Találatok a következő kifejezésre: Lehet katolikus olyan (5 db)

Miért nem a hitoktatót kérdezitek meg vagy a plébánost?
A keresztelést a nagyobb keresztény egyházak elismerik kölcsönösen, de lehet, hogy valami spéci szertartással át kell térnie a katolikus hitre.
a keresztség érvényes

Lehet katolikus keresztanya egy olyan hölgy, aki katolikus, nem házas, de van egy (ugyebár házasságon kívüli) gyermeke?

Legjobb válasz: Elméletileg nem. De a keresztelõ paptól kell megkérdezni, õ dönt.

Elméletileg nem. De a keresztelõ paptól kell megkérdezni, õ dönt.
Az nem baj, ha gyermeke van, inkább az a kérdéses, hogy élettársa van-e? Egyházjogilag amúgy lehetséges, ha meg van bérmálva, az más kérdés, hogy bizonyos papok megengedik-e. Nem biztos.
Szerintem attól függ. Az nem lehet keresztszülõ, akinek nincs rendezve a házassága, tehát vagy elvált, vagy csak polgári házasság van, vagy szimplán együtt él valakivel, akivel nem házas. Ezeket elõször rendezni kell. Ha csak házasságon kívül született gyereke van, de nem él együtt senkivel, akkor szerintem lehet, de meg kell kérdezni.
T. KÉRDEZÕ. Elõször meg kéne vizsgálni mit is jelent valójában az, hogy kereszt szülõ.A kérdésed ebben a megfontolásban hordozná a választ, ezért igy kéne megközelíteni azt.

Lehet katolikus esküvőn olyan a tanum, aki elvált?

Legjobb válasz: Igen ,lehet!!!A tanu az nem egy hazaspar ,az egy szemely es lehet barki !csak aki elvalt az nem aldozhat templomba,meg nem gyonhat!persze ha a pap nem ismeri akkor,meg is gyonhat,baris azthiszem! SOK BOLDOGSAGOT!!

Igen , lehet!!!A tanu az nem egy hazaspar , az egy szemely es lehet barki !csak aki elvalt az nem aldozhat templomba, meg nem gyonhat!persze ha a pap nem ismeri akkor, meg is gyonhat, baris azthiszem! SOK BOLDOGSAGOT!!
Úgy tudom, nem lehet bárki templomi esküvõi tanú. Mi pár hónapja házasodtunk, és nagyon szigorúan vette a pap a szabályokat. Persze lehet, hogy vannak lazább papok is. Érdelkõdj abban a templomban, ahol esküdni akartok. Ott úgyis mindent elmondanak.
Lehet elvált személy a tanu. 3 éve volt az esküvõm, és az Atya meg sem kérdezte, hogy a tanum házas-e vagy elvált.

Lehet olyat, hogy a gyerkőcöt katolikusnak szeretnénk keresztelni, de a keresztszülő mondjuk református?

Legjobb válasz: Nálunk ez volt a helyzet. A keresztanya református. A katolikus pap annyit engedélyezett, hogy a ceremónián úgy vett részt a keresztanya, mintha hivatalosan õ lenne a keresztanya, de a papírokra csak tanúként lett felvezetve. A katolikus egyház hivatalosan nem engedheti, hogy a keresztszülõ más vallású legyen. A keresztszülõnek igazolnia kell a keresztlevéllel, illetve az elsõáldozási papírjával, hogy római katolikus!

Nálunk ez volt a helyzet. A keresztanya református. A katolikus pap annyit engedélyezett, hogy a ceremónián úgy vett részt a keresztanya, mintha hivatalosan õ lenne a keresztanya, de a papírokra csak tanúként lett felvezetve. A katolikus egyház hivatalosan nem engedheti, hogy a keresztszülõ más vallású legyen. A keresztszülõnek igazolnia kell a keresztlevéllel, illetve az elsõáldozási papírjával, hogy római katolikus!
Bár ez nam a "normaszerint" van, de az a legjobb, ha az illetékes papot kérdezed meg. Nem mindenhol egyforma a dolog megítélése.
Úgy tudom hivatalosan csak bérmálkozott Római katolikus lehet keresztszülõ.

Van olyan, hogy egy katolikus "áttér" és református lesz? Lehet ilyet?

Legjobb válasz: Miért ne lehetne? Sõt, olyan is van, hogy hindu lesz. Vagy zsidó, bár az bonyolultabb. Akárki akármilyen vallásba átmehet, sõt, akár kétnaponta is változtathatja a vallását, ha neki úgy tetszik.

Miért ne lehetne? Sõt, olyan is van, hogy hindu lesz. Vagy zsidó, bár az bonyolultabb. Akárki akármilyen vallásba átmehet, sõt, akár kétnaponta is változtathatja a vallását, ha neki úgy tetszik.
A reformáció idején több ezer, ha nem százezer ember tért át...
Természetesen igen. Én is katolikus családban nõttem fel, katolikusnak is vallottam magam, de manapság már egy protestáns közösségbe járok, és ott készülök a keresztségemre is.
Elméletileg én is katolikus vagyok, gyakorlatilag meg nem. Ha mélyen elkötelezném magam bármilyen vallás mellett, az egyik jelölt tuti a református lenne.
A katolikusok 2/3-a református, csak még eddig nem tud róla.
Amelyik katolikus nem tér át protestánsnak, az vagy buta, vagy nem hisz igazán, vagy nem zavarja a hazudozás és a buta kompromisszumok.
Kálvin pont ilyen volt.
Inkább úgy történik hogy nem elég erõs a hite, az egyház bizonyos tanításait már nem hiszi vagy megtagadja és ezután tér át reformátusnak. A Szentlelket elõtte nem kérdezi meg errõl.
Lehet, persze. Kedves 5-ös! Elég szomorú, hogy miközben az összes felekezet, a katolikusok és protestánsok is már arra törekszenek, hogy megvalósuljon a párbeszéd és békében, közösen hirdessük Istent és az örömhírt a világnak, akkor te itt megbélyegzed a katolikusokat megalapozatlan általánosításokkal és szítod a feszültséget. Az ilyenek miatt "térek ki a hitembõl"...
Hogyne lenne, sõt fordítva is lehetséges. Van református ismerõsöm aki katolikus lett.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!