Találatok a következő kifejezésre: Külsö szűrőt a (121 db)

Jobbak az újabb szériás Eheim külső szűrők a Classic szériáknál?

Nem jobb egy egyszerűbb szűrő, kevesebb hibalehetőséggel? Például az ADA Jet szűrő is mintha az Eheim Classic szűrőkre hajazna. Kicsit parasztvakításnak tűnnek nekem ezek a mindenféle extrák amiket az újabb szűrők tudnak. Végül is csak az lenne a lényeg, hogy x teljesítménnyel, átnyomja a vizet y mennyiségű szűrőanyagon és kész. Kíváncsi lennék olyanok tapasztalatára, akik használtak régebbi és újabb szériát is. (Egyébként van tapasztalatom külső szűrőkkel, Atman cf-1200, Tetratec ex1200, azokon is pl a pumpát csak felesleges hibalehetőségnek látom). Amúgy most egy 100 literes aksihoz keresek szűrőt, Atman, Tetratec, Eheim vonalon. Más márkákkal nem kísérleteznék.

Legjobb válasz: az Eheimnak a Classic szériát kivéve, kényelmi funkciói vannak, melynek része parasztvakítás, része hasznos is tud lenni, pl jezi mikor tömõdik már a szûrõ, mekkora a flow, teljesítményét is változtathatod, de igazából ha tapasztalt vagy, vagy csak foglalkozol eleget az akvráiumoddal nem nagyon van ilyen dolgokra szükséged. 100 literes növényesnek egy Tetratec Ex1200-as teljesen jó lenne, vagy akár 2db Ex700-as, utóbbi eset azért lenne szerencsésebb, mert csak több kicsit a teljesítmény is, meg a szûrõtérfogat is, plusz a két csövezéssel többet tudsz játszani, hogy megfelelõ áramlást tudj csinálni, tovább ha egyik szûrõvel valami gáz lenne késõbb, a másikkal még "túléli az aksid" amíg ki nem javítod, nekem ez a tanácsom. A Tetratec külsõket nagyon sokan használják, és szinte kivétel nélkül jó visszajelzésrõl mindegyiktõl, a legjobb ár/érték arányú szûrõk.

az Eheimnak a Classic szériát kivéve, kényelmi funkciói vannak, melynek része parasztvakítás, része hasznos is tud lenni, pl jezi mikor tömõdik már a szûrõ, mekkora a flow, teljesítményét is változtathatod, de igazából ha tapasztalt vagy, vagy csak foglalkozol eleget az akvráiumoddal nem nagyon van ilyen dolgokra szükséged. 100 literes növényesnek egy Tetratec Ex1200-as teljesen jó lenne, vagy akár 2db Ex700-as, utóbbi eset azért lenne szerencsésebb, mert csak több kicsit a teljesítmény is, meg a szûrõtérfogat is, plusz a két csövezéssel többet tudsz játszani, hogy megfelelõ áramlást tudj csinálni, tovább ha egyik szûrõvel valami gáz lenne késõbb, a másikkal még "túléli az aksid" amíg ki nem javítod, nekem ez a tanácsom. A Tetratec külsõket nagyon sokan használják, és szinte kivétel nélkül jó visszajelzésrõl mindegyiktõl, a legjobb ár/érték arányú szûrõk.
Én személy szerint utálom kezelni az eheim classic szûrõket. Egy ideig volt nálam egy és minden egyes alkalommal amikor hozzányúltam szétáztattam vele a lakást. Az egyik csõ fent, a másik lent csatlakozik a tartályhoz. Ha nem vagy nagyon óvatos és tartod mindig felfelé a csöveket, akkor a simán kifolyik belõle minden amikor szétszeded a gyorscsatlakozót. Lehet hogy én vagyok béna, de nekem kellett volna még egy kéz hogy a szétszedést meg a csövek felfelé tartását is megoldjam egyidõben. Ezzel együtt egy jó kis szûrõ, csak ha béna vagy mint én és parketta van a padlón, akkor nem szerencsés választás :)

112-es akváriumba melyik külső szűrő a jobb választás?

Atman AT-3335 vagy Sera Serafil 900?

