Találatok a következő kifejezésre: Kell adóbevallást ha (142 db)

Kell adóbevallást csinálnom ha a múlt évben végig Gyesen voltam?

Legjobb válasz: Nem. Mivel a Gyes nem adóköteles bevétel, tehát adót sem vonnak belõle, így ha valakinek nincs adófizetési kötelezettsége, akkor adót sem tud bevallani. Csak akkor kell csinálnod Gyes ideje alatt adóbevallást, ha mellette dolgoztál is, aminél volt adófizetési kötelezettséged. De ha nem dolgoztál, csak Gyest kaptál, akkor nem kell adóbevallást csinálnod.

Nem. Mivel a Gyes nem adóköteles bevétel, tehát adót sem vonnak belõle, így ha valakinek nincs adófizetési kötelezettsége, akkor adót sem tud bevallani. Csak akkor kell csinálnod Gyes ideje alatt adóbevallást, ha mellette dolgoztál is, aminél volt adófizetési kötelezettséged. De ha nem dolgoztál, csak Gyest kaptál, akkor nem kell adóbevallást csinálnod.
nem

Az adóbevallásomat ha a cég ahol dolgozom nem csinálja meg és egyébként most mondtam fel, s ha elmegyek egy könyvelőhöz ő megtudja nekem csinálni a 2011-es adóbevallásom és ha igen milyen papírok kellenek hozzá? Az összes havi bérpapírom?

Legjobb válasz: Nem a havi bérpapírjaid kellenek, hanem az M30as igazolásod, amit január végéig kell megkapnod a munkáltatódtól, ha január elsején még munkaviszonyban álltál. Ha már 2011ben megszûnt a munkaviszonyod, akkor a kilépõ papírjaid között van egy igazolás a 2011 évi jövedelmeidrõl, akkor az kell.

