Találatok a következő kifejezésre: Lehet úgy a hozzátáplálást (5 db)

Mikortól lehet elkezdeni a hozzátáplálást? Nekem a védőnőm azt mondta, meg kell várni a 6hónapot. Mi lassan 4hósak leszünk és én úgy gondoltam ha már betöltöttük akkor elkezdenék adni neki egy kis gyümölcslevet aztán gyümölcsöt pl. reszelt almát.

Már egy hónapja kell adnom pótlásként tápszert mert sajnos nem elég a tejcsi. Az én véleményem az,h. inkább gyümölcsöt kapjon a picúr és kevesebb tápszert. Adjatok légyszi tanácsot, h. hogy csináljam várjam ki a 6hót? Lehet,h. én gondolkozom egy kicsit hülyén.

Legjobb válasz: Ha kizárólag anyatejes a csecsemõ akkor célszerû megvárni a 6 hónapot.Addig egye az anyuka a zöldséget gyümölcsöt és átadja a tejjel a babának is a vitaminokat,de mivel nálatok nem elég az anyatej így inkább tényleg jobb lenne már most bevezetni.Szoptatás után add neki pótlásként.Ha nem sír,és szépen fejlõdik jobb lenne kiváltani ezzel a tápszert.És abszolút nem gondolkozol hülyén szerintem.

Azért még mert te ilyen okos vagy nem kell másokat letudatlanozni.
:S Ez azért már durva, hogy mily tudatlan emberek vannak. Én elhiszem, hogy a legjobbat akarjátok a gyereketeknek, de azért ez már tényleg sok. Nem értem, hogy amikor az orvosok, tudósok azt mondják, hogy pl. a cigizés árt a babának, azt mindenki elfogadja. Amikor azt mondják, hogy a korai hozzátáplálás árt nekik, akkor meg hülyének nézitek õket? Vagy ezek szerint már a cigizés is egészséges? Milyen alapon szelektáltok? Nézzetek már rá a mi korosztályunkra! És ott a válasz, hogy mik a korai hozzátáplálás veszélyei! Már nem 200 évvel ezelõtt élünk, amikor bár elõfordult, hogy 1-2 hónaposan is adtak a gyereknek enni (mert ugye nem volt tápszer), de fele annyi káros környezeti hatásnak sem voltak kitéve, mint a mai gyerekek. Így aztán nem is nagyon volt, ami elõhozhatta volna a betegségre hajlamot (mármint amit a korai hozzátáplálás váltott ki). Most meg mi van? Mindenki okosabb, mint azok az emberek, akik ezzel foglalkoznak/foglalkoztak éveken át, csak éppen kihagyjátok a számításból a megváltozott körülményeket!
Én annyit tudok irnu h énis megprobálkoztam adni a babámnak alma és répa levet 3és fél hónapos korában, egy pici üveget adta neki oda 4szerre és ugy fáj szegénykémnek a hasa töle h 3napig nem tudtunk vele mit csinálni.6hónapos kor megfogom mostmar várni.Nem hiába mondjak a 6hónapot.Na ez csak a mi példánk, nem kell igy csinálni, csak tanács!sok szerencsét
