Találatok a következő kifejezésre: Korai a 15 (477 db)

A szlovák nyelv mennyire volt ismert és elterjedt a magyarok körében a 15-19. század környékén?

úgyértem mondjuk a jászság vonalában élő magyarok még meszélték, vagy itt már nem volt hatása

Legjobb válasz: Na figyelj, Jánosík! Aki egy kérdésben leírja azt, hogy "úgyértem", majd kis betûvel a Jászság nevét, az ne feszegesse a mások iskolai végzettségét. Vegyél vissza, túl nagy a mellényed, tudod-e? Akkor most megmondom az igazat: a XV. és XIX. század közötti intervallumban a Jászság vonaláig minden etnikum szlovákul beszélt, onnan délre pedig beás-lováriul. No, tetszik-e? Szekszárd kivételével, mert ott a hivatalos nyelv a paibano volt. Ha többet akarsz tudni, fordulj bizalommal Mikulás Dzurindához. Kérj tõle egy történelemkönyvet (ad, szívesen!) és nyálazd végig - de a Google is a barátod, akár még po slovenski is. Gyûlölködni meg te kezdtél, a magas lóról..hogy rúgtatna veled, ahova gondolom.

elnézést, én kezdtem gyûlölködni mert megint a magyar történelmet akarják meghamisítani, csak töröltették a másként gondolkodók bejegyzéseit. Nem hiszem hogy hiteles forrás támasztaná alá hogy elterjedt lett volna akkor a "tót". De hogy a kérdezõ megcáfolhasson, adjuk meg neki a lehetõséget, illetve nevezzen meg egy tót történelmi személyt vagy királyt vagy uralkodót, vagy bárkit (év kecskepásztora cím nyertesét nem ér)
esetleg tót tudóst, orvost, találmányt, bármit. Hát nem nagyon fog sikerülni.
Na figyelj, Jánosík! Aki egy kérdésben leírja azt, hogy "úgyértem", majd kis betûvel a Jászság nevét, az ne feszegesse a mások iskolai végzettségét. Vegyél vissza, túl nagy a mellényed, tudod-e? Akkor most megmondom az igazat: a XV. és XIX. század közötti intervallumban a Jászság vonaláig minden etnikum szlovákul beszélt, onnan délre pedig beás-lováriul. No, tetszik-e? Szekszárd kivételével, mert ott a hivatalos nyelv a paibano volt. Ha többet akarsz tudni, fordulj bizalommal Mikulás Dzurindához. Kérj tõle egy történelemkönyvet (ad, szívesen!) és nyálazd végig - de a Google is a barátod, akár még po slovenski is. Gyûlölködni meg te kezdtél, a magas lóról..hogy rúgtatna veled, ahova gondolom.
Idillikus asszimilálódás (bocsánat az offolásért)
OFF: igen, az volt. Az érintettek dönthettek volna másként, ha akartak volna (pl. szlovák nyelvû oktatásban való részvétellel, önképzõkörök, népdalkörök alakításával) - de ezt az utat választották akkor. A két közösség között egyébként teljes átjárás volt: házasságok, rokoni kapcsolatok, kitûnõ szomszédságok..soha egy rossz szó, se oda, se vissza.
A kérdező hozzászólása: melyik bolygón élsz te? lökött menny már el innen!
A kérdező hozzászólása: de még egy linket sem láttam!
Mindenki megpróbált már a kérdésre válaszolni, de akinek nem tetszik a válasza (mármint neked egy válasz sem tetszik) azzal nekiállsz kötözködni.
A kérdező hozzászólása: köze a kérdéshez mi van? nem izgat MÉRT NEM VÁLASZOL VALAKI A KÉRDÉSRE? (+LINK)
"menny már el innen!" Nincs kedved inkább a magyar nyelvrõl kiírni egy kérdést? Szívesen megtanítalak magyarul, ha már a szüleid nem törõdtek veled.
A kérdező hozzászólása: tudtam én hogy atlantiszi magyar vagy varga csaba? kacagtam egy nagyot elõzõ meg, olvass már utána ha ilyen tudatlan vagy, a lengyel és a cseh, a spanyol (fõkánt katalán) és olasz ne értené meg egymást, ha ilyen buta ember vagy kérlek ne ide piszkíts! járj be az iskolába, vagy csak olvass utána és ne a szobában ülve szüld meg a véleményedet!
Persze, a cseh és lengyel kollégáim valószínûleg azért beszélnek angolul egymás között, mert olyan magas fokon értik egymás nyelvét. Az olaszt meg a spanyolt magam is értem annyira, hogy lássam, még köszönõviszonyban sincsenek egymással.
Na figyelj, modortalan. Az olasz és a spanyol kölcsönös érthetõségérõl - pl.nekem - ne nyilatkozz. Okkal mondom, hogy nekem ne. Ha egyebeket illetõen is ilyen tájékozott vagy, folytasd a tanulást. Stílusosan, - téged idézve - MENNY hétfõn iskolába. Épp Szvatoplukról tartanak majd történelemórát.
Én megint csak nem értem (kutya legyek, de mostmár vauvau!), mi szükséged van neked arra, hogy nálunk kutakodj (aztán jókat toporzékolj, mert nem azt mondjuk, amit szeretnél hallani). Annyi forrás áll rendelkezésedre: ha kutatni akarsz, fáradj el a könyvtárba, levéltárba, forgass szakirodalmat, menj el nyelvterületre - aztán majdcsak találsz olyat, amit beépíthetsz az - egyébként légbõl kapott és hajmeresztõ - elméletedbe. Na mindegy, a te dolgod. Talán hiányzott már egy jó veszekedés?:-))) Lelked rajta.
a kérdésedre senki nem ad választ, mert a kérdésed a következõnek felel meg: "-Milyen egykorú irodalmat találhatnék a vaskori szlovák barlangrajzolókról?" A kérdésedre nem fogsz választ találni, mert nincs. A Varga Csabát pedig nem a név miatt idéztem, hanem a tartalom miatt (olvasgasd végig multikultúrális kozmopolita barátom)
A kérdező hozzászólása: kérek egy linket!
Sõt, még Stúr Lajos is ha magyarul beszélt (pl. az országgyûlésben) következetesen a tót elnevezést használta a szlovákokra és saját magára.
