Találatok a következő kifejezésre: Konkrétan hogyan hogy (632 db)

közös a gyerkõc, azaz az élettársad az édesapja?
A kérdező hozzászólása: Nem, a gyermek apjától elváltam.

Hogy tudassam vele msn-en keresztül úgy hogy nem mondom ki konkrétan csak hogy érezze?

Tavaly nyáron jártam egy fiuval.Nagyon csajozós és tényleg szemét tud lenni a lányokkal de én 3 hetet kihúztam mellette gondok nélkül és így is én szakítottam vele, vagyis inkább közös megegyezés volt.A héten rámírt msn-en és nagyon kedves volt.Már megint belezúgtam :"( a baj csak az hogy egyrész van bn?je másrészt nem hinném hogy érdeklem ?t mint lány.3 évvel id?sebb és lehet hogy csak egy aranyos kislányként tekint rám...hogy tudnám vele finoman tudatni hogy egy kicsit tetszi de kimondani így kontkrétan nem mondanám...:( a baj csak az hogy nem merem elhívni sehova mert nem hiszem hogy érdeklem .. hogy mondjam el neki msn-en keresztül?? *14 éves vagyok*

Legjobb válasz: Hát...mondd neki, hogy kár, hogy van bnõd. :) Ha érdekled, akkor erre valami olyasmit fog mondani, aminek a lényege az, hogy Téged az ne zavarjon, simán megcsalná... Ha meg nem érdekled, akkor valami olyat mond, aminek az a lényege, hogy de õ szereti, stb...de ha az elsõ is van, értelmét nemlátom, hogy összejöjjél vele, mert Téged is ugyanúgy megcsalhat fûvel-fával.

Hát...mondd neki, hogy kár, hogy van bnõd. :) Ha érdekled, akkor erre valami olyasmit fog mondani, aminek a lényege az, hogy Téged az ne zavarjon, simán megcsalná... Ha meg nem érdekled, akkor valami olyat mond, aminek az a lényege, hogy de õ szereti, stb...de ha az elsõ is van, értelmét nemlátom, hogy összejöjjél vele, mert Téged is ugyanúgy megcsalhat fûvel-fával.
A kérdező hozzászólása: 14 vagyok és amugy meg tanácsot kértem nem azt hogy kérdezz :) kérdezni én kérdeztem :)
Hát szerintem hagyd, ez a leghelyesebb, mivel van barátnõje, ne keveredj feleslegesen konfliktusba, mivel fûz téged azért, így nem lehet valami hûséges típus, sokkal normálisabb" pasit találsz magadnak, de ha mindenképpen õ kell, akkor célozgass rá, hogy jól éreztem magam veled és te?? gondoltál már arra, hogy lehetne e komolyabb köztünk? mi a véleményed errõl?? és leírja... nem kell itt körbeírni annyira, és tudni fogod azonnal a válaszát, de én tartom magam az elsõ gondolatomhoz, hogy hagyd ezt a srácot, téged is átfog b.szni... 23/L
A kérdező hozzászólása: Köszönöm :)

Miért van az, hogy az itt kérdezõk nagy része ölet nélkül akar belevágni az írásba, vagy éppen konkrétan megkérdezik, hogy mirõl kéne írni?

Senkit sem akarok megbántani, de rengeteg olyan kérdést láttam ahol konkrétan azt kérik az embertõl, hogy írja már le, hogy mibõl lehetne sikeres könyvet írni, mert õ írni akar, de nincs ötlete. Ha éppen nem ez a helyzet áll fent akkor pedig leírnak három oldalt, megakadnak és azt várják, hogy az ember megmondja, hogy hogyan tovább.

Legjobb válasz: Mert sajnos hamarosan felnõ egy fantázia és egyéniség nélküli generáció. Azt látja, hogy írónak lenni milyen menõ, vagy épp azt gondolja, hogy ilyent õ is tud csinálni. A Számítástechnika topicban és a szakfórumokon mindenki játékot akar készíteni 0 hozzáértéssel, fantáziával.

