg is találták (legalábbis van róla kép)
Te jó ég, kedves kérdezõ, Te aztán nagyon képben vagy... A palackos mászásokat nem is tartják nyilván a statisztikák, annak idején még menõ volt így mászni, de manapság már nem nagy cucc. Olyan, mintha valaki robogóval indulna a Tour de France-on. Erõss Zsolt édesanyja is azt a kérdést szegezte Kollárnak, hogy "miért hiányzott az oxigén?". Szegény õ sem nagyon volt képben fia sportágával kapcsolatban.
Kerdezo, Eross eddig csak palackal allt csucson? Ez erdekes, ezek szerint vegig hazudtak 10 evet, ez senkinek nem tunt fel? Az osszes csucsfotojuk hamisitvany, sot az utolso 2 csucson keszult video is? Nem tudom hogy hol olvasta ezt az irdatlan nagy baromsagot, szomoru hogy el is hiszi!
Nem tudom mennyire tartja magát magyarnak, de a neve alapján magyar, Demján Zoltán szlovák állampolgár 1984-ben egy csehszlovák expedíció tagjaként megmászta a Csomolungmát állítólag oxigénpalac nélkül, ami akkor elég nagy teljesítmény volt, elõtte csak 16-an mászták meg oxigén nélkül. Levelé jövet társa meghalt
A kérdező hozzászólása: A magyar magassági rekord oxigénpalack nélkül: 8650 m /2002 óta Várkonyi Kónyi tartja./ Klein Dáviddal közösen 5 x próbálták már elérni a csúcsot így. Magyar sportoló nem állt még csak palackkal a csúcson. Jó lenne azért ezeket az alapdolgokat tudni, szó sincs arról, hogy Erõssék bárhova is feljutottak palack nélkül. Az egy teljesen más teljesítmény, és eredmény. Erõss segédeszközöket keveset használt, de palackot azért minden esetben.Ezek alapvetõ dolgok.
Igy van, mivel Eross ismerte a magas hegyek egyik alapszabalyat. Ami arrol szol hogy a "legkisebb veszteseg aran lejonni baj eseten. Eross ezert tulelte akkor, Kiss pedig belehalt. 8000 felett visszamenni amelett hogy oriasi emberseg egyben orultseg is. Nem hiaba hittek a Kissel ereszkedok hogy megorult amikor visszafordult. Az hogy sokan nem tudnak elvonatkoztatni a tengerszinten tortent reagalasoktol pedig ismet azt mutatja hogy fogalmuk sincs a temarol. Viszont ezesetben csendben maradni sokkal bolcsebb.
A kérdező hozzászólása: Lehet, hogy nem tudja, de Kiss és Erõss között volt egy nagy különbség. Kiss visszament érte, Õ viszont soha nem ment vissza senkiért, így Dékány Péterért sem 2000 augusztusában a Karakorumban.Ugyanis ott együtt voltak.
Valami mas esetleg amin fanyalogni tudsz veluk kapcsolatban? Mert ez mar szanalmas ahogy egyes emberek keresik hogy hol kothetnek bele egy olyan teljesitmenybe amire mas orszagokban buszkek lennenek az emberek.
Erõsséknek sem volt ennyi szponzoruk korábban mint a végén, de ez teljesen természetes hogy az eredményekkel együtt jönnek a szponzorok is. Ez nem csak a hegymászásban mûködik így.
A kérdező hozzászólása: Végszó. Nem meglepõ, hogy a programot leállították. Már nincs "hadrafogható" hegymászónk. Dékány Péter, Várkonyi Kónyi", Gárdos "Doki", Ozsvát Attila. most Erõss, és a fiatal Kiss.Aki maradt nem alkalmas már. Mellesleg a Dékány-Ozsváth páros legalább akkora dolgokat csinált a Himalájában/1998-2002-ben/És nem volt ekkora felhajtás mint itt volt, és sponzor nélkül másztak.
Megint csak az a baj hogy nincs fogalma az expedíciós mászásról. Azt hogy a túrázással állítja párhuzamba hagyjuk is... Az ilyen magashegyi expedíciónál sokszor vannak idõsebb tapasztalt és gyorsabb fiatal mászók, ezt nem Zsolték találták fel. Az is teljesen megszokott hogy ezek nem egyszerre érnek el pontot, külön másznak, stb. 8000 méter közekében ugyanis nincs semmilyen gyakorlati haszna annak hogy együtt vannak, ha baj van maximum lelki támasza lehet az egyik a másiknak, fizikailag képtelen lehozni. Kisst sem Erõss sodorta bajba (ezt csak a fotelkommentálók adják egymás szájába) hanem az hogy tapasztalatlan volt és nem tudta hogy neki nem szabadott volna visszamenni. Ehhez még hozzájött hogy Kiss hegyimentõként dolgozott, neki ez természetes is volt hogy segíteni fog, talán ha Kollár tud vele beszélni akkor is visszamegy. Szakmailag kifogásolható a döntés, emberileg cseppet sem.
Információm szerint nem halt volna meg, ha nem visszfordul. A lelkiismerete pedig más kérdés.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!