Találatok a következő kifejezésre: Kezdő akvarista és (11 db)

Kezdő akvaristának mekkora akvárium ajánlott, és milyen halfajokkal?

7 éve már tartottunk díszhalakat, de azokat nevelőapám gondozta.Akkoriban egy 200 literes akvárium állt "rendelkezésünkre", de mivel nemrég költöztünk lakótelepre, egy ekkora akvárium nem férne el a lakásban.A régi akvárium már nincs meg sajnos. Elhatároztam, hogy szeretnék halakat tartani.Teljesen kezdő vagyok; külalakról felismerem a fajokat, de az együtt tarthatóságot, szükségleteket már nem igazán tudom. :S Annyit tudok, hogy a tengeri halfajok egyáltalán nem valók egy kezdő számára.^^

Legjobb válasz: Minél nagyobb, de 50-60 liter minimum, inkább nagyobb. Minél nagyobb, annál könnyebb gondozni. Elsõ körben elevenszülõket (guppi, platti stb.) javasolnék. Azt javaslom, regisztrálj az akvarista.hu-n, olvasd el az ingyenes e-bookjaikat és ha még mindig nem világos valami, kérdezz a fórumon.

Minél nagyobb, de 50-60 liter minimum, inkább nagyobb. Minél nagyobb, annál könnyebb gondozni. Elsõ körben elevenszülõket (guppi, platti stb.) javasolnék. Azt javaslom, regisztrálj az akvarista.hu-n, olvasd el az ingyenes e-bookjaikat és ha még mindig nem világos valami, kérdezz a fórumon.
Én tíz év akvarizálás útán rájöttem, hogy a 1oo 125 literes aksik a legjobbak minden szempontból, pl. ár, nagyság, karbantartás, áram fogyasztás stb.
A kérdező hozzászólása: Akkor guppi és platti.^^ Ilyen kicsi halakat még nem tartottunk, két hatalmas vitorlás mellé nem mertünk venni. :S Még egy kérdés: kék vagy gyöngygurámit tarthatok guppi mellett?Régebben voltak kékek, de azok 20 centisre megnõttek.Ha betenném a kicsik mellé, gondolom felfalnák õket. :S
Ha kezdõ vagy, akkor ezzel kezdem: http://akvarista.hu/?oldal=1&cikk=1498 http://akvarista.hu/?oldal=1&cikk=1500 63 literestõl (ez egy standard méret) kisebbet nem nagyon jó venni, inkább nagyobbat.
Kezdõ akvaristáknál a gyakoribb kérdések általában riasztóak. Épp hogy eldöntötted hogy szeretnél halakkal foglalkozni, és máris 65 litert ajánlanak. Hiszen náhányan 25-30 literben is vidáman tartanak halat. Fogadd meg tényleg 65 Liter környékét célozd meg, és csak felette gondolkozz. 30 Liter tényleg csak növényeknek, és 2-3 hal (nano méretû) számára lehet megfelelõ.

Kezdo akvarista vagyok van egy 60 literes akvariumom nem tudom miert 2 hete csereltem benne vizet es homalyosodik be. Nem tudnatok tanacsot adni hogy tudjam megelozni hogy behomalyosodjon a vize? Valaszaitokat elore is koszonom .

Legjobb válasz: Hát mondjuk elõször is olvass utána, 60 literes akváriumban hetente kell részleges vízcserét csinálni. Ha ezzel nem vagy tisztában, akkor valószínûleg a nitrogén körforgással sem, ami az akvarisztika alapja. Ajánlom, hogy elolvasd: http://www.akvarista.hu/images/ebook/kezdeti_lepesek.pdf

