Találatok a következő kifejezésre: Kizárólagos szoptatás hogyan (4 db)

Kizárólagos szoptatás mellett hogyan lehet fogyni, vagy esetleg sportolni? Nálam a kilók nem "olvadnak" le maguktól.

Legjobb válasz: Beszélj orvossal. Ilyenkor az elsõdleges a baba - és csak utána jöhet a fogyás. Csak orvos tud segíteni a helyes diétában. És mozogj is!

Beszélj orvossal. Ilyenkor az elsõdleges a baba - és csak utána jöhet a fogyás. Csak orvos tud segíteni a helyes diétában. És mozogj is!
A szptatás maga is eredményez némi súlyvesztést a legtöbb nõnél, vannak, akiknél egészen sokat. A sportolást meg te érzed leginkább, okoz-e problémát, mennyire esik jól, stb. Én versenyszerûen sportolok és szülés után a lehetõ leghamarabb szeretnék újra a pályán lenni, de ez nálam is attól fog függeni, hogy a sport mennyire befolyásolja pl. a szoptatást, mert bármennyire is szeretem csinálni, azért a kisbabám az elsõ. Kipróbálom és úgyis jelez a szervezetem, hogy mit bír. Szerintem te se kezdj fogyókúrába, bár arra odafigyelhetsz, hogy egészséges, tápláló ételeket egyél, de ne vigyél be fölösleges kalóriákat. Ne egyél zsírosat, túl sok édeset, stb. Amúgy az egyik legjobb fogyasztó a lassú, de hosszú ideig végzett mozgás. Értem ezalatt pl. a hosszú sétákat. Nem kell futni menni ahhoz, hogy több kalóriát égess, inkább gyalogolj - persze nem kirakatnézegetõs andalgásra, hanem élénk sétára gondolok - ebben akár a picurod is partner lehet, mert magaddal tudod vinni babakocsiban. Valószínûleg neki is tetszeni fog, neked jót tesz és babysitter se kell, amíg elmégy otthonról. Vigyél magaddal elegendõ folyadékot, ha megszomjazol, igyál, attól nem hízol, viszont a tejcsire jó hatással lesz. Sok sikert és sok boldogságot a picihez!
Ha odafigyelsz a szénhidrátbevitelre, és naponta mozogsz olyat, ami megemeli a pulzusszámot, sztem fogyni fogsz :) Nálam elég (lenne), ha nem ennék édességet, kekszeket stb., és csökkenteném a kenyérfogyasztást. Nem szabad túl lecsökkenteni, mert a szénhidrát kell a tejtermelõdéshez.

Mindenhol a 6 hónapos korig tartó kizárólagos és igény szerinti szoptatást erőltetik, persze meg van jól magyarázva. Arról miért nincs szó hogy sok esetben ezek a babák lesznek később cicifüggők?

Sok példa van a környezetemben ahol a baba még 1 éves kora után is 90%-ban cicizik, az étellel pedig kergetni kell.

Legjobb válasz: Szerintem 6 hós korig semmi baj nincs a kizárólagos szoptatással. Az én gyerekem csak tápszert evett 6 hós koráig, pedig el akartam kezdeni már 4 hósan a hozzátápit, de nem fogadta el még 5 hósan sem. Mégsem lett cumisüveg- függõ, 10 hósan már a tápszert is csõröspohárból itta és azóta nincs is itthon cumisüveg. Szerintem minden csak szokatás kérdése. Ha szopott volna ugyanígy csináltam volna, persze a cumisüveg és csõröspohár helyett akkor cici lett volna. De 1 éves kor után már szerintem se túl egészséges a szopi.