Mert sajnos hamarosan felnõ egy fantázia és egyéniség nélküli generáció. Azt látja, hogy írónak lenni milyen menõ, vagy épp azt gondolja, hogy ilyent õ is tud csinálni. A Számítástechnika topicban és a szakfórumokon mindenki játékot akar készíteni 0 hozzáértéssel, fantáziával.
A kérdező hozzászólása: Szerintem egész jó.Amúgy nemrég beléptem egy facebook csoportba, ott sokan osztják meg az írásukat, adnak tanácsot egymásnak, lehet, hogy neked is érdemes lenne keresned ilyen csoportot.
Dehogyis baj! Teljesen egyet értek. Csak, tudod, írtam már néhány fantasy novellát, amit itt-ott megosztottam (véleménykérés céljából), és bizony volt, hogy más amatõr írói portálon (minõ meglepetés) apró változtatásokkal visszaolvastam más neve alatt. Azóta nem nagyon merek ilyesmit közzétenni. Nem akartam rád erõszakolni a dolgot, csak a kérdésed, és azok alapján, amiket fentebb írtál, érdekelne, mit szólsz hozzá. És köszi, hogy ilyen intelligens módon álltál a dologhoz, mert el is küldhettél volna a pi**ába, MIRE FÖL ÍROK A KÉRDÉSED ALÁ ÉN IS EGY KÉRDÉST címszó alatt. (Egyébként az is jogos lett volna) Szóval, KÖSZI. :)
A kérdező hozzászólása: Ha nem baj akkor véleményt nem biztos, hogy ma írok. Amúgy én is hasonlóan vagyok:számtalan ötlet, de ahelyett, hogy másokét akarnám "ellopni" a sajátomat csiszolgatom. Pont ez az élmény miatt nem értem, hogy sokan miért akarnak érzés nélkül írni.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kedves kérdezõ! Már elõre szeretnék elnézést kérni, hogy itt zargatlak ezzel a dologgal, és leszögezném, hogy nem várom el, hogy válaszolj nekem. De mivel a fentebb olvasottak alapján kifejezetten a TE véleményed érdekelne, muszáj ide írnom. Az én meglátásom szerint, egy elég intelligens emberke lehetsz, és nagyon egyet értek azokkal a dolgokkal, amiket leírtál. Tudod, én is egy könyvön dolgozom, már jó ideje.Nem azért, mert nincs ötletem. Pont az ellenkezõje. Több oldalas jegyzetet készítettem, amiben idõrendi sorrendben felvázoltam magamnak minden fontosabb dolgot, és a karakterek fejlõdését. Még saját térképet is, mivel egy képzelt, és elég nagy világban játszódik. Több szálon futó a cselekménye, amik egy pontba futnak össze. A sztori elég bonyolult, és nem is pocsékolnám most az idõdet azzal, hogy részletezzem. Belinkelnék egy részletet az elsõ fejezetbõl, és az lenne a kérdésem, hogy szerinted érdemes -e vele veszõdnöm, vagy hagyjam a francba? Kértem mér róla véleményt, de csak olyan semmilyen válaszokat kaptam. Biztos vannak benne még hibák, amikért bocsi. Ha rászánod az idõdet, azt nagyon köszönöm, de mint mondtam, nem várom el, hogy válaszolj, csak gondoltam megkérdezlek. :) Egy sötétebb hangulatú fantasy -ról lenne szó, és nagyon amatõr vagyok még. Íme a link: [link]
A kérdező hozzászólása: Az önjelölt írók egy nagy része az írói oldalakon is kiéli magukat(egy ilyen oldalon tudtam meg, hogy lehet hat oldalán át írni arról, hogy egy nõnek felszaladt a harisnyája amikor indulni készült, valami mesés volt...)Amúgy visszavonom.A mostani kérdésektõl a remény felrohant a padlásra majd búcsút mondott rövidke életétõl.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); És láttál már olyat, ahol nem csak a fejed fogtad? (A remény hal meg utoljára.) Ahogy az elõzõek mondják: így egyszerûbb. Írónak lenni menõ, legyünk azok. Energiát befektetni viszont már nem menõ, ezt senki sem akar, tehát oldják meg mások, erre van ez az oldal. Igazából a totális ignorálás lenne a megfelelõ megoldás ilyen esetekben, de egy ennyire eklektikus közösségnél ezt nem várhatjuk el. Inkább elmondjuk századjára is, hogy ezt ne így gondolja, hátha egyszer lesz foganatja. Csendesen azért megjegyzem, inkább itt éljék ki magukat az önjelölt zsenik, mint az amatõr írói honlapokon. Gondolj a szerkesztõkre, így is hány "íróval" kell naponta megküzdeniük, még egy "hordát" a nyakukba eresztenél, akik még az alapokkal sincsenek tisztában? Oké, hogy megírt három oldalt, beküldi, majd többet senki nem látja, mert megunta, de ha ezt naponta négyen játsszák el, az már 12 oldal. Havonta ez már egy komolyabb regény mennyiségével ér fel. (Minõségében viszont...) Persze ha nincs szerkesztés, az más.
A kérdező hozzászólása: Lehet, hogy igazatok van. Nem is lenne vele nagy baj, mindenki kicsiben kezdi, de néha unalmas, hogy már három oldaltól írónak tartják magukat és a másik a s..r szemét amiért nem ugrálja körbe õket, arra meg nem is gondolnak, hogy vannak kimondottan olyan oldalak ahol a kezdõknek adnak tanácsokat. Mielõtt jönne a jogos kérdés, hogy miért olvasom el õket: érdekel ez a téma, és az ember reménykedik, hogy a végén nem csak a fejét fogja fogni.
Általános iskola nyolcadik osztályban ötöst kaptak egy fogalmazásra, meg kedd esténként szoktak néha unatkozni, úgyhogy kitalálták, hogy könyvet fognak írni, mert az olyan intelligensen hangzik. Sajnos fantáziájuk nincs hozzá, úgyhogy itt próbálnak találni valakit, akinek meg ötlete van, de tehetsége nincs.
Köszi. Ez jó ötlet. Utána fogok nézni! És kösz, mégegyszer.


