Találatok a következő kifejezésre: Keresztszülő csak vallású (2 db)

Keresztszülő csak katolikus vallású lehet? Milyen papírok kellenek a keresztelőhöz mind a szülő, mind a keresztszülő részéről?

Legjobb válasz: A keresztszülõnek kereszténynek kell lennie, nem feltétlenül katolikusnak (fõleg, mert nem csak katolikus lehet a keresztgyerek sem), de nem kötelezõ pont olyan vallásúnak lenni, mint a keresztgyerek. Csak meg kell hogy legyen keresztelve, lehet akár református, vagy evangélikus, vagy mit tudom én mi van még (van egy pár)... A keresztszülõnek rendelkezni kell keresztlevéllel, amit (ha nincs meg neki a sajátja) annak a gyülekezetnek a templomában tudja megszerezni (a másolatát), ahol megkeresztelték.

A keresztszülõnek kereszténynek kell lennie, nem feltétlenül katolikusnak (fõleg, mert nem csak katolikus lehet a keresztgyerek sem), de nem kötelezõ pont olyan vallásúnak lenni, mint a keresztgyerek. Csak meg kell hogy legyen keresztelve, lehet akár református, vagy evangélikus, vagy mit tudom én mi van még (van egy pár)... A keresztszülõnek rendelkezni kell keresztlevéllel, amit (ha nincs meg neki a sajátja) annak a gyülekezetnek a templomában tudja megszerezni (a másolatát), ahol megkeresztelték.
Ezt valóban papja válogatja. Nálunk nagyon "liberális" volt a katolikus pap. Kezdve ott a történetet, hogy amikor 11 éves voltam el döntöttem, hogy meg keresztelkedem, anyám református, apám katolikus, keresztanyám katolikus, keresztapám református, egyikük sem esküdött templomban. Én mégis el intéztem meg rendeztem a saját keresztelõmet, a Pap, Imre atya meg is keresztelt. Majd a nagylányom kereszt apja a szüleim kérésére a tesóm lett õ meg sincs keresztelve a mai napig. Kisebbik lányom kereszt apja a párom öccse aki református kereszt anyja egyiknek sincsen. A kisfiamnak a kereszt szülei pedig azt hiszem mind a ketten katolikusok. Egyik esetben sem volt semmi ellenvetése Imre atyának, ahogyan az esküvõnknél sem, pedig a férjem református...
Nem nézik, bárki keresztelkedhet, aki még nem volt. A keresztszülõnek felnõtt, megkeresztelt, megbérmált személynek kell lennie.
A kérdező hozzászólása: Volna még kérdésem. Nem akarok mindegyiknek új témát nyitni, azért idõrõl idõre ide írom azokat. Remélem, visszanéznek még. ÚJabb kérdésem: 1) A keresztelõre való felkészítés és keresztelés a lakóhelyileg illetékes Plébánián/Templomban tartandó meg, vagy ez megválasztható? 2) A bérma keresztnevet ki választja meg? Felnõttként választhatom én, vagy a keresztszülõvel együtt? Vagy ez a keresztszülõ választása? Elõre is köszönöm a válaszokat!
1) A keresztelõre való felkészítés és keresztelés a lakóhelyileg illetékes Plébánián/Templomban tartandó meg, vagy ez megválasztható? Szerintem megválasztható. Eddig legalább is nem hallottam olyanról, hogy valakit "kidobtak" volna azért, mert messzebb lakik. 2) A bérma keresztnevet ki választja meg? Ezt te választod meg, egy neked kedves szent alapján.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! ÚJabb kérdésem: 3) Felnõtt korban való keresztségnek, (felkészítés, stb.) van anyagi vonzata? Azért kérdezem, hogy azért jó az ilyet elõre tudni... (Nem mintha ez bármit is változtatna a döntésemen.) :)
Elõször magáról a megtérésrõl, alámerítkezésrõl kéne egy nagyon kis látás legalább, mert látom, semmi. Istennek egész mások a kérései, dolgai, mint sokan gondolják. Egyszerûen, ha elolvasnád az apostolok cselekedeteit, sokkal jobb képed lenne az egészról... De itt is olvashatnál a keresztelkedésrõl... Istenhez kell tartozni, nem egyházakhoz! Ha meg már oda tartozol, vezetni fog, hogy hol kapsz igei táplálékot, szellemi ételt, ami tényleg az újjászületett belsõ embert táplálja, amirõl Pál beszélt, és Jézus is, hogyha nem születtek újjonan, semmiképpen sem mentek be Isten országába... Erre kell törekedned, nem "párttagsághoz" hasonló ide, vagy oda csatlakozom dolgokról.
"3) Felnõtt korban való keresztségnek, (felkészítés, stb.) van anyagi vonzata? Azért kérdezem, hogy azért jó az ilyet elõre tudni... (Nem mintha ez bármit is változtatna a döntésemen.) :) " Bocsi, hogy csak most válaszolok.. 99% hogy ingyenes.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!