Találatok a következő kifejezésre: Létezik olyan, nem elég (10 db)

Fiúk! Létezik olyan, hogy már annyit maszturbál egy pasi naponta, hogy aztán már igazi nővel nem elégül ki, és képtelen vele a szexre?

Legjobb válasz: Igen, velem megtörtént. Az elsõ barátnõmmel kb egy hónapig nem is élveztem a szexet, sokszor el se mentem. Teljesen másféle izgatást nyújt a hüvely, mint a markod, és ezt nehéz megszokni, ha nagyon sokat verted. Szerencsére ez a kezdeti idõszak már több, mint egy éve elmúlt és már nincs semmi baj, de elég szar volt. Mit tehetsz ellene? Ne verd annyit, és szerezz csajt minél elõbb!

Igen, velem megtörtént. Az elsõ barátnõmmel kb egy hónapig nem is élveztem a szexet, sokszor el se mentem. Teljesen másféle izgatást nyújt a hüvely, mint a markod, és ezt nehéz megszokni, ha nagyon sokat verted. Szerencsére ez a kezdeti idõszak már több, mint egy éve elmúlt és már nincs semmi baj, de elég szar volt. Mit tehetsz ellene? Ne verd annyit, és szerezz csajt minél elõbb!
Igen, de nem a mennyiség miatt, hanem a minõség/milyenség miatt.
Nem a "jóság" vagy "szépség" -rõl van szó. Az önkielégítés, meg a szeretkezés között fényévnyi különbség van. Ha valaki sokat maszturbál, és mindig úgy ér el orgazmust, (nemtõl függetlenül) akkor az rögzül benne, és idõvel, máshogy már nem is fog tudni elélvezni. Illetve el lehet, csak türelmesnek kell lenni, mindkét félnek. Nem szabad siettetni, szinte újra kell tanulni az egészet. Gyakorlás teszi a mestert! :) Van ilyen, nem szabab megilyedni, ha esetleg az elején egy párkapcsolatban még nem tökéletes minden ilyen téren. Csak nyugottan, rövid idõn belül összecsiszolódik az ember. Egyébként szexben is ugyanez van a különbözõ pózokkal. Valaki annyira hozzászokik egy pózhoz, hogy másképp már nincs is orgazmusa. Ezért érdemes sokmindent kipróbálni, és változatossá tenni a szexet.
Elõzõ vagyok. Azért annyit még hozzátennék, hogy persze ha valaki naponta 2-3-szor önkielégít, az nyilván nem fog úgy (vagy sehogy ) teljesíteni egy nõvel, ahogy az elvárható lenne. De erre roppant egyszerû a megoldás, masztizás helyett szeretkezni kell! :)
A kérdező hozzászólása: Hogy érted a minõséget?A nõvel nem olyan jó mint a kezével?
A kérdező hozzászólása: Jah igen, és mit tud ez ellen tenni?
szerintem a nõ szépségére célzott...
... ijedni-
"A nõvel nem olyan jó mint a kezével?" Nem arról van szó, hogy jobb, vagy rosszabb, hanem hogy másabb. Nõvel persze jobb, de ennek most ehhez nincs köze.

Létezik olyan hogy vizes és nem tápláló a tejem? Járt már igy valaki? Szoptatás alatt megjött a menstruációm és azóta a kisfiam mind a 2 cicit kiszivja és nem elég neki!

2 óránként enne pedig már 3 hónapos! Tápszerrel pedig kibirja a 4 órát és mielött megjött volna a menstruációm és szopizott akkor 4 óránként evett!

Legjobb válasz: AZ anya tej mindig a legmegfelelöbb . Szerintem többet igényel már, én potoltam tápszerrel.De ha sûrûn rakod cicire állitolag több lesz . Nálam nem termelt 3 óra alatt eleget a cicim pedig mindent megtettem hogy több legyen.

AZ anya tej mindig a legmegfelelöbb . Szerintem többet igényel már, én potoltam tápszerrel.De ha sûrûn rakod cicire állitolag több lesz . Nálam nem termelt 3 óra alatt eleget a cicim pedig mindent megtettem hogy több legyen.
Szopiztasd és sokáig hagyd a mellen, hogy a tej égét is kiszívja mert az a legtáplálóbb, az eleje meg vizes, ami szomjoltásra való.
Szerintem is az anyatej a legjobb. Add neki gyakrabban a cicit, és beindul rendesen. Valószínûleg megnõtt a baba igénye. Újra visszaáll a 4 óránkénti szopira, csak legyen egy kis türelmed. Ha tápszert adsz, pont az ellenkezõjét éred el. Nekünk több alkalommal is volt ilyen, olyankor hagytam, hogy gyakrabban szopizzon, és pár nap alatt beálltunk a nagyobb adagra :) Sok sikert!
A kérdező hozzászólása: Sziasztok! Nekem is az a bajom, hogy sajnos nem termelödik neki elég tej! Igy is ha 1-1 szopizást kihagyok mikor tápszert kap utána addigra termelödik annyi tej amennyi elég neki a következö szopira! Az én kisfiam kiszivja mind a 2 cicit és utána még sir, hogy éhes de tejem már nincs! Ilyenkor nemtudok mást tenni csak tápszer kiegészitést!
elsö vagyok Az nem jó ha kihagyod a cicizést és össze gyüjtõd mert így nem fogsz sokáig szoptatni.Inkább add oda neki és ha megetetted tápival , rögtön fejd a cicit és gyüjtsd össze azt a kicsit is .Állitolag több hétig kell sürün rátenni v. fejni !!!Így indul be.Nekem csak 10-20-30 milli gyült össze . De az is jó jött.Ha nem csinálod konnyen elapad mert 3 hónapkörül sok anyukának elmulik a tej.Én 6 hónapig tudtam ciciztetni de minden szoptatás után még igényelt enni és az tápvolt.
Figyeld, hogy hízik e, mert az egyik rokonom kicsi lánya sem hízott, pedig neki elég sok teje termelõdött, és akkor derült ki, hogy vizes a teje!Tehát van ilyen!
3 hós korban van egy fejlõdési ugrás, ilyenkor gyakrabban igénylik a szoptatást, a sûrûûbb evéssel pedig serkenti magának a baba a tejet.

Létezik olyan, hogy nem elég tápláló a tejem a pici számára?

