Találatok a következő kifejezésre: Közjegyző előtt egy (6 db)

Egy baráti kölcsönről szóló szerződés csak akkor érvényes, ha közjegyző előtt köttetett? Akkor nem, ha csak két tanú előtt?

Legjobb válasz: Érvényes és behajtható a szerzõdés akkor is, ha 2 tanú írja alá. Ettõl ez még magánokiratnak számít bõven, a közjegyzõ közokiratba foglalja, de ennek a jelentõsége az, hogy ez esetben peresítés nélkül végrehajtatthatod szükség esetén az összeget, közjegyzõ nélkül csak akkor, ha bíróság hoz határozatot errõl. De mert a szerzõdésed 2 tanúval érvényes, a bíróság meg fogja hozni ezt a döntést. Ennyi.

Érvényes és behajtható a szerzõdés akkor is, ha 2 tanú írja alá. Ettõl ez még magánokiratnak számít bõven, a közjegyzõ közokiratba foglalja, de ennek a jelentõsége az, hogy ez esetben peresítés nélkül végrehajtatthatod szükség esetén az összeget, közjegyzõ nélkül csak akkor, ha bíróság hoz határozatot errõl. De mert a szerzõdésed 2 tanúval érvényes, a bíróság meg fogja hozni ezt a döntést. Ennyi.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a választ! Csak hogy külön ne kelljen feltennem a kérdést: És két tanú nélkül?
Két tanu nélük egyszerû magánokirat, két tanuval bizonyító erejû magánokiratnak számít.
Elsõ vagyok. A tanúk általában azt igazolják, hogy az aláírásaitok valóságosak, valóban a tieitek. Ezt tanúk nélkül esetleg bizonyítanotok is kellene. Újabb hosszú idõ, mire adott esetben a pénzedhez jutnál.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a megnyugtató választ!
nem kell közjegyzõ, ez nem leltár :D elég a két tanú, méghozzá bõven :)
A kérdező hozzászólása: Hát tanúk nélküli volt az irat, így is elfogadta a rendõrség és megtehettem a feljelentést, és a polgári per is megy párguzamosan.

Mi a menete egy közjegyző előtt tett kölcsönadási szerződés végrehajtásának? Hogy fogjak hozzá és milyen reményekkel?

Legjobb válasz: Ha közjegyzõ elõtt írtátok meg a szerzõdést az annyiban segít neked, hogy nincs polgári per (mint pl tanúk vagy ügyvéd elõtti szerzõdés esetén), hanem automatikusan lehet X nap (és 2 felszólítás) után jogerõsen behajtatni a tartozást. Más kérdés, hogy semmit nem segít, ha akinek kölcsönadtál nincs tulajdona. Ha van neki akkor minél elõbb add be az igényedet. A közjegyzõ segíteni fog az ügyben, õt keresd fel!

Ha közjegyzõ elõtt írtátok meg a szerzõdést az annyiban segít neked, hogy nincs polgári per (mint pl tanúk vagy ügyvéd elõtti szerzõdés esetén), hanem automatikusan lehet X nap (és 2 felszólítás) után jogerõsen behajtatni a tartozást. Más kérdés, hogy semmit nem segít, ha akinek kölcsönadtál nincs tulajdona. Ha van neki akkor minél elõbb add be az igényedet. A közjegyzõ segíteni fog az ügyben, õt keresd fel!
Hívd fel a közjegyzõt hogy lehet-e írásban ezt megtenni.
Megteheted írásban is, de mindenképpen hívd fel elõtte a közjegyzõt.Õ majd elmondja, hogyan, milyen formában kéri.Nálunk is ez volt.Ha esetleg már nagykorú gyereked van, neki is le kell mondania róla.


Közjegyző előtt aláírtam egy papírt, mely szerint a házasság előtt szerzett ingatlan fele a páromé. A földhivatalban nincs bejegyezve a tulajdonjoga. Válás esetén köteles vagyok e a fél ingatlant neki adni, illetve megtámadható e ez az irat?

Legjobb válasz: Hát pont ezért írtátok azt a bizonyos papírt hogy ha elváltok akkor ne legyen vita, hanem a papír alapján mindenki megkapja ami abban rögzitve van, illetve aszerint megy az osztoszkodás ami le van írva, ez a célja az ilyesminek, szóval igen neki kell adnod a fél ingatlant vagy az árát ha így megtudtok egyezni.