Legjobb válasz: Atman AT-3335 önmagában kicsi, mellé kell egy valami belsõ szûrõ még.

Atman AT-3335 önmagában kicsi, mellé kell egy valami belsõ szûrõ még.
70 literest szûröm AT-3335 , ahhoz jó.
A kérdező hozzászólása: Akkor a serafil elbírja ha még lesz benne egy 600-as belsõszûrõ mechanikai szûrésre meg erre arra?
Az Atman is elbírja, ha van mellette belsõ. Üdv,
A Sera magában is elég, de töltetet venni kell. Ha olcsót akarsz, ajánlom figyelmedbe az AquaNova NCF-800 vödrös szûrõt. Nem ismerem túlzottan, de nagy plusz pont a Serával szemben a kerámiatengely. Szerintem összességében jobb is.
A kérdező hozzászólása: Ha igen akkor mit és milyen típust ajánlotok ?
Nem igazán értem, mire gondolsz. Kifejtenéd, esetleg rajz?
Forog benne egy szivacsos henger? Szerintem inkább egy belsõ, vagy egy kis külsõ szûrõt rakj mellé, ha valami erõsítést akarsz.
A kérdező hozzászólása: Próbálom másképp fogalmazni. Tehát van egy nem gyári külsõ szûrõm aminek az esõztetõjébõl gyengén folyik a tiszta víz az akváriumba. Arra gondoltam hogy az esõztetõ és a külsõ szûrõ közti csõre szerelnék egy vízpumpát hogy erõsebb legyen az esõztetés .
Hát szerintem jobb ha 1 pumpa nyomja, csak vegyél egy erõsebbet és cseréld ki. Az nem jó?


Szerintetek melyik a leghalkabb külső szűrő? A mostanit le szeretném cserélni, mert hangos, gagyi, és csak belső.

Legjobb válasz: Az újabb Eheim szûrõk állítólag elég halkak, és azok 20 év múlva is szûrõk lesznek.

Az újabb Eheim szûrõk állítólag elég halkak, és azok 20 év múlva is szûrõk lesznek.
Szerintem 200 literre kelleni fog kiegészítés. A gond ott lenne, hogy ha veszel egy benga külsõt, a túl erõs áramlás kevésbé jó a baciknak, a szimplán erõs pedig a szûrõanyagok miatt nem tud majd elég vízáramot csinálni. Azért egy 200 literes akvárium nem rövid, hacsak nem valami fura alakú. Természetesen az áramlást hátulról az elsõ üvegfal felé is meg lehet oldani, ilyenkor a gond ott van, hogy megfelelõ hosszúságú esõztetõt egyik vödrös szûrõhöz se kapsz. Tehát venni kell egy 1000-1200 liter per órás szûrõt, és ki kell egészíteni egy vízpumpával. Vannak csendesek, akár 3 ezerért is kapsz egy bele valót. Egy szûrõfej nem túl nagy, nem rondítana be neked.
A kérdező hozzászólása: Akkor jól gondoltam, csak összekevertem. És akkor milyen teljesítményû külsõ szûrõt vegyek, hogy ne kelljen vízpumpa?
A légpumpa és vízpumpa nagy különbség :) A légpumpa egy csövön keresztül nyomja a levegõt a rá kötött szûrõre, porlasztóra ugye. A vízpumpa egy szûrõfej. Tehát forgatja a vizet, de nincs szûrõtartálya. Akkor kell, ha a külsõ szûrõ nem tud elég áramlást csinálni, ugyanis ahol pangó részek vannak, ott leülepszik a mulm és elkezdhet algásodni. Ha viszont elég erõs külsõ szûrõ mûködik egy akváriumon, akkor nem kell mellé semmi. Az esõztetõ megoldja az oxigénellátást is azzal, hogy hullámoztatja a víz felszínét.
A kérdező hozzászólása: Mittomén. Hogy legyen levegõ. Már 22 órája van aksim, (nálam most van Karácsony)rengeteg dolog van, amivel nem vagyok tisztába. Minél többet olvasok, annál kevésbé. Akkor nem légpumpa, hanem vízpumpa. Egészen eddig meg voltam gyõzõdve róla, hogy majd szépen veszek egy külsõ szûrõt, és kész. Erre írod, hogy vegyek pumpát is. Ez most megint új, de elõbb-utóbb rájövök erre is.
Az akváriumba nem célszerû tenni a légpumpát, inkább azon kívül. :) Mellesleg az minek? Nem muszáj használni.
A kérdező hozzászólása: És légpumpa is volt benne? Mármint az aksiban.
Nekem egy atman cf 800 asom volt és egyáltalán nem volt hangos. benne a szekrényben az akvárium alatt. egy szobába aludtam vele és nem zavart. de 200 litereshez mondjuk az kicsi, ahhoz már vedd az cf 1000-t.
A kérdező hozzászólása: Köszi mindenkinek, bár egy kicsit most megint elvesztem. Mindegy, majd veszek valami minõségit, aztán drukkolok magamnak. Ha én nem is, a halak biztos jól járnak a cserével.
Nem csobog az, csak ha úgy akarod :)
Még ha nem is a szûrõt, de a víz csobogást azért lehet hallani ha már olyan erõs a pumpa benne, mert az egy fajta erõvel löki ki a vizet.
200 literre minimum egy 1200 liter per órás kell, + egy vízpumpa.
Sok Eheim hangos, szóval nem mindegy, melyiket veszed. Nekem TetraTec van, sokak szerint az egyik legcsendesebb. Tanúsíthatom, szinte hangtalanul mûködik.
A kérdező hozzászólása: 200l-hez kéne. Nem akarok belsõt, csak egy külsõt, valami erõset, ami tuti, és nem hallom fent a hálóba, hogy lent megy.
Az Atman AT-3335 az szerintem csendes. Kérdés, hogy mihez, mert pl 112 literesbe kettõt raktam. Most a 80 literest viszi az egyik. 70 literhez is használtam már, akkor is csak 1-et. Egyszer használtam 45 literhez is, hát oda már kicsit erõs volt, de volt vészes.
A kérdező hozzászólása: Köszi, én is valami ilyesmire gondoltam.
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen, most már értem.