http://cihamer.multiply.com/journal/item/7 olvasd át ezt az oldalt.És Te is kedves utolsó hozzászoló.Ami pedig azt illeti nem azért mondják a 6 hónapot mert nincs felkészülve rá, hanem mert attól félnek sokan kiváltanának 1-1 szoptatást a gyümölccsel.Pedig a baba szépen fejlõdik elõtte.De a kérdezõnek kevés a teje, így még mindig jobb egészséges gyümivel kiváltani a tápszert.Ha végképp nem lehet, mert nem fejlõdik jöjjön a tápszer.
Ha kizárólag anyatejes a csecsemõ akkor célszerû megvárni a 6 hónapot.Addig egye az anyuka a zöldséget gyümölcsöt és átadja a tejjel a babának is a vitaminokat, de mivel nálatok nem elég az anyatej így inkább tényleg jobb lenne már most bevezetni.Szoptatás után add neki pótlásként.Ha nem sír, és szépen fejlõdik jobb lenne kiváltani ezzel a tápszert.És abszolút nem gondolkozol hülyén szerintem.
Szia! Nálunk is ez volt a helyzet. Én adhattam eki gyümölcsöt a doktornéni javasolta, azt mondta, hogy tápszert nem ír fel, mert szép nagy baba. szerintem nyugodtan adhatsz neki gyümit, persze szép lassan, fokozatosan. Alma, banán, õszibarack , sütõtök lánykám imádja. Most már 6 hónapos és a héten már fõzeléket is adhatok neki.
Ezt a "még nem alakult ki a bélrendszere" dumát valahogy el kellene már felejteni, és nem riogatni vele a kezdõ kismamákat. Mind a két fiam 3 hónaposan már gyümizett, és a fõzeléket is 6 hónapos kora elõtt adtam, sajnos nem tudtam szoptatni, és semmi bajuk, sõt évente egyszer betegek! Ráadásul a kicsi koraszülött, 31. héten született, és ORVOSI és VÉDÕNÕI utasításra adtam neki már 3 hónaposan hozzátáplálást!
Mit jelent az, hogy lassan 4 hósak vagytok?1 héttel elõtte elkezdheted adni, 1-2 kanálnyit..meg kell várni mit reagál rá..de vigyázz a tejpéppel ha adsz neki anyatejet, gyümölcsöt is mellette.Ne adj neki sokat ha nem reagált rá negatívan.Hirtelen megugorhat a súlya.
A védõnõnek van igaza, hallgass rá. Nem véletlenül papolják mindenkinek, hogy 6 hónapos korig várni kell. A babának még nincs felkészülve még a bélrendszere, hogy tápszeren kívül mást kapjon. Ha jót akarsz neki, akkor várd ki a 6 hónapot. Ez már igazán nem sok idõ.
A kérdező hozzászólása: 3, 5 hónaposak vagyunk.
A kérdező hozzászólása: És tejpépet mikortól lehet adni? A dobozokon 4 hó van. Azzal is várni kell még?
Még valami: akinél régen elõjött valami a korai hozzátáplálás miatt, az általában meg is halt. Így aztán nincs értelme azt mondani, hogy "mert az én nagyapám is kapott mindent, és 80 évig élt". Most meg szerencsére vannak gyógymódok, hogy a szülõ által elrontott dolgokat helyretegyék, legalábbis nagyjából.

