Találatok a következő kifejezésre: Lehet külön választani (6 db)

Debrecen, Kenézy Kórházban kit ajánlanátok szülésznőnek? Egyáltalán lehet külön szülésznőt választani? Esetleg orvost kit ajánlanátok?

Legjobb válasz: Szia! Én januárban szültem a Kenézyben. Szülésznõm nem volt fogadva csak orvosom Dr.Kálmánchey Albert volt. Õt tudom ajánlani, de az ügyeletes szülésznõ is nagyon rendes volt Nagyné Bújdosó Ildikó õt is ajánlom. Azt nem tudom hogy lehet e külön szülésznõt választani.

Szia! Én januárban szültem a Kenézyben. Szülésznõm nem volt fogadva csak orvosom Dr.Kálmánchey Albert volt. Õt tudom ajánlani, de az ügyeletes szülésznõ is nagyon rendes volt Nagyné Bújdosó Ildikó õt is ajánlom. Azt nem tudom hogy lehet e külön szülésznõt választani.

Lehet külön tanút választani a polgári illetve a templomi esküvőre?

Legjobb válasz: Lehet, hiszen két különbözõ idõpont, szertartás, intézmény. Sok boldogságot!

Lehet, hiszen két különbözõ idõpont, szertartás, intézmény. Sok boldogságot!
Szerintem, nem nemfelel meg az illetõ, hanem több alkalmas "jelentkezõ" is van, és senkit sem szeretne megbántani:) De valóban, azt gondolom, hogy lehet, hiszen az két külön szertartás.
Lehet, mi is igy csináltuk. a barátok voltak a templomban, a bérmaszülõk (hogy õk se maradjanak ki, és ne sértõdjenek meg) a polgárin.
Lehet de minek? Ha a tanuk nem felelnek meg a masodik eskuvonel, akkor mellozzuk a felkeresuket a polgari eskuvonel is.

Az égetett feliratot külön lehet választani a videótól?

Srt formátumban szeretném lementeni...

Legjobb válasz: Nem lehet.

Nem lehet.
Ahogy az elsõ írja, nem lehet. Azért 'égetett'.
Valamennyire lehet. Bár konkrét programot nem tudok mondani, de egy lejátszó és egy ocr program kombinációja képes lenne erre.


Külön lehet választani az elektromágneses hullám elektormos és mágneses komponensét? Ha igen, akkor mi az eredmény?

Legjobb válasz: Egymástól nem lehet elválasztani a két komponenset. Ha megtennénk a következõ történne: Az elektromos komponens relativisztikus mozgása( ami adott mivel fénysebességgel terjed) mágneses mezõt gerjeszt, és ez fordítva is igaz.