2 hónapos és lefejt teje kap, mert a cicizés nem megy neki, bárhogy is próbáltuk. Viszont megeszik 160-180 ml-t egy alkalommal és evés után fél-egy órával megint sír, kapálózik, rágja az öklét. És ez így megy egész nap! Szinte nem is lehet vele játszani, beszélgetni, mert türelmetlen és folyton csak ene, olyankor meg nem figyel semmire. Ha nem ezt csinálja akkor alszik. Mit csináljak? Adjak neki evés után fél órával megint? Félek, hogy így nem lesz elég neki a lefejt tej.

Legjobb válasz: szia elõszõr is probáld meg a szilikon bimbóvédõt hátha azzal szoppizik majd az elsõ kilányunk nekünk is lefejt tejet kapott 4 hónapos koráig csak azt és elég volt neki (egy érdaganat van a száján és azért nem tudott sziopizni) az ilyen pici babák sokszor akarnak enni próbáld meg hogfy többször adsz nkei az sem baj ha kevesebbet egy evésre de a BIMBÓVÉDÕT PRÓBÁLD MEG ELÕSZÕR

szia elõszõr is probáld meg a szilikon bimbóvédõt hátha azzal szoppizik majd az elsõ kilányunk nekünk is lefejt tejet kapott 4 hónapos koráig csak azt és elég volt neki (egy érdaganat van a száján és azért nem tudott sziopizni) az ilyen pici babák sokszor akarnak enni próbáld meg hogfy többször adsz nkei az sem baj ha kevesebbet egy evésre de a BIMBÓVÉDÕT PRÓBÁLD MEG ELÕSZÕR
Szerintem elég a tej a pici számára, az én 3, 5 hós lányom se eszik ennyit egyszerre. Inkább a te közelséged hiányozhat neki. Próbáld azért minnél többet cicire tenni, bár biztos nem egyszerû, csak megtanulja egyszer, vagy a csupasz tested érintése, szaga is megnyugtathatja. Még nagyon picike, szeretgesd, ölelgesd amennyit csak tudod. Szép babanapokat és kitartást!
Szia! Hagyd hogy evés után a mellkasodon nyugodjon le és aludjon el. Ha ott is ébred fel akkor kersni fogja a cicit.
A kérdező hozzászólása: Sajnos a bimbóvédõ nem vált be, mert csak azzal tudtam szoptatni. A mellbimbóm nagyon befelefordul és nem tudja kiszívni. Azért köszi! megpróbálom, hogy kevesebb tejet adok neki egyszerre.
Próbáltad a bimbókiemelöt??? Éppen ezért van. Szerintem is elég a tej neki, de adj neki többször, ha kéri.Majd kitapasztaljátok.Volt, hogy a lányyom 1, 5óránként szopizott.Még éjjel is min.3x kel.Pedig már 6 hónapos. A babád alszik éjjel?? Ha igen, akkor elég neki a tej adag.
az én babám szopizik de ha megyünk valahova aho nem tudom megszoptatni lefejt tejet kap cumisüvegbõl. olyankor nagyon nyügös és 1-2ora és enni kér edig amugy 4-5oránként eszik. nem éhes csak hiányzik neki a cicizés és a szopizásba amugy is elfárad és nem marad energiája a hisztire. a tejed sztem elég. vagy a közelséged hiányzik neki vagy h kifáradjon.
Szia!Igaz nekem még csak 12 napos a babám de tegnap rájöttem arra, hogy nem szabad sûrûn etetni.Nekem 3 óra hosszán át rágta az öklét és adtamneki a cicit-meg is lett az eredménye, Fájt a hasa és ordított egész nap.Nekem azt mondták a csecsemõsök csak akkor éhes ha rágja az öklét és ordít is.Pihenni kell a gyomrának is, mert különben ilyen túrósat bukik fel ami azt jelenti, hogy ráetetünk a félig megemésztett tejre és na akkor lesz pocifájás.Azt néztem én ha megetetem és adok neki cumit utánna tök jól elvan..Sztem a cicidet azért nem fogadja el, mert könnyebb neki a cumisüvegbõl megenni.Az elején én is szenvedtem pár napig még rááltunk , most meg a cumisüveget nem akarja elfogadni.
az elsõ válaszoló vagyok, egy kis jó hír, a másodiknál majd tudsz szoptatni merta fejõ jól kiemeli nekem is nagyon befelé forduló volt amellbimbóm de a kicsit már tudtam szoptatni 18 hós volt mikor elválasztottam

Létezik olyan, hogy valaki nem mondható sem ördögimádónak, sem sátánistának, mert ugyan mind a 2-ből megtalálható benne elég sok jellemző, de sem az ördögimádó, se a sátánista fogalma nem illik rá 100%-ban?

Hanem mind a 2 úgy 50-50%-ban jellemz? az egyénre.

Legjobb válasz: Szerintem õ még nem határozta el magában, hogy melyiket fogadja el a világnézetének. Megkérdezted esetleg már tõle, hogy hogyan vélekedik errõl? Én is ismerek ilyen embereket, nagyon szerteágazó az érdeklõdésük a mágia területén és szeretnek önállóan kutatni és ennek gyakran része, hogy érzelmileg közel kerülnek olyan témakörökhöz is, ami esetleg ellentmondásban áll a meglévõ nézeteikkel. Szerintem az történik, hogy a szívük gyakran húz a Sátánban, démonokban, mint külsõ személyekben való hit felé, de közben a realitás, a logika közbeszól. Amit nem tudunk bizonyítani, azt maximum feltételezhetjük, ugyanúgy, ahogy az ellentétét is.

Szerintem õ még nem határozta el magában, hogy melyiket fogadja el a világnézetének. Megkérdezted esetleg már tõle, hogy hogyan vélekedik errõl? Én is ismerek ilyen embereket, nagyon szerteágazó az érdeklõdésük a mágia területén és szeretnek önállóan kutatni és ennek gyakran része, hogy érzelmileg közel kerülnek olyan témakörökhöz is, ami esetleg ellentmondásban áll a meglévõ nézeteikkel. Szerintem az történik, hogy a szívük gyakran húz a Sátánban, démonokban, mint külsõ személyekben való hit felé, de közben a realitás, a logika közbeszól. Amit nem tudunk bizonyítani, azt maximum feltételezhetjük, ugyanúgy, ahogy az ellentétét is.

Tényleg létezik olyan, hogy nem elég tápláló a tej?