Nem szippantja be a külső szűrő a kvarchomokot?

Ha túl közelmegy az aljához nem szívja fel a homokot?Vagy kavicsot?És ha netalántán elmegy az áram mert mittomén a vihar leszakítja a vezetéket nem jön ki belőle a víz?

Legjobb válasz: Mi az, hogy közel megy? Nem megy az sehová :) Áramszünet esetén nem jön ki a víz, hanem megáll a motor, és nem forgatja a vizet, ennyi.

Mi az, hogy közel megy? Nem megy az sehová :) Áramszünet esetén nem jön ki a víz, hanem megáll a motor, és nem forgatja a vizet, ennyi.
A kérdező hozzászólása: Javítom magam akkor ha nem értitek ha közel rakom vagy közel lökik a talajhoz a halak vagy valami csoda folytán m1 hogy hogy de a talajhoz kerül :D
Ha kb 5 cm elmarad az ajzat és a szívókosár között akkor nem szívja be, a kosárnál nincs olyan nagy áramlat, a szívó ág nem csinál áramlást. A külsõ szûrõ egy zárt rendszer, ha kihúzod bedugod a konnektorba semmi nem történik, az akváriumba van mindkét csõ vége, az akváriumon kívüli rész teljesen zárt, olyan mintha egy tömlõ mindkét vége az akvában lenne.
És ha beszívja, akkor sincs semmi, akkor leüllepszik a külsõ szûrõ alján egy kis homok. Meg az is lehet hogy kifújja felül, de valószínûleg nem, mert gondolom vannak benne szûrõanyagok :)
A kérdező hozzászólása: köszi a válaszokat!Persze lesz benne szûrõanyag hable:DDD
Érdekes mód nem szívja fel. Nálam a sügerek sûrûn felzavarják, mégis csak egy minimális mennyiséget találok három havonta az ülepítõ részben. Inkább a szívócsonk aljába csücsül le, minthon a szûrõbe menjen, ugyanis a legnagyobb szívóhatás a szívócsonk rácsozatának felsõ negyedében van, és nem alul.

