Találatok a következő kifejezésre: Katolikus keresztelőn keresztszülőknek (7 db)

Üdv! Görög katolikus keresztelőn lehet református a keresztszülő?

Legjobb válasz: Nem CSAK a vallásból áll a jó neveltetés...Úristen.De igazad van a papnak majd elmagyarázzuk. Én hétvégén fogok keresztelni és református vagyok, és katolikust fogok..És senkit sem érdekelte a vallásom.

Nem CSAK a vallásból áll a jó neveltetés...Úristen.De igazad van a papnak majd elmagyarázzuk. Én hétvégén fogok keresztelni és református vagyok, és katolikust fogok..És senkit sem érdekelte a vallásom.
Igen lehet, bármilyen.
Én úgy tudom, hogy nem lehet. A keresztszülõ pont a vallási nevelést vállalja el a keresztelõn, hogy nevelne már jó katolikust egy református? (Nekem nem kell magyarázni, csak a papnak...)
Így van. Örüljünk hogy egyáltalán még felvállalja valaki ezt a szép hagyomámyt, nem hogy még akadályoztatni...
Szerintem katolikus (akár római-, akár görög-, ) keresztelõn csak egy esetben lehetnek más vallásúak a keresztszülõk: akkor, ha õk maguk is vegyes vallású, katolikus szertartás szerint összeházasodott házaspár, ahol a nem katolikus fél annak idején reverzálist adott az õket esketõ (római v. görög)katolikus papnak. De valószínû, hogy még ez esetben is hercegprímási engedély szükséges.
:) ) Úristen, ti aztán nem vagytok semmik :) ) Hétvégén már meg is volt a keresztelõ!! És kutyát sem érdekelte, hogy ki milyen vallású volt!! Jelen esetben : én református, mint keresztszülõ, és katolikust kereszteltem.
igen! és papírt is kell mutatni róla!
Elvileg a keresztszülõnek bérmálkoznia is kellett, ahhoz, hogy keresztszülõ legyen... Ma már annyira visszavettek az ilyesmibõl, hogy szerintem bármi lehet...
azért ez igy elég durva mit ne mondjak.... azért keresztszülõ mert a gyermek vallási neveltetésében segit stb. erre ne legyen vallásos? :D ez valami ápr.1 vicc?
Nagyon merev az elõttem szóló: "azért keresztszülõ mert a gyermek vallási neveltetésében segit stb" Ez így azért nem teljesen igaz. A keresztszülõket általában annak alapján választjuk meg, akiben bízunk és szeretünk, és akirõl feltételezzük, hogy keresztgyermekünket az élete folyamán segíteni, szeretni fogja minden önzetlenség nélkül. Sokszor ezért esik a keresztszülõség tiszte valamelyik testvérünkre, hiszen az õ szeretetük felénk, és családunk felé valószínûbb hogy megmarad, mint egy baráté, ismerõsé. Egyébként katolikus kislányom keresztanyja ortodox vallású, keresztapja katolikus.
ehhez még hozzáfûzném, hogy a magyar törvények esetében ha esetleg a szülõk meghalnak a gyerekek a keresztszülõkhöz kerülnekés ott is nevelkednek tovább, ha nem akarják õket örökbe adni.. ez elég rossz oldala a dolognak, hogy elmennek a szülõk, de sajnos nem ritka..ezért kell megfelelõ keresztszülõt választani és nem jópofiból, hanem azért, hogy ha valami történik veletek szülõkkel, , , bármi, akkor ne dugják egybõl a zaciba.
A kérdező hozzászólása: köszike a válaszokat:) akit én szeretnék kersztanyának sajna nincs megkeresztelve :( így nem mindegy milyen vallás szerint keresztelkedik
igen! de ha ez nincs meg akkor "gyorstalpaló tanfolyamon" a paphoz kell néhány alkalommal menni és utána lehet.
Az egyik keresztszülõnek mindenképp. A másik, ha nem katolikus, akkor nem keresztszülõként, hanem a keresztség tanújaként lesz bejegyezve, ami csak papír, a gyakorlatban attól még õ keresztszülõ. (Tulajdonképpen ebben az esetben hivatalosan csak 1 keresztszülõ van, de ez nem baj.)
Szetintem ne minket kérdezz, mert ma már annyira változnak a dolgok. Vannak azok amiket írtak a többiek. És van amihez az adott pap ragaszkodik. Van ahol bérmálni is kell, van ahol elég ha hívõ vagy valahol és onnan hozod a keresztleveled , hittanra kell járni stb... szóval ez van