Hát mondjuk elõször is olvass utána, 60 literes akváriumban hetente kell részleges vízcserét csinálni. Ha ezzel nem vagy tisztában, akkor valószínûleg a nitrogén körforgással sem, ami az akvarisztika alapja. Ajánlom, hogy elolvasd: http://www.akvarista.hu/images/ebook/kezdeti_lepesek.pdf
ha nem akarsz túletetni, akkor annyit adj, amennyit fél perc alatt megesznek, napi 1-szer!
Aktív szénrõl leírás: http://www.nigro.hu/2009/12/21/mi-fan-terem-az-aktivszen/ http://www.donauchem.hu/Products---Solutions/----by-Industry.. Annyi kaját adj nekik amennyit pár percen belül megesznek. Napi 2x. Ne etess túl. Azzal is rontod a vizet.
A kérdező hozzászólása: es korulbelol menyi kajat adjak ennyi halnak
A kérdező hozzászólása: van 2 nagy es 2 kicsi guramim, 2 doktor harcsa , 1 algaevoharcsa, 3 blakmolly, 3sargamolly, 3zebradanio, 4 platti, 3 guppi az egyik szult es megmaradt 2 pindurka szerintetek tul van telepitve
Kb semmit nem csinál a vízzel. Az akvarisztikai aktívszén egy kicsit más, a használata is más, meg a használat oka is más. Egyszerûen ne telepítsd túl az akváriumot, inkább kicsit kevesebb hal legyen benne, a szûrõ szivacsát ritkán mosd ki, és akkor se teljesen. Csak kinyomkodod egy kis leszívott akvárium vízzel és kész. Végezd a heti részleges vízcseréket, és be fog állni a víz. A túletetést kerüld.
A kérdező hozzászólása: ha beleteszek egy darab kb 4x4 centimeteres faszenet az nem lesz karos vagy ep hogy jo lesz mert fertotleniti a vizet
Rakhatsz mellél egy bio sziacsszûrõt.(kicsit csunya lenne bent a kettõ):D http://www.aquaimpex.hu/webshop/product/atman-bioszurok-2856 vagy egy nagyobb belsõt. Esetleg valami kémiai töltetet lógas be az aksiba pl aktívszenet 2-3 hétig, nem lehet sokáig benne mert megtelik és akkor kezdi kiengedni magából a káros anyagokat, de ez csak egy próba nem biztos hogy bejön.:) de akkor is a hosszútávba gondolkodsz akkor érdemes belefektetni.
A kérdező hozzászólása: azt irja a dobozan 60 tol 100 literig es 60 literes az aksi. A szuro markaja aquael fan 1 plus
Lehet a szûrõ is. Mekkora van benne?
A kérdező hozzászólása: koszonom szepen remelem ez fog segiteni de meg tovabbi tanacsokat is irhattok
A kérdező hozzászólása: es 2 3 nap mulva amikor enikadok akkor csereljem le a vizet
A kérdező hozzászólása: 2-3 napig egyaltalan ne etessek es ne vilagitsak
Egyelõre ne cserélj több vizet, csak ha majd aktuális a heti 30%. Pár napig ne etess, ne világíts, és levegõztess erõsen. A szûrõ állandóan menjen! Ezután pedig kerüld a túletetést, és próbálj állandó, és jó vízminõségre törekedni. Sok dologtól behomályosulhat, de valószínûleg segít.
A kérdező hozzászólása: hat mar 5 napja is kicsereltem 30 szazalekat es ma is de nem nagyon javult most mar egy kicsit jobb de meg mindig homalyos
A kérdező hozzászólása: es kb mennyit tegyeek egy 60 literes aksiba

Kezdő akvarista vagyok és pár dolgot nem értek. Hogyan használható a Resun P-700L szűrő hogy levegőztető funkciója is müködjön? Hogy kell üzembe helyezni ugy? Az egész szerkezetet a víz alá kell tennem?