Nem a havi bérpapírjaid kellenek, hanem az M30as igazolásod, amit január végéig kell megkapnod a munkáltatódtól, ha január elsején még munkaviszonyban álltál. Ha már 2011ben megszûnt a munkaviszonyod, akkor a kilépõ papírjaid között van egy igazolás a 2011 évi jövedelmeidrõl, akkor az kell.
A kérdező hozzászólása: Legyen szíves valaki , aki ért hozzá válaszoljon nekem, mert el kellene kezdenem megcsináltatni.
A kérdező hozzászólása: Hozzáértõk hol vagytok?
A kérdező hozzászólása: Sehol senki ? :(
A kérdező hozzászólása: Egyébként egy minimálbért keresõ embernek mekkora összegnek kellene szerepelnie ezen az m30-as papíron? gondolom a bruttó vagyis amit sose kaptam kézhez az az összeg van rajta a nagyobbik összeg, ugye ?
A kérdező hozzászólása: A leszámolási papírjaim között írtak egy papírt melyen ez áll : tájékoztatlak, hogy a mellékelt 11M30-as alapján személyi jövedelem bevallásodat önadózással kell elkészítened. Ez az önadózás pontosan mit takar? Nekem magamnak kellene megcsinálnom paraszti józan ésszel? Csak mert nem igen értek hozzá.
A kérdező hozzászólása: Nos közben megkaptam a papírjaimat a régi munkahelyemtõl meg a APEH -tól ( vagyis NAV) a nagy paksamétás borítékot, amit minden évben szoktak küldeni.Akkor lényegében csak a paksamétás borítékot kell vinnem meg az M30-as igazolásomat a könyvelõnek? Semmi mást? És ebbõl meg tudja nekem csinálni a 2011-es bevallásomat ?
A 2012. tárgyévhez tartozó jövedelmeidet (akár 100 helyen is dolgoztál 1-2 napot) 2013-ban vallod be úgy, hogy ezeket az 1-2 napokat összeadod. Olyan nincs, hogy errõl a pár napról nem kapsz igazolást, hiszen a kiadása leszámoláskor kötelezõ! Persze csak akkor, ha ténylegesen fennállt alatta a munkaviszonyod, tehát van vagy ledolgozott idõd ez alatt, vagy szabadságod, vagy betegszabid, vagy bármi más, amire kellett, hogy valamit fizessenek. Ha nem volt semmiféle kifizetés, de a munkaviszonyod fennállt akkor is adnak, csak éppen "nullásat".
A kérdező hozzászólása: Ez így egyszerûen hangzik, de pár nap múlva kapom csak meg a leszámolási papírjaimat és ha errõl a 2 napocskáról nem adnak semmi igazoló papírost, akkor mit adjak össze és mi alapján?
Bevallod az új munkahelyedtõl kapott jövedelemmel együtt a jövõ évben. (összeadod õket)
A kérdező hozzászólása: És akkor ha ez a január 01-je és 02-ika már az idei bevalláshoz tartozik, de 4-edikétól szól az új munkahelyemen az új szerzõdésem, akkor végülis ezzel az 1-2-3 nappal mit fogok csinálni, ami a régi cégnél van és jövõre adóbevallani kell?
Ha 2012. január 02-án volt az utolsó munkanapod, akkor a január 01-jére, és január 02-ára járó béred már a 2012. évi adóbevalláshoz fog tartozni, nem pedig a 2011. évihez. Ha a dolgozó év közben számol le, akkor van egy ADATLAP nevû nyomtatvány, amit kézhez kell, hogy kapjon. Ebben igazolják le az addigi jövedelmét, az azokból levont adóelõleget, és a figyelembe vett kedvezményeket. Lennie kell egynek 2011. évre, és egynek 2012. évre vonatkozóan. Ha 2011. évre ilyened nincs, akkor jó rá az M30-as fejlécû nyomtatvány is. A kettõ közül (ADATLAP, M-30-as nyomtatvány) valamelyik legyen, az a lényeg. Bármelyikbõl egy hozzá értõ (könyvelõ) el tudja készíteni a bevallásodat.
A régi munkahelyed valószínû (de azért majd nézd meg a papirokon) dec. 31-el kijelent = utolsó munkanap. Ez esetben ez az 1-2 napocska munkaviszony nélküli napok lesznek.
A kérdező hozzászólása: mármint ez a két napocska
A kérdező hozzászólása: Még egy kérdés felmerült bennem, ma azt mondták, mivel már 2012 van és a január 1.-je és 2.-ika már 2012-höz tartozik , de most váltok munkahelyet akkor azt átkell vinnem vagyis hogy már külön tartozik vagy hogy is van ez?
A kérdező hozzászólása: Tehát ha jól értem, ha bárki bármilyen cégtõl (ahol rendesen be volt jelentve) leszámol, kötelesek adni egy ilyen m30-as papírost, ami alapján bármilyen könyvelõ az adóbevallásomat eltudja készíteni.És ha a mai napon tehát január másodikán voltam utolsó ledolgozott napomon és holnap kapom meg a papírjaimat, akkor meg kell hogy kapjam a 2011-es évre vonatkozóan.
Az önadózás azt jelenti, hogy neked kell megcsinálni, vagy megcsináltatni egy könyvelõvel.Ne izgulj, május 20 még messze van. Ha egész évben egy helyen dolgoztál, vonták tõled az adót, akkor sok számolgatni való nem lesz vele.Az apeh.hu oldalról le tudod tölteni az ÁNYK kitöltõ programot, ha feltelepítetted, akkor utána a 1153-as nyomtatványt.Azzal már könnyû dolgod lesz.

Ha a testvérem Angliában él, dolgozik, és fizet adót, akkor Magyarországon kell adóbevallást csinálnia, illetve ezután fizetni?

Köszönök minden választ!

Legjobb válasz: Csak akkor kell adóbevallást készítenie,ha év közben ment ki dolgozni.Ugyanis valamennyi hónapig még otthon dolgozott(ha nem akkor is be kell adni 0 forintos bevallást. Ha év elejétõl kezdte meg a munkát külföldön akkor nem kell bevallást készítenie.. (én is külföldön dolgozom,és az apeh mondta nekem)

Csak akkor kell adóbevallást készítenie, ha év közben ment ki dolgozni.Ugyanis valamennyi hónapig még otthon dolgozott(ha nem akkor is be kell adni 0 forintos bevallást. Ha év elejétõl kezdte meg a munkát külföldön akkor nem kell bevallást készítenie.. (én is külföldön dolgozom, és az apeh mondta nekem)


Adóbevallásba, ha csak gyest kapok, be kell írni?

Legjobb válasz: Év elején kapni fogsz egy papírt az adóbevalláshoz, amin szerepelni fog,hogy mennyi pénzt,gyest kaptál az elõzõ évebn. Csak utána tudod megcsináltatni valakivel az adóbevallásodat,ha ez a papír megérkezett. Én gyást kaptam dec. 28-ig júl.14-tõl,de még én sem kaptam papírt.

