Találatok a következő kifejezésre: Kismama vagyok, óta táppénzen (8 db)

Én egy 9 hetes kismama vagyok 2010. július 1-je óta van munkaviszonyom! 2012.12.26-ra vagyok kíírva! Melyik az a nap legkorábban, amikortól elmehetek táppénzre úgy, hogy a jelenlegi bruttó 123000 Ft-os fizetésemből számolják a gyedet? Üdv. Nettus

Legjobb válasz: A gyedhez és a Tgyáshoz ha jól tudom 365 napos munkaviszony kell. Ha elõtte is volt munkaviszonyod, akkor szerintem akkortól mehetsz, amikortól a nõgyógyász kiír... Akkor Tgyás-ig (szülés elõtt 4 héttel) táppénzt kapsz, utána jün a Tgyás, majd a GYED. Szerintem kérdezd meg a könyvelõt, vagy a HR-est, õk jobban tudják.

A gyedhez és a Tgyáshoz ha jól tudom 365 napos munkaviszony kell. Ha elõtte is volt munkaviszonyod, akkor szerintem akkortól mehetsz, amikortól a nõgyógyász kiír... Akkor Tgyás-ig (szülés elõtt 4 héttel) táppénzt kapsz, utána jün a Tgyás, majd a GYED. Szerintem kérdezd meg a könyvelõt, vagy a HR-est, õk jobban tudják.
mehetsz bármikor mert a Gyed alapja a szülést megelõzõ év bevételébõl számolják. Én augusztusban szültem és májustól voltam táppénzen, mégis a max. tgyást és gyedet kaptam. A feltétele pedig a 365napos munkaviszony.
Igazából mindegy, ha tavaly is ennyi volt a jövedelmed. Ha tavaly kevesebb volt, akkor június végéig mindneképpen dolgozz. Alapesetben a gyed alapja az igénylést megelõzõ év (nálad ez 2012 lesz), ha volt abban az évben 180 bérezett napod. Ez akkor lesz meg, ha június végéig dolgozol, és utána mégy táppénzre. Viszont ha nem lesz 180 bérezett napod, akkor a kedvezményszabály értelmében a tgyás alapjául szolgáló, 2011-es jövedelem lesz a gyed alapja is. Ezért írtam, hogy ha kevesebb volt tavaly a béred, int a mostani 123 ezer, akkor dolgozz június végéig, és ez a bér lesz a gyed alapja.
Másodiknak: a gyed alapját nem a SZÜLÉST, hanem az IGÉNYLÉST megelõzõ évben elért jövedelem alapján számolják.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek a válaszait! A 365 nap munkaviszonyom bõven megvan, viszont tavalyi évben kevesebb volt a fizum! 3-asnak: még kérdés lenne, ha ebben az évben szükségeltetik a 180 nap (amihez ugye június végéig dolgoznom kellene) beleszól a számításba, hogy május 14-22-ig táppénzen voltam egyéb betegség miatt?
Az utolsó mondatban a július júNius akart lenni - tehát június 29-tõl lehetnél ebben az esetben táppénzen)
A kérdező hozzászólása: Sajnos táppénzen voltam, tehát akkor úgy készülök, hogy július 9-tõl kb! nagyon szépen köszönöm a segítséged, muszáj volt hozzá(d)tok fordulnom, mert nálunk a könyvelõ nem igazán van a helyzet magaslatán :-S

22 hetes kismama vagyok, október 10. e óta táppénzen vagyok, 17. én megszűnt a munkaviszonyom, ha felvenne egy ismerősöm dolgozni és utána újra elmennék táppénzre ez lehetséges? Veszélyeztett terhes vagyok és nem tudok munkát vállalni. SEGÍTSETEK!

A munkaadóm még csak most fogja nekem kitölteni a foglalkoztatói igazolást a táppénzhez, még csak most fogok pénzt kapni október óta...

Legjobb válasz: Igen,csak ez a lehetséges!!!!!!