Legjobb válasz: Teljes egészében legyen víz alatt. A levegõ diffúzor akkor nem szokott mûködni, ha nagyon le van süllyesztve a szûrõ. Esetleg fújj bele, de sok szûrõnél ígyis-úgyis bedöglik, akkor is, ha a szûrõanyagok nincsenek telítõdve. Mellesleg felesleges dolog, ha van hozzá esõztetõ, rakd fel. Ha nincs, és be tudod úgy állítani a kifolyó ágat, hogy attól hullámozzon a vízfelszín, az elég, köt meg elég oxigént a vized.

Teljes egészében legyen víz alatt. A levegõ diffúzor akkor nem szokott mûködni, ha nagyon le van süllyesztve a szûrõ. Esetleg fújj bele, de sok szûrõnél ígyis-úgyis bedöglik, akkor is, ha a szûrõanyagok nincsenek telítõdve. Mellesleg felesleges dolog, ha van hozzá esõztetõ, rakd fel. Ha nincs, és be tudod úgy állítani a kifolyó ágat, hogy attól hullámozzon a vízfelszín, az elég, köt meg elég oxigént a vized.
Ahogy YourDestiny írta ne számíts arra hogy mûködni fog a porlasztás hosszú távon, az esõztetõ részt kell a vízfelszín felé állítani a képen berajzoltam, és az aktív szenet dobd ki, helyette szivacs vagy siporax mini, valahol nekem is van egy ilyen, áramoltatásra vettem csak kidobtam valahova, nem tudtunk tõle aludni, ha szerencséd van akkor a tiéd nem lesz hangos. http://www.kephost.com/images4/2013/6/12/a1_2013_6_12_kauuxu..
A kérdező hozzászólása: Egyik sincs benne. Lehet jobban járok egy külön levegõztetõvel? Valami olcsó de jora gondolok. Ötlet?
Felesleges a levegõztetõ.
A kérdező hozzászólása: Miért? Igaz akitõl vettem az aksit neki sem volt csak egy külsõ szûrõje. Valami kínai gyártmányu volt az is, de rettentõ hangos volt igy eladtam. Ugy vettem ezt ami most van. Egyenlõre nem is tudok jobbat venni mert NO MANY .(
Hány literes az akvárium?
A kérdező hozzászólása: 100 l-es de le szeretném cserélni 112 l-es akváriumra.
Most akkor ez valami kiegészítõ szûrés lenne külsõ mellé? Mert külsõ nélkül ez kérem annyi, mint kakiban a vitamin.
A kérdező hozzászólása: Igen


Kezdő akvarista vagyok, 54l-es akváriumba kell e légpumpa, ha van a szűrőn levegőztető?

Legjobb válasz: Nem kell légpumpa, a szûrõre se muszály az a cucc csak fodrozza a vizet és a nap 24 órájába menjen non-stop !!!!

Nem kell légpumpa, a szûrõre se muszály az a cucc csak fodrozza a vizet és a nap 24 órájába menjen non-stop !!!!
Nem, és a szûrõre se kell rátenni a levegõztetõcsövet. Ha van esõztetõ, akkor azt, ha nem, a hagyományos kifolyócsövet kell úgy állítani, hogy fodrozódjon a kiáramló víztõl a felszín. Ez elég.
milyen szûrõd van?
A kérdező hozzászólása: Komplett akvárium lett véve, a szûrõ PAT MINI 10-120 literig 400l/h lengyel gyártmány
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat
Na, akkor a szûrõ lapátját a felszín felé fordítsd, és meg van oldva az oxigénellátás.

Milyen fajta halakat tarthatok egy 30 literes akváriumban? Kezdő akvarista vagyok, és eddig még csak három neonhal van, mi jöjjön még?