Hozzátáplálást el lehet rontani? Illetve nem is a hozzátáplálást, hanem ha valamit nem úgy csinálok ahogy a "nagykönyvben" le van írva, árthatok vele?

Rengeteg kérdést olvasok itt is, rengetegen nem is tudják, hogyan kell kezdeni a hozzátáplálást. Én sem. Kezdtem ahogy jónak láttam, adtam kis ideig ezt, aztán kis ideig azt. Amikor leírtam, akkor rám förmedtek többen is, hogy "elbasztad" a gyereked gyomrát! Hozzá tenném, nem rántott szelettel kezdtünk, és pacalpörkölttel folytattuk, hanem almát adtam neki 2-3 napig, aztán tököt stb. Szóval tényleg okozhatok ezzel a kicsimnek bajt??

Legjobb válasz: Mi 3 hete kezdtük a hozzátáplálást tízóraira. Hetente kapott új ízeket, ebben a sorrendben: alma, barack, krumpli és most tartunk a répánál. Almát mindennap benyom 1 egészet, de van mikor barackot kap, mindegyiket imádja. Krumplit almával adtam Neki úgy 3 napig. Szerintem nem lehet ezt elrontani, ha nem ízlik Neki vagy fáj a hasa, akkor azt úgyis észreveszed, és akkor azt az ételt hanyagolni kell egy ideig. Nekem is elsõ baba, és csak remélem, hogy jó így, de Õ nem tiltakozik és szerintem ez a lényeg :)