Egymástól nem lehet elválasztani a két komponenset. Ha megtennénk a következõ történne: Az elektromos komponens relativisztikus mozgása( ami adott mivel fénysebességgel terjed) mágneses mezõt gerjeszt, és ez fordítva is igaz.
Az elektrosztatikus tér ott tud lenni magában is, amíg nem mozgunk hozzá képest.
Hát, a rádióknak van kihúzható antennája, ez az elektromos komponenst veszi. De a középhullámon használnak ferritamtennát, ami meg a mágneset. De a végeredmény ugyanaz.
Az elektromos mezõ és a mágneses mezõ ugyanannak a jelenségnek, az elektromágneses mezõnek két különbözõ nézõpontja. Nincs értelme kettéválasztani õket. Egy hasonlattal élve: Olyan ez, mint egy henger. Felülrõl nézve körnek, görbének látszik. Oldalról nézve meg négyzetnek, szögletesnek. A kör és a négyzet ugyanannak a hengernek a két különbözõ nézõpontja. Nincs értelme arról beszélni, hogy külön lehet-e választani a kört a négyzettõl, mert mindkettõ csak más oldalról történõ leírása ugyanannak a dolognak.
A foton frekvenciája nagyon nem azonos azzal az 50 Hz-el Tehát 50Hz kivételével minden lehet. De hogyan keletkezhet az 1/év frekvenciájú foton?
Scepic, 2×Sü! Értem én az igyekezetet, de mégis azt gondolom, akármilyen mélyre nem érdemes alászállni, ezt az ember önbecsülése nem engedheti. Ez itt a tudományos kérdések valamilyen szintû megvilágításának fóruma, nem elemi (nemcsak fizikai) ismeretek felkészítéséé, különösen, ha nincs is befogadó.
Már rájöttem én is, azért nem folytattam a vitát vele, inkább meghagyom a hitében. Úgy látszik, hinni jobban esik neki, mint tudni, én meg nem vagyok erõszakos ember :)
23:01 fotonról visszaverõdõ foton? Úgytudom, hogy ilyen az univerzumunkban még nem volt a kezetektõl fogva. Vagy tévednék?
A kérdező hozzászólása: en nem tudom hogy ti nem tudtok olvasni vagy mi van... draga sceptic baratunk allitotta hogy en annyi fotont lattam eletemben, mint meg semmi mast, en erre azt valaszoltam hogy az amit latunk nem mas mint az adott targyrol visszaverodo fotonok, tehat akkor sceptic szerint en fotonokrol visszaverodo fotonokat lattam... en tudom hogy ez nonszensz de o csak provokal, utana olyanokat ir hogy foton = el. hullam.... ez egy baromsag.. ha a ketto ekvivalens, es tudjuk hogy az el. hullamnak van amplitudoja, akkor a foton eseteben mi az amplitudo? mert megsugom neked tudalekos baratom hogy 1 fotonnak nincs amplitudoja... a feltett kerdesemre nem valaszoltal, csak offolsz
01:0 Érthetõ, viszont a mélyebb lényegét tekintve hogyan kell gondolni rá? : 1. A mágneses tér az elektrosztatikus tér relativisztikus hatása. Tehát nem kell külön fogalomnak tekintenünk. 2. A fény elektroMÁGNESES hullám. De mint tudjuk a mágneses tér nem is létezik külön fizikai valóságként, így a fénynél is magyarázhatjuk az elektrosztatikus tér relativisztikus hatásával?
A kérdező hozzászólása: @sceptic kosz a reszletes kommentet, meg figyelmesebben el kell olvasnom tobbszor is.. bocs az agresszioert reszemrol
Semmi gond :) Ha valami nem kóser még a témával kapcsolatban, kérdezz bátran, ha tudunk oszlatunk a ködön ;)