140 literes akváriumhoz mekkora szürő, és milyen erős világitás kell? Elég a külső szürő vagy belső is kell?

Pontylazacokat, remizerit, neon szeretnék bele a minimálisan szükséges növényzettel. Ez a terv mondjatok véleményt és javitsatok ki ha nem jó az elgondolás!

Legjobb válasz: A raminak jóval melegebb víz kell mint a neonnak, nem összeegyeztethetõ a víz igényük. Hogy belsõ kell e, nyilván attól függ, mekkora a külsõ. Nem jó, ha nincs elég áramlás, a külsõ pedig inkább biológiai szûrésre jó, ami lassú. Meg lehet szûrni csak külsõvel is, de úgy jóval nagyobb kell. Pl: http://www.greenaqua.hu/hu/tetratec-ex-700-kulso-szuro-tolte.. Itt a gyári ajánlás 100-250 literig, ez belsõ kiegészítéssel annyi. A greenaqua-s ajánlást belsõ nélkül kell érteni, az max 100 liter. A növényeknek nem a mennyisége a minimális szükséglet, (az is) hanem hogy mennyire fényigényesek. Az határozza meg a fény erejét. Ha a fényigényükre érted, hogy minimális, akkor az kb 0,3 Watt/liter fényerõ.

A raminak jóval melegebb víz kell mint a neonnak, nem összeegyeztethetõ a víz igényük. Hogy belsõ kell e, nyilván attól függ, mekkora a külsõ. Nem jó, ha nincs elég áramlás, a külsõ pedig inkább biológiai szûrésre jó, ami lassú. Meg lehet szûrni csak külsõvel is, de úgy jóval nagyobb kell. Pl: http://www.greenaqua.hu/hu/tetratec-ex-700-kulso-szuro-tolte.. Itt a gyári ajánlás 100-250 literig, ez belsõ kiegészítéssel annyi. A greenaqua-s ajánlást belsõ nélkül kell érteni, az max 100 liter. A növényeknek nem a mennyisége a minimális szükséglet, (az is) hanem hogy mennyire fényigényesek. Az határozza meg a fény erejét. Ha a fényigényükre érted, hogy minimális, akkor az kb 0, 3 Watt/liter fényerõ.
Szûrésnek én 700-1000l/h-s külsõ szûrõt vennék, ha nincs rá keret, akkor készítenék oldalpolcos szûrõt. Világításnak 70-140W, de mivel neonhalakrol és minimálisan szükséges növényzetröl beszélsz, ezért maradnák a 70wnál, mivel a neonok szeretik az árnyékosab akváriumot. Belsõ szûrõt nem tennék, mert a neonok nem szeretik a nagy áramlást, de a ramirezik sem, inkább könnyen porszívózhatónak alakítanám ki az akváriumot. Mennyit akarsz tartani ezekböl? Én kezdetben inkább tetrát tartanék valamilyen páncélosharcsával, azokkal könnyebb tartani, biztos nem ér csalódás.
2es vagyok. Az elsõ jót linkelt. A 0, 3W is elég lehet az alacsony fényigényû növényeknek, ha jól be van állitva.
A gömbmoha megmarad nálam a 160 literbe 15 Watt fény alatt. Az anubias barteri is megmaradna talán, legfeljebb nem nõne semmit. De én a neonoknak tennék a víz tetejére úszó növényeket, mert azt szeretik, ahhoz viszont kéne már 3db 20 wattos izzó, vagy 60Wattnyi csõ, akkor is ha közelebb esik a növény a csövekhez. Kérdés inkább az, hogy a villanyszámlát mennyire akarod növelni. Ahhoz mérten lehet gondolkodni, mert pl 80 Wattos világítás alá már lehet tenni normális, fényigényesebb növényeket is.
Én mindenképp tennék belsõ szûrõt vagy legalább valami keringetõt mert ha áll a víz a fûtés se megy normálisan meg algák is könnyebben nõnek ott ahol nem mozog a víz.
Nekem a volt 140 literesem egy EX700 vitte 2 liter Siporaxxal majd 3 évig. Nem volt mellette belsõ, egy áramlásgenerátor vagy vízpumpa simán elég mellé.
A kérdező hozzászólása: Nem a fényre értettem a minimálist, hanem a növények darab számára.
De én meg erre mondom, hogy a fényerõ a fényigénytõl függ, nem a darabszámtól. Lehet neked 1 növényed is, ha az a legfényigényesebb fajta, akkor 140 watt világítás is kellhet! Meg lehet 15 darab is, ha mind viszonylag árnyéktûrõ, akkor elég 45 watt is.

