Találatok a következő kifejezésre: Középiskolai tanár a (85 db)

A középiskolai tanárnak a fizetésében számít-e az, hogy milyen szakot tanít? Pl magyar-nyelvtan, vagy idegeforgalom-szállodaismeret?

Legjobb válasz: Értelemszerûen egy magánintézményben jóval magasabb egy tanári fizetés.

Értelemszerûen egy magánintézményben jóval magasabb egy tanári fizetés.
Nem. Közalkalmazotti bértábla alapján kapják a fizetést. A végzettség és a munkában eltöltött idõ alapján kerülnek kategóriákba. Illetve egyéb pótlékokat kaphatnak, de ez nem függ a tanított tárgyaktól.
A kérdező hozzászólása: értem, köszönöm.. és attól függ, hogy állami vagy magániskolában tanítanak? :)
attól igen

Meg van engedve egy középiskolai tanárnak a politizálás tanórán?

Legjobb válasz: Nem lehet betiltani egy ilyet. Akarva akaratlanul is elõjön a politika téma , mondjuk történelem órán. Esetlen a tanuló elmondja a véleményét és a tanár is. Szólásszabadság van kérdezõ.

Nem lehet betiltani egy ilyet. Akarva akaratlanul is elõjön a politika téma , mondjuk történelem órán. Esetlen a tanuló elmondja a véleményét és a tanár is. Szólásszabadság van kérdezõ.
Az én történelemtanárom -- nem él már sajnos -- nagyon korrekt módon tudott beszélni politikai dolgokról (amelyek a dolgok természetébõl adódóan elõkerültek az órán, fõleg utolsó évben, amikor a XX. századról tanultunk), pontosabban nemcsak mindig õ beszélt, hanem nem egyszer beszélgetések alakultak ki az órán -- indulatok nélkül. Nem tudtunk tõle olyat kérdezni, amire nem tudott válaszolni, hihetetlen tudása volt. Ugyanakkor pl. az ofõnk olyan szinten politizált órákon és azon kívül is, hogy azért fel is lehetett volna jelenteni. És nemcsak az órákon, de gyakran kötelezõvé tette a részvételünket iskolán kívüli programokon, amelyek nem pártrendezvények voltak ugyan, de igen erõsen politikai jellegûek voltak. Ez pedig akárhogy is nézzük, minden szabállyal ellenkezik, de ezt akkor nem tudtuk. Kérdezni ugyanakkor nem lehetett tõle, a töritanárral ellentétben neki nem volt emögött tudása, sõt iszonyúan beszûkült az egész lénye. És az a vicc, hogy miközben fanatikus fideszhívõ, és ugyanilyen fanatikusan gyûlöli a kommunistákat -- állandóan a Kádár-rendszeren nosztalgiázik, hogy akkor minden mennyivel jobb volt, sõt, ahogy öregszik, egyre gyakrabban a közterületek akkori neveit használja (Dimitrov tér a Fõvám helyett, Gorkij fasor stb.). Egész gondolkodásmódja, sõt még beszédmódja is színtisztán kádári... Egy szó mint száz: egyrészt szerintem nem lehet megkerülni, hogy órán politikai kérdések elõkerüljenek, középiskolás gyerekekkel már lehet és kell is beszélni ezekrõl a dolgokról. Azonban ez nem könnyû, és azt hiszem, nem sok tanár van, aki ezt hasonló korrektséggel és széles látókörrel meg tudná tenni, mint a mi néhai töritanárunk. Másrészt viszont tudtommal tilos az iskolákban nemcsak az önkényuralmi jelképek, hanem pártjelvények nyilvános használata is, tilos az, amit pl. ofõ is tett, hogy pártokhoz köthetõ programok kötelezõvé tétele a gyerekek számára, tilos a politikai agitáció stb. De aki jobban ismeri a jogszabályokat, törvényeket, javítson ki!
Elvileg nem kéne... Nálunk a töri tanár állandó jelleggel elmondta a véleményét de mindig jól szórakoztunk rajta mert sajátos stílusban mondta a magáét és még szimpatizáltunk is azzal amit mondott. Ellenben a kémia tanárunk vállalhatatlan hülyeségeket magyarázott de azt ráhagytuk. Beszélt errõl arról 5 percig legalább addig se minket csesztetett az aktuális TZ miatt
Mivel hogy tiltva nincs, igen. Meg van engedve.
Elõzõ vagyok. Bocsánat, most látom csak, hogy az elõttem szóló leírta a mondandóm felét!:-))
Inkább, mint(sajnos)a templomokban. Pártatlanul, bemutatva mindet.
Általában én is egyetértek a szólásszabadsággal, de a tanári szerep különleges, ugyanis tudást átadni a feladata, a tanulónak pedig ezt befogadnia kell. Így aki tanárként politikai véleményt közvetít, az szerintem visszaél ezzel a szereppel. Hallottam olyan esetet kb. 15 évvel ezelõttrõl, hogy valakit emiatt rúgtak ki (igaz, az általános iskolai volt), szerintem nagyon helyesen. Kb. 5 éve a mi tanáraink kiválóan el tudták kerülni egyébként, hogy politikai véleményt mondjanak, ha a diákok provokálnak. Nem hiszem, hogy ezek 15 év alatt megváltoztak volna.
Igen, nekem is általában a töritanárom volt az egyetlen tanárom a suliban, aki nyíltan beszélt ilyen dolgokról.