Abban kérnék segítséget, hogy konkrétan mit jelentenek azok a kifejezések, hogy folyamatos múlt idõ, befejezett múlt idõ és úgymond társaik, tehát hogy hogyan gondoljam ezeket?

Nekem úgy tanították,hogy a folyamatos múlt idõ az,amikor a cselekvés a múltban kezdõdött,de még tart a jelenben is,míg a befejezett múlt idõben kifejezett cselekvés a múltban kezdõdött el és a múltban már be is fejezõdött,valaki példákkal eltudná magyarázni ezeket nekem?Egyébként csak a múlt idõben vannak ilyen különbségek?

Legjobb válasz: Csak most jutott eszembe az amit elfelejtettem írni,hogy hogyan tudom ezeket a fajta ige idõket használni,minden segítséget elõre is köszönök szépen.

A kérdező hozzászólása: Csak most jutott eszembe az amit elfelejtettem írni, hogy hogyan tudom ezeket a fajta ige idõket használni, minden segítséget elõre is köszönök szépen.
Nem írtad, milyen nyelv, de tegyük fel, hogy angol. Ha jól gondolom, a past continuous és a past perfect / present perfect valamelyikére gondolsz. "folyamatos múlt idõ az, amikor a cselekvés a múltban kezdõdött, de még tart a jelenben is" Nem igazán, az inkább a present perfect continuous. A folyamatos múlt (past continuous) ilyen értelemben nem kötõdik a jelenhez, inkább a múlt egy idõpontjához, vagy egy párhuzamos múltbeli eseményhez, stb. Kb. olyasmit jelent, hogy egy adott idõben a cselekvés folyamatban volt, tehát hasonló a folyamatos jelenhez (ami a jelen pillanathoz kötõdik), csak itt egy múltbeli idõponthoz tartozik. A sok jó leírás közül egy: [link] A másikra kérlek írj egy példát, mert nem tiszta, mire gondolsz.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Próbáltam keresni pár ábrát az igeidõkhöz. [link] A kis emberke feje felett a felhõ az, amirõl éppen szó van, az X meg valamilyen esemény. Ebben mondjuk nincs a perfect continuous. (Progressive = continuous) [link] Ez kimondottan a continuous (folyamatos) igeidõket magyarázza. A folyamatos múlt fentrõl a második. A lényeg, hogy valami esemény közben megtörténik egy másik. (Vagy párhuzamosan folynak.) Hogy a jelenben is tartanak-e, az lényegtelen. A harmadik a present perfect continuous ("befejezett" folyamatos jelen), ahol már valóban a jelenben is tart egy esemény. A múlt ugyanez, csak a jelen helyett egy múltbeli idõpontról van szó.
Ez is egy jó kis rajzos táblázat az igeidõkrõl: [link]
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen ezeket a segítségeket, de én nem feltétlen csak az angol nyelvre gondoltam, hanem úgy általában a beszélt/írott nyelvek összességére, sajnos néha a magyar nyelvvel se vagyok teljesen tisztába, pedig elméletileg az anya nyelvem.
Az a baj, hogy pl. a "befejezett" elég megtévesztõ, mert kicsit mást jelent a magyarban és az angolban. A magyarban ami befejezett, az az angolban a passzív, amit meg az angolban befejezettnek mondanak, az valójában "perfect", ami nem ugyanazt jelenti. Szóval attól függ, épp milyen nyelvrõl van szó. :)
Esetleg ez még hátha segít. [link]
A kérdező hozzászólása: Bocsánatot kérek a két éves késésért, szeretném megköszönni az összes segítséget :-). Ja egyébként a befejezett múlt idõre azt írnám magyarul példának, hogy egy évvel ezelõtt sokat ittam, majd kórházba kerültem, de következõ nap már haza is jöttem.Tehát az elsõ cselekvésem is és a második is a múltban történt. Bocsánatot kérek azért, hogy ilyen hülyén fogalmazok.