Mi 3 hete kezdtük a hozzátáplálást tízóraira. Hetente kapott új ízeket, ebben a sorrendben: alma, barack, krumpli és most tartunk a répánál. Almát mindennap benyom 1 egészet, de van mikor barackot kap, mindegyiket imádja. Krumplit almával adtam Neki úgy 3 napig. Szerintem nem lehet ezt elrontani, ha nem ízlik Neki vagy fáj a hasa, akkor azt úgyis észreveszed, és akkor azt az ételt hanyagolni kell egy ideig. Nekem is elsõ baba, és csak remélem, hogy jó így, de Õ nem tiltakozik és szerintem ez a lényeg :)
szerintem is túl nagy a felhajtás e körül a téma körül...és ráadásul mindenki mást mondd, nem csak anyukák, hanem szakemberek is!!! Kisfiam anyatejes, mégis 4 hónaposan kezdetem a hozzátáplálást almával.Eleinte úgy haladtam ahogy írja a nagykönyv, de nem igazán ment, nem ízlett neki a krumpli almával, anyatejjel.Aztán kapott a húslevesbõl répát, krumplit, na azt ette mint kacsa a nokedlit:) )Akkor volt kb 5, 5 hónapos, azóta én fõzök neki mindent, kb 10 hós korától a mienkbõl eszik, most 13 hónapos. Ja és amit nagyon nem tartottam be az a pépesítés volt...csak reszeltem és villával törtem, gyönyörûen hozzászokott a daraboshoz, igazából soha nem volt gond. Ma már úgy eszi az almát, hogy csak meg kell pucolni, a kenyérbõl a héja a kedvence és tulajdonképpen semmit sem török már össze, csak kicsire vágom. amúgy szerintem hülyeség, hogy a korai hozzátáplálás bajt okoz...3 hónaposan már egy csomó mindent kaptam, mégis egészséges felnõtt vagyok:) Ja és kb 6 hónapos korától semmit sem kóstoltattam több napig.Reggel kapott újat, ha estére nem lett baja, akkor már adtam neki többet belõle.
jah és az lemaradt, hogy szerintem ilyenkor jó az üveges, hisz az ellenõrzött a piacon meg remek üvegházi vackot lehet kapni. tényleg csak arra figyelj, hogy amit te csinálsz azt nem akkor lehet adni mint üvegesbõl :)
ne haragudj, de ezt a hülyeséget... hosszas kóstoltatás? az meg mi a fene? :D jajj tényleg anyukák annyi hülyeséget tudnak összehordani :) nálunk elég sok gubanc volt így 3 orvos segítségével csináltuk a hozzátáplálást, szigorú szabályok alapján. hetente 2 ízt kellett kóstoltatnom, 3-4 napig ment egy íz, 3. nap lehetett rendes adagot adni, elõtt 2-4 kanállal... nehogy 2 hétig adj egy ízt a babádnak :DDD
A kérdező hozzászólása: Üveges kaját adok neki én is, többek között. Eleinte reszeltem az almát, fõztem a burgonyát, de rájöttem, hogy felesleges ez a macera. Án csak remélem, hogy nem rontottam el:-) Semmi extrát nem csináltam, csak adtam neki almát aztán tököt, aztán buronyát, aztán répát, aztán répásburgonyát, aztán tökösakármit, csak nem tartottam be ezt a hosszas kóstoltatást, hanem csak 2 max 3 napig adtam neki egy ízt, aztán jött a következõ.
kedves 2. válaszoló, ez elég rossz tanács, sõt a lehetõ legrosszabb. hiszem az üveg kajákat jóval elõbb be lehet vezetni hiszen az allergizáló dolgokat kivonják belõle. inkább tölts le egy táblázatot, azzal nem lehet mellényúlni
A kérdező hozzászólása: Na igen. Reméltem, hogy nem olya válasz jön, hogy Teeeee analfabéééta, még ezt sem tudod?? ugyanis ezt már megkaptam:-) Hát tudod, én is valahogy így csináltam, adtam ezt is azt is, mondjuk még mindig csak fél üveggel hajladó enni, sõt ma 3 kanállal evett a többi tápszer. Csak amikor leírják, hogy az úgy kellett volna, hogy: Adsz neki 2 hétig 1 fajta ízt, aztán jöhet a köevtkezõ íz. de abba is bele kell kutyulni az elõzõ ízt, azt adhatod még 2 hétig, mert ha nem akkor tuti allergiás lesz, vagy kihullik a haja, de minimum 7 éves koráig csak tápszert fog enni, mert megutáltatom vele az ízeket, mert nem hagyom neki leülepedni..és így tovább, és így tovább. Akkor égnek álló hajjal nézek itt mint a hal, aztán nézek a mellettem ülõ gyerekemre, kérdezem tõle, hogy vajon szeret e még, hogy ennyire kicsesztem vele és a gyomrával.
Én a hozzátápláláskor jöttem rá, hogy milyen jó hogy vannak anyai megérzések. Kb. mindent érzésbõl csináltam. Persze olvasgattam én is a hozzátáplálási táblázatot, kerültem az erõs és fûszeres dolgokat, de a sorrend, az ételek egymás utánja, mit mivel keverjek össze és milyen arányban stb. már magamtól jött nagyjából. S néha ahogy olvasgatom a fórumot, simán eldobom az agyamat, hogy mindenért leszólják néha a másikat. De tényleg mindenért...ha korán adod az a baj, ha túl késõn az a baj, ha nem adod kár érte, ha adod neki akkor az felesleges. Ezek után jó, hogy vannak anyai megérzések. Inkább rájuk hallgatok.
Mi elég korán kezdtük, mert tápszeres volt, vagyis 4 hónaposan. De én sose görcsöltem rá erre a dologra. Megnéztem a bébiételes üvegeket, mit hány hónapos kortól adnak és úgy adtam én is. Ette vagy nem, ha nem akkor nem ízlett, és adtam másikat helyette.. Pl a borsó nem ízlett neki, így azt nem erõletettem. Haladtam a köv. zöldségre..Majd mikor már evett 4-5 fajtát, azt kevertem neki és jött a többi.. Ne aggódj, nézd az üvegeket és sorrendben adogasd neki apránként.
A kérdező hozzászólása: Meg vagyok nyugodva-)