A kérdező hozzászólása: @Sceptic kettõnk közül a te fejedben nagyobb a káosz az elektromágneses sugárzásról a foton nem ekvivalens az elektromágneses hullámmmal! nem ugyanaz a kettõ! nem véletlenül vezették be a részecsketermészetet meg a hullámtermészetet, mert nem lehet egyiket a másikkal magyarázni.. nem lehet például csak a foton-természettel vagy csak a hullám-természettel magyarázni mindent.. a foton az elektromágneses sugárzás kvantuma. de csak kötözködsz, és megint nem értetted amit írtam... vagy ha úgy írom hogy fotonról visszaverõdõ foton, neadjisten el. hullámról visszaverõdõ el. hullám, akkor az úgy tetszene?
Persze hogy van. Bármilyen rezgésszámú foton létezik, 0+ (nullánál nagyobb) és egy baromi nagy szám között. Az elméleti maximuma akkora lehet, amekkora rezgésszámhoz annyi energia szükséges, amennyi Univerzumunk összenergiája (na mondjuk az már igen érdekes foton lehet :D). Ennél nagyobb legalábbis semmiképpen sem. Az elektromágneses spektrumnak csak egy nagyon szûk (tényleg nagyon szûk) tartományát látjuk csak, az infravörös és az ultra-ibolya hullámhossza között. http://hu.wikipedia.org/wiki/Elektrom%C3%A1gneses_spektrum#A..
Van 400 THz-nél kisebb frekvenciájú foton?
A kérdező hozzászólása: tehát vagy ott van mindkettõ, egyébként külön külön nem létezik egyik sem? ha már itt tartunk... a fotonnak a frekvencián kívül van még olyan tulajdonsága, amit megváltoztatható?
Igen, van elég sok ilyen tulajdonsága. Például a foton maga. Megszûnik létezni, ha beépül valahová. De ahol az elektromágneses hullámról ilyen kérdést fel lehet tenni, ott errõl végzetesen félreértett fogalmak vannak a fejben. Annyira végzetesen, hogy a tisztázásához több év kell. Az iskolában.
A kérdező hozzászólása: @ ma 17:24 jaj, ne szállj már el annyira magadtól.. te se láttál még egy fotont se.. néhány év múlva jön valaki, hogy nem is létezik mint részecske.. amúgy a frekvencián kívül nem mondtál egyetlen új tulajdonságot.. jobb lett volna ha hallgatsz
A kérdező hozzászólása: @zolex123 kösz a részletes választ.. de ha jól értettem amit írtál, akkor a fotonnak mint részecskének továbbra is csak egyetlen tulajdonsága van, az pedig a frekvencia (amibõl egyértelmûen adódik a hullámhossz, illetve az energia)... a többi tulajdonság a hullámra vonatkozik, illetve a közegre..
"jaj, ne szállj már el annyira magadtól.. te se láttál még egy fotont se.." Hát, amennyiben született vak, abban az esetben ez igaz. Másképp nem. Mondok neked valamit, kedves kérdezõ: Ha most kinyitod a szemed, egy másodperc alatt több foton nyelõdik el a szemedben, mint ahány másodpercet egész életedben élni fogsz. És ez nem fenyegetés, felõlem aztán élhetsz akár ezer évig is, akkor is ez lesz a felállás :) Még akkor is, ha éjjel teszed ezt, egy föld alatti, ablak nélküli, kivilágítatlan szenespincében.
A kérdező hozzászólása: @Sceptic szerintem te nem értetted meg amivel kapcsolatban azt a hozzászólásomat írtam de nem baj.. amúgy meg bele tudok kötni abba amibe írtál.. amikor látunk valamit az nem más, mint elektromágneses hullámok visszaverõdése az adott tárgyról... ha fotont látnál, akkor fotonról visszaverõdött elektromágneses hullámot kéne látnod, ami elég esélytelen, de amilyen sasszemed van, neked biztos sikerült