Gondolom ezt akartad látni. És még te atlantiszozol. Ha jól tudom ott még Jézus is szlovák meg Ádám és Éva. A kérdésedre a válasz: a XV.században nem hogy a magyarok nem ismerték a szlovák nyelvet, de még a tótok sem. Õk is legalább 5 féle szláv nyelven beszéltek. Hol volt akkor még Bernolák és ©túr a találmányukkal a szlovák nyelvükkel?
Olvasd el a http://vedy.sk ott megtalálod, hogy az atlantisziak is szlovkul beszéltek.
A kérdező hozzászólása: nem, a szlovák nyelvet beszélõ magyarok nem szlovákok, csak beszélnek szlovákul, semmi egyéb következtetés, valamint még mindig nem láttam egy forrást sem a semmirõl", aminek azt kéne igazolnia hogy a magyar nyelvterület belsõbb részein nem beszélték a szlovákot valamit nagyon félreértettetek, nem akarom a kitalált nagymorva elmélet által a magyarokra erõltetni szlovák mivoltukat, mindössze a kárpát-medence bilingvis viszonyainak mértéke érdekel továbbra is : LINK
Na mostmár elég. Aki itt gyûlölködött, az elejétõl te voltál. Ki fröcsögött azonnal "csillagmagyarokról"? Ki kezdett rögtön a magas C-rõl, mondván: "takarodjatok innen" - és hasonló, társaságbeli finomságok? Aztán persze néhányan reagáltunk - én magam késedelem nélkül. Fenntartom, amit mondtam. A durak és a Jánosík annak a szerves része. Összehordtál itt egy csomó ostobaságot Hunyadi János, Madách és mások nyelvtudásáról. Mit bizonyít? Slota is beszél németül - akkor õ német lenne?! (Talán még angolul is: akkor angol?) Áh, hagyjuk, tényleg. Mindenesetre: a kérdéses idõszakban a magyar népesség között nem volt ELTERJEDT a szlovák nyelvismeret. Még ott sem, ahol a két etnikum szorosan érintkezett egyik a másikával. Ennek az okai egyrészt nyilvánvalóak, másrészt egy másik válaszoló (Napkirály) vette a fáradságot és részletesen el is magyarázta. Ha többet akarsz tudni, járj utána. Tény, hogy nem szereztél tekintélyt a nick-nevednek, de ez a te dolgod.
"gyûlölködõ megjegyzéseket" Egy gyûlölködõ megjegyzést nem írtam, de te tipikusan az a néger lehetsz, akinek eltorzul az arca a fekete szó hallatán. "hogy nem tudtok érdemben válaszolni" Érdemben el lett neked magyarázva az egész, vagy azóta kérdeztél mást is, mint ami a kiírt kérdésben szerepel? "egy linket nem tudtak idebiggyesszenek" Mirõl, a semmirõl, nemlétezõ dolgokról? Na arról tényleg nem tudunk sajnos linkekkel szolgálni.
A kérdező hozzászólása: ez bizonyítja, hogy nagy sötétségetekben írtok ide mindenféle hánytorgató, gyûlölködõ megjegyzéseket szûnni nem akaró lelkesedéssel, és hogy nem tudtok érdemben válaszolni, s válaszotokat bármi mód alátámasztani, valamint eddig egyetlen szó sem esett arról hogy valaki a kérdésre megpróbáljon válaszolni ráadásul folyton folyvást ugyanazok a csökönyös buta emberek igyekeznek meggyõzni saját igazukról, aminek semmi köze a kérdéshez az hogy egy linket nem tudtak idebiggyesszenek, pedig alátámasztja, hogy csak belsõ ürességüket nyilvánítják ki emódon, mindennemû racionális valóság alap nélkül amit forrás (LINK) igazolna!
Á, link vagy.:-) Nem adunk. Dobrá noc! (Bár lehet, erre kedves - szlovák - pótnagyanyám, "nyanya", forog a sírjában. Tõle ezúton is bocsánatot kérek).
Pont ezzel igazolod, hogy egy gyökerek nélküli kisebb szláv csoportról beszélünk, amelyre a környezõ népek hatottak. akár: http://www.varga.hu/OSKOR_ELO_NYELVE/SZLOVAK-%20MAGYAR%20SZO..
A spanyol és az olasz, továbbá a cseh és a lengyel nem érti meg egymást, szóval jöhetsz itt nagyfokú érthetõségrõl, az érintettek sajnos nem tudják ezt alátámasztani.
A kérdező hozzászólása: http://hu.wikipedia.org/wiki/Dialektuskontinuum
Akkor írok neked egy hasznos választ: A XV-XIX. század között mindenki szlovákul beszélt (és nem csehül, mint ahogy az osztrákok is osztrákul beszélnek, és nem németül). A magyar nyelvet ultranacionalisták találták ki, hogy kiszorítsák eme õsi, nemes nemzet nyelvét. Ez már tetszik, elég hasznos?
A kérdező hozzászólása: én magyarázkodajak itt neked, milyen jogon akarod azt elérni hogy a saját kérdésem alatt válaszoljak a tiédre nem érdekel hogy ti itt mind nagyon unatkoztok, egy olyan ember írjon már ide aki érdemben tud válaszolni, takarodjatok innen, hogy lehet tõletek megszabadulni? és ha nem esett volna le, ez egy kérdés, de egyetlen olyan választ nem kaptam amit valaki valamivel alátámaszt, és általában véve is csak egy választ kaptam aminek ráadásul semmi értelme nemérdekel hogy itt mit mocskolódtok össze-vissza, és nemkérek kioktatást helyesírásból sem, mert ez nem annak a helye, olyanok hánytorgatják föl ezt, akiknek semmi jártassága a témában és nem képesek semmit szónélkül hagyni!
Az oké, hogy a moderátor megint törölte a kommentemet, de még mindig nem kaptam egy privátot azzal, hogy mi volt a kínja. Olyan nagy dolog leírni pár szót?
nézzük csak: Jedlik mindenhol magyar, Bél félig szlovák, félig magyar, Kmety sehol se szlovák, a Murga¹ nevû neves feltaláló feltalálta szlovákiát, a haverja Baniè meg lemásolta Leonardo ejtõernyõjét. Melis György apja valamiért Melis Mihály és nem Mihal Melis, a többi csehszlovák kommunista érdemesmûvészt nem ismerem, nyilván minden kommunista agitprop megteremtette a saját celebvilágát. A többi szláv is csak azért szlovákként lett olimpiai bajnok, mert szlovákiában éltek (ami szerintem továbbra is szláv licenszállam)