Legjobb válasz: a neonhalnak minimum 70 liter kellene, szóval cseréld el õket guppira. 30 literben vagy csak fiú guppikat tartasz, vagy ha nem baj hogy szaporodnak akkor 1 fiú és 3 lány.

a neonhalnak minimum 70 liter kellene, szóval cseréld el õket guppira. 30 literben vagy csak fiú guppikat tartasz, vagy ha nem baj hogy szaporodnak akkor 1 fiú és 3 lány.
Nekem volt guppim, ami nagyon szaporodott. Utána volt egy idõszak amikor szumátrai díszmárna, sziámi kardfarkú hal, és vitorlások voltak benne. Majd a legvégsõ állományom 15 neonhal volt, plusz algaevõ.
csak nem mind1 hogy hány literben mert 30-ba ez mind nagyon sok amiket felsoroltál, hogy mik voltak benne 1-1 alkalommal.
Eddig minimum 3 hibát követtél el: 1) Rajhalból túl keveset vettél 2) Ám egy 80 cm hosszú, 80 literes akváriumot igénylõ halakat 30 literbe zártál 3) Nem informálódtál, ebbõl adódóan 10 pont fölé lehetne bõvíteni a listát.
4. vagyok, itt van még egy színesebb boraras fajta http://honffygabor.uw.hu/e107_plugins/halkatalogus/halkatalo..
A kérdező hozzászólása: Oké, akkor a neonhalak menni fognak...
A kérdező hozzászólása: Asszem guppikat fogok tartani, de eddig az tartott vissza, hogy ez a fajta nem annyira tetszik.

Ez így életképes? (Murr, hable, és a többi hozzáértő ember véleményére vagyok főleg kíváncsi, de jöhetnek a kezdő akvaristák válaszai is! )

Tervezem, hogy betelepítek néhány garnélát a meglévő akváriumomba. Most van benne 5 tetra, 4páncélosharcsa, 1anci, 1botia, és 3 neon(a többi már sajnos elpusztult). Red cherryre gondoltam. Az aljzat olyan sima, amit 20 évvel ezelőtt is lehetett kapni. Nem bazaltzúzalék, és nem is festett műanyag darabkák. Olyan tarka árnyalatú, de a fehérhez hajlik. Nem tudom, hogy ez megfelel-e a az "előírásoknak" :

Legjobb válasz: A tetra egy csoport, nem egy fajta. Pontosan kéne tudni, hogy milyen, mert nem biztos, hogy tartható mellettük garnéla. Valószínûleg kvarchomokod van. Sötétebb ugyan jobb lenne, de amúgy semmi baj nincs vele. Az easy carbo nem növénytáp, hanem egy oldott szén vegyület, co2 helyett. (illetve amikor még nincs szükség nagy nyomású co2 rendszerre) Az easy life profito a növénytáp, és elég jó is. Szerintem nem túl nagy igényû növényekhez az elég, esetleg a serás, aljzatba dugós gyökértáppal kiegészíthetõ. A világításnak tök fölösleges 12 óránál tovább mennie, mert csak az algásítást segíted elõ. (és a 3 neon sincs túl jó helyzetben. Vagy ki kéne õket egészíteni, vagy elajándékozni. Ez attól is függ, hány literes az akvárium.)

