Találatok a következő kifejezésre: Ki fog segíteni abban, (2 db)

Ha 2013-ban fog szülni, és akkor is veszi igénybe a thgy-t, akkor a 2012. évi bére lesz az alap annak összegének kiszámításához. Ezeket az idõszakokat mindig úgy veszik figyelembe, hogy legalább 180 bérezett nap legyen bennük, amibõl az ellátás összegét ki tudják számolni. Ha nincs, akkor más lesz az irányadó idõszak, amiben szintén legalább 180 bérezett napot keresnek. Van egypár varia, én az alapesetet írtam le. Mivel a thgy-nál nincs korlát, ezért minél többet fizetnek neki, annál magasabb lesz az ellátása is. Ha még 2012-ben veszi igénybe, akkor a 2011. év lesz az irányadó idõszak, tehát az abban megkeresett, pénzbeli egészségbiztosítási járulékköteles bére lesz az alap az ellátás kiszámításához. A GYED-et akkor szintén 2013-ban fogja kapni, tehát a 2012. évi lesz az irányadó. A GYED-nek van korlátja. Maximális havi összege a minimálbér kétszeresének 70 %-a lehet, hiába keresett többet. Ez most 130.200, - Ft. Ez a plafon. Ahhoz, hogy ezt megkapja, a minimálbér kétszeresét kell megkeresnie. Az összegek bruttó összegek! A GYES összegét nem befolyásolja semmi, hiszen az egy állandó érték, keresettõl függetlenül mindenkinek, mindig ugyanannyi. 28.500, - Ft bruttó havonta. Thgy-ra, GYED-re az jogosult, aki biztosítási jogviszonyban áll. Magyarul munkaviszonya van. Még a biztosítás fennállása alatt kell, hogy jogosult legyen ezekre az ellátásokra. Passzív jogon van még lehetõség a thgy-ra, de a GYED-re már nincs. Ha a biztosítása megszünését követõ 42. napig megszül, akkor még jogosult thgy-ra, de GYED-re már nem. Ha a thgy. alatt szünne meg a munkaviszonya, akkor automatikusan jár a GYED is. GYES-re bármelyik anyuka jogosult, nem kell hozzá munkaviszony, biztosítási jogviszony. A thgy-hoz és a GYED-hez a szülést megelõzõ két éven belül 365 nap biztosítási idõ (munkaviszony) szükséges. Ennek nem kell folyamatosnak lennie!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen az érthetõ választ, teljesen összeállt a kép ezekrõl a dolgokról.

Ki fog nekem segíteni abban, hogy hogyan kell szoptatni?

Nálunk a kórházban nagyon ellenszenvesek és szívtelenek az ápolón?k. A pénzt és az ajándékot elrakják,de még akkor sem segítenek semmiben. Mindenkit?l azt hallom,hogy szószerint le.....ják az embert. Én még nem szültem. Könyvekb?l és hallásból már tudom,hogy hogyan kell szoptatni,de az nem biztos hogy elég a gyakorlatban. Mit kell csinálni,ha nem akar szopni a baba? Hogyan kell rászoktatni? Ki fog ebben nekem segíteni? Anyukám? Dehát Õ 30 éve szoptatott utoljára és ha jol sejtem,minden gyerek más és más. Nagyon kétségbe vagyok esve! Hogy lehetnek ennyire embertelenek az ápolók? Volt valaki hasonló helyzetben?

Legjobb válasz: Elõször is nyugodj meg. Nem kell azonnal problémákat gyártani. Szülés után mellre rakják a babát. Kevés kivétellel õk rögtön tudják, mit kell tenniük. Néhány napig valószínûleg nem lesz sok tejed. Ez normális. Azért csak szoptass a kórházban minél sûrûbben! Felváltva, igyekezz mindkét melledbõl, azzal kezd, amelyikkel az elõzõ szoptatásnál befejezted. Nagyon sokat igyál. Ha feszül, fejjél. Ha így csinálod, normál esetben nemigen lehet gondod. Ha a kórházban nem is segítenek, a védõnõ pont erre hivatott! Sok sikert és örömöt!

Elõször is nyugodj meg. Nem kell azonnal problémákat gyártani. Szülés után mellre rakják a babát. Kevés kivétellel õk rögtön tudják, mit kell tenniük. Néhány napig valószínûleg nem lesz sok tejed. Ez normális. Azért csak szoptass a kórházban minél sûrûbben! Felváltva, igyekezz mindkét melledbõl, azzal kezd, amelyikkel az elõzõ szoptatásnál befejezted. Nagyon sokat igyál. Ha feszül, fejjél. Ha így csinálod, normál esetben nemigen lehet gondod. Ha a kórházban nem is segítenek, a védõnõ pont erre hivatott! Sok sikert és örömöt!
Ne állíts ki elõre véleményt hallomás alapján. Ha bunkók is a csecsemõsnõvérek - bár nem hiszem, hogy mind az lenne -, de meg KELL mutatniuk, hogy hogyan csináld, ha nem tudod. És ha valami probléma van, akkor legyél határozott, és ne hagyd magad elterelni, hanem kérdezd meg századszorra is, hogy hogyan kell csinálni. Állj ki a gyermekedért, hiszen azzal, hogy babát vállalsz, ezt a felelõsséget is vállalod, neked kell határozottnak lenni és harcolni az érdekeitekért. Amúgy anyukád biztosan meg tudja mutatni, mit csinálj, mert ezt nem felejti el az ember. Meg amikor hazajössz a kórházból, a védõnõ is kimegy házhoz, és õ is megnézi, hogy tudsz-e szoptatni, meg fogja õ is mutatni, hogy mit kell csinálni. De szerintem se kell elõre gyártani a problémát, az a legvalószínûbb, hogy a melledre teszed a babát, és õ már tudja is mi a dolga.
Hol fogsz szülni? Én csupa aranyos nõvérekkel találkoztam, akik nagyon segítõkészek voltak, pedig volt olyan 18gyerek is rá volt bízva. Még is odaért igaz néha várni kellett egy kicsit rá, de jött amint engedte az ideje. Sõt volt olyan amikor 3-4 is vártunk rá. De mindig mosolygott, pedig pénzt nem adtam neki, de 1hét múlva egy ajándék kosarat bevitt neki a férjem. Mert ha õ nincs akkor nem tudtam volna szoptatni. Pedig anyu segített, de olyan fortélyokat tanított meg nekem amit azóta se mutatott senki. A védõnõk nem tudnak segíteni.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!