Napkirálynak: Tót tudósok, feltalálók: Jedlik, Bél, Kmety, Murga¹, Baniè Mûvészek:Edita Grúberová, Melis György, Lucia Popp, Miroslav és Peter Dvorský, Beòaèková, Zamarovský (író) Olimpiai bajnok sportolók: Meèíø, Pribilinec, Martikán (2x), Hochschorner testvérek (3x) Csak úgy kapásból.....a teljesség igénye nélkül
A kérdező hozzászólása: ne írj már ide, nem vagy hasznos, akkor miért szórakozol?
úgysem hinnéd el az iskolai végzettségem, le sem írom :)
A kérdező hozzászólása: egyáltalán nem érdekel a magánvéleményetek, valamilyen iskolai végzettséggel rendelkezõ ember írjon már ide, s ha lehet linkeljen másrészrõl ez itt nem a gyûlölködésre kijelölt terület, aki unatkozik az vonuljon a határra!
Egyéiránt as kérdés megfogalmazása is teljesen nonszensz. "A szlovák nyelv mennyire volt is ISMERT és ELTERJEDT a magyarok körében..." SEMENNYIRE. A Felvidéken a XV. században is, majd végig, a XIX. századig és napjainkig is volt (van) szlovák nyelvû lakosság. Az egy meghatározott, külön álló és kezelendõ etnikum. A magyar egy másik. Soha sem volt olyan jelenség, hogy ez utóbbi (a magyar) tömegesen beszélte, használta volna a mellette élõ szlovákság nyelvét. Fordítva azonban igen. Így tehát - hogy szájbarágós legyek - a SZLOVÁK nyelv a MAGYAROK körében semennyire sem volt ELTERJEDT, sem akkor, sem máskor. Ami pedig a Trianon utáni Magyarország szlovák szigeteit illeti, arról már írtam. Nincs is mit hozzátenni.
Hát..elolvastam kérdezõnk 9:09-es kommentjét. Ez egy buta kis pukkancs. Szóra sem érdemes.
A kérdező hozzászólása: ha érdekel, a cseh a lengyellel is értõviszonyban van, a nyugati szláv nyelvek közt nyelvi kontinuum áll fenn, tehát ezen az alapon csak egy nyugeti szláv nyelv van, másrészrõl akkor az olasz és a spanyol is egy nyelv a nagyfokú érthetõségnek köszönhetõen
A kérdező hozzászólása: nem nem tárgyaltuk ki, nem linkelt senki, semmilyen hiteles forrást ami ezt alátámasztaná!
Hunyadi János maximum vlachul beszélhetett, mert akkoriban még nem létezett román nyelv, a cseh szlováknak nevezett nyelvjárását meg azt hiszem már kitárgyaltuk.
A kérdező hozzászólása: Namármost, nyilvánvalóan megfeletkeztetek arról hogy ezt én is látom, jól elvagytok magatok közt. Szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy ez az oldal mire is hivatott! Mért nem azon ügyeskedtek ennyire, hogy megválaszolván a kérdést alátámasszátok annak hitelességét? egyetlen egy linket nem láttam még, persze azon kívül amely elõzõ kérdéseim hánytorgatja fel mivel igazoljátok hogy a magyarság nem beszélte a kisebbségek nyelvét? hunyadi jános beszélt latinul németül, de szerbhorvátul és románul is madách szintén szlovákul I. béla és andrás pedig valószínûleg magyarul nem beszélt, midõnhogy gyermekként idegen nyelvterületre került de mért is én magyarázkodok?
Szerintem nem kamasz. Egy kamasz másként reagálna, káromkodna. A kérdezõnk megõrzi a méltóságát, le sem pontoz, hasonló témában érdeklõdik, tehát idõsebb, feltehetõen tudományos tevékenységet folytat és tudományos címe is lehet. Pont ezért érzem veszélyesnek a kérdést.
T. Napkirály! Azt hiszem, itt minden - felnõtt emberhez szóló - racionális megközelítés felesleges. Ami a kérdezõ célját illeti, osztom a nézeteidet; az itt kirajzolódó személyiség-képe pedig arra utal, hogy ideális munkahelye volna fegyverhordozóként Ján Slota mellett. Na mindegy: van nekem jobb dolgom is, mint egy (valószínûleg) kamasszal vitatkozni. "Igyem na Községháza". ("Jáááj, moderátor bácsi, segíts!")
Amit látok, hogy a kérdezõnk feltehetõen nem véletlenül teszi fel a kérdését, a témát kutatja valamilyen okból (ezért is vár citációt). Azzal értek egyet, aki szociológiai oldalról közelíti meg (a többségi államalkotó nemzet nem tanulja meg a kisebbség nyelvét, ez fordítva történik), tehát nincs szükség citációra (kétlem hogy lenne egyáltalán), én inkább a szociológiai bizonyítását kísérelném meg. Kivételes esetekben persze (vegyesházasság, egyéb kivételes ok) elképzelhetõ hogy a többségi nemzet egy-egy tagja megtanulja a kisebbségi nyelvet, ez azonban semmiképp sem tömeges. Nem tudom mire irányul a kutatás, de erõsen tartok tõle hogy (már csak ha megnézzük a kérdezõ egyéb kérdéseit is) valamiféle , a magyar nemzet szerepét kisebbként feltüntetõ és a nemzetiségek szerepét felerõsítõ kutatáshoz (neadjisten szlovák történelemkreáláshoz)
A kérdező hozzászólása: ha szabad érdeklõdnöm miért is itt beszéltek ki engem? nem kapcsolódik a kérdéshez, el innen! a válasznál pedig egyetlen egy LINKET nem láttam, én nem adok egy ilyen elvetemült gyûlölködõ szavára, hiszem, ha látom!
A kérdező hozzászólása: a palóc nyelvjárás egésze hemzseg a szlovák jövevényszavaktól, valamint akár mikszáth nyomán kijelenthetõ hogy a nyelvhatár mentén az emberek többsége beszélt szlovákul, aki ért is valamit hozzá az szólaljon meg! az atlantisz szlovákgyûlölõ csillagkristálymagyarok meg ne itt írják újra a történelmet! 15-19.század!