A tetra egy csoport, nem egy fajta. Pontosan kéne tudni, hogy milyen, mert nem biztos, hogy tartható mellettük garnéla. Valószínûleg kvarchomokod van. Sötétebb ugyan jobb lenne, de amúgy semmi baj nincs vele. Az easy carbo nem növénytáp, hanem egy oldott szén vegyület, co2 helyett. (illetve amikor még nincs szükség nagy nyomású co2 rendszerre) Az easy life profito a növénytáp, és elég jó is. Szerintem nem túl nagy igényû növényekhez az elég, esetleg a serás, aljzatba dugós gyökértáppal kiegészíthetõ. A világításnak tök fölösleges 12 óránál tovább mennie, mert csak az algásítást segíted elõ. (és a 3 neon sincs túl jó helyzetben. Vagy ki kéne õket egészíteni, vagy elajándékozni. Ez attól is függ, hány literes az akvárium.)
A Botiák garnélát esznek. Még a kisebb fajok is veszélyt jelentenek, mivel a garnélák pont beleesnek a természetes táplélékállataik körébe és azonos élettérben is mozognak.
Ezek a garnélák nagyon picik és még egy kisebb méretû leopard botia is lazán meg tudja enni õket, sõt a tetra is.
Nem tudom, hogy mos segít e neked valamit amit írok. Régen használtam Sera florenát, és a lilaoepsis fû megmaradt vele sima kavicsban. Azon kívül jávai mohák, anubias nana növények voltak még vasfára kötözve damillal és bacopa monnieri volt még kavicsba ásva. Ezek közepes fényen jól bírták a strapát. Most meg ilyen talajt használok: http://www.aquadepo.hu/product_info.php/aquatic-nature-pro-s.. Ebben van Hemianthus micrantemoides, Marsilea hirsuta, Bacopa monnieri, Hydrocotyle leucocephala, és Hydrocotyle SP Japan., Cabomba hínár..stb. Ezekhez Easy life ProFito folyékony tápot öntök minden vízcsere után egy keveset. CO2-t nem használok és carbot sem. Viszont most már lágy vizet használok (ozmo vizet, egy kevés csapvízzel keverve). Szóval nem sima kemény csapvizem van és szerintem ez jobban tetszik a növényeknek. De érdekes, hogy úgy látom a 26 Wattos 6500K-s kompakt izzók alatt jobban nõnek a növényeim, mint a neonok alatt, mert 200 lityós akváriumomban középen vannak neonok és a két szélén izzók. Kétoldalt szebbek a növények. Az sem mindegy milyen növények vannak, pl amik lassan növekednek (anubiasok, criptofélék), ha aztokat erõsen világítod, akkor bealgásodnak. De ami gyorsan növekszik, pl vizihortenzia, ludvigia repeans, azt lehet világítani jobban, sõt az a legjobb, ha a lassú növésû növények mellett van legalább ugyanannyi gyors növésû is, mert úgy lehet elérni, hogy ne algásodjon egyáltalán, vagy csak kicsit.
Nekem a fekete tetrák terrorban tartották a garnélákat, el is adtam õket. Kisebb pontylazacokkal, nano halakkal jól elvannak, azóta mintha kicserélték volna õket. :) Inkább tedd rendbe a mostani állományt (darabszámokra gondolok).
nekem ugyan tetrák mellet van pár garnéla bent, eléldegélnek együtt, de a botia tényleg necces. Amúgy easy carbot én is adagolok, kevesebbet mint az elõírt mennyiség és minden garni él

Kezdő akvarista vagyok, és van egy 60L-es akváriumom, 8-10halat tevezek bele egyenlőre, de még azt nem tudom milyen növényeket vegyek bele, és mennyit. Algaevő hal és/vagy csiga mindenféleképpen javasolt bele?

A szoba nem a legvilágosabb pontján van elhelyezve,milyen világításta vegyek bele?

Legjobb válasz: Az elõzõ vagyok: a növények természetesen nem a halak, hanem az algák elõl fogyasztják el a tápanyagokat :)

Az elõzõ vagyok: a növények természetesen nem a halak, hanem az algák elõl fogyasztják el a tápanyagokat :)
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszodat, sokat segítettél.Ha nem gond akkor jó lenne ha leírnád a betelepítési szabályokat is. elõre is köszi
Még valami: a 6 hét letelte után heti egyszeri, 15%-os vízcsere is elég.
Ezek a Sera termékek vmi csodaszerek? Szerintetek az jó ha felgyorsítjuk a folyamatokat? Elhisztek mindent amit az eladó mond, meg ami a prospektusban le van írva? Gondolkodj: ha vmi beleöntessz 1 piszkos vízbe, attól az kitisztul? Meg ezek a baktérium flórák:D Azt ne mondd már nekem, hogy 1 kis fiolába minden fény meg tápanyag nélkül az eladó polcán heverve a kis bacik arra várnak, hogy valaki beleöntse öket egy akváriumba??? Hogy élhetnének mátr ott egyáltalán??? Ne legyetek naivak!!!