Év elején kapni fogsz egy papírt az adóbevalláshoz, amin szerepelni fog, hogy mennyi pénzt, gyest kaptál az elõzõ évebn. Csak utána tudod megcsináltatni valakivel az adóbevallásodat, ha ez a papír megérkezett. Én gyást kaptam dec. 28-ig júl.14-tõl, de még én sem kaptam papírt.
Csak akkor nem kell kitölteni, ha a teljes évbed gyest kaptál.Ha volt benne gyed is, akkor már kell adni, mert az adóköteles.
A kérdező hozzászólása: Az adóbevalláshoz már megkaptam a papírt! :) DE akkor elvileg nem kell beleírnom mert tavaly végig csak a gyest kaptam!

Kell adóbevallást csináltatnom, ha csak pár nap munkaviszonyom van?

csak négy napot dolgoztam,napi pár ezer forintért.Ilyenkor mi a teendő?

Legjobb válasz: Ha munkaviszonyban tetted, akkor igen, kell. Még akkor is kellene, ha nem dolgoztál sehol, mégis van adóköteles jövedelmed. Ha egyszerûsített foglalkoztatás keretén belül foglalkoztattak, akkor évi 840.000 Ft bevételig nem kell adóbevallást készítened. Tehát nem mindegy a jogviszony...

Ha munkaviszonyban tetted, akkor igen, kell. Még akkor is kellene, ha nem dolgoztál sehol, mégis van adóköteles jövedelmed. Ha egyszerûsített foglalkoztatás keretén belül foglalkoztattak, akkor évi 840.000 Ft bevételig nem kell adóbevallást készítened. Tehát nem mindegy a jogviszony...

Az adóbevalláshoz milyen iratot kell csatolni, ha a családi adókedvezményt szeretném visszaigényelni?

2012.03.hó elején töltöttem be a 91.napot a terhesség idejéb?l, akkor kértem igazolást, munkáltatómnak leadtam, de magasrol tett rá, mert nagy nyaggatások után el?ször a májusi fizumhoz kaptam meg a kedvezményt, tehát két hónapig nem holott járt volna és kértem is, májustól kaptam, szeptemberben szültem, de akkor nem jutott eszembe hogy a máknak is be kell adni, hogy havonta kérem ... tehát a kérdés, hogy mit kell az adóbevalláshoz csatolni, és az apeh látja, hogy mely hónapokban nem kaptam?

Legjobb válasz: Én úgy gondolom, hogy nem kell iratot csatolnod hozzá. Az adóbevallásban úgyis fel kell tüntetni a kicsi adószámát, és abból õk már tudják. Az igazolást meg kell õrizned 5 évig, ha véletlenül szja ellenõrzésre behívnának, akkor azzal ott fogod tudni igazolni, hogy te jogosan vetted igénybe.

Én úgy gondolom, hogy nem kell iratot csatolnod hozzá. Az adóbevallásban úgyis fel kell tüntetni a kicsi adószámát, és abból õk már tudják. Az igazolást meg kell õrizned 5 évig, ha véletlenül szja ellenõrzésre behívnának, akkor azzal ott fogod tudni igazolni, hogy te jogosan vetted igénybe.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ! Voltam olyan balga hogy az igazolást anno leadtam a munkahelyemen, megzargatom õket, hogy ha még meg van, akkor legalább egy másolatot kérek róla.
Sehova semmiféle igazolást nem kell és nem is szabad beadni, beküldeni. A családi kedvezmény nem igazolás után, hanem az általad megtett nyilatkozat alapján adandó. Az igazolás egy adóellenõrzésnél jöhet képbe, ahol igazolod vele, hogy jogosan vetted igénybe a kedvezményt. Ha nem tudják visszaadni, akkor kérj az orvostól visszamenõleg egy igazolást, vagy ha a terhesgondozási kiskönyvben benne van aláírva, lepecsételve, hogy melyik napon állapították meg a terhességet, és akkor milyen terhességi hetet töltöttél be, az is jó ide.

Milyen nyilatkozatot kell kitölteni a 2011-es adóbevalláshoz, ha most akarom érvényesíteni visszamenőleg a családi adókedvezményt?

