Találatok a következő kifejezésre: Ki volt a nép (4 db)

A többi népnek ki volt a honalapító vezére?

Tehát például a spanyoloknak, franciáknak, németeknek, angoloknak, lengyeleknek, oroszoknak ki az "Árpád fejedelmük"?

Legjobb válasz: Az angolok biztos nem I. Vilmos. Az angolszászok már ott éltek egy ideje mikor Vilmos elfoglalta õket. Õk inkább Nagy Alfrédot tisztelik aki egyesítette a 7 kis szász királyságot. A lengyeleknél hasonló szerepet tölt be mint nálunk Árpád a legendás Siemomys³. A németek Armeniust(vagy Hermannt) tisztelik nagyon, aki a Teutoburgi erdõben legyõzte Varus római légióit. Keleti szomszédaink Decebal dák királyt és Traianus római császárt hiszik a román nép nagy õsatyjainak. A franciáknál van egy legenda Hektor trójai herceg Francion nevû fiáról aki megalapította Franciaországot, de inkább mese. Vercingetorix gondolom tiszteletben áll, meg Nagy Károly is. Az oroszoknál talán Rettegett Iván, bár õ inkább államalapító szerepkörben van.

Az angolok biztos nem I. Vilmos. Az angolszászok már ott éltek egy ideje mikor Vilmos elfoglalta õket. Õk inkább Nagy Alfrédot tisztelik aki egyesítette a 7 kis szász királyságot. A lengyeleknél hasonló szerepet tölt be mint nálunk Árpád a legendás Siemomys³. A németek Armeniust(vagy Hermannt) tisztelik nagyon, aki a Teutoburgi erdõben legyõzte Varus római légióit. Keleti szomszédaink Decebal dák királyt és Traianus római császárt hiszik a román nép nagy õsatyjainak. A franciáknál van egy legenda Hektor trójai herceg Francion nevû fiáról aki megalapította Franciaországot, de inkább mese. Vercingetorix gondolom tiszteletben áll, meg Nagy Károly is. Az oroszoknál talán Rettegett Iván, bár õ inkább államalapító szerepkörben van.
Az az igazság, hogy nyugaton már nem is nagyon foglalkoznak ezzel, hogy ki honnan jött, kik voltak a vezérek, stb... Persze tisztelik, de nem csinálnak akkora felhajtást. Ott inkább a jövõt építik, mintsem a múlt felett rágódjanak és elszaladjon elõttük a jelen.
Az angoloknak gondolom Arthúr király.
Ez igaz. De náluk Ábrahám nem államalapító. A zsidóknál pedig akár lehet az is.
18:59-es válaszához annyit fûznék, hogy az arabok szintén Ábrahámot (Ibrahim) tekintik õsatyjuknak, illetve Ábrahám Hágár nevû feleségétõl való fiát, Izmaelt. A zsidóknál pedig Ábrahám, Izsák, Jákob (Izrael) és Mózes illetve Józsue.
A kérdező hozzászólása: Nem mondtam, hogy Svédország vagy Írország nem európai, hanem rákérdeztem, hogy õvelük mi a helyzet, utána pedig hogy "és a nem európai országokkal":) Köszönöm a válaszokat mindenkinek, ha valaki tud még valamit, írjon nyugodtan.
Svédország és Írország pedig mióta nem Európa? A svéd állam megalapítása szintén elég homályos, tehát max. mítikus alakot tisztelhetnek alapítóként. Az írek pedig vagy Szent Patrikot, vagy senkit, mivel az egységes Írországot II. Henrik angol király teremtette meg, amikor az egészet meghódította, õt meg csak nem tisztelhetik. Azt pedig nem hiszem, hogy valami 1922-es forradalmárt tekintenének alapítónak. (Vagy legalábbis nem tudok róla.)
A kérdező hozzászólása: És a nem európai országok esetében?
Nehéz kérdés, mivel a nyugat-európai országokat szinte kivétel nélkül gyakorlatilag többször is megalapították. Így Angliának lehetnek államalapítói mindenféle legendás kelta királyok, épp úgy, mint az angolszász vezérek, vagy Hódító Vilmos. Franciaországnak ugyanígy Vercingetorix, Clodvig, Nagy Károly, vagy Capet Hugo, a németeknek Armenius (Hermann), Nagy Ottó, Bismarck és I. Vilmos stb. Az olaszoknál talán tekinthetjük államalapítónak Cavourt és II. Viktor Emánuelt. Viszont az egykori vasfüggönytõl nyugatra más európai országban talán nem is lehet olyan egyértelmûen megnevezni egyetlen államalapítót, mint nálunk Árpádot, a lengyeleknél Mieskot, az oroszoknál III. Ivánt stb. Az USA eleve köztársaság volt, tehát nem egy honalapító vezére volt, hanem több. Õk voltak az "alapító atyák". Több latin-amerikai ország Bolivart tekinti alapítójának stb.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen! És a többi népnek? Japán? Svédország, Írország, stb?
Az olaszoknak lehet Aineiasz, vagy II. Viktor Emánuel :D.
A kérdező hozzászólása: Az angoloknak például Hódító Vilmos ilyen.
Minden népnek van ugyan eredetmondája, de nagyon sok a mai napig ott él, ahol régen, tehát az esetükben nincs értelme a honalapításnak.
Nehéz kérdés, szerintem sokaknak nem is volt ilyen.
GOOOOOOGLEEEEEE TEEEEEE FAAAAAASSSSSSZZZZZZ

Ki volt az a nép vagy népcsoport vagy törsz vagy személy, akárki, aki(k) feltalálták a létrát?

Legjobb válasz: Szerintem az õsemberek, mert elég régi találmány.

Szerintem az õsemberek, mert elég régi találmány.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!