Akik konkrétan tudták, hogy mikor fogant nekik a babájuk, azok kb. hány napra rá érezték az első jeleket?

Mellfàjàs,hànyinger,hasfàjàs ha volt,fàradékonysàg...

Legjobb válasz: A terhesség a negyedik betöltött hétig nem okozhat tüneteket. Ha kiszámolod, közben van (tehát nincs) egy menzesz. Nincs olyan, hogy onnan jöttem rá, hogy így, meg úgy. Tévhit. Onnan jössz rá, hogy nem jött meg.

A terhesség a negyedik betöltött hétig nem okozhat tüneteket. Ha kiszámolod, közben van (tehát nincs) egy menzesz. Nincs olyan, hogy onnan jöttem rá, hogy így, meg úgy. Tévhit. Onnan jössz rá, hogy nem jött meg.
nekem volt egy megmagyarázhatatlan érzésem az után az aktus után. rá egy hétre elkezdett fájni a mellem és a 10. napon tesztet is csináltam, ami + lett :) )
Én most (3.terhesség) biztosan tudom a fogamzás idõpontját napra pontosan. És erre a napra rá 9 nappal már pozitivat teszteltem, tehát akkor mikor még a mensimet se vártam. Egy két napra rá megjelent a gyakori vizelés, a szagérzékenység, és a mellfájdalom. (mensi elõtt sose szokott lenni nekem egyik se). A szagérzékenység az egészen durván jelen volt most ugyanazokat a dolgokat használtam mint korábban mégis vmi elviselhetetlen lett pl. a joghurtos fa tusfürdõm szaga. Amikor már 14.napon voltam (tehát vártam volna a mensit) már egészen feszült a mellem, fájt (amit korábban sose csak terhesen). A hányinger émelygés és fáradékonyság csak 5 hét 5 naposan kezdõdött de ez a többi terhességemnél is így volt. Sajnos azóta is nagyon kínoz (10 hetes vagyok).
Èn is a pém után a 9. Napon teszteltem pozit.
Én a szeretkezésünk utáni 11. napon teszteltem pozitívat. Mellfeszülés már volt, illetve kis gyomorégés, de semmi jelentõs. Azért csináltam tesztet, mert hõgörbét is vezettem és egyértelmûen látszott, hogy magasabbra ment a hõm, mint valaha :) A többi 'jel' akár mensit is jelenthetett volna.

Férfiak! Ha egy nő megkérdezi konkrétan tőletek, hogy csak megd**ni akarjátok-e, és erre azt mondjátok, hogy "is", akkor azt jó formán igen-nek is lehet venni, nem?

Legjobb válasz: Mert a határozott igen vagy nem, az egyik sem teljesen igaz ebben a szituban. Ha azt mondja igen, annyiból igaz hogy elõször tényleg "csak" meg akar dugni, viszont annyiból meg nem igaz hogy utána akár lehet több is. A nem válasz szintén ebbõl kifolyólag nem teljesen igaz, ezért mondta azt hogy "IS", de a legtisztább az lett volna ha megmondja hogy "igen, elõször szeretnélek megdugni, aztán ha úgy alakul felõlem lehet több is, de alapjáraton a dugás a cél."