Igen, csak ez a lehetséges!!!!!!
De hogy szûnt meg a munkaviszonyod miközben terhes vagy?! Nekem az nem tiszta.
Biztos határozott idejû szerzõdése volt. De figyelj oda, mert állítólag nagyon szûrik és keményen büntetik is az ilyen dolgokat. Elég feltûnõ szerintem. Fõleg, hogy eddig is táppénzen voltál, aztán meg felvesz vki és ismét táppénzre jössz. Szerintem necces. Munkanélkülire nem vagy jogosult?
A kérdező hozzászólása: Úgy szûnt meg a munkaviszonyom, hogy megszûnt a cég, akinél dolgoztam. Nincs meg az egy évem... és ha most felvenne valaki akkor megvan az egy évem és akkor tgyás is járna meg gyed is... Mit tegyek? Kérjek meg valakit? Ha valakit megkérek van valami kötelezettsége?
Fizetnie kell utánad a járulékokat, nem kevés...
Ezzel keress meg egy ingyenes jogi szolgáltatót, mert ez bonyolult. Ha elmentél álláskeresési támogatásra, vagy bejelentkeztél a munkanélkülibe akkor még cinkesebb a helyzet. De az, hogy nem a te hibádból történt a felmondás az csak javít a helyzeten.
Én is veszélyeztetett vagyok a 20.héttõl, dec.31-én megszûnt a cég , de én egy munkaerõs cégnél voltam bejelentve oda jelentett be az igazi munkaadó, sokan csinálják így, egy napra ki kellett jelentkeznem táppénzrõl január elsején pedig ismét visszavettek egy új munkaerõs céghez, másodikától ismét táppénzen vagyok, muszáj volt kiszállni egy napra mert az elõzõ cég jogutód nélkül szûnt meg és csak ott lógtam volna a levegõbe..ha felvenne egy ismid dolgozni az úgy lenne jó, hogy bejelent egy nap után már mész is ismét táppénzre.
Ezeket az eseteket komoly vizsgálat alá vetik az egészségbiztosítónál, vigyázz vele, mert ha kiderül, hogy csak azért jelentettek be, hogy ellátást kapj, ugrik minden, törlik a jogviszonyodat, és az sem biztos, hogy a foglalkoztató megússza bünti nélkül.
A kérdező hozzászólása: Az a helyzet, hogy munkáltatóm nem töltötte ki a foglalkoztatói igazolást, és a kezembe nyomott január 16án hogy október 16ával megszûnt a munkaviszonyom... Eddig azt mondták intézik a táppénzemet... Jogi útra terelem az ügyet...csak addig nem tudom mit tegyek mert egyszerûen nincs bevételem és egy keresetbõl meg nem élünk meg... milesz velem? nap mint nap teljesen gyomor görcsöm van...


8 hetes kismama vagyok, az elejétől fogva táppénzen. Úgy néz ki becsődől a cég ahol dolgoztam. Akkor már nem fog járni a táppénz? És a Gyed? 3 éve dolgozom ott

Legjobb válasz: Ha becsõdöl a cég, akkor igényelj álláskeresési támogatást. Mialatt kapod, biztosítottnak minõsülsz, így járni fog mind a tgyás, mind a gyed. Kicsit bajolósabb az igénylésnél, de legalább járni fog.

Ha becsõdöl a cég, akkor igényelj álláskeresési támogatást. Mialatt kapod, biztosítottnak minõsülsz, így járni fog mind a tgyás, mind a gyed. Kicsit bajolósabb az igénylésnél, de legalább járni fog.
Sajnos ez nem így van. Ha a cég megszûnik, akkor a munkaviszony is megszûnik, vagyis a következõ babánál csak akkor fog járni a pénzbeli ellátás, ha újra lesz biztosítotti jogviszony. Ugyanígy a táppénz is, ha megszûnik a cég, és a munkaviszony, akkor onnantól csak passzív táppénzre vagy jogosult, aminek idõtartama 30 nap. Megkereshetsz munkajogászt, de felesleges kidobni rá pénzt, mert mást nem tud mondani, a felmondási védelem a rendes felmondásra vonatkozik, a cég megszûnése esetén a munkaviszony megszûnik akár terhes vagy, akár táppénzen vagy. Mint írtam a megoldás az álláskeresési támogatás, az biztosítotti jogviszonyt keletkeztet, és mivel a szükséges idõd megvan, így jogosult leszel tgyásra és gyedre.
És semmiképpen ne írj alá semmilyen papírt. Ha a táppénzed alatt csõdöl be, szerintem jár a táppénz, mert azt az OEP fizeti (de nem vagyok benne biztos). Keress egy munkajogászt, mert szerintem a felszámolást követõen, ha esetleg másik babát is szeretnél a gyes alatt, utána is jár majd neked tgyás és minden egyéb...
menj a munkanélkülibe, kérj álláskeresésit, és akkor fog járni tgyás me gyed is.
Nem rúghat ki..
Bocsi elsõ de július 8-a van. :D Kérdezõ: Én úgy tudom nem rúghatnak ki, csak jelentsd be, hogy miért vagy táppénzen.
bocs, de ma julius 3.a van.
mielõtt táppénre mész be kell jelentened hogy terhes vagy, akkor nem rúghatnak ki: A felmondási védelem továbbra is jár Az új Mt. a jelenleg hatályos törvényt némileg módosítva kimondja, hogy a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a várandósság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság, a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint a nõ jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggõ kezelésé alatt (de legfeljebb ennek megkezdésétõl számított hat hónapig). http://www.profession.hu/cikk_munkajog/20120213/jobb-lesz-a-..

Kismama vagyok, március óta táppénzen vagyok. Kaptam az apehtől egy levelet hogy 50ezer forintos adótartozásom van! a táppénzből vonnak adót? Nem leghet hopgy azt nézték el?

Legjobb válasz: Húha,legjobb ha felhívod a tb kifizetési osztályát és megkérdezed.Én is ezt szoktam tenni ilyen ügyekben.Én jövõhéten megyek a tb-hez leadni a táppénzes papírjaimat,de még nem tudom mikor.Megkérdezem majd..a gyesbõl úgy tudom kell adózni,de sztem azt is már adózottam kapjuk majd,a gyedet nem tudom-már csak azért sem,mert nem ugyan attól kapjuk ugye az egyik a tb,a másik az államkincstár..szval ezt tényleg meg kéne kérdezni.De az is lehet ez régebbi tartozás,csak most hozták ki.Egy kicsit sok lenne márc.óta az 50ezer sztem.Kérdezz utánna mindenképpen,mert lehet csak bepróbálkoznak.

Húha, legjobb ha felhívod a tb kifizetési osztályát és megkérdezed.Én is ezt szoktam tenni ilyen ügyekben.Én jövõhéten megyek a tb-hez leadni a táppénzes papírjaimat, de még nem tudom mikor.Megkérdezem majd..a gyesbõl úgy tudom kell adózni, de sztem azt is már adózottam kapjuk majd, a gyedet nem tudom-már csak azért sem, mert nem ugyan attól kapjuk ugye az egyik a tb, a másik az államkincstár..szval ezt tényleg meg kéne kérdezni.De az is lehet ez régebbi tartozás, csak most hozták ki.Egy kicsit sok lenne márc.óta az 50ezer sztem.Kérdezz utánna mindenképpen, mert lehet csak bepróbálkoznak.
Vonnak adót a tappénzbõl, de a kifizetést már úgy kalkulálják, h ezt az összeget levonva utaljak. A hátralék még a munkaadód által keletkezhetett.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, megoldodot. képzeljétek elnézték a folyószámlámat! Nincs is tartozásom!
Bizony, ha most kaptad a levelet, akkor az valószínûleg a tavalyi évre vonatkozik és az adóbevallásod után állapították meg. Feltételezem SZJA tartozásról van szó, amit viszont a munkáltatód fizetett utánad a többi járulékkal együtt, úgyhogy tõlük (is) kéne érdeklõdnöd, hogy ez mibõl keletkezhetett. A levélben biztos van valami elérhetõség vagy menj be egy APEH ügyfélszolgálatra, hogy hogyan lehet adótartozásod.

Augusztusban lesz 4 éve hogy a cégnél dolgozom, de június óta itthon vagyok táppénzen mert veszélyeztetett 14 hetes kismama vagyok. Előreláthatólag szeptemberben jogutód nélkül megszűnik a cég. Mit tudok tenni hogy mégis kapjak majd gyedet?

Legjobb válasz: Szia! Az álláskeresési járadék folyósítása (erre jogosult leszel) ad biztosítási jogviszonyt a tgyás-hoz, gyed-hez. Csak valami olyan variálást kell vele csinálni, hogy amikor megigényled a tgyást, akkor le kell mondanod a járadék folyósítását. Ha lejár a tgyás, akkor újra igényelni kell a járadékot, majd a járadékról kell menni gyed-re. Ha ezt a közbensõ lépést nem teszed meg, akkor gyed-re nem leszel jogosult.

Szia! Az álláskeresési járadék folyósítása (erre jogosult leszel) ad biztosítási jogviszonyt a tgyás-hoz, gyed-hez. Csak valami olyan variálást kell vele csinálni, hogy amikor megigényled a tgyást, akkor le kell mondanod a járadék folyósítását. Ha lejár a tgyás, akkor újra igényelni kell a járadékot, majd a járadékról kell menni gyed-re. Ha ezt a közbensõ lépést nem teszed meg, akkor gyed-re nem leszel jogosult.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszod!Kérdeznék még:a tgyást bármikor meg lehet igényelni?A másik hogy a m.járadékot ha megigényelem akkor mennyi pénzt fogok kapni vagy hogy, mibõl számolják ki?Válaszod elõre is köszönöm!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen részletes segítséged!Nagyon sokat segítettél!!!

30 hetes kismami vagyok, január 16-óta vagyok táppénzen, de azóta sem kaptam pénzt. Mitől lehet ez? Kb. mikor várható, hogy küldik?

Legjobb válasz: Nekem azt mondták, hogy kb. 6 hét múlva fogok kapni. De nálad az már rég lejárt... Tuti a melóhelyed ült sokáig a papírjaidon szerintem....

Nekem azt mondták, hogy kb. 6 hét múlva fogok kapni. De nálad az már rég lejárt... Tuti a melóhelyed ült sokáig a papírjaidon szerintem....
Itt már nem az OEP a hibás. Én is január 15óta vagyok tp-en. De még nekem sem utaltak. betelefonáltam, és azt mondták, h ilyen tajszám alatt nem fut náluk senki...jó mi?:) Mentem a könyvelõhöz, akinek minden 2.hétben viszem a tp-es papírokat, és a homlokához csapott, h húúúúúú õ elfelejtette...jó mi? Le se adta a papírjaimat. Király..
A kérdező hozzászólása: Milyen telefonszámot kell felhívni, lehet még az enyémet sem adták le. Kérlek írd meg.
Szia! Én december óta vagyok tp-n, március elején utaltak decemberi elõleget, majd márc. közepén küldtek levelet, hogy nyuilatkozzam a biztosítási jogviszonyomról, mert vannak hiányosságok, és így nem tudnak pontosan számolni... minderre 3 és fél hónap alatt jöttek rá... megírtam a választ, beszéltem az ügyintézõvel is, azt mondta, még kb egy hónap, mire a hátralékot és a többi havi tp-t utalják... szóval szülésre talán már kapok is valami pénzt... ilyen lasssú az állami bürokráciában az ügyintézés... borzasztó. 31+3 hetes kismama


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!