Külső szűrő mellé kell belső szűrő is? Vagy elég a külső.

A leveg?ztetést meg lehet oldani es?ztet?vel is, ha a vízfelszíne alatt van?

Legjobb válasz: Nem baj ha van, de elmegy a rendszer nélküle is.

Nem baj ha van, de elmegy a rendszer nélküle is.
Hát amikor pl én a 45 literes akváriumba beraktam a 600 Liter/órás külsõ szûrõt, ott volt nagy sodrás. Ha beleraktam volna még egy belsõt is pluszban, a halak kirepültek volna. De pl barátom 70 literesébe mikor megy ugyanez a 600 liter/órás külsõ, hát oda még elkélne egy belsõ is, mert elég könnyen le tud rakódni a kosz az aljára.
Az kiderül 1 hónap mulva, hogy elég lesz e. Látni fogod olyanokból pl ha akvárium egyik fele algásodik, akkor oda lehet még berakni egy szûrõt. Vagy ha gyorsan koszosodik a talaj, szintén. És ha látod a problémákat, de mégse raksz bele plusz szûrõt, még úgy is mûködhet a dolog, csak akkor egy kicsit sûrûbben kell aljzatporszívózni és vizet cserélni.
Nekem a 90cm hosszú akváriumomba volt ez, hogy csak az egyik végébe volt egy szûrõ. A szûrõ közelében szép tiszta volt az akvárium, de csak egy ilyen 40centis körzetben. Arrébb meg hót retek volt. Így hát a koszos végébe is raktam egy másik szûrõt, ami szintén ugyanabba az irányba forgatta a vizet. A kettõ együtt jól kiegészítette egymást. Gyorsabban ment körbe a víz és mind a két végén szívta a koszt is, úgyhogy teljesen jó lett.
Elsõ kérdésedre: jó ha van belsõ is, ami összeszedi a lebegõ koszokat. Másik kérdésre: persze úgy is jó, nekem is úgy van, felfelé van kicsit irányítva, vagy a víz szintjére is beteheted.
Az a lényeg, hogy a vízforgatás legyen meg az akvárium 8-szorosa óránként. Ha ezt a külsõ szûrõd megteszi, az azért nem jó, mert akkor biológiailag kevesebbet szûr. Tehát érdemes mellé egy belsõ. De egy túlméretezett külsõ szûrõ is nagyon jó, ha megvan a vízforgatáshoz a térfogat, akkor semmi probléma.
A kérdező hozzászólása: Most mértem meg az ûrtartalmat és 16.5L, és 150L az akvárium. A szivattyú 800L/h Atman at-304 es. Remélem elég lesz a teljesítmény.
A kérdező hozzászólása: Hát akkor ezekre a jelekre oda figyelek. Köszönöm.
A kérdező hozzászólása: Tényleg és ha tapasztalom ezeket a jelenségeket mi a teendõ, hogy tudom meg akadályozni a további minõség romlást?

Egy 120 literes akváriumba megfelelő ez a szűrés? Mechanikai szűréshez egy jbl cristal profi i100-as belső szűrő. A biológiai szűrést egy atman at 3335-ös külső szűrő látná el.

Legjobb válasz: Szerintem elég ha nem telepíted túl. Úgyis azt fogják mondani az utánam válaszolók, hogy ekkora akváriumhoz már 3336-37-38 kell és ez határeset :) Ha most veszel akkor vegyél inkább 3338-at mert késõbb ha nagyobbra váltasz nem kell újra külsõ szûrõt venned. Ha viszont adott a technika akkor nyugodt szívvel használd így maximum gyakrabban kell takarítanod.