6hetes a kisbabám és szinte minden szoptatás után éhes marad.van,hogy bealszik a cicin,leteszem,de félóra,óra múlva sír,megint enne.

Legjobb válasz: Pedig összefüggésben lehet az étrendeddel! Terhesség alatt is vega voltál? Nem tudom, hogy mennyire nem eszel húst, de legalább halat vagy tojást egyél és rengeteg tejterméket. Egyébként a szójában és a hüvelyesekben is sok a fehérje, de gondolom ezeket tudod.

Pedig összefüggésben lehet az étrendeddel! Terhesség alatt is vega voltál? Nem tudom, hogy mennyire nem eszel húst, de legalább halat vagy tojást egyél és rengeteg tejterméket. Egyébként a szójában és a hüvelyesekben is sok a fehérje, de gondolom ezeket tudod.
Ajánlom neked a http://www.lll.hu oldalát, itt nagyon sok okosságot olvashatsz a szoptatásról. Tudsz velük kommunikálni telefonon, e-mailben, stb., a lényeg, hogy õk biztos meg tudják mondani pontosan, hogy mit kell enned. Szerintem az önmagában nem probléma, hogy vega vagy, mivel terhesség alatt is az voltál és mégis kifejlõdött a babád. De az étkezés tényleg befolyásolja a tejtermelést. Az szerintem egyébként butaság, hogy nem tápláló a tejed, max. a babád nem eszik annyit amennyit kéne és ezért marad éhes, ezért akar többször enni. De még picike, így lehet, hogy még nem jött rá a technikájára. Boldog babázást!
Szia! A tejed tápláló, de lehet, hogy kevés! Próbálj gyakran szoptatni, vagy két mellbõl etetni! Tejterméket max. fél litert ajánlanak egy napra. Ebben benne van a tejtõl kezdve, joghurtig minden! Tehát ezzel vigyázz! 4 gyerekes anyuka
Azért nagyon vigyázz a sok tejtermékkel meg fõleg a tojással.Ezektõl nagyon tud fájni a baba pocakja. Amit én ajánlok:Fejjél le egy kis tejet és hagyd állni egy kicsit.Ha tápláló a tejed akkor lesz egy kis föle.Kettéválik a tej az alja egy kicsit vizes a teteje meg zsíros.Bocsi, de másképpen nem tudom leírni. Ha nem tápláló a tejed akkor szemmel láthatóan vizes a tejed. Csak azzal vigyázz hogy elõször csak elõtej jön a melledbõl úgyhogy egy kicsit többet fejjél le.De ha nem vagy biztos a védõnõvel nézesd meg a tejed.Annó én is megmutattam neki.
nem hiszem h gond hogy vega vagy, ismerek egy csajt, még a vegáknál is kevesebb dolgot eszik meg mégis nõ a gyerek mint a gomba, rengeteg teje van. viszont az lehet, hogy nem elég tápláló a tejed, létezik ilyen, és ez nem feltétlen étrend kérdése.
A kérdező hozzászólása: terhesség alatt is vega voltam -13 éves korom óta az vagyok- de nem volt belöle probléma. igen, az lehet, hogy több tejterméket kellene ennem, megpróbálok odafigyelni
Szia. Sajnos az étrended összefüggésben van a tej minõségével. Vegákánál a tej kicsit vizesebb a húst fogyasztóknál kicsit sûrûbb laktatóbb a tej.

Most akkor mégis létezik olyan, hogy nem elég tápláló a tejem?

Voltunk ma dokinál más probléma miatt, de meg is mérték 7 hónapos lányomat, ha már ott voltunk. Már megint nem hízott semmit 1 hónap alatt (visszatérő probléma nála) és azt mondta tápszert kell adnom neki. :( Pedig nem éhes és elég neki egy cici is, mégsem hízik. Nappal 4szer szopizik, tízóraira már mást eszik (200-250grammot) és éjszaka is szopizik 1-2 alkalommal.

Legjobb válasz: Igaza van az elõttem szólóknak: õ ilyen alkat, a tejeddel nincsen semmi baj.