Mindjárt 1 éve lesz h együtt vagyok a barátommal, de még szex nem volt köztünk csak kisebb nagyobb dolgok, de ő már nagyon szeretné mert nemsokára 18 éves lesz, de én most töltöttem a 15-öt 15 évesen korai még elveszteni a szüzességet?

a barátom is még sz?z neki is emg nekem is a legkomoylabb kapcsolatunk eddig,de én ne midnig vagyok benne biztos h készen állok rá csak néha rám jön h most jó lenne már,Mit tegyek?

Legjobb válasz: Én úgy érzem, bizonytalan vagy, szerintem várj még. Óvszer persze mindig legyen Nálad. Pettingeljetek, tanuljátok meg más módokon kielégíteni egymást, legyen elég ennyi még egy darabig. Ne "akkor" lássátok egymást elõször teljesen meztelenül! Ebben a korban (és egy bizonyos fokig akár késõbb is!) nagyon szép a fokozatosság, és ismerõseim beszámolói alapján azoknak lett jó az elsõ, akik szerelmi kapcsolatban, elõtte hónapokig pettingelve jutottak "odáig." 15 éves az én megítélésem szerint a legeslegminimálisabb elfogadható életkor a szexhez, annál fiatalabbaknak semmiképp nem kéne szexelniük. De a 15 éves elég határeset még, én szívem szerint azt mondanám, 18 alatt nem is kell erõltetni. De értem én, hogy ha van egy jó kapcsolatod, nem fogsz még plusz 3 évet várni.