Ti milyen tortát készítenétek egy magyar-mûvészet-médiaismeret szakos középiskolai tanárnak a névnapjára?

Nem az íze érdekel, hanem a díszítés. Az, hogy hogyan csinálnátok meg kívülrõl.

Legjobb válasz: Filmkocka kinézetûre.

Filmkocka kinézetûre.
[link] :)


Aki tanári MA képzésben vesz részt, annak kötelező középiskolában teljesítenie a tanítási gyakorlatot vagy lehet általános iskolában is?

Jelenleg általános iskolában tanítok német nyelvet. Közben némettanári MA-ra (mesterképzésre) járok. Itt kötelező lesz az utolsó félévben tanítási gyakorlaton részt venni. Ezt mindenképpen középiskolában kell teljesíteni vagy lehet általános iskolában is?

Legjobb válasz: Az alapképzést hol végezted? Ha középiskolai tanárnak szeretbnél menni, sztem akkor középiskolába kéne menned gyakorlótanítani De a TO-n megmondják, hova kell menned

Az alapképzést hol végezted? Ha középiskolai tanárnak szeretbnél menni, sztem akkor középiskolába kéne menned gyakorlótanítani De a TO-n megmondják, hova kell menned
A kérdező hozzászólása: Nem szándékozom középiskolában tanítani. A Mesterit csak azért végzem, mert érdekel, és szeretnék még magasabb végzettséget szerezni, aminek egyik feltétele az MA teljesítése. Tehát nem azért mentem MA-ra, hogy középiskolában is taníthassak. Azért is érdekel, hogy van-e lehetõség általános iskolában teljesíteni a kötelezõ tanítási gyakorlatot. :)

ELTEn vagy SZTEn matek-fizika tanárnak szeretnék jelentkezni (ONA), jól értem, hogy a 11 féléves a középiskolai és a 10féléves a általános iskolai tanár? Nem találom ezt a szakpárt 11félévesben.

Lesz egyáltalán indítva ez a szak, ha alig lesz jelentkező? (ami könnyen elképzelhető)Van valami jelentőssége, hogy hol végezném el?

Legjobb válasz: Na már most. 5+1 évet kell tanulnod, ha középiskolában szeretnél tanítani, 4+1 évet ha általános iskolában. Az elsõ 3év közös az általános és középsulis tanároknak is, a 3. év végén kell eldönteni h milyen szeretnél lenni. Ebbõl kifolyólag az egyetemekre sem lehetett külön általános vagy középsulis tanárnak jelentkezni, hanem csak a matek-fizika ONA ra!