Szerintem 6 hós korig semmi baj nincs a kizárólagos szoptatással. Az én gyerekem csak tápszert evett 6 hós koráig, pedig el akartam kezdeni már 4 hósan a hozzátápit, de nem fogadta el még 5 hósan sem. Mégsem lett cumisüveg- függõ, 10 hósan már a tápszert is csõröspohárból itta és azóta nincs is itthon cumisüveg. Szerintem minden csak szokatás kérdése. Ha szopott volna ugyanígy csináltam volna, persze a cumisüveg és csõröspohár helyett akkor cici lett volna. De 1 éves kor után már szerintem se túl egészséges a szopi.
Enyém 6 hónaig szopott, utána hozzátáplálás, szívesen evett, mindenevõ. 9 hónapos korig maradt a szoptatás is a kaja mellett, aztán elhagytuk. Nem volt cicifüggõ egy percig se...
De bizony a cumisüvegezés ugyanúgy igény szerint megy, csak könnyebb-általában-elválasztani. Szerintem az anyatejes babákat is 6hó után el kéne kezdeni hozzátáplálni és egyéves korára leszoktatni a mellrõl.Nem azért mert ciki vagy ilyesmi, egyszerûen akkor már biológiai igény nincs rá, csak lelki.
En most biztos le leszek pontozva de en 1 evesen elvalasztottam a babamat, mert nagyon cicifuggo volt.Sem ejjelunk se nappalunk nem volt.Ejjel is felorankent volt cicin, nagyon faraszto volt, most 15 hos es mindent eszik.Ezert a valaszert a fejem leharapjak:( !
Nos, a mi gyerekdokink a korai hozzátáplálás híve, meggyõzött észérvekkel, már 3 hósan facsart almalét kanalaztunk, 4 hótól gyümipépek stb. Most 7 hós és még mindig nem tudtam kiváltani az ebédet, sõt.. Van, hogy nem eszik semmit, mert kiköpi és kéri a cicit. Kóstolgatni ugyan szeret, de ennyi. Márpedig tényleg mindent megtettem ezügyben, nem is tudom mi lenne ha most ismerkednénk az ízekkel... valószínû 3 éves koráig szopna. Õ ilyen és kész /tudja mi a jó..:D/. Mit tehetek?? De tényleg...
Teljes mértékben egyetértek! Nem minden baba lesz "cicifüggõ", de szerintem teljesen felesleges 1 éves kor után már szoptatni. És valóban, ezek a babák nem akarnak más, rendes ételeket megenni, csak szopni. De persze az ilyen vélemény miatt ki vagyunk kiáltva rossz, szívtelen anyának.....no comment
Hogy legyen a cici mellett is szólás... a babának a cici az anyát jelenti. Azért szeret cicizni, mert ez az anyával való legszorosabb kontatktus. Akkor miért vonjuk meg tõle?
Szerintem jó dolog a cicifüggõség. Én igenis szerettem, mikor még többet szopizott. Most már csak este kap cicit, azon alszik el. És nem rángatja a ruhámat, csak oda mutat és mondja cici. Tudja, hogy csak este kap belõle. Az meg engem nem zavart, hogy késõbb kezdett el mindenfélét enni. Amíg a tejtõl is nõtt, nem volt semmi baja. Sõt a betegségek is elkerülték. Mióta alig kap anyatejet hamarabb megbetegszik. Sajnos. Most már nagyon jó evõ kislány. 15 hónapos kislány anyukája
A kérdező hozzászólása: A cicit nem említeném egy lapon a cumisüveggel. Nincs igény szerinti cumisüvegezés.
Nem hinném hogy itt a vita a táp és a cici közt megy, hisz EGYÉRTELMÛ hogy a cici a legjobb.A kérdés hogy MIKOR válasszuk el, és hogy ha NINCS cici-nem azért mert a mami nem akarja, hanem mert NINCS- akkor sem lesz hátrányban a bébi.

Igaz, hogy a baba már a szoptatás első hónapjában hozzájut az imunrendszerének kifejlődéséhez szükséges tápanyagokhoz? És hogy ezután már elsősorban (nem kizárólagosan) érzelmi vetülete van a szoptatásnak?