Én úgy érzem, bizonytalan vagy, szerintem várj még. Óvszer persze mindig legyen Nálad. Pettingeljetek, tanuljátok meg más módokon kielégíteni egymást, legyen elég ennyi még egy darabig. Ne "akkor" lássátok egymást elõször teljesen meztelenül! Ebben a korban (és egy bizonyos fokig akár késõbb is!) nagyon szép a fokozatosság, és ismerõseim beszámolói alapján azoknak lett jó az elsõ, akik szerelmi kapcsolatban, elõtte hónapokig pettingelve jutottak "odáig." 15 éves az én megítélésem szerint a legeslegminimálisabb elfogadható életkor a szexhez, annál fiatalabbaknak semmiképp nem kéne szexelniük. De a 15 éves elég határeset még, én szívem szerint azt mondanám, 18 alatt nem is kell erõltetni. De értem én, hogy ha van egy jó kapcsolatod, nem fogsz még plusz 3 évet várni.
Az elõzõ hozzászólásodban is benne van, hogy még nem akarod. Szóval ne tedd. Egyébként az én véleményem az, hogy még elég korai a korod alapján itélve. Ha meg szeret a barátod, akkor megértheti, ha nem akarod.
Biztos rohadt öreg vagyok már, de szerintem 15 évesen kicsit korai. Jogilag is gázos, még kiskorú vagy. Szerintem jobban teszed, ha ebben a korban még inkább a saját, és a másik testével ismerkedsz. Szerintem egy ideig még oldjátok meg kiadós franciázással. Azért ne feküdj le vele, mert már egy éve együtt vagytok. Én inkább azt ajánlanám, hogy arra "használd" ezt a kapcsolatot (mivel még nagyon fiatal lesz, valószínûleg nem együtt fogtok megöregedni, gondolom az elsõ komoly kapcsolat), hogy megtanuld, hogy tudsz egy fiút/férfit a legváltozatosabban kielégíteni, és ugyanzet kérd a fiútól is. Szerintem ez neki is nagy örömet fog okozni, õ is abban a korban van, mikor még sokat kell tanulnia a nõi testrõl.
15 éves már nem számit olyan korainak ha szereted és ugy érzed tedd meg. De csak ha szereted mert kölünben tényleg bánni fogod hogy vele tetted meg elöször.
Szerintem legközelebb olvasd át, amit írsz, mielõtt rányomsz a küldés gombra. :P Rohadt szar olvasni. ;) A fikázáson túllendülve én azt mondom, ne parázz! A szex nem olyan nagy dolog, én azon a véleményen vagyok, hogy az csak egy kellemes idõtöltés, már ha rendesen védekeztek (gumi, tabletta, bár a tabletta 15 évesen gázos lehet). De nézzük onnan, hogy mi lesz, ha lefexel a barátoddal. Elveszted a szüzességed... és? Kellemes estétek lesz. Aztaaa, mekkora baj... :P Esetleg nem jön össze, h jó legyen... Nos, gyakorolni kell... :) Vigyázz magadra, legyen otthon gumi és ha legközelebb rád jön, nem kell parázni. Szerintem. ;)
igen ne parázz sztem ha te is akarod és engedd el magad meglátod élvezni fogod
ha szereted és megbizol benne és már ugy érzed h készen álsz rá akkor nyugottam, de ha még vannak félelmeid és nem vagy teljesen biztos benne akkor várj még vele egy kis idöt, ha szeret a barátod akkor még tud várni egy kicsit.
lehet hogy maradi vagyok...de 15 én is..és 100%-ig biztos vagyok hogy ha lenne egy egyéves kapcsolatom akkor sem feküdnék le vele! szerintem 15 évesen még korai... de ez az én véleményem.. egyébként az tényleg igaz hogy ha nem állsz rá készen akkro még ne erõltesd.. egyik válaszoló azt írta körülbelül hogy "na és akkor mi lesz? elveszted a szüzességedet..na és?" hát szerintem a szüzesség elvesztése eléggé meghatározó élmény..(jó vagy rossz) a lányok életében... viszont ha már 1 éve együtt vagytok akkor biztosan j ó élmény lenne nem ezért mondom..biztosan figyelne rád.. de egyébként meg ha õ már 18 lesz az még nem jelenti azt hogy kötelességszerûen le kell feküdni valakivel.. azt tanácsolom neked még várjatok ezzel..szeret és megérti hogy még fiatalnak érzed magad hozzá legyetek boldogok :)
Nekem az jött le az irásodból hogy õ akarja te meg nem. Lehet tévedek, de akkor nem tetted volna fel ezt a kérdést.... A kérdésre válaszolva: szerintem ha szereted, és õ is szeret akkor miért ne.
A kérdező hozzászólása: Oké értettem, köszönöm a válaszokat
a "fiatal lesz" "fiatal vagy" akart lenni.
A kérdező hozzászólása: Én mindenféleképpen ugy érzem h a mi kapcsolatunk a párommal szerelmi alapokon épül..:) és látott már meztelenül csak a szexhez még nem jutottunk el, mert õ megétri h ha még nem akarom, , csak hát õ meg lassan 18 és köszönöm a választ:)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat:)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!megfogadom és átgondolom még van még idõnk végülis rá

Mért van az hogy mostanában olyanokat olvasok itt hogy 15 évesen mr szpott, meg hogy 14 évesen már kiverte a haverjának, meg hogy gáz hogy 15 és szűz. Szerintetek nem korai a sexuális élet 14-15-16 évesen?

Legjobb válasz: lehet h régebben is gyakori volt ez meg h korán szültek meg házasodtak de akkor a szülõk kiválasztották a jövendõbelit és nem volt az h egy 13 éves már több f*szt fogott mint kilincset..max 1-et

lehet h régebben is gyakori volt ez meg h korán szültek meg házasodtak de akkor a szülõk kiválasztották a jövendõbelit és nem volt az h egy 13 éves már több f*szt fogott mint kilincset..max 1-et
Mostmár biztos így van. Én meg itt vagyok 17 évesen, és még meg sem csókoltam egy lányt :S :'(
Sztem semmi közöd hozzá. Egyébként van akinek korai van akinek nem. 17/F
példaként nõvérem 13 évesen már nem volt szûz, most már 30, férje van, és két gyereke. korai, vagy nem korai? ezt nem a társadalomnak kell eldönteni, az lószart se tud semmirõl. :) mindenki érzi magán, hogy miújság.
Szerintem ha valaki már 14 évesen annyira felkészültnek érzi magát h megtegye, hát tegye. Mindenkinek szíve joga mikor szeretné elveszteni. Ha belegondolunk régen ilyen idõs korban volt aki már férjhez ment, és szinte biztos hogy régebben is volt olyan aki ennyi idõsen már elvesztette, illetve élt nemi életet, csak nem kerítettek ekkora feneket neki. Az az igazság hogy pl egy érettebb gondolkodású fiatal elveszti a szüzességét, a haverja/barátja/barátnõje meg még nem vesztette el, akkor rögtön fel merül benne hogy milyen ciki dolog. Sajnos ilyen korban ez gyakori.
DE!
akik szerint régen már 13 évesen elvesztették... azoknak: 1) a SÖTÉT középkorban - tényleg ahhoz az idõhöz hasonlít a mai??? elkeserítõ lenne! azért a mai emberek tanultabbak, mûveltebbek, és nincsenek arra rákényszerítve, hogy tiniként házasodjanak és gyereket szüljenek. mert ugye középkorban ezért történtek a dolgok korán. 2) aki megtehette, az nem szexelt ksilányként. Nézzetek és olvassatok könyvet: Austen, vagy Bronte, vagy Stendhal... nem mindig a Rómeó és Júliát kell alapul venni. A legtöbb korai szépirodalmi regény (és ezeken kívül alig tudunk valamit a korai korokról) nem kislányok nászát írja le. szóval szerintem kicsit kritikusan kéne hozzáállni ehhez a téveszméhez. persze, elõfordult, de nem volt általános!
most nemértem mit reklamáltok, amikor régen már 18 évesen házasodtak!
eh most erre mit mondjak ? itt vagyok 15 évesen szûzen pasi nélkül, nem is volt soha :D
és még az is ciki ha 15 évesen nemqurtal meg sennkit :S 15/F
kedves második... az hogy 17 évesen nem csókoltál meg egy lányt se... az a te hibád... nem köcsögségbõl... de aki béna esetlen vagy csúnya a lányok számára... az marad sokáig szûz... és akkor jöhet a szöveg a belsõ értékekrõl... amikor aztlátom az ismerõsök közt meg az utcán hogy a legnagyobb alpári parasztokkal járnak a csajok...
sztem nem ez alapján lehet eldönteni hogy kinek korai kinek nem... azt kell nézni hogy mennyire komoly az illetõ... ha átlagban nézzük a komolyságot... akkor korai de még 20 évesen is sokaknak... bátyám az kivette mielõtt elment a nõjében... énmeg gumit használtam a csajomhoz... pedig fiatalabb vagyok pár évvel... szóval... egyénfüggõ inkább...
A legtöbb esetben korai és meggondolatlan, nem mondom, hogy vannak olyan esetek, amik erre rácáfonak, de egy 14-15 éves fiatal még általában nagyon gyerek, agyilag is testileg is, és még egy idõsebb sem mindig tudja, hogy kivel és mikor lenne érdemes mondjuk elveszíteni, szerintem nagyon gáz, amit a mostani tizenévesek csinálnak, és nem azért, mert beszûkült lennék vagy prûd, sõtt! De én akkor sem látom ezt helyesnek... Amúgy meg, régebben az emberek fiatalabban meghaltak vagyis kevesebbet éltek, magyarán ugyanazt az életutat, amit most mondjuk 65 éves koráig bejár az ember 45 évre kellett mondjuk szûkíteni. Korábban kellett éretebbé válni, stb... ne hasonlítsuk a múltat a jelenhez megfelelõ tényezõk vizsgálata nélkül, mert buta és esetlen lesz!
nagyon ciki! szerintem 18alatt mindenképp gáz, sem testileg sem lelkileg nem érették még a szexhez, de a kapcsolatokhoz sem annyira, de ne foglalkozz velük a divat hogy 12évesek már szexelnek fûvel fával, sztem undorító hová jut a világ, ritka az olyan aki 18-19 évesen még szûz, és higyétek el nekem õk járnak jobban