Na már most. 5+1 évet kell tanulnod, ha középiskolában szeretnél tanítani, 4+1 évet ha általános iskolában. Az elsõ 3év közös az általános és középsulis tanároknak is, a 3. év végén kell eldönteni h milyen szeretnél lenni. Ebbõl kifolyólag az egyetemekre sem lehetett külön általános vagy középsulis tanárnak jelentkezni, hanem csak a matek-fizika ONA ra!
A kérdező hozzászólása: Értem, köszi. :)
Megint én vagyok! A kérdésed második felére, mármint, hogy kevés jelentkezõvel is indítják-e a szakokat, sajna nem tudok válaszolni. Egyedül a Debreceni Egyetemrõl tudom, hogy õk 1 jelentkezõ esetén is elindítják a szakot! A matek-fizika párosítás nem a legkedveltebb, de egész biztos vagyok benne, hogy nem leszel egyedül, fõleg nem az ELTE-n, vagy a SZTE-n:) Amúgy a felvi.hu, Egyetemek, fõiskolák menüpontjában a sulira és a karra kattintva a szakok mellett ott vannak az intézményi kapacitásszámok, amik ha jól tudom pontosan ezt jelzik. ha pl egy szaknál az van, hogy 1<4 akkor minimum 1 ember szükséges, és max 4. (Ami szerintem nem négy, mert ha egyik szakra kevés a jelentkezõ, akkor azokat a helyeket szerintem átcsoportosítják oda, ahova kell). De pl. van olyan egyetem is, ahol 5<10 ben van meghatározva, ezt én úgy értelmezem, hogy minimum 5 jelentkezõ esetén indul a szak.
A kérdező hozzászólása: Hm, én nem tudtam, hogy ezt így kell értelmezni. Köszönöm a felvilágosítást, meg a választ :)

Ha valaki biológus akkor ő taníthat középiskolában ha PhD-ja van vagy kötelező oda a középiskolai tanári?

Ugyan ez fordítva, ha valaki középiskolai tanár (osztatlan 6 éves tanári pl: biológia-kémia szak) akkor mehet PhD-ra és majd ha sikerülne neki kutathat?

Legjobb válasz: Tanítani csak tanári diplomával lehet. (Most még, mert hamarosan már utcaseprõket fognak gyorstalpalón átképezni.) Igen, a tanári diplomával ugyanúgy lehet PhD-zni és kutatni, csak biol-kémes tanárszakon kevesebb biológiát tanulsz, mint a biológus kutatószakosok, többet kell önerõbõl megtanulni.

Tanítani csak tanári diplomával lehet. (Most még, mert hamarosan már utcaseprõket fognak gyorstalpalón átképezni.) Igen, a tanári diplomával ugyanúgy lehet PhD-zni és kutatni, csak biol-kémes tanárszakon kevesebb biológiát tanulsz, mint a biológus kutatószakosok, többet kell önerõbõl megtanulni.
tanárnak kell a tanári diploma mert nem csak a szakma alapos ismerete kell ehhez.

Általános iskolai biológia-kémia szakos tanár szeretnbék lenni (értelemszerű:felső osztály). Hol van ilyen képzés? Mert tanitót, és a középiskolai tanárt tudom, de ezt nem!

Legjobb válasz: Miért nem kérdezed meg a biológia vagy kémia tanárodat? ;) Egerben nagy választék van a tanárképzõ szakokból, nézd meg, biztos van biosz-kémia is. Meg szerintem ha már taníthatsz középiskolában, akkor már felsõben is. Utánna, ha már nagyon profi leszel, taníthatsz egyetemen is :)

Miért nem kérdezed meg a biológia vagy kémia tanárodat? ;) Egerben nagy választék van a tanárképzõ szakokból, nézd meg, biztos van biosz-kémia is. Meg szerintem ha már taníthatsz középiskolában, akkor már felsõben is. Utánna, ha már nagyon profi leszel, taníthatsz egyetemen is :)
Egyetemi tanári diplomával az általános iskola felsõ osztályától a középiskola utolsó osztályáig taníthatsz. Tehát biológia bsc valamelyik egyetemen vagy fõsulin, ahol majd minorként felveheted, sõt fel is kell venned a kémiát, aztán msc tanári képzés.:)
A kérdező hozzászólása: Nem vagyok már közép iskolás jövõre diplomázom környezetmérnökként:) Csak nem tetszik a szakma, elvégzem, mert dolgozni akarok, és mellette valamit levelezõn megcsinálni.Köszi a válaszokat!
Sz.tem is Eger (Eszterházy Károly Fõsuli)
Az én kémia tancsim oda járt Egerbe

Hogyan zajlott a régi rendszerben (tehát nem bologna) a tanárképzés? Hogy lett vkiből középiskolai tanár? Van rá esély h visszaállítják?