Legjobb válasz: kedves Édesanyák! Ezúton szeretnék bemutatkozni. Laktációs szaktanácsadó gyakornok vagyok. A diplomám megszerzéséhez szükséges 1 hónapos szoptatással kapcsolatos fórumozás. Érdeklõdve várom kérdéseiket. "Mellékállásban" gyermekgyógyász szakorvosként dolgozom. Válaszom a kérdésre: A gyermekeknek kb. 6-8 éves korukra lesz olyan "erõs" az immunrendszerük mint egy felnõtté. Az immunrendszer érése összetett folyamat. Az anyatejben sok immunológiailag aktív anyag található. olyan, ami segít a csecsemõt, kisdedet megvédeni a betegségektõl. Az anyatej egy folyamatosan változó összetételû "táplálék", igy változik az immunanyag összetétele is. A megszületést követõ 1. napokban nagyon magas, majd ez kissé csökken, majd 1 év körül ismét nõ és fontos szerepet tölthet be a totyogók, kisdedek immunvédekezésében is. Kutatások által alátámasztott tény, hogy bizonyos krónikus betegségek (cukorbetegség, gyulladásos bélbetegségek, daganatos betegségek, szív- és érrendszeri betegségek) ellen mind az anyát, mind a gyermeket védi az anyatej. A hatás dózis függõ is, tehát több anyatej, hosszan tartó szoptatás nagyobb védelem. Ezentúl valóban a szoptatás érzelmi vetülete sem elhanyagolható természetesen.