15 évesen nem korai a kontaktlencse?

Legjobb válasz: 13 éves voltam amikor kaptam, és nem egyáltalán nem korai, nemsokára 15 leszek, nekem nagyon jól bírja a szemem..

13 éves voltam amikor kaptam, és nem egyáltalán nem korai, nemsokára 15 leszek, nekem nagyon jól bírja a szemem..
nem.. uncsim 12 éves és már az van neki... de csak akkorérdemes ha tudod h hogykell használni :)
14 éves kortól lehet, szóval 1. válaszoló, nem lehetne még 12 évesen. Kérdezõ: nem korai ;)
A kérdező hozzászólása: Rendben, köszi a válaszokat :)

Kislanyom 9 hos, reggel nyolc korul eszik (tejet), es ketszer alszik:11 korul es 15 korul. Ez a ket idopont egybeesik a tizorai illetve az uzsonnaval, igy gyakran kimarad. Hogy alakitsam az etkezeset ill. alvasat? Vagy nem baj ha haromszor eszik?

Legjobb válasz: 3 étkezés kilenc hósan még kevés. Nekünk is voltak ebbõl bajok, az alvás miatt, erre anniyt tettünk, hogy felkeltettük reggel fél majd egy órával hamarabb. Így megoldódott. Bár mostmár egy éves de ugyanúgy alsik mint 9 hósan (annyi különbséggel, hogy a két alvásbõl a délelõtti néha már kimarad). Reggel 7 körül tápszer, itt mi vissztatettük aludni, mert álmos volt, és aludt egy órát még vagy másfelet. Aztán 10 körül tízórai,dél és egy között ebéd, ebéd után szunya. 3 körül uzsonna, 6 körül még egy kis valami, gyömölcs vagy keksz vagy babapudnig, aztán 9 körül tápszer és alvás.

3 étkezés kilenc hósan még kevés. Nekünk is voltak ebbõl bajok, az alvás miatt, erre anniyt tettünk, hogy felkeltettük reggel fél majd egy órával hamarabb. Így megoldódott. Bár mostmár egy éves de ugyanúgy alsik mint 9 hósan (annyi különbséggel, hogy a két alvásbõl a délelõtti néha már kimarad). Reggel 7 körül tápszer, itt mi vissztatettük aludni, mert álmos volt, és aludt egy órát még vagy másfelet. Aztán 10 körül tízórai, dél és egy között ebéd, ebéd után szunya. 3 körül uzsonna, 6 körül még egy kis valami, gyömölcs vagy keksz vagy babapudnig, aztán 9 körül tápszer és alvás.
A kérdező hozzászólása: Ma pl.nyolckor kelt, fel kilenckor evett, fel 11-kor elaludt es meg mindig alszik, most 12 ora(roman ido szerint irom tehat +egy ora)tehat a tizorai ugrott!
Az enyém 10 hós és kb. 2 hónapja így eszik: 6-7 körül tápszer aztán még alvás kb. fél8-8-ig. Tízórait soha nem kér, hiába próbálkozom. :( 11-kor elalszik, van hogy 2-ig alszik és utána ebédel. Majd 6-7 között gyümölcs vagy krémtúró stb és este fél 9-kor tápszer. Ennyit. 1 hete csak 1X alszik, amíg kétszer aludt is ennyit evett, csak akkor elõrébb húzódott az ebéd meg az uzsi. De 4-nél többször nem eszik. A védõnõ szerint nem gond, tudják mennyi elég nekik. Szépen hízik, fejlõdik stb.

Kinek mekkora volt a babája a 15+4. terhességi hét körül?