Engem az alacsony frekvenciás fotonok érdekelnek. Konkrétan az 50 HZ-es. Mert hogy ilyeneket kapok a közmûtõl. Elhasználok naponta legalább 10^38 darabot.
"ha fotont látnál, akkor fotonról visszaverõdött elektromágneses hullámot kéne látnod, ami elég esélytelen, de amilyen sasszemed van, neked biztos sikerült" Hát tényleg elég nagy káosz van a fejedben a fény témáról. :) Foton = elektromágneses hullám. Sõt, nem is egyenlõ, hanem ekvivalens, vagyis a kettõ ugyanaz. Csak más megjelenési formában. Talán annyi kitételt lehet tenni, hogy a foton az a fény kvantuma, vagyis egy olyan elektromágneses hullám, amely a létezõ legkisebb energiamennyiséget hordozza.
"1. A mágneses tér az elektrosztatikus tér relativisztikus hatása. Tehát nem kell külön fogalomnak tekintenünk. " Nem egészen így van, ráadásul ez a megfogalmazás kicsit félreérthetõ is. Hagyd az "elektrosztatikus tér" megnevezést, az egy speciális formája az elektromosságnak. Az elektrosztatikus tér töltéstöbbletet jelent: a térnek azon része, amely több töltést (elektront) tartalmaz, mint a környezõ térrész, valamint ezek az elektronok nyugalomban vannak, vagyis nem mozognak. (Elektrosztatikus térre jó példa pl. a feltöltött kondenzátor, amely töltések felhalmozására lett kitalálva.) Ám mivel mágneses teret csak mozgó töltés kelt, így az elektrosztatikus térnek nem is jelentkeznek mágneses tulajdonságai. Ez fordítva is igaz: a mágneses mezõ csak mozgó töltésre van hatással, tehát az elektrosztatikus mezõt létrehozó, nyugalomban lévõ töltésekre nincs hatással. Ha az elektromos mezõ mutat mágneses jelenséget, akkor viszont a töltések mozognak, vagyis nem elektrosztatikus (sztatikus elektromos) térrõl van szó, hanem elektromos térrõl. Akkor jön létre a mágneses tér az elektrosztatikusan feltöltött térrész körül, amikor pl. feltöltés vagy kisülés történik. Ilyenkor mozdulnak a töltések, az elektronok, a mágneses tér pedig ezen mozgás következményeképp jelenik meg. Gyakorlatilag amekkora energia szükséges a töltés mozgatásához, ill. amekkora munkát végez a töltés a mozgása közben, akkora munkavégzõ képességgel fog rendelkezni az általa keltett mágneses tér is. Az elektrosztatikus térnek ezért nincs mágneses komponense, egészen addig, amíg az elektrosztatikus térerõsség (töltések mennyisége), vagy a töltések helyzete (pl. kisülés hatására) meg nem változik. Ha igen, akkor létrejön mágneses tér, de csak annyi idõre, amíg a töltések mozgásban vannak. A papírfecniket sem azért vonzza az elektromosan töltött mûanyag rúd, mert mágneses mezõt kelt, hanem azért, mert maguk a töltések fejtenek ki vonzerõt az ellenkezõ elõjelû töltésekre. A mágneses mezõ nem más, mint a töltések mozgása következtében létrejövõ erõhatás, munkavégzõ képesség. Gyakorlatilag az elektromos és a mágneses mezõ ugyanaz a jelenség, csak más-más megjelenési formában - pont mint a fénynél a részecske és hullám megjelenési forma -, nem lehet elválasztani õket egymástól. Vagy létrejön, és akkor mindkettõ egyszerre jelenik meg, vagy nem jön létre, és akkor egyik hatás sem jelentkezik. Ezért kapta az összefoglaló, "elektromágnesesség", "elektromágneses mezõ" nevet.