Ma elkeztuk a hozzataplalast vagyis kapott egy kiskanal pepes almat ennyit fogadott el. egy nap csak egy fajtat ehet? Es hanyszor csak delelott? Holnap is ugyan ezzel probalkozzunk vagy lehet masat is? Es mikor hany orakkor szopi elott vagy utan?

ugy szoktuk hogy szopizik es utanna tapszer mert nem eleg neki a tejem.5 honapos kicsilanyka.

Legjobb válasz: Azért érdemes egyszerre csak 1 új kajával próbálkozni, mert ha allergiás akkor nem fogod tudni h melyikre.

Azért érdemes egyszerre csak 1 új kajával próbálkozni, mert ha allergiás akkor nem fogod tudni h melyikre.
Nagyon ajánlom a kismamablog.hu oldalt. Ezen találsz letölthetõ babaszakácskönyvet, ahol mindent leír a hozzátáplálásról is és receptek, tanácsok is vannak. Elég korrekt szerintem.Sok sikert és ne kapkodd el. A gyereknek nincsenek olyan ígényei, mint a felnõttnek és még nagyon kényes a gyomruk ilyenkor.
A kérdező hozzászólása: es hany napig csak az alma mikor adhatok fott repat es krumplit es utanna ossze turmikszolva az egeszet es egyszerre adni?es honnan fogom tudni hogy allergias, mik a tunetek? elso baba es valahogy nagyon felek ettol az egesztol nehogy rosszat csinaljak neki.a doki es a vedono nem mond semmit hiaba kerdem azt mondtak adjak neki almat baba piskotaval.
Lehet hogy én vagyon lemaradva, de miért is kell az elején babpiskóta???? Én is most kezdtem a hozzátáplálást. Elsõ nap 2-3 kanál alma, másnap 4-5 kanál alma, és harmad nap ha elfogadja duplázhatsz. Én 3-4 naponta cserélem az uj kajcsikat. Még nem volt gondom, csak a répával, az egy kicsit fog. Ja és az alma is fog, ne lepõdj meg. De piskóta szóba sem jöhet. Ne aggódj, nem tudod elrontani, a baba ugy is jelez, ha valami nek kell.
A kérdező hozzászólása: nagyon szepen koszonom az eddigi segitsegeket. minden jot kivanok es jo egeszseget.
A kérdező hozzászólása: koszonom de , ikor adjam neki az almat szopi elott vagy utan ?
A kérdező hozzászólása: elirtam, mikor?
Én elõtte adtam, de három lehetsõség van. Attól függ, hogy mikor akarod teljessen elválasztani. Ha legalább 1 éves koráig akarod szoptatni és csak lassú elválasztást akarsz, akkor elõtte. Minnél többet és kb. 2-3 hét alatt el lehet hagyni egy szopizást. Ez elõször általában a délutáni. Utána az ebéd a fõzelékkel, reggeli, tízórai, reggeli, majd vacsi. Én így tudom.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szepen koszonom.


Akik január környékén kezdik/kezdték a hozzátáplálást gyümölcsből inkább üzletit adnak, vagy üvegeset? Mert déli gyümölcsöt ugye nem lehet a barack meg ilyesmik meg mind behozatal és nagyon mű izük van.

Legjobb válasz: Én tavaly februárban kezdtem, gyümölcsbõl csak almát adtam frissen, a többi üveges gyümölcs volt, hogy változatos legyen neki, mert ugye hiába jött a tavasz, a friss eper és málna akkor még tiltva volt, én sem ennék mindennap almát, mert megunnám.

Én tavaly februárban kezdtem, gyümölcsbõl csak almát adtam frissen, a többi üveges gyümölcs volt, hogy változatos legyen neki, mert ugye hiába jött a tavasz, a friss eper és málna akkor még tiltva volt, én sem ennék mindennap almát, mert megunnám.
Kezdd krumplival, az én babám egyedül azt nem köpködte ki elsõre.Az összes gyümölcsöt igen:-)
Én is február- márciusban kezdtem almát és banánt meg burgonyát rizst adtam. Ezzel elvolt egy hónapig aztán fagyasztott v. konzerv barack. Boltit nem érdemes mert az alma a burgonya a rizs olcsó a húsos ételekben sincs soha annyi hús mint amennyit Te otthon tennél bele. Banánból kicsit barnábbat édesebbet vegyél. Importot primõrt én se vennék.
hú de jó ez a kérdés :) én is ezen agyaltam, mert hamarosan mi is elkezdjük a hamizást :)
én almát, fagyasztott barackot (én fagyasztottam le), banánt adtam eddig. tervben van még a krumpli, sütõtök, cékla. többi gyümölcsöt, zöldséget akkor adok, amikor érik.
Köszönöm a kérdést. Júniusra várjuk a második babát, ergó jövõ ilyenkor kezdjük a hozzátáplálást. Nem jutott volna eszembe a nyáron gyümit fagyasztani, de így fogok :) . Kérdésedre válaszolva. Bébiételt adnék neki. Frissen pedig almát, répát, krumplit, szilvát, sütõtököt egyelõre. Nálunk ezekkel el is telt néhány hét. Aztán banán. Cékla is van mostanában, az is mehet az elején úgy emlékszem.
A kérdező hozzászólása: Köszi, igen én is valahogy igy gondoltam, mert az üzleti génkezeltek nem nagy számok...A nagyobbik babám nem volt oda a lefagyasztott gyümiért, max ha egy nagyon keveset tejpépbe kevertem akkor volt hajlandó megenni, ugyhogy nyárról csak egy pár darab szilvát fagyasztottam le.