Legjobb válasz: Szia! Pontosan mire vagy kíváncsi? Én 15 hetesen voltam 4D ultrahangon, ott azt mondták, hogy õk ilyen korban már az ülõmagasságot nem mérik, de azért megmérte: 8,84 cm volt. A teljes hosszára kb. 12 centit mondott, súlyra 113 grammot.

Szia! Pontosan mire vagy kíváncsi? Én 15 hetesen voltam 4D ultrahangon, ott azt mondták, hogy õk ilyen korban már az ülõmagasságot nem mérik, de azért megmérte: 8, 84 cm volt. A teljes hosszára kb. 12 centit mondott, súlyra 113 grammot.
A kérdező hozzászólása: Igen, a crl-re voltam kíváncsi. Terheskönyvem nekem is van adatokkal, de én tényleges méretekre voltam kíváncsi. Köszönöm szépen a kérdésemre a választ :-). Nálam még ülõmagasságot mértek és kicsit picinek tartottam a méretet, azét szerettem volna tudni, hogy másnak mekkora volkt ilyen hétben a baba mérete.

15 hónapos a babám és anyósom mindig veszekszik velem hogy szerinte korai a fél 8-as fürdetés. Tényleg korai?

engem otthon úgy szoktattak hogy fél 8 körül fürdés és utána alvás. ? meg vitatkozik meg megjegyzéseket tesz hogy már megint korán fürdik a baba. szerinte fél 10 körül lenne a normális.szerintem az túl kés?.volt már hogy kipróbáltam és kés?bb fürdettem meg és akkor is ugyanaddig aludt mintha 8kor altatnám. szerintetek?

Legjobb válasz: Akkor fürdesd, amikor a babának és neked jó és szerintem ebbe nem kellene beleszólnia az anyósodnak. Ha Nektek így jó, akkor így csináld! Szerintem este fél 10 körül már elég késõ lenne, fõleg, hogy egy ekkora babának még legkésõbb 1/2 9-9 körül aludnia kell. Persze ez az én véleményem, én minden gyerekemet 8 körül fürdettem és utána vacsiztak, majd mentek aludni. 4 gyerekes anyuka

Akkor fürdesd, amikor a babának és neked jó és szerintem ebbe nem kellene beleszólnia az anyósodnak. Ha Nektek így jó, akkor így csináld! Szerintem este fél 10 körül már elég késõ lenne, fõleg, hogy egy ekkora babának még legkésõbb 1/2 9-9 körül aludnia kell. Persze ez az én véleményem, én minden gyerekemet 8 körül fürdettem és utána vacsiztak, majd mentek aludni. 4 gyerekes anyuka
Én is 7-8 között fürdetem, nem is lehetne késõbb, mert a gyerek már így is kidõl a fáradtságtól. Télen korábban is simán elaludt, de most nyáron túl világos van és ez õt zavarhatja, mert hiába fáradt, világosban kukorékol. Szóval nyolc körül bealszik. 7, 5 hós a lánykám
Az anyósod nem normális! Ne hallgass rá! Ja és mond meg neki h. tartsa meg a hülyeségbõl fakadt véleményét. Szegény férjed biztos mindig éjszakázott kiskorában.
Én azt olvastam ezer helyen, hogy egy ekkora gyereknek 8-kor már ágyban a helye. MI is fél 8-kor fürdünk, de tovább nem is nagyon bírná, már olyan nyûgös.
mi is fél 8 kor fürdünk. van hogy elõbb egy kicsit. de olyat is olvastam már itt hogy hatkor. szerintem tök jó a fürcsiidõ.
Ne hallgass a nyanyára!!! Amikor nektek jó, és ahogy a pici szoktatva lett, és nem utolsó sorban, ahogy neked jó. Az én fiam 7kor fürdik, vacsizik, és megy aludni 1/2 8-8 körül. Ha 10kor menne, akkor nem maradna semmi idõm, és nem is alszik tovább reggel. Sõt! Hamarabb kel. Ne hagyd magad. Mond, hogy a te gyereked, és majd te eldöntöd, hogy mikor fürdik. Nem az õ dolga nevelni a gyereket. Neki maximum szeretni szabad
Nálunk is 7-8 óra közt van fürdetés és vacsi, utána ráhangolódunk az alvásra. 7, 5 hós baba anyukája
Szerintem az anyosod nagy hülyeséget beszél.Én is este 7-8 ora között vacsoráztattam és fürdettem a gyerekeim.Nem baj ha hozzászokik a gyerek hogy idöben feküdjön le.Az anyosod jó lenne ha valami mással foglalkozna.Jó babázást.
amikor a babának jó. ne hallgass a vén szipirtyóra.
Szia!Nekem 19 hónapos a kisfiam, de hét és fél nyolc között fürdetem, nyolckor kakaó és alvás.Nem is bírja tovább, csak ha a déli alvása sokáig tart.Ne törõdj anyósoddal, úgy csináld ahogy te jónak látod.

Korai a sex 15 éves korban?

Legjobb válasz: Ha érett vagy (nem testileg értem, hanem agyilag), akkor nem korai.