Kezdő akvarista vagyok, és lenne néhány kérdésem. (? )

Milyen halat ajánlotok bele? "elég" igénytelen, kb.: 3,4,5 cm-s Van egy közepes méretű akváriumom, műnövényekkel. Milyen berendezések kellenek bele? A berendezéseket nem kell éjjel nappal működtetni? Milyen vegyszereket kell bele tenni hogy megfelelő legyen a víz? Ha valami fontos tudnivalót kihagytam, légyszi írd le. Köszi:)

Legjobb válasz: guppy,pallti,balck molly egy szürö nem kell éjjel mennyen egy viz inditót 300-400ft rajta irttakat betertani kész

guppy, pallti, balck molly egy szürö nem kell éjjel mennyen egy viz inditót 300-400ft rajta irttakat betertani kész
10esnek! A lényegen nem változtat, pusztulás lesz a vége, én csak leegyszerûsítettem a dolgokat.
Kis halakat érdemes beletenni pl: Amanda lazac, Boraras urophthalmoides, Endler, Guppi, Törpe fogasponty, de most divatos a csigasügér is. Nem kell vegyszer. A víz az jó, csak állni kell hagyni.
Nem a halak doglenek meg ha ejjelre kikapcsolod a szurot, hanem a bakteriumok a szurodon. Ennek kovetkezteben tul sok lesz a halalosan mergezo ammonia, ennek kovetkezteben doglenek a halak.
Ha estére kikapcsolod a szûrõt, akkor elpusztulhatnak, írtuk már, hogy a szûrõnek 0-24-ben mennie kell! Levegõztetõ nem szükséges, ha a szûrõ fodrozza a vizet, de vannak olyan szûrõk, amik egyben levegõztetõ funkciót is ellátnak.
A kérdező hozzászólása: Megdöglene a hal hogyha éjjelre kikapcsolnám a gépeket, vagy ezt ne tegyem?
A kérdező hozzászólása: kb. 60 l. Levegõztetõ nem kell? Köszi :)
Az elég relatív, hogy kinek mi számít közepes méretnek. Kicsit pontosíthatnál.
Mekkora az a közepes méretû akvárium? Kell szûrõ, fûtõ, világítás. Ezek a minimumok. Mûnövényt felejsd el, ha szeretnéd, hogy normális életet éljenek a halaid! A mûnövény nem fogja neked fenttartani a biológiai egyensúlyt az akváriumban. Szûrõnek ÉJJEL-NAPPAL mennie KELL! Fûtõbõl vannak automaták, ezeket csak be kell állítani, hogy hány fokosra melegítse fel a vizet, és ha eléri a megfelelõ hõmérsékletet, kikapcsol. Ha hûl a víz hõmérséklete, megint bekapcsol. Semmilyen szer nem kell bele, felesleges pénzkidobás, max. ha beüzemeled az akváriumot, adhatsz hozzá egy kis baktériumkultúrát, más nem kell.
és szerintem tarts egy bettát (Sziámi harcos halat)
a szûrõnek éjjel nappal kell mennie
elõszöris ez attól is függ mekkora akváriumot akarsz
A kérdező hozzászólása: Köszi mindenkinek.

Kezdő akvarista vagyok. Vettem egy 54 literes akváriumot. Abban szeretnék tartani 2 anci algaevőt, 2 fekete mollyt, 2 xiphot, 6 neonhalat, almacsigát. Meglennének egymással? Milyen növényzetet ajánlatok ami nem kényes és milyen ajzatot?