Mi a katolikus keresztelő menete? Mi a szülők és keresztszülők feladata? A 3 hónapos babám keresztelője most májusban lesz, de nem mondtak semmit, mit kell csinálni, én meg még nem voltam kersztelőn eddig.

Legjobb válasz: Elõzõ vagyok: a keresztszülõrõl nem beszél. Én is az vagyok. Nekem is ugyanaz a feladatom, mint a szülõknek. Keresztanya csak megbérmált, keresztény ember lehet, és be kell töltenie a 16. életévét. (bár én nem vagyok megbérmálva és nem voltam 16 amikor keresztanya lettem, de kiskorom óta keresztény hitben nevelnek, így ez is elég volt.) 16/L

Elõzõ vagyok: a keresztszülõrõl nem beszél. Én is az vagyok. Nekem is ugyanaz a feladatom, mint a szülõknek. Keresztanya csak megbérmált, keresztény ember lehet, és be kell töltenie a 16. életévét. (bár én nem vagyok megbérmálva és nem voltam 16 amikor keresztanya lettem, de kiskorom óta keresztény hitben nevelnek, így ez is elég volt.) 16/L


Katolikus keresztelőn a szülőknek kell valamit mondani? És a keresztszülőknek? Ezt külön megbeszéltétek a pappal előtte?

Legjobb válasz: Szia! itt van egy link ezem meg tudod nézni, lev van írva minden. http://www.keresztenymagyarorszag.hu/bongeszo/szertartasok

Szia! itt van egy link ezem meg tudod nézni, lev van írva minden. http://www.keresztenymagyarorszag.hu/bongeszo/szertartasok
Nekünk adott a pap egy papírt, amin le van írva, mikor mi történik, mit kell mondani. Ez akkor volt, amikor bejelentkeztünk. Csak pár szó egyébként.
A pap által feltett kérdésre, a kérdés elsõ szavát kell válaszolni. Pl: Ellene mondotok-e a sátánnak? Ellen mondunk. És minden cselekedetének? Ellene mondunk. És minden csábításának? Ellene mondunk. Hisztek-e Istenben, a mindenható Atyában, mennybek és földnek teremtõjében? Hiszünk. Hisztek e Jézus Krisztusban, Isten egyszülött fiában....Hiszünk. Hisztek-e a szentlélekben...Hiszünk. Akarjátok-e, hogy XY elnyerje a keresztséget...Akarjuk.

Lehet katolikus keresztelőn egyik keresztszülő református vallású?

Annyi mindent hallottam már err?l, itt is voltak kérdések, de 100%-osra biztos választ nem tudok. Úgy tudom, hogy számít a keresztszül?k vallása...

Legjobb válasz: Úgy tudom, egy keresztszülõ is elég, nem kell kettõ. A másik anélkül is részt vehet, hogy keresztszülõ lenne.