Mert a határozott igen vagy nem, az egyik sem teljesen igaz ebben a szituban. Ha azt mondja igen, annyiból igaz hogy elõször tényleg "csak" meg akar dugni, viszont annyiból meg nem igaz hogy utána akár lehet több is. A nem válasz szintén ebbõl kifolyólag nem teljesen igaz, ezért mondta azt hogy "IS", de a legtisztább az lett volna ha megmondja hogy "igen, elõször szeretnélek megdugni, aztán ha úgy alakul felõlem lehet több is, de alapjáraton a dugás a cél."
félreérthetõ válasz, nõtõl függ hogy minek veszi... de ha nem haragudott meg könnyûvérû nõ.
Nem feltétlen, jelentheti azt is hogy alapjáraton meg akar dugni de nem csak azt szeretné ill. lehet akár több is mint dugás. 23/F
A kérdező hozzászólása: Akkor ezt mért nem lehet így elmondani? Vagy egy határozott igen-nemet rámondani?
Igennek. IS. Ergo megdugni is akarja, meg utána többet is.
Elsõ válaszoló vagyok, ha többet akarnák egy nõtõl, és megkérdezné tõlem azt mondanám "is". Ha csak le akarnám fektetni megint ezt mondanám. Méghozzá azé, mert ha többet akarok tõle, és azt mondom hogy igen, akkor bunkó leszek, és a másik lehetõségnél is az lennék...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen az eddigi a válaszokat! Majd ki fog derülni, hogy mit is jelent ez nála.
Hogy lehet ilyet kérdezni egyáltalán?A nõk azt hiszik hogy dugás elõtt a pasi eldöntötte hogy csak megdugja!A dugás fontos dolog, fõleg ha jól mûködik a dolog még több is lehet...
A kérdező hozzászólása: Hát nekem úgy tûnt, hogy õ ezt már eldöntötte, ezért kérdeztem rá. Inkább csinálja nyílt lapokkal... úgy tudnám mire számítsak.

Honnan lehet megtudni, hogy ha lefoglalok egy szállást, az konkrétan hol van a városon belül, és hogy hogy juthatok oda a busz/vonatállomástól? (Horvátország)

Mivel nincsen autónk, ezért busszal vagy vonattal (esetleg repül?vel is akár)szeretnénk nyaralni menni Horvátországba. Amit nem értek, hogy amikor szállást foglalunk, akkor nem tudom megnézni, hogy konkrétan pl. melyik utcában van a hely, és ezért nem tudom, hogy milyen messze lehet a buszállomástól. Még az apartman vagy szálloda nevét sem látom, csak egy kódot, szóval így sem tudok rákeresni. És olyan lehet?séget sem láttam, ahol kérdéseket lehetne feltenni.Ugyanezt nem értem a repül?vel történ? nyaralásnál sem. Tippre nem szeretnék menni, hogy ott derüljön ki, hogy 15 kmre van a kett? egymástól. Mások ezt hogy oldják meg?

Legjobb válasz: És ha már kérdezek, azt hol lehet megnézni, hogy a volán járat hol tesz le adott városban?

A kérdező hozzászólása: És ha már kérdezek, azt hol lehet megnézni, hogy a volán járat hol tesz le adott városban?
A kérdező hozzászólása: Jó mi igazából Porecbe szeretnénk menni, meg ez így általában érdekelne, de azért köszi :)
ezt én is szeretném tudni hogy hogyan lehetek vámpír
találtam valamit nézzétek meg itt http://www.morrohun.hu/esl/Skyrim:V%C3%A1mp%C3%ADrok
na még kétszer megondolom hogy mi leszek A vámpírizmus fázisai és hatásai A teljes vámpírizmust négy fázisra oszthatjuk, az elsõvel kezdõdõen a negyedikig, amely a végsõ fázis. Ha 24 óráig nem táplálkozol egy alvó NJK-ból, a következõ fázisba lépsz. A vérszívás mindig visszajuttat az elsõ fázisba. A vámpírrá válás megváltoztatja a karaktered kinézetét, idõs, sápadt bõröd (illetve szõröd), és vámpír szemeid lesznek, valamint szemfogaid megnõnek. Ezek az elváltozások erõsödnek, ahogy a negyedik fázis felé tartasz. Az NJK-k megjegyzéseket fûzhetnek a kinézetedhez, azonban ellenségessé csak a negyedik fázisban válnak
Úgy a legegyszerûbb, hogy keresel egy vámpírt, ha megtámad, akkor van egy esély minden ütésnél, hogy megfertõz egy betegséggel (valami Sanguinare Vampiris), ami levon tõled 20-30 hp-t. Vársz pár napot (talán 3), úgy hogy rajtad van a betegség, és átváltozol. Vámpírt meg mondjuk, van egy Quest Morthalban, a leégett házról, ott ki kell írtani egy egész barlangnyit. A Quest neve Laid to Rest.
de ha egyszer vámpir leszek hogy változhatok vissza?
256MB RAM Ennyi memóriával még a bekapcsolás is gondokat okozhat.
Nem ajánlom. Ennyiért már tudsz venni egy Nokia Lumia 520-at használtan, de ha még hozzá tudsz dobni 5.000-ret akkor Media Markt-ba újonnan is megtudod venni. 20.000-ért még tudsz venni Xperia U-t, ez androidos, ezzel sincs semmi baj. De ha nem szeretnéd, hogy a 2. bekapcsolásnál már beszaggasson a telefon, akkor ne vedd meg ezt a Beex telefont.
Szia :) nekem ilyenem van és imádom...semmi gond nincs a rammal!! Simán fut a facebook viber messenger ezenkívül vannak rajta játékaim, összesen 14 alkalmazásom van rajta és mindeggyik szuper :) rengeteg kép videó zene van rajta és lagg mentes! Szerintem megérte...nagyon szép éles a képernyõje, hangos teló, és még a képernyõje is nagy :) ha van még kérdésed vagy képet akarsz akkor nyugodtan írj privátba :)