Igaza van az elõttem szólóknak: õ ilyen alkat, a tejeddel nincsen semmi baj.
Moira, nem indulsz a paramami versenyen? ;) Csak ismételni tudnám a többi hozzászólót. Szerintem se aggódj, minden rendben van a babáddal! Ha õneki így a jó, akkor ne az orvos mondja meg, mit kéne csinálnia.
Én nem hinném, hogy az megoldás lenne!A kislányod ilyen "fajta" ne érts félre, nem bántás... Hánykilóamúgy?Megduplázta a születési súlyát?Mer tutána eléggé lelassul a súlygyarapodás! A TE tejed tökéletes a TE Babádnak! :) Én semmiképp sem hallgatnék rá!Ha eszik mást is már(ahogy írod) akkor miért aggódik a TE tejed miatt! Halgass az ösztöneidre ahogy írod is, nem éhes...Akkor miért??Biztos most hosszra nõtt! Nyugi!És csak az ösztöneidre! 2 éves szopizókislány és 26 hetes pocakcsajszi anyuja
Én nem adnék neki tápszert...elég jó a tejed nem amiatt nem hízik hanem mert ilyen alkat másrészt lemozogja...elsõ gyerekemnél én is halálra paráztam ezt a kérdést nem hízott hónapokig! Kisfiú ráadásul. 1 évesen 8.5 kiló volt és akkor mi van? :) semmi vidám jó kedvû minden oké volt vele evett amit szeretett, szopizott 1 éves koráig. Ma is vékony alkatú egyszerûen ilyen típus, de már teljesen átlagos. 4.5 éves 110 cm és 15 kiló. A lányom is csak anyatejes volt ugyanúgy táplálkoztam ugyanannyiszor szopott ugyanakkor kezdtük a hozzátáplálást mégis õ 1 évesen 73 cm volt de már 10.7 kiló, most is sokkal husisabb és alacsonyabb mint a bátyja volt ennyi idõsen. ( 91 cm és 14.5 kiló)
Szerintem sincs gond, hiszen a súlya jó. Enyém is hét hónapos, bár nekünk nincs súlygondunk, inkább ellenkezõleg. Amit én tennék a helyedben: megpróbálnám a tápszert, ha a lányodnak elég a tejcsi, akkor nem fogja elfogadni úgysem, és azzal te is megnyugszol. Vagy, ha már eszik más dolgokat is rendesen, akkor azoknak az adagját, számát emelném meg jobban, hogy attól hátha hízik. Az én elsõ lányom ugyanilyen volt, neki már 3 hósan tápit írtak, mondván, hogy nem elég a tejem, ehhez képest nem kérte, és 18 hónapos koráig szopizott...
Félre ne értsétek, én abszolut szoptatás párti vagyok...de úgy gondolom, ha nincs rá szüksége, akkor nem fogja meginni a tápszert, és te pedig megnyugszol.
Miért, én mondtam olyat bárhol, hogy a kérdezõ ne menjen orvoshoz, ha szükségét érzi? Én ennyibõl még mindig nem látok komoly eü. gondot, és remélem, hogy igazam is lesz. De ha moira úgy érzi, hogy inkább tesz egy (remélten fölös) kört, azzal én is teljesen egyetértek. Lehet, hogy van olyan részlet, ami eddig itt nem derült ki, pedig fontos. Bár arra most nem emlékszem, hogy mondjuk ibclc-vel beszélt-e már eddig... a gasztrós mellé akkor már az is odaférne szerintem. Több szem többet lát alapon.
Nem akartalak megbántani, kedves xStefix, mindig örömmel olvasom az írásaidat. Csak mi ugyanezt csináltuk végig, és jó lett volna, ha hamarabb kerülünk orvoshoz, de én egy darabig hagytam elaltatni a gyanakvásomat.
Dehát én se mondok mást. Ne már, ne lássatok azért kockafejûbbnek, mint amilyen vagyok, mert akkor rosszul csinálom a dolgaim. ;)
Bocs, tényleg nem akartalak megbántani :-) Dehogy vagy te kocka, tényleg nagyon tetszik a látásmódod! Csak tudom, hogy mennyire szoptatást párti vagy (pont mint én), és kicsit tartottam attól, hogy a dolog elmegy afelé, hogy jól van ez így, nem minden gyerek egyforma. Még annyit, hogy nagyon is jól csinálod a dolgodat!
Mindenesetre én is kíváncsi leszek majd, mit mondanak a gasztrón, ha mioráék eljutnak odáig. Mindig tanulunk valami újat, sose bízhatja el magát az ember, hogy de õ tudja a tutit. Még én se, pech. :D
A kérdező hozzászólása: Az a fura, hogy a dokinak eszébe se jut, hogy elküldjön valahova. A vérvétel kivételével. Mindig csak visszamegyünk és megint nem történik semmi... Borzasztó. A múltkor is amikor azt mondták, hogy nem jut elég fehérjéhez, elmondtam nekik, hogy majd minden nap eszik husit, sok szénhidrátot és rostot is kap, de mintha meg sem hallották volna. Nagyon nem vagyok velük megelégedve :(
Kedves xStefix! Minden tiszteletem a tiéd, komolyan felnézek a tudásodra. De azt gondolom, ez az a helyzet, amikor irány a gasztroenterológia.
A kérdező hozzászólása: A sûrûbben szoptatást kipróbáltam anno, de nem lett eredménye, csak összezavarodtunk mindketten.
A kérdező hozzászólása: 2 hónaposan állt meg a súlya, vagyis lassult le a hízása. Az azóta eltelt 5 hónap alatt hízott 1.2kg-t
Moira, mióta is nem hízik a babád? Folyamatosan áll a súlya, vagy idõnként azért elõre lép?
Vannak emberek, akik bármennyit esznek nem híznak. Én is ilyen voltam, a barátnõm is. Én a kollégiumban megettem a többiek maradékát is, mert mindig éhes voltam. Pedig úgy néztem ki, mint egy éhezõ. Kicsi voltam és nagyon vékony. Egyik gyerekem alig eszik, s csodálkozom, hogy mibõl él. A másik rengeteget, s nála azt nézem, hogy hova fér bele ennyi kaja. Mind a kettõ vékony. Nekem azt mondták, akkor van gond, ha fogy a gyerek.
Szerintem hívd fel a LLL ligát (szoptatási tanácsadó). http://www.lll.hu/ Nekem segítettek. Nálunk 4 hónaposan volt az, hogy nem hízott a gyerekem semmit. A védõnõ el akarta kezdeni a hozzátáplálást. Majdnem elsírtam magam. Felhívtam a LLL ligát, s azt mondták, hogy semmi baj. Szoptassam sûrûbben. S egy hónap múlva megint hízott. S érdekes módon a második fiam is 4 hónaposan torpant meg. De ott már nem aggódtam, mikor a védõnõ megemlítette a hozzátáplálást. Állítólag fejlõdési ugrásuk volt. Azért nem híztak. Az én fiaim egy éves korukig szopiztak este is.
A kérdező hozzászólása: Valószínûleg nem az, mert nincs hasmenése, meg kiütései sem, hasa sem szokott fájni. Azért köszi!