Az az 1 év sztem nem dob rajta...Egy év alatt nem lehetsz hirtelen 100%-osan érett!Amúgy valakinél korai valakinél nem!Valaki még 18 éves korában sem ér be agyilag!!!
Ha érett vagy (nem testileg értem, hanem agyilag), akkor nem korai.
Én is 15 évesen veszítettem el, szerintem felkészült voltam, mert most, 21 éves koromra se bántam meg. De erre nincs általános szabály.
Korai...Bár amikor 15 voltam nem így gondoltam...Szencsére nem úgy alakult... Mindenkinek azt tanácsolnám: ne siesse el! Nem a más álmait, hanem a magunkét kell megálmodnunk és megélnünk.Az álmaid valóra vállnak, ha akarod!Senki és semmi nem tudja befolyásolni annyira mint TE madad.Gondold végig! Puszi!
figyelj én 16 éves vagyok és 15 évesen vesztettem el a szüzességem és nem tartottam korainak. ha érettnek érzed magad rá és szereted a barátod meg õ is téged és megbíztok egymásban akkor nem korai. ezt neked kell érezned:)
Ráérsz igen korai, minimum egy év szerintem..sohasem késõ
Igen korai!
én 15 évesen vesztettem el nem bántam meg jó volt :)
Ez most mi ez.. ha egy ember ivaréretté lessz akkor nem korai a sex....nem tom ki találta ki ezt a hülyeséget h várjá 18 éves korodig....nyugottan sexelj...csak védekezz ha nem akarsz gyereket
Ha lelkileg érett vagy rá nem korai.
A kérdező hozzászólása: bocsika rosszul írtam ...15 éves korban
egyáltalán nem korai, szerintem ez az ideális
Én 15 vagyok és kifogom várni a 16-ot!azért is!:P
én szüzen halok meg!!
NYugodtan!!:) ) Akármikor. Ne zavarjon akárki mondhat akármit. Ha te úgy érzed jónak akkor csináld!:) )
Egyáltalán nem.
Persze én 13 évesen toltam elsõnek. 14/L
nemkorai. énis most vesztettem el pár hete (: 15/L
mintha én írtam volna a kérdést :D ( L/15/szuz) hát attól függ h milyen régóta vagy együtt a barátoddal :P meg h egyáltalán szereted e õt ;) ha nem szereted...vagy érzed h csak kihasználni akar, akkor semmi esetben sem!!! ha úgy érzed h készen állsz rá, és már 4 hónapja együtt vagytok :P (1 hónap után könnyen kihasználhatónak tûnsz) akk áldásom rátok xD
Hogyha valóban felkészült lennél rá nem merülne fel benned hogy korai.. egyébként énis 15 évesen vesztettem el és egyáltalán nem jutott ilyen az eszembe hogy korai..akartam és felkészültnek éreztem magam szellemileg is.
Ezt mindenképp te érzed, és a párod. de legalább sokkal jobb mint az elötted lévõ 12éves...:P
A kérdező hozzászólása: köszi :)
Csak abban az esetben ha még nem vagy legalább 18.
Ha már testileg és lelkileg fel vagy rá készülve akkor nem.
Én pár napja vesztettem el és nemrég töltöttem be a 16-ot. Mindenkinél egyénfüggõ. Van aki még 18 évesen sem érett rá. Ha valóban elég érettnek tartod magadat és tudsz felelõsséget vállalni, ha esetleg valami baj legyen akkor semmi akadálya. Kívánom, h jó legyen :) Szia!
A te korod tájékán egyszer mindenki késznek érzi magát rá. Szerintem akkor lehetsz biztosabb benne, ha azt is érezted már, hogy bár akarod, még nem vagy elég érett hozzá. (Barátnõm 15 lesz, nem bánom h most még csak itt tart..) Legközelebb már biztos közelebb jár majd hozzá, idõvel pedig az is eljön amikor már képes lesz megtenni.
Jaaaj.. annyi ilyen kérdés volt.... hogy megszámlálhatatlan! Olvass vissza.
szerintem olyan 80 évesen majd esetleg... addíg csak nézheted
A 15 az alsó határeset: a 14 még egyértelmûen korai, a 16 meg már éppenséggel nagyjából OK, de még az is kicsit határeset.
Én is 15 évesen vesztettem el.Nem azt bánom, hogy elvesztettem, hanem azt, hogy nem a megfelelõ partnerrel.Most 21 vagyok és nincs ebbõl kifolyólag semmilyen lelki sérülésem, de mindenki máshogy éli meg, mindenkinek máskor nõ be a feje lágya. :)
Korai. Pont.
A kérdező hozzászólása: köszi mindenkinek:)
szerintem nem!! úgyhogy húzz bele
ez kicsit életszerûbben?
A kérdező hozzászólása: A vonattársaság oldalán az olvasható, hogy fél jegyet ( tehát kedvezményes jegyet ) 15 éves korig adnak. Tehát én 15 évesen megkapom a kedvezményes jegyet, vagy nem?
Attól a naptól amikor betöltöd a 15. éved, nincs kedvezmény!
Így van, a 15 éves korIG az azt jelenti, hogy a 15. éved betöltésekor már nem jár.

A 15 hós oltástól lehetnek a kisfiam szája körül piros kis pöttyek? Vagy inkább a fogzástól? Most jönnek az örlőfogai is.

Soha nem volt ilyen "kiütése". Kb. 10 napja kapta meg az oltást. (Mumpsz, rózsahiml?, kanyaró)

Legjobb válasz: Az én lányom a jövõ héten kapja a 15 hós oltást. Az õ szája körül is vannak mostanság ilyenek.Én a nyálra fogtam. Neki is jönnek a következõk (szemfogai).

Az én lányom a jövõ héten kapja a 15 hós oltást. Az õ szája körül is vannak mostanság ilyenek.Én a nyálra fogtam. Neki is jönnek a következõk (szemfogai).
A kérdező hozzászólása: Kensz rá valamit?
A kérdező hozzászólása: Én mindig megtörlöm, ha nyálas ott a bõre, de nem igazán szokott az lenni és mégis pöttyes.
hajajj ez mellékhatás. nem akarlak megijeszteni de lehet holnap az egész testén lesz. nekünk volt, szólt is az orvosunk. nem kell kenni semmivel, pár nap alatt elmúlik magától
A kérdező hozzászólása: A hasán fürdés után 1 pöttyet láttam, de a szája körül már pár napja látom. Mondta nekem is a doki, hogy a mellkasa pöttyes lehet, ezért nem tudom, hogy a szája körül is lehet, vagy az más.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!