Az elektromágnesek a mágneses mezõ gerjesztésével hozzák létre a mágneses mezõt. Mi konkrétan az hogy gerjesztik a mágneses mezõt? Miért gerjesztõdik?

Legjobb válasz: Az elektromágnes (tekercs+vasmag) tekercsére kapcsolnak feszültséget , ami létrehoz egy áramot. A gerjesztés nagysága függ az áramerõsség nagyságától és a tekercs menetszámától. (teta = N*I) minél nagyobb a gerjesztés (teta) és ez minél rövidebb vezetõszakaszon valósul meg (adott menetszám minél kisebb hosszon) , annál nagyobb a mágneses térerõsség ( H = teta/l) és ha még vasmagot is pakolunk az elektromágnesünkbe , akkor még nagyobb mágneses indukciót tudunk létrehozni B = mû0*mûR*H , ez az indukció az , ami miatt azt mondjuk egy elektromágnesre , hogy 'erõs'. A vasmag minõsége a mûR-et befolyásolja , a mû0 (vákum mágneses permeabilitása az egy állandó érték) Éljen a miskolci Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola !

Az elektromágnes (tekercs+vasmag) tekercsére kapcsolnak feszültséget , ami létrehoz egy áramot. A gerjesztés nagysága függ az áramerõsség nagyságától és a tekercs menetszámától. (teta = N*I) minél nagyobb a gerjesztés (teta) és ez minél rövidebb vezetõszakaszon valósul meg (adott menetszám minél kisebb hosszon) , annál nagyobb a mágneses térerõsség ( H = teta/l) és ha még vasmagot is pakolunk az elektromágnesünkbe , akkor még nagyobb mágneses indukciót tudunk létrehozni B = mû0*mûR*H , ez az indukció az , ami miatt azt mondjuk egy elektromágnesre , hogy 'erõs'. A vasmag minõsége a mûR-et befolyásolja , a mû0 (vákum mágneses permeabilitása az egy állandó érték) Éljen a miskolci Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola !
Amúgy a gerjesztés alatt általánosan , annyit értünk , hogy áramot folyatunk át egy tekercselésen ( az lehet generátor , villanymotor , transzformátor , elektromágnes stb..)
A kérdező hozzászólása: Én nem az egyenleti részére gondoltam hanem hogy az áramló elektronoknak a mágneses mezeje miért erõsödik. (egy szemléletes leírás, hasonlatokkal a mágneses mezõ kialakulásának okairól.)
Márpedig egyenletek nélkül nincs fizika. De a kedvedért: ha egy hosszú egyenes vezetõben elektronok áramlanak, és te egy velük együttmozgó rendszerben mérsz, akkor persze nem észlelsz mágneses teret, mert egy egyenletesen töltött egyenest látsz. Nincs más dolgod, mint áttranszformálni a teret egy másik inerciarendszerbe, amely nem mozog együtt az elektronokkal, hanem áll a vezetékhez magához képest. És lõn mágneses tér, legalábbis azt is mérni fogsz. :) Mondhatni, relativisztikus szükségszerûség. De a miértekre az a válasz amúgy is, hogy akár a Biot-Savart törvénnyel számolsz, akár a gerjesztési törvénnyel (ezek mind "képletek"), ez van. Ez a _tapasztalat_, és ilyen matematikai modelleket adtak rá, amelyek mûködnek. A többi filozófia.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!