Úgy tudom, egy keresztszülõ is elég, nem kell kettõ. A másik anélkül is részt vehet, hogy keresztszülõ lenne.
Igen, engedélyezi, hiszen ez áll az egyházi törvénykönyvben. Tehát ez nem egyéni döntés a pap részérõl.
Nem, katolikus keresztelõn más vallású csak mint a keresztség tanúja szerepelhet. Keresztszülõ csak katolikus lehet.
Tehát egy katolikusnak mindenképp ott kell lennie!
Hülyeség, hogy csak katolikus lehet, a katolikusnak. Anyum református, és ö keresztelte a testvére fiát, aki katólikus. A tisztelendö atya megmagyarázta mit kell csináljon, és azt csinálta. (Csak a gyertyát kellett tartsa a gyerekkel eggyütt). Nem térdelt le, se kersztett nem vetett, mégse csináltak belöle problémát.
A kérdező hozzászólása: Akkor mindenképp mást kell választanom vagy lehet a református a keresztség tanúja (végülis az is keresztszülõi státuszhoz hasonló)?
A kérdező hozzászólása: Tehát ha egy katolikus keresztszülõ van, mellette állhat a református, aki ugyan nem keresztszülõ lesz, de hasonló státusza lesz? És ezt minden pap engedélyezi?
A kérdező hozzászólása: Azota megvolt a keresztelo. Ugyanugy ott allt es mindent csinalt a reformatus fel, mint a katolikus, csak annyi a kulonbseg, hogy mas neven jegyzik be a nagykonyvbe, de hat ez senkit nem erdekel, nincs semmilyen hatasa a keresztszulosegere a gyakorlatban.

Keresztszülő csak katolikus vallású lehet? Milyen papírok kellenek a keresztelőhöz mind a szülő, mind a keresztszülő részéről?

Legjobb válasz: A keresztszülõnek kereszténynek kell lennie, nem feltétlenül katolikusnak (fõleg, mert nem csak katolikus lehet a keresztgyerek sem), de nem kötelezõ pont olyan vallásúnak lenni, mint a keresztgyerek. Csak meg kell hogy legyen keresztelve, lehet akár református, vagy evangélikus, vagy mit tudom én mi van még (van egy pár)... A keresztszülõnek rendelkezni kell keresztlevéllel, amit (ha nincs meg neki a sajátja) annak a gyülekezetnek a templomában tudja megszerezni (a másolatát), ahol megkeresztelték.

A keresztszülõnek kereszténynek kell lennie, nem feltétlenül katolikusnak (fõleg, mert nem csak katolikus lehet a keresztgyerek sem), de nem kötelezõ pont olyan vallásúnak lenni, mint a keresztgyerek. Csak meg kell hogy legyen keresztelve, lehet akár református, vagy evangélikus, vagy mit tudom én mi van még (van egy pár)... A keresztszülõnek rendelkezni kell keresztlevéllel, amit (ha nincs meg neki a sajátja) annak a gyülekezetnek a templomában tudja megszerezni (a másolatát), ahol megkeresztelték.
Ezt valóban papja válogatja. Nálunk nagyon "liberális" volt a katolikus pap. Kezdve ott a történetet, hogy amikor 11 éves voltam el döntöttem, hogy meg keresztelkedem, anyám református, apám katolikus, keresztanyám katolikus, keresztapám református, egyikük sem esküdött templomban. Én mégis el intéztem meg rendeztem a saját keresztelõmet, a Pap, Imre atya meg is keresztelt. Majd a nagylányom kereszt apja a szüleim kérésére a tesóm lett õ meg sincs keresztelve a mai napig. Kisebbik lányom kereszt apja a párom öccse aki református kereszt anyja egyiknek sincsen. A kisfiamnak a kereszt szülei pedig azt hiszem mind a ketten katolikusok. Egyik esetben sem volt semmi ellenvetése Imre atyának, ahogyan az esküvõnknél sem, pedig a férjem református...

Református keresztelőn lehetnek a szülők katolikusak? Vagy csak református keresztszülőt választhatunk?