Szia, a lányom hasonló, 6 hónapos koráig csak szopizott, hízott, de szép lassan, egyenletesen, majd a hozzátáplálásnál sem ugrott meg nagyon a súlya, tartotta a havi 20-40 dkg-kat. Amikor már már vele egyidõs gyerek néhány hónap alatt hízott 20 dkg-t, akkor õ 50 dkg-kat hízott. Vannak ilyen alkatok, õ most is vékony, filigrán, kis kecses, bájos lány, az orvos is elfogadta, hogy ilyen (mi sem vagyunk erõs alkatúak). Az öccse viszont...1kg-kat hízik, szintén csak anyatejes, nemsokára 6 hónapos. Pedig mint említettem, semelyikünk nem erõs, ráadásul egyik családtag sem hízott így kicsinek. Ne aggódj, tényleg hallgass a babádra, ha így érzi jól magát, akkor ne erõltesd. Viszont (nem ijesztgetés miatt mondom), de esetleg nem tejérzékeny? Nem tudom a tejérzékenység fajtáit, de annak a tünete is lehet, hogy nem hízik, esetleg elkezd fogyni, hasmenés, stb. Nem akarlak tényleg megijeszteni, csak esetleg gondolj erre is, nehogy késõn derüljön ki. Szép és nyugodt napot :)
Ugyanígy voltunk mi is. Amikor a beutalót kértem a gasztróra, a gyerekorvos azt mondta, csináljuk, ha más dolgunk nincs, de nincs a gyereknek semmi baja. Most meg nem gyõz érdeklõdni, gondolom bántja, hogy ennyire benézte.
A kérdező hozzászólása: Pénteken tudom csak hívni a rendelést. Remélem nincs nagy várólista. Néztem már magán dokit is, de sajnos az nekünk megfizethetetlen :(
... Tedd el a mérleget, mert szerintem "nem százas".
A kérdező hozzászólása: Aki még olvassa: A múlthéten minden este mértem a lányomat fürdés után. Hétfõn még 6400 volt, azaz állt a súlya, most vasárnap meg 6900. Fél kg egy hét alatt? Most örüljek, vagy aggódjak? :P Heim Pált még nem sikerült elérnem.
Azért írj, ha van valami fejlemény. Nagyon szurkolok nektek, hogy minden rendben legyen! Gasztrós anyuka
A kérdező hozzászólása: Köszi!
Nem a mozgásfejlõdése, hanem a beszédfejlõdése és a kognitív gondolkodása csúszott meg. Nálunk az volt a gond, hogy éretlen volt a bélrendszere (felszívódási zavar), és a hozzátáplálással csak rontottunk rajta. Magától beérett volna ugyanis, ha nem allergiás a szójára, és ez nem rontja vissza. Ami döbbenetes, hogy a lassú gyarapodáson kívül nem volt tünete. Ti azért még nagyon idõben vagytok, nem kell ilyesmire számítanod. Meghát nem is biztos, hogy gasztrós baja van, lehet, hogy Õ tényleg csak ilyen. Azért nézzetek utána.
A kérdező hozzászólása: Amúgy azért, mert nem hízott rendesen a mozgásfejlõdése is lassabb volt? Mindent késõn csinált? Heim Pált lehet, hogy megpróbálom majd.
A kérdező hozzászólása: Áprilisra van csak idõpont... Most legyek okos...
A kérdező hozzászólása: Tudom, hogy a mérleget el kellene tenni a fenébe, de most már nagyon érdekel a dolog, hogy mi az igazság. A kisebb súlyt egy olyan napon mértem, amikor keveset kakilt. Tegnap meg 3szor is volt kakis pelus. Úgyis cak max 2 hétig méregetem, hogy megtudjam melyik a valódi súlya.
Hát most vagy elsõre, vagy másodikra nem volt pontos a mérleg, de az is lehet, hogy egyik mérésnél sem. Amúgy a napi méregetés szerintem is butaság, mert még egy kaki, vagy pisi is jelentõsen befolyásolni fogja az értékeket. Ha már annyira mérni akarod, akkor hetente-kéthetente egyszer ballagj el az egészségházba, lehetõleg ugyanabban az idõpontban, mondjuk a napi kaki után, és ott méresd meg mindig ugyanazon a mérlegen. De az biztos, hogy a napi méréssel sok keserû órát fogsz szerezni magadnak. A gasztrós anyuka voltam.
Moira, te olvastad egyébként a szopis összefoglalómat? Mert abban egy külön részt szenteltem a méregetésnek. A kedvencem az volt, amikor egy jól érezhetõen evõs szopi után kevesebbet mért a digi mérleg, mint elõtte... na én spec. ekkor hagytam fel mindenfajta méricskéléssel. A másik pedig, amit mindig el szoktam mondani ennél a témánál, hogy a saját lányom egyszer 2 hónap alatt hízott 20 grammot. De semmi kóros nem volt ebben, mert éppen több centit nõtt is párhuzamosan. Mindezt csak azért, hogy megint egy kicsit elbizonytalanítsalak a számokba vetett túlzott hitedet illetõen. :) Egyébként elképesztõ árakat írtál! :-o
A kérdező hozzászólása: Tegnap este is megmértem kíváncsiságból. 6700-at mutatott a mérleg! 300at hízott, de hogyan? 2 nap alatt? Na most én már tényleg nem értem. Megijedt, hogy orvoshoz megyünk és gyorsan hízott egyet? :) Ezentúl minden nap mérni fogom. Kíváncsi vagyok lesz-e kevesebb.
Nézz körül még egyszer, hátha találsz olyat, mint a miénk, aki nem megy ágyúval verébre. Persze csak akkor érdemes foglalkozni a magánorvossal, ha nagyon hosszú a várólista.
A kérdező hozzászólása: Táplálék intolerancia vizsgálata 221 táplálék-specifikus IgG-vel: 70.000 Ft Táplálék intolerancia vizsgálata 46 táplálék-specifikus IgG-vel: 24.500 Ft
Mennyit kér? Csak kíváncsiságból kérdezem. Nálunk a vizsgálat 3900, a székletminta 600Ft. A fehérjetesztért fizettünk 12000-et, a tartósítószerekért 4000-et.
A kérdező hozzászólása: Igen, hasonló a sztori :) Csak sajna nálunk az generálja az aggodalmat, hogy sokat eszik a lányom és mégsem hízik. Nem válogatós, amit elé rakok megeszi. Még súlyban is közel állnak egymáshoz :)
Kedves moira! ! Aggodalmadat 100%ban megértem, hisz mi is "majdnem teljesen" hasonló cipõben járunk. Az én kislányom 6 hónapos, 3950 g-al és 58 cm-el született, de még messze áll attól, hogy születési súlyát megduplázza. Jelenleg 6800 g körül van (azért nem tudom pontosan, mert ha összegyûjtve kikakálja a 3-4 napos cuccot, akkor máris 100-200 g-al kevesebb). Én is sokat aggódtam/aggódok, mert keveset eszik - anyatejes (soha nem ette meg a súlyának és korának megfelelõ mennyiséget), voltunk mi is dokinál, de semmi konkrét választ nem kaptunk a "problémánkra". Én arra gondoltam, hogy esetleg nem szereti a tejemet, ami a doki szerint teljesen kizárt. Doki javaslatára a kóstolgatást is elkezdtük, de még egy ízért sem rajong igazán. Szóval...nagyon lassan hízunk mi is. Sajnálom, hogy nem tudtam érdemleges választ adni. Csak azért írtam le az esetünket, hogy tudd van a kislányodnak "kishúga" :-)....remélem majd egyszer megjön az étvágyuk és elkezdenek normálisan hízni :-). További szép napot és jó babázást!