Legjobb válasz: NEM! Molly: Minimum 90 liter! xipho: Minimum 100 liter! neonhal: Minimum 70-80 liter! anci: Minimum 90 liter! Hát, ez így nagyon nem jó. Más halakat kellene nézned! www.diszhal.info -oldalon látod,hogy hány liter kell a halnak! A növény az attól függ,hány W a világitás! A talaj legyen sötét, pl. bazalt

NEM! Molly: Minimum 90 liter! xipho: Minimum 100 liter! neonhal: Minimum 70-80 liter! anci: Minimum 90 liter! Hát, ez így nagyon nem jó. Más halakat kellene nézned! http://www.diszhal.info -oldalon látod, hogy hány liter kell a halnak! A növény az attól függ, hány W a világitás! A talaj legyen sötét, pl. bazalt
A kérdező hozzászólása: köszi 15W a világítás guppit és törpe szívóharcsát tarthatnék mézgurámival vagy vörös karcsú díszmárnával?
márna és gurámi nem kéne de molly amugy elvan nekem a 40es akváriumban és sokat szaporodtak most már csak pár van de régen nagyon jol érezték magukat a neonok is ancim is van sok és szaporodik 40esben! almacsigával vigyázz megeszi növényeket!
Tisztában vagyok vele ez lejárt kérdés, biztos van már akváriumod. De nem értek egyet az elsõ válaszolóval a halakat illetõen. Neonhal-->60 literesbe is van. Illetve 60 literesbe még TOROKÁTUM halat is beletettem. Ha jól van etetve az sem bánt senkit.

Kezdő akvarista vagyok.3 hete van meg az akvárium 2 hétig semmi gond nem volt aztán elpusztult a két vitorlás hal 1 neon és egy algaevő harcsa. Mitől lehet? Mit tehetnék?

Zavaros a víz az akváriumban, pedig teljesen kitakarítottam, még a köveket is kif?ztem lecseréltem a vizet m?ködik a sz?r?, keveset adok a halaknak enni.A vizinövényeket is kidobtam,mert sok maradék kaja volt a levelei közt,de azt másfajtával pótolni akarom A neon halak teljesen kifakultak a többi sem túl jól mutat.Köszi,ha válaszoltok!

Legjobb válasz: Mekkora az aksi?Szerintem nem vártál eleget a betelepítéssel legalább 2 hetet várj amig a szûrõben a bacik megjelennek.