kedves Édesanyák! Ezúton szeretnék bemutatkozni. Laktációs szaktanácsadó gyakornok vagyok. A diplomám megszerzéséhez szükséges 1 hónapos szoptatással kapcsolatos fórumozás. Érdeklõdve várom kérdéseiket. "Mellékállásban" gyermekgyógyász szakorvosként dolgozom. Válaszom a kérdésre: A gyermekeknek kb. 6-8 éves korukra lesz olyan "erõs" az immunrendszerük mint egy felnõtté. Az immunrendszer érése összetett folyamat. Az anyatejben sok immunológiailag aktív anyag található. olyan, ami segít a csecsemõt, kisdedet megvédeni a betegségektõl. Az anyatej egy folyamatosan változó összetételû "táplálék", igy változik az immunanyag összetétele is. A megszületést követõ 1. napokban nagyon magas, majd ez kissé csökken, majd 1 év körül ismét nõ és fontos szerepet tölthet be a totyogók, kisdedek immunvédekezésében is. Kutatások által alátámasztott tény, hogy bizonyos krónikus betegségek (cukorbetegség, gyulladásos bélbetegségek, daganatos betegségek, szív- és érrendszeri betegségek) ellen mind az anyát, mind a gyermeket védi az anyatej. A hatás dózis függõ is, tehát több anyatej, hosszan tartó szoptatás nagyobb védelem. Ezentúl valóban a szoptatás érzelmi vetülete sem elhanyagolható természetesen.
No, megtaláltam, amit kerestem, olvassátok el, érdemes:) (nem "rábeszélõs" cikk;)): http://www.lll.hu/node/184 A csecsemõ szoptatása akár csak egy napig is, a legszebb ajándék, amit egy anya adhat. A szoptatás szinte mindig a legjobb választás a csecsemõ számára. Ha most nem is tûnik úgy, hogy az Ön számára ez a legjobb választás, az alábbi irányelvek segíthetnek. HA CSAK NÉHÁNY NAPIG SZOPTATJA KISBABÁJÁT, akkor hozzájuttatja õt a kolosztrumhoz, azaz az elõtejhez. Azzal, hogy a baba antitestekhez és az újdonsült kis szervezetének szükséges táplálékhoz jut, a szoptatás az elsõ és legegyszerûbb „immunizációt” biztosítja neki, és segít abban, hogy emésztõrendszerének mûködése simán beinduljon. A szoptatás a kisbaba számára a legmegfelelõbb indulás, emellett segít az édesanya szervezetének a szülés utáni felépülésben. Miért ne használná ki Ön is a kórházban töltött idõt arra, hogy a szoptatás ajándékával felkészítse kisbabáját az életre? HA NÉGY-HAT HÉTEN ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, azzal átsegíti õt csecsemõkorának legkritikusabb szakaszán. A nem szoptatott újszülöttek nagyobb valószínûséggel betegszenek meg vagy kerülnek kórházba, és sokkal több emésztési problémával küszködnek, mint a szoptatott babák. 4-6 hét után már valószínûleg Ön is túljut a korai szoptatási nehézségeken. Határozza el komolyan, hogy egy hónapig szoptatni fog, hívja fel a La Leche Ligát vagy egy laktációs tanácsadót, ha bármilyen kérdése van, és máris könnyebb helyzetbe kerül annak eldöntésére, hogy a további szoptatás Önnek való-e! HA 3-4 HÓNAPON ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, ezalatt az idõ alatt a baba emésztõrendszere nagyarányú fejlõdésen megy keresztül, és sokkal inkább képes lesz tolerálni a kereskedelemben kapható tápszerek idegen összetevõit. Ha azonban a családban már elõfordult allergia, jelentõsen csökkentheti a baba kockázatát, ha további néhány hónapig még semmi mást nem ad neki anyatejen kívül. Az allergia-kockázat csökkenésén túl azok a babák, akik az elsõ négy hónapban kizárólag anyatejet kapnak, egy egész éven át élvezhetik a fertõzõ fülbetegségekkel szembeni védettséget. HA 6 HÓNAPON ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, sokkal kevésbé valószínû, hogy allergiás tünetek jelentkeznek nála a tápszer vagy más ételek hatására. Ekkor a szervezete már valószínûleg készen áll arra, hogy megbirkózzon néhány más ételféleséggel, akár elválasztja õt, akár nem. A legalább 6 hónapon keresztül tartó szoptatás segít jó egészséget biztosítani a babának elsõ életévére, és csökkenti az édesanya kockázatát a mellrák kialakulására. A 6 hónapig vagy tovább tartó szoptatás nagymértékben növelheti a kicsi védettségét a fertõzõ fülbetegségek és a gyermekkori rák ellen. Emellett az édesanya számára a kizárólagos, rendszeres szoptatás az elsõ hat hónap során 98%-os hatékonyságú fogamzásgátlást biztosít, amennyiben még nem tért vissza a menstruációja. HA 9 HÓNAPON ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, akkor a baba életének abban a szakaszában, amelyben a leggyorsabb és legfontosabb agy-és szervfejlõdés történik, végigkíséri õt az a táplálék, ami kifejezetten neki való: az anyatej. Talán Ön is észreveszi, hogy babája elevenebb és aktívabb, mint azok a babák, akik nem élvezték az édesanyjuk teje által nyújtott elõnyöket. Az elválasztás elég könnyen mehet ebben a korban… – de a szoptatás is! Ha szeretné elkerülni az ilyen korán történõ elválasztást, ne csak táplálásként, hanem vigasztalás, megnyugtatás céljából is szoptassa a babáját. HA EGY ÉVEN ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, elkerülheti a tápszerrel járó költségeket és bajlódást. Ekkorra a baba szervezete valószínûleg fel tudja dolgozni a család által fogyasztott ételféleségek legtöbbjét. Az egy éven át tartó szoptatás nyújtotta elõnyök nagy részét egész életén át élvezni fogja. Például erõsebb lesz az immunrendszere, és sokkal kisebb valószínûséggel lesz szüksége fogszabályozásra vagy beszédterápiára. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia a legalább egy éven át tartó szoptatást ajánlja a baba megfelelõ táplálkozásának és egészségének biztosítása érdekében. HA 18 HÓNAPON ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, továbbra is hozzájuttatja õt a megfelelõ tápanyagokhoz és betegség elleni védettséghez abban a korban, amikor más gyermekek gyakran megbetegszenek. A babája valószínûleg jól indult a szilárd ételek terén is. Volt ideje szoros kötõdést kialakítani Önnel, ami egészséges kiindulópont növekvõ önállóságához. Emellett elég idõs ahhoz, hogy közösen alakítsák az elválasztási folyamatot olyan tempóban, ahogyan neki is megfelel. Ahogy az amerikai közegészségügyi szolgálat egy korábbi vezetõje fogalmazott: „szerencsés az a baba, aki kétéves koráig szopik.” HA A GYERMEKE AKKOR VÁLASZTÓDIK EL, AMIKOR KÉSZEN ÁLL ERRE, akkor biztos lehet abban, hogy természetes, egészséges módon elégítette ki a kisbabája fizikai és érzelmi szükségleteit. Azokban a kultúrákban, ahol nincs nyomás az elválasztás irányában, a gyermekek legalább kétéves korukig szopnak. A Világegészségügyi Szervezet (WHO) és a UNICEF erõsen ösztönzi a kisgyermekkori szoptatást: „Az anyatej fontos energia- és fehérjeforrás, és a gyermek második életéve során elõsegíti a betegségek elleni védettséget.” A természet minden bizonnyal arra rendezkedett be, hogy az elválasztódás 2 1/2 és 7 éves kor között történjen, és ésszerûnek tûnik, hogy gyermekeink csontjait abból a tejbõl építsük fel, ami kifejezetten erre való. Az anyatej antitesteket és egyéb védõ összetevõket tartalmaz a szoptatás teljes ideje alatt, és a szoptatott kisgyermekek családjai a következõ években gyakran kevesebbet költenek egészségügyi kiadásokra, mint szomszédaik. A hosszú ideig szoptató édesanyákat kevésbé veszélyezteti a mellrák kialakulása. A hosszú ideig szoptatott gyermekek általában sokkal nyugodtabbak, és kevésbé hajlamosak arra, hogy az ujjukat szopják vagy takarót szorongassanak megnyugtatásul. A szoptatás átsegíti mindkettejüket a korai gyermekkorral járó könnyeken, hisztiken és gondokon, és segít abban, hogy a betegségek enyhébbek és könnyebben legyõzhetõek legyenek. A szoptatás olyan univerzális anyai eszköz, amit egy édesanya sohasem hagyna ki! Ne aggódjon, hogy a gyermeke örökké szopni fog. Végül minden gyermek abbahagyja a szopást, bármit tesz is az édesanyja. Több a szoptatott kisgyermek, mint gondolná. AKÁR EGY NAPIG, AKÁR ÉVEKIG SZOPTAT, gyermekének szoptatásáról szóló döntését sohasem fogja megbánni. És bármikor történik meg az elválasztás, ne feledje, hogy ez fontos lépés mindkettejük számára. Ha úgy dönt, hogy azelõtt választja el gyermekét, mielõtt õ készen állna arra, figyeljen oda arra, hogy fokozatosan és szeretettel tegye.
Igen, ez tökéletesen igaz.
A kérdező hozzászólása: utána tudok ennek valahol nézni? Csak hallottam...
A kérdező hozzászólása: És mi van azokkal az anyukákkal, babákkal, akik valamiért csak nagyon rövid ideig tudnak szoptatni, szopni? Mondjuk 1, 5-2 hónap?
Sajnos nem tudom pontosan idézni, egy szoptatási tanácsadó mondata: A legnagyobb ajándék egy anyától a gyerekének ha akár csak egy napig is szoptatni tudja. Az anyatej minden egyes cseppjében annyi pozitív összetevõ van, hogy akár milyen rövid ideig is tartson a szoptatás, csak jót ad vele az anyuka. Ha valami miatt nem sikerül a kizárólagos/ hosszan tartó szoptatás, ha az anyuka és a család mindent megtett, nem szabad lelkiismeretfurdalást érezni. Utána kell járni, hogy hogyan lehet a lehetõ legmegfelelõbb védelmet biztosítani a babának, manapság remek módok vannak erre. Természetesen továbbra is az anyatej a norma, az alap de megfelelõ körültekintéssel minimalizálható az anyatej hiányából adódó esetleges hátrányok elõfordulása.
A kérdező hozzászólása: Jajjjjjj de jó, na pont valami ilyesmire volt szükségem, köszönöm szépen!!!!! :) ))))