A kérdező hozzászólása: Nálunk Szigetszentmiklóson van az sztk-ban. Nem tudom milyenek ott az orvosok. Sajnos csak hétfõn és pénteken van idõpontkérési lehetõség, így várnom kell, hogy megtudjam mekkora egyáltalán a várólista.
Látod ez tényleg egy talány! :D A te gyerkõcöd így "mûködik"! :D Amúgy ha 5kor kel az annyira nem is rossz! Persze, ha nem éjfélkor fekszik! :D
A kérdező hozzászólása: Nem mérem. Nappal csak egybõl eszik és nem is jelzi, hogy éhes maradna. Általában 3 óránként, de elõfordul, hogy csak 4 óra múlva kér újra enni. Gondolom ha éhes maradna, akkor nem bírna ki ennyi idõt. Jó, oké estére kevesebb a tej, ezért is eszik ilyenkor kettõbõl. Az elsõ (vagy néha egyetlen) ébredése 3 és 5 között szokott lenni hajnalban. Na most, ha eszik két cicibõl akkor is ilyenkor kel, meg most, hogy adtam neki tápszert, most is ilyenkor kelt. Ilyenkor már nem tudom visszaaltatni, csak úgy, ha megetetem, és ilyenkor nem csak cumizik. Tényleg nem értem, hogyha éhes maradna, akkor miért nem jelzi? Ha nem lenne neki elég az esti tej, akkor miért nem kel hamarabb? Ha meg dugig eszi magát, akkor miért nem alszik egész éjszaka?
Azt értem, hogy ugyan úgy felkelt éjszaka, de azt nem, hogy evett mindkét cicibõl és még megivott 150 ml tápszert, akkor mennyit szívott le a 2 mellbõl? méred otthon, hogy mennyit eszik? Mert akkor lehet, hogy napközben se eszik többet, és ezért pótol éjszaka. Ez csak egy felvetés, mert szeretnék segíteni! :D
A kérdező hozzászólása: Borzasztó kíváncsi voltam, ezért tegnap este kipróbáltam a dolgot, adtam neki tápszert. Mindkét cicibõl evett, ahogy szokott és utána még 150ml tápot meg tudott enni. Az éjszakán mit sem változtatott. Ugyanúgy ébredt és ugyanannyiszor evett. Nem értem a dolgot.
Jól írod, moira, az éjjeli kelésnek kismillió oka lehet, fõleg ebben az életkorban! Persze tehetsz egy próbát, ha annyira szükségét látod, de én szemszer nem látom indokát, fõleg, hogy korábban se javított a helyzeten. (És a cumi visszadugás a szájba + visszaalvás se arra utal, hogy éhes lehet, mert akkor nem nagyon aludna vissza, legalábbis nem minden alkalommal.)
Igen, ebben igazad van, hogy minden gyereknek mások az igényei. Én se vagyok tápnap a híve, fõleg, hogy mi se azon nõttünk fel. Én biztos, hogy valami plusz dolgot tennék bele, persze a szoptatás minden étkezés után maradhat. És akkor minden étkezés teljes értékû. Nekem 6 hónapos a kislányom, ahogy írtam, elvileg azt mondta a védõnõ, hogy 7 hónap környékén kezdhetem a sajt, túró és joghurt adását, mivel mi korán kezdtük a hozzátáplálást, és már szinte mindent eszünk.
A kérdező hozzászólása: Örülök, hogy valai a másik oldalt is képviseli. A tízórait, mint írtam már kiváltottuk. Leginkább tápláló ételeket szokott kapni ilyenkor. Az uzsonnát szeretném majd következõre, de megvárom vele a tejtermékek bevezetését. Éjjel kelni nem lenne megterhelõ, ha csak 2szer kelne. Sajnos többször is felébred, ilyenkor visszateszem a cumit és már alszik is. Összefüggés nem biztos, hogy van az éjjeli evés és a tej kiadóssága között, hiszen vannak olyan babák akik még 1 évesen is kelnek enni, pedig napközben már minden étkezés ki van váltva. Ja és volt már olyan idõszak, hogy próbáltam gabonapéppel dúsított tejpépet adni fürdés elõtt, tej meg vacsorár, de így is felkelt enni éjszaka.
A kérdező hozzászólása: Igen, az a legnagyobb probléma, hogy nem kérdeztek semmit, csak rávágták, hogy tápszer kell. Na meg csodálkoztak, hogy ki van váltva egy étkezés, pedig õk mondták, hogy kezdjem el a hozzátáplálást anno. Mert amikor jött elõször a probléma, hogy nem hízik, akkor is azt mondták, hogy vagy tápszer, vagy hozzátáplálás. Ja és jönnek ilyenekkel, hogy biztos nem jut elég fehérjéhez... Pedig egy kis husit is eszik már és nem egyoldalúan táplálom. Mérges vagyok a dokikra, hogy így el tudnak bizonytalanítani... Köszönöm a támogatásotokat! Szerintem maradok az anyatejnél, aztán majd lassan adok neki uzsira is valami gyümölcsöt a tej mellé. A reggeli-ebéd-vacsora szopit meg szeretném még jó darabig megtartani.
A kérdező hozzászólása: Amikor kicsi voltam én is nagyon vékony voltam mindig. Piszkálták is anyámat, hogy nem ad enni... Aztán most meg örülnék, ha egy 10essel könnyebb lennék... A kaja adagot nem szeretném emelni, mert szerintem így is sokat eszik. (pl 2 evõkanál rizs, 1fél barack, 1 banán, 1 kis husi és ez egy étkezés) Védõnõ azt mondta, hogy 2 hét múlva jön és megnézzük a súlyát, hogy a tápszer mellett nõ e. Nem tudom mitévõ legyek. Jó lenne, ha legalább egy kicsit hízna rásegítés nélkül. Amúgy szerintem elfogadná a tápszert, mert feneketlen a kis bendõje. Bármikor, bármennyit meg tudna enni.
Elsõ vagyok! Van egy jó sztorim erre! Egy anyuka (ugyanebben a cipõben volt)mindig csesztették (orvos védõnõ), hgy kicsi a fia...nem hízik eleget...Nem fér bele a táblázat adaiba!!!!!! Erre anyuka (a szopicsoportunk erõt és önbizalmat adva adva nek, hogy teljesen jó amit csinál, és ilyenalkat a kisfia), közölte a védõnénivel, hogy van ilyen táblázat a felnõttekre is, és hogy abba meg a védõnõ nem fér bele(Kb150kiló)ÉS most mi lesz! :) Szóval mivel a felnõttek sem egyformák, így hál istennek a gyerkõcök sem! Ne aggódj kérlek, maradj a z ösztönös gyerkõcnevelésnél, és ha Õ boldog, akkor nehogy tápival kisérletezz! :) A TE a tejed a ilágon a legjobb a TE Kisbabádnak! :)