Mekkora az aksi?Szerintem nem vártál eleget a betelepítéssel legalább 2 hetet várj amig a szûrõben a bacik megjelennek.
Pedig ez akkor is túletetésnek tûnik! Nekem is volt ilyen! Fõként, hogy volt maradék kaja! Etetéskor állítsd le a keringetést, és csak annyit adj, amennyit rögtön megesznek. Ez nem nagy mennyiség, de ki kell tapasztalni. Nem kell naponta 3x adni. A megmaradt kaja erjedni kezd, és szennyez.
Nem szabad "kitakarítani", és az összes vizet lecserélni. A vízinövényeket kár volt kidobni, nagyon hasznosak, mert bizonyos bomlástermékeket felszívnak. Egyetértek az elõttem szólóval, szerintem is sokat etettél! Mennyi hal van benne? Gyanítom, hogy túl sok. A blogomon írtam egy cikket kezdõ akvaristáknak, érdemes lenne elolvasnod: http://akvarium.blogter.hu/?post_id=269826
Most látom, hogy az elõbbi válaszom egy kicsit "kioktató" hangvételûre sikerült, ne haragudj, nem ilyennek szántam, csak már nagyon álmos vagyok. Remélem, megoldódnak a gondjaid az aksival!
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! 50 literes aksiban van most már csak 15 hal.Ezek közül 7 neon, 2 szumi, 2fekete tetra, 2albínó páncélos harcsa és 2 algaevõ sárga fejjel és nagyon gyorsak, de sajna nem jut eszembe a nevük.2* adok nekik enni most már csak fél kiskanállal, de sajna a betelepítést tényleg elszúrtam 2 napot "tudtam" várni.A növényeket pótolni fogom.És azt megtudnátok mondani, hogy szüntessem meg a zavarosodást?Mégegyszer köszi a válaszokat a régieket és, ha újak lesznek azokat is.
Vegyél Tetra SafeStart-ot vagy Sera Nitrivec-et, valamilyen nagyobb kiszerelésben. Ha a boltos mást ajánl, ne fogadd el, mert 99%, hogy a Mo.-n kaphatóak közül csak ezek mûködnek (a többiben nem a megfelelõ baktériumfajok vannak). Ez a két készítmény olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek lebontják a halak által kibocsátott mérgezõ bomlástermékeket. Tudom, hogy egy kicsit drágák, de ezekkel megmentheted a halaidat (a helyzet tényleg elég súlyos, a 15 hal így egyszerre nagyon nagy terhelés az új akváriumnak). Egyébként egy ekkora víztérfogat jó szûréssel kb. ennyi halat tud eltartani, ha már kialakult az érett víz, többet ne is tegyél bele. Az elsõ 6 hétben hetente kétszer cseréld le a víz kb. 30%-át, utána heti 15%-os vízcsere elég. Ügyelj arra, hogy a víz legalább két napja álljon, hogy kimenjen belõle a klór, vagy kezeld klórtalanító folyadékkal (abszolút nem vészes az ára). A zavarosodás a vízcseréktõl és a baktériumkultúrától el fog tûnni egy héten belül. A növényeknél ügyelj, hogy a világításodnak megfelelõek legyenek, a legtöbb akváriumszetthez adott lámpa csak a legkevésbé fényigényes növényeknek elég, pl. Vesicularia dubyana, Anubias barteri, Microsorium pteropus, Cryptocoryne és Aponogeton fajok. A kajából, fõleg az elsõ idõkben, csak annyit adj, hogy a legapróbb pici morzsát is megegyék. A halak mindig éhesnek tûnnek, ez ne tévesszen meg, ha nem eszik meg 1 percen belül, amit adsz, akkor sokat adtál. Én inkább egy közepes méretû csipetet adnék ennyi halnak, nem egy kiskanálnyit, de ezt ki kell tapasztalni. Ja és még valami: elõfordulhat, hogy olyan algaevõt adtak el neked, ami idõvel kinövi a medencét... Ilyen kis akváriumba az Otocinclus a legjobb választás, kicsi és aranyos marad, és zabálja az algát :) Ha tényleg túl nagyra nõnek, ne sajnáld elajándékozni õket, az akvarista.hu-n nagyon fognak nekik örülni! Remélem, sikerül helyrehozni az akváriumot, és nem kedvetlenedsz el, mert ez egy nagyon szép hobbi, megéri egy kicsit utánaolvasni, hogy mûködjenek a dolgok! Jeremy Gay: A tökéletes akvárium c. könyvét tudom ajánlani, ez õsszel jelent meg, és nagyon modern szemléletû. Dekezdetnek az sem rossz, ha elolvasod a cikket, amit küldtem :)
1 az hogy neonhalat meg kissebb halakat nem ajánlok vitorláshalakhoz mert a vitorláshalak elég nagyra megnõnek és elõfordulhat hogy megeszik a kissebb halakat.Az akváriumot nem kell sûrûn takarítani mert a hasnos baktériumok hamar elpusztulnak.csak ha már nagyon piszkos a víz.És minden akvárium takarításnál használd a Sera termékeket.
Én úgy tudom hogy az akváriumot halak nélkül 1 hónapig mûködtetni kell h rendesen beálljon a víz.A vitorlás halat nem ajánlatos kisebb halakkal tartani mert csipkedheti õket!Vegyél bele vízfertõtlenítõt nem drága kék színû folyadék.Az is segíthet.
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen! A kérdést már régen írtam, azóta szerencsére sikerült beállítani az akváriumot.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!