Legjobb válasz: Sziasztok! Kedves Anna, talán tapasztalhattad a hozzászólásaimból, hogy én minden keresztényt testvéremnek tekintek, így teljesen egyetértek veled a lényegben. Azonban én is konfirmáltam, így tudom, hogy mit jelent a keresztségkor vállalt kötelezettség. Egy katolikus nem vallhatja azt tiszta szívbõl, hogy református hit szerint neveli a keresztgyermekét, mert õ nem azt a hitet vallja amirõl a gyermeknek a konfirmáció alkalmával vallást kell tennie. Üdv. Péter

Sziasztok! Kedves Anna, talán tapasztalhattad a hozzászólásaimból, hogy én minden keresztényt testvéremnek tekintek, így teljesen egyetértek veled a lényegben. Azonban én is konfirmáltam, így tudom, hogy mit jelent a keresztségkor vállalt kötelezettség. Egy katolikus nem vallhatja azt tiszta szívbõl, hogy református hit szerint neveli a keresztgyermekét, mert õ nem azt a hitet vallja amirõl a gyermeknek a konfirmáció alkalmával vallást kell tennie. Üdv. Péter
Szia! Elméletben nem, gyakorlatban igen, ahogyan az elsõ is leírta. Az elmélettel kapcsolatosan a következõ miatt nem: a szülõk és keresztszülõk vállalják, hogy úgy nevelik a gyermeket, hogy az felnõttként a konfirmáció alkalmával önként vallást tegyen az õ hitérõl. Mivel a katolikusok nem abban hisznek, mint a reformátusok, így ezt értelemszerûen nem vállalhatják tiszta lelkiismerettel. Mivel azonban ez a gyakorlatban csak egy megszokott szöveg, amit csak nagyon kevesen vesznek komolyan, azt csináltok, amit akartok... Üdv. Péter
(ej-ej Péter, Péter.. a katolikusok és a ref-ok Õbenne hisznek.Hiszik, hogy Jézus, a Krisztus. És ez a lényeg, nem?) -anna
Válassz egy mormon és egy izraelita és egy buddhista keresztszülõt, onnantól a többi úgy is kaotikus lesz.
Engem reformátusnak kereszteltek, 3 db katolikus keresztszülõvel. Szóval igen. :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!
A keresztfiam református, én római katolikus vagyok, a keresztmama pedig görög katolikus, szal lehet. :) Egyébként, ahogy Péter is leírta, nem lehetne, hiszen eltér a két vallás, de mivel -sajnos- ma már csak egy üres formaság a keresztelõ a legtöbb embernél, ezért megengedett.
ezen én is gondolkodtam mostanság. van egy nagyon jó barátnõm, akire felnézek, egyfajta példaképem. õ katolikus vallású, de ami a legfontosabb, hogy gyakorolja a keresztényi elveket, tanításokat. én református vagyok, a gyermekemet is szeretném erre a vallásra keresztelni. remélem a lelkész nem lesz túl keményvonalas, és tesz egy ilyen engedményt. nagyon szeretem ezt a barátnõmet, és tudom, hogy jó útravalót tudna adni a gyermekemnek...
A "katolikus", "református" jelzõk a lakosság 85%-a esetében már csak címkék tartalom nélkül, mivel szinte mindenki a maga módján vallásos és úgy válogat, mixeli a hiteket, eszméket, ahogy neki tetszik. Szóval ha csak nem kell papírral igazolni, hogy ki-honnan-miféle, azt választasz akit akarsz, lényegi jelentõség úgy sincs :)
Református kisfiamnak katolikus keresztszülei vannak.
Ez egy érdekes kérdés. Az az érdekes benne, hogy itt teszed fel.Mért nem a papot kérdezed? Mégiscsak õ a szakavatott... Ami pedig a vallást illeti: aligha ér valamit Isten elõtt az a hit amit nem vitt át a hívõ a gyakorlatba. "Mutasd meg acselekedetedet hit nélkül, én is megmutatom a hitemet cselekedetek nélkül" Korunk fõ problémája, rákfenéje épp az, hogy ma már szinte minden csak formaság. Ami a lényeg volt, a tartalom, azt engedték kiveszni belõle.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!