Ahhoz képest, hogy a WHO azt ajánlja, hogy egy éves korig egyetlen szoptatást se hagyjunk el (mármint ne váltsuk ki semmivel)még túl is teljesítettél. :) ) Lehet, hogy te is vékony, alacsony vagy? Vagy az apuka az? Én ezt az ajánlást hallatlanra venném, mert a számok csak a világ egyik felét jelentik. Alkat is létezik, nem csak grafikonok.
A kérdező hozzászólása: Nekem mostanában eszembe sem jutott, hogy bármi baja lenne. Le is döbbentem, hogy azt monsta az orvos, hogy tápszer kell... Aztán mikor kijöttünk, beszéltem a védõnõvel és õ is csak azt szajkózta, hogy akkor meg kell próbálni. Nem is értem már ezt az egészet. Most annyira elbizonytalanítottak :( Úgy örültem, hogy még mindig szoptatok és minden rendben van...
A kérdező hozzászólása: Igazából elég lusta baba. Még nem nagyon kúszik, és legszívesebben a hátán fekve nézegeti a játékait. Mi lesz késõbb, ha már mászni fog? Akkor meg csökkenni fog a súlya? :(
A kérdező hozzászólása: 9kor fekszik :) Amúgy nem is bánnám az éjjeli szoptatást, ha néha nem kelne még plusszban 3-4szer valamiért.
Én arra tippelek, hogy vagy csak kevesebbeket eszik egyszerre napközben (de láthatóan ez így is elég neki) és így éjjel is pótol egy kicsit, vagy esetleg szomjas, de ha már ott van, eszik is egy kicsit. Az elõbbi fõleg akkor gyakori, ha napközben nagyon elfoglalt, sokat játszik és csak rövidebbeket szopizik.
A kérdező hozzászólása: Nagyon gyorsan le tudja rendezni. Meg sem vár csak 1 tejadó reflexet. Ha kész van már fordul is el és gagyarászik, hogy mi van már :)
Gasztroja válogatja, hová küldenek. Szegeden és Pesten befekvõs lett volna. Szentesen a magánorvosnál elsõ körben székletvizsgálat volt, és karcolásos élelmiszerfehérje teszt. Itt a dokinéni általában kivárja, hogyha az allergén anyagot mellõzitek, javul-e a helyzet. Csak akkor küld speciális vérvételre (ami nem olcsó), ha így nem talál semmit, vagy talál, de nem javul a helyzet.
Én írtam a felszívódási zavart, de azt is leírtam, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a Kérdezõnél is ez a gond, csak a lehetõség megvan rá. Amúgy nálunk szójaallergia is társul a dologhoz, így a hozzátáplálással csak rontottunk a helyzeten. Hogy milyen volt a kaki? Én nem láttam benne semmi rendkívülit, de a doktornéni szerint emésztetlen csomók voltak benne. Tény, ami tény, hogy hígabb volt az átlagnál, és elég savanykás szagú, de ez alapján laikusként nem fogod tudni eldönteni, ogy mi a baj.
A kérdező hozzászólása: Sajnos az orvos sem vizsgálja meg alaposabban, ezért nekem kell a kezembe venni az irányítást. Be fogok menni és megmondom, hogy adjon beutalót és kész. Tényleg nem normális már ez az állapot. A védõnõ is csak vonogatja a vállát. Nem tudom milyen iskolát végeztek ezek :( Nem tudom írtam-e már, de 4 hónapos korában voltunk már vérvételen és a vérképébõl semmit nem lehetett kimutatni, remélem a gasztroenterológián nem utalnak be megint a laborba.
ha már ezt a kakit kérdezted(utolsó vagyok), a túlzottan "fényes" kaki utalHAT ilyesmire, a pontos kifejezés nem jut eszembe.
de sok okos "orvos" anyuka van, aki frelülbírálja egy orvos döntését. kérdezõ, ha tápszer és szilárd étkezés mellett sem hízik, pedig ahogy írod, sokat eszik, akkor itt valami "gond" van. persze, hallgathatsz nyugodtan a szuperanyukákra, akik azt szajkózzák ezen az oldalnon állandóan, hogy az anytej az tökéletes MINDIG minden körülmények között. ez lehet, hogy igaz is, de a Te babád MÁS étel hatására sem hízik. én ezt nem hagynám annyiban és nem lenne nyugodt a lelkiismeretem, ha ezt nem írnám le. lehet, hogy az van, amit az elõzõ írt, hogy felszívódási zavara van, vagy vmi táplálékallergia, lisztérzékenség. simán el tudom ezeket képzelni, de nem vagyok orvos. szerintem kérj beutalót a gasztroenterológiára. és ne aggódj, ki fog derülni, hogy mi a gond és akkor orvosolni fogják. csak ne húzd az idõt.
A kérdező hozzászólása: El tudnád mondani nekem, hogy milyen volt a kaki?
Igen kell, bár nálunk vonakodott adni a gyerekorvos, mert szerinte nem volt baja a gyereknek, de sajnos nekem lett igazam. Azt azért gondold végig, hogy a gasztrora bejutni nem egyszerû, kb. 2 hónap a várakozási idõ, az meg rengeteg ebben az esetben. Célszerûbb elsõ körben magánúton menni. Ha elõtte telefonon elmondod, mi a gond, már eleve kérni fogják, hogy vigyél kakis pelust. Ami számomra döbbenetes volt, hogy már a kaki állagából, szagából megmondta a doktornõ, hogy mi a gond, és ezt 2 nap múlva igazolta a laboreredmény. És még valami, hogy ne aggódj túlzottan. Ez az állapot teljesen kinõhetõ.
A kérdező hozzászólása: Kell oda beutaló a gyerekorvostól?
Az szerintem is butaság, hogy nem elég tápláló a tejed. Ellenben ha szopik rendesen, és mégsem gyarapszik, érdemes máshol keresni a problémát. Hasonló cipõben jártunk mi is. Elmentünk a gasztroenterológiára, ahol székletmintából megállapították, hogy felszívódási zavara van a babának, mert éretlen a bélrendszere. Így hiába evett, nem hasznosította. Kapott emésztõenzim pótlást, és elkezdett gyarapodni. Nem azt mondom, hogy nálatok is ez van, de egy misét megérne utánanézni.
A kérdező hozzászólása: Eltelt a 2 hét. Nem hízott semmit. Pedig kiváltottam az uzsonnát tejpépre (az elvileg hízlal) és minden este szopi után megiszik még 100-170ml között tápszert. Én már tényleg nem értem a dolgot. Akárhány kérdést olvasok itt, senkinek nincs olyan kis súlyú babája, mint nekem. Annyira féltem szegénykémet! :(
Majd írd meg, hogy mennyit nõtt! :D Most nekünk se nõ olyan gyorsan mint eddig, lassult a tempó! :D
A kérdező hozzászólása: Jövõhéten mérlegelés... Remélem azért magára szed valamit addig.
Akkor meg? Tankönyvi eset vagytok a normális szopizásra. :)
A kérdező hozzászólása: születésekor: 3kg 50cm 1 hónaposan 4kg 51cm 2 hónaposan 5.2kg 53cm 3 hónaposan 5.4kg 59cm 4 hónaposan 5.6kg 62cm 5 hónaposan 6kg 62cm 6 hónaposan 6.4kg 65cm most 6.4kg ég 66cm