"Csak szex és más semmi. " kapcsolatban a férfi szerelembe eshet a nõ iránt? Külön lehet a szexet és az érzelmeket választani? Mi a véleményetek?

Beleszerettem a szexbarátomba. Nem akartam, mégis így lett. Mit tegyek? Hagyjam abba a kapcsolatot vele és felejtsem el?

Legjobb válasz: csináld tovább, és minél késõbb szólj neki, hogy többet érzel... haver, egy szexkapcsolatot nem kockáztatunk... max, ha már kezded úgyérezni, hogy õ is érez irántad valamit, vagy ha valaki mással is akarna ilyen kapcsolatot létesíteni

csináld tovább, és minél késõbb szólj neki, hogy többet érzel... haver, egy szexkapcsolatot nem kockáztatunk... max, ha már kezded úgyérezni, hogy õ is érez irántad valamit, vagy ha valaki mással is akarna ilyen kapcsolatot létesíteni
Nálunk a párom kezdett el elõször többet érezni, és õ a férfi :) Szóval nem lehetetlen dolog. De ha most rátámadsz az érzelmeiddel, az szinte biztos nem jó ötlet. Az lehet, hogy szépen fokozatosan beléd szeret, de erre nincs garancia. Innentõl rajtad áll, mered-e kockáztatni a dolgot.
én is beleszerettem, de õ nem szeret belém már két éve... de én várok hátha:D
Én inkább a másik oldalon voltam, mármint azt hittem, hogy szerelmes vagyok, pedig csak dugni volt jó vele. Erre akkor jöttem rá, amikor jött egy másik, akivel kevésbé volt jó a szex, de tényleg szerettem. Szóval nem nagyon lehet szétválasztani, ahhoz nagyon érettnek kell lenni fejben. Huszonévesen nem is nagyon ment nekem sem. Negyvenhez közelebb már sokkal tisztább a kép.
Remélem még csak általánosba jársz, hogy ilyeneket kérdezel :::) ))
Egyetértek az elõttem szólóval. Elég gáz, hogy érettségire készülsz, és ennyire el vagy tájolva. SEMELYIK szóbeli érettségin NEM lehet választani. Egyet kell húznod, és azt is kell kidolgoznod. Ha visszaadod, és másikat kérsz, maximum 3-ast kaphatsz!!!!!
A kérdező hozzászólása: Tanár mondta...nem a kisujjamból szoptam ki elhiheted.
Hát barátom. Ha az om. hu-n elolvasod a vizsgaszabályzatot, ott egy szó nincs sehol 2 tételrõl. Szóval nem mi vagyunk a hülyék, kedves barátom, hanem nálunk betartják a szabályzatot. És szerintem nálatok sincs 2 tétel. Vagy félreértettél valamit, vagy kamu a kérdés. Meg fogsz lepõdni.
A kérdező hozzászólása: Na de mindegy is...kösz az "értelmes" válaszokat !!!
A kérdező hozzászólása: Pedig nekünk le...legalábbis töribõl, és németbõl, a magyart nemtudom...de 2tételt kapunk, egy rövidebbet és egy hosszabbat...és amelyik szimpibb azt dolgozzuk ki!
Nem tudom te hova jársz, de nem gyanús, hogy senkinek nem lehetett választani? Sztem ezt marhára nem lehet iskolánként válogatni. Nehogy meglepõdj az érettségin...
A kérdező hozzászólása: Nemtudom ti hova jártok....de nálunk mindenbõl 2 tételt kapunk...ennyi.
Annyit hozzátennék, hogy németbõl, de csak abból, lehet választani 2 tétel közül, másból nem. A kérdezõ pedig remélem nem idén érettségizik.
20 tétel van irodalomból és 20 nyelvtanból! Ugye nem idén érettségizel? Mert eléggé ciki ha igen és ez most jut eszedbe! És az érettségi nem kívánságmûsor, hogy választani lehessen! De ezt a tanárok mindig elmondják :)
Már bocs de te most vagy ennyire hülye vagy vagy csak szivatsz minket! Töribõl sincs 2 tétel, de mindenbõl lehet póttételt húzni igen! De ha az elsõt visszaadod és húzol másikat akkor már nem választhatod mégiscsak az elsõt akkor a másodikat kell elmondanod és igy is a legjobb jegyed már csak 3as lesz! Remélem nem most érettségizel mert megérdemelnéd a bukást! Ennyire felkészületlenül...gáz.
A kérdező hozzászólása: Igen azt tudom, de pl törinél ugy van hogy 2 tételt kapok, és ezek közül lehet választani...magyarnál nem ?
Hogy érted, hogy választani? Ha pl. 20 irodalomtétel van, akkor értelemszerûen abból a 20-bõl fogsz választani egyet, azaz... - csak véletlenszerûen húzol egyet (borítékokba rakják a címeket)! Ha kihúztad, nem cserélheted le másikra. Olyat sem csinálhatsz, hogy egy tárgyból kettõt húzol, majd eldöntöd, melyik tetszik jobban. Ezért kell tanulni, készülni és szerencsésnek lenni.
A kérdező hozzászólása: És ugy van mint a többi tárgynál, hogy pl: irodalomból 2 tétel közül lehet választani?
A magyar tulajdonképpen két tárgy: magyar irodalom és magyar nyelvtan. Tehát két különbözõ tételsorról van szó [Középszinten az érettségizõt tanára, emelt szinten az Oktatási Hivatal állítja ezeket össze]. Szóbeli érettséginél mind nyelvtanból, mind irodalomból húzni kell egy-egy tételt. Mindkettõt ki kell dolgozni, azaz elmondani! És ezt kell belesûríteni kb. tizenöt percbe.
Nyilván. Mindenki megtanulná a 20 max másfél oldalas nyelvtan tételt, a 20 4-5 oldalas irodalomra pedig szarna rá. Logikus nem? Ezt te sem gondolhattad komolyan.
Választani..lol:D Ezt te sem gondolhatod komolyan:) Mind a kettõt el kell mondani!!!
De basszus, segíteni akartunk. Erre ez a "kösz az "értelmes" válaszok".... Hát basszus... Az érettségi szabályzatban akkor is az van, hogy egy tételt (magyarból egy nyelvtant és egy irodalmat), kell húzni, és azt kell kidolgozni. Ha nektek máshogy van, az marhára nem szabályos. Hova jársz suliba? Tényleg érdekel...


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!