Legjobb válasz: A 03-as oldalt kell kitölteni az adóbevallás részeként. Az, hogy a munkáltatónak korábban nyilatkoztál-e vagy sem, nem számít, ha 1153-at nyújtasz be, akkor a 03-as oldalt ki kell tölteni, ha családi kedvezményt veszel igénybe.

A 03-as oldalt kell kitölteni az adóbevallás részeként. Az, hogy a munkáltatónak korábban nyilatkoztál-e vagy sem, nem számít, ha 1153-at nyújtasz be, akkor a 03-as oldalt ki kell tölteni, ha családi kedvezményt veszel igénybe.

Ha nem haladta meg az évi jövedelmem a 840 000 ft. Ot akkor nem kell adóbevallást megcsinálni? Alkalmi munkavállalóként dolgoztam.

Legjobb válasz: Minden törvényesen megkeresett pénz után kell adózni, tehát igen kell. Adóbevallást is kell csinálni.

Minden törvényesen megkeresett pénz után kell adózni, tehát igen kell. Adóbevallást is kell csinálni.
Nem kell. Ha 2012. évben kizárólag egyszerûsített foglalkoztatásból származó jövedelmed van (alkalmi munkavállalás), és az abból származó egész évi jövedelmed a 840.000 Ft-ot nem haladja meg, akkor nem kell adót sem fizetned, még csak bevallani sem kell!
Kell, mivel munkaviszonyból származó jövedelem.
Részlet a bevallás kitöltési útmutatójából a hitetlenek kedvéért: "Útmutató a 2012. évrõl szóló személyi jövedelemadó, a járulék, a különadó, az egyszerûsített közteherviselési hozzájárulás, az egészségügyi hozzájárulás bevallásához, helyesbítéséhez, önellenõrzéséhez Nem kell bevallást benyújtania Önnek akkor, ha az adóévben kizárólag adómentes jogcímen szerzett bevételt, vagy ha Ön belföldi illetõségû és kizárólag az egyszerûsített foglalkoztatás keretében szerzett jövedelme nem érte el a 840 000 forintot." THE END

Ha csak a gyes és a családi a jövedelmem, kell adóbevallást csinálnom?

Még sosem csináltam, f?sulis voltam mikor terhes lettem és még nem fejeztem be.

Legjobb válasz: Én pont ebben a helyzetben vagyok,csak én már túl vagyok az elsõ babás adóbevalláson.Nem kell,mivel egyik sem adóköteles jövedelem.Ha a teherbeesés elõtt volt diákmunkás bevételed,azt be kell vallani.

Én pont ebben a helyzetben vagyok, csak én már túl vagyok az elsõ babás adóbevalláson.Nem kell, mivel egyik sem adóköteles jövedelem.Ha a teherbeesés elõtt volt diákmunkás bevételed, azt be kell vallani.
A kérdező hozzászólása: Köszi!

Ha 2009-ben csak a gyes és a csp volt a bevételem, tényleg nem kell adóbevallást csinálnom?

Utánaolvastam, oszlik a vélemény...

Legjobb válasz: Sziasztok,a gyes adómentes jövedelem maradt.Ha csak adómentes jövedelmed van és nem vagy egyéni vállalkozó,vagy adószámmal rendelkezõ magánszemély (pl. ingatlan bérbeadás esetén),akkor nem kell adóbevallást adnod.Ez tuti,apehos vagyok,aki a személyi jövedelemadó bevallásokat javítja.

Sziasztok, a gyes adómentes jövedelem maradt.Ha csak adómentes jövedelmed van és nem vagy egyéni vállalkozó, vagy adószámmal rendelkezõ magánszemély (pl. ingatlan bérbeadás esetén), akkor nem kell adóbevallást adnod.Ez tuti, apehos vagyok, aki a személyi jövedelemadó bevallásokat javítja.
Már miért ne kellene???
A GYES miatt kell.
Dehogy nem kell! A MÁK-tól kaptál vagy fogsz kapni igazolást róla és MEG KELL csinálnod!
Minden jövedelem után kell adóbevallást csinálni! Sõt! Ha már 14 évesen kaptál valami pénzjutalmat, akkor azután minden évben be kell adni az adóbevallást még ha 0-ás akkor is.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, akkor azért lesz egy telefonom az apehbe-nem akarlak megsérteni kedves utolsó- de jobb, ha a hivatalos szervtõl hallom, mert mindenki mást mond... De a könyvelõm szerint sem kell..


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!