Legjobb válasz: Úgy lett valakibõl középiskolai tanár, hogy elhatározta, hogy az szeretne lenni, majd jelentkezett egy egyetem tanárképzésére. Ekkor rögtön elkezdte mindkét szakját tanulni, nem volt szakosodás és minor szak. 5 év alatt elvégezte, megszerezte a diplomáját, majd elkezdett tanítani. Hogy visszaállítják-e? Lehetetlen megmondani...

Úgy lett valakibõl középiskolai tanár, hogy elhatározta, hogy az szeretne lenni, majd jelentkezett egy egyetem tanárképzésére. Ekkor rögtön elkezdte mindkét szakját tanulni, nem volt szakosodás és minor szak. 5 év alatt elvégezte, megszerezte a diplomáját, majd elkezdett tanítani. Hogy visszaállítják-e? Lehetetlen megmondani...
Illetve olyan is volt, hogy egyszakos tanár, például matek tanár. Bologna rendszerben ma már csak kétszakosak vannak.
bolonyába nem is lehetsz két szakos, csak ha az egyiket fizeted, nem? régen úgy ment, hogy felvetted a szakodat, majd a 2. évtõl felvetted a tanárszakos tárgyakat, elõadások, szemináriumok, ha ezek megvoltak, leszigorlatoztál belõle, és mehettél a gyakorlótanításra (1-2 félév) ha ez is megvolt, letetted a szakos államvizsgát és a tanári képesítõ vizsgát, és megkaptad a diplomát állítólag az MTA-nak se nagyon tetszik az új rendszer, úgyhogy ha nem ezek nyernek a választásokon, én bízom benne, h visszaállítják a régit, v legalább is ezt sürgõsen eltörlik
A kérdező hozzászólása: köszi a válaszokat. én most fogok felvételizni, reméltem, hogy jövõre már visszaállítják, de úgy fest bolognázom én is :s
Bolognai rendszerben csak kétszakos lehetsz, nem kell fizetned a másodikat. Minor szakként, 50 kredittel veszed fel és csak a fõbb tárgyakat tanulod. Mivel az alapszakodból tanári szakirányon alig marad szakirányos tárgyad (szinte csak az alapképzési tárgyaid, esetleg 1-2 szakmódszertani), ezért beleférsz a 180 kreditbe.

Középiskolai központi felvételi megírásánál jobb, ha gyengébb középiskolát választunk? Tudom, hogy központban rangsorolnak, de a javítás az adott középiskolában történik. Ha gyengébb a középiskola szintje a tanár is e szerint javíthat?

Gyenge ,vagy er?s középiskola befolyásolhatja -e a beadott központi végeredményét ??(Szigorú pontadás ,javítás) köszi el?re is !!!

Legjobb válasz: szerintem nem meg van adva a megoldókulcs, az alapján javítanak eltérni csak jelentõs indokkal lehet (hibás megoldókulcs)

szerintem nem meg van adva a megoldókulcs, az alapján javítanak eltérni csak jelentõs indokkal lehet (hibás megoldókulcs)
Nem. Egységes javítókulcs van, a tanár csak azt fogadhatja el, ami a javítókulcsban van. Ha már más szavakkal írod ugyanazt, akkor arra már nincs pont.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat !
De pl a fogalmazás a tanártól függ és 10 pontot ér és az a tíz pont is sok.
A kérdező hozzászólása: Igen, én pont erre gondoltam !!Nagyon köszönöm , hogy válaszoltál!!!!! Szép napot!

Melyik középiskolában van a legjobb zongorás képzés az országban? Ill. mely tanárok a legjobbak?

Legjobb válasz: A Bartók konziban, illetve annál talán még jobb a Zeneakadémia kivételes tehetségek elõképzõ tagozata. Legjobb tanárok: ez sok mindentõl függ, amelyik tanár valakinek tökéletes, azzal más talán semmire nem megy. Általában elmondható, hogy majdnem mindegy, kihez mész, jó tanárok vannak. Érdemes elmenni nyílt napokra, így láthatod, ki hogy tanít.

A Bartók konziban, illetve annál talán még jobb a Zeneakadémia kivételes tehetségek elõképzõ tagozata. Legjobb tanárok: ez sok mindentõl függ, amelyik tanár valakinek tökéletes, azzal más talán semmire nem megy. Általában elmondható, hogy majdnem mindegy, kihez mész, jó tanárok vannak. Érdemes elmenni nyílt napokra, így láthatod, ki hogy tanít.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!