Kis korkülönbség a gyermekek között? 5 hónapos babám van és lehet, hogy ismét várandós vagyok. Befolyásolja ez a szoptatást (még kizárólagosan szoptatok)?

Olyan mamák tapasztalatait, tanácsait várom, akiknek ugyancsak kis korkülönbség van a babái között. El?re is köszönöm.

Legjobb válasz: Nálunk még nem áll fenn ez a helyzet - de lehet, hogy hamarosna fog, mert mi is kis korkülönbséget szeretnénk - de van olyan ismerõsöm, akinél ez a helyzet. Õ addig szoptatott, amíg a nagyobbik magától el nem válaszotta magát. A tévhitekkel ellentétben semmi baja se lesz egyik babának sem, ha várandósan is szoptatsz. Viszont tudni kell, hogy az anyatej összetétele mindig a kisebb gyerek igényeihez alkalmazkodik, tehát az íze változhat, sõt, minden bizonnyal változni fog hamarosan. Ilyenkor sok kicsi magától mond le a cicirõl. Persze ez nem törvényszerû. Mivel neked a nagyobbik is nagyon pici még, valószínûbb, hogy megszokja, hogy más a tejcsi íze és szopizik tovább. Inkább nagyob gyerekeknél fordul elõ, hogy nem kérik tovább a szopit, akik már mást is esznek. Sok-sok boldogságot a picurkákhoz!

Nálunk még nem áll fenn ez a helyzet - de lehet, hogy hamarosna fog, mert mi is kis korkülönbséget szeretnénk - de van olyan ismerõsöm, akinél ez a helyzet. Õ addig szoptatott, amíg a nagyobbik magától el nem válaszotta magát. A tévhitekkel ellentétben semmi baja se lesz egyik babának sem, ha várandósan is szoptatsz. Viszont tudni kell, hogy az anyatej összetétele mindig a kisebb gyerek igényeihez alkalmazkodik, tehát az íze változhat, sõt, minden bizonnyal változni fog hamarosan. Ilyenkor sok kicsi magától mond le a cicirõl. Persze ez nem törvényszerû. Mivel neked a nagyobbik is nagyon pici még, valószínûbb, hogy megszokja, hogy más a tejcsi íze és szopizik tovább. Inkább nagyob gyerekeknél fordul elõ, hogy nem kérik tovább a szopit, akik már mást is esznek. Sok-sok boldogságot a picurkákhoz!
Nálunk aztán igazán pici lesz a korkülönbség a két lurkó között. Aki már kibújt, 10 hónapos és néhány napos. A pocaklakó pedig 30. hete van velem. Nekem a védõnõm azt mondta, hogy nem szoptassak. A másik két védõnõ, amikor az enyém szabin volt azt mondta, hogy szoptassak nyugodta, a nõgyógyász szintén ezt tanácsolta. Viszont a tejem vészesen el kezdett fogyni, a kisbabócám viszont szeretett volna még szopizni. Én addig erõltettem, amíg csak ki tudtam préselni magamból valamennyit. Közben folyamatosan kezdtük áttérni a tápszerre, amit hála istennek megszeretett. Egy idõ után csak éjszaka kapott cicit, úgy hogy tejem már egyáltalán nem volt. Szóval azért kapta, mert szüksége volt még rám, a közelségemre, de tökéletesen meg volt elégedve a tápszerrel is. Végül úgy normálisan 4 és fél hónapos koráig tudtam szoptatni.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!