Létezik olyan zuhanykabin, amelyet nem lábakkal kell beállítani, hanem az akril szerkezet kialakítása önmagában elég erős ahhoz, hogy a tálca ne repedjen be?

Többször el?fordult velünk, hogy berepedt a zuhany tálcánk. Mit javasoltok ilyen esetben?

Legjobb válasz: Purhabot kell alányomni.

Purhabot kell alányomni.
A kérdező hozzászólása: Nyomtunk alá, kettõt is, de nem oszlott el egyenletesen, ezért berepedt két helyen.
Én amikor építkeztem a kád és a zuhanytálca alá is építettem tégla+csamperagasztóból 1 ágyat, frankón belefeküdt és semmi baja azóta.
így csináld: a zuhanytálca alá minél nagyobb felületen fektess ragasztóágyba ytong téglát úgy, hogy a zuhanytálca feneke és a tégla között maradjon egy 2-3 centis tér.Ezt a teret töltsd ki purhabbal, de elõtte ne felejtsd el lesúlyozni alaposan a zuhanytálcát, mert a hab tágulás közben kiemelheti a helyérõl.ennek ellenére a láb a pontos vizszintbe állításhoz szükséges lenne, sõt, mi a falhoz illeszkedõ pereme alá is fel szoktunk fúrni egy tetõlécet a teljes stabilitás miatt.
Így van, ahogy korábban írták. Ytong + csemperagasztó ágy(jó bõven. A pur hab nem erre való, az rugalmas anyag.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a tanácsokat! Elsõként vízvezeték szerelõ szerelvényezte a fürdõszobánkat, õ próbálta beállítani a kabint is. Miután nagyon rugózott rugózott és a lefolyó illesztésbõl szivárgott a víz a tálca alá, szétszedettük egy másik szerelõvel, aki a kisúlyozott tálca két sarkánál és a közepénél 2 tubus purhabot nyomott a alá. Ez nem oszlott el teljesen, így ahová nem jutott, ott továbbra is rugózott, majd beszakadt. Nem, igazán szoktunk házilag barkácsolni, ezért hívtunk szakembert. Láttam lomtalanítás alkalmával korábban olyan kabin tálcát, aminek rácsozott az alsó kialakítása, így stabilabban bírja a terhet alátámasztás nélkül, gondoltam hasonlót kellene beszereznünk, de olyat sajnos nem látok sehol.
Nem is értem amit mondasz, azok a lábak csak a beállítást szolgálják, nincs tartószerepük. azzal beállítgatod, alátéglázol, majd beleülteted vagy 1 zsák ragasztóba, így teljesen stabil. Ahogy leírod brutális beépítési hiba. Választhatsz porcelán, vagy lemez tálcát azok jobban bírják, de az akril is tökéletes, ha megcsinálják rendesen.
na még egyszer:a ragasztóba ágyazással két baj van: -a ragasztó a kötése során némileg zsugorodik, így mikor nyersen úgy tûnik tökéletesen ül benne a tálca, kötés után biztos hogy nem lesz így, lesz olyan pont ahol "huppogni fog" -a ragasztó ridegre köt, ezért a csavaró oldalirányú terhelésnek nem igazán áll ellen. a purhab a réskitöltésen túl ragasztja a tálcát, tehát nehezebben mozdul ki. nem a magam igazát akarom bizonygatni, csak 25 év tapasztalatát mondom.

Üdv. Létezik olyan PCI-s vagy nem is tudom milyen bővitő amivel megnövelhetem a ventillátorok számát a gépházamban? Mert az alaplapomon összesen 2 "dugó" van és ráadásul elég [email protected] helyen

esetleg linkekkel is bombázhatnátok...

Legjobb válasz: a ventillátort csak beteszed és ottvan. akárhova furhatsz lyukat a gépedre. biztos van elõl hátul meg oldalt egy hely a ventiknek ha beraktad akkor rákötöd a tápra egy egyszerû négy tûs csatival szerelik szinte mindet.

a ventillátort csak beteszed és ottvan. akárhova furhatsz lyukat a gépedre. biztos van elõl hátul meg oldalt egy hely a ventiknek ha beraktad akkor rákötöd a tápra egy egyszerû négy tûs csatival szerelik szinte mindet.
A kérdező hozzászólása: köszi

Létezik esetleg olyan Sony Ericsson-os fórum, ami azért elég aktív? Lenne egy vadiúj Spiro-m eladásra, de eddig még sehol nem tudtam túladni rajta.

Minden van hozzá a SIM kártyától, a memóriakártyáig. Megvettem, de utána megkaptam azt, amit először is kinéztem. Most meg olyan jó lenne valahol elpasszolni. Ha valakinek van ötlete, segítsen. Köszönöm.

Legjobb válasz: jofogas.hu Én az x8amat is majd egy hónap alatt tudtam csak eladni.Pedig vadonat új volt!

jofogas.hu Én az x8amat is majd egy hónap alatt tudtam csak eladni.Pedig vadonat új volt!
A kérdező hozzászólása: Köszi. Hátha sikerülne... Még valahol esetleg?

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!