Lehet úgy csinálni a hozzátáplálást hogy kicsi tápszert belekeverek az üveges bébiételbe? Persze csak a főzelékekbe, gyümölcsökbe nem. Vagy rossz ötlet?

Legjobb válasz: Én igyekeznék minél elõbb kiiktatnio a tápszert. Jobb nem tudni mi van benne. Nekem meggyõzõdésem, hogy az anyák azért vannak direkt félretájékoztatva a szoptatás terén, hogy a gyógyszeripar megéljen a sok eladott tápszerbõl..

Én igyekeznék minél elõbb kiiktatnio a tápszert. Jobb nem tudni mi van benne. Nekem meggyõzõdésem, hogy az anyák azért vannak direkt félretájékoztatva a szoptatás terén, hogy a gyógyszeripar megéljen a sok eladott tápszerbõl..
A kérdező hozzászólása: sajnos 2 hetes kora óta tápszeres a babó, és most 5 hónapos igy még szüksége van tápszerre
Az elsõ válaszolónak üzenem, hogy sajnos nem minden édesanya tudja szoptatni a kicsikéjét. Különbözõ okok miatt. A mai tápszerek jó minõségûek ezért ne aggódj, de szerintem a tápszer belekeverését a bébiételbe inkább a védõnõtõl kérdezd meg. Én amikor még volt tejcsim (mert csak egy hétig volt sajnos), akkor fagyasztottam le, és amikor elkezdem majd a hozzátáplálást akkor azt fogom belekeverni a kajájába. Te nem tudtál lefagyasztani agyatejcsit? A gyógyszer ipar pedig valóban belõlünk él, de a minõséget nem hagyagolhatják el mert túl nagy a konkurencia. És ha nincs anyatej akkor ha tetszik ha nem tápszeren kell felnevelni a kisbabánkat. Sajnos.
Szia! Én összekevertem a fõzelékkel a tápszert. Ha az anyatejjel össze lehet, akkor tápszerrel is. Jobb lett az állaga, folyékonyabb lett, így talán könnyebben elfogadja a kicsi. (Bár az én lányom így se ette meg a répát, inkább a borsót szerette, az édesebb.) Idõvel majd próbáld elhagyni belõle, hogy úgy is megszeresse.
Én is egyetértek az utobbi válaszokkal, kivéve az elsõt! Dia - 7 hós kislány anyukája
Én nem tettem bele tápszert, szerintem nem kell az oda. Valahogy én úgy éreztem, nem jó keverni a kettõt, inkább szokja meg az ételek természetes ízét már elsõre. Amúg is nem nagyon jó üvegeset adni csak, mert akkor késõbb nem fogja úgy megenni a házikosztot. Ha meg te magad fõzöl, akkor tudod hígabbra is fõzni, és máris kellemesebb a babának.
Ha higítani szeretnéd a tápszerrel, akkor inkább babavizet használj a higításhoz! Ha azért szeretnél adni hozzá tápszert, mert kevés a fõzi/gyümölcs, akko viszont csináld úgy, hogy elõször fõzelék/gyümölcs és utána igény szerint a tápszer. Idõvel elég lesz csak a fõzelék is. Meg kell szoknia a babának az állagát és az ízét! Jó babázást! Remélem, tudtam kicsit segíteni?!
Az ok, hogy valaki nem tud szoptatni (vagyis nem, mert a nõk 95%-a tudna csak a félreinfó miatt nem megy), de akkor a tápszert csak a legszükségesebb ideig kell adni. Ettõl miért rossz a válaszom?? Gondolkodni kell, nem hinni a reklámokban.. Ha elapadna a tejem, tuti akkor sem kapna a kislányom tápszert. De nem apad el, mert nincs cumink, cumisüvegünk, nem adok vizet, teát és nem is méricskélek. Hajrá mindenkinek!!!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!