Szerintem elég ha nem telepíted túl. Úgyis azt fogják mondani az utánam válaszolók, hogy ekkora akváriumhoz már 3336-37-38 kell és ez határeset :) Ha most veszel akkor vegyél inkább 3338-at mert késõbb ha nagyobbra váltasz nem kell újra külsõ szûrõt venned. Ha viszont adott a technika akkor nyugodt szívvel használd így maximum gyakrabban kell takarítanod.
sztem éppen hogy elég ha nincs túl telepítve az akid, am menyi és milyen halak vannak benne ?
Végül is az i100-as is elég komoly szûrõ, ne vegyük ki a képletbõl. (az is végez lebontást) A két szûrõ együtt teljesen jó 120 literbe, bár minden akiban minimum ilyen szûrés lenne. Túltelepíteni meg egyébként sem szabad, nem csak a túlterhelés miatt. Nem is esztétikus, nem is etikus, nem is profi... Normális létszám kell bele.

A külső vagy a belső szürő jobb?

és miért??? vagy ugyanaz a kett???? egy 30 literes akváriumba mijen való?

Legjobb válasz: természetesen belsõ való bele. a külsõ szürõ a nagy akváriumokba való, mondjuk 200liter felett.

természetesen belsõ való bele. a külsõ szürõ a nagy akváriumokba való, mondjuk 200liter felett.
A külsõ szûrõk a nagyobb szûrõközeg és teljesítmény miatt hatékonyabbak és nem vesznek el teret az akváriumból.Léteznek kis méretû, olcsóbb, külsõ szûrõk is, amit az akvárium oldalára, esetleg a hátsó üvegére lehet akasztani, ez jó a kisebb akváriumokhoz is ( én ezt ajánlanám ).Egy kicsi akváriumnál, tökéletes és elegendõ egy belsõ szûrõ is, de természetesen minél nagyobb a szûrõközeg, annál jobb és ami még fontos lehet, nem vesz el helyet, az amúgy is kicsi térbõl.A pénztárcádon múlik, hogy melyiket választod, 30-literhez már egy szivacsszûrõ is megfelel, ha nem tudsz rá többet költeni.
A kérdező hozzászólása: nálunk az állat kereskedésbe 4000 a legolcsóbb szûrö. hol tudok olcsón szerezni?
Vatera hu-n.
Én a belsõ szûrõt ajánlom, mert az akváriumban igaz, hogy foglal helyet, de nem annyit, mint a külsõ szûrõ kívül.Például nekem egy olyan belsõ szûrõm van, ami kémiai, biológiai és mechanikai szûrést biztosít, kis helyet foglal, és 250l/óra teljesítményû, pedig kb.10-12 liter víz van az 50 literes akváriumban, és tényleg kicsi szûrõ! Mondjuk nekem nem halam van, hanem teknõsöm, és ez a szûrõ kimondottan tekiknek készül, de ugyanaz! Ráadásul(szerintem)mivel a vízben van, csendesebb is, mintha kívül lenne.:)

112-literesbe elég egy külső szűrő, vagy a külső mellé feltétlenül kell belső is?

Legjobb válasz: Ez elsõsorban a külsõ teljesítményétõl függ. De úgyis meglátod, ha mondjuk elindítod egy külsõvel, pár hét/hónap múlva meglátod, mennyire áll be a szûrõ, mennyire vannak viszonylagos "állóvizek" az akváriumba. A növények mennyiségétõl is függ, mekkora vízforgatásra van szükség. Ha úgy látod, akkor utána is ráérsz venni egy belsõt a külsõ mellé.

Ez elsõsorban a külsõ teljesítményétõl függ. De úgyis meglátod, ha mondjuk elindítod egy külsõvel, pár hét/hónap múlva meglátod, mennyire áll be a szûrõ, mennyire vannak viszonylagos "állóvizek" az akváriumba. A növények mennyiségétõl is függ, mekkora vízforgatásra van szükség. Ha úgy látod, akkor utána is ráérsz venni egy belsõt a külsõ mellé.
Egyébként egy 800 l/h körüli külsõ mellé szerintem nem kell belsõ.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!