Hát pont ezért írtátok azt a bizonyos papírt hogy ha elváltok akkor ne legyen vita, hanem a papír alapján mindenki megkapja ami abban rögzitve van, illetve aszerint megy az osztoszkodás ami le van írva, ez a célja az ilyesminek, szóval igen neki kell adnod a fél ingatlant vagy az árát ha így megtudtok egyezni.
Egy közokiratot érvényesen megtámadni nem igazán lehet, persze meglehet, de a te esetedben, mert "nem akarod" teljesíteni a benne leírtakat nem igazán elég alap hozzá. A közokiratban foglalt kötelezettségvállalás bírósági közbeavatkozás nélkül záradékolható és végrehajtható.
en nem tudom miert kell hazassag elott szerzodeseket kotni...mi lesz ha valunk???hogy lehet igy nekimenni az egesznek? ha ennyire bizol benne, (magatokban) akkor minek a hazassag??? amugy igen, kotelesseged
házasságkötés elõtt megszerzett tulajdon - különtulajdon ez a családjogi törvény elõírása ez azonban csak akkor alkalmazandó, ha házassági szerzõdés másképpen nem rendelkezik házassági szerzõdést nem csak házasság elõtt, hanem azt követõen is, bármikor lehet ha a közjegyzõ elõtt aláírt szerzõdést egymással kötöttétek azért, hogy ne a törvény szabályait kelljen alkalmazni akkor a szerzõdés az irányadó az ingatlan-nyilvántartás, földhivatal, tulajdoni lap ilyenkor nem számít - azon kívül is lehet tulajdont szerezni
A kérdező hozzászólása: Bocsi a válás rovatba szerettem volna, de félrement
A kérdező hozzászólása: Az ingatlan az én, házasságkötésünk elõtt szerzett, tulajdonom, és 10 év házasság után jutott eszébe a páromnak, hogy ezt meg kellene tennie.

Mit tehetek ha az élettársam akivel megromlott a kapcsolatunk de kénytelenek vagyunk egy házban élni, nem akar erről a tényről nyilatkozatot tenni közjegyző előtt?

Így semmit sem tudok kezdeni, mert ugye minden amit szerzek közös. Hogyan tudok valamit is tenni annak érdekében, hogy saját hajlékot szerezhessek?

Legjobb válasz: nem közös semmi élettársi viszony esetén.

nem közös semmi élettársi viszony esetén.
Az élettársi kapcsolatban mindenkinem az van, amit saját maga vett, soha semmi nem lesz közös. (Mellékesen még házasságban is ami valamelyik félé volt a házasság elött, az mindig saját vagyona marad, akár meddig házasok, még akkor sem lesz közös.) Saját hajlékod akkor lesz, ha elköltözöl és veszel magadnak valamit, abból, ahol most laktok, csak akkor kapsz, ha bizonyithatóan te vetted, vagy esetleg legalább is egy részét te fizetted ki. (Banki átutalással és feltüntetve, hogy a jelenlegi lakás vásárlására lett befizetve.)
Ha nem vagytok házasok akkor semmi sem közös.
Bejegyzett az élettársi kapcsolatotok?
"Bejegyzett az élettársi kapcsolatotok?" Ennek semmi jelentösége, élettársi kapcsolatban - akár bejegyzett, akár sem - nem lesz közös semmi.
Szerintem hívd fel a városodban az okmányirodát, vagy az önkormányzatot, ahol kell intézni az apasági nyilatkozatot. Ugye az anykönyvvezetõ intézi, én most beszéltem Szegeden az anyakönyvvezetõvel, azt mondta, hogy itt nálunk nem kérnek semmi mást, mint tavaly. Probléma van a törvénnyel! Szóval nyugi!
Szia! 22 hetes voltam mikor megcsináltattuk. Önkormányzathoz kellett bemenni apával íratokkal terhességi igazolással amit a doki ad + kisköny és az én írtamaim és az új törvény szerint egy olyan papír ami a nyilvántartásukban van és a családi állapot igazolásáról szól. Azt is az önkormányzatnál adják ki. Mindegy mikor csináltatod meg. de inkább áljon készen minden papír...
Kérdezz rá a kórházban, mert van ahol megszabják, hogy mit fogadnak el, barátnõmnél pl. 30 napon belülit kértek, nem is értettük, de a kórház ragaszkodott hozzá. Nem kell hitelesíttetni, ugyanúgy zajlik a dolog, mint eddig. Hitelesíttetni az élettársi kapcsolatot kell, mert a törvény változásával a bejegyzett élettársi kapcsolatot apaság szempontjából ugyanúgy kezelik, mint a házasságot.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!