Találatok a következő kifejezésre: Ki volt a nép vagy (3 db)

Ki volt az a nép vagy népcsoport vagy törsz vagy személy, akárki, aki(k) feltalálták a létrát?

Legjobb válasz: Szerintem az õsemberek, mert elég régi találmány.

Szerintem az õsemberek, mert elég régi találmány.
Elõtt.
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen a válaszokat, sokat segítettetek! kérlek titeket, hogy a következõ válaszokban akár csak egy név legye, hogy kinek (melyik fáraó) a korában vonult ki Mózes :)
i.e. 939-ben már biztosan nem volt kádesi csata, mert azt az egyiptomiak és a hettiták vívták (mindkét féltõl léteznek a csatáról írásos emlékek). A Hettita Birodalom pedig valamivel i.e. 1200 után összeomlott és eltûnt a történelem süllyesztõjébe, Egyiptom úgyszintén meggyengült, elvesztette levantei befolyási övezetét. Mindez a tengeri népek vándorlása miatt történt, ami eltörölte a bronzkori nagyhatalmi viszonyokat és többek között lehetõvé tette a zsidók számára is, hogy a kialakult hatalmi vákuumban saját államot alapítsanak Kánaánban. I.e. 1400-as években pedig azért nem életszerû az exodus, mert Egyiptom pontosan akkor kezdett terjeszkedni Kánaán felé... (i.e. 1450 körül: megiddói csata, III. Thotmesz legyõzi a Durusa vezette kánaáni koalíciót - az Armageddon szó eredetét is ide helyezik) Tehát ha akkor vándorolnak oda a zsidók, megint csak az egyiptomiak befolyása alá kerülnek... Szóval szerintem a legvalószínûbb, hogy i.e. 1200 körül telepedtek le a zsidók a mai Izrael területén, ahol így még a filiszteusokkal (palesztinok) is találkozhattak és megküzdhettek, hiszen azok is a vándorló tengeri népek közé tartoztak (egyiptomi forrásokban "peleset").
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szia! Alapvetõen kétféle nézet van errõl. Az egyik az un. bibliakritikai - valószínû ezt olvashattad - eszerint a kivonulást II. Ramszesz fáraó korára, az i. e. 1200-as évekre teszik. Ez jó 200 évvel késõbbi dátum a bibliai tradícióhoz képest. A bibliai kronológia szerint ugyanis i. e. 1445 körülre, az egyiptomi Újbirodalom korára esik a zsidók kivonulása Egyiptomból. A témával kapcsolatosan ajánlom még figyelmedbe David Rohl: Az elveszett testamentum - Az Éden kertjétõl a fogságig - A Biblia népének ötezer éves történelme címû könyvét. David Rohl kitûnõ egyiptológus, és részletesen ír ezekrõl az idõszakokról. Ami különleges, hogy Rohl a Kádesi csatát Salamon uralmának 33. évére i. e. 939-re teszi! Érdemes alaposan utánaolvasnod... Üdv. Péter
Tudtommal nincs teljesen egyöntetûen elfogadott álláspont. Valamikor csakugyan II. Ramszesz idejére tették, fõleg, mert akkor volt egy teljes napfogytkozás, azt gondolták az volt a sötétség. Késõbb Jerikói régészeti leletek alapján 1440-re, manapság többnyire amit # 3 tegnap 20:01 írt. Eszerint a kádesi csata elõtt.
A kádesi csata II. Ramszesz fáraó idején volt, i.e. 1274 körül, ekkor Egyiptom befolyási övezetébe tartoztak a kánaánita városállamok (inkább csak a délebbiek, Szíriában a hettiták befolyása erõsödött meg, mert II. Muvatallisz megnyerte a kádesi csatát) A zsidók inkább a bronzkori összeomlás folyamán jelentek meg Izrael területén, amikor mind a Hettita Birodalom összeomlott, mind Egyiptom meggyengült, visszaszorult és védekeznie kellett a tengeri népek áradata ellen. Ez i.e. 1200 körülre tehetõ, Merneptah fáraó uralkodott ekkor, sztéléjén szerepel elõször az izraeliták népe. Az is lehet, hogy már korábban "kivonultak" a zsidók Kánaán földjére, bár akkor még nem lenne kivonulásnak nevezhetõ, hiszen az akkor még mindig Egyiptom fennhatósága alatt állt..
A kérdező hozzászólása: akkor fake információt olvastam :D akkor melyik fáraó uralkodásának ideje alatt volt mózes egyiptomban?
Na megnéztem 1525- 1405 a következõ forrás szerint: [link] De Ramszesz i. e. 1302 k. – i. e. 1213. június 27. Nem éltek egy korban.
Miért, mikor élt Mózes?
Szia! A már említett Rohl féle Új Kronológia szerint a XIII. dinasztia uralkodója Dudimosze volt a Fáraó. A Bibliai szemléletû történelemmagyarázat szerint a kivonulás fáraója II. Amenhotep volt, aki i. e. 1447-1425-ig uralkodott. A bibliakritika szerint pedig II. Ramszesz volt a kivonulás fáraója az 1200-